За бюджета без цифри: от отличници към несретници

За бюджета без цифри: от отличници към несретници

© Иван КутузовБюджетът на държавата за следващата година беше окончателно приет от парламента в първите дни на декември. Този факт, начинът на приемане и самото му съдържание дават основание за редица размисли повече по качествената, отколкото по количествената страна на нещата.


За да се стигне до тези размисли, нека първо количествата бъдат отметнати. Бюджетът предвижда сериозно, макар и не безпрецедентно нарастване на номиналния национален доход. От него се предвижда да се съберат приходи в един относително скромен в сравнение с последните няколко години размер.


Всъщност тази заложена ниска събираемост, освен че дава основание на някои опоненти в пленарната зала да говорят за подценяване на приходите, е единствената резерва в заложения бюджет срещу евентуални неприятни изненади.
Предвижда се


да се похарчи повече от очакваните приходи. Доста повече


Между двете четения някои разходи се преместиха от един джоб в друг, особено по отношение на субсидията за пенсиите и парите за здраве, както и някои елементи от капиталовите разходи, но общата картина остана в основни линии непроменена – общите държавни разходи ще се върнат на нивото, което тройната коалиция завеща на сегашния кабинет.


Първоначалната заявка, че държавните разходи ще бъдат стабилизирани на нивото от тази година, не беше изпълнена. Още едно гръмко заявявано обещание, отишло в небитието.


Последното нещо по количествата, което си струва да се спомене, е преценка за реалистичност и постижимост на заложеното. С две думи, нещата са постижими без проблем, но при достатъчно воля. Това второто дали ще го има през идната година не е ясно. През тази година политическата воля по отношение на спазването на бюджета беше най-смрадливият труп в задния двор на управляващото мнозинство.


След тези няколко думи за количествата вече може да се премине към размислите. Какво ни казва този бюджет - най-висшата и видимата проява и на идеологическата и политическата същност, за приоритетите на днешните управляващи?


Първото, което ни казва, е, че идват избори


Под задаващи се избори всички, далеч не само сегашните, политици на власт в България винаги са разбирали едно-единствено нещо – повече харчене. Всички са твърдо убедени, че властимеющите си купуват избори с пари, по-точно с парите на данъкоплатците. Най-видимо това е в леките промени в бюджета по отношение на капиталовите разходи, които някак в хода на годината ще се окажат все в посока общински харчове.


Спестените за републиканския бюджет милиони поради увеличените пенсионни вноски, които се очаква да увеличат собствените приходи на пенсионната система със съответно намаляване на нуждата от държавна субсидия, бяха пъргаво пренасочени към високопрофилни проекти, свързани с рязане на ленти – най- вероятно някъде през ранната есен, най-вероятно в присъствие на кандидати за президент.


Второто, което ни казва този бюджет, е, че реформите ще почакат


Не се предвижда сериозна, дълбинна реформа в структурата на нито една обществена система. Ако такива се задаваха, това веднага и много лесно можеше да се види в бюджета, но нищо подобно няма на масата, дори човек да се снабди с микроскоп. Става въпрос за неща като здравеопазване, пенсионна система, образование.


Никъде няма заявка за дългосрочно необходимите реформи във фундаменталните стимули за поведение на хората в тези много неефективни и поради твърде скъпи системи. Но разходите, хвърляни в тези доста пробити кофи, продължават да растат бодряшки.


Третото, което вариантите и начинът на приемане на този бюджет ни казват, е, че нивото на предвидимост в държавата и оттам в икономиката е много ниско. Всичко е предпоследно, всичко може да се обърне с краката нагоре в рамките на няколко минути. Съобщението към инвеститорите е, че който иска, може и да взема под внимание заявените ангажименти на държавата, когато си прави планове и взема инвестиционни решения, но да не разчита подобни ангажименти да бъдат изпълнявани.


Четвъртото, което този бюджет ни казва, е, че България преминава от отличниците във фискалната разумност не само в ЕС, не само на континента Европа, но и в света изобщо, към несретниците. Много хора недолюбваха разумната фискална политика, следвана от предходните три правителства (само последното от тях загуби разума си накрая), но всички икономически анализи на България за периода на растеж от началото на века и за периода на икономическата криза са напълно единодушни, че именно тази политика е допринесла за много сериозния растеж и за относително средняшката криза, които изпита българското стопанство.


За това десетилетие на фискален разум България дори си създаде репутация, все повече аналитични погледи се насочваха насам с интерес, почесваха се по главата и си отбелязваха поука.


С този бюджет тази репутация умира


Причината е, че фискалният разум за страна с доходното ниво, размера и общата институционална рамка на България изисква непреклонно следване на желязното правило, че дефицити са допустими единствено в години със сериозен спад на реалната стопанска активност.


Бюджетът предвижда сериозен положителен ръст на тази активност през следващата година и въпреки това залага дефицит – при това немалък, а близък до границата на неприемливост за партньорите ни в ЕС. Този акт е ритуален отказ от фискален разум, от плащането на цената за поддържането на репутацията, която даде на България сериозно положителни резултати през изминалите две фази на бизнес цикъла.


От този бюджет насетне България влиза в категорията на фискално рисковите страни – тези, които не могат да си балансират бюджета дори когато предвиждат добри времена. При това влиза в тази категория точно в момента в световната и европейската стопанска история, в който вероятно за поне десетилетие напред това ще е основният критерий за здравето и перспективите пред една икономика в очите на всички – анализатори, коментатори, политически партньори, инвеститори, предприемачи.


Тези размисли по новоприетия държавен бюджет на България за идната година водят до затвърждаването на един нерадостен извод. От влизането си в Европейския съюз насам България сe държи сякаш няма утре.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Весело

  Много як анализ само, че процентите при които се финансираме падат ли падат! Явно хората разполагащи с много пари са доста глупави за разлика от господин професора!
  Също така виждам, че човека свързва реформите с краткосрочни намаления на разходите! Само не знам каква са тези реформи! Чакай забравих, човека е теоретик, той с пари не се занимава, само дарява хората със знание!
  Понеже времето ме притиска няма да мога да обърна още внимание на господина само искам да отбележа, че икономическата активност не винаги е свързана с по-високи приходи в бюджета, от къдете реално идва дефицита, така че тезата му си е някак глупавичка! А пък за това, че другите се учели от нас, го оставям без коментар!

 2. 2 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 470 Неутрално

  финансово пшравителството се държи безобразно. за мен най-големият проблем е липсата на яснота все пак колко пари дължи държавата на свои кредитори и кога възнамерява да се издължи. защото липсата на фискален срам е ясна индикация за предстоящ финансов крах...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 3. 3 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 821 Неутрално


  Аз съм съгласен с двете основни тези:

  1. Създаването на дефицит в бюджета е опасно. Най-малкото, което трябва да се отстоява е балансираност на бъджета.

  2. Наливането на пари в ДОКАЗАНО неефективни системи е характерно за 'малоумници" / По Дянков /. И реформите са необходими, защото обществени средства се изразходват без достатъчен положителен резултат за обществото и всички са недоволни от съществуващите системи.

  Но "дневният ред" на ГЕЕЕРБ е изборииии!!!!

  И съответно предстваления за "мат'риала".

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 4. 4 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "От влизането си в Европейския съюз насам България сe държи сякаш няма утре."

  Много е прав авторът! И не е единственият, когото - за съжаление - това правителство няма да чуе. Дано поне мизерята вразуми тия гламави герб-ови избиратели ...

 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  На теория всичко звучи много добре.Но има едно нещо,което е над всичко друго-и то се нарича жизнен стандарт.Може и 50 години подред държавниците да връзват бюджета и да се бият в гърдите,че макроикономическите показатели били добри,но истината е че българите са най-бедните в ЕС.И хората гласуват с краката си-над 1 милион търсят препитание на друго място.Защото непрекъснато ни надуват главите колко зле било в Гърция,но там един работник получава 6-7 пъти по-висока заплата отколкото подобен на същата работа в България.Същото е и с пенсиите.А после се чудят защо имаме най-лошата демографска криза в цял свят.

 6. 6 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

  Не е много убедително някой анонимен да обвинява точно Георги Ганев, че е "теоретик, с пари не се занимава, само дарява хората със знание" без каквито и да е конкретни аргументи, а само със заяждания. Явно някой е приел анализа прекалено лично.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 7. 7 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#5] от "kermit":

  А дали работникът в Гърция си е изработил парите? И съответно с какво българския работник е заслужил по-голяма заплата? Дали е защото работи като германец или японец? Надали!

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 8. 8 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#6] от "mapto":

  Един "виден държавник"* е открил, че основният проблем на обществото са хората и формулирал любимия израз: " Няма човек - няма проблем".

  По тая "логика" гербаджийските платени форумци, като # 1 смятат, че като оплюят някого заради мнението му и , хоп, проблемите, които тоя някой описва правдиво, ще изчезнат.

  Не-уважаеми гъ(е)рбави, проблемите с това, че бюджетът е опасен и с това, че имитарането на реформи е опасно, няма да изчезнат с личностни нападки.

  ---------------
  * изрод виновен за избиването на милиони във "великия" СССР

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 9. 9 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#6] от "mapto":

  Може би ти ще ми обясниш как така сме били отличници и внезапно ставаме двойкаджии и в какъв аспект точно се наблюдава това - данъците ли ни вдигнаха, възнагражденията и пенсиите ли намалиха, дефицита ли е висок? Всяко от тези неща се случи в цяла Европа! И за разлика от Европа в нашата мила родина няма инфраструктура, която води със себе си инвестициите! Това, че инвестираме в инфраструктура и запазваме нивото на възнаграждения и пенсии ли ни прави двойкаджии?!?
  Нападките ми срещу автора са продиктувани от това, че статията е ала-бала! Никаква конкретика, абсолютно художествен стил за отличници и двойкаджии, разбити илюзии и други похвати от сериалите... Без цифри...

 10. 10 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#8] от "Demokrat":

  Глупчо това, че ти нямаш и идея за какво иде реч не значи, че нищо не съм казал!
  П.С. а това, че съм бил платен писач не е ли същият стил, в който ме обвиняваш, на оплюване! Някак смешно звучи да използваш същите похват, в които набеждаваш другите!

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#7] от "mapto":

  Да българина работи също толкова добре,колкото и американеца.Защото над 200 хиляди българи са в САЩ и там получават заплати съизмерими с тези на американските работници.А същите българи в България са получавали десет пъти по-ниска заплата.Според теб тези хора в България са работели 10 пъти по-некачествено ли?

 12. 12 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "kermit":

  Там мотивацията на работника е организирана по-добре и с по-производителни машини изработва по-скъп продукт.

 13. 13 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 470 Неутрално
 14. 14 Профил на rigukuku
  rigukuku
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#9] от "nqma zna4ka koi":

  дарагой, в това което наричаш 'европа' обаче имаше бюджетни дефицити преди кризата още. в булгаристан имаше профицит. и да, намалил е заплатите на хората - закъснения на заплатите в държавния секотор с по няколко месеца, задължения с половин до една година към частния сектор. издаване на облигации. искаш ли да ти го нарисувам на черната дъска за да го схванеш или можеш да оперираш с базова информация?

 15. 15 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Такива си ги избрахте - поредните лъжци.

  Be all you can be.
 16. 16 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#12] от "4i4olin":

  ...по-ефтин продукт, бре омбреееееее - по-ефтин, за да може после да се реализира КОНКУРЕНТНО, а у нас не само, че е по-скъп, ами не е и конкурентен - направо едно нищо...Непотребно никому, само този който го е произвел, той може да си го потребява - то и такива са му серийните възможности - никакви...И ОТ ТАМ НИКАКВИ заплати, а времето и там и тук си е 24 часа - ама какво правиш през тях, всеки сам си знае...

 17. 17 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До 13 Марийка - спокойно, бюджетът в голямата си част се разглежда с "цифри" - дефицитът от 2.8 % е с цифра, промяната в парите за различните сектори, също като процент пак е в цифри - макроанализът е повече в цифри, доколкото процентите рядко надминават 10
  А за самия текст - няма какво да се каже след него. В главите на тези, които разбират какво казва авторът, настъпва унила тишина.

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#11] от "kermit":

  Вярвай ми, българина в САЩ не работи като българина в БГ.

  Българина в САЩ си разпаря задника от работа, минимум 10 часа дневно, 6 дена в седмицата. Поне това е масовия случай.

  Българина в БГ как работи, всички знаем. Самия факт, че по строежите предпочитат да наемат турци вместо българи е 100% показателен за прочутото българско тродолюбие.

  Обиколил съм доста развит свят толкова мързеливи хора като българите рядко можеш да видиш. Бием даже Гърците които са признати за мангалите на Европа (преди ние да влезнем там).

 19. 19 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#15] от "║▌│█║█║║▌│█│║";:

  Интересно според теб кой точно трябваше да изберем?

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 20. 20 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#17] от "balina":

  2.8 е цифра? Виж ти. Мислех си, че е реално число, съставено от две цифри. Цифрата 2 и цифрата 8.
  Бе щом сте казали, че 2.8 е цифра, значи цифра е и ще се успокоим относно боравенето с термините.

  Ганев да не пищи. Положиха неистови усилия да убедят публиката, че спасението е в милиционера и компанията му, а сега - олеле. Бюджетът бил лош. Га че бюджет 2010 бе хубав.
  Ганев да обясни на другия дебил, с очилцата, защо се издъни бюджет 2010, вместо да каканиже, "че България преминава от отличниците във фискалната разумност не само в ЕС, не само на континента Европа, но и в света изобщо, към несретниците." Ганев, Жорко Ангелов и Лъчко Богданов да обяснят на четящата публика, защо страната продължава да битува в кризата, след като още през септември 2009 бе излязла от рецесията. Да обяснят, защо фискалните усилия на любимото им оцъклено дебилче през 2009 г., му докараха катастрофата през 2010 г. Да обяснят на публиката, колко време ще битува икономиката на страната в депресивното си състояние, което е продукт на мантрите им.
  Иначе, усилията да докажат, че тия дето ни управляват са боклуци са безпредметни. Знаем си го.

  Ecrasez l’infâme
 21. 21 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 470 Неутрално

  .."ритуален отказ от фискален разум.." Правилно , но трябва да се допълни , че при управлението на Б.Б. е невъзможно да се очаква въобще какъвто й да е разум!

 22. 22 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#9] от "nqma zna4ka koi":

  Нека да ти обясня: вдигнаха данъците - за момента косвено, но ако следиш пресата ще видиш, че се планира вдигането на данък сгради. Намалиха заплатите - неплащането на 13-та заплата две поредни години в държавния сектор е точно това. Частния сектор изобщо няма да го коментирам - имам страшно много познати, които бяха принудени да минат на 4-часов работен ден, просто защото държавата не се разплаща с предприятията (тази 7% далавера през банката за развитие си е далавера на банката). Добави и забавените плащания на лекарите от страна на НЗОК при налични средства в бюджета и картинката се изяснява. Единственото, което ни трябва е висок бюджетен дефицит, за да можем да вземем и заем от МВФ.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 23. 23 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До значка, коментар 9
  Ти си си отговорил сам. Няма намаляване на заплатите, демек не сме двойкаджии. Няма, а трябва да има. В държ. сектор. И съкращения трябва да има. За да няма дефицит.

 24. 24 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "поживем, увидем" както казват руснаците. Дянков е обещал 3,6% ръст на БВП с този бюджет. Като не си изпълни нормата, тогава плюйте.

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 25. 25 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#20] от "Graf":
  "Ганев, Жорко Ангелов и Лъчко Богданов да обяснят на четящата публика, защо страната продължава да битува в кризата, след като още през септември 2009 бе излязла от рецесията."
  Няма смисъл да обясняват те. Аз ще ти го кажа така, както съм ти го казвал в други форуми - ЛИПСА НА СОЛИДНО ПРОИЗВОДСТВО!!!!!Чехия, Полша и Словакия привлякоха хатека, производство на мед.апаратура, автомобилостроене и криза няма.
  При Ванчо костов, при който сме били добре наужким, това добре е от пари, дошли от приватизацията. Колко е добре при1 млн. напуснали страната и 88% безработица в северозападнала България е друга тема.
  При Станишката дивото и НЕПЛАНОМЕРНО строителство докарваше приходите. Дори и БСП да беше спечелила през 2009 г., то днес щяхме да сме на същото ДЕРЕДЖЕ (не казвам положение).
  Както казва народът "Те ти булка Спасовден!"

  Ала, бала!
 26. 26 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 470 Гневно

  До коментар [#9] от "nqma zna4ka koi":

  Абе серсем , Кой данък НЕ ВДИГНАХА ? Коя ТАКСА не вдигнаха ?
  Възнагражденията и пенсиите се " стопиха " под натиска на цените ,които хвръкнаха , използвайки полюциите на " Стара планина " !...
  А дефицита да не би да е нисък ? Та колко милиарда още заеми предвиждат любимите ти кретени от ГЕРБ , за да задоволяват малоумните си прищевки за спортни зали, стадиони , за църкви , за кокали и вощеници , за ... какво да ти обяснявам, като нямаш мозъчно съдържимо да го разбереш...

  Инфраструктурата ...
  Ама ти ми рецитираш тъпизмите на Боко ли ? Рецитирай, рецитирай ... може да ти увеличат хонорара !
  При този разрешителен, лицензионен и незнам си какъв още рестриктивен режим за бизнеса поне още 100 години ще чакате инвестиции , дори и 200 магистрали да построите , тъпаци ГЕРБЕРСКИ !
  А и това НЕ Е ИНВЕСТИРАНЕ в инфраструктура - това си е ГЕНОЦИД , защото като няма производство , като няма износ , тази инфраструктура ще си я наврете само в тъпите задници ...

  Затова и сте ДВОЙКАДЖИИ ...
  Ама няма как да го разберете, защото сте тъпи ...

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 27. 27 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1137 Весело

  Не че ми дреме за "-", които ми се дават, но прави твърде неприятното впечатление, че българинът си е убеден сталинист - бял, червен син, турско-син и т.н. Аха-аха да кажеш нещичко я за Станишката, я за Ванчето Костов и са те изпоизяли. И като тръгнат да ми защитават коктонци, царе, станишевци, догановци и борисовци все едно ще кажеш, че при тях са минимум с 3000 евро заплата били. Изключително нещастни типове сме...

  Ала, бала!
 28. 28 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  "коктонци" - имах предвид костовци

  Ала, бала!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK