Американските и българските пенсионери

Американските и българските пенсионери

© Иван КутузовКак е в САЩ
Американската администрация за социално осигуряване (ssa.gov) всяка година дава отговор на този въпрос на всеки гражданин, който е навършил 25 години, получава трудови доходи и плаща осигурителни вноски. Повече от 150 млн. американци получават известие (Social Security Statement) за бъдещия размер на своята пенсия на базата на досегашния си принос в осигурителната система.


Включена е и информация за размера на бъдещата издръжка при настъпване на рискове като инвалидност, за семейни обезщетения (получавани от съпруг/а и деца до 22 г.), за наследствени пенсии, както и за средствата от здравноосигурителната програма за хора над 65 г. (Medicare).


Администрацията изпраща известията автоматично, без предварително заявление от страна на бенефициента, като всеки от тях го получава в срок до три месеца преди рождения си ден всяка година. Предвидена е и възможност за получаване на известието в различен срок след подаване на заявление.
Целта на тази инициатива е
заетите да са наясно с бъдещото си финансово състояние
и да бъдат подпомогнати за взимане на информирано решение, когато планират пенсионирането си.


В известието ясно се разграничават прогнозните обезщетения, които биха се получили, ако пенсионирането стане при навършване на нужните 67 г., след пенсионна възраст (70 г.) или при ранно пенсиониране на 62 г.


Изчисленията се правят на база на натрупания осигурителен принос в системата при спазване на настоящото законодателство. Адекватността на оценката за даден бенефициент се повишава с нарастването на неговия осигурителен стаж.


Една година след старта на инициативата през 1999 г. проучване на Gallup недвусмислено показва ползата от въвеждането й. Някои от изводите в изследването сочат, че 46% от хората, получили известието, имат намерение да променят плановете си за пенсиониране; 42% ще потърсят съвет от финансов консултант; 47% са поискали повече разяснителна информация от администрацията за социално осигуряване. По-малко от 0.2% са констатирали наличие на грешна информация в известието.


Разбира се, ползите от подобна масирана информационна кампания са безспорни, дори и като се вземат предвид разходите на администрацията за осъществяването й.


Как е в България
У нас информацията, свързана с пенсионната система, е добре пазена тайна. Въпреки че в последните години НОИ започна да публикува годишни и месечни данни, това още не може да ориентира по какъвто и да било начин бъдещите пенсионери какво да очакват като пенсия. И няма как да бъде иначе, тъй като самите експерти в НОИ вероятно не знаят дори и приблизително.


В момента около 60% от парите за пенсии се финансират от текущите данъчни приходи, т.е.
нямат нищо общо с внасяните осигуровки
а по-скоро с икономическата ситуация и управляващите. От тях зависи какви ще са минималният и максималният размер на пенсията, а не от платените осигуровки; от управляващите зависи дали ще има добавки – през годината или за Коледа; от тях зависи как всъщност ще се изчислява пенсията – точки, възраст, стаж или някаква друга комбинация; от управляващите зависи и дали ще се пенсионираме на 60 години или примерно на 65 години или пък 70.


При толкова много неизвестни би било в определена степен подвеждащо да се твърди колко би била нечия пенсия, тъй като
тя повече зависи от политиците
отколкото от някакви допускания на експерти на НОИ.


Друга причина да не е възможно да знаем каква пенсия да очакваме е фактът, че НОИ не чувства за необходимо да обяснява на "клиентите" си какво точно прави, как и какви са прогнозите за бъдещето. Спомнете си само псевдопредложенията за пенсионна реформа отпреди месец. Премиерът и социалният министър се разхождаха из медиите с една графика – това беше всичко, на което имахме право като информация, за да преценим дали предложенията са смислени.


Липсата на информация както за всеки бъдещ пенсионер, така и за системата като цяло е особено опасна по няколко причини:


- Позволява на всякакви групи, включително и синдикатите, които са против всякакви смислени промени, да манипулират данните за пенсионната система както им е угодно.


- Парламентът и министрите одобряват някакви предложения, без да имат задълбочени анализи и прогнози, варианти и алтернативи.


- Гражданите гледат неразбиращо и дори да се предлага нещо разумно (което скоро не се е случвало), няма как да го разберат, което пък лишава управляващите от така необходимата им обществена подкрепа за трудна пенсионна реформа.


- Определени групи продължават с години да получават високи пенсии, без да плащат изобщо осигуровки, или пък се възползват от правото си да се пенсионират рано.


*Текстът е от седмичния бюлетин "Преглед на стопанската политика" на Института за пазарна икономика


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КС
  КС
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво, много добра статия. За пореден път е провокиран въпросът - защо стоим тук?

 2. 2 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Въпроса с пенсионерите може да се реши само чрез повече деца или усилена емиграция (покана за заселване на имигранти). Нито едно от двете мърда...

 3. 3 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Живи да ги оплачеш
  нашите пенсионери,
  а американските -
  почти милионери!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 4. 4 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Определени групи продължават с години да получават високи пенсии, без да плащат изобщо осигуровки, "
  Що за глупост. Е как да плащат осигуровки щом са пенсионери.

  Ами моя позната със средно образование работила през 1978-1984 г. като складажийка в АЕЦ. заради това осигурителния стаж скача с 15 години, а пенсията й е 550 лв., а моята пенсия на висшист е 300 лв. Когато се пенсионирах през2003 г. беше 150 лв.

 5. 5 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "mitaka41":

  Става въпрос за държавната администрация ( чиновниците ) , всички полицаи и всички военни - те не плащат от собствения си джоб и стотинка за осигуровки !!!

  А статията е написан много вярно .

  Аз имам само един въпрос - по времето на социализма , на всеки един работник или служител се начисляваха върху брутната му заплата 30 % ДОО (държавно обществено осигуряване ) за здраве и пенсии .

  Та къде отидоха тези не малко пари , та днес получаваме мизерни пенсии ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 6. 6 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#4] от "mitaka41":

  ...статията визира държавните чиновници полицията и военните, които са най-облагодетелствани и като правило пенсиониращи се рано и с високи пенсии, а не пенсионерите. Изпуснато е миналото време на глагола "плащат". В това е заблудата, за която не сте виновен...трябва да се чете..."за което не са плащали никакви осигуровки..."КОЕТО СИ Е ЕДИН ПЪЛЕН АБСУРД...но за телефончета може да бягаме от работа,ама да променим Татови закони - НИКОГА...!!!

 7. 7 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#4] от "mitaka41":

  Аха, щом си вишист значи си по-знатен и трябва по-висока пенсия от плебса? А какво си работил? Или само гледаш завистливо и цъкаш жлъчно с език? Господин вишист защо навремето не отиде да работиш в някоя мина или оръжеен завод, или АЕЦ или НХК или химичен завод или да вадиш трупове от реки и язовири ???

 8. 8 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#5] от "chardo":

  ...ОБЪРНИ СЕ С ВЪПРОС КЪМ ТЕЗИ, КОИТО СА ПЛАТИЛИ ЗА ВСИчКО САМИ и са станали милионери - те знаят къде са парите...

 9. 9 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Глупаво е идеализирането на американската пенсионна система.

  Да, човек получава информация всяка година, но всяка следваща година информацията се променя.
  Т.е, ако миналата година си плащал тавана на вноската и съобщението е казвало, че ако продължаваш все така на 67 г. ще получаваш пълната полагаща ти се сума от $Х, тази година, след като пак си плащал тавана, можеш да получиш съобщение, че пълната полагаща ти се сума е 75% от $Х и ще почнеш да я получаваш на 70 г.
  Нито някой обсъжда нещо, нито даже има графики по телевизията. Просто това показват сметките.

  В САЩ са малко хората, които разчитат на социалното пенсионно осигуряване, което по начало може да ти осигури доста мизерно съществуване.

 10. 10 Профил на Сандокан
  Сандокан
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Да вярна статия. Също в годишното известие на SSA се споменава, че 2037 година състоянието на фонда ще е "на червено", така че пенсиониращите се тогава да не разчитат на сегашните цифри...

  Без мъдра мисъл!
 11. 11 Профил на Сандокан
  Сандокан
  Рейтинг: 754 Неутрално

  *Your estimated benefits are based on current law. Congress has made changes to the law in the past and can do so at any time. The law governing benefit amounts may change because, by 2037, the payroll taxes collected will be enough to pay only about 78 percent of scheduled benefits.

  http://www.ssa.gov/mystatement/sample2.htm


  Без мъдра мисъл!
 12. 12 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Сега отново е уместно да се надсмеем над тъпите американци и да продемонстрираме още веднъж превъзходството си над тия идиоти.
  Впрочем виждам, че кака Гинка горе вече го е направила, умницата ми тя!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 13. 13 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#4] от "mitaka41":

  Под определени групи получаващи най-високи пенсии дори при много ранно пенсиониране при това без да плащат осигуровки (или за тях да се плащат осигуровки) се има в предвид полицаи и военни. Те се осигуряват от държавата върху минималната работна заплата (нищо, че получават повече), но когато и да се пенсионират (а имат право на най-ранното пенсиониране) получават едни от най-високите пенсии. От гледна точка на данъкоплатеца, техните заплати са субсидирани от данъци, техните пенсии са субсидирани от данъци, и тъй като осигуровките им се плащат върху по-ниска от изчисляемата стойност, техните пенсии се досубсидурат от пенсиите на другите пенсионери, но на абсолютният максимум. Това е тройна данъчна прецакня за всички останали.
  За това и бизнеса смята, че е справедливо за всички данъкоплатци, държавните служители, включително полицаи и военни да бъдат осигурявани по принципа на всички останали граждани - върху пълната заплата, включително с дела, който се плаща от работника (иначе той трябва да се екстра компенсира с допълнителни бюджетни субсидии отново).

 14. 14 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#12] от "charlyb":

  Аз не изразявам отношение, а цитирам факти.

  Ако това не се вписва в идеята ти, че навсякъде всичко цъфти и вързва, а само в България е зле,проблемът не е в мен.

  Пенсионните системи навсякъде са една предпазна мрежа за онези, които без тях съвсем ще умрат от глад и е по-добре човек да не ги слага в сметката като си мисли как и кога ще се пенсионира.

  А в Щатите хората по начало не разчитат на държавата и протестите обикновено са за намаляване на държавните разходи, не за това някой да им даде нещо, така че сравненията България - САЩ са абсолютно неуместни.

 15. 15 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#11] от "Сандокан":

  Това е поради застаряването на населението. Това е острия проблем и у нас. Няма работеща пенсионна система, която да решава случаи, при които има демографски дефицит от данъкоплатци. ЕС и САЩ имат огромни проблеми със застаряването на населението, които вероятно (и за ужас на всякакви националисти) ще трябва да се компенсират със засилена имиграция. Ако САЩ не засилят имиграцията, и не променят модела, ще има отново голяма разлика между БГ и тях. Солидарната система у нас означава, че пенсиите ще се намаляват равномерно и експоненциално, за да са пропорционални на данъчните приходи (които намаляват поради намаляването на данъкоплатците) и всички ще получават никакви пенсии. Системата в САЩ допуска единици да получават много добри пенсии, тъй като са се осигурявали на индивидуална сметка, където една стотинка не се дели на 1000, а на по-малък коефициент. Така в САЩ ще има разделение на класите - получаващи и не получаващи пенсии. У нас ще има уравниловка - никой няма да получава.
  Принципно пак да кажа - няма работеща социална система при демографски срив. Но по-работещата в такава ситуация е индивидуалната, тъй като тя кара хората да се осигуряват (да плащат доброволно повече данъци или вноски), и подкрепя конкуренцията, която подобрява общият икономически растеж на държавата и индиректно ползите за останалите граждани.
  Обратно, при изключително добро демографско съотношение (повече от 3:1 младежи към възрастни) комбинирано с висока данъчна събираемост, по-добрата система е споделената, тъй като тя ще извади по-малко средства от икономиката и ще преразпределя парите по различен от приходният принцип, предполагайки (но не задължително) по голяма справедливост.
  В този смисъл безспорно като държава в топ 5 на държавите с най-лошо демографско съотношение в света, ние нямаме избор и в един момент трябва да преминем на индивидуална система. В момента дори при 37% осигурителен данък и 100% събираемост, пенсиите пак ще трябва да се дотират от бюджета. При това ниво на данъчно бреме събираемостта рязко пада, и реалният данък вероятно ще трябва да гони около 55%. Можете да се сетите каква емиграция ще предизвика това (в ЕС сме и имаме свободно движение на хора, пари и стоки), и данъчните приходи ще станат нула.

 16. 16 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Имало е и години, в които пенсионното осигуряване в България е било за пример. "Кървавият" проф. Цанков го въвежда у нас през 1924 г. и до 50-те години на миналия век е натрупан значителен ресурс. После комунистите решават да дадат тези пари за пътища, язовири и заводи, повечето от които днес не работят. От тогава и до днес, пенсионната система у нас не може да се съвземе. Да не говорим, че след 1989 г. тя беше окончателно източена от онези, които свалиха бай Тодор от власт.

 17. 17 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#8] от "renegat":
  До коментар [#6] от "renegat":
  Книги за търсене от "renegat":
  "Научи Български език ". Първо научи текста и след това го напиши без правописни грешки! ... Малоумник, ти ли ще ме учиш на латински и гръцки ? Смешник.
  Първо се научи на български език.
  renegat
  лат. renegatus, от renego - отричам се, изменник на своите убеждения и преминаващ в лагера на противника
  Синоними
  отстъпник, изменник, вероломник
  предател, изменник, доносник

 18. 18 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До # 15 , Господине ( Гжа) , моля ви не лъжете ! В САЩ , нямат проблеми със застаряването , в ЕС може би имат. В България има достатъчно РАБОТНА РЪКА но няма РАБОТА !!!!! Затова милиони емигрираха НАВЪН. Бившите и сегашните Управляващи не могат да усигорят или да създадът работни места ,не могат да правят икономика, нямат РЕСУРС.
  Искат само да ЛАПАТ и да са на ВЪРХА без да създават условия за това.Тук не можеш да правиш Нормален бизнес без да си Протеже на НЯКОЙ от (???????????) . Казвал съм го и ще го повторя ПАК и ПАК ще променя пенсионната система докато се направи както в Нормална Държава и се спре с КРАДНИТЕ.

 19. 19 Профил на demolition
  demolition
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "emils":

  Ти си най-прав от всички !
  Дядо ми е бил в казарма точно, когато комунистите са източили парите. Баща му внасял сериозни суми, за да може да взима прилична пенсия съответстваща на труда му, но ония окрали всичко, взели му земите и човека получили инфаркт. Пенсионната система няма как да се възстанови в скоро време за съжаление

 20. 20 Профил на Сандокан
  Сандокан
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#15] от "delian":

  Не мисля, че си прав като обвиняваш явлението "демографска криза" за изчерпващото се състояние на системата. Въпреки че на пръв поглед това е причината, ако се замислиш ще видиш че твърдението ти за 3:1 работещ:пенсионер е неадекватно защото когато се пенсионират 3те работещи за тях трябва да има 9 нови попълнения после 27 и т.н. Едно на ръка, че няма толкова работни места друго, че няма и ресурси за допълнителните гърла.

  Тук не става въпрос за пенсионни системи а за административни решения. Най-важното в случая е че в САЩ данъците са ЦЕЛЕВИ т.е. знае се всеки данък за какво се харчи и на данъкоплатците се дава отчет до цент къде отиват парите им. Това е и смисъла на индивидуалните social security statements в които се дава отчет колко пари е внесъл работника (6% от дохода му + още 6% от работодателя) и въз основа на това те уведомяват колко пенсия и други облаги ти се полагат според настоящите закони. Не само това, но и те уведомяват за бъдещите прогнози така, че да си правиш сметката на какво да разчиташ.

  Също така можеш да бъдеш сигурен че проблемите с изчерпващия се фонд ще бъдат решени- засега фонда е платежоспособен до 2037 година, т.е. хората мислят с 30 години напред... Сравнението е там, че докато в САЩ дават на всеки отчет за състоянието на пенсионното му осигуряване, в България такова нещо е недопустимо! Това е поради факта че в България всички данъци се събират на куп и който държи ножа казва как да се реже "пицата"... т.е. може да си събрал 100 милиарда от "осигуровки", но това не означава че те ще се изхарчат за пенсии...

  По този начин всички изпадат в една нелепа ситуация в която хората сами плащат на на някой, за да му се молят после да им плати пенсиите или да свърши някаква "обществено-полезна" работа с парите им... Вероятноста за злоупотреби с публични средства в такава система е 100%. Всъщност това беше и комунистическата система в която всичко беше общо-народно и всички по един или друг начин и според статута им ползваха (разбирай крадяха) общонародните блага... това е и причината поради която един таксиметров шофьор, месар или склададжия да е в пъти по-богат от един професор или инжинер...

  Когато данъкоплатеца знае кой данък точно къде отива и за какво се харчи тогава ще има по-голям контрол за какво се харчат парите ни. Така поне ще им е по-ясно на всички че за да изхарчи правителството 15 000 000 000 лева една АЕЦ ще означава или вдигане на данъците или свиване на всички останали харчове - болници, пенсий, училища, университети, детски градини, поддръжка на лунния пейзаж наречен пътища и т.н. А сега понеже всичко е все още на едно и си я караме по комунистически...

  Без мъдра мисъл!
 21. 21 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 488 Неутрално

  не само в САЩ е така, а в целия нормален свят, западна европа, (и в Япония разбира се). Само на изток от Виена започва мъката.

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 22. 22 Профил на P.I.M.P.
  P.I.M.P.
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Където и да си по света, дори и в най-великата страна, ако разчиташ на правителството за да си изживееш старините както ти се полага, погиваш.

  There are no hopeless situations; there are only people who have grown hopeless about them.
 23. 23 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 481 Неутрално

  А това, че в Щатите трябва да си изпаднал до крайна бедност, за да разчиташ на Social Security? И пак няма да си много добре след това. Да не говорим че пазарните апаратчици там искат и това да закрият. Моля намерете си някой друг бял дебел задник да лижете, американския в този случай не е много добър пример.

  ALL IS WELL
 24. 24 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2197 Любопитно

  "Как е в САЩ"

  То "на книга" добре изглежда, ама на практика мириканците са фалирали...

  Имат $202 трилиона дълг, завалиите!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=sstBdoOoyR4

  http://www.youtube.com/watch?v=Wcc8ZYQDeVA&feature=related

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 25. 25 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#24] от "Omnis Omnibus":

  те и гърците фалираха но имат поне 5 пъти по високи пенсии от българските

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Много са ми смешни дежурните русофили, които са готови да се възползват и от сватбата на Челси Клинтън, за да предрекат края на Америка.

  Докато в същото време Русия е единствената индустриализирана държава в света, в която от 40 години насам средната продължителност на живота намалява, вместо да се увеличава. Дотам ги довете пиенето, нискокачествената храна, с която се тъпчат, средновековната медицина, безразборните аборти сред жените, ниската лична хигиена на нацията като цяло.

  Америка рано или късно ще загине, но Русия едва ли ще е в състояние да й иде на панихиата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Като казвам "рано или късно" по-горе, имам предвид след изтичането на съответната историческа епоха, а не след 20-30 години, както много им се иска на някои.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#18] от "111":

  delian е 100 % прав. Че не можете да прогледнете и видите елементарни неща, които някой си е загубил времето да обясни подробно, е една от причините да "няма" работа. Пенсионната система е повредена отвъд всякаква възможност за поправка. Този модел води държавата към фалит. Ако сегашните пенсионери недовлостват срещу ниските пенсии, то какво да правят сегашните работещи, които плащат сега, но за тях касата се бъде празна !

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 29. 29 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  11,
  Добре си дал забележката, ама прочел ли си я добре? Тя казва, че ГАРАНТИРАНАТА ОТ ДЪРЖАВАТА ЧАСТ ОТ ПЕНСИЯТА може да се променя при промяна на законите, което е било вече правено и не се гарантира, че няма да се прави. Така се казва, че след 2037г. надбавките за хора над 65г ще са различни. Не се говори за никаква промяна на по-важния дял- събраните от теб самия средства по личната ти партида. В България да има пенсия спрямо лична партида и наистина зависима от внесеното във времето? Ако имаше, военен с пенсиониране на 45 би взимал 4-5 пъти по-малко пари от пенсиониран на 65 нормален гражданин при равен осигурителен доход на двамата в годините. На военните уж бюджетът превежда някакви суми, но 20-30% по-високи осигуровки не покриват никак 4-5 пъти по-дълго получаване на пенсия. Затова и частните фондове не могат да съберат средства да плащат пенсии за периода 45-65 години, както е по закон, и си го казват, ама не ги слуша никой.
  Та... Поне обмисляй малко по-задълбочено нещата. Иначе си на прав път, че навсякъде бизнесът вече се е научил да се застрахова от държавна намеса, даже и в САЩ, където тя е в пъти по-ниска от тукашната. Между другото, в САЩ осигуряването не е задължително и хора с по-ниски доходи наистина не се осигуряват, за да получават повече сега, по свой избор. Богати често също отказват да си правят вноски в пенсионен фонд, а инвестират сами. Но... Това е до даването на свобода на избор. Примерно аз може да искам да купя 2 малки жилища и със сумата на осигуровките на максимума да ги изплащам 30 години, а след това да получавам наем, който да е като пенсия 800лв.

 30. 30 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "delian":

  Здравей,

  Рядко съм виждал по-добър анализ, бих искал по възможност да видя и някаква алтернатива, на двете системи.

  Аз лично виждам алтернатива във следното:

  1) Облекчаване на младите за жилище при 2 и повече деца.
  2) Ако ще и купони за почивки, 3-то дете безплатно и т.н. (частния бизнес го прави защо и държавата да не вземе пример???)
  3) Нарастващи помощи към семействата с 2 и повече деца, обвързани с медицински грижи и образование, допълнителни стипендии за многодетни при отличен успех.
  4) Данък "Ерген" да се въведе отново (за тези които имат дълго съжителство да се приемат като женени с малки условия, обратни включително).
  5) Да се позволи, като начало имиграцията на Българските общности извън нашите граници, а и да се ревизират законите за получаване на работна виза, дългопребиваващи чужденци и българско гражданство.
  6) Да се направят, работещи проекти, които да прелеят в програми, а впоследствие и в реални и ефективни политики на държавно ниво за интеграция на различните етноси в Бг.

  Тези елементи, според мен ще позволят, на всични ни да живеем и получаваме пенсии, след 30-ина години.

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 31. 31 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#7] от "4e":

  Ха, ха, до какво лумпенизиране на населението доведоха 60те години комунизъм! Абе, "умнико", как не можеш да разбереш, че богатството на т.нар.бели държави, в които хората получават нормални пенсии, се създава не от плебса, а от сивото вещество, т.е. от т.нар "вишисти" (правилно е да се пише виСшисти). Щом плебса дойде на власт, както това се случи в България преди 66 години, разрухата на държавата е неизбежна. Блатото, в което сте затънали ти и подобните на теб, сте си го заслужили напълно. И щом така мислите, ще продължавате да затъвате в него. Жалко само за действително умните и интелигентни хора, които имат неблагоразумието или са били принудени от съдбата да останат в България.

 32. 32 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "КС":

  Настина великолепта,но и много тъжна статия. И проблемът е не защо стоим тук, а защо ги търпим, да се разхождат по телевизиите и да ни баламосват с графики, а нас да ни мислят за тъпаци, които не разбират некадърностите им?

 33. 33 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#31] от "chbg":

  Здравей,

  Това какво образование имаш, не те вади от плебса. Реализацията на потенциала е този който те вади от плебса. В Рим плебс са били и инженерите и архитектите и лекарите ... само патрициите не са били плебс.

  То де юре можеш да излезнеш от плебса, но де факто твоите деца или внуци ще са вече патриции.

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 34. 34 Профил на Vladimir Valtchev
  Vladimir Valtchev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Поздравления за статията!!! На дневен ред остава въпроса, който си задавам още от преди 10 години, а той е "Защо да се осигурявам в България?"?? За да могат дузина шмекери да преразпределят осигуровките на всички ординарни данъкоплатци както им изнася, или за да се чувствам спокоен на старини, /както виждам трябва да водя живот като на монах от Шао Лин за да доживея възрастта за пенсиониране/. Моите най - груби сметки показват, че аз съм прецакан по най - баламски начин още от момента на издаване на трудовата ми книжка. Ако се отмени така нареченото "Задължително дороволно социално осигуряване" /което като определение е пълен абсурд и гавра с моето ниво на интелигентност, все пак не съм маймуна за да не знам, че такова животно нема/ това ще даде възможност всеки да разполага и да планира парите си както той пожелае без чиновника да бърка в джоба му. Със всичките тези осигуровки, които НИЕ внасяме през целия си житейски трудов период,дори и при този нисък стандарт НАШАТА средна пенсия трябва да е в порядъка на 500 лева, което за момента е само несбъднат сън. Представете си че един човек се осигурява на 600 лева и 150 лева всеки месец отиват за социално осигуряване, за една година внесената сума е 1800 лева, а за 40 години трудов стаж /за мъжете/ сумата нараства до 72000 лева!!! Ако човек се пенсионира на 65 години и живеедо 75 години /макар че средната продължителност на живота на мъжа в БГ е 70 години/ неговата пенсия трябва да е 600 лева. Но ако той получава пенсия в рамките само на 5 години/както е според статистиката/ пенсията трябва да е около 1000 лева. Е сега ми отговорете, "Трябва ли да се осигурявам в България"???

 35. 35 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "capricornicus":

  Здравей

  Това, което казваш, е вярно дотолкова, доколкото се отнася за общества, принадлежащи към историята. Ако прочетеш внимателно писанията на този, към когото е адресирано моето послание, ще разбереш какво той (а не аз) разбира под понятието "плебс". Това е още един признак за лумпенизирането на българското общество, за което споменах.

 36. 36 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#34] от "durvodeleza":
  Евъла, пич изкефи ме коментара ти. Знаеш, ли преди 1 година питах брокер на з-ни услуги мога ли да се осигурявам за пенсия и застр. Живот в страна от ЕС? Отговорът беше, че според българското законодателство правото ти за осигуряване е само в БГ (при положение, че живееш тук и работиш) Обаче, това не се ли противопоставя на основните принципи на ЕС? Свободното движение на капитали и хора в общността?! Наеб.и сме по всички параграфи (( Щото и аз не вервам, че ще има НОИ пари за качаствена пенсия съобразно моите осиг-ни доходи през годините? И няколко въпроса : Защо не мога по свой избор да се пенсионирам по рано или да си намалявам и увелечавам сумата по ИНДИВИДУАЛНАТА ОНАСЛЕДЯМА ПАРТИДА??? Каквато задължително трябва да стане в НОИ, но не ми се вярва да стане в близко бъдеще

  Forza Lazio!!!
 37. 37 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#35] от "chbg":

  За мен той, е просто фрустриран комплексар ... дето дори не трябва да му помниш текста след като го прочетеш.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 38. 38 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Статията и чудесна,показва колко светлинни години сме от едно модерно общество в което човекът е наистина първа ценност.Става дума за стремежа да информираш и улесниш гражданина да защитава интереса си.При нас продължава соц маниера,т.е. не към отделния човек,а към колектива,към стадото.За това не е чудно,че хората за всичко се обръщат към държавата и за раждане и за погребиние и т.н.Кога ли ще стигнем до там,че нашите политици и управници когато нещо решават да мислят за отделния човек а не за държавата,бюджета и т.н.Сигурно няма да е скоро и сигурно не при това правителство,което все повече напомня за живковото време.Напр.последните изцепки на великия Бойко-сега няма пари за добавки защото ще строим магистрали.Чували сме тези приказки десетилетия и сме ги измизерствали!

 39. 39 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Прав сте "България", ние не сме нормални и всичко е наопаки!

 40. 40 Профил на ivanvulchev
  ivanvulchev
  Рейтинг: 214 Любопитно

  В същият брой прочетете "Редакционен: Конкуренция, конкуренция, колко да е конкуренция". Ето такива "случки" обясняват къде отиват кинтите ни, вкл. уж заделените за пенсии (които разбираемо намаляват, понеже се базират не на натрупаното от нас, а от това, което някой след нас ще се случи да плати), без да говорим за Първа Частна Банк(д)а на Валентин Моллов, за която е публично известно, че "изоперира" кинтите за пенсии натрупани до 1990 г.... С парите за осигуровки, които повечето от четящите този вестник плащат, родителите ни биха си преживявали добре, ако ги получаваха. Ние също. Само че ние няма да получим тях, а каквото след време - Дай боже! - някой друг внесе. И предвид перспективата тези някои други внасящи да се увеличават откъм ограмотеното и имуществено презадоволено циганско и турко (уж) малцинство, май не мисля, че ще се сцепиме от круизи по моретата с пенсиите, които ще получим...

 41. 41 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Така е само в белите държави, а ние сме си русофилска. Е, или управляващите, които избираме са такава сволоч и затова само на думи сме в европейското семейство. В същото време правим всичко възможно, ако това би могло да стане, да ни изгонят от там.

 42. 42 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 381 Гневно


  До коментар [#2] от "charlesdegaulle":

  Дрън, дрън та пляс !...
  Слушаш глупостите на Боко, Цецко , олигофрена " социален " и на гъската Митрева и като някакъв безмозъчен тъпак ги повтаряш !...
  За пенсии не внасят 63 000 милиционери , 45 000 военни , над 150 000 държавни чиновници , 800 000 " мургави братя " , разни " специални служби " и др. подобни , както и поредица тарикати .
  Грубо сметнато над 3 милиона НЕ ВНАСЯТ , но ЛАПАТ и то яко лапат !...
  Добави към това , че поне 120 000 се пенсионират на години и лапат яко с ДЕСЕТИЛЕТИЯ ...
  Добави и това, че тези " преуморени " БЕЗДЕЛНИЦИ получават по 20 заплати при пенсиониране , за това , че СА ЛЮПИЛИ СЕМКИ през целия си " трудов " стаж и положението бе следвало да ти стане ясно !
  Премахването на тези БЕЗУМНИ , с нищо НЕОБОСНОВАНИ привелегии , само за броеми месеци ще доведе до безусловно стабилизиране на системата , а максимум до година -две ВЪЗРАЖДАНЕТО НА СИСТЕМАТА и възможностите тя да изпълнява функциите си НОРМАЛНО и АДЕКВАТНО са гарантирани !

  Вземи един обикновен милиционер в момента - заплата около 900 лева . 20 заплати са 18 000 лева ПРАХОСАНИ , но и ОТКРАДНАТИ от НАШИЯ ДЖОБ , на мърорещите , НО ПАСИВНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ !

  Няма да коментирам " мургавите събратя " , защото там положението е още по-сериозно !
  Който не си плаща социалните и здравните осигуровки - БЕЗПЛАТЕН ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД на най-черната и мръсна работа , докато си ги изплати напълно.

  Социални помощи да се дават само на тези с по 2 деца и платени / отработени социални и здравни осигуровки СРЕЩУ задължителен труд при условията по-горе !
  Достатъчно ПУСТЕЕЩИ ДЪРЖАВНИ ЗЕМИ ИМА по всички райони на страната - ДА ГИ ПРАЩАТ ТАМ и ДА ГИ ОБРАБОТВАТ и ДА ДАВАТ ПРОДУКЦИЯ !

  Проблемът в тази „ държава „ е само един - ЧЕ ТОВА Е РОБОВЛАДЕЛСКА ДЪРЖАВА и робите , които осигуряват парите на социалната държава СА НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ, НАПЪЛНО БЕЗПРАВНИ и НАПЪЛНО БЕЗМЪЛВНИ и като типични ИДИОТИ безропотно влачат хомота си !

  До коментар [#30] от "capricornicus":

  И кой ще е най-облагодетелстван от предложенията ти бе , драги ? Същите тези 800 000 " роми ", които висят като панел на врата ни и набутват лицето ни в тинята все по-дълбоко и по-дълбоко !!!  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 43. 43 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#4] от "mitaka41":

  Висшист не е професия, а за завършване на университет не знам от кога се полагат почести.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 44. 45 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  за чий хуй ми сравнявате България със САЩ? или моабет да става свате

  Сравнете ги напр. със съседни балкански държави:
  -минимална пенсия ТУРЦИЯ -411 евро при цени съпостави ми с нашите /даже и по евтини на моменти/

  -минимална пенсия ГЪРЦИЯ--около 800 евро.Цените им са поносини и им остават даже.

  -минимална пенсия БЪЛГАРИЯ-136,08лв/70евро/ -Цените.....нямам думи...

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 45. 46 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За съжаление ми се струва че действителният пенсионен проблем в България е доста по дълбок отколкото е представен.
  Най-малко 60% от американското население въобще не разчита на тези спестяваниа, а си правият отделни капиталовложения за подсигуряване на старините. Това е нещо което не съм запознат много хора да го правят в България.

 46. 47 Профил на повелителя на пуйките
  повелителя на пуйките
  Рейтинг: 8 Весело

  споко и в сащ са зле пенсионерите американската здравна система ги наказва тези сган наречена американци

 47. 48 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#29] от "атанас":

  В САЩ осигуряването към държавата е абсолютно задължително.
  Доброволно е допълнителното осигуряване.
  Обаче ако не искаш като се пенсионираш да разчиташ на благотворителни организации за съществуването си, е по-добре да се осигуряваш доброволно.

 48. 49 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Баси гадните американци! Използуват компУтри.

  А в НОИ като повдигнахме въпрос за електронни болнични листи и започна едно усукване: "Ама много е сложно... ама не зависи само от нас... ама НЗОК...."

  Ще цитирам царя слънце: Шменти капели....

 49. 50
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:50 на 13/12/2010 от неговия автор.

 50. 51 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Изключително добър сравнителен анализ. Изводът, който ясно се откроява, че трябва да си мазохист или някой връзкар за да останеш в БГ. Тук нормалните страдат, а паразитите пируват. Алтернативата също е ясна. Управляващите не се интересуват от оправяне на положението, а само да изкарат максимум лична изгода от мандата. Ако може и нов мандат. С такива политици - толкова. Затова стягайте куфарите!

 51. 52 Профил на AMA
  AMA
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е проблема в образованието - Въпроса е за кого си работил ?

  За Обществото или за себе си ?

  Ако си работил за обществото, я ти дадат 300 лв, я не.
  Ако си работил за себе си - пенсия не ти трябва !

 52. 53 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#42] от "kasabira": Забравил сте магистратите - те също не плащат осигуровки, а сме на първо място в Европа по прокурори и съдии на глава от населението !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK