Редакционен: Огледален образ на държавата и обществото

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 627 Неутрално

  това не е възможно! ние сме най-умните в света, нашата природа е най-красива, историята ни най-славна! само ни маскарят! защото ни мразят и ни завиждат!

 2. 2 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hierophant":

  И освен това са тъпи и са мафия

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 3. 3 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всъщност това би трябвало да е добра новина за всички "реформатори" на българското образование през последните 20 години. Защото целта на реформата явно е постигната - българските ученици са функционално (всъщност тотално) неграмотни. С такова заложено образователно ниво през следващите десетилетия България ще бъде конкурентоспособна в световен мащаб, но предимно в евтиния туризъм, проституцията, износа на момичета и евтина нискоквалифицирана работна ръка - общи работници, изкопчии, берачи на плодове и др. Сега като закрият и БАН и продадат имотите за няколкостотин милиона евро, планът ще добие завършен вид. И във всичко това няма никаква зловеща конспирация - става въпрос за действието на съвсем прагматични финансови интереси....почти прозрачни при това...

 4. 4 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Миналата седмица, трябваше да споря с една американка за корупцията и положението в България.. жалкото е, че е напълно права.. срам ме е, че съм българин.

  .
 5. 5 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Искам да допълня, че сега си сърбаме попарата надробена през последните десетилетия. Няма да коментирам средното образование при соца - добро, лошо, идеологизирано, но си беше на някакво поне приемливо ниво. Какво обаче направихме с него? Докато изпърдяни мизерни държави от Третия свят дават мило и драго да образоват децата си и инвестират в образованието си (т.е. в по-богатото си бъдеще) - ние сами се подсякохме брутално и дългосрочно...И сега - децата ни били виновни, че са неграмотни. СРАМ! То не беше принизяване на учителската професия с мизерни заплати, безумни реформи и лошо отношение, то не бе открито насъскване на обществото срещу "тъпите даскали", то не бяха пълни с неописуеми безумия учебници, които децата трябваше да зубрят! Накрая - то не бе и "оптимизиране" на училищната мрежа, защото образованието е като търговията с краставици, нали?. Ами какъв друг да е резултатът от всичко това? Продължавайте да обвинявате децата и младите хора като цяло! Разбира се, че те са си виновни, че са се родили в България.

 6. 6 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Комунистическият кафез е така сглобен, че се отваря само от вътрешната страна.

  Да учи затворникът чужд език и следва в чужда страна означава само да се провре между решетките му и да изпълзи навън. Кафезът остава добре затворен и след това.

  Все пак затворникът няма по-добра алтернатива от своето собствено спасение, тъй като неговите съкилийници, ако и да могат с общи усилия да изкъртят ръждясалия над 60-годишен катинар, не изглеждат мотивирани за това. Много от тях дори не са наясно, че все още се намират в кафеза, а са по-скоро омагьосани от тъпата монотонност вътре в него. За тяхната апатия спомага в голяма степен и проблемът, засегнат в редакционния коментар.

  Всеки ден от живота на затворника на свобода избистря съзнанието му. Нещо повече - той работи над себе си неуморно и крои планове как кафезът все пак би се отворил, дори и те да са често наивни.

  Ако затворникът бъде примамен от изкушението на своята свобода, той би се радвал на чистия въздух още дълго време, но неговите стари съкилийници ще продължат да дишат задушливите пари вътре в грозния кафез.

  http://liternet.bg/publish5/azlatarov/kulturnostta.htm

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 7. 7 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Поздравления за заглавието! Припомням скорошния ученически протест за удължаване на коледната ваканция. Показателен ми беше откликът в "Дневник", който се подкара от мнозина журналисти и форумци по посока: Браво деца, нека натрием носа на кабинета за каквото се сетим!
  Даваме ли си сметка в какви цености възпитаваме децата си?!

 8. 8 Профил на zakonitenakrummm
  zakonitenakrummm
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Прави са ония 21 % от децата, които смятат, че четенето на книги е безполезно. Което е следствие не на многото реформи, а на никаквите такива. И на това, че никой не разбра, че преди 20 години в България коренно се промени самото основание за учене и възпитание. Което вече трябва да става не под страх от наказание, а по убеждение. А да убеждаваш е много по-трудно, отколкото да плашиш. И нашиете макаренковци просто не го умеят - от обикновената даскалица до образователния министър. Барабар с цялото министерство, претъпкано с лактаджии и интриганти.

 9. 9 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#6] от "Просто герой на някакъв фарс":

  +++

  и особено за есето от линка.
  Благодаря.

  Умен и красив жълтопаветник.
 10. 10 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#3] от "Биг Дик":


  До коментар [#6] от "Просто герой на някакъв фарс":

  Няма какво повече да се добави!Всъщност и интереса към статията е показателен.
  Пустош духовна.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 11. 11 Профил на krom
  krom
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Децата са огледален образ на културата на родителите си, а пък тия родителите са виновни за кризата на обществото като цяло. И кръгът се затваря. № 6 го е казал много добре.

 12. 12 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  За 60 години власт на комунисти и техните копелета, Вие какво очаквате!? Старите (цар Борисови) учители - възпитаници на истински професори и доценти измряха или са на края на живота си, новите са продукт на комунистическо псевдообразование (в което се подвизават червени креатури).

  Децата били демотивирани да четат - разбира се, в общество в което пожарникар и физкултурник (тук таме и някой тъп ритнитопковец) са най-добре представени, за какво им е да учат квадратни уравнения.
  (за журналистите тука ще поясня, че не уравнението е с квадратна формата, а съдържа променлива повдигната на втора степен)

  А родителите - е това е едно гюбре, завършен продукт на социалистическата храносмилателна система. Някой от тян не са виновни - просто не им стигат парите за нищо, но повечето са безхаберни и поверили на училището (а после и на университета) всичко свързано с ОБРАЗОВАНИЕТО, ВЪЗПИТАНИЕТО и ФОРМИРАНЕТО НА НЕМАТЕРИАЛНИ ЦЕННОСТИ на безхаберните им и без наличие на полезни навици и интереси, трудни за работа копелета!!! Което си е бягство от отговорност, щото така е най-лесно.

  Хора, всичко трябва да се изрине и започне от начало и на чисто! Все пак , с пломба зъб който се клати и има гранулом не се лекува, нали?

 13. 13 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Не плюйте само по родителите (тук не включвам тези, които предпочитат да пратят децата си да просят, а те да изпиват и да изяждат припечеленото)- не че нямат вина за това състояние, но си представете двама безработни родители с двама ученици.

 14. 14 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 233 Неутрално

  да избием населението и да закрием държавата)

 15. 15 Профил на Dobri Genev
  Dobri Genev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Простащина и примитивизъм владее и управлява държавния ни ресурс повече от 70 години.

  Сринахме се...

 16. 16 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#5] от "Биг Дик":

  "... То не беше принизяване на учителската професия с мизерни заплати, безумни реформи и лошо отношение, то не бе открито насъскване на обществото срещу "тъпите даскали". "  -- За три месеца в годината работа - толкова заплати даваме !... Работете повече-ще получавате повече!...


  --- Все още няма никакви реформи ! Реформи ще има, когато се закрият училищата с 5 деца и 25 даскали, когато децата учат в базови училища , а транспортът им е безплатен и когато експериментите с учебниците " на килограм" бъде затрит...


  ------ Няма насъскване на обществото срещу " тъпите даскали " - това е обективната действителност и преценка на обективните факти на " даскалската стойност" !...
  Тези, които НЕ са приети да учат друга специалност , те завършват педагогическите специалности и стават даскали !
  А това са " тройкаджийте на обществото ", които не могат да надскочат сянката си !

 17. 17 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Нима някой се учудва на такъв резултат?
  Мафиотското настъпление през годините на "демокрация" и борбата за завземане на управлението на държавата от различни нейни структури, можеше да се случи само чрез постепенното и целенасочено профанизиране и чалгизиране на нацията.
  Сега това е факт!
  Ценностната система, стъпка по стъпка беше удобно "префасонирана" и сега, дългосрочното "управление" вече е осигурено!
  Най-трагичното в случая е, че тази "трансформация" донесе и невиждани печалби на нейните автори, а "мат'риала" ги предостави без каквато и да е съпротива и даже с радост!

 18. 18 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Това, което поробителите не са постигнали за векове, други управления в други времена са постигнали за десетилетия. (почти цитат)

  Или с други думи - отмъщението на тройкаджиите (които ни управляват).

 19. 19 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Това е така и не е точно така. У нас интернет културата е много развита, пак по скорошно проучване, и учениците предпочитат компютрите масово (това е известно). Това просто означава, че за тях трябва да има повече текстове и книги онлайн. А и в изследването имало ли е въпрос "четете ли текстове онлайн", това ми е интересно? Може да има и опростачаване и несериозно отношение, но трябва да се има предвид _в нашето образование_, че у нас интересът към компютрите е много силен, но единственото, което получават децата е скайп, фейсбук, сайтове за запознанства, уикипедия и 1-2 тийн сайта, нищо повече? Какво може да се очаква като резултат? Трябва да има политика от страна на правителството по разширяване на материалите, сайтовете и прочее за ученици, книги и учебници онлайн. Няма защо да се пригаждаме към стария тип хартиена култура, ако можем да направим нещо в посока на новата, която така или иначе ще се наложи по цял свят. Трябва да има интересни интерактивни сайтове с материали, както и сайтове за ученици, които да им посочват къде могат да намират материали на български, например има вече в гугъл букс доста книги на български, да има линкове към материалите дето уж ще ги качва или е качила Народната... българските издателства също така какво правят по въпроса да има книги онлайн? Колко трудно е да се прати един смс на определена цена, като няма разходи за хартия например и онлайн аудиторията е много по-широка и може да се смъкнат и цените на книгите? Въобще какво правим по този въпрос? гугъл ще правят и платен достъп за книги, но учениците не могат да боравят с кредитни карти, за това смс вариант, бг издателства е най-доброто.

  За какво иначе беше този протест за читанка? Хората искат да четат и искат да четат от качествени сайтове, съжалявам, но словото е вече твърде ретро и не е удобен за четене, визуалната среда в интернет има значение, в това отношение читанка е много професионална, наистина това Е място, където четеш с удоволствие.

 20. 20 Профил на gwen
  gwen
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Умението да учиш е умение да поглъщаш и интегрираш информация, да я трансформираш в знания и умения - този подход категорично липсва в бг образованието и преди и сега. Освен това е нужно да се отчитат особеностите на времето, в което живеем и как цялата ни комуникация минава през устройства и виртуална мрежа.
  Забравян факт е, че освен училището, семейството също има основна и сериозна роля в създаването на навици да се чете и мисли.
  Докато мама си купува жълта преса, а татко псува по спортните новини, няма да обвиня образователната система.

 21. 21 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Статията само фиксира проблема във видимото му на повърхността проявление, причините не са нито в учителите, нито в съставителите на учебници, не е виновен дори соца. Проблема е тотално сбърканата политика на прехода, която доведе до дълбока деиндустриализация на страната и приоритетно развитие на сектори, които не са наукоемки. Последното десетилетие започнахме да строим аграрно-туристически рай, селско стопанство и туризъм - дори и сега са привилегировани сектори (предвиждания по нисък ДДС). Основен мотив на един човек е личната му реализация, в аграрно-туристическа икономика възможностите за личностна реализация не са много и не включват добро образование, а ако вземем предвид и факта какви българи в момента са "успели" и дават "светъл" пример, то е очевидно защо и образованието запада. Някога децата знаеха какви искат да станат от малки - лекар, космонафт, летец... сега също знаят - футболист, чалга звезда и/или топмодел, затова за децата вече първостепенно не е това какво научават и знаят, а това как изглеждат.

  ПП: Проблема ще се оправи едва когато се промени структурата на икономиката и провежданите в тази насока политики, уви, обаче за пореден път ще си го отнесат учители, родители и "тежкото ни тоталитарно наследство".

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 22. 22 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#6] от "Просто герой на някакъв фарс":

  Смешник,

  Докога ще гледаш назад и ще се вайкаш като Боко Тиквата с наследството си? Хващай си живота с ръцете и дерзай! На крив х'й ...

  Ти какво направи, че това да не е така?

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 23. 23 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#20] от "gwen":

  Здравей,

  Категорично не съм съгласен с теб. Образованието, което получих в Бг е дори по-добро като качество от това във Франция след това. Да вярно е, че в Бг зависи в кое училище учиш, но и в другите държави е така.

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 24. 24 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Като не си почистваме "дома" , ще си тънем в мръсотия, колкото и да я набутваме под килима

 25. 25 Профил на Виктор Къдринов
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:57 на 08/12/2010 от неговия автор.

 26. 26 Профил на bobby12
  bobby12
  Рейтинг: 233 Гневно

  Уважаеми съфорумци,
  Истината е, че положението в образователната система е трагично, ужасно и безперспективно. Децата ни всеки ден са подложени на умишлено затъпяване, побоища, извращения и простотия в училищата, а и извън тях. Жалко за невинните деца!!! Утрешния ден нищо добро не ни чака, защото сегашните деца са бъдещите лекари (едва ли?), адвокати (може би?), политици (надали) - изобщо граждани (категорично не). Старините ни ще бъдат в техните ръце, и както днес те са жестоки един към друг, утре ще бъдат към нас. Липсата на ценности днес ще доведе до разруха утре. Събудете се и изграждайте ценности у децата си, възпитавайте морал и уважение към другия. В противен случай - загубени сме!!!

 27. 27 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#25] от "Просто герой на някакъв фарс":

  Здравей,

  Извинявай!

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 28. 28 Профил на emil_p
  emil_p
  Рейтинг: 406 Неутрално

  тая тема се предъвква вече втори ден и това, което ме изпълва с песимизъм дори не са самите резултати, а повечето коментари

  не пожарникарите и фузкултирниците са проблема - изреждаха се куп високообразовани министри, някои обучени и преуспели навън, резултатите обаче са такива, каквито са

  не футболистите и манекенките са виновни - айде да не се залъгваме те не само у нас са доста по-богати и безкрайно по-популярни от лекари и учители

  причините са в нас - българите са изпълнени със завист, нихилизъм и отрицание на всичко, вечно вайкане и търсене на лесни обяснения и на удобна причина за несполуките

  и понеже стана дума за футболиси, работата е че ние вече и футболисти нямаме - и това затрихме при все многото пари и огромния интерес на малки и големи , което иде да ви подскаже доста неща ... докато сме прасета. ще живеем в кочина

 29. 29 Профил на gwen
  gwen
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#23] от "capricornicus":

  като се замисля, и аз съм доволна от начина, по който успях да ползвам образованието, което получих. това, което критикувам повече е маниера на преподаване и на неосъществяване на идентификация на ученика/студента с преподавателя - нали разбирате? за да интегрираш знанието имаш нужда от авторитет, майстор, на който да носиш куфара и от когото да се учиш. Това става не толкова чрез четене, колкото през общуване, създаване на свързаност, с този, от когото идва знанието.
  Казвам, че този подход липсва - иначе теоретично бива, поведенчески куца. И тук влиза семейството - да подпомага и насърчава този модел на общуване. Спомям си в моя 1-ви учебен ден, майка ми ми каза: "сега отиваш, сядаш, слушаш и ще гледаш учителката в очите - защото трябва да се научиш от нея на толкова много неща. Тя е твоя човек".
  Ако в семейството няма модел на учене, то и най-добре развитата образователна система няма да запълни тази празнота. И ако учителите мислят малко повече за учениците като за личности, в процес на развитие, със свои проблеми, трудности, надежди, те по-скоро ще се държат като тютори, като наставници, отколкото като даскали, които изпяват урока и си излизат.

 30. 30 Профил на gwen
  gwen
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#23] от "capricornicus":

  И да, прав/права сте, че зависи. За Франция специално знам, че много се ползва този модел на свързване с учениците/студентите, за който говоря. За това вашият коментар ме изненадва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK