Редакционен: (Не)очаквано лоша комбинация

Клипът на тазгодишната кампания срещу СПИН, организирана от ресорната програма към Министерството на здравеопазването, предизвика бурни дебати в социалните мрежи и форумите и протестна подписка на известни с активната си гражданска си позиция хора.


Видеото с мотото "Презерватирай се" започва с анимация на зелено вирусче на СПИН, което пита закачливо: "Знаете ли откъде ви влизам? През парадния и през задния вход, през свирката...", а на екрана се появяват и съответните места.


Поднесено по този начин, посланието има два прочита - за зрелите хора е еднозначно вулгарно, а тийнейджърите и младите, към които уж било "приоритетно насочено", ще му отговарят дълго време със смешки на описаната по-горе тема. Ако не броим поредните изхарчени на вятъра пари на данъкоплатците, с това ще се изчерпи целият ефект на кампанията.При това - в най-добрия случай.
Защото представянето на един толкова сериозен проблем с пошли шегички може да нанесе и вреди.
Затворен в "закачките" на зелено вирусче, клипът се разминава с основните цели на кампанията - да популяризира безрисковото сексуално поведение, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.


От акцентираната в дебелашки стил анатомия един подрастващ например трудно би останал с впечатлението, че става въпрос за нещо, което може жестоко да промени живота му. А в нормалните държави в отредените 30 секунди показват и разказват по подходящ, разбира се, начин точно това.


В основата на тази разлика са представите за качество на възложителите, чиято е крайната отговорност. И ако опираше само до лошия вкус, проблемът все пак щеше да е наполовина. Но комбинацията между вулгарност и некомпетентност под шапката на здравно министерство е доста стряскаща за здравия разум.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Ами то какво ли не ни стряска в последно време!
  Ама парички да падат.
  Вижте кой е правил клипа и си обяснете защо е такъв.Какво друго може да се очаква от него?
  И за да бъда по конструтивен.Прочетете "Повратната точка". Не става въпрос за точката на К. Во.

  apoloniy
 2. 2 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 822 Неутрално


  Аз се присъединявам към недоволството на Дневник!

  Преди време един смел лекар заяви по повод на "здравната реформа" на ГЕЕРБ , че в МЗ работят "идиоти".

  Примерът с клипа срещу СПИН явно доказва , че нищо довело до горната констатация не се е променило.

  В МЗ си работят все същите "специалисти".

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 3. 3 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#2] от "Demokrat":

  Ами във България какви искаш да работят-нормални ли??

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 4. 4 Профил на rali1977
  rali1977
  Рейтинг: 418 Весело

  Sorry, "Дневник", но - смешен плач! Да бяхте видяли форумните (много точни и разнообразни) мнения под статията ви на тази тема и щяхте да се лишите от този текст, достоен за соц. журналистиката. При това гарниран с иначе справедливия припев за парите на данъкоплатците.
  Не сте улучили ваксата този път. Жалко! Но следващия път - успех!

 5. 5 Профил на Solley Eaton
  Solley Eaton
  Рейтинг: 8 Разстроено

  На чалгарска държава са и чалгарски рекламите.

 6. 6 Профил на Сocos
  Сocos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "rali1977":

  Напълно подкрепям!

  Толкова ридания се извиха, че започвам да се чудя дали наистина не сме с объркан чип? И друг въпрос си задавам - кому е нужно да се хаби обществена енергия в заклеймявяне на този клип? Виждам, че са започнали да громят и коледно-новогодишните клипове. При това т.н."интелектуалци". За мен е спорен въпросът, доколко едно момиче станало известно с това, че е известно, също намира място сред актьорите.

  Отново напомням - във всяка държава има нетрадиционни подходи за реклама. В Испания създадоха клипче с намерение да подтикнат хората да гласуват като представяха, че при гласуване можеш да получиш оргазъм. И какво от това? Не вярвам тамошните "интелектуалци" да са се напънали да събират подписи и да го намират вулгарно.

  Мисля, че вулгарността, безпардонността и други атрибути от агресивната простащина се намират вътре в нас.

 7. 7 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1437 Разстроено

  Но комбинацията между вулгарност и некомпетентност под шапката на здравно министерство е доста стряскаща за здравия разум.

  То да бе САМО в здравното министерство...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 8. 8 Профил на т
  т
  Рейтинг: 470 Неутрално

  От всички пошли реклами тази ви пречи най-много. За 11,000 лева толкова. В "нормалните държави" се харчат повече пари за подобни клипове. Хората там не са по-малко или повече простаци или умници.
  Според мен е добре, че все пак нещо се прави.

 9. 9 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Подкрепям напълно клипа - казва това което е. Който не е разбрал да е разбрал. Ако някой е живял с хора болни от ХИВ той знае най-добре какво е.
  И от предния вход и от задния двор и от свирките се хваща.

  Чао

  http://5starhospitality.weebly.com/
 10. 10 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Клипчето е добро, провокативно е. Самият факт, че се обсъжда толкова време и по много медии, означава, че си е свършило "пропагндната" функция. "Въдмущението" от този клип показва едно лицемерно засрамване и тесногръдо отношение, по един от най-сериозните проблеми на съвременната цивилизация. Именно чрез вицът, ще се обърне още по-голямо внимание на СПИН, особоено от по-младата аудитория, която е и таргет-групата на клипчето.
  Очаквам сега да се намеси и БПЦ, в лицето на пловдивския митрополит Николай. Него го бива да заклеймява различни неща - филми, Мадона, гей-паради. Не е зле да се чуе и мнението на игумена на Троянския манастир.
  Обществото ни се крие зад маската на някакъв фалшив и престорен морал, който не ни носи нищо хубаво.

  PHILIP
 11. 11 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До горния: и кой е вицът, че не разбрах? За твое сведение "възмущението" е от пропуснатата цел на кампанията, както ясно е написано и е най-важното.
  А вицове за СПИН е покъртителна идея

 12. 12 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 924 Весело

  До коментар [#11] от "balina":

  Вицове за СПИН има много. Вицът (явно не сте ме разбрали!) като понятие, означава шеговитото намигане по темата. А темата е достатъчно тежка, че да може да се мине и без насмешката...

  PHILIP
 13. 13 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На първо четене клипът ми се стори ужасен, но след изчитане на различни мнения във форумите на "Дневник", смятам, че става въпрос само за лош вкус.

  Ясно послание има и то е -- ползвай презерватив, за да се предпазиш. Сред другите клипове, които изгледах -- правени в "нормални" държави -- има такива с послание "СПИН убива" (но не ти казват как да се предпазиш) или "не позволявай на СПИН да завземе още територия" (още по-общо), но има и такива със съвсем същото послание -- "прави безопасен секс" -- и то много директни. Разликата е, че са по естетични.

  Смятам, че е нереалистично да очакваме един и същи клип да има всички възможни послания по темата, изведени като акценти. Ефектът се получава, когато видиш няколко клипа на една и съща тема и освен това някой те информира по въпроса на живо. Никоя кампания -- рекламна или информационна -- не би трябвало да се състои само от телевизионен клип.

  11 000 лв. са много за това произведение -- само снимки и малко анимация, но информацията на "Дневник", че това са пари на българските данъкоплатци е неточна. Парите са на Глобалния фонд за борба със СПИН.

 14. 14 Профил на Stan Dodov
  Stan Dodov
  Рейтинг: 418 Гневно

  Мило дневниче,

  Можеше да си спестиш това умотворение, ако се беше заело да попрочетеш цялата изгърмяла в последните 24 ч. информация. И сега нямаше така да се излагаш.

  "НЕвиртуален" гражданин
 15. 15 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Две неща следва да бъдат казани.

  Първата е, че науката все още не е наясно как именно протича заразяването със СПИН. Само допреди няколко години упорито се извършваше престъпление, като се внушаваше на хората, че СПИН се предава ексклузивно при полови контакти или директно попадане на вируса в кръвта. Можело без проблем, например, да се целуват заразените с вируса и това нямало да доведе до нова зараза... Май трябва да се радваме, че напоследък тези опасни за здравето глупости спряха да се тиражират. А истината е, че човек може да се зарази със СПИН и без полов контакт. Достатъчно е някъде по тялото ви кожата да е разкъсана и на разкъсаното място да попадне телесен секрет на зарзаен със СПИН.

  И тук стигаме до второто. Че СПИН нямало да хванем, ако ползваме презерватив. А ако ползваме - няма проблем! Тогава можем да се сношаваме колкото си щем, по каквито си желаем начини със зарзанените от СПИН и освен взаимно удоволствие друг ефект от това нямало да има...

  Не зная кой е измислил това престъпление. И не се сещам досега в цялата история на човечеството да е имало по-голяма и по-всеобхаватна пропаганда и срещу ранното полово общуване, и за предпазването от венерическите болести, и за избягване на бременности в юношеска възраст. Резултатът? Несрваним с нищо бум на ранно полово общуване, епидемии от венерически болести и масови юношески бременности.

  Това е защото трайно и съзнателно в умовете на децата (те са целевата група на тази така наречена реклама) упорито и трайно бе насадено мнението, че половото общуване е нещо подобно на скокове с бънджи- въже: стига само да вземеш необходимите предпазни средства и може само да се отпуснеш и да се наслаждаваш. Нито дума за трайните и неблагоприятни промени на психиката и мирогледа, до които води това ранно общуване. Нито дума за чисто патологичните изменения в половите органи, до които води то. За смешни понятия като отговорност и лично достойнство май стана странно дори да споменаваме.

  Едно дете на 14 години е малко вероятно да предприеме полови сношения по собствено убеждение или инициатива. Но, когато училища, телевизии, интернети и изобщо всичко го залива с информация как правилно да се поставя презерватив, кой пози са за предпочитане и кои са по-малко желани и - най-вече! - това безгрижно споменаване на един от най-уродливите форми на сексуално задоволяване, така нареченият орален секс, водят до събуждане на едно нежелано и злокачествено любопитство в детето. То е убедено, че връстниците му и светът около него се отдават ежедневно на тези наслади, а то е все още непоправимо девствено, свенливо и изобщо изостанало. И детето се хвърля да наваксва - така де, щом така дълго му говорят за презервативите явно всички наоколо ги ползват, а то какво чака.. И спиралата се завихря.

 16. 16 Профил на Stan Dodov
  Stan Dodov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#15] от "newraven":

  Бе, друго си е човек да разбира от всичко - и медицина, и психология, и публично здраве, и превенция, и социална психология, трактористика... Дай Боже по-малко разбирачи и възмутени на обща основа у нас, че наистина не сме на добре тръгнали...

  "НЕвиртуален" гражданин
 17. 17 Профил на radochaika
  radochaika
  Рейтинг: 213 Неутрално

  СТРАХОТНО ПОПАДЕНИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!А сега кажете, че няма да му се обърне внимание. Браво за клипа. Може би сега сумати хора ще включат, че е опасно да не ползват презервативи.
  Дневник!долу, статията ви е безпрецедентно некоректна и не отговаряща на времето в което живеем. Май и вас ви бие соца....

  radochaika
 18. 18 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Според редица изследвания ХИВ е изключително трудно да се разпространи при полов акт!!!

  Ето ви цитати от Wikipedia:

  "In high-income countries, the risk of female-to-male transmission is 0.04% per act and male-to-female transmission is 0.08% per act. For various reasons, these rates are 4 to 10 times higher in low-income countries."

  Ето ви и едно от изследванията:
  http://aje.oxfordjournals.org/content/146/4/350.full.pdf+html


  T.E. Каква е вероятността от заразяване при полов контакт със серо позитивен? 4 на 10000 ако е жена, 8 на 10000 ако е мъж.

  ??? 4 на 10000 ???

  Моля ви прочетете внимателно изследванията, аз лично си направих този труд!

 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#11] от "balina":

  Хайде сега, вицове за СПИН има много, от китайското лекарство СПИНКай САМ, до този че в България СПИН-тъ няма почва, защото никой никого за нищо не е....а.
  Всеки от нас е слушал и разказвал поне по веднъж такива.

  Клипът наистина е дебелашки, но си спомням че съвсем неотдавна в някакво варненско училище родителите бяха възстанали срещу идеята да се провеждат занятия по елементарна полова култура.
  Така че къде е балансът?
  Когато българинът узрее за идеята, че СПИН и нежелана бременност се получават не от правене на секс, а от незнание как се прави секс, ще се произхождат покъртителни екшъни като този в Горнооряховската болница

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#15] от "newraven":

  Няма нужда да коментирам, че си пълен нещастник, това си го знаеш и сам. Още през 80-те стана ясно как се предава вируса, като си спомням че един от най-важните въпроси тогава беше дали комарите могат да го пренасят (като маларията). Е, не могат. Стана ясно още тогава. Едно измиване със сапун на ръцете е достатъчно да убие вируса. А иначе си чети лекциите по психология на твоите деца.

  Между другото мен клипа ме подразни, на една позната й хареса. Явно е въпрос на вкус. Само че не става ясно какво е СПИН - може би диария? И тя през свирката влиза и през задния вход се проявява.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 21. 21 Профил на бай далай
  бай далай
  Рейтинг: 470 Неутрално

  кви пари на данъкоплатците? глобалният фонд - една частна фондация към СЗО го е платила.

  http://baidalai.org
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK