Сделката на правителството с ВСС и последствията от нея

Сделката на правителството с ВСС и последствията от нея

© Иван КутузовС избора на Георги Колев за председател на Върховния административен съд правителството и управляващото мнозинство нанесоха сериозен удар на шансовете си да проведат успешна съдебна реформа. Разбира се, формалното извинение е, че това е избор на Висшия съдебeн съвет (ВСС), не на правителството.


Малкото неудобство с това обяснение е, че освен някой наивен западен експерт никой друг няма да му повярва. Начинът, по който беше направен изборът, прекалено много напомня предходни избори и оставя малко съмнение, че е използван


наръчникът на последните три правителства за задкулисно управление
на съдебната система.


Изборът е най-малкото странен - от гледна точка на професионалните изисквания за поста. Георги Колев няма и един ден професионална практика в областта на административното право, няма практика и в гражданското право, което все пак има допирни точки с административното правораздаване.


Управленският му опит като председател на Софийския градски съд също не е особено голям и в никакъв случай не е достатъчен, за да обясни назначението. Няма академични публикации или принос към развитието на правото, нито професионална репутация, която да го отличава като положителен пример за етично поведение.


При всичките тези "няма" с какво тогава да обясним този шеметен професионален скок от градски съд до една от двете най-високи позиции в управлението на съдебната система? При това без нито една алтернативна кандидатура, като че ли внезапно административните съдии и юристи от академичната общност в страната бяха колективно покосени от някаква професионална чума. Отговорът съвсем очевидно е – в близките отношения с правителството. И доколкото може да се съди по публикациите в медиите, конкретно с ръководството на МВР.


Какво означава този избор за заявената от правителството програма за реформа на съдебната система и шансовете му да я проведе успешно? Отговорът е - намалява ги сериозно. Малко пояснение за тези, за които работата на съдебната система не е всекидневие.


Един от централните проблеми на системата е


липсата на ефективно прилагани професионални критерии за назначаване


и професионално израстване. Системата в момента не мотивира работещите в нея към повишаване на техния професионализъм. Съвестното и професионално изпълнение на задълженията и етично поведение по-общо не се оценяват и възнаграждават.


Именно тази липса на оценка и съответно поощряване на доброто професионално и етично поведение, както и санкциониране на непрофесионалното и неетично поведение позволиха избуяването на "брокерите" при назначенията. Красьо им стана символ, макар и далеч да не е най-ефективният играч.


Голямата битка за съдебната реформа е въвеждането и реалното прилагане именно на критерии за оценка на професионалната дейност и етично поведение. Досега Висшият съдебен съвет съзнателно блокираше процеса, защото това би намалило неговата власт да продава, и в прекия и в преносния смисъл, назначения.


Плахите законодателни опити да бъде въведено оценяване на работещите в системата биваха напълно обезсмисляни чрез даването на еднакви, високи оценки на всички. В тази среда назначението на новия председател на ВАС изпраща едно мощно послание към всеки съдия, работещ в системата, че:
Няма да има промяна в правилата на играта. Те си остават същите. Професионалните ви качества нямат никакво значение. Единственото, което има значение, са политическите ви връзки. Няма никакъв смисъл да инвестирате време в четене на книги и съдебна практика.


Има смисъл да инвестирате в ловни дружинки и масонски ложи


Това назначение е втората принципна грешка на това правителство в управлението на вътрешния ред и правосъдието. И ако за първата може да се намери оправдание, за тази е наистина трудно.


При идването си на власт правителството беше изправено пред труден избор. Изключително завишени (нереалистични) публични очаквания за бързо възстановяване на законност и справедливост. В същото време инструментите за осъществяване по-ефективна политика за събиране на доказателства и подготвяне на наказателни обвинения не бяха налице - не особено квалифицирана, деморализирана и проядена от корупция полиция и на практика неуправляема прокуратура.


Необходимостта от реформа на тези две институции е повече от очевидна. Каква да е посоката на реформата също е очевидно. И двете институции харчат значително повече пари като процент от брутния продукт на страната в сравнение със западноевропейските държави. Броят на служителите в тях е също значително по-голям от средноевропейския.


Броят на полицейските служители в България е два пъти по-голям от средното в Европа. Това, което трябва да се направи, е този брой да се съкрати и да се увеличи техническата им обезпеченост, подготовка и заплащане (по отношение на полицаите и особено на разследващите полицаи).


Проблемът с тази реформа е, че тя няма как да даде бързи резултати

както налагат политическите реалности. Необходими са поне две-три години, а междувременно съкращенията неизбежно ще предизвикват политически сътресения. Съкращаването на голям брой полицаи изисква и финансови ресурси най-вече за тяхната преквалификация, ако правителството не иска директно да подсили организираната престъпност с техните опит и знания.


В ситуация на икономическа криза правителството обективно нямаше сериозни ресурси за провеждане на такава политика. Друг е въпросът, че не даде никакви сигнали, че разбира проблема и че се опитва да постигне някакъв баланс във финансовите рамки, в които е поставено. Не беше произнесена и дума за реформа на прокуратурата. Вместо това правителството заложи на стратегия на максимално мобилизиране на наличния разследващ ресурс и реализиране на успешни разследвания и обвинения.


Очевидният плюс на този подход е бързата политическа възвращаемост на инвестицията. Проблемът е, че наличният разследващ ресурс не е много голям. Ограниченията от липса на опит както на полицията, така и на прокуратурата, изтичането на информация и прекомерният политически натиск за бързи резултати се отразяват негативно на качеството. В резултат дойде


безпрецедентният сблъсък на правителството със съда


който трябваше да бъде превърнат в общественото съзнание в главния виновник за неуспехите.
На фона на тази не много оптимистична картина дойде и изборът на новия председател на ВАС с всичките му негативни последици за реформата на системата.


Правителството вече е в тежка конфронтация с реалния си съюзник - организацията на съдиите. Тези, които реално искат въвеждането на ефективни правила за професионална и етична оценка. С последното назначение правителството се съюзи с истинския проблем в съдебната система - ВСС. Сделката с него по назначаването на председателя на на ВАС отне на правителството моралния авторитет и възможността публично да критикува съдебния съвет, а с това и възможността да го накара да провежда реформаторска управленска политика.


Това назначение окончателно подкопава и позицията на правителството по създаването на специализирания наказателен съд - една изначално спорна идея, чиято минимална убедителност се крепеше на увереността в добрите намерения на управляващите. Сделката с ВСС даде силни аргументи на циниците, които от самото начало твърдяха, че целта на този съд е да избере удобни за правителството съдии, които да постановяват "правилните" решения.


* Авторът е адвокат, програмен директор в Центъра за либерални стратегии


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:15 на 18/11/2010 от неговия автор.

 2. 2 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Самата идея випускник на Симеоново да се именува юрист е шизофренна!

 3. 3 Профил на luarkas
  luarkas
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нищо изненадващо. Още един ниско-квалифициран в управлението на държавата. След като премиера е пожарникар, министъра на МВР е учител по физкултура, идва си естествено пресирането на университетите и БАН. Ех, ЯКА ЧАЛГА!

 4. 4 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2658 Любопитно

  А кой ще напише статия "Сделката на съдебната власт с престъпността и последствията от нея"?

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ето какво казва комунистическия парцал наречен конституция по въпроса:


  Чл. 130. (1) Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор са по право негови членове.
  (2) За членове на Висшия съдебен съвет, които не са негови членове по право, се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, които имат най-малко петнадесетгодишен юридически стаж.
  (3) Единадесет от членовете на Висшия съдебен съвет се избират от Народното събрание и единадесет - от органите на съдебната власт.

  Защо не пряко? Защо президента да няма вот. Защо не всички от НС, защо 5 години.
  Отговори няма, нямаше и тогава като го гласуваха, питахме ги защо бе - изсмяха ни се.
  А вие ги вкарахте тогава във ВНС. Еми...

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Доста добър анализ. Сделката на правителството с ВСС е факт, което пък от своя страна запазва статуквото в системата - ще израстват наши, тъпи, но послушни хора, другите - нямат никакъв шанс. Не знам обаче защо за това нерадостно статукво се обвинява съдебната власт, а не правителството и ВСС.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 7. 7 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  цялата ни държава е изградена от край време в основата си точно на този принцип
  не кадърния а връзкаря колкото и неграмотен и некадърен да е поради ясни лични причини на онези над него
  това е типичния стил на комуняги социалисти и друга измет
  вече нямам търпение да идва следващото правителство за да гледам нов цирк че този вече е ясен и безинтересен

 8. 8 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Я стига.

  Да не би фандъкова да има някакви личностни качества? Нима не е нищо повече от секретарка или говорител?

  Такива са повечето кадри на ГЕРБ. Случайни лица в системите, издигнали се в номенклатирен вакуум.

  В крайна сметка все някой ще заеме поста....

  Е намери се все някой. Що да не е нашия?

 9. 9 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "potrebitel3":

  Говориш по инерцията на досегашните кабинети. Фандъкова не секретарства, а си върши стегнато работата и София се развива по-добре от преди. За добро или зло, Бойко по липса на кадри покани непартийни специалисти за министри.

 10. 10 Профил на serpicom
  serpicom
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "lim":

  Приятелю, като бивш "випускник на Симеоново" мога да ти кажа, че в голяма част от юридическите факултети е пълно с далеч по-изявени шизофреници от тези в Симеоново...

 11. 11 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "...ако правителството не иска директно да подсили организираната престъпност с техните опит и знания."

  всичко много хубаво, ама дали организираната престъпност не е ОТДАВНА подсилена с тези ченгета? дали всъщност със съкращаването на половината (и повече) хрантутници и дембели в МВР няма да бъдат ПООГРАНИЧЕНИ каналите за изтичане на информация към престъпните групировки?

  който вярва, че заловените тия дни "къртици" са единствената утечка от МВР към мутри и "съмнителни бизнесмени", е голям наивник.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 12. 12 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1528 Гневно

  Тъжен анализ на това че в БГ по същество НЯМА функциониращо ПРЯВОраздаване.
  А това е една от опорите на всяко общество, особенно гражданското!!

  Т.нар. Граждани за Европейско Развитие се оказаха едни измикяри, които нищо общо с европейскоро нямат, ами с една "котерия" до която по-добре в да не се доближава човек че доста смърди!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 13. 13 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Вижте блога ми за голям брой безобразия, беззакония, безумия и престъпления в съдебната система, включително в така наричащия се Върховен съд:
  http://kkabakciev.blogspot.com/

 14. 14 Профил на sting
  sting
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Перфектен анализ.Пропуснато е само,че ВСС бе избран от президента и тройната коалиция.Новата власт ги настъпи здраво за да подскаже-дошъл е вече нов господар и ако продължавата да служите на стария всички сте вън.Тройната коалиция я няма,Гоце е пътник към Сирищник или Казахстан.Значи правете му сметка.Те не са прости хора и си направиха сметката-кажете как да угодим.Представиха им една единствена кандидатура и всички се наведоха-избраха го почти единодушно.Лошото е че ВАС е коректив на неправилните актове на правителството.Сега вече такъв коректив няма да има-каквото е казал един човек-значи това е правилно щом Той го е казал.Мили мой соц-човек не може да избяга от средата,семейството и образованието си.

 15. 15 Профил на AC/DC
  AC/DC
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Хубава статия,но къде е връзката между правителството и изборът на Георги Колев за председател на Върховния административен съд? Освен това "Отговорът съвсем очевидно е – в близките отношения с правителството. И доколкото може да се съди по публикациите в медиите, конкретно с ръководството на МВР."
  Аз,понеже не вярвам много,много на медиите и съм един от "тези, за които работата на съдебната система не е всекидневие." мисля,че думата правителство,трябва да бъде заменена с президенство и статията ще бъде по-вярна или както казва авторът- "Начинът, по който беше направен изборът, прекалено много напомня предходни избори" 16. 16 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Дневник и г-н Грозев поздравления за блестящата статия!
  За съжаление по кардинални, принципни въпроси ГЕРБ свири отбой.
  Жалкото е, че в съдебната система нещата ще останат същите. Хората от ВАС винаги са били с дупето си към управляващите и са готови на всякакви компромиси само и само да запазят своето статукво наречено аванта.
  Това рязко влиза в конфликт с думата Правосъдие!

  Пътят е целта! Конфуций
 17. 17 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Милиционер-комунист, милиционер-комунист ..... Това е истината за това управление. Само че, народът е сляп и глух!!!

 18. 18 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Жалко.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 19. 19 Профил на simo
  simo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Сделката с ВСС по назначаването на председателя на ВАС отне на правителството моралния авторитет и възможността публично да критикува съдебния съвет, а с това и възможността да го накара да провежда реформаторска управленска политика."

  Подписвам се с две ръце под това твърдение.

 20. 20 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 367 Неутрално
 21. 21 Профил на Бойко Борисов
  Бойко Борисов
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Как така ще сме се били разбирали с ВСС? Та това е абсурдно!
  Какво да се разбираме? Нали ние арестувахме Красьо Черничкия с ланците?

 22. 22 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Разстроено

  Едно нещо не може да му се отрече на Бойко Борисов:
  Човека в прав текст каза "Мат'ряла е калпав!" !
  Ама тогава раята се обиди и запищя!
  Но той си беше отчайващо прав!
  Всекидневно валят доказателства за калпавия мат'рял - и статията, че и някои от коментарите тук... И пак - и автора на статията и коментаторите, няма да признаят че .. матр'яла е калпав!
  Ами свиквайте Господа... Задава се и новата смяна - светлите умове, които са първите "демократично образовани" поколения... В скоро време БНТ и БНР ще станат канали "Планета 2" и "Планета 3"..
  Образованието отдааавна бълбука под повърхността..
  Българският Правопис и Българският правоговор вече потъват неудържимо.. "Жълтото" превзе вестниците, повечето телевизии и радиостанции.. Напредваме...
  И всичко това е само връхчето на върха на айсберга.
  Шастливо плаване, Титаник - "България"

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 23. 23 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Прав е # 22!

  Трезвомислещият и по тази причина калпав "Мат'рял", трябва да бъде безмълвен и натикан в ъгъла!
  Добрият нов, вече пълнолетен "Мат'рял", е добре профанизиран, чалгизиран и готов да подкрепя нагли и безскрупулни хора, с мутренско излъчване, селски речник и високопарни популистки хвалби, които станаха и еталонът му, за успех, просперитет, власт и добър живот! Те не трябва да бъдат и грамотни, достатъчно е да разпознават правилната бюлетина!

 24. 24 Профил на topado
  topado
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Браво!!! Чудесен анализ на г-н Йонко Грозев!!!
  Но, мисля, че още по време на предизборните си бръщолевения, а и след изборите на практика ББ показваше истинска немощ по отношение на квалифицирани, стойностни, добри професионалисти, с които да провежда аквато и да е политика. По акъла на един така елементарен, да не кажа прост човек, едва ли би тръгнал да се води изявения знаещ професионалист. Жалко, обаче, че с управлението на подобни ББ-та, Сергеевци и "Царе" страната ни губи много време за измъкване от комунистическия ад и засега светлина в тунела почти не се вижда.

 25. 25 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  //Има смисъл да инвестирате в ловни дружинки и масонски ложи//


  Бараво на автора.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 26. 26 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Без ни най-малко да искам да вземам страната на човек, за който не зная нищо, аз ли съм единственият, който намира силогизъм в твърдението, че правителството нанася удар върху способността си да проведе реформа като назначава свой човек на върха на властта, която трябва да се реформира?

  Ами ако искаш да реформираш нещо естествено е да искаш да можеш да го контролираш.

  Отново, за конкретния човек нищо не знам, а и не съм съгласен, че е туширана политически възможността за алтернативен избор. Това само по себе си опорочава процедурата и според мен.

  Но твърдението на автора на статията, че реформа не се прави със свои хора е просто невярна. Реформа се прави точно със свои хора.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 27. 27 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Колкото и да се напъвам, не мога да си представя как да се промени съдебната система, при даденостите като народ и култура.

  Тук не става въпрос за един, двама или десет човека. Тук даже въобще не става дума за хора, а за нещо което контролира мисленето на хората - кое е добро, кое е прието да се казва/показва, кое е зло, кое не трябва да се споменава.

  Тук в България, хората не сме честни един към друг, вместо открито да говорим за успохите и грешките на другите, ние се съобразяваме с присъствието/отсъствието им, доброто възпитание го смятаме за лицемерие и т.н.

  Някой има ли представа, как може да се промени това (дори и дългосрочно) ?

 28. 28 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 367 Гневно

  Вие сериозно ли смятате,че някоя институция ще направи сдел ка с ВСС? Човек трябва да е прост,ама написано с "прозд", за да сключи сделка с тези "юристи" от Съвета.Това са хора безочли ви, нахални до наглост,които въобще не ги интересува дередже то на съдебната система, а може би само личното забогатяване. "Реформират" се поне по 5- пъти на година и все си остават съ щите,със същия мироглед. А уж в този съвет участвуват профес ори,доценти!Защо им е на гербаджиите съюз с тази излишна институция ?!Вярно е,че лидерите на ГЕРБ са бивши и настоящи полицаи,но не са толкова глупави и безпардонни,колкото на повечето членове на ВСС би се искало.

 29. 29 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Сделката с него по назначаването на председателя на на ВАС отне на правителството моралния авторитет и възможността публично да критикува съдебния съвет, а с това и възможността да го накара да провежда реформаторска управленска политика."

  Казаното е стратегически въпрос.
  Правителството не решава такива- няма както необжодимата подготовка , така и необходимия умствен капацитет.
  Правителството реши тактически въпрос.Както всички подобни- наш човек на съответното ключово място.


  Поздравление за анализа. Една забележка- това, че са поставили свой човек там, не значи , че при неуспех той няма да отнесе негативите.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 30. 30 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#27] от "Технолог":

  Тук в България, хората не сме честни един към друг, вместо открито да говорим за успехите и грешките на другите(а и за собствените си,нали?) - добавката моя-, ние се съобразяваме с присъствието/отсъствието им, доброто възпитание го смятаме за лицемерие и т.н. (не е ли по-вярно, че лицемерието се превърна в такава "норма"?) Споделям казаното от Вас, колега и наистина вие поставяте по-големия проблем над конкретния пример.Ясно е,че все някога и от някъде трябва да започне изчистването ни. С прилагането на закона и морала! А където те се разминават или не отговарят на потребностите -да работят законодателите! Но и там плачем за реформа. Дали не трябва част от тия 200 избранници да бъдат в по-горна камара, в която само доказани прависти и честни управленци гледат повторно законите и нужните промени по тях?
  А може би и функциите на висшите съдилища, магистрати и т.н.

 31. 31 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 624 Любопитно

  "Малкото неудобство с това обяснение е, че освен някой наивен западен експерт никой друг няма да му повярва"

  те обаче не са чак толкова наивни тези западни експерти... и в тях ни е надеждата.

 32. 32 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Да се обсъжда теоретично българския съд и качествата на съдиите, техните публикации, техния опит и експертиза си е все едно да вържеш кон на празни ясли. Не са качествата и опитът което им пречи на българските съдии. На тях им пречат ред други неща.
  - страхът от възмездието на бандитите. Ние си пишем по форумите, но някога поставяли ли сме се на мястото на една съдийка срещу която е изправен един откровен убиец който има зад гърба си цяла шайка бандити и маса политически приятели? Способна ли е държавата да опази съдиите от бандитите? Вярват ли съдиите на държавата като знаят как за тези 20 години метастазите са проникнали на всички държавни нива? Може най-отгоре да е човек или хора с много добри желания, но надолу всичко сигурно си е все същото.
  - много от съдиите са политически назначени. Всяко правителство си е оставило свои хора за чеиз на следващите правителства. Дълбоко вярвам че на ръководни длъжности са били пробутвани хора не поради тяхната сила, а поради техните слабости. Много по-лесно е да намериш млад съдия с някакъв порок (детско порно например) и да започнеш да го пробутваш нагоре отколкото да търсиш кусурите на вече издигнал се в йерархията съдия. Нищо чудно нашият съд да си е един отгледан съд
  - немалка част от съдиите са си и откровени копелета готови на всичко за пари и подкуп. Процентът на подкупните съдии е поне еквивалентен на процента за целокупния ни народ. Сигурно чувството за безнаказаност и постоянните изкушения рано или късно ги изкривяват. Потресаващ си остава за мен случаят със софийските съдии гласували си 100 хилядни обезщетения на човек за фиктивни съкращения без капка съвест и само защото има вратичка в закона. Какъво право, каква справедливост могат да възтържествуват с такива шмекери?

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 33. 33 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дон Кихот": "А кой ще напише статия "Сделката на съдебната власт с престъпността и последствията от нея?"

  Много точен въпрос. Удивлявям се че 42 от 106 са несъгласни че такава сделка има. Сигурно си представят сделката с престъпността като висши съдии седнали на ресторантска маса с босове на престъпния свят. Сигурно сделката не е толкова елементарна, но е очевидно че съществува под една или друга форма. За всичко се грижат посредниците.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK