Дневници на летаргията

Дневници на летаргията

© Иван КутузовНоември, 1879 г. Първи впечатления от София: крива улица с дървета, ужасен неравен тротоар и страшна кал. Голямо село. По улиците огромни гьолища – българска Венеция.*


Понеделник. Гледам премиера Борисов в два сутрешни блока едновременно. В единия защитава вътрешния си министър: "Това повлия на Цецо, но аз мисля, че това, което правят в момента, много бързо ще се навакса всичко това." Под "това" №1 се разбира проточилият се скандал около имотите на Цветанов; под "това" №2 – операциите на Цветанов; под "това" №3 – спадналият рейтинг на Цветанов. Заедно с всичко "това" в другия сутрешен блок Борисов съобщава, че наш посланик в Берлин ще бъде бившият председател на Столичния общински съвет Владимир Кисьов.


Изключвам телевизора, понеже бързам за работа, и тръгвам по познатата улица с неравен тротоар. Пред храма "Св. Александър Невски" се вие опашка. До нея се вие пушек от кебапчета. "Води ме в някоя кварта-а-ална-а-а кръ-ъ-ъчма-а-а" – вие от съседно заведение Ивана. Вътре в храма са т.нар. мощи на св. Йоан Кръстител. Иван от Несебър е дошъл да ги моли да не бутат незаконната му дискотека до несебърската църква "Св. Йоан Кръстител".
Април, 1880 г. Х. разправя, че човек в България е като в лудница, пълна с хора с различни кокарди и ордени, с някакво нощно гърне на главата, нещо като Юлий Цезар, Бисмарк, Наполеон. Човек ще затъпее. Никакъв копнеж, никакъв идеализъм, никакъв ентусиазъм.


Вторник. "Тодор Живков имаше качества на държавник", разправя Волен Сидеров из сутрешните блокове. Лидерът на "Атака", който беше главен редактор на "Демокрация", после неуспял кандидат за кандидат-депутат от НДСВ и също неуспял кандидат-кмет на София от РЗС, днес подкрепя всяко действие на ГЕРБ и лично на десния Бойко Борисов, който пък скоро каза, че "една стотна от това, което е построил за България Живков, да постигнем, би било огромен успех", понеже...


Изключвам телевизора след новините, където лично вътрешният министър съобщава, че бившият главен прокурор е заподозрян за две убийства, а лично външният министър съобщава, че Владимир Кисьов няма да бъде наш посланик в Берлин.


Тръгвам по познатата улица с неравен тротоар. Пред парламента викат студенти. "Защо ме освирквате?" – вика им Цецка Цачева с тона на Бисмарк, Юлий Цезар и Наполеон едновременно. Ректорът Илчев й вика, че всеки си има право на мнение.


Декември, 1881 г. Положението е страшно черно и безнадеждно, не се вижда как може да се излезе от него. В Европа всичко върви като да вървиш на параход, а тук на платноход. Често по цели месеци седиш в миризливи води между подводни скали и чакаш вятър.


Сряда. Гледам всички сутрешни блокове и не разбирам защо никъде не се появява Владимир Кисьов. Обаче друг Владимир бил направил референдум за името на подареното му от Бойко Борисов кученце. Йорго не ми харесва - написал руският премиер Путин в официалния си сайт.


А, появява се бившият главен прокурор. Първо в един сутрешен блок, веднага след това – във втори. И в двата разправя, че не се страхувал от нищо, понеже бил опериран от страх като малък. Не му пукало от "клозетни драскачи", само пред "оня горе" изпитвал известна боязън. Имам чувството, че от екрана излиза дъх на миризливи води.


Изключвам телевизора, понеже бързам за работа. Тръгвам по познатата улица с неравен тротоар и си мисля как лятото изкарахме в Несебър - шестима души в преустроен гараж, без душ и тоалетна, ама пък точно срещу крепостта Месемврия!


Днес там местните ще палят гуми, за да си направят барбекю. Така протестират срещу събарянето на седемнайстия етаж от хотелите им в стария град. Искали да излязат и от ЮНЕСКО, защото заради едните стари тухли не можели да си разширят кокошарниците.


Юли, 1883 г. Съвършено се аклиматизирах, подивях, прекъснах живата връзка с Европа, мисля със синтаксата на Балканския полуостров. Чашата на това ориенталско нехайство и яваш, яваш, на тази неопределеност, е съвършено препълнена.


Четвъртък. Кисьов и днес не се появява в сутрешните блокове. И Несебър още не бил опожарен. Обаче лекарите и учените пак протестират. Нямали пари. Водещите се усмихват, карат я яваш, яваш.
Хубавата новина е, че в Министерския съвет ще си направят параклис на името на св. Иван Рилски.


Само с икони на български светци. Така преди тежко заседание, на което министрите ще решават дали да вдигнат ДДС, с колко, кога, що е ДДС и дали всъщност да не го намалят, щели да палят свещичка.


"Да мачкаш Цветанов, все едно с голо дупе таралеж да мачкаш" – обявява на тържественото събрание за 130-годишнината на Върховния касационен съд премиерът Борисов. И на мен също ми идва да запаля свещичка! Ще взема да си направя параклис в антрето, за да не излизам всеки път, когато ми идва да запаля свещичка.


Март, 1884 г. Аз се намирам в пълна, може би нездрава летаргия. Сутрин мъртвешки сън, а вечер силна сънливост, пълно отвращение. Няма подтик, говориш постоянно с едни и същи хора, срещаш едни и същи мисли, само в друго облекло... След връщане отвън всякога си жив, весел, с пълна глава с планове, с интерес за подробности, ала всичко това изчезва полека, без да усетиш как.


Петък. Министърът на културата има нова идея за музей – на тоталитарното изкуство. Петъчните вестници го цитират: "Там (до КАТ – бел.ред.) има бетонен бункер, върху него ще направя едно лятно арт кафе. А под него ще сложа вратите на мавзолея, които аз лично съм купил нарязани и съм ги претопил.


Ще ги възстановим, саркофага на Димитров - също, ще направим восъчни глава и ръце на Димитров, ще възстановим в зелен, тъмен гранит мрачната атмосфера вътре в мавзолея... А на един екран ще текат кадри: как българският народ за 24 часа изгражда това, манифестациите, вълненията, плачът на хората на погребението му, след това изгарянето на Димитров, събарянето на мавзолея..."


Вълнувам се, забравям даже за Кисьов, а после минавам през музея на Иван Вазов, където уредничката се е завила с одеяло, понеже няма парно, а трябва да се пести ток, който не е платен, защото парите за Вазов не стигат, пък какво остава за интернет, навсякъде пълзи мухъл, а на мен така ми се спи, че ще взема да се прибера, за да поспя.


Април, 1884 г. Нищо не ме интересува, текат часовете, дните, месеците. Нищо не ме ядосва, нито радва. Страшна душевна летаргия, свързана и с телесна: спи ми се всяка минута, като от слабост.


Събота. И днес ми се спи. Добре, че е събота. Чета, че Първанов на деветата година от своето президентстване бил казал: "На българската държава са необходими лидери, които няма да се поколебаят да поставят значимото, национално важното над личния, над груповия интерес."


Клепките ми натежават. В просъница дочувам само, че премиерът Борисов сравнил протеста на учениците заради кратката ваканция с "опит демокрацията да се превърне в анархия". И аз им се чудя - стачкуват, вместо да подремнат. А че демокрацията е доста закъсала, прозявам се, спор няма.


Септември, 1884 г. В политиката е каша, както винаги. Спах облечен, някак си в полусъница – последната нощ в София.


Във "Фейсбук" е пуснат весел клип - телевизионна синоптичка се смее истерично, докато представя прогнозата за времето. Хили се, чак вие, задъхва се и се държи за корема, всеки момент ще се задуши или експлодира. Представям си какъв смях щеше да падне, ако четеше новините от страната.
А на мен така ми се спи, че ще изкарам цялата неделя в леглото. Утре всичко започва отначало.


*Откъсите са от "Български дневник" на Константин Иречек (1854 – 1918), който пристига в София през 1879 г. и става главен секретар на новосъздаденото Министерство на народното просвещение. През 1881-1882 година, по време на Режима на пълномощията, оглавява министерството в правителството на Казимир Ернрот и в правителството без министър-председател.


По-късно е директор на Народната библиотека. Иречек е един от инициаторите за възобновяването на дейността на Българското книжовно дружество в София и от 1884 г. е негов редовен член. Извършва няколко обиколки из страната с научна цел.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dummbell
  dummbell
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Карбовски мноо си гаден!!!

 2. 2 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не мога да разбера автора на статията.Наистина опита на Б.Борисов е много плах, дори ефирен да разбута авгиевите обори на българският преход и дори този плах опит мобилизира страшна реакция на всички, които крадоха близо 20 години.А , че Т.Живков е най-талантливият държавник на 20 в. заедно с цар Борис III е факт.За съжаление разбира се, ако беше някой друг червен некадърник, може би социализма в България щеше да рухне по-рано, но ....дали нямаше да стане дори по-зле от сега?Кой знае...

  ZeroOne
 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Точно така си е. И в "Български дневници" на граф Робер дьо Бурбулон, секретарят на Фердинанд, може да прочете почти същото. Отивам да поспя.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 4. 4 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 470 Неутрално

  до Зеро Нула

  "А , че Т.Живков е най-талантливият държавник на 20 в. заедно с цар Борис III е факт".

  Ти нормален ли си, или просто пиеш по-отрано?

 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:44 на 22/11/2010 от неговия автор.

 6. 6 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално


  Днес в бойко-фандъковата София, ми се нахвърли уличен пес, и само бързата ми реакция спаси бедрото ми от кучешките зъби. Пострада новият ми панталон. Добре, че случаен минувач - в неделя те не са толкова много - дотича отнякъде и с виковете и ръкомахането си накара песа и другарчето му да се изнесат от полесражението. (в района на Сточна гара, не из крайградските ливади!).

  Това е вторият ми довод за категоричното ми решение да не гласувам за кандидата за кмет на ГЕРБ на следващите избори!

  Първият беше, че с тия аванси, които Бойко дава на Църквата, в София по едно време побъркаха софиянци в Центъра с агресивния звън на църковни камбани. (Дори не става въпрос за ония 40-минутна камбанна канонада в деня на шествието в подкрепа на задължителното религиозно обучение в училищата).

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 7. 7 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1005 Неутрално
 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:44 на 22/11/2010 от неговия автор.

 9. 9 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#2] от "ZeroOne":
  "А , че Т.Живков е най-талантливият държавник на 20 в."

  Тодор Живков е един полуграмотен простоват човек, който щеще да е кебапчия или шкембеджия, ако нямаше комунизъм.
  След неговото управление в България заплата е била 100 долара(дневна надница на работник на Запад), при 1000 в Гърция. Други екстри : режим на тока 3:1, липса на бензин, липса на стоки по магазините, милиони хора в долнопроби и мизерни панелни квартали, разбити пътища ...

  Като бонус ни остави България в ДЪРЖАВЕН ФАЛИТ.
  Икономика обвързна с СССР, която плонжира след като се разпадна СССР, СИВ и Варшавския договор. Заводи правели продукия, се видяха в много трудно положение да търсят пазари , и много от тях глътнаха вода за отрицателно време.

  Сега след всичко което направихме за да си осложним положенито още повече (тук влиза факта, че 1990 гласувахме за БКП !) заплатата е 400 долара, ток, бензин, стоки може да си купиш денонощно.

 10. 10 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Бог да пази България,при такива идиоти по форумите.

 11. 11 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "ZeroOne":

  "А , че Т.Живков е най-талантливият държавник на 20 в. заедно с цар Борис III е факт".
  -
  Дори само посоченото по-долу доказателство за националното предателство, което е готвел тоя "талантлив държавник", би трябвало да затвори устите на всичките му поддръжници (ако, разбира се, интернационализмът или мутро-селинджърския манталтет не са заличили и последните родолюбиви български искрички в помътненото им съзнание) :

  "БЪЛГАРИЯ - 16-А РЕПУБЛИКА НА СССР. МИТ ИЛИ ИСТИНА?

  На 29 октомври т.г. вестник “Труд” публикува интервю с доц. Евгения Калинова, преподавател по история в Софийския университет, озаглавено “България - 16-а република на СССР. Това е мит!”

  Г-жа Калинова уточнява: “Словосъчетанието “16-а република” липсва в документите и на двата пленума на ЦК на БКП от 1963-та и 1973 г. В тях става дума за все по-тясно сближаване и сливане със Съветския съюз в сферата на икономическите отношения”, а що се отнася до политическото сливане на България със Съветския съюз, Тодор Живков, според г-жа Калинова, говорел “за далечното комунистическо бъдеще, когато държави няма да има”.

  В книгата си “Срещу някои лъжи” (1993 г.) Т. Живков отрича да е имало подобно нещо:

  "Дълго отминавах инсинуациите, свързани с мое намерение за присъединяване на България към СССР. Струваше ми се несериозно да отговарям на лъжи, които биха били само пошли, ако не бяха толкова тъпи. Искам да заявя кратко и категорично: през 33-те години на моето управление и за момент не е съществувала подобна заплаха. Подобна мисъл дори."

  Още по-категорично отрича той това и в своите мемоари (1997 г.).

  Аз съм от поколението, което помни тази 1963 г., и присъединяването ни към Съветския съюз не бе само слух. Но спомените нямат силата на доказателство. След събитията през 1989 г. вестниците широко тиражираха замисленото от комунистическата партия национално предателство, но политическите филипики също не могат да се използват за доказателство, защото носят риска да са гола пропаганда. Затова, когато в том 4 на “Български хроники” стигнах до този въпрос, аз потърсих веществени доказателства.

  В Централния държавен архив се разрових в Централния партиен архив и след дълги приключения успях да се добера до фонд 1Б, опис 5, архивна единица 600 - това е дълго укриваният Стенографски протокол от заседанието на пленума на Централния комитет на БКП, състояло се на 4.ХII.1963 год.

  За да бъда сигурен, че това доказателство няма “случайно” да изчезне от Държавния архив, направих ксерокопие на протокола (IХ+144 машинописни страници), съхраняват се в банков сейф.

  Сега, читателю, ти предстои да прочетеш най-невероятното (дръж се, българино!) и те моля сам да прецениш: мит ли е бил замисълът за присъединяването на България към Съветския съюз - или е било истина?

  Предс. Митко Григоров: Другари, откривам заседанието на пленума на ЦК на партията. За дневен ред се предлага една-единствена точка: Обсъждане на въпроса за по-нататъшното най-тясно сближение и в перспектива за сливане на Народна република България със Съветския съюз. Доклад ще направи др. Тодор Живков. Друго предложение има ли? - Няма. Има думата др. Тодор Живков.

  Тодор Живков:

  Другари, Политбюро внася за обсъждане в пленума на Централния комитет на партията въпроса за по-нататъшното свързване и най-тясно всестранно сближение, а след това, в перспектива, и за обединение на НРБ със Съветския съюз (к.м.). За България и българския народ това е акт с историческо значение, който ще постави началото на нова глава в българската история, ще открие нов етап в развитието на страната по пътя на социализма и комунизма.

  Курсът на партията за най-тясно сближение, а в перспектива и за сливане на НРБ със Съветския съюз (к.м.) поставя не само големи икономически проблеми, но и други изключително важни въпроси, каквито са въпросите за по-нататъшната съдба на българската нация и за суверенитета на българската държава.

  (На един от предишните пленуми през юли 1963-та Живков дефинира до пределна яснота разбирането си за държавния суверенитет:Суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът!)

  Ние сме убедени - продължава Живков, - че партията и българският народ ще посрещнат с голяма радост и въодушевление по-нататъшното най-тясно сближение и свързване на НРБ със Съветския съюз, че перспективата за обединяване на НРБ със Съветския съюз в бъдеще ще предизвика в подавляващата част от българския народ небивало висок политически и трудов ентусиазъм. (Ръкопляскания.)Ръкопляска присъстващите на пленума 87 членове на ЦК и 51 кандидат-членове. Изказвания са направили 15 души. Цитирам най-същественото.

  Тодор Павлов: Смятам, че да се проведе референдум по този въпрос няма смисъл, но ние трябва да проведем такава кампания, че да няма колебание сред народните маси и решението да бъде прието единодушно...

  Димо Дичев: Никога нашите комунисти не са възпитавани другояче, освен да считат, че Съветският съюз е наше отечество (к.м.), че по типа на Съветския съюз ще се създават други социалистически държави и те ще се развиват и присъединяват към Съветския съюз. (А на пленума през юли 1973 г. Димо Дичев ще произнесе словосъчетанието, което според доц. Калинова липсвало и на двата пленума: “В миналото комунистите не са мислили, че ние няма да бъдем една шестнадесета или седемнадесета съветска държава!” (к.м.) -провиква се екзалтирано той.)

  Цола Драгойчева: Споделям възторга и радостта да работя като комунист там, където ме изпрати партията за минаването на нашата страна в общото семейство на Съветския съюз, да бъдем една от републиките на Съветския съюз (к.м.).

  Стоян Стоименов: Другари, ние днес решаваме едно велико дело, решаваме светлото бъдеще на нашата нация и на нашия народ. Ние сме щастливи, че това, за което нашата партия близо 8 десетилетия се бори, днес нашият Централен комитет начело с др. Тодор Живков практически го решава. Ние сме щастливо поколение, защото пристъпваме към разрешаването на този въпрос. Разбира се, би било радостно, ако ние сега вкупом всички социалистически страни се обединим със Съветския съюз (к.м.)... Аз съм безкрайно щастлив, че доживях този тържествен момент и заставам зад доклада на др. Живков.

  Начо Папазов: Не случайно, когато стана революцията на 9 септември, голяма част от хората вдигнаха лозунга за Съветска република, защото всички живееха с идеята, че като се освободи, България ще бъде Съветска социалистическа република (к.м.).

  Андрей Михайлов: Ние, кандидат-членовете на ЦК, ако ни се разреши, с две ръце и най-чисто сърце ще гласуваме за най-съкровената мечта на нашия народ - да се съединим с братските съветски народи (к.м.).

  Възторжената си подкрепа в този дух изказват и Евгени Матеев, Райко Дамянов, Раденко Видински, Лъчезар Аврамов, Любомир Кръстанов, Димитър Димов.

  Както видяхме в началото, г-жа Калинова съвсем уверено твърди, че на пленума ставало дума само “за все по-тясно сближаване и сливане със Съветския съюз в сферата на икономическите отношения", а както виждаш, читателю, изказалите се членове на ЦК един през друг се надпреварват да говорят за “мечтата си да превърнем нашата страна в частица от Великия Съветски съюз”.

  Сега да видим дали е вярно и това, че тази мечта за политическо сливане с Великия Съветски съюз се е отнасяла за “далечното комунистическо бъдеще, когато държави няма да съществуват” - както твърди доц. Калинова.

  Ето какво казва дословно по този въпрос лично Тодор Живков в заключителното си слово: Това сливане не може да стане тази година, когато има трудности и в Съветския съюз, и у нас.

  Също така не си представям, че трябва да чакаме 10-20 г. Може би след 2 години ще отворим границите... (к.м.)

  И за да е съвсем ясно за какво сливане става дума, Живков пояснява: Друг е въпросът за насоките и какви форми ще вземе това сливане. Другарят Хрушчов каза: “Може би ще бъде федерация, може би конфедерация.Трудно е да се каже как ще бъде.” И това е вярно. Ние няма да правим сливане от ден до пладне, а навеки. Ето защо трябва да се подготвим.

  В същото заключително слово Живков се изповядва: “По поръчение на Политбюро с др. Станко Тодоров бяхме при др. Хрушчов в началото на м. октомври, за да се посъветваме по въпроса за сливането. Трябва откровено да ви кажа, че аз много се притеснявах и вълнувах. Не знам защо у мен беше залегнало убеждението, че др. Хрушчов и съветските другари няма да приемат такава постановка и затова се бях приготвил да говоря дълго и да ги убеждавам в правилността на тази постановка и перспектива. Обаче, след като изложих накратко нашата идея, др. Хрушчов започна с това: “Аз съм съгласен с вашето предложение. Правилно е това и т.н.” И въпросът се изчерпа. (Продължителни ръкопляскания.)

  Както се вижда, работата била предварително опечена... За да не остане в теб съмнение, патриотичний мой читателю, че това не са били само празни приказки и че действително нашият народ е бил на ръба да заживее след 2-3 години “съвсем свободно” като член на великото съветско семейство, ще процитирам тук извадки от официалното решение на пленума на ЦК на БКП. Ще напомня, че в тогавашната тоталитарна държава висшата партийна власт бе слята с висшата държавна власт и решенията на ЦК на БКП се превръщаха автоматично в държавни решения.

  Борис Велчев: Другари, позволете ми да ви предложа проект за решение по обсъждания въпрос. “Пленумът на ЦК на БКП одобрява единодушно и с въодушевление доклада на първия секретар на ЦК на БКП за по-нататъшното най-тясно сближение и сливане в перспектива на НРБ със Съветския съюз. Пленумът оценява като забележителна проява на патриотизъм и интернационализъм инициативата на др. Тодор Живков... Като одобрява безрезервно изложените в доклада на др. Живков теоретически и политически положения... ЦК утвърждава текст за писмо до ЦК на Комунистическата партия на Съветския съюз по въпроса за по-нататъшното сближение и за сливането в перспектива на НРБ със Съветския съюз.”

  Онези от членовете на ЦК, които са съгласни с предложеното, моля да гласуват с вдигане на ръка. Против? - Няма. Въздържали се? - Няма. Приема се единогласно от членовете на ЦК. (Бурни ръкопляскания. Всички стават прави.)

  Накрая Живков призовава съзаклятнически: След този пленум не следва под никаква форма да се говори на когото и да било и където и да било.И залата му отговаря съзаклятнически: Правилно!

  Казано с думи прости, България щяла да бъде продадена тайно, зад гърба на народа. И до днес участниците в това съзаклятие мълчат и отричат... Но документите са подло нещо. Писмо до Хрушчов и ЦК на КПСС наистина е написано и изпратено от единогласните наши патриоти (“Ние молим ЦК на Комунистическата партия на Съветския съюз да разгледа това наше писмо и се надяваме, че ще срещнем пълно разбиране...”), писмото е дълго 7 машинописни страници и аз ще ти спестя дългото унижение да го четеш, днешний читателю.

  Защо “сливането навеки”,слава Богу, не стана - е друга тема, с която няма да се занимавам сега. Оставям без коментар и пленума през юли 1973 г., където се разглежда същият въпрос с по-завоалирана фразеология. Мисля, че цитираното дотук е достатъчно, читателю, за да прецениш може ли сериозно да се твърди, че “в документите и на двата пленума” ставало дума само “за по-тясно сближаване и сливане съсСъветския съюз в сферата на икономическите отношения”; че за политическо сливане на България със СССР се говорело само “за далечното комунистическо бъдеще, когато държави няма да има”; и накрая (върхът на логиката!), че понеже “словосъчетанието “16-а република” липсва в документите и на двата пленума на ЦК на БКП от 1963-та и 1973 г.”, намерението България да стане 16-а република на СССР било мит?

  Това словосъчетание като напук съществува (виж изказването на Димо Дичев), но не в това е въпросът. Не е важно има ли го, няма ли го буквалното словосъчетание “16-а република”, а смисълът, защото във всички изказвания на този пленум, както видяхме, става дума за едно и също нещо: час по-скоро да се влеем във великото семейство на съветските народи; да се влеем в семейството на Съветските социалистически републики; да бъдем една от републиките на Съветския съюз; да превърнем нашата страна в частица от Великия Съветски съюз; Съветският съюз е наше отечество...

  За съжаление, всичко това не е мит, а истина, жестока истина! Замисълът на Живков и организираният с участието на целия ЦК на БКП таен кроеж (да не кажа заговор) за присъединяването на България към Съветския съюз, за сливането й със Съветския съюз, за превръщането й в една от републиките на Съветския съюз, независимо в 16-а или 17-а - това е най-голямото и позорно падение на БКП, защото е акт на тотално национално предателство, което няма аналог в нашата хилядолетна история, а националното предателство във всички времена и при всички народи се е считало за най-тежкото престъпление.

  И неслучайно Т. Живков яростно отрича не само съществуването на тези два пленума, не само че “през 33-те години на моето управление и за момент не е съществувала подобна заплаха“, но че и “подобна мисъл дори” не била съществувала! Т. Живков знае, че само мисълта за подобен акт е престъпление - затова отрича. И това е разбираемо.

  Но бях изненадан и шокиран от думите на уважаваната преподавателка по история в Софийския университет доц. д-р Евгения Калинова. Предполагам, че тя не е виждала стенографските протоколи и повтаря доверчиво думите на някой свой неосведомен колега... Иначе, да се потулва умишлено от историк този акт на безпрецедентно национално предателство, е тежък грях към историята."

  Стефан ЦАНЕВ

  http://www.trud.bg

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 12. 12 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  За времето 1944-1989 за което се твърди , че са постоени 3 Българии, в Гърция са построени 5 Гърции, а в Астрия 7 Австрии.
  Така , че България е изостанала много, страшно много, дори в сравнение на най-бедната държава в ЕС - Гърция.

  Сравнението на 80-те години (социализъм), с 30-те години (капитализъм) е абсолютно неадекватно. Това е половин век от историята, и то половин век с най-бълзото икономическо развитие на света.

 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  У Ч У Д Е Н


  //десния Бойко Борисов, който пък скоро каза, че "една стотна от това, което е построил за България Живков, да постигнем, би било огромен успех", понеже...//

  Това наистина ли го е казъл тигъра, или Любославчето нещо се бърка ? Не е истина, че съм пропуснал поредният му бисер . Дано следващата година, е годината на кокошката по китайския календар .......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално


  Кумирът на Бойко Борисов за държавния суверенитет:

  Живков:
  "Суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът!"

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 953 Любопитно

  аплодисменти за автора !!! безспорно най -доброто от Русева което съм 4ел до сега / ето това нари4ам смела и достойна гражданска позиция /... глътка свеж въздух сред блатото на т.н. "свободна и независима" българска журналистика !!!

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:44 на 22/11/2010 от неговия автор.

 17. 17 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  /``Хубавата новина е, че в Министерския съвет ще си направят параклис на името на св. Иван Рилски. Само с икони на български светци.``/

  Eдно предложение:
  В тоя параклис в МС да сложат и копие на БЪЛГАРСКИЯ НАДПИС:

  " Който дири истината - Бог вижда. И който лъже - Бог вижда... Българите направиха много добрини на християните, и християните ги забравиха, но Бог вижда."

  (Надпис на кан субиги Пресиян при Филипи от 837 г.)

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 18. 18 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Дааа, гледам, че роботите пак цъкат плюсове на SAAVEDRA, ком. 17, без да вникнат в написаното, ей така, по инерция.Без грам мисъл, без критичност. Камо ли самокритичност!

  Кой е Пресиян? Християнин ли е? Ако не е, как ще слагаме негови думи в християнски параклис?
  Тези въпроси и техните отговори нямат значение за роботите, те не са програмирани да мислят.

  ☭= ☠
 19. 19 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "earthquake":

  Пресиян е БЪЛГАРСКИ КАН, и като български държавник, надписът му е по намясто в сградата на Министерския съвет, отколкото икона на Борис I като християнски светец, ИЗКЛАЛ 52 аристократични български рода - с жените, старците и децата!!!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 20. 20 Профил на манол
  манол
  Рейтинг: 727 Неутрално

  абе земетръс #18, я да те питам Мойсей християнин ли е? щото там едни божи заповеди има от/чрез него...

  manol
 21. 21 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#18] от "earthquake":

  Персиян е Българин !!!!!!!!!

  Надпис №14 на кансюбиги Пресиян при Филипи:

  “Пресиян от Бога владетел на многото българи изпрати кавхан Исбул, като му даде войска, ичиргу боила и кана боила колобъра. И кавханът при смоляните...”
  http://www.sarakt.org/titli.htm

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 22. 22 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Дневници на летаргията )))))

  или дневниците на празния българин или българската бездуховност...няма цел, посока, напън за демокрация, лош вкус, чалга, разбити улици и разпилени найлонови пликчета, Фандъкова, Софиянски, Симеон, Станишев, ЦЦ, ББ, Антоан Николов .....мдаааа

 23. 23 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "earthquake":

  Земетресение, нещо по твоята част:

  Едно от последните сравнително силни земетресения в чертите на столицата на България, беше с епицентър Православна черква на ул. "Княз Борис I".

  Земята Българска иска да ни каже нещо!
  Нещо различно от твоите парахристиянски заслепености!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 24. 24 Профил на dummbell
  dummbell
  Рейтинг: 8 Неутрално

  SAAVEDRA, в името на общочовешките ценности, моля ви не позволявайте да ви ухапе улично куче-агент на Бойкоборисовщината- ПОЩАДЕТЕ ЖИВОТНОТО!!!

 25. 25 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#20] от "манол":

  Мойсей не може да е християнин по понятни причини. Но той е основна фигура в стария завет, който известява за идването на Исус. Така, че подобни провокации не минават.

  Относно Пресиян- да, български кан е, но езичник. Как думи на един езичник ще се поставят в християнски храм?
  Това питах.

  ☭= ☠
 26. 26 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#23] от "SAAVEDRA":

  Дай източник.

  ☭= ☠
 27. 27
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:16 на 21/11/2010 от неговия автор.

 28. 28 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#25] от "earthquake":


  До коментар [#25] от "earthquake":

  "Как думи на един езичник ще се поставят в християнски храм?" -
  Тоя "християнски храм" е параклис в сградата на Министерския съвет на Република (а не теократична държава) България!

  Тоя 'езичник' е управлявал България, която от своя страна е основана от езичници! Така че думите му са си съвсем на място! Но, за съжаление, отдавна България се управлява от майкопродавци, чиито кумири са национални предатели и изменници...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 29. 29 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#28] от "SAAVEDRA":

  Римската империя също е създадена от езичници, но какво от това.
  Старите римски богове имат своето място, но не и в църквите.


  ☭= ☠
 30. 30 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#29] от "earthquake":

  Какви църкви, бе, човече! Тук става въпрос за "параклис", помещаващ се в стая (понастоящем склад) в сградата на Министерския съвет на Република България, ако не си разбрал!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 31. 31 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#30] от "SAAVEDRA":

  Параклис, но християнски! Схващаш ли или трябва да обяснявам пак?

  ☭= ☠
 32. 32 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Браво Любослава! Сполучила си.

 33. 33 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 644 Неутрално

  И не си ми дал(а) източника си за земетресението, както помолих.

  ☭= ☠
 34. 34 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#26] от "earthquake":

  Потърси си сам из Интернет! Някъде около друга една знакова дата беше - 9 септември т.г. На страницата на Европейския сеизмологичен център имаше и снимка от Google Earth... Ако не намериш, аз ще се поразровя, но не ми се ще да си губя времето за нещо, което е общоизвестен факт... Но ти, щом не вярваш, дерзай!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 35. 35 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#31] от "earthquake":

  Християнски, но в сградата на Правителството на СВЕТСКА ДЪРЖАВА!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 36. 36 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#33] от "earthquake":

  www.blitz.bg/news/article/87301

  Църквата е румънска, православна, мисля, че се казва "Св. Троица"... на ул. "Княз Борис I"

  Св. Троица разгневихте, ей!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 37. 37 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#35] от "SAAVEDRA":

  Прочети чл.13 от конституцията.
  На ул. Княз Борис 1 има католическа църква, но не и православна.

  ☭= ☠
 38. 38 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#5] от "earthquake":

  Както беше писал някой в този форум Любослава има 2 деца, така че не бери грижа за нея.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 39. 39
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:48 на 22/11/2010 от неговия автор.

 40. 40 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#37] от "earthquake":

  Грешиш!

  На ул. "Княз Борис I" има И католическа, но епицентърът на земетресението беше под румънската ПРАВОСЛАВНА църква!

  Разгледай картата! Между "Пиротска" и "Екзарх Йосиф"!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 41. 41 Профил на hhhuuunnn
  hhhuuunnn
  Рейтинг: 450 Неутрално

  наистина не е лошо като си написал една лъжлива история на славяните-българи, да ги понаплюеш малко в дневниците си като големи простаци

 42. 42 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#37] от "earthquake":

  По-добре ти си препрочети тоя чл. 13 от Конституцията:

  (4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 43. 43 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#40] от "SAAVEDRA":

  ОК, така е. Има такава църква. Признавам се за победен. Епицентърът е бил точно под църквата и с това Бог Тангра ни е предупредил да не залитаме към християнство и ислям, иначе ще потопи страната на дъното на Черно море.
  По- добре късно, отколкото никога, това е водещият девиз на Тангра.
  Лека нощ!

  ☭= ☠
 44. 44 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1071 Весело

  До коментар [#2] от "ZeroOne":

  Абе другарю, много отрано си се насмукал - правешкият селендур е просто доказателство, че при комунизма просперират селските хитреци, нищо повече. И днес се наслаждаваме на наследството на този "велик държавник" - 20 години плащахме за завода у равно поле Кремиковци, гледаме прекрасните панелни квартали, за които една англичанка ме попита дали са общежития за циганите, гледаме и почитателите на Тато, които са сменили москвича с жип. Ако на теб това ти харесва бегай у Кенедерето, там опитите продължават.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 45. 45 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#33] от "earthquake":

  Хайде, от мен да мине, по езически !

  http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=187915#maps

  Разгледай добре Interactive / Google Maps View!

  Тя позволява да я увеличиш и да видиш точно къде е епицентърът - пулсиращата червена точка!!!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 46. 46 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Чудесна статия-илюстрация на цирка в дуржавата. В журналисти като Любослава ми е надеждата, че не всички са с изрязани мозъци.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 47. 47
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:39 на 21/11/2010 от неговия автор.

 48. 48 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 644 Неутрално

  А-ааа, ама ти не ми даваш да си легна. Нали се признах за победен, Тангра надви Исус.
  Надявам се да не останеш с лоши спомени. Поздрав:
  http://vbox7.com/play:83251153

  ☭= ☠
 49. 49 Профил на bigbira
  bigbira
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Tатуиран, шибан и недостатъчен, културният министър Рашидов въпреки, че е феодален старец, иска мавзолей с арт кафе!

 50. 50 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#48] от "earthquake":

  Докато си се запътвал към леглото, аз по езически съвестно и великодушно си губех вемето да открия тая карта...

  ОК!  Мир!

  П.П. По принцип нямам нищо против Христос и истинското християнство, против опошляването и умишлената, престъпна злоупотреба с него съм!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 51. 51 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Браво - на авторката...

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 52. 52 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Весело


  Покрай покръстването на кученцето на Путин, навсякъде се пише, че Йорго е гръцко име.

  По мое скромно мнение много по-вероятно е предишният му собственик да го е избрал заради една култова песен на Весна Змиянац -

  'JORGO_vani'! (а Vani - от Дядя Ваня)

  http://www.youtube.com/watch?v=5z8zE5fgLUw
  (Нищо, че в клипчето има коте, а не куче)

  ---
  /"Обаче друг Владимир бил направил референдум за името на подареното му от Бойко Борисов кученце. Йорго не ми харесва - написал руският премиер Путин в официалния си сайт."/

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 53. 53 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#50] от "SAAVEDRA":
  Наистина последен коментар от мен за тази вечер:
  Няма злоупотреба с християнството. Има такава с християните, като цялостната вина носи римокатолическата църква.

  ☭= ☠
 54. 54 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#52] от "SAAVEDRA":

  Ти на Паула Сааведра ли си се кръстила . Яка кака е .

  http://news.fashion.bg/newsimg10/miami_beach_fashion_m.jpg

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 55. 55 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1625 Разстроено

  ТРАГИЧНО и СТРАШНО е че в БГ за 120 години не са се е променило чак толкова много...
  Любослава е безмилостно-клинично точна и слава Богу не иска да "заспи" окончателно като матрЯла.... изпаднал в летаргия.

  "Положението е страшно черно и безнадеждно, не се вижда как може да се излезе от него. В Европа всичко върви като да вървиш на параход, а тук на платноход. Често по цели месеци седиш в миризливи води между подводни скали и чакаш вятър.
  Няма подтик, говориш постоянно с едни и същи хора, срещаш едни и същи мисли, само в друго облекло... След връщане отвън всякога си жив, весел, с пълна глава с планове, с интерес за подробности, ала всичко това изчезва полека, без да усетиш как."

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 56. 56 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Злото си има държава и тя се нарича България.
  Пълно е с безверници, безродници и безбожници.
  Но не са виновни те - виновно е БКПто, защото ги натика в гета а както знаем от научните излседвания на БАН сред плъховете - когато ги затвориш в ограничено пространство, първо стават гейове, после изяждат децата си и после един друг.
  А за автора, му препоръчвам следното от Даниил Хармс - Сън:

  Калугин заспа и му се присъни, че уж седи в някакви храсти, а покрай тях минава милиционер.

  Калугин се събуди, почеса се по устата и пак заспа. И пак му се присъни, че уж върви покрай някакви храсти, а в тях е клекнал и се е спотаил милиционер.

  Калугин се събуди, подложи си под главата вестник, та да не мокри възглавницата със слюнка, и пак заспа, и отново му се присъни, че уж седи в едни храсти, а покрай храстите минава милиционер.

  Калугин се събуди, смени вестника, легна и заспа отново. И му се присъни, че уж върви покрай някакви храсти, а в тях е клекнал милиционер.

  Точно в тоя момент Калугин се събуди и реши да не спи повече, но моментално заспа и засънува, че седи зад милиционера, а покрай тях минават храсти.

  Калугин се развика и се замята в леглото, но така и не можа да се събуди. Спа цели четири дни и четири нощи без прекъсване, а на петия ден се събуди толкова изпосталял, че му се наложи да връзва ботушите за краката си с връвчици, за да не се изхлузват.

  В хлебарницата, от която Калугин си купуваше пшеничен хляб, не го познаха и му пробутаха ръжено-пшеничен.

  А санитарната комисия, която обикаляше жилищата за проверка, реши, че Калугин е противохигиеничен и негоден за нищо, и нареди на домсъвета да го изхвърли заедно със сметта.

  Сгънаха Калугин на две и го изхвърлиха като боклук.

  22 август 1936 година

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 57. 57 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Бойко е първият премиер през прехода който ще си свърши работата и ще направи нещо за тази неблагодарна държава на слагачи и интересчии, посрещнала с цветя и немците и руснаците. Може и да е малко но ще е нещо, защото с народ като този толкова може. Какъвто народът такива и журналистите и полицаите и прокурорите и съдиите и търговците и бизнесмените, та и бандитите. Той Бойко го каза, такъв е материалът.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 58. 58 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Авторката нищо не е разбрала от България и Българете.
  Ние сме андрешковци, защото постоянно ни свалят по две кожи.
  Ний сме роби които робуваме не на господарите си, а на оковите си.
  Политика, правят чорбаджиите, а в България чорбаджилък правят само тия дето са си опряли револвера до челото и щракат в очакване да дойде заредения в барабана куршум.
  Вика авторката скучно и е, спи ѝ се.
  Еми случва се, шетай си у къщи, па кога ти останат сили от шетня - направи и политика, партия и иди да те оплюят комунисти, царисти и и мъдуристи всякакви и ще ти се отще живота и на теб.
  Летаргия ли, то ние така си живеем тука защото не ни интересува ни общество, ни държава ни съединение. Все пак нали то правело силата? То за да си силен трябва да си съединен, в обединение, съюз.

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 59. 59 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Добре, Любослава..)
  'Обикновената" , "нормалната" лудница в която живеем ..Дали вече на повечето хора, граждани , прави впечатление ??? Съмнявам се ..
  Лудница, в която пациентите - сме ние - нормалните, а надзирателите , началниците,директорите, "лекарите" в лудницата , министрите и шефа им, ,депутати и техният шеф и т.н., ............
  са всъщност ЛУДИТЕ, тези с психическите отлонения , с "умствените " разстройства ,ограничено или напълно невменяемите ...))

  BIG AL
 60. 60 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Весело


  Ми не е пък права афторката! В наши дни всичкото държавно и общинско ръководство се грижи да не изпадат гражданите в гореописаната летаргия - за миг ако се унесат, и изскача отнейде някой озлобен пес и ги захапва, или някой обезумял лумпен и ги пребива... За к'ва летаргия става на въпрос? - България отдавна веке не е същата кат' по времето на бай Иречек...

  А пък, ако и по премиерска милост, земат та закрият БАН - наследникът на онуй възобновеното с усилията иречекови Българско книжовно дружество, - приликите съвсем ще да изчезнат!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 61. 61 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 509 Неутрално

  ще гласувам само за този/тези , които изчистят града и държавата от боклуци, незаконни гета и бездомни кучета.

 62. 62 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 450 Гневно

  Отново удоволствието да чета нещо от авторката.Това което ме привлича е прекрасното и чувство за хумор и сходното чувство за бездуховност,глупост,"липса на копнеж и идеализъм.Има книга/и филм/на Кенет Кларк,където описва духа на средвовековието.Стрнно е,че днес на нас ни се прокрадва подобна асоцияция.Членове сме на ЕС,но говорим и мислим само за парите му,колко даваме и колко получаваме.Не се говори за европийските ценности,не се утвърждава европей сксия начн на мислене.Но кой да го направи,медийте са се втурнали да търсят скандали,политиците си показват смърдящите гащи,а интелигенцията /учените от БАН/се карат за пари.Децата,нормално ,подражават, искат по-малко да учат и да пият бира.Всички останали само хленчат без капка достойнство.Във всичко това липсва нещо основно-разум.

 63. 63 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#9] от "Малката Пица":

  Да, но по времето на тоя простоват 4овек вси4ки бяха уредени. Сега хората се борат за физи4еското си оцеляване. Не знам, имам 4увството, 4е по форумите е пълно с тинейджъри и бизнесмени, които не могат да сравнат нещата реално.

 64. 64 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#62] от "Чико":

  Бе авторката хубаво пише, ама според мен не е полезно за здравето да я 4етеш, да не те вкара в некоя депресивна депресия.

 65. 65 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Както винаги качествена статия, но, без да прозвучи като упрек, само художествено-журналистичека хроника..И въпросът е днес, независимо от подробностите - като "Живков бил построил повече или по-малко" какво е възможно ДНЕС ( не какво ни се иска ) и в от тази реалност прави ли се нещо ( след като е ясен манталитета - описва така последователно ) и ако да или не, какво не се прави или какво да се прави...Или авторката казва с две думи - каквото и да правиш тук - ще ти се доспи и ще загубиш стремеж да нещо фактическо...Демек и критиката ( мърморенето ) е нещо.

 66. 66 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 8 Весело

  #58#Ако ти си Андрешко, и се чувстваш роб ,отговаряй само са себе си!Това е твой личен проблем.Предполагам ти е по -лесно да се слагаш в някакъв колектив/всички сме!/,така че посредствеността,усещанет за личен провал се поняся по-леко предполагам.Като някаква карма сполетяла всички.
  Аз пък не съм нито Андрешко,нито се чувствам роб.И факта, да съм се родил на една географска ширина с тебе,не и прави идентичени.Всеки от нас е неповторима генетична комбинация!
  Ще ви напиша един стих на Joaquim Bertina

  "Oyendo hablar un hombre,facil es acertar
  donde vio la luz del sol
  si os alaba Inglatera sera ingles
  si os habla mal de Prusia,es un frances
  y si os habla mal de España es un Español

  Чувайки,как говори един човек,
  лесно разбираш къде е роден
  Ако величае Англия
  англичанин е
  Ако хули Прусия е французин
  И ако говори лошо за Испания е испанец

  Ако Бертина познаваше българитер може би щеше да завърши "и който не спира да се самооплюва е българин"

 67. 67 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 472 Неутрално

  1878 София наистина е било едно село. Но това се променя 30 години по-късно. Вижте снимките на София от 1912, прочетете статиите на National Geographic от началото на века. България е направила огромен напредък.

  А от тази статия човек може да извлече само песимизъм - такова било, такова и ще бъде. Надежда всяка оставете!

  Много полезно, няма що.

 68. 68 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Казват че човек е в състояние всичко около себе си да промени и модернизира, освен самия себе си! Така сме и ние!

 69. 69 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Типично: вместо да се коментира прекрасната статия, "бай" тошо. Слагам го в кавички, защото по традиция "бай" е израз на уважение, а за правешкия плужек имам само презрение!

  Прочетете, може и по диагонал, книгата на Х. Христов по въпроса и тогава пак коментирайте колко бил построил. Построил ама на кредит от СССР, то така и баба знае. Едва ли сме били по за резил през цялата си история освен, може би, непосредствено преди да ни завладеят турците.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 70. 70 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#6] от "SAAVEDRA":

  Той Найденов заедно със Бояджийска решиха проблема с кучетата , Бояджийска с другите и с боклука, и после всички вкупом се скъсаха да се хвалят колко са успешни, че и оценки да си пишат, докато кучетата се скъсаха да ни късат панталоните и месата на децата ни.
  То как му казваха това на балкански диалект?
  Гьонсуратлък ли беше?!
  И гьосуратите не слизат от телевизора, че и ютията ме е страх да включа вече, да не говорим с какво чувство на тревожност отварям пералнята.
  Май ще ни накарат и на ръка да перем, така де, за енергийна ефективност!Да не ни удари тока от тях!

  apoloniy
 71. 71 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Одобрението на статията е почти пълно. И аз я харесвам (статията), но без ентусиазъм. Защото преди 6 месеца се появи документален филм (на Ю. Стоянов и още един режисьор, чието име за съжаление съм забравил), който експлоатираше съвсем същата идея - колко впечатленията на К. Иречек от престоя му в България са близки до това, което виждаме днес. Все едно някой е филмирал тази статия, но преди 6 месеца Във филма имаше и доста хумор, публиката се забавляваше.

  А колкото до Т.Ж. Той е национален герой - като Б.Б., Хр. Стоичков и, разбира се, бай Ганю. Оня бай ви Ганя, дето застреля автора си.

 72. 72 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#44] от "Slash":

  Прав си гусине. При правешкия селендур просперират селските работяги пък сега софийските приватизатори.Ти сигурно с раждането си веднага си започнал строежи в райските градини , или си силен само по консултацийте по консултацийте .

 73. 73 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ценностите, които обществото изповядва, са ключът към съществуването на самото общество.
  Демокрацията не може да бъде сведена единствено до периодично гласуване за тези, които ще упражняват власт и ще контролират държавния апарат. За да може да се говори за истинска демокрация, е необходимо активно гражданско общество, което трябва да е наясно какви ценности изповядва и отстоява. Само така обществото се превръща в общество, с общи ценности и доверие, а не в набор от индивиди. Единствено изградено по този начин, с разбиране за различните интереси в него, но и за общата свързаност, обществото гарантира ефективно работеща демокрация.
  Гражданското общество не се занимава с политика, то избира различни политици за определен период от време, които чрез своите политики трябва да изграждат, постигат и защитават утвърдените ценности в това общество.
  А какви са ценностите на днешното ни общество, ги виждаме в политиците!

 74. 74 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Най-сърдечни поздравления, Любослава, за позицията и за тънкото чувство за хумор. За голямо съжаление нищо не се е промелино от времето на Иречек и на Алеко Константинов - същата мръсотия (в буквален и преносен смисъл), същото нехайство и мързел, същото раздаване на ордени на послушници, същото кланяне и същото поведение на изуй-гащи пред спасителя от Москва, същата смрад в политическия живот. Само някой светъл лъч от време на време.
  Желая Ви здраве!

 75. 75 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Ноември, 1879 г. Първи впечатления от София: крива улица с дървета, ужасен неравен тротоар и страшна кал. Голямо село. По улиците огромни гьолища – българска Венеция.--130 год.по късно столицата пак има локви,прах и много боклуци.Нищета духовна,човешка...едни и същи говорят едно и също от сутрин до вечер,че ще стане по хубаво и за тях става...!Е, Люба ли ви е виновна че пише за тази 130 годишна трагедия на нашия народ..".говориш постоянно с едни и същи хора, срещаш едни и същи мисли, само в друго облекло.."

 76. 76 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 325 Неутрално
 77. 77 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тъжно-смешни реалии!Браво Любослава Русева-беше ми домъчняло за пероро Ви.Искам да ви разкажа случка от живота ми-пък изводите и коментарите са за всеки от Вас/нас/.-Колега и добър познат ми се хвали в края на 2008 година-"Виж каква сграда построих за фирмата/той е управител на клон на голяма българска фирма в града ни/,не съм взел нито стотинка кредит.Чудесно му викам аз,ама не е баш така-не си платил на нито един доставчик все още!-"Е,не се заяждай с мене-ми казва той-ще им се плати,нека да пуснем сградата в действие!".Не се плати почти на никой от доставчиците,а преди една седмица разбрах,че сградата вече не е на фирмата,а на най-големия доставчик за строителството и!Това са ни манталитетите,това са ни табиетите и за тях нито г-на Ирачека е виновен,нито г-жата Русева-вината си е наша-на мълчаливо,дребнотемните ни стремления и на мижавите ни желания-да хапнем,да пийнем,да живуркаме.По "лубимия ви "бай тошо".Стигам до извода,че поради огромното ни духовно свързване с комунистическата идеология на равенството/без еднаквите възможности и постижения/,само заради това че си се родил,повечето от нас продължават да страдат носталгично и да си искат'Бая си тодора или бая си Ганя!"Отново поздравления за доблестното и морално ангажирано перо на г-жа Русева,все пак историята се прави от ЛИЧНОСТИ,не от масите/колкото и да им е мъчно на някой/

 78. 78 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 506 Весело

  Форумът се оказва доста по-интересен от статията, най-вече заклеймяването на ZeroOne заради тато. Това ми навява мисълта, че летаргията е само в душата на авторката. Тя дали все още е в Бг или виртуално ни спохожда от щатите за да ни ощастливи с махмурлука си?
  Въпреки, че не ми се спи отивам да си легна.

 79. 79 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Тази мозаична структура на статията с кореспондиращи цитати и кратки коментари беше оригинална преди години, но вече не е. Днес звучи претенциозно, а когато се използва няколко пъти в една и съща рубрика, това вече е банално.
  .
  Паралелите са пресилени, което се дължи на техния контекст. Иречек идва от богатата и аристократична Австроунгария и попада в калната и мръсна София на полудивите шопи, които даже не са от български произход, а са печенези. Столица трябваше да стане Русе и съдбата на България щеше да бъде различна, но в историята няма условно наклонение. От друга страна нито Живков беше такъв сатана, нито боригардът му - такъв месия, за каквито някои искат да ги представят. Всеки режим има плюсове и минуси.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 80. 80 Профил на topado
  topado
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Браво Любослава!!! Винаги си на ниво!
  До коментар [#10] от "tatkoruso":

  За голямо съжаление тези истински идиоти като дойдат избори оплределят съдбата на всички ни в тази уникално объркана и доведена до пълен хаос (от самовлюбени бабаити като ББ) държава!!!
  Наистина Бог да ни пази!!!
  Дори се отказвам да чета глупостите нататък.

 81. 81 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Благодаря, Любослава!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK