Вождът на червенокожите

Осъвременена версия на едноименния разказ от О`Хенри с автентични цитати

Вождът на червенокожите

© Иван КутузовДобре я бяхме намислили, ама... Но чакайте да ви разкажа отначало.


Двамата с Бил се бяхме разшетали на юг и точно тогава ни хрумна тази гениална мисъл - да отвлечем някой политик. Имаше там една държавица, в нея живееха едни самодоволни селяндури, каквито надали ще се намерят другаде.


Ние с Бил имахме към шестстотин долара общ капитал, а ни трябваха още две хиляди да направим заварка със заменки. Любовта към властта, разсъждавахме ние, е силно развита в полуселските държави; затова планът ни за отвличането може да се осъществи по-лесно тук.
Избрахме за жертва министър-председателя и си оставихме продуктите в една витошка пещера.


След залез слънце тръгнахме с каручка към центъра. Премиерът режеше лентата на някакво предприятие и обясняваше: "Имаме наши експерти, които познават този бизнес, защото той е много специфичен, а и, както е определението във физиката – насочено движение на електрични товари, това е електричният ток, той минава и не се усеща."


- Ей - вика му Бил, - искаш ли да поиграем тенис?


Премиерът отговори, че отива в бургаския квартал "Меден рудник", за да занесе шишенце с манна от св. Николай Чудотворец по случай Никулден. Ние обаче го затиснахме на дъното на каручката и офейкахме.


Откарахме го в пещерата и вързахме коня в храстите. Когато се стъмни, закарах каручката отдето я бяхме взели. После се върнах пеша.


Гледам, Бил си слага компрес на главата и пие аспирин. Зад голямата скала до входа на пещерата гори огън, а премиерът е застанал до него и му разказва спомени:
- По принцип аз съм по-силен, така по-якичък, не прави лошо впечатление това. На срещата на премиерите в Гданск г-н Берлускони застана зад мен и почна с педи да ми мери гърба. Разтвори си ръцете и извика на всички в залата: "Ето това е премиер, не е като вас!"


Веднъж пък се бях скрил в кухнята, да видя там мачът как върви, в смисъл отивах да видя как върви. Като влязох там, тя (Ангела Меркел – бел. ред.) си хапваше един сандвич и стои пред телевизора. Викам: "И аз същото тука, да видя как е малко." Всеки си има своите слабости...


И Мишел Обама е много хубава жена, висока, с приятно излъчване, със силно присъствие, висока, отслабнала – пипната отвсякъде.


Бил започна да стене от засилващото се главоболие, но премиерът продължи със спомените:
- Нали съм любител на колите и техниката, като видях златните лайстни и бялата тапицерия, идеше ми да питам шофьора може ли да го разгледам. Ама уникална машина!


И в този момент видях как към колата се приближава мъж. Дойде, разцелува ме, как си, кво праиш? И тъкмо щях му кажа: чакам да видя кой ще се качи в тая кола, а той си помисли, че чакам да се махне ролсът, за да дойде моята кола. "Сори, сори, сори" - поклони ми се и се затича към лимузината, влезе в нея, а охранителите му светкавично затвориха вратите.


На това място и аз не издържах. - Г-н премиер - казвам му, - стига със спомените! Кажете няма ли да поискате оставката на културния си министър заради нерегламентираното му посещение във Венеция?


Премиерът отговори:
- Мисля, че той е подведен и въобще не възнамерявам да коментирам неговата оставка. Аз съжалявам, но може би външният вид на госпожа Бонев го е направила с по-притъпени чувства за съхранение, нека така да го наречем, да проверят по-подробно кой как ги кани. Затова аз мисля, че той си е извлякъл поука и няма да го повтори повече.


- А на депутатите си, които избягаха от работа, за да получат скъпи телефони като подарък, няма ли да искате оставката?!


- Срамувам се от тяхното поведение и съм им го казал на всичките. Надявам се повече това да не се повтори и да са си извлекли поуката!


Аз самият съм със старата си черна "Нокиа" още от времето, когато бях главен секретар, вече 10 години. Шегуват се с мен, че вече дори няма резервни части за нея.


Легнахме си към единадесет. Постлахме на земята няколко големи одеяла и юргани и се мушнахме в тях. Премиерът три часа не ни даваше да заспим, говорейки за Тодор Живков:
- Изкарал съм два университета – един с Живков и един с царя. Години наред, в неформална атмосфера, съм слушал и наблюдавал тези двама велики мъже в историята на съвременна България.


Всеки от тях обичаше държавата и народа по свой начин – и двамата бяха изключителни личности. През 1992 г., когато всички обърнаха гръб на Живков, когато стана не само непрестижно, но и опасно да имаш нещо общо с него, аз отидох при него и останах, докато го погребаха.


До края на живота си Тодор Живков гледаше на мен като на член на семейството му. Една стотна от това, което е построил за България Тодор Живков и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко правителство.


Точно на разсъмване ме събудиха страшни писъци. Пищеше Бил. Скочих да видя какво става. Премиерът отново беше заел обичайната поза – с пура в ръка - и започваше новата си реч, този път нещо за осигуровките, с което изцеждаше още по-страшни стонове от гърлото на Бил.


- Нашето предложение е повече от ясно, работете си плюс даваме ви повече, въпреки че работодателите или ние самите като десни хора не сме съгласни с това, че трябва още да вдигаме с 1.8, но глобално от времето, когато е дошло това правителство, пенсионната вноска е с 0.2 на сто по-малка.


Като казват скок или скачане на пенсионната вноска, всъщност тя подскача с 0.2 на сто по-малко от това, което е била…


Качих се на върха и обиколих с поглед близките околности. По посока на държавицата очаквах да видя яките селяци, въоръжени с коси и вили, да търсят подлите похитители. А видях една спокойна гледка, оживявана само от един-единствен протест на учените, студентите, лекарите, земеделците и т.н., и т.н.


Когато наближих пещерата, гледам, Бил се опрял гърбом на стената и едва диша, докато премиерът довършва мисълта си за причините, довели до одобряването на проекта "Белене":
- Ей в тоя гьол са налети милиарди! Тука, ако го затвориме, можем да отглеждаме шарани. Но аз с цяло сърце подкрепям АЕЦ "Белене", защото, ако не я изградим, през 2020 г. ще срещнем сериозни проблеми с производството на електроенергия.


Подкрепям я, да, но не със сърце, а с прагматизъм. Да не ми се вадят думи от контекста! България повече пари за "Белене" няма. Сядам пак да преговарям за "Белене" само ако г-н Кириенко бъде любезен да излезе и да каже: "Това беше грешка, ние сме съучастници в тази грешка, обявихме на българското общество 4 млрд., при положение че знаем, че тя е над 6 млрд."


Да, ще подпиша. Но е важно да се знае, че "Белене" не е само реактори. Все едно да си купиш мотор за автомобил и да кажеш - толкова ми струва колата. Но колко ще струват всички други чаркове, докато колата тръгне?


- Ама той в крайна сметка не подписа ли за "Белене"? - пита тревожно Бил. - И мислиш ли, че може да избяга, Сам?


- По-лошо е. Никой не го търси. Довечера трябва да пратим на управляваните писмо и да поискаме двете хиляди долара откуп.


В този миг премиерът прочисти гърлото си, сбърчи вежди и каза:
- Аз съм обещал да правя магистрали, така че след 50 години да знаете какво съм направил! Мостът на бул. "Брюксел" е нагледен пример за разликата между нашето и предишното правителство. Ето я разликата - цветенца, кашпи, шумозаглушители, асфалт, 10 години гаранция.


Сниших се и чух тъп, тежък удар и въздишка. Бил беше припаднал право върху тенджерата с вряла вода за миене на съдовете. Измъкнах го от огъня и половин час го свестявах със студена вода. После му казах, че отивам да разузная обстановката.


- Ти знаеш, Сам - казва Бил, - окото ми не е трепвало при земетресения, игри на покер, динамитни взривове, полицейски хайки, обири на влакове и циклони. Никога от нищо не съм се страхувал, докато не отвлякохме тази двунога бомба.


За да успокоя Бил, се съгласих на отстъпка, а после скалъпихме писмото до управляваните: "Скрили сме премиера ви на едно място далеч от града. Ако се опитате да не платите исканата сума, няма да получите повече никаква вест от нас."


- За бога, Сам - вика пак Бил, - защо ли определихме такъв голям откуп? Не биваше повече от хиляда…
Аз слязох до държавицата, поговорих с протестиращите него ден учени, студенти, лекари, земеделци и т.н., и т.н., и тръгнах обратно.


Когато се върнах в пещерата, Бил и премиера ги нямаше никакви. След около половин час чух шумолене в храсталака и Бил, едва държейки се на крака, се появи на полянката.


- Бил - питам го аз, - страдал ли е някой от сърце във вашето семейство?
- Не - казва Бил, - нищо хроническо освен малария и нещастни случаи. Защо?
- Тогава обърни се - казвам му - и погледни зад гърба си.


Бил се обръща, вижда премиера, пребледнява, тръшва се на земята и безмилостно започва да скубе трева. Цял час тръпнах от страх за разсъдъка му. През това време премиерът продължава:
- Оня ден отивам в "Младост", година и половина след като Станишев пуснал детската градина. Тя не работи, щото е открита предизборно - без акт 16, без необходимите лицензи. Ето, вижте, те за 5 млн. правят градина за 75 деца - без басейн, без физкултурен салон.


А ние сега строим за 3 млн. градина за 180 деца! Как си обяснявате това, защо са бързали толкова да режат ленти? Само заради изборите и славата ли, славата вече я няма!
- Нееее – стене Бил.


Сърцето ми се сви и аз му съобщих, че смятам да приключим незабавно тази работа. Уверих го, че отговорът на управляваните ще пристигне всеки момент, под онова там дърво. Докато чакаме отговора обаче, премиерът ни играе по нервичките:
- Ако мачкаш Цветанов, все едно с голо дупе таралеж да мачкаш!


- Ооо, ужасно е! Спри и ще ти купим корабче! – държи се за главата Бил. Но премиерът отново продължава:
- Станишев е виновен за фрегатите! Купуваш две фрегати, а знаете, че това е все едно колата си като я сложиш в гаража, двигателят й винаги да работи, а не купуват агрегатите, които да са на кея, за да държат системите в режим.


И заради това сега те си стоят на кея, а няколко десетки хиляди коня двигатели работят на празен ход денонощно и замърсяват околната среда. Срам ме от моряците, въпреки че нямам никаква вина.


- Спри, бе, спри – моля го на колене, но у премиера, изглежда, няма капка милост:
- Едно време, като деца в Банкя, много играехме на индианци. Бях Вождът на червенокожите от "Винету"...


- Най-сетне към дървото се приближава момче на колело и хвърля на земята дългоочаквания отговор на управляваните. Той гласи: "Господа, получихме писмото ви във връзка с откупа, който искате, за да ни върнете премиера.


Цената ни се струва височка, затова ви правим контрапредложение: задръжте министър-председателя. Готови сме да ви освободим от него единствено ако в замяна похитите президента."
- Карамба! – извиквам аз. – Що за нахалс...


Но в този миг поглеждам Бил и млъквам. В погледа му се чете отчаяна молба.
- Сам – казва той, - нека просто да избягаме. Нали няма да пропуснем тази възможност.


В това време премиерът отново започваше да говори:
- Уча си думите от една кутия в колата. Чуя ли "Конгречулейшън, дженерал", преставам да слушам. Думите – ето ги. Да ми се извини – "хи шуд аполоджайс"...


Върнахме го още същата вечер. Подлъгахме го да тръгне, като му казахме, че сме му купили пушка със сребърна инкрустация и мокасини и че на другия ден ще отидем на лов за мечки.  


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Весело


  О'Хенри си намери достоен наследник!

  Браво, Люба!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 2. 2 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Разказът на О'Хенри е комичен, този е трагичен ...
  А цялата държава е трагикомична.

  И ще цитиам Прошко Прошков, кмет на район "Лозенец" в София: "Следващият път гласувайте за умните". Само дето има още почти 3 години.

 3. 3 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Само от уважение към О Хенри стигнах до края на този пасквил.
  Иначе:"Ще напиша ода като Пишурката,на баба ми за хурката".
  Извиняваяте от "Дневник",но напоследък започнахте да изпростявате.

 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:38 на 05/12/2010 от неговия автор.

 5. 5 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Ако ББ беше индиански вожд, името му щеше да бъде Голямата уста.
  А като резервен вариант: Фурнаджийската лопата.

 6. 6 Профил на mick
  mick
  Рейтинг: 450 Неутрално
 7. 7 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 893 Неутрално

  "Господа, получихме писмото ви във връзка с откупа, който искате, за да ни върнете премиера.

  Цената ни се струва височка, затова ви правим контрапредложение: задръжте министър-председателя. Готови сме да ви освободим от него единствено ако в замяна похитите президента."

  Уникална, Люба, УНИКАЛНА!!

  БРАВО!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 8. 8 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Нямам думи какво друго да добавя! Това е достатъчно!
  Дали ни стига обаче или искаме още!
  Поздравления.И за смелостта!
  Време е!

  apoloniy
 9. 9 Профил на milko61
  milko61
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво Люба, просто линкове към статията заминаха към всики приятели. Още веднъж ГОЛЯМО БРАВО!

 10. 10 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 953 Весело

  "Имаше там една държавица, в нея живееха едни самодоволни селяндури, каквито надали ще се намерят другаде " ПОЗДРАВЛЕНИЯ Люба но нека си го кажем без заобикалки българина си заслужава бойко борисов !!!

 11. 11 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Весело

  ЕЕЕХХХ, къде са Бил и авера му ,ще им платиме 2 млн. само да не ни го връщат.

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:10 на 05/12/2010 от неговия автор.

 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1625 Любопитно

  Сега разбирам ЗАЩО аджеба го няма никъде Слънцето този уикенд....

  То не бяха дъждове, не бяха бедствия, мислех си редно е да огрее и разгони злите дъждовни облаци, които са нападнали БГ докато си е почивало....

  А То (Слънцето) било отвлечено.. Нищо, вече са изяснени кои са злодеите (Бил и Сам) и нещата се нормализират.
  Очаквам още утре Главният Слуга, гледайки строго, но справедливо, да сподели поредни свои съображения....

  БРАВО Люба, како се перифразира друг зад-океански автор "не е нужно да сте луди за да живеете в БГ, но помага"!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "ВИНЕТУ"

  Да си представите, едва ли можете -
  нашият премиер - вожд на червенокожите!

  www.berbenkov.hit.bg
 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:34 на 05/12/2010 от неговия автор.

 16. 16 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#5] от "ppopov_67":

  Не, щеше да е Голямата Вода!


  http://www.btv.bg/az-reporterut/id/12/pg/2/usernews/284724941-Rafting__Sofia_Okolovrasten_pat.html

  - Ей в тоя гьол са налети милиарди! Тука, ако го затвориме, можем да отглеждаме шарани....

  - Южната дъга на Околовръстния път на София нямаше да я има без мен

  http://www.btv.bg/az-reporterut/id/12/pg/3/usernews/104747521-Kanu_po_Okolovrastnoto.html

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 17. 17 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ..Самодоволни селяндури....колко вярно....... за народа,хак му е на такъв народ.Един потомствен комЪнист Станишев за 30 мес. вдига 5 пъти пенсиите,друг потомствен комунист Борисов(член на БКП преди Станишев)казва че 30 месеца няма да вдига пенсиите и народа го избира да го ръководи.Самодоволни селяндури.

 18. 18 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#11] от "Крез":

  Ех, да си го вземат тия дето ни го натресоха и наставниците му.
  Как ли не са се събудили щракачите на (-).Голям майтап ще падне, голямо обратно броене.
  Но не идва ли часа на count down?
  Време е!

  apoloniy
 19. 19 Профил на topado
  topado
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Браво Люба!!! Страхотна си!!! Дерзай в този дух! Винаги съм те харесвала и вярвам в твоя талант!
  Много верно, смело, чудесно написано!!! Забавлявах се искрено, но и се натъжих дълбоко за съдбата на умните и стойностни хора в нашата изстрадала от Андрешковци, Ганьовци и разни простаци Татковина!

 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:23 на 05/12/2010 от неговия автор.

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:28 на 05/12/2010 от неговия автор.

 22. 22 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално


  "Премиерът отговори, че отива в бургаския квартал "Меден рудник", за да занесе шишенце с манна от св. Николай Чудотворец по случай Никулден. [...] Върнахме го още същата вечер. "
  ---
  Уф, добре, че са го върнали! Че иначе тая СВЕЩЕНА МАННА ОТ НЕТЛЕННИТЕ МОЩИ НА НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ още щеше да стои в София и кой знае какви още бедствия да довлече! Да си я носи, барабар с Божидар Димитров, час по-скоро в Бургас!
  ---
  Някой да не си помисли, че това за МАННАТА е художествена измислица:
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=697844

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Не ви ли е чудно Люба за кой е гласувал?
  Бидейки критик на статуквото никога не можеш да твърдиш, че си критик на 100% без да предложиш алтернатива.
  Каква е алтернативата Ви Уважаема Люба?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  Браво! Сега ако може още един разказ за Цецко Консултанта - и този титан на морала и мисълта да бъде увековечен

 25. 25 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Люба е рядко явление сред жените журналистки - не се влияят от мускули, а от други дадености. Не обичат да се подмазват, а пишат това което мислят. Тя и след 5 (или 10) години същото би написала за Бойко. Не е като тези, които сега го хвалят, но после какво ще пишат?

  П.С. Добре, че има и журналистки които се влияят от мускули. Иначе жална му майка на Бойко от медии, основно контролирани от ДС.

  Миша
 26. 26 Профил на pipi_lang
  pipi_lang
  Рейтинг: 8 Весело

  Седя в библиотека и се хиля на прочетеното от 2 минути, колегите гледат тъпо. Много комичен "Анализ",
  Браво на авторката!

 27. 27 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Струва ми се, че грешката с "манната" (правилно: "мирото" от мощите на св. Николай в Бари, Италия, беше пусната като въдица за пробване на общата култура на журналята и народа, но виждам, че и Люба се е хванала на нея.

  Проблемът е, че тази височайша логорея, която замества работата, ще трябва да търпим още три години. След това - потоп.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 28. 28 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Основите, разбрах - О'Хенри. Повествованието, разбрах - ретроспективно, банкянско. Но нещо ми се губи краят. Като да няма заключение, изводи. Аз разбирам, че е трудно един журналист да нарече в прав текст простотията, простотия. За разлика от анонимният форум. Дали е анонимен или разконспириран е друг въпрос. Но при така завършила статия, има опасност Вождът да помисли, че го ласкаят и да не дочака верни поданици да му връчат, а направо да си присвои и даровете на влъхвите.
  Харесва ми стилът на Русева. Не е малко дори ретроспективно да припомняш неща, които "специални" хора упорито се мъчат да изтрият от паметта на индианците!

 29. 29 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1585 Весело

  ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА ...............

  Разбира се това е измислица. Няма такава държава. Фикция.
  Ако имаше такава държва и такъв премиер, дори селяците щяха да са го изхвърлии. Нямаше да чакат да го отвличат.
  Между другото освободеният герой в разказа, слизайки към града сигурно си е пеел "Бандера роса, ла триумфера ..."
  Няма такава държава ...

  Всъщност, ако има, това е равносилно на ужас без край. По-добре ужасен край.
  Няма такава държава.

 30. 30 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#27] от "о. Павел":

  Общата култура на хората относно мощите я пробваха още през август, когато изровиха от гробницата ония византийски кокали, обявиха ги за "МОЩИ НА ЙОАН КРЪСТИТЕЛ" и ги турнаха пред народа да им се покланя. А после ги домъкнаха и в София! Сега са довлекли тая манна/миро. И последваха тия бедствия, за което алармирам още от изравянето на кокалите и поставянето им в мощехранителница, на която бе записано, освен името на умника Бойко, и това на България! Крайно време е да се спре с тия магьоснически ритуали, да се погребат костите обратно на острова, а мощехранителницата да се претопи! Това "миро" да го излеят, даже не в морето, а в течаща вода...

  Но не трябва да виним общата култура на хората, а културата на управляващите, на които обикновените безхитростни хора сляпо се доверяват...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 31. 31 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#28] от "Мърмор":

  Хубаво е, че краят е отворен, не е по О. Хенри, щото ще излезе, че всички ние, като Бил, трябва да си плюем на петите и да напуснем презглава тая страна... и за десетина минути да стигнем до Далечния Изток или Щатите, щото в Европа са му "приятелите" като Берлускони...

  А не бива да оставяме Родината си на простаците и дегенератите...
  ---
  "In ten minutes I shall cross the Central, Southern and Middle Western States, and be legging it trippingly for the Canadian border."

  And, as dark as it was, and as fat as Bill was, and as good a runner as I am, he was a good mile and a half out of Summit before I could catch up with him.

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 32. 32 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  А сега, малко встрани и все пак точно в целта.
  Пещера "Духлата". Седем човека, три деца и четирима възрастни са блокирани в пещерата от придошли в галериите й високи води. Голям екип от различни специалисти и спелеолози се бори за живота им. Преди минути чух по радиото за щастливата развръзка - потърпевшите са изведени благополучно от пещерата.
  Та мисълта ми е за присвояванията, дори на влъхвенски дарове. Както съобщи радиото, час преди щастливото събитие, пред пещерата се появи министър председателят на РБ.
  Какви спасители, кой се интересува от имената им, важното е, че се появи Той, Вождът!
  Те, това е! По-остро, уважаема Русева! Всепак, някой трябва да бие камбаната, че утре и камбаната няма да има език!

 33. 33 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Преди малко по Канал 3 С. Диков цитира статия в утрешния брой на в-к Труд, че историята на СРС-та и лекарите в Г. Оряхавица може да претърпи сериозна промяна

 34. 34 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Откакто спечели изборите ГЕРБ, започнаха и опитите на авторката да дискредитира и унижи Б. Борисов. С типичния за нея иронично-подигравателен стил. Интересно кой плаща за такива поръчкови статии? Доган, Станишев, Костов? Въпреки недостатъците си (то идеални хора няма) Борисов продължава да има невероятна подкрепа от народа. Явно някои политически играчи не могат приемат такава ,,обида'' и прибягват до услугите на журналистически ,,проститутки'' като Любослава.

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 35. 35 Профил на bahil
  bahil
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубава ти е идеята и написаното така. Само че живеем в демокрация и искам да те чуя веднъж да го кажеш пряко и ясно. От какво се страхуваш. Смелост.

 36. 36 Профил на ТИХоЛОВ
  ТИХоЛОВ
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Хубав материал за материалния вожд.

  Само времето има много време. Дори да не е спряло, пак може да ни гледа сеира.
 37. 37 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#34] от "Face the Truth":

  Добре би било да си мерите думите!

  Защо просто не опитате to "Face the Truth", че Борисов сам се "дискредитира и унижава", няма нужда някой да го прави вместо него!

  95% от написаното от Л.Русева по-горе са автентични цитати на
  любимеца народен!

  От вчера има бедствена ситуация в станата, а той, който "има невероятна подкрепа от народа" се скри от тоя народ! Ето, в такива моменти си личи лидерът, силният, способният човек!
  С ножица в ръка и заобиколен от аплодиращо множество всеки може!

  Да излезе и да каже защо трябва хората сами да се спасяват - с лодки за рафтинг, а Гражданска защита да ги е страх да предприемат нещо... Хаосът и липсата на координация в такива моменти чия отговорност са?! Както каза един от спасеното семейство - хората в Америка за едно куче пращат хеликоптери, а у нас за четири часа не могат да пресекат една река и да спасят бедстващо семейство! Доган, Станишев и Костов ли са виновни за ситуацията?!

  Само мощи и скандали, ножици за ленти и кирки за първи копки на църкви разнасяме из страната!

  ---
  Face the Truth:
  Откакто спечели изборите ГЕРБ, започнаха и опитите на авторката да дискредитира и унижи Б. Борисов. С типичния за нея иронично-подигравателен стил. Интересно кой плаща за такива поръчкови статии? Доган, Станишев, Костов? Въпреки недостатъците си (то идеални хора няма) Борисов продължава да има невероятна подкрепа от народа. Явно някои политически играчи не могат приемат такава ,,обида'' и прибягват до услугите на журналистически ,,проститутки'' като Любослава.

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 38. 38 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Уф, не виждам какво повече дава тази статия от ежедневните репортажи на Бойко Борисовите изявления.

 39. 39 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Г-жо/-це Русева,
  Хубаво пишете, ама... ако народът наистина е от самодоволни селяндури, както пишете, тогава к'во пра'йм?...
  Пишем ефектни материалчета за неделния Дневник? Ех, Интелигенцийо, за тебе те умряха!...

  P.S. На Бил всъщност к'во му е?! Да не е Бил избирател на предишната власт, че се превива като слуша истини за нейното "управление", па макар и от устата на настоящ премиер?...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 40. 40 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  И аз съм играл на индианци като малък и съм чел Винету, е, не станах премиер, но това лошо ли е?! За разлика от мен някои бивши премиери са се возили в червенокожите комунистически волги на бащите и дядовците си и не са играли на индианци в махалата, затова и до тук я докарахме!...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 41. 41 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  И не искам да спира да говори Премиера, даже напротив, искам двойно повече да се чува, да го чуят най-после всички, да чуе ако щете собствения ми дядо, какво са вършили 20 години червенокожите, за които гласува. О, как искам! Говорете, г-н Премиер! Ако в нечии уши истината боли, това си е негов проблем!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 42. 42 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  С две думи, когато на един народ, като детето на колело с три гуми от края на Вашия поучителен разказ, в историята с десетилетия и столетия някой му е чел приказки за лека нощ, някой трябва да продължи традицията, нали?... Иначе се нарича културен шок.
  В случая сте объркали детето с този, който му чете приказки... А той не е задължително непременно да е лош като червените индианци... Те четат други приказки. Например за "широк обществен дебат"...
  Иначе добре е най-после да разберем/си изберем кои са добрите и кои лошите в приказката. Да пораснем. Дотогава все някой ще ни чете/разказва приказки. И да не забравяме, че и разказвачите са добри и лоши...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 43. 43 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  За съжаление, чудеса не стават! От самодоволните селяндури няма как да се пръкнат качествени журналисти! Плагиатството доскоро не беше от техните добродетели, но и то се оказа лесносмилаемо както от морала им, така и от техните читатели!
  Честито!

 44. 44 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1625 Любопитно

  До коментар [#34] от "Face the Truth": Въпреки недостатъците си (то идеални хора няма) Борисов продължава да има невероятна подкрепа от народа.

  Ех, ех.... И Хитлер (демократично избран за канцлер) е имал невероятната подкрепа на немския народ по едно време, но какво от това....

  Спрете с лозунгите, другарЕ... Слънцето е нагледен пример (за съжеление не-положителен) за това което хората много отдавна са казали... "Абе, свестен човек беше, ама…На, дай му малко власт, пък му гледай сеира!“
  Дадоха му МНОГО ВЛАСТ на Пожарникаря, съответно ГОЛЯМ СЕИР.
  Жална България...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на ZanzibarHero
  ZanzibarHero
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Че какъв АНАЛИЗ е това? Това е фейлетон!

 47. 47 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 782 Неутрално

  ОРИГИНАЛА
  ------------------------------------
  Добре я бяхме намислили, ама... Но чакайте да ви разкажа отначало. Двамата с Бил Дрискол се бяхме разшетали на юг, в Алабама, и точно тогава ни хрумна тази гениална мисъл - да отвлечем някое дете. Изглежда, както казваше после Бил, това е станало „в момент на временно умоизпарение", но ние го разбрахме много по-късно.
  Имаше там едно градче, равно като тепсия, а му викаха Бърдо. В него живееха едни безобидни и самодоволни селяндури, каквито надали ще се намерят другаде.
  Ние с Бил имахме към шестстотин долара общ капитал, а ни трябваха точно още две хиляди, да направим заварка с едни парцели в Западен Илинойс. Обмислихме въпроса пред вратата на хотела. Челядолюбието, разсъждавахме ние, е силно развито в полуселските общини; затова, а и по други причини, планът ни за отвличането може да се осъществи по-лесно тук, отколкото в радиуса на действие на вестниците, които в такива случаи разпращат навред преоблечени репортери, за да вдигат повече шум. Знаехме, че градчето не може да ни подгони с нещо по-страшно от стражари и, да кажем, няколко слабохарактерни хрътки и някоя и друга остра бележка в местния „Фермерски бюджет". Значи, всичко изглеждаше наред.
  Избрахме си за жертва единствения син на един от най-видните граждани на име Ебинизър Дорсит. Ба щата беше почтен човек и голяма пинтия, любител на просрочени полици, изряден и неумолим събирач на парса в черквата. Синът беше десетгодишен хлапак с изпъкнали лунички по лицето и коса с такъв цвят, какъвто има корицата на списание, което си купувате от будката, когато бързате да хванете влака. Ние си правехме сметка, че Ебинизър като нищо ще даде две хиляди долара откуп за сина си. Но чакайте да ви разкажа.
  На около две мили от градчето имаше едни възвишения, обрасли с гъсти кедрови храсти. На задния склон на тези възвишения имаше пещера. В нея си оставихме продуктите.
  Една вечер, след залез слънце, тръгнахме с каручка към къщата на стария Дорсит. Хлапето беше на улицата и замеряше с камъни едно котенце на отсрещната ограда.
  - Ей, малкия - вика му Бил, - искаш ли да получиш кесийка бонбони и да се повозиш?
  А онова взе, че светна Бил право в окото с парче тухла.
  - Това ще струва на стария още пет стотака - казва Бил и прекрачва през колелото.
  Хлапето се дърпа и съпротивява като мечка от средна категория, но в края на краищата ние го затиснахме на дъното на каручката и офейкахме. Откарахме го в пещерата и вързахме коня в кедровите храсти. Когато се стъмни, закарах каручката в селцето, отдето я бяхме взели - на три мили от пещерата, - и после се върнах пеша.
  Гледам, Бил лепи левкопласт по изподраната си и изпожулена физиономия. Зад голямата скала до входа на пещерата гори огън и хлапето, затъкнало две ястребови пера в рижата си коса, наглежда кафето на огъня. Пристъпям аз към него, а то се прицелва в мен с една пръчка и казва:
  - Виж го ти! Как смееш, проклети бледолики, да слизаш в лагера на Вожда на червенокожите, Ужаса на прерията?
  - А, сега той се укроти - казва Бил и запретва крачоли, да разгледа ожулените си пищяли. - Играем на индианци. Циркът на Буфало Бил е нищо в сравнение с нас - все едно да гледаш изгледи от Палестина в магическия фенер в общината. Аз съм старият трапер Хенк, пленник на Вожда на червенокожите, и на разсъмване ше бъда скалпиран. Боже помози, това хлапе рита като бясно!
  Да, сър, момчето очевидно се забавляваше много добре. Този живот в пещерата дотолкова му харесваше, щото беше забравило, че то самото е пленник. Веднага ме кръсти Змийското око, разузнавача, и обяви, че когато неговите храбри воини се върнат от бойния си път, аз ще бъда изгорен на кладата при изгрев слънце.
  После седнахме да вечеряме. Детето си натъпка устата с хляб и бекон, че като се разприказва. Дръпна една реч горе-долу от тоя род:
  - Тука страшно ми харесва. Никога досега не съм живял на открито; но по-рано имах питомна сарига, а на последния си рожден ден навърших девет години. Много мразя да ходя на училище. Плъховете изядоха шестнайсет яйца от шарените кокошки на лелята на Джими Талбът. В тази гора има ли истински индианци? Дайте ми още сос. Вятърът от какво става? Нали от това, че дърветата се люлеят? Ние имахме пет кутрета. Хенк, защо носът ти е толкова червен? Баща ми е пълен с пари. Звездите парят ли? В събота натупах два пъти Ед Уокър. Не обичам момичетата. Жаби се ловят само с връв. Биковете могат ли да реват? Защо портокалите са кръгли? А има ли кревати в пещерата? Еймос Мъри има шест пръста на крака. Папагалът може да говори, но маймуната и рибата не могат. Колко и колко прави дванайсет?
  Всеки пет минути малчуганът се сещаше, че е страшен червенокож, грабваше пушката си, тоест пръчката, и се прокрадваше на пръсти до входа на пещерата да дебне разузнавачите на омразните бледолики. От време на време надаваше боен вик, който караше стария трапер Хенк да потреперва. Хлапето беше взело страха на Бил още от самото начало.
  - Вожде - казвам му аз, - не ти ли се ще да се върнеш у дома?
  - За какъв дявол да се връщам? - отвръща то. - Вкъщи не ми е интересно. И мразя да ходя на училище. Искам да живея в планината. Нали няма да ме върнеш в къщи, Змийско око?
  - Засега не - казвам. - Ще поживеем малко тук в пещерата.
  - Това е добре - казва Вожда. - Екстра работа! Никога не ми е било толкова весело и интересно.
  Легнахме си към единадесет. Постлахме на земята няколко големи одеяла и юргани и се мушнахме в тях - Вожда на червенокожнте в средата, а ние от двете му страни. Три часа не ни остави да заспим; счуеше ли му се, че пуква клечка или шумва шумка, детето си въобразяваше, че шайка разбойници се прокрадва към пещерата и току скачаше, грабваше пушката си и съскаше ту в моето ухо, ту в ухото на Бил: "..Ш-ш-шт" Най-после аз се унесох в неспокоен сън и ми се присъни някакъв червенокож пират, които ме отвлича и ме връзва на едно дърво.
  Точно на разсъмване ме събудиха страшни писъци. Пищеше Бил. Това не бяха крясъци, викове, вой или рев, каквито може да се очакват от мьжко гърло, а просто срамни, непоносими, унизителни писъци, каквито надават жените, когато видят привидение или гъсеница. Ужасно е да слушаш - и то на разсъмване, в пещера - такъв як, безумно смел, едър мъжага да пищи така невъздържано.
  Скочих да видя какво става. Вожда на червенокожите седеше на гърдите на Бил, увил косите му в едната си ръка. В другата държеше острия туристически нож, с който си режехме бекона, и не на шега се мъчеше да свали скалпа на Бил - съгласно присъдата, която бе произнесъл над него предната вечер.
  Аз взех ножа на хлапака и го сложих пак да легне. Но от този миг духът на Бил беше сломен. Той се сви в своя край на постелята и докато детето беше при нас, нито веднъж не можа да затвори очи и да заспи. Аз задрямах за малко, обаче при изгрев слънце си спомних какво беше казал Вожда на червиюкожите: че ще ме изгори на клада, щом слънцето се появи. Не че бях неспокоен или се боех, но все пак станах, запалих си лулата и се облегнах на едни камък.
  - Защо ставаш толкова рано, Сам? - попита ме Бил.
  - Кои, аз ли? - казвам. - А, нещо ме боли рамото, та рекох, че ще ми помине, ако стана.
  - Лъжеш! - казза Бил. - Страх те е, това е то. Той каза, че ще те изгори при изгрев слънце и ти се боиш, че ще изпълни заканата си. И ще я изпълни, стига да намери кибрит. Това е просто ужас, Сам. Мислиш ли, че някой ще даде пари, за да върне вкъщи такъв бяс?
  - Разбира се - казвам аз. - Родителите най-много обичат такива калпазани. Хайде ставайте и двамата и пригответе закуската, а през това време аз ще се кача до върха да поразузная.
  Качих се на върха и обиколих с поглед близките околности. По посока на градчето очаквах да видя яките селяци, въоръжени с коси и вили, да кръстосват полето, търсейки подлите похитители. А видях една спокойна гледка, оживявана само от един-единствен орач, който ореше със сиво муле. Никой не ръчкаше с куки по реката; никакви конници не се стрелкаха иасам-натам и не съобщаваха на отчаяните родители, че все още няма никаква вест. Сънният захлас на горите унасяше тази част от Алабама, която се простираше открита пред очите ми. „Може би - рекох си - още не са разбрали, че вълците са грабнали малкото агънце от кошарата. Господ да е на помощ на вълците!" - помислих си и се спуснах надолу за закуска.
  Когато наближих пещерата, гледам, Бил се опрял гърбом на стената и едва диша, а малчуганът се кани да го цапардоса с камък, голям почти колкото кокосов срех.
  - Взе, че ми пусна във врата врял картоф - обясни Бил - и после го размаза с крак. Аз пък го нашамаросах. Имаш ли някакво огнестрелно оръжие, Сам?
  Аз взех камъка от момчето и горе-долу изгладих недоразумението.
  - Ще те наредя аз тебе! - казва то на Бил. - Няма човек, който да е посегнал на Вожда на червенокожите и да не си е платил за това. Пази се!
  След закуска хлапето измъква от джоба си парче кожа, омотано с канап, и излизайки от пещерата, размотава канапа.
  - Какво ли си е наумило сега? - пита тревожно Бил. - Мислиш ли, че може да избяга, Сам?
  - Няма такава опасност - казвам аз. - Явно, че не е домашарче. Обаче ние трябва да измислим някакъв план за откупа. Доколкото забелязах, в градчето не са особено обезпокоени от неговото изчезване, но може би още не са усетили, че го няма. Не е изключено родителите му да мислят, че е останал да преспи у леля Джейн или у някои от съседите. Във всеки случай днес няма как да не разберат. Довечера трябва да пратим на бащата писмо и да поискаме двете хиляди долара за откуп.
  В този миг чухме нещо като боен вик, какъвто може би е надал Давид, когато е нокаутирал шампиона Голиат. Какво, мислите, беше извадил от джоба си Вожда на червенокожите? Прашка. И сега я въртеше над главата си.
  Аз се сниших и чух тъп, тежък удар и въздишка, каквато издава кон, когато му сваляш седлото. Камъкът, голям колкото яйце, беше ударил Бил точно зад лявото ухо. Той се свлече и падна в огъня право върху тенджерата с вряла вода за миене на съдовете. Измъкнах го от огъня и половин час го свестявах със студена вода.
  Лека-полека Бил дойде на себе си, попипа се зад ухото и каза:
  - Сам, знаеш ли кой е любимият ми герой от библията?
  - По-спокойно, по-спокойно - казвам аз. - След малко ще дойдеш в съзнание.
  - Цар Ирод - казва той. - Сам, ти да не тръгнеш нанякъде и да ме оставиш самичък. Недей, за бога!
  Излязох от пещерата, хванах малчугана, че като го разтърсих, чак луничките му задрънчаха.
  - Ако не се държиш както трябва - казвам му, - още сега ще те отведа вкъщи. Е, ще слушаш ли, или не?
  - Аз само на шега - цупи се той. - Не съм искал да нараня стария Хенк. Ама той защо ме удари? Ще слушам, Змийско око, само не ме пращай у дома и ми разреши да играя днес на разузнавач.
  - Тази игра не я знам - казвам аз. - Разрешете въпроса с господин Бил. Днеска той ще ти бъде другарче в игрите. Аз заминавам за малко по работа. Хайде сега иди се сдобри с него и му се извини, че го удари. Иначе отиваш право в къщи.
  Накарах ги да си стиснат ръце, после дръпнах Бил настрана и му обясних, че отивам в Тополите, малкото селце на три мили от пещерата, за да разбера как гледат в градчето на отвличането. Казах му също, че ще е най-добре още същия ден да пратим ултимативно писмо на стария Дорсит, с което да поискаме откупа и да му посочим как точно трябва да бъде платен.
  - Ти знаеш, Сам - казва Бил, - че винаги съм бил готов да мина през огън и вода за теб - окото ми не е трепвало при земетресения, игри на покер, динамитни взривове, полицейски хайки, обири на влакове и циклони. Никога от нищо не съм се страхувал, докато не отвлякохме тази двунога бомба. Ще ме довърши, ти казвам. Моля те. Сам, не ме оставяй дълго с него.
  - Аз ще се върна по някое време следобед - казвам му. - А докато се върна, ти го забавлявай и гледай да слуша. Хайде сега да напишем писмото до стария Дорсит.
  Взехме лист и молив и започнахме да съчиняваме писмото, а през това време Вожда на червенокожите, загърнат с одеяло, пазеше входа на пещерата, крачейки напред-назад. Със сълзи на очи Бил започна да ме моля да сме намалели откупа от две хиляди на хиляда и петстотин.
  - Нямам никакво намерение - казва ми - да подценявам прословутата в морално отношение родителска обич, но все пак имаме работа с човек, а нима е човешко да поискаш от когото и да било две хиляди долара за тази луничава дива котка? Аз съм готов да опитаме за хиляда и петстотин. Разликата можеш да пишеш на моя сметка.
  За да успокоя Бил, аз се съгласих, а после двамата скалъпихме такова писмо:
  „До господин Ебинизър Дорсит
  Скрили сме момчето ви на едно място далеч от града. Безполезно е да го търсите - не само вие, но и най-опитните детективи няма да могат да го намерят. Окончателните и единствени условия, при които можете да си го приберете, са следните: за връщането му искаме хиляда и петстотин долара в по-едри банкноти; парите трябва да бъдат оставени на същото място и в същата кутия, гдето ще бъде оставен и вашият отговор - уточнението по-долу. Ако приемате тези условия, изпратете писмен отговор по човек - само един - в осем и половина тази вечер. След брода на Бухалската река по пътя към Тополите има три големи дървета на по стотина крачки едно от друго досам оградата, дето върви покрай пшеничните ниви отдясно. Под кола на оградата, който е срещу третото дърво, вашият пратеник ще намери малка картонена кутийка.
  Той трябва да сложи отговора в тази кутийка и да се върне незабавно в града.
  Ако се опитате да извършите някоя подлост или не изпълните гореказаните искания, никога вече няма да видите сина си.
  Ако платите исканата сума, той ще ви бъде върнат жив и здрав в разстояние на три часа. Тези условия са окончателни и не ги ли приемете, няма да получите повече никаква вест от нас.
  Двама разбойника"
  Надписах аз адреса на Дорсит и сложих писмото в джоба. Но когато вече се канех да тръгна, хлапето се приближава до мен и казва:
  - О, Змийско око, нали ми разреши да играя на разузнавач, докато те няма?
  - Играй, разбира се - викам му. - И господин Бил ще поиграе с теб. Как се играе тази игра?
  - Аз съм Черния разузнавач - казва Вожда на червенокожите - и трябва да отида с кон до укреплението и да предупредя поселниците, че индианците идват. Омръзна ми да бъда индианец. Искам да стана разуз-навач!
  - Добре де - казвам аз. - В това няма нищо лошо. Господин Бил ще ти помогне да осуетиш нападението на досадните диваци.
  - Аз какво трябва да правя? - пита Бил и поглежда подозрително хлапето.
  - Ти ще си конят - казва Черния разузнавач. - Застани на четири крака. Как ще яздя до укреплението без кон?
  - Добре ще е да го позанимаваш - казвам му, - докато приведем в изпълнение нашия план. Отпусни се, де.
  Бил застава на четири крака и започва да гледа като заек, хванат в капан.
  - Далече ли е укреплението, дете? - пита пресипнало той.
  - Деветдесет мили - казва Черния разузнавач. - И ще трябва да препускаш по-бързо, за да стигнем на-време. Хайде, дий!
  Черния разузнавач се мята на гърба на Бил и забива пети в хълбоците му.
  - За бога, Сам - вика Бил, - гледай да се върнеш колкото може по-скоро. Защо ли определихме такъв откуп? Не биваше повече от хиляда. Ей, стига си ме ритал, че като скоча, така ще те загрея!
  Аз отидох в Тополите, позавъртях се в пощата и в дюкяна и се поразговорих с фермерите, които идваха на пазар. Един бакенбардест ми разправи, че доколкото разбрал, целият град бил разтревожен, защото детето на Ебинизър Дорсит било изчезнало или откраднато. Повече не ми трябваше. Купих си малко тютюн, попитах между другото колко дават граха, пуснах незабелязано писмото в кутията и излязох. Началникът на пощата ми каза, че след час ще мине куриерът и ще вземе пощата за града.
  Когато се върнах в пещерата, Бил и момчето ги нямаше никакви. Претърсих навред около пещерата, осмелих се дори да пусна един-два йодлера, но никакъв отговор. Тогава запалих лулата и седнах на една мъхеста бабуна да чакам развоя на събитията.
  След около половин час чух шумолене в храсталака и Бил, едва държейки се на крака, се появи на полянката пред пещерата. Зад него пристъпяше безшумно като разузнавач хлапето, ухилено до уши. Бил се спря, свали шапката и отри лицето си с червената носна кърпа. Хлапето се спря на две-три крачки зад него.
  - Сам - казва Бил. - сигурно ще кажеш, че съм дезертьор, но не мога повече. Аз съм голям човек с много мъжки качества и ме бива в самоотбраната, но понякога всичко отива по дяволите - и самочувствие, и авторитет. Хлапето го няма вече. Отпратих го у дома. Някога - продължава Бил - е имало мъченици, които са били готови по-скоро да умрат, отколкото да се откажат от любимия си занаят. Но никой от тях не е бил подлаган на такива свръхестествени мъчения, каквито изпитах аз. Направих всичко, за да остана верен на нашия разбойнически устав, но и моите сили имат граница.
  - Ама какво се е случило. Бил? - питам го аз.
  - Препусках с ездача на гърба деветдесет мили до укреплението - нито педя по-малко - казва Бил. - После, след като поселниците бяха спасени, получих овес. Пясъкът не е особено приятен заместител на овеса. След това в течение на цял час трябваше да обясня вам защо в дупките няма нищо, как може пътят да върви в две посоки п защо тревата е зелена. Да ти кажа, Сам, човешкото търпение си има граници. Хващам го аз за яката и го помъквам надолу по склона. По пътя то така ме изпорита, че целите ми крака са в синини от коленете надолу; и зъбите си остави два-три пъти в палеца ми, че и ръката ми одра. Но, слава богу, вече го няма - продължава Бил. - Отиде си. Показах му откъде да мине и с един ритник му съкратих пътя с пет-шест крачки. Жалко, че изгубихме откупа. Но ако не бях направил това, трябваше да отида в лудницата - друг изход нямаше.
  Бил пухти и две бузи, но на зачервеното му лице се изписва неизразимо спокойствие и доволство.
  - Бил - питам го аз, - страдал ли е някой от сърце във вашето семейство?
  - Не - казва Бил, - нищо хроническо освен малария и нещастни случаи. Защо?
  - Тогава обърни се - казвам му - и погледни зад гърба си.
  Бил се обръща, вижда хлапака, пребледнява, тръшва се на земята и безмилостно започва да скубе трева. Цял час тръпнах от страх за разсъдъка му. После му съобщих, че смятам да приключим незабавно тази работа и че ако Дорсит е приел предложението ни, до полунощ ще сме взели откупа и ще сме офейкали. Така Бил се съвзе дотолкова, че дори успя да се усмихне немощно на хлапето и му обеща, щом се оправи, да игрие руски войник във войната с японците.
  Аз вече имах готов план как да приберем откупа, без всякаква опасност да попаднем в някаква клопка, и този план би се харесал на всеки професионален детекрадец. Дървото, под което трябваше да бъде оставен отговорът, а по-късно и парите, беше до пътя; от двете страни на пътя имаше огради, а зад тях - голи поля. Ако шайка полицаи се скриеше да причака този, който ще дойде за писмото, щяха да го забележат отдалеч сред полето или на пътя. А а-а, не, милички! В осем и половина аз вече седях на дървото, скрит не по-зле от дървесна жаба, и чаках да се появи пратеникът.
  Точно в определеното време по пътя се зададе на велосипед някакво момче, намери картонената кутийка до кола, пъхна в нея загънато листче и отпраши пак към града.
  Аз изчаках един час, за да не ми изиграят някой номер. След това слязох от дървото, прибрах листчето, сниших се и по оградата, по оградата, та в гората. След половин час бях вече в пещерата. Отворих бележката, приближих се до фенера и я прочетох на Бил. Тя беше написана с мастило, с доста разкривен почерк, и по същество гласеше следното:
  "До двамата разбойника
  Господа, с днешната поща получих писмото ви във връзка с откупа, който искате, за да ми върнете сина. Цената ми се струва височка, затова ви правя контрапредложение, което, надявам се, ще приемете. Ако доведете Джони в къщи и ми платите двеста и петдесет долара в брой, готов съм да ви освободя от него. По-добре да дойдете нощем, защото съседите смятат, че той просто е изчезнал и ако видят някой да го връща, не отговарям какво може да се случи на този някой.
  С най-дълбоко уважение
  Ебиничър Дорсит"
  - Карамба! - извиквам аз. - Що за нахалс...
  Но в този миг поглеждам Бил и млъквам. В погледа му се чете такава отчаяна молба, каквато не съм виждал в очите ни на безсловесно, ни на говорещо животно.
  - Сам - казва той, - какво са в края на краищата двеста и петдесет долара? Пари поне имаме. Още една нощ с това хлапе, и аз ще отида в лудницата. Според мен господин Дорсит е не само истински джентълмен, но и човек с широки пръсти, щом ни прави такова великодушно предложение. Нали няма да пропуснем тази чудесна възможност, а?
  - Да ти кажа право, Бил - отговарям аз, - това сладурче и на мен нещо започва да ми действа на нервите. Ще го заведем у дома му, ще платим откупа и си обираме крушите.
  Отведохме го още същата вечер. Подлъгахме го да тръгне, като му казахме, че баща му му е купил пушка със сребърна инкрустация и мокасини и че на другия ден ще отидем на лов за мечки.
  Точно в дванадесет часа почукахме на вратата на Ебинизър. И в минутата, в която според първоначалния ни план аз би трябвало да измъквам хиляда и петстотинте долара от кутийката под дървото, Бил вече броеше двеста и петдесет долара в ръката на Дорсит.
  Когато хлапето разбра, че се готвим да го оставим у дома, зарева по-силно от орган и се впи като пиявица в крака на Бил. Малко по малко баща му го отлепи - като левкопласт.
  - Колко време можете да го удържите? - пита Бил.
  - Не съм вече силен както някога - казва старият Дорсит, - но мога да ви гарантирам десет минути.
  - Предостатъчно - казва Бил. - За десет минути аз ще прекося Централните, Южните и Среднозападните щати и спокойно ще се добера до канадската граница,
  И макар нощта да беше много тъмна, Бил - много дебел, а аз - много добър бегач, трябва да ви кажа, че успях да го догоня чак на миля и половина от града.

  Be all you can be.
 48. 48 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Всеки може да критикува, малко могат да предложат изход.

  Be all you can be.
 49. 49 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1015 Весело

  тъпичко...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 50. 50 Профил на comment12
  comment12
  Рейтинг: 395 Любопитно

  аз също мисля, че ти падна доста нивото. както изглежда, на такива като тебе им харесва да си живеят задушени от корупция и престъпност.

 51. 51 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Любослава, много се стараеш за тоя тъп телекторат. Напиши нещо за Божинов как вкарвал на манекенки или за цвета на прашките на Анелия/Камелия/Сашка/Тъпаншка... По ще впечатлиш говедата...Хем и статията ще мине в рубрика "Хай-лайф"

 52. 52 Профил на me4kapanda
  me4kapanda
  Рейтинг: Неутрално

  Прочети разказа на О'Хенри....после пасквила във вестника и ще усетиш,че разликата е от земята до небето. Не само народа ни вече е нефел...и водачите му, и глашатаите им, и шутовете им, та и клакьорите им вече нищо свястно не могат сътвори...защото сите са се замислили със ЗАДНИЦИТЕ СИ!

 53. 53
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:02 на 06/12/2010 от неговия автор.

 54. 54 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#5] от "ppopov_67":
  Без да е индиански, ей така само както си е Българския Вожд, благодарение на иначе много мъдрия български избирател -
  ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 55. 55 Профил на TFH
  TFH
  Рейтинг: 8 Весело

  Идеята на Л. Русева без съмнение е удачна. Ако беше пусната като фейлетон, всичко щеше да е ок. Анализ не е, уви...
  Btw, сигурен съм, че ББ го е прочел с кеф.

 56. 56 Профил на Google
  Google
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хайде сега, не всичко което пише Русева е връх, доказателството стои по-горе.

  Don't be evil
 57. 57 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#23] от "Десен":

  Каква е алтернативата Ви Уважаема Люба?

  ВСЕКИ ДРУГ но не и комбинацията Боко , Цвъчко , Лъчко и Цецка ...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 58. 58 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Ма много ме кефи тая Любослава Русева...майка му стара, какво перо има тая жена!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 59. 59 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#41] от "Един Градинар":

  Я прибягай до бахчата, че се е наводнила !
  Виж там какво ще правиш, защото откритата преди месец от Боко канализация нещо не функционира ...
  И без това ръсиш само глупости по форумите , като доказателство че ГЕРБ е сбирщина на малоумни и самодоволни селяндури...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 60. 60 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#2] от "pjw":

  "Следващият път гласувайте за умните". Само дето има още почти 3 години
  ----------------------
  Не е проблемът в това, че има още почти 3 години.
  Все някакси ще ги избутаме.

  Проблемът е, че "електоратът" е като червените рибки - помни не-повече от пет секунди.
  За пет секунди прави една обиколка на аквариума и в следващата обиколка му се струва, че плува в някакви напълно неизвестни нови води.

 61. 61 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Боко тиквата гледал Тодор Живков, то и кучето гледало но касапин не станало.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 62. 62 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  Един образец на журналистическа чалга, която, както и нейният музикален вариант, са предназначени да гъделичкат низките страсти на "самодоволното селячество", които в щедри пропорции се изливат във форума . В този "бисер" всичко е псевдо... Псевдоанализ, псевдофейлетон, псевдоистина, псевдохумор, псевдопретенции... Само злобата е истинска, бай-Ганьовска ("...като напиша ф-ф-фатален, гаче ф-ф-фащам някого за гушата..."

 63. 63 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#62] от "Дон Кихот":

  Санчо Панса се изживява кат Дон Кихот

 64. 64 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Яяяккооооо !!!!
  А аз си мислех че управляваните ще кажат: "Ще ви дадем x2 ако отвлечете и президента и ги дръжте и 2мата надалеч."

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 65. 65 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Весело

  Мдаа, госпожо Русева, човечецът толкова опитва да го играе Кръстникът, а Вие сте го изтипосали обикновено палаво хлапе...

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 66. 66 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В косвена подкрепа на тезата, застъпена в хубавата статия на Любослава Русева. Американското сп.“Конгрешънъл Куотърли“ (08.03.2007) нарече Бойко „близък сътрудник на известни мафиоти“. Английският журналист Миша Глени в книгата си“МакМофия: престъпност без граници“ (2008) го определя като „типичен бракониер, превърнал се в дивечовъд“ (стр. 27).Според в.“Уолстрийт джърнал“ той е „непредвидим популист“. Английският в.“Икономист“ (10.07.2009) го описва като „“вироглав и непредсказуем“.Френският в.“Монд“ (01.07.2009) го брисува като „първичен, недодялан човек“.

 67. 67 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 758 Весело

  По изфраскана простотия скоро не бях чел.
  Имам чувството че психичното здраве на българина е в перверзен упадък.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Великолепното перо на Л.Русева,просто за пореден път ни доказва,че царят е ГОЛ!ГОЛ,гол,ама се в нашата врата,то вече май забравихме,че във футбола има и противникова врата,все нашата целим/целят.Ми какво да се прави-хората по света си имат писатели,художници,артисти,музиканти,певци,журналист-ние си имаме-премиер.Явно това ни стига и ни задоволява напълно,другото,не е нещо, дето представлява интерес за народонаселението,то и затова си е "едни самодоволни селяндури, каквито надали ще се намерят другаде."

 70. 70 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Подобни словестни излияния щяха да подхождат, ако бяха отвлекли Станишко, довеждащ до влудяване с теоретичните си монолози. Ако отвлечения е Бойко, щеше да си играе с тях на каратЕ в операция "Наглите" и наистина да имат нужда от левкопласт.

 71. 71 Профил на rents
  rents
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ох, Ах, велико, невероятно, уникално!!! Защо Любка толкова държи да оригиналничи, не разбирам... При това повтаря всеки път едно и също. Разбрахме вече, дай нататък, Любче!

 72. 72 Профил на Gre
  Gre
  Рейтинг: 166 Неутрално

  Е.ати дълтата тъпотия.

  Отбягвам боклуците на Костов и на Кутев
 73. 73 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#41] от "Един Градинар": "И не искам да спира да говори Премиера, даже напротив, искам двойно повече да се чува, да го чуят най-после всички, да чуе ако щете собствения ми дядо, какво са вършили 20 години червенокожите, за които гласува. О, как искам! Говорете, г-н Премиер! Ако в нечии уши истината боли, това си е негов проблем!"

  Кажи ми, кажи, бедни народе,
  кой те в таз робска люлка люлее?
  Тоз ли, що спасителя прободе
  на кръста нявга зверски в ребрата,
  или тоз, що толкоз годин ти пее:
  "Търпи и ще си спасиш душата"?!
  Той ли ил някой негов наместник,
  син на Лойола и брат на Юда,
  предател верен и жив предвестник
  на нови тегла за сиромаси,
  нов кърджалия в нова полуда
  кой продал брата, убил баща си?!

 74. 74 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Всички , дето плюете ББ, явно или много бързо сте заправили мафията управлявала България по времето на Станишеш и Доган, или сте част от тази мафия.
  Няма угода за Вас.

 75. 75 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 506 Неутрално
 76. 76 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2994 Весело

  До коментар [#63] от "fireball":

  Няма лошо, след като световно неизвестни драскачи се изживяват като О'Хенри!

  PS. Приятно съм изненадан, че знаеш за Санчо Панса!

 77. 77 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#68] от "nanrico":

  Допълнението ви е уместно и съм ви признателен за него. То закръгля образа на Пожарникаря и е доказателство, че реална представа за него имат мислещите не само в чужбина, но и у нас.Това поражда надежда и увереност, че хората,за разлика от неподвижния Шоплук, проглеждат в истината.

 78. 78 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#67] от "Белия Негър":

  Ако правя изводите си от написаното от теб и други малоумни гербери като теб- със сигурност! ...

 79. 79 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 858 Весело

  уникално попадение, с чувство за хумор, ...а и толкова много истина..докога ще се избират такива, кажете ми? докога? да не мислите, че няма да го преизберат ББ, ще - и още как!!тъжно е, доста

 80. 80 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#60] от "fireball":

  Прав/а сте - и затова трябва да се пишат коментари като по-горния.
  Не че не е и въпрос на мааааалко интелигентност, но и напомнянето отвреме-навреме помага...

 81. 81 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1395 Разстроено

  Трудно ми е да намеря по-голяма нищета от тая,един журналист да нарича народа си"самодоволни селяни"!

  Бедна,бедна Л-бослава...

 82. 82 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Любослава иска Алексейчо да я клати с големите си компромати,
  а Янето да я опъва изотзад, щото после ще я води на парад.
  Бат Бойко искат да свалят и на тройната ламя власт пак да дадат.

  Любослава, Бойко Борисов може и да не е най-интелигентния човек на земята. Може да говори понякога прости приказки, но е единствения в тая скапана държава със сила и желание да разбие червените структури създали се през 1944 г. и узурпирали властта и до днес. Те действат подмолно, с компромати, със заплахи, ще избият семейството ти и децата ти само и само да ти вземат хляба от устата и да те смачкат. Любослава ти живееш възвишено духовно и си мислиш, че тук след 10 ноемрви 1989 вече сме западна демокрация. Да, ама не. Заблудила си се. Ако свалим и стъпчем Бойко оставаме в ръцете на тези дето ни ограбваха и рекетираха 20 г. След това само революция ще може да ни оправи.

 83. 83 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Текстът ми се струва тенденциозен. Малко едностранчив, а Борисов заслужава по-сложен разбор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK