Ще могат ли възрастните да разтълкуват текста на PISA?

Ще могат ли възрастните да разтълкуват текста на PISA?

© Иван КутузовИзследването PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) взриви форумите с извода, че българските ученици имат само елементарна грамотност, затрудняват се да тълкуват и анализират текст, не могат да осмислят и оценяват добре информация, четат лошо и масово смятат уединяването с книгите за изгубено време.


Между редовете на този притеснителен резултат ясно прозира оценката за качеството на българската образователна система, както и на средата като цяло, която възрастните са изградили за младото поколение.


Всеки от изводите на изследването позволява двоен прочит и това е най-ценното. Друг е въпросът дали ръководството на министерството на образованието и преподавателският състав в училищата ще  успеят да разпознаят и разберат тази подтекстовост. Т.е. има основания за въпроса               
какъв процент сред тях и родители също имат проблем да тълкуват


и анализират?


Този въпрос се отнася и за всички останали показатели от оценката, направена от PISA. Когато изследването казва, че близо 41% от 15-годишните в България са под критичния праг на грамотност, а за останалите 74 изследвани държави средният процент е 24, веднага трябва да се запитаме каква част от възрастните са над критичния праг на грамотност.


Ако се съди по мненията на работодателите, картината е по-скоро отчайваща. И най-вероятно в пряка връзка с раздаваните от българската образователна система дипломи на килограм.


За да се вземат адекватни мерки и да бъде спряна кривата на спада в образованието, тя най-напред трябва да бъде правилно разчетена. Изследването показва, че учениците в горния курс се затрудняват да разчитат графики и диаграми, но ще разчетат ли онези анонимни хора, на които дължим държавните изисквания и съдържанието на учебниците по всички предмети, таблиците на PISA. По отношение на системата за преподаване на български език и литература например те са


завъртели една голяма двойка на държавните експерти

независимо че написването на учебниците се възлага на университетски професори и "светила" в методиката. Не е нужно човек да е магистър по филология, за да види колко непоносимо скучни, претрупани с терминология и практически неизползваеми са помагалата по родния език, особено ако ги сравним с приветливите и забавни пособия по западните езици, които се изучават в България.


Ако онези 4500 деветокласници, обхванати от PISA, бяха анкетирани на английски за целите на изследването, те вероятно щяха да се справят над средното ниво, влачейки се същевременно в опашката на посредствените с уменията си на български. И това е абсурд само на пръв поглед, защото зад това разминаване стои желязна в логиката си реалност.


По същата причина не е чудно, че българските студенти, които учат на Запад, се справят с осмислянето на предоставената им информация. Тийнейджърите и тук пишат по-добре на чужд език, защото тъкмо заради разликата в методиките не са принуждавани да се придържат към назубрени учебникарски клишета и чужди мисли. 


В това, че възрастните определят постиженията и неуспехите на децата, не е новина за никого, както и изводът на изследването, че учениците от семейства с висок образователен и социален статус се справят по-добре в училище спрямо връстниците си от бедна и необразована среда.


Въпросът е как изглежда бъдещето


предвид тенденцията за увеличаване на броя на бедните и на необразованите. И особено при традицията управляващите да не правят никаква връзка между парите, вложени в образованието, и неговото качество. В България под "много пари" за образование (по премиера Борисов) може би се разбира намиране на допълнителни средства за парното на университетите, така че да не излязат в принудителна ваканция, защото в таблиците на PISA страната е сред държавите с най-мизерно финансиране на учебния процес.


У нас се отпускат 1350 лв. годишно за един ученик, за сравнение в - САЩ и Норвегия сумата е  10 000 долара. Според експертите на ОИСР ниският брутен вътрешен продукт, бедността и недостатъчните заплати на учителите са в пряка връзка с ниските резултати в образованието. И в случая определящо е налаганото особено в последните години в публичната среда отношение към интелектуалния труд.


Хората, работещи с ума си, са запратени на дъното и на социалната - чрез заплащането, и на ценностната класация - чрез налагания от медиите "мутренски" стереотип за  успеха.
При това положение какво да искаме от горките деца


които копират модела на "силните на деня"


Оставени сами на себе си, те нито ще се заинтересуват, нито ще разберат защо трябва да се приема като проблем резултатът, че четат основно списания, а всеки пети смята книгите за "загуба на време". В контекста на състоянието на държавата един четящ от петима си е направо успех. Освен това от факта, че сегашните деца не четат книги колкото предишните поколения, въобще не следва, че те са по-ограничени от връстниците си преди 20, 30 и повече години.


Техните умения са други, защото интересите им са други. За разлика от бабите и дядовците си, а често и от родителите си, днешното поколение се оправя отлично в информационния свят и когато се наложи, взема правилни житейски решения. При това не благодарение, а въпреки закостенялата образователна система, която продължава да стимулира зубренето за сметка на самостоятелното и критично мислене.


Жалкото е, че и днешните българчета продължават да нямат шанса да учат в среда, която изследването на ОИСР описва в доказалите се успешни модели. "Умението да формулираш смислени въпроси е дори по-важно от това да знаеш определено количество отговори", написа много точно един читател във форума на "Дневник", вероятно знаейки, че българската образователна система не учи децата на любознателност, а ги отблъсква със скуката и неоспоримостта на готовите си отговори (в много случаи погрешни).


При тази реалност има ли някой, който да не може да отгатне какво ще показват резултатите от следващата PISA?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1331 Разстроено

  Г-жо Георгиева ще можете да си отговорите на въпроса по броя на коментарите под статията.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 2. 2 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Чудесна идея да се коментира и тази страна на проблема. Всъщност, дефицита в разбирането на чужд (пък и собствен) текст особено добре личи в коментарите под статиите в Дневник и Капитал (няма да сравнявам с други електронни вестници). Повечето коментатори дори не разбират съдържанието на статията, под която коментират, дори когато са я прочели. Отделно диалозите между форумците са твърде далеч от един разумен и аргументиран спор. В голяма част от случаите умишлено се изкривява коментираното мнение, но друга, също не малка част, го правят от рационален дефицит - просто събеседникът явно не разбира смисъла на коментара, срещу който пише, при това по собствено желание.

  Съвсем житейско наблюдение - колкото един човек е с по-високо образование и по-богат речник (най-вече с чуждици), толкова повече използва думите, без да осъзнава техния смисъл поотделно И като част от някаква теза. Много често разговорите ми с хора с минимално образование са значително по-смислени, сериозни и целенасочени (не размити). И много по-стегнати - не ми се налага по няколко начина да изяснявам мисълта си, с надеждата смисълът да достигне поне в минимална степен до съзнанието на събеседника ми.

  И поздравления към Светлана за сравнението с обучението на чужд език! За съжаление много малко хора съобразяват, че схемите в чуждия език са приложими и в родния. Дори когато са някакви "отговорни" хора, например преводачи. Заслушайте се в съобщенията на телефонните оператори и се опитайте да преведете пълноценно от бг на английски и обратно. Тези съобщения са различни по смисъл. Конкретен случай, ще напиша как трябва да звучи на български английският текст (не го помня точно): а) "Телефонът на абоната не може да бъде избран и б) "Вие не можете да избирате този номер". Второто предупреждение беше свързано със забрана да се избира точно определен номер, от настройките на фирмена автоматична телефонна централа. На български съобщението (б) звучеше точно както съобщението (а).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 3. 3 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  "Съвсем житейско наблюдение - колкото един човек е с по-високо образование и по-богат речник (най-вече с чуждици), толкова повече използва думите, без да осъзнава техния смисъл поотделно"
  Заради тази теза ще се въздържа от оценка. Много са хората, които използват думите "ни в клин ни в ръкав", но не виждам положителната връзка с образованието.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 4. 4 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 837 Неутрално


  Изследването PISA на България "слаб" за грижите и са собственото и бъдеще.

  И няма никаква изненада в това. Абсолютно никой мислещ не може да бъде изненадан от изводите.

  С отращение си мисля, че в България 'държавните" органи / системи съществуват основно заради заплатите на "работещите" в тях.

  "Здравно осигуряване / разбирай наливане на пари в обща, но пробита "здравна" кац(с)а / " основно заради заплатите, "билдингите' и автомобилите на работещите в кац(с)ата.

  "Образователно министерство" работещо заради хонорарите, комисионните, "авторските" на "светилата" създаващи невероятните "светлинни" / в дайствителност тежки, тромави , направо, тъпи / "учебници".

  Няма да изброява всичко - КАТ работи за кат-аджиите.

  И сега идва черешката.
  "Мат'риала" гледа да има за зимата както казват сланинка, ракийка, музичка от "Пайнер" и хииич не ги .... за PISA - ното за нас.

  А Борисов се "разсея" и за тая "реформа" . Щото магистралите са по важни.

  Не съм се обръщал директно към Борисов. Няма да го направя и днес.
  Но ще се обърна към 'гласоподавателите".

  Магистралите сами няма да променят България, ако по тях ще се носят празноглави неграмотници.

  Основата на успеха на всяка една нация е само знанията , интелекта и техния продукт. Останалото са само следствия.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 5. 5 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1202 Весело

  Амиии... ако става дума за Главния възрастен, той със сигурност ще се затрудни се да тълкува и анализира текст, не може да осмисли и оцени добре информация, чете лошо и смята четенето на книги за изгубено време, за разлика от рязането на ленти, всякакви

 6. 6 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 426 Неутрално

  " Тийнейджърите и тук пишат по-добре на чужд език, защото тъкмо заради разликата в методиките не са принуждавани да се придържат към назубрени учебникарски клишета и чужди мисли. "

  Това пък как го установи, Светле? Я ми покажи учебник по който и да е език без клишета и чужди мисли. Езикът сам по себе си и литературата, написана на този език, са две съвсем различни неща. Или ти май не правиш тази разлика!? Как се научава човек да анализира текст без преди това да е "назубрил" поне един от тези "чужди" методи !?

  Или на журналистите това не им трябва - вие действате като във вица: Чукча не читатель! Он писатель!

  За чуждите езици - хайде да се разходиш малко в някое училище или дори в тинейджърски интернет-форум и тогава да правиш такива заключения.

  Не може човек, който не може да пише на родния си език, да е безгрешен в чуждия. Това го разправяй на шапката ми. Примерът с телефонните съобщения в коментара на Музар напълно потвърждава това.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 7. 7 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#6] от "martyn":

  Подкрепям критиката. Смятам че умението да се анализира текст и умението да се изразяваш недвусмислено е нещо различно от грамотността.
  За последните 20 г. имах възможност няколко пъти да държа тестове, в които часто от тестваните умения е именно способността правилно да разбираш тезата на едно изказване и да определиш, кое от изброени по-долу изказвания, напълно подкрепя или напълно оборва изказаната теза. Колкото и странно да ми изглеждаше тогава справях се страхотно с математическите и езиковите части на теста, но точно с тези логически части не можех. Очевидно логиката е пропуск в нашето образование от много, ама много години.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 8. 8 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Благодаря на Светлана Георгиева! Анализа е перфектен!
  Искам като баща на момиче в гимназията да я подкрепя с един пример защо мледите не четат художествена литература. За моето поколение "Декамерон" беше апокриф и бунт срещу тубуата. Да си чел "Декамерон" беше "секси". Сега щерка ми ми изстрелва: "е, някой се заяжда със свещениците... И кво...?" Това ими преподават, вЕрвайте ми!
  Да, познава СВЕТОВНАТА литература на много по-високо ниво от мен. Но, за съжалние, вкарването на някои автори в учебната програма ги убива...
  И с любопитство - КОГА някой нов български автор (неодообрен от Тодор Живков) ще бъде допуснат в учебниците по литература?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 9. 9 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Поздравления за статията!

  Има едно нещо в текста, с което не мога да се съглася:

  "Освен това от факта, че сегашните деца не четат книги колкото предишните поколения, въобще не следва, че те са по-ограничени от връстниците си преди 20, 30 и повече години."

  Още нямам деца, нямам и някакви конкретни впечатления от днешните децата в училице, но от моя личен опит мога да кажа че четенето е много важно развитието на самата способност за мислене. Не, естествено, заради информацията, просто то създава определени навици и мисловна дисциплина.

  Наблюденията ми са върху мен и начина по който "информационния свят" ми влияе. Просто чувствам как начинът ми на мислене става все по-повърхностен.

  Естествено това е една тема много отвъд възможностите на кометар под статия и на самата статия. Не съм сигурен че разбираме всички последствия от промените... поне аз не ги разбирам още. И - да - далече съм от идеята да вървим назад към писането върху щавена кожа само отбелязвам.

 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:14 на 10/12/2010 от неговия автор.

 11. 11 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#9] от "3axapu":

  "мога да кажа че четенето е много важно развитието на самата способност за мислене." РЕСПЕКТ! Удрям чело в пода!
  Но, например, защо не се учи например Лермонов, Радой Ралин, Ромен Ролан... Марк Твен, Кортасар...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 12. 12 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "dhk13":

  А аз станах свидетел на следния разговор между ученици (може би шести клас) в метрото:

  - Ква е таа , ве? За кво да уча за неа?
  - Как за кво, ве!? За уценка!
  - Брато, и Хари Потар да го турят кат задължителен - и него няма го чета, брато!

  Струва ми се, че на хлапетата трябва в къщи да им се обясни "Коя е таа" и "за кво да учат за неа", а не да се обвиняват системи, учители, Бойковци, комунисти и кой ли още не. Не знам къде си учил, но в моето училище секси автори бяха Хайнлай, Адамс, Стругацки... А Декамерон си е просто класика

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 13. 13 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#2] от "Музар":

  А според мен именно хората с по-беден речник залитат по чуждиците. Вчера случшах една кака да обяснява на друга кака как на "визията" на втората й липсвал "гламУр."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 14. 14 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сега и
  До коментар [#11] от "dhk13":

  Защото:
  1. Не зная дали предлагаш ЛермонТов или Лермонов, но и двамата са руснаци (единият - поет, другият пише точно за учебни програми), а както знаем в нашата татковина всичко руско сега "е от Дявола".

  2. Наскоро из интернет обявиха Ралин за циник. Ти на цимизъм ли искаш да се учи дъщеря ти ?

  3. Ромен Ролан - идеалист, пацифист, антифашист. И според Уикипедия - поддържа кореспонденция с Лев Толстой, Максим Горки, Махатма Ганди и Алберт Айнщайн.

  3. Марк Твен - близък приятел на Никола Тесла - следователно (по др. Дянков) любител на науката. А това днес е недопустимо, нали?

  4. Кортасар - противник на тогавашния режим. Ами ако и дъщеря ти стане противник на сегашния!? Ббббрррррр!!!

  Да продължавам ли?

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 15. 15 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#13] от "7777":

  Здравей,

  Може би, има малко истина в това което казваш, но тези хора го правят за да се види колко са велики. За такива си има поговорка ... " налапали са се с пинизи, както петльо стопли лайна".

  Имам един въпрос, примерно аз съм българин до 17г съм живял в Бг, от тогава, вече още горе долу толкова, годишно в Бг съм по малко от 9 месеца в годината, работата ми е изключително на чужди езици. Неприятно е, когато думата, в супермаркета в 21:23 на път за вкъщи ти дойде първо на един език, после на втори, а на български ти седи ей така на върха на мозъка ... а още по-неприятно е когато сънуваш на друг език. Все по масово българите са в сходно положение, езика също еволюира. Смяташ ли, че ми е беден речника и затова ли залитам по чуждици?

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 16. 16 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#15] от "capricornicus":

  Здравей,

  Не съм те видяла да залиташ по чуждици и не мога да съдя по участието ти във форума дали ти е беден или богат речникът. Според мен е напълно нормално хората, които живеят предимно в чужбина, да поомешат говора, ама каките с гламура едва ли говорят свободно чужд език.

  Аз също ползвам редовно чужди езици и понякога, като пиша на български, се хващам, че синтаксисът ми е сбъркан до болка.

  Поздрави и от мен.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 17. 17 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Учебниците наистина и грамотен и интелигентен възрастен биха озорили. Самият аз се шашнах преди няколко месеца с учебник по история за гимназията.
  Обаче не трябва да се обвиняват само учебниците или методите на преподаване. В анализите (в този също) не видях и не съм виждал никъде някой да засегне въпроса за болестта, която масово мори учениците - МЪРЗЕЛА. На тях винаги някой ще им е виновен - учители, система, министър на образованието, съкратена зимна ваканция, но никога няма да погледнат себе си, за за видят, че са се обърнали на една лумпенизирана маса от МЪРЗЕЛИВИ разглезени лигльовци и лигли.
  Вчера бях втрещен от един "протестиращ" срещу съкратената зимна ваканция дрисльо, който заяви без стеснение, че трябвало да влязат в общината, и "да начукат канчетата на тия вътре" или нещо от тоя род.
  Докато не се премахне идиотията на делегираните бюджети, заради които директорите са готови да лижат задниците кандидат-учениците в училищата им, за да не губят бройки и оттам субсидия, нещата ще вървят все по-зле. Днес лумпенизираните мързеливи чалгаризирани копелеца ще искат "да начукат канчетата на тия вътре", утре направо ще ги застрелват с оръжие-самоделка.

 18. 18 Профил на The HunteR
  The HunteR
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Набор '85 съм. Образованието ми до 5-ти клас бе на ниво по всички предмети - знаех точно правилата за правопис. Единствено по литература имах сериозни проблеми, тъй като не искам да уча на изуст тълкуванията на някакви други хора.

  В гимназията сагата се задълбочи - програмата по литеретура и учебниците бяха безумни - любимото ми "какво искал да каже автора?" - повечето автори ги няма вече и няма как да ги попитаме, остава само тълкуванието на всеки един от нас. През това време изучавах интензивно немски и английски, и то до такава степен, че завършвайки основното си образование вече бях забраил почти всички правила научени до 5-ти клас.

  Отлична статия! Единствено не съм съгласен с това, че при провеждена на тестта на английски език резултатите можело да бъдат различни. Това не е така - разбирането и осмислянето на текст са качества, които могат да се приложат на всеки език, който знаем. Наистина добрите учетели по чужди езици са малко, твърде малко и са достъпни за деца, които имат възможност да учат в малкото отлични учелища в наколко големи града в страната.

 19. 19 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#14] от "martyn":

  1. Извини ме "Т" Лермонтов!
  2. Ако Радой е циник, и аз съм - "Бълггария, познавам не отоне и днес и вчера... Страна, в коята всичките бездария направиха блестяща кариера!"
  3. Радой Ралин "Поддържа кореспонденция с Лев Толстой"???? Народе???? Нали знаеш кой пише читири въпросителни?
  4. Кортасър... "ако и дъщеря ти стане противник на сегашния!?" Това ми е мечтатата! Не си чел!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 20. 20 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересна статия, но някои грешни заключения. Първо, явно Светлана не е говорила наскоро на чужд език с български ученици -- нивото е много ниско (сравнено например със Северна Европа). Второ, разбирането на текст е умение над конкретния език -- ако го можеш на български, ще го можеш и на английски, дори и с доста ограничен речник.

 21. 21 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "dhk13":

  Прочети отново:

  Радой Ралин ли съм написал или Ромен Ролан?

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 22. 22 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "dhk13":
  Пропуснах това:

  Сарказмът явно не е от силните ти страни щом така съм те подразнил

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 23. 23 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "УЛАФ":

  Браво УЛАФ! Напълно те подкрепям! За подобни писания си отнесох много минусчета под една друга статия.
  Поздрави отново.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Добра статия на образователна тематика. Дневник води в тая тема всички медии. Евалата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 25. 25 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Добре ще е да дадете линк за този тест да видим дали и родителите могат да се справят с него.

 26. 26 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#23] от "martyn":

  Не се коси за минусите, цъкани от тълпата. Още древните египтяни, които са знаели добре колко чини тълпата, са казвали: "Всичко за народа, нищо чрез народа".

 27. 27 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  От интерес прегледах един от текстовете на PISA - елементарни са, но изискват един тип гъвкавост на ума, която определено не се възпитава в българските училища.
  Според мен някъде към 20-30% от възрастните в България са функционално неграмотни и не могат да анализират текст. Под "анализиране на текст" изобщо не се разбира сложен литературен анализ или тълкуване на Хегел, а способността в ежедневието от писмено слово да извлечеш полезната за теб информация. Текстът може да е писмо от общината, условия за конкурс, договор за мобилен телефон, инстукции към домакински уред. Има много хора, които се затрудняват от листовките към лекарствата.
  Комбинирането на фактора семейство плюс неадекватно обучение в училищата спомага броят на тези хора лавинообразно да расте. А какво бъдеще има нация, половината от гражданите на която не могат да си попълнят сами данъчната декларация?

 28. 28 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  "Не е нужно човек да е магистър по филология, за да види колко непоносимо скучни, претрупани с терминология и практически неизползваеми са помагалата по родния език, особено ако ги сравним с приветливите и забавни пособия по западните езици, които се изучават в България.
  "

  Напълно споделям тези мисли на авторката на статията. Изпитал съм на собствената си глава фрапиращата разлика между българската и западноевропейската системи на образование. В гимназията ( завършил съм я 99-та година, 'елитна' софийска гимназия) ни набиваха в канчетата безумно тъпите литературни анализи на иначе приятни за четене български автори, изписани от именити български филолози, а 'анализа' на тези текстове се свеждаше в 'творческо' преразказване на анализите, издиктувани от 'госпожата' или преписани от някой сборник, издаден от друг виден филолог. За щастие паралелно с 'високия анализ' на големите литературни бг класици, в свободноо си време четях друга литература, която ми доставяше някакво удоволствие и ме предизвикваше да мисля. С 'критически анализ на текст' - тази част от резултатите, по които бъгларските ученици са най-зле според това изследване - се сбълсках с пълна сила едва, когато започнах да уча за американските изпитеи за университети SAT. За щастие учех в НПМГ, където има доста силна школа по естествен науки и освен, че до 12-ти клас, бяхме минали 2-пъти материала на 1-ви курс биология и химия от СУ, ни научиха и как да мислим и анализираме сложни идеи и абстрактни концепции.. А в часовете по литература продължаваше пълния абсурд, размерите на който разбрах след като завърших гимназията и се озовах в американски университет първи курс ( следвах биология). Там ми препоръчаха да се запиша на курсове по английска литература, за да си подобря още английския, така и направих. С потрес осъзнах, че в тези курсове никой не ти казва 'какво е искал да каже автора', ами напротив - 90% от времето прекарвахме в това да обсъждаме помежду си какво ние мислим, че пише в книгите, които четяхме. С ужас установих, че за 5-те години 'литература' не сме имали шанса да прочетем нито една от световните лиературни класики, които са станали 'библиите' на западното общество през 20-ти век. Докато сме се борили с 'лирическите герои' на наще 'класици', образователната ни система ни беше лишила от възможността да прочетем думите на истинските класици..Получи се нещо като литературен ренесанс за мен, изведнъж безумно скучните часове по 'литература', в които за 5 години веднъж не сме обсъждали една смислена житейска тема, се превърнаха в едни от най-предивзикателните и интересни занимания, които съм имал в университета някога..
  Та, ако за тези 10 години откатко съм се откъснал от наще училища, нещата са се равивали в същата посока, напълно разбирам защо има такива резултати от това проучване. Едно знам със сигурност, не искам моите деца да учат по системата, по която аз учих! Трябва промяна!

 29. 29 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#18] от "The HunteR":

  "През това време изучавах интензивно немски и английски, и то до такава степен, че завършвайки основното си образование вече бях забраил почти всички правила научени до 5-ти клас"
  Ако на нещо са ме научили в часовете по български език, то това беше на граматика и правопис. Донякъде не съжалявам, че още в 4-5ти клас ни сблъскват с пълна си ла с цялата логика и структура на езика ни, с терминологията, спреженията, анализите на изречения и тн. Това изключително много ми помогна после при учене на чужди езици, знаех 'езика' на езиците. Разбира се, научаването на чужд език в наще държавни училища е доста невъзможна задача, без 'езиковите школи' и добрите учители там, нямаше просто как до 12-ти клас да съм научил достатъчно добър английски.. просто не става, системата на обучение беше грешна и неработеща, за разлика от тази на Cambridge, Oxford и тн съчинители на учебници по английски..

 30. 30 Профил на Илия Фъртунов
  Илия Фъртунов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен основната причина за ниските резултати конкретно на този тест са следствие от разлика в критериите - в България за грамотен се счита човек, който може да чете. Този тест, обаче, отчита като грамотни хората, които могат да извличат информация, тоест да разбират какво четат. В нашите училища никога не е било на мода критичното мислене и задаването на въпроси. Учителите са големи любители на зубренето и рецитирането и не могат да понасят хора с по-различно мнение. Колкото по-ниско е нивото на учителя, толкова по-голяма е омразата към мислещите ученици. Като цяло нашата нагласа е, че умни, грамотни хора са тези, които се изразяват сложно и използват дълги думи. Тук просто се губи самата цел на общуването - да предадеш идея и да бъдеш разбран. Така се появяват самозвани интелигенти, които са уважавани, защото никой не ги разбира, но никой не иска да изкрещи: Царят е гол! Четенето развива много въображението и носи страхотни ползи за всеки, но не трябва да го определяме като единствен критерий за умствени възможности.

 31. 31 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Светлана, отлично пишете харесва ми стилът Ви.
  Отивате обаче доста далеч с тезите си. Намирам, че и Вие кокетирате с ерудицията си.
  Със сигурност съм на възрастта на баща Ви, и от тази си позиция Ви предлагам да се спуснете на земята.
  Истината е, че поколението е друго и ние никога няма да го приемем безрезервно. Всъщност нищо ново под слънцето.
  Освен това, след 20г. "демокрация" какво друго може да се очаква.
  И още нещо в интелектуален план, България си е на същата позиция в Европа където винаги е била .
  Не ми е приятно да го напомням но предпочитам да бъда реалист.

 32. 32 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  "Изследването PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) взриви форумите с извода, че българските ученици имат само елементарна грамотност, затрудняват се да тълкуват и анализират текст, не могат да осмислят и оценяват добре информация"

  Този цитат показва, че автоът не е ПРОЧЕЛ САМ какво се разбира под грамотност и какво се изследва от "Програмата за международно оценяване на учениците" (Programme for International Student Assessment) PISA.

  Програмата е обяснена подробно тук:
  http://www.oecd.org/dataoecd/11/40/44455820.pdf

  Определението за грамотност в нея е:
  "Reading literacy is understanding, using, reflecting on and engaging with written texts, in order to achieve one’s goals, to develop one’s knowledge and potential, and to participate in society."

  "Грамотността е разбиране, използване, разсъждаване и обсъждане на писмени текстове, за постигане на цели, развиване на знания и потенциал, и да участват в обществото.

  Под текст се разбира не само непрекъснат текст, а и диаграми, графики, таблици, формуляри, изображения и други които са написани на хартия или в електронен вид.

  Там също е написано, че акцента на обучението вече е изместен от събиране и запаметяване на информация към намиране и използването и.

 33. 33
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:32 на 09/12/2010 от неговия автор.

 34. 34 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "biss Mark":

  Благодаря! Накара ме да се замисля. Не се изразих правилно, защото наистина споделих нещо недобре обмислено. И сега няма да е съвършено, но ще опитам.

  Имам предвид хора с добри оценки в средното си образование (около 4) и предимно мъже. За получаването на такава оценка е необходимо основно разбиране на материала, но ученикът не се е изразявал по верният според даскала (не е обидно) начин - липсвало му е лустрото, за да получи много добра и отлична оценка. За отличната оценка обикновенно е важно да използваш специфичните и любими изрази на даскала. Най-вече в хуманитарните дисциплини. Конкретни случаи мога да изброя много, но лично мен ме шашна моя отлична оценка по литература за писмена работа в час (не домашно), която сглобих от записките си на казаното от учителката. Без да познавам произведението и без изобщо да се замислям. Единственото правило беше, изречението да съдържа някоя от думите в заглавието на темата. Тъй като преписвах, нямах и време да подреждам преписаното и цялото ми съчинение беше буквално в насипен вид. Е, но имах отличен!!! Имах и тройка върху харесвано от мен произведение, защото си позволих да защитя собствено виждане по зададената тема.

  Това е връзката (не е положителна) с образованието. И допълнително - учениците с по-високи оценки влизат по-лесно във висши училища и съответно са с по-висока образователна степен. В повечето случаи този успех се дължи не на разбирането на материала, а на умението да се възпроизведат правилните думи, без значение дали изразяват собствена мисъл или са само наизустени клишета.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 35. 35 Профил на lyekka
  lyekka
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Да, действително "литературата", която учим в училище убива всякакво желание да се чете. Писах в предната тема и сега ще повторя - в изпитите за немска диплома има и компонент разясняване на графика или схема, освен стандартното, четене с разбиране. Така че учениците ще се справят също максимум толкова зле с чуждия език на теста на ПИСА, както и с българския. Друг е въпросът, че в преподаването на чужди езици има и идиотизми, като например, че сегашно перфектно в английския не било толкова важно, защото почти не се ползвало- невероятно, колко хора си вярват, или пък любимото ми - че еди кое си глаголно време в немския било минало свършено, а еди кое си минало несвършено (няма такива работи - това са формите на слявянската глаголна система). Да не говорим, че като препоръчвам на хората адаптирани книги, се налага да обясня, какво е това нещо адаптирана книга... Или пък деветгодишно обяснява, че не си е написало домашното защото "нямам време"...

 36. 36 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ний сма тъпи кат галшове.
  Ама яз толку знам дека таа катинка не ъ у ред нещо.
  Лакардията а "то даа уй, да му го набиеш, ми то акъл"
  Аакъъл, ане пироне, анадънму?

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 37. 37 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#34] от "Музар":

  Разбирам какво искаш да кажеш за "по-бедните и по-богатите" и може би донякъде това да е така в България. Не са много държавите в които Мутри и полицаи управляват държавата. А и интелигенцията до колкото я имаме не е за хвалене. Като се започне от старците в БАН и се мине през актьори, писатели и други изкуствоведи (чалга тълпата не я броя) та се стигне до архитектите .... повечето е номенклатурна плява. Това си е БЪлгарски феномен - богатите и власт имащи са престъпници и ченгета, инелигенцията е импотентна и назначена от .... Но не си прав за богатите и бедните. Навсякъде по света децата на по-заможните са по-добре в училище. (не защото носят агнета в училище). Има една желязна статистика в САЩ - всеки $100,000 в повече годишен доход корелира със 100 точки по висок SАT. Дали е справедлива или не, не коментираме. Но е в сила от създаването на SАT ... мисля че беше 1905г.
  В края на краищата всичко опира до родителите. Имам роднина - учителка която на заплата + даване на частни уроци, успя да изучи две деца в Германия. Проблема е че не могат да си намерят работа в Българската все по-мутренска икономика. За съжеление все по-малко хора правят връзката между образование и икономика. САЩ в тази класация са паднали с няколко места надолу. По телевизията казаха че това ще коства на Американската икономика $12 трилиона за следващите 20 години. А ако Американците могат нещо много добре то е да изчисляват много точно всичко в пари. В България дори и не са задават тези въпроси. В САЩ от 3, 4 дни много се говори за тази статистика.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 38. 38 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До 17, Улаф
  Написал си грозни, обидни неща.
  А по-добре би било да си зададеш въпроса (а и други, т. нар. "управляващи", защо на децата не им се ходи на училище? Не си мисли, че на децата в другите страни не им се играе, танцува или играе футбол!
  Но там е направено така, че в училище е интересно, а у нас го НАМРАЗВАТ! И повечето от децата ходят на училище насила. А това вече е посегателство над личността. В България все още малко хора разбират и възприемат една проста истина: от момента, в който човек се появи на белия свят (в родилното), той вече е личност.
  Оттук и задай си въпроса! Защо у нас на децата не им е интересно в училище?

 39. 39 Профил на me4kapanda
  me4kapanda
  Рейтинг: Неутрално

  В две думи: Защо за нашите деца да е неразбираемо, а за китайските - разбираемо?
  Колкото и да е необективно оценяването, самият факт, че казусът е еднакъв за всияки, обезмисля разсъждението върху обективността...
  Може и да не е обективно, но е 100% ясно, че в сравнение с другите си връстници, съвременните български младежи са на опашката...за разлика от бащите и дядовците си, които в сравнение с бащите и дядовците на същите тези чужденци бяха най-отпред!

 40. 40 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 846 Весело

  До коментар [#2] от "Музар":

  Пълен си с термини и чуждици и смисъла ти ми се размива

  За едни благата, за други ла*ната
 41. 41 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#37] от "kKk":

  До тук не коментирам финансовите възможности на семейството. Точно по тези причини, които и ти изтъкваш - у нас, в бг, показват много изкривена картина. Тук парите са дадени или получени по измамен начин и генерират измама и с образованието - купени изпити, дипломи, заплашвани учители. Пример: влиза ядосано татенце-мутра в частна гимназия, скъпо платена, и заявява: "Аз плащам и искам тук, в бележника, да има само шестици! За това плащам!"

  От друга страна подхващаш тема, която не смеех да коментирам. За науката и правенето на чиста наука - това е занимание за достатъчно заможни хора. Сега гледай, какво ще стане . Просто за да може човек да мисли по някакъв отвлечен въпрос, задължително съзнанието му трябва да е освободено от мисли за утрешния хляб или цигари. При това трябва да е така от дядо му насам... Отделно разходите за специализирани книги, материали, пътуване по конференции, срещи с колеги в други държави... Дори не споменавам апаратурата и реактивите при природните науки - приемам, че научното звено ги осигурява. Веднага ще ми кажат, че не сме в 18 или 19 век, но ще сбъркат. За съжаление няма как да го докажа.

  Проблемът дори не е толкова, че мутренските дечица стават копие на родителите си, а че в държавата като институция, този модел се възпроизвежда непрекъснато. Тук третото мутренско поколение ще си е отново мутра, защото това се котира. Защото самата държава (управляващите) се държат като мутри и това става стандарт, стил на поведение и основа на ценностната система. Т.е. парите и финансовите възможности сами по себе си не генерират интерес към науката или знанието. Те могат само да подпомогнат. Интересът се създава на друго ниво, на обществено ниво. А обществото се ръководи от управляващите, не от масите. Или от индивидуалисти.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 42. 42 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако се съди по мненията на работодателите, картината е по-скоро отчайваща. И най-вероятно в пряка връзка с раздаваните от българската образователна система дипломи на килограм.

  Ако пък направим едно изследване за грамотността и интелигентността на т.нар.български работодатели и "бизнесмени" мисля, че резултатите ще са 80-90 % неграмотностНа много от тях вродената тъпота просто им е изписана на лицето.А и резултатите от бизнеса им са същите.Така, че моля да де не се цитира мнението на хора с милиционерски дипломи или от спортни училища, когато се говори за образование.

  ZeroOne
 43. 43 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#27] от "arch_":
  Ами в САЩ за попълването на данъчна декларация хората използват съответният данъчен консултант, защото имат пари и могат да си го позволят.А тук всеки сам се мъчи защото гледа да спести някой лев

  ZeroOne
 44. 44 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#40] от "ivaylo_kolev":

  Ха ха! И с дълги изречения!

  В друг форум, преди време, се опитвах да използвам само широко известни думи и прост начин за обяснение. Получи се обратният ефект - решиха, че простотата е у мен, а не в израза... Дори не простота, а неграмотност. Правя си такива опитчета Та нали специалистът се откроява от лаиците точно по специфичния си жаргон! Сещам се за постановката "Човекоядката" с Тодор Колев, май в Градския театър. Там се използваше една рядко срещана дума за бълха, която плашеше всичките старци, защото не знаеха какво означава...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 45. 45 Профил на КЛИЕНТ
  КЛИЕНТ
  Рейтинг: 426 Разстроено

  За българския език.

  Българския език не го знаят и в медиите. Като се замислим с какви чуждици-безмислици ни заливат от екрана и вестниците. Използват се думи като презентация вместо представяне, разяснение и т.н. Ще кажи някой , ами това е термин. Термин за тези, които не знаят българският. Тези, които трябва да знаят най-добре езика всъщност не могат да се изразяват на български език. Да не говорим за политиците, пълна неграмотност.

 46. 46 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#41] от "Музар":

  Аз под финансови възможности (поне на запад) имах предид че хората могат да си позволят допълнителни уроци, курсове и тн. Тук богатите не ходят в димназията да бият учителита за шестици а просто взимат добър учител за детето си. Освен това обикновено по-богатите са и по-учени и изискват повече от децата си. Така е и е било така винаги. В България по времето на Соца това беше маскирано но поне имаше всеобща дисциплина за учениците. Учебниците бяха зле но поне имахме грамотност. След падането на Соца най-гадните и неуки хора заграбиха властта. Всички мерзости които правят се извиняват с "Ето ви демокрация и капитализъм" Не че в България има едното или другото. Образованието никога не е било приоритет за тях, както впрочем и полицията, здавеопазването, икономиката. Не че имат специален план но това което правят управлявачите мутри ще доведе народа до страшна, оскотяваща бедност. Бедност която ще унищожи духовно повечето хора. Единственото нещо което е по-хубаво сега е че можеш да си изпратиш децата да учат в чужбина. И това е решението. Яко стягане до 8 клас с допълнителни уроци и дисциплина и след това училище на запад. За съжаление повечето хора не искат да инвестират цялото си време и пари за поне 12 години за да изучат децата си. И само гледайте - още едно поколение и вече никой няма да се сеща че образованието е нещо хубаво и начин за проспериране. България ще стане дъжава за секс туризъм и дребни кокошкарски далавери.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 47. 47 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#46] от "kKk":

  "Не че имат специален план но това което правят управлявачите мутри ще доведе народа до страшна, оскотяваща бедност."

  План има и целта му е точно оскотяване на населението. Трябва да имаш предвид, че дори на най-големите олигарски парите не им принадлежат безусловно. Ако решат да се еманципират от донора и/или ментора - стига се и до отстрел. У нас дори и "първият милион" не работи така, както е било по белия свят. У нас дори богатите живеят ден за ден и докато имат благоволението на Партията-хранилница.

  По време на соца образованието не беше много по-добро. Може би само дисциплината. Много хора развивахме умения да се ориентираме в цензурираната информация, защото знаехме за цензурата и се учехме сами да разгадаваме някои скрити послания или да разпознаваме "теч" ("утечка" беше използваният русизъм) в информацията. Много повече хора се плъзгаха по повърхността и повтаряха стандартните идеологически мантри. Сега тези и такива хора-плейри са на върха и в управлението, и в образованието, и в науката, изкуството, дори технологиите. За тях идеологията не е важна, важно е да се завъртят правилно спрямо политическия вятър - правилно от интересчийска гледна точка.

  Така обстановката у нас от блато се превърна в подвижни пясъци. За какъв дявол родителите ще полагат усилия за образоването на децата си, като те, децата, ще имат възможност да се реализрат само извън България? Всъщност само за това го правят. А усилието е голямо и не зависи само от пари. Свестни учители и училища се намират трудно дори и сред скъпите.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 48. 48 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#43] от "ZeroOne":

  И аз ползвам финансов съветник, но заради финансовата част на въпроса, а не защото не разбирам бланката. Ако отидеш в което и да учреждение, има голямо количество хора, които не могат да попълнят прост формуляр, въпреки че към повечето вече дават страница с обяснения и ключ.

 49. 49 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Вярна статия и добра, но като се огледате около вас колко извън близкия ви кръг, четат нещо различно от вестници?
  Трагедията е сериозна, преди една-две години ми се наложи да използвам 20-30 завършващи елитна езикова гимназия в областен град, да проведат анкета и запишат анкетните карти. Когато седнах на втория ден да видя какво се получава,наистина не можех да разбера 98% от анкетите и се наложи да поискам всеки да си прочете анкетните карти. По-неграмотно нещо не бях виждал(а в половината случаи и по-тъпо) ! Направих си труда да проверя след година какво е станало с тези деца - резултатът е потресаващ всички учат всше в престижни унуверситети - над 50 % право!
  Не знам кой трябва да ни е на помощ

 50. 50 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Според мен добро МАСОВО образование може да има при някаква форма на диктатура /просто хората няма какво друго да правят/ и при развита и богата демокрация /образованието носи огромни дивиденти/. Като цяло след това изследване всеки търси причината у другите, а не намира грешки в себе си. Примерно големия проблем с дисциплината в часовете, което води до липса на нормален учебен процес. Девалвация на дипломите, погледнете Калина. Всичкия стрес в семейството и т.н. Забележете най- голямото дарение за наш университет не е от българин, какво да говорим от тук нататък....

 51. 51 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Много преди тази ПИСА, и преди предната също въпросът е намерил своя отговор у нас в Българтия, стига само някой да си е направил труда да седне и да го прочете. За съжаление и предните, и Игнатов се крият и са свели реформите до прости лобистки задаче в полза на НБУ. Толкова може човек свързан с ДС и куп полицаи.

  В следващия доклумент от една преписка по първото дело на учител срещу РИО на МОН и Директор на училище (спечелено, като РИО не е обжалвало се описва "квалификацията" на "възрастните" експрерти, които трябва да боравят с "текст".

  Кой се гаври с вашите деца? Прикривани от Инспекторат (ръководител Лъчезар Станоев) и Дирекция КСО на МОМН ( майката на (ръководител Коджабашиева!!!! - любимнката на Игнатов) лицата, вилнеещи из училищата и съдебните зали не спират и днес.  Да сте чували това име? Лъчезар Станоев?

  Тоя човек се гаври с децата Ви, а Вие дори не знаете кой е той!!!

  ----------------------------------------------------------
  целия текст на писмото в комисията е постнат тука:

  http://bglog.net/blog/ninarichy/site/posts/?bid=11926

  --------------------------------------------------------
  Описание на уменията за работа с текст на РИО на МОНМ София:

  ...
  Наблюдаваме безразборно смесване на правата и задълженията на служителите в РИО, и това е тенденция:
  - ЮРК коментира математически въпроси.
  - Конярова (физ. възпитание) коментира правни въпроси.
  - Кошарска (нач. образование) коментира работата на учители в 12 класИ тримата представители на РИО по време на последното заседание говореха за тенденции, но не изнесоха никакви конкретни статистически данни на РИО (с дати на изследване, цели и задачи на изследванията, кой кога и защо ги е правил и т.н.)
  ...

  Например, тя сравнява 12-ти и 2-ри клас и дава мнение “трудно си спомням...”, “иначе всички дават на началния учител, което е съвсем нормално”, “аз си гледам”, “къде е по-трудно”, говори за “предметници”, “предметите, които се пускат по съответните предметници”, “най-правоспособен” и т.н. , без самата тя да има каквито и да било задължения и права да дава експертни мнения за класовете от 5 – 12. Никъде не споменава думата “щат”, и непрекъснато говори за някакво “допълване” на “хорариуми”. Вместо терминологията от нормативната уредба, Кошарска непрекъснато използва подменящи термини, голяма част от които употребява неправилно. Това показва, че тя има относително ниска обща култура в областта на Педагогиката и общата методика, защото не е усвоила в задоволителна степен и по тази причина не може да използва пълноценно в разговор всички основни понятия

  .....

  На какво основание може да се приеме, че тези три служителки въобще разбират какво говорят?

  РИО на МОН е институция с тежки проблеми и е необходимо спешно да се обърне вниманието на Министъра на образованието и науката на поведението и стила на работа на персонала му.
  Абсурдно би било да се допусне подобни служители да имат право да оценяват учителите и да решават например, какви да им бъдат заплатите!
  3. Моля да се запознаете с приложенията към настоящето. Те касаят една друга наказателна акция с участието на Кошарска и Звездова (гр. дело 3738/2001 СГС).
  Общите белези на „наказателните акции” са следните:
  - Възниква ситуация на конфликт между директор и подчинен. Директорът се компрометира сам с поредица непрофесионални действия.
  - Директор влиза в контакт с РИО. Има написан предварително текст, какво той смята, че следва да се проверява. В случая с 24 СОУ това е изх. 124/1.10.2004 до РИО.
  - РИО посещава училището. Не се включва в комисията експерта по предмета на учителя.
  - Комисията не проверява случая по същество, а коментира в протокола само онези въпроси, които са коментирани от директора в предварително изготвения текст.
  - Комисията не разговаря с учителя. Предварително и на 100% без нито една забележка взима страната на директора.
  - Учителят е уволнен. Училището обжалва на всички инстанции. Учителят печели на всички инстанции. РИО никога не прави междинни проверки.
  - Отделни други специалисти от МОН издават писмо в което пишат, че уволнението е незаконно. Мнението им се пренебрегва. При следващи акции на РИО други експерти се опитват да защитават неправомерното уволнение, „доказвайки”, че е имало основание за такова. Едни и същи служители на РИО са замесени в повечето казуси.
  - Директорите не са били санкционирани след това. Провинилите се експертите не са били санкционирани след това.
  - Директорите са герои на серии скандални публикации в пресата през целия период.

 52. 52 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Това изследване се прави у нас от 1990. Не ми се вярва преди това да са го разрешавали. Прави се на 5 г по математически и по природни дисциплини. Има класация на държавите.
  Сега класацията ни е спестена от журналистите, може би щото сме прости да я разберем или са решили, че ще ни е безинтересна. В тях е хляба и ножа, и съвети не приемат.

  В началото на 90-те, в първата десятка се подреждаха страни от изт. Европа и Далечния Изток. Зап. европейските бяха във втората десятка, американците в третата. Изводът беше, че знанията не са непременно функция на вложените средства, а успехите на страните от първата десятка, се обясняваха с по-консервативния модел на обучение, при който се набляга на фактите и по-малко на мисленето и анализите.

  При следващите измервания, слизахме все по-надолу, като на предпоследното, бяхме извън топ 40, след турчетата.
  Сега как сме, не казват.

 53. 53 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#15] от "capricornicus":

  Не мога да преценя колко ти е богат речникът, но съдейки по правописа ти, езиковата ти образованост по български е плачевна. Обстоятелството, че отдавна си напуснал България и че се прибираш рядко в родината, не може да бъде оправдание за очевадната ти неграмотност. Аз също от десетилетия живея в чужбина и в България се връщам веднъж на три години за по десет дена. Обаче не съм забравил правописа на майчиния си език, което впрочем ми помага да пиша правилно и на чуждия език.

 54. 54 Профил на wiseman
  wiseman
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Изключително слаб материал – написан за бройка. Статията не прави никакъв анализ на кризата в образованието, още по-малко дава решение на проблеми. Все пак, журналистите са проводници на информация, а не анализатори – това е дежурното извинение, което впрочем е доста жалко и като постулат в журналистиката требва да бъде заклеймено. Няма неутрална позиция – това е шизофренично само по себе си.

  Да се твърди, че образование, което е свръх-финансирано е по-добро, заради мангизите е лъжа. Вярно е, че субсидиите в САЩ са 10 000 долара на калпак, но това не прави държавните „продукти” там, по-добри от 2 000 000 деца, че и повече, които биват обучавани в домовете си, от своите родители, които впрочем заделят между 300 и 600 долара на година за дете.

  Илюзията, че повече пари правят по-добро образование, способства единствено законната кражба на чиновника. Хората мразят сами себе си и не можаха да разберат, че образованието, както и здравеопазването са пазарни продукти. Знанията на учителите трябва да се продават, съответно конкурират на свободния пазар. Така трябва да е и със знанията на лекарите. Когато държавата плаща на лекари и учители, в болниците и училищата ще е пълно с некадърници. Едните физически убийци на нацията, другите интелектуални сатрапи.

  Държавата ограбва народа за да го унищожи – не е далеч от постигане на целта си. Колкото повече държава, толкова повече мизерия. ГЕРБ, в лицето на малоумния Бойко, върнаха бляна за тоталната държава. Очаквам, да изпълнят плана си и с малко закъснение да реализират политическото пророчество на Оруел в „1984”. Там, О’Брайън, заявява на изтезавания Уйнстън: „Ще те изстискаме до празнота, и след това ще те напълним със себе си.” Българският ученик е изстискван и пълнен с мизерия – неговата съпротива е безпринципна и го прави отново тъпак, но това е приемливо за тоталната държава. Когато министър председателят е тъпа хрътка, ще е престъпление поданика да е повече.

  Нека накрая, пак завърша с Оруел, макар, че ще издам политическата доктрина на Бойко I Малоумни: „Властта се състои в причиняването на болка и унижение. Властта се състои в разчленяването на човешкото съзнание и слепването му отново във форма по твой избор. Започваш ли сега да разбираш какъв свят строим? Той е пълната противоположност на глупавите хедонистични утопии на реформаторите от миналото. Свят на страх, предателство и мъчение, свят, в който ти тъпчеш другите и те теб тъпчат, свят, който с усъвършенстването си ще става не по-малко, а повече безмилостен . . . Вече рушим начина на мислене, останал ни отпреди революцията (победата на ГЕРБ). Разкъсахме връзката между деца и родители, между човек и човек, между мъж и жена. Вече никой не се осмелява да се довери на съпруга, на дете или на приятел. В бъдещето няма да има съпруги и приятели. Децата ще биват отнемани от майките им от раждането си (към момента чак на 3 години), така както се отнема яйцето от кокошката . . . Няма да има никаква преданост, освен предаността към партията (ГЕРБ). Няма да има никаква любов, освен любовта към Големия брат (Бойко Тъпоумни). Няма да има никакъв смях освен тържествуващото ликуване над победения враг (всички противници на Бойко Идиота). Няма да има никакво изкуство, никаква литература (Освен Винету), никаква наука (смърт за феодалните старци от БАН). . . Ако искаш да си представиш бъдещето, представи си ботуш, смазващ човешко лице — завинаги.”

 55. 55 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Като ученик не съм чел книги - нито задължителни, нито някакви други. Ето, заради едно гадже прочетох "Вечната Амбър" (тяяяяяяяяяяягост!) и Сонетите на Шекспир (майчице мила!). Сега чета по 4-5 книги наведнъж. Винаги! Какво искам да кажа с това? - Че според (изводите от) едно подобно изследване преди 25 години, щях да съм заклеймен и обявен за непоправим неграмотник, което очевидно щеше да е СБЪРКАНО.

  Затова ви казвам да не се паникьоствате прекалено много, ами да имате/ме повече доверие в младите, защото, ако ще има оправия, то тя ще е тяхно дело, а не наше - на онова поколение "ученото"! Като сме толкова учени, защо позволихме нещата да се сгромолясат така?!

  Да имаме довери в младите! Това е единствения ни шанс!!!

  Да им помагаме да разбират, а не да ги водим по познатия път... към поредната бойкоборисовска България.

  Вижте това --> http://www.mediapool.bg/show/?storyid=164290

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 56. 56 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#34] от "Музар":

  Подържим безрезервно казаното от теб!
  Наистина позната до болка ситуация.
  По същата причина винаги съм бил на нож с преподавателите по литература.
  Всъщност в моето време този предмет трябваше да се нарича повече "идеология и литература".
  Извън идеологията, критериите за оценка на учениците от страна на учителите, винаги е отразявала собственият им характер.
  В моя случай правилото е било винаги едно и също, ако си съгласен с официалната т.е. партийната позиция по значението на текста и героите значи си ОК.
  Ако, обаче си в състояние поднесеш интерпретация с употребата на характерни за самия преподавател изразни средства значи си като минимум между отличниците.
  Никога на срещнах учител, който би се опитал да вникне в логиката на ученика и от това ниво да анализира, убеждава и възпитава.
  Въздържам се обаче, да упреквам учителите, това по горе се само констатации.
  Със сигурност и те си имат причини, за да работят на конвейер, или толкова могат.
  И още нещо, ако ние самите бяхме на мястото на учителите, бихме ли се справили по добре!


 57. 57 Профил на idiotche
  idiotche
  Рейтинг: 377 Неутрално

  ‎"Ако се съди по мненията на работодателите, картината е по-скоро отчайваща."
  мнението на работодателите въобще не е меродавно, защото по-голямата част от тях също са неграмотни, а също така не могат да си подбират и персонал!
  дори агенциите... за подбор на персонал работят като борса за работници, а не подбират наистина персонал, който е способен да върши работа , а не просто да изпълнява заповеди!

 58. 58 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не знам дали е заради липсата на читави учебници на български език, но след доста изчетена литература (най-вече техническа) на български и на английски съм си изградил следната "теория": на български език не може да се постигне толкова ясен и точен изказ колкото на английски. Колкото и да е добре написан текста на български все ми звучи някак си разводнено и мъгляво... Може да се дължи на голямата обърквация от руски, немски и пр. термини, може и да е от това, че не съм попадал на свестен текст на български, но все повече си мисля, че е заради самия език.

  rm -rf /bin/laden
 59. 59 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#58] от "agent0range":

  Не е заради езика, а заради НЕспособността на говерещият да се изразява - писмено или устно. И да знае правилата в собствения ни език. Много хора твърдят, че в българския няма правила. Вярното е, че правилата не са описани в учебниците, но ги има. Аз ползвам една граматика от 1964 за справки. Написан е за българисти, но няма чуждиците, характерни за съвремените специализирани учебници. Съдържа фонетика и морфология, но няма синтаксис. От години, повече от 15 години, търся добър учебник по синтаксис. Няма! Държа да е със схеми, не само текст и примери.

  Докато учех английски, често правех справка и с българската граматика от 1964. Учудващо е колко много неща си имат правила и в българския език. Разбира се, различни от английските, но важното е, че има правила. Когато повечето хора, дори редактори, не ги знаят, как да ги прилагат?

  Другото важно при превод е преводачът да разбира смисъла и логиката на описваното явление (в текста на оригиналния език), за да може да го предаде на родния си език вярно и ясно.

  У нас повечето неща се правят за "отмятане" на работата, а не за нейното качествено свършване. Такава е и ситуацията с техническите преводи и дори техническите описания на български - мъкааа! Както и с куп други неща - масово работа се върши "пет за четири". Изразът идва от социалистическата надпревара задачите за петилетката да бъдат свършени за четири години

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 60. 60 Профил на Иван Янакиев
  Иван Янакиев
  Рейтинг: 217 Разстроено

  "Въпросът е как изглежда бъдещето на България предвид тенденцията за увеличаване на броя на бедните и на необразованите???"

  А проблемът е в пълната деградация на българското образование, което по-скоро абортира, вместо да ражда бъдеще. Резултатът е пандемия - една огромна маса от псевдо-вишисти и псевдо-експерти, които са завладели и се размножават на всички нива и сектори на държавата, бизнеса и науката. Те са толкова зле, че дори нямат капацитета да го осъзнаят, но тяхното бъдеще е подсигурено от една друга маса от псевдо-медии, в които работят псевдо-журналисти и псевдо-разбирачи, които показват и цитират само псевдо-експертите и рядко експертите. Така те взаимо се подкрепят, вярват си, вярват им и така тяхното псевдо-експертно мнение се превръща в стандарт за качество в България. Процесът е необратим!

 61. 61 Профил на bisserina
  bisserina
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Този процес на опростачаване съвсем не е от вчера.Нито от зората на демокрацията. Дълги години имах над бюрото си закачена изрезка от вестник със заглавие"Безграмотността е бедствие". И това бедствие ни застига вече със страшна сила. Даже не става въпрос за елементарно владеене на правописа. Страшното е , че хората няма какво да кажат. Защото се говори и пише със заучени фрази - от медии, от филми, пък и от улицата. Липсва собственото размишление. Един мислещ човек ще разбере, че не е нужно да се протестира срещу всеки и срещу всички, а да се образова ежедневно, ежечасно. Не е вярно, че и да учиш, и да не учиш, няма кой да ти "даде" работа.Как да взема на работа някой от протестиращите ученици или студенти, като се вижда , че положението е просто изпуснато.

 62. 62 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Предполагам, че това не е първото подобно изследване. Моментното състояние е важно, но е важна и тенденцията.
  От моите наблюдения (аз съм свързан частично с преподаване по математика, там където е запазена ценностната система, в която знанието е основа за успеха, нещата са добре. Но такива деца (а това зависи и от семейството) стават все по-малко.
  След като недостатъчно образован човек успя да стане министър председател, защо да се морят младите хора?
  Най-много да станеш добре образован слуга на някоя мутра.

 63. 63
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:39 на 10/12/2010 от неговия автор.

 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  Вчера или онзи ден имаше линк, в което бяха показани резултатите от изследването Пиза по страни, включително резултатите от изследването на нивото по математика и по природни науки. Те не са основни в тазгодишното изследване, но това не значи, че не са правени, просто резултатите са ни спестени от журналистите. За съжаление, резултатите никак не са добри за нас - при средно ниво от около 500 точки за всички страни българските ученици бяха някъде на ниво 425-450 точки - малко по-лошо от сръбските, доста по-лошо от руските /450-475 точки/ . В класацията отново водеха източноазиатците /около 550 точки/, както и при четенето.
  Не може да се мисли, че ученик, който не може да си прочете урока по математика или биология /всъщност го прочита сричкувайки, но информацията в текста не достига до разума му/, ще блесне като математик или естествоизпитател. Та да не ми разказва авторката на статията, че нашите ученици не можели да четат, ама пак били велики! Това си е чист соцреализъм! Само че тогава се отричаше буржоазната наука кибернетика или генетика, а сега, под властта на наследниците на милиционеро-социализма и генерал Ботуш Каишев дай да отречем и четенето като буржоазна отживелица, а!

 65. 65 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#63] от "shumkar":

  Не си чел внимателно драги.
  Видя ли докъде води препратката, която пуснах в [#55] ? Погледни и сподели какво мислиш, а?


  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 66. 66 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#64] от "patsis":
  Ако си чел докладите на ПИСА, би трябвало да си разбрал какво имат предвид под "статистическа представителност".
  Да, под средното ниво сме, но сме в една група със всичко балкански държави - (Сърбия, Румъния, Турция, Черна гора) плюс Русия. Само Гърция, изненадващо за мен, е извън тази група и то много нагоре.
  Като се има предвид, че ПИСА май все още си уточняват методиката и аз бих гледал на резултатите с голям скептицизъм. Нямам разумно обяснение за огромната разлика между Люксембурги и Лихтенщайн. Ако някой познава образователните системи на княжествата и има разумно обяснение, нека каже.
  Балтийските републики също за разхвърляни по целия спектър

 67. 67 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 804 Неутрално

  С удоволствие прочетох коментариите.
  За съжаление в повечето, ако не и във всичките има констатации, но не и идеи как да се излезе от блатото.
  Затова започвам да си мисля, че ще ни е необходима помощ отвън, от Брюксел. Цял един екип отвън - министър, заместници, шефове на отдели.
  И съм сигурен, че той ще е много по-малоброен от сегашното ни министерство.
  Както и, че от Брюксел ще ни помогнат с най-голямо удоволствие

 68. 68 Профил на banananna
  banananna
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Любопитно ми е дали все още децата ги учат да четат на срички? И най-напред на глас? Някой знае ли?

  Защото ако това все още е практиката, то изначално всичко е сбъркано - защото четенето трябва да е наслада, а не усилие.

  Аз се научих да чета сама...баба ми ми четеше една книга на Ангел Каралийчев, с приказки. Аз си лежах до нея и просто гледах в книгата...докато не осъзнах, че си чета сама и то преди баба ми (четенето на ум е по-бързо от това на глас) и тогава и казах, че мога и сама да си чета, че много бързах да науча края на историите и нямах търпение да слушам. Това се случи в 4-та група в детската градина. Смятам, че именно защото се научих да чета по този начин, чета доста по-бързо от хората около мен, без да ползвам никаква техника за бързо четене.

  Чудно ми е какво се случва сега с първокласниците?

 69. 69 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1468 Разстроено

  За мен статията има 2 "гвоздея"

  *Въпросът е как изглежда бъдещето предвид тенденцията за увеличаване на броя на бедните и на необразованите.

  *Хората, работещи с ума си, са запратени на дъното и на социалната - чрез заплащането, и на ценностната класация - чрез налагания от медиите "мутренски" стереотип за успеха.

  Не знам каква е оправията от тази порочна комбинация... И как ще се прекъсне тази негативна спирала...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 70. 70 Профил на mgmst
  mgmst
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Българският език е невероятно богат и красив. И не е за всеки. Огромна част от нас не познават езика. За медиите не искам да говоря. В повечето такива, особено телевизионни, изглежда подбират персоналът с тест за ниска обща култура и интелигентност. Обществото е деморализирано от новите обществени "Ценности". Децата и младите хора са ярък пример за това. Тези дни бях поканен на студентски празник. Инак приятни, завършили техническият университет млади хора, говорят кошмарно груб диалект. По мое време с този диалект не биха ги допуснали и улиците да метат. Ситуацията е отчайваща, извън контрол. Децата са мързеливи, арогантни, ограничени, откровено нагли на моменти. Финансирането на калпак и унищожената ценностна система на свой ред унищожиха образователният процес.

 71. 71 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Хората са посредствени по една проста причина - те са мързеливи.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 72. 72 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#44] от "Музар":

  Музар, не е въпроса дали четеш толкова много ти дори можеш само и да слушаш. Ти можеш да прочетеш 200 романа и ефекта е нулев ти реално не се обогатил с нищо, дори бих казъл, че такива книги ограбват. Хората получават и чувство за малоценност от таквиа книги. Много важно е какво четеш не колко.

  Освен това според статистика направена в САЩ истинските милионери не са хората с големи академични успехи.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 73. 73 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#72] от "Раз печки, раз кюнци":

  "Хората получават и чувство за малоценност от таквиа книги. "

  Кюнци, БЛАГОДАРЯ! Благодаря за това изречение! До тук всички търсихме причините за все по-влошавощото се състояние на нещата в България. А ти успя да го илюстрираш с едно изречение. Аз ще го свия до една дума-

  КОМПЛЕКСИ!!!

  Това е причината за омразата към образованите и интелигентните в България, от там- за войната с тях, за войнстващата чалгаризация. Кой и защо подклажда тези процеси е отделен въпрос, но причината е КОМПЛЕКСИ.

  ХОРА, СПАСЕНИЕТО Е В ЛЕКУВАНЕТО НА КОМПЛЕКСИТЕ НА ТЕЗИ ХОРА, АКО ИСКАТЕ ДА ПРЕЧУПИТЕ ТЕНДЕНЦИЯТА!

  Не знам как. Специалистите да кажат, но от там идва всичко.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 74. 74 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Определено има проблем с образованието на някои групи от населението в България. Подчертавам НЯКОИ ГРУПИ.
  Има и какво още да се прави за да подобри образованието като цяло - няма спор за това.
  Обаче, би било огромна грешка, изхождайки от един не дотам изпипан тест да се вземат стратегически решения. Може да се направят много по-големи поразии.
  Като се погледне табличката им с ранковете се набива в очи, че най-отгоре са подререни държавите с относително хомогенно население - Корея, Финландия, Хонк Конг, Сингапур, Канада, Нова Зеландия, Япония. Китай е на първо място, но там са "мерили" само в Шанхай, оставяйки милиард и нещо население "неизмирено". Индия също я няма - ето ти още един милиард "неизмерен".
  От Западно европейските държави малките са над големите в класацията, предполагам пак поради същата причина.
  Изводът е, че в ПИСА им се върти няква "глобална стандартизация" в образователните системи, което по мое скромно мнение е изключително грешно.
  Когато индустриалният свят се разпада пред очите ни, най-тъпото нещо е да се опиташ да вкараш мозъчетата на младите в калъп. Те ще живеят в друг многомозаечен свят и уникалните (не стандартните) способности ще бъдат много ценни.
  Да, важно е да можеш да мислиш и осмисляш, но за да можеш да мислиш трябва и да знаеш. Някои от западните системи пренебрегват знанието за сметка на разсъждението. Други не толкова. Ние сме някъде по средата.
  Ние сме нехомогенно общество, и това ни е предимството. Ще има такива да извършват прост вид труд и такива за умствен.

 75. 75 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 885 Неутрално

  ДА, и журналистите са неграмотни в този смисъл.Опитват се да налагта нови думички. Особено спортните журналисти,те понякога са неописуеми в неграмотноста си.Много често пишат безсмислени изречения.Икономическите анализатори също са на този хал.
  Статията е много добра!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 76. 76 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ми добро утро госпожо, междувпрочем в Европа по назапад не са много по-добри като става дума за средното ниво хора, нищо лошо в това и чистачи и метачи трябват на обществото и много други неща за които не се изисква да знаят кои е Унамуно примерно ... заради социализма у Европа има едно разбиране едва ли не сички трябва да имат университетско образование поради което се намалява нивото на учебната програм и се дават дипломи на килограм. Наи-големия смях в Европа е че сички са с Мастерски степени, а фактически не са на нивото на 2ра година в Университет в САЩ ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 77. 77 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#76] от "ivanchoLA":
  Дрън-дрън.
  От 3000 и кусур университета в Щатите само 250-300 са над нивото на СУ дори.
  Другото, т.е. 9/10, от универистетите в Щатите е траш.

 78. 78 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#76] от "ivanchoLA

  Иванчо, не те знам кой велик университет си завършил и каква степен имаш, обаче страшно неграмотно пишеш.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 79. 79 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#72] от "Раз печки, раз кюнци":

  Типично разсъждение на една милиционерска мутра.
  Милионерите за които говориш са онези предприемчиви хора които работят в среда организирана от по-образованата част на обществото.

 80. 80 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#72] от "Раз печки, раз кюнци":

  "Освен това според статистика направена в САЩ истинските милионери не са хората с големи академични успехи."

  Това е последното нещо на което можеш да разчиташ. Майкъл Дел и Бил Гейтс не са завършили училище но са били супер компетентни в една тясна област. Това не е средния човек на улицата. Да може и да не завършиш училище ако обаче вече си успял да напишеш операционна система и да я продадеш на ИБМ. Иначе ...просто не си завършил училище и нищо повече. Не давай за пример единични случаи. По тази логика защо да учиш - гледай го този келеш Джъсин Бийбър - на 16 години е милионер а дори и не е талантлив певец. Готов ли си да кажаш на децата си - Ами вижте го Джъсти, хайде пейте си и не ходете на училище. Тези случаи са фракция от процента. Останалите 99.9% трябва да учим за да сме по-добре.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 81. 81
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:20 на 11/12/2010 от неговия автор.

 82. 82 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#77] от "k_":

  Интересно като сте толкова добри у Европата що сте толкова изостанали във всички науки и толкова бедни ... наи-простото не се изсиква университетско образование да се къпеш редовно и да ползваш деодорант. Другото много ми е интересно като материална база и като реализация на кадрите какви са статистиките, щото с БГ диплома няма и на интервю да те викнат дори в Европа.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 83. 83 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#78] от "zumm":

  Не Български, Американски в топ 20 в света ... където колкото и вярно да пишеш на БГ няма да ти помогне особено ... даже изобщо ... още повече по-добре да имаш какво да напишеш и да го напишеш грешно отколкото да пишеш правилно и да нямаш какво ... като тебе и да се заяждаш от яд ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 84. 84
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:05 на 11/12/2010 от неговия автор.

 85. 85 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1249 Весело  "...Когато изследването казва, че близо 41% от 15-годишните в България са под критичния праг на грамотност, а за останалите 74 изследвани държави средният процент е 24, веднага трябва да се запитаме каква част от възрастните са над критичния праг на грамотност..."
  Ами си4ки от форумът съ дълеечи пот тоз пруцент, бес исклйо4ения. Ни видох ни идно исклйо4ение.

 86. 86 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#80] от "kKk":

  Не бе тоя па как се метка.. мн ясно че тр да имаш хартия, но тя е само за да се закачиш на някой пост.. важни са уменията които придобиваш после или какво умееш изобщо / а умения можеш да придобиеш не само от унито /.. много хора са нямали възможност да се изучат и .тн аз ти казвам че статистиката показва че няма връзка между богаттво и брой висшета.. напротив най-богатите в САЩ са макс с бакалавърска степен.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 87. 87 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#79] от "bate_Ventzi":

  Милионери са онези хора които развиват умения които не се учат в университетите..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 88. 88 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#83] от "ivanchoLA":

  Абсолютно си прав. Тия тъпнари са учили най-много в некоя селска академия и нема как да разбират какво им говориш..аз съм учил по американския модел в европа / американско уни / и по немски модел ралзиката е от тук до небето.. Па като манталитет американците са светлинни години пред всички в света..буквално . има хора които правят от нищо пари..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 89. 89 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#73] от "zumm":

  абе ти си луд хахаха изобщо не схващаш какво намеквам.. си останеш прост .. то за това тия от Бан понеже са най-умни просят пари от държавата.. или па култур трегерите с по 4 висшета...хаха
  аз също имам висшета е и.. макс 30% от това което съм учил по унитата ми е влезло в приложение.. абе я сиктер хаха тъпак..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 90. 90 Профил на полковник наташа щирлиц
  полковник наташа щирлиц
  Рейтинг: Весело

  Споко! Ще спретнем едно проектче за сто милиона евро за целите на образованието, ше дадем шейсе милиона за експертизи на европейски експерти, трийсе милиона за гербажийчеата да напишат нови учебници дето развиват творческото мислене а не да поощряват закостенялото зазубряне на текстове, а за останалите десет милиона ше спретнем презентацийки и курсове през август по морето за усвояване на адванст дидактиките и технологиите за обучение и еврифинг ше е ол райт.

 91. 91 Профил на полковник наташа щирлиц
  полковник наташа щирлиц
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#83] от "ivanchoLA":
  До коментар [#88] от "Раз печки, раз кюнци":

  Не беше необходимо изрично да отбелязвате великолепното си образование и всестранна ерудиция преливащи във вълшебно красиви мисловни форми.
  То си ви личи с просто око.

 92. 92 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#91] от "полковник наташа щирлиц":

  Ами вие тласкате натам с малоумието си.. погледни го тоя 79-ти коментар / комуне / как да му заториш устата.. естествено с факти.

  Всъщност друга ми беше тезата - важно е какво четеш не колко..
  Ти гордееш ли се с образованието си и защо ?

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 93. 93 Профил на drnick
  drnick
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#92] от "Раз печки, раз кюнци":

  Аз лично се гордея с образованието си получено преди 1990 в БГ - езикова гимназия, средно; СУ, висше.
  С диплома от БГ си намерих веднага работа в САЩ по специалността си. Нещо повече - бях по добре подготвен от по голяма част от западните ми колеги.

  А това че само 30% от това което сте учили ви е влязло в приложение си остава са ваша сметка и си личи от смислените ви коментари.

  L'enfer, c'est les autres
 94. 94 Профил на drnick
  drnick
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#54] от "wiseman":
  "Да се твърди, че образование, което е свръх-финансирано е по-добро, заради мангизите е лъжа. Вярно е, че субсидиите в САЩ са 10 000 долара на калпак, но това не прави държавните „продукти” там, по-добри от 2 000 000 деца, че и повече, които биват обучавани в домовете си, от своите родители, които впрочем заделят между 300 и 600 долара на година за дете."

  Вие, защото имате десетки години опит с различни образователни системи, можете смело да обявите за лъжлива пропорционалната връзка между пари и образование. И като пример давате обучаваните в домовете си деца, за които родителите им не заделят повече от $300-$600 на година на дете. Супер! Децата не мислели критично! Учителите били виновни! А родителите им? Средата в която те израстват?
  Само да попитам: защо забравихте да включите заплатата на родителя който играе ролята на учител в по горната сума? Ако не беше избрал да стои в къщи и да поеме образованието на децата си в собствени ръце, какво би препечелвал този родител? $20К? $50К?

  L'enfer, c'est les autres
 95. 95 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#78] от "zumm":

  Той е миниджър на велика компания от Холивуд! Позабравил го е , няма проблем разбираем е!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK