Малките революции на новия Семеен кодекс - една година по-късно

Малките революции на новия Семеен кодекс - една година по-късно

© Иван КутузовЕдва навършил крехката младенческа възраст от 1 година, новият Семеен кодекс претърпя първия си ремонт. Според вносителите на проекта няколкомесечната практика по прилагането му налага някои изменения и допълнения, свързани основно с новата уредба на имуществените отношения между съпрузите, с процедурата по осиновяване и с реда за изплащане на присъдена издръжка от държавата.


Нека си припомним, че през есента на 2009 г. новият Семеен кодекс направи няколко малки революции:


В уредбата на имуществените отношения между съпрузите се въведе възможност за избор какъв да бъде режимът на общата собственост. Алтернативите са: 1. режим на общност; 2. режим на разделност; 3. договорен режим (брачен договор). Избраният при сключване на брака имуществен режим може да бъде променен през време на брака.
В уредбата на произхода беше предоставена възможност на роденото в брака дете да оспорва презумпцията за бащинство (чл. 62, ал. 4 СК - нов); уредиха се въпросите на майчинството и на бащинството, когато детето е родено при асистирана репродукция. Дадени бяха нови правни разрешения в материята на припознаването, като се отне възможността на прокуратурата да оспорва припознаванията.


В уредбата на осиновяванията се въведе възможност за осиновяване без съгласието на рождените родители, преуредиха се международните осиновявания, въведоха се единни национални регистри на кандидат-осиновители и деца, подлежащи на осиновяванеОще с приемането на кодекса, без дори да бъде проигран на практика, беше ясно, че някои от новите му разпоредби не са премислени.


Най-проблематична се оказа тази на международните осиновявания, според която живеещите в чужбина българи следва да осиновяват наравно с чужденците. За да излезем от "искрено личната" стилистика, нека видим за какво точно става въпрос.


Просто обяснено, българската процедура по осиновяване - и това е факт - е проста, бърза и евтина. Международното осиновяване е дълго, трудно и скъпо. Според новия Семеен кодекс българската процедура се прилага, когато кандидатите за осиновяване, независимо българи или чужденци, имат обичайно местопребиваване в България. Международно осиновяване имаме тогава, когато кандидатите за осиновяване, независимо българи или чужденци, живеят в чужбина.


В България кандидат-осиновителите се проучват 3 месеца, изискванията са елементарни (общо взето, стига да не си регистриран опасно луд, не е проблем да станеш осиновител). За да се кандидатства за осиновяване в България от чужбина, трябва да се премине през тамошно социално проучване, което отнема като време минимум 1 година, а като пари - на някои места стига до няколко хиляди евро и това е държавна такса.


След като и ако премине проучването, кандидатът трябва да се обърне към посредническа осиновителна агенция, където също порядъчно се изръсва, а все още е в самото начало. Следва кореспонденция между държавни органи, вписване в регистъра за международно осиновяване, чакане и ако има късмет, след 5 - 6 години може и да бъде определен за осиновител на конкретно дете.


Новият кодекс, следвайки стандартите на международното законодателство, въведе принципа, че кандидатите за осиновители следват процедурата на страната, в която е постоянното им местожителство. Така се оказва, че чужденци, които живеят у нас, осиновяват просто, бързо и евтино, а


българите, живеещи в чужбина – дълго, трудно и скъпо


Дали ни се вижда справедливо или не – такива се изискванията на Хагската конвенция за международно осиновяване, чиито стандарти българското законодателство е задължено да следва.
Старата уредба на осиновяване от българи, живеещи в чужбина, даваше възможност да се осинови бързо и лесно по българската процедура с българско проучване и оценка с единствена добавка – социален доклад и от страната по местожителство на кандидата.


Приемането на новите правила естествено и основателно вбеси общността на българите, живеещи в чужбина. Беше изготвена и подписана петиция с апел за промяна на режима или поне за справедливо уреждане на заварените случаи, защото към момента на приемането на новия кодекс над 200 кандидат-осиновители, живеещи извън България, бяха насред собствената си процедура. Някои вече бяха срещнали децата си, бяха започнали съдебни дела по допускане на осиновявания.


Делата спряха – децата в процедура зачакаха за пореден път, бъдещите им родители също. Имаше и кандидати, на които им оставаха дни до финала на процедурата - бяха преминали през социално проучване в чужбина, бяха превели и легализирали всички необходими документи, а новият кодекс ги принуди да започнат всичко отначало, но по дългия път.


Очевидно беше, че промяна е необходима, защо трябваше да се изчака една година за нея - не се разбра, но


ако беше направена като хората, забавянето можеше да се преглътне


По абсолютно неясни причини сегашните изменения в Семейния кодекс пропуснаха българите, живеещи в чужбина и намиращи се в процедура на одобряване. Измененията решиха въпроса справедливо само за тези, които се намират в съдебната фаза на осиновяването. Българите от чужбина, вече вписани в регистрите на кандидат-осиновителите, ще могат да използват вписването си до изтичане на двегодишния срок, за който за вписани, с малката подробност, че имат загубена една пълна година във "висящо положение".


Изминалите пътя на старата процедура, но имащи злата участ да бъдат "сгащени" от новия кодекс в административната фаза на кандидатстването за осиновяване, ще пият по една студена вода и ще трябва да започнат отначало - този път за международно осиновяване.


Сегашната пълна бъркотия би могла да се разреши справедливо и доста по лесно, като просто всички заварени стартирали процедури независимо на каква фаза се довършат по стария ред, но по непонятни причини е предпочетен подходът "на нас трудности ни дай"!


Справедливо е да се отбележи като плюс на измененията - в областта на произхода, но имащи връзка с осиновяванията - връщането на възможността прокуратурата и социалните служби да обжалват припознаванията. Схемите на


мними припознавания, прикриващи реално продажби на бебета


са добре познати и практикувани. Единствената пречка пред такива сделки беше възможността (на стария кодекс от 1985 г.)  припознаването да бъде оспорено от трета независима страна. Приетият през 2009 г. текст не предвиждаше подобно оспорване, сега тази възможност за щастие е възстановена, остава да бъде и прилагана.


И уредбата за правото на информация на осиновените деца за биологичния им произход беше върната в почти същия вид от стария кодекс. Социалните органи отпадат от процедурата по предоставяне на информация, а тези правомощия са възстановени на окръжните съдилища, допуснали съответното осиновяване. Но


отново не е изяснено понятието "информация за произхода"


Не се разграничава информацията, съдържаща се в социалното досие, от личните данни на биологичните родители (вж. "Практика на ЕСПЧ - Гаскин срещу Обединеното кралство").


Необходимо е българският закон да направи такова изрично разграничение, както и да реши достъп до кои данни ще бъде предоставен. Липсата на професионална дискусия по въпроса за правото осиновените деца да получат достъп до информация за биологичния си произход, доколко и кога да стане това водят до половинчати и хаотични решения.


* Авторът е правен експерт в "Програма Достъп до информация"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 531 Гневно

  Ама целия рев за изселниците ли бил ?
  Като са се разкарали от България и живеят в чужбина са ЧУЖДЕНЦИ и ще преминават схемата като такива ...
  Какво от това, че имат и български паспорти ?. Те и турчолята имат такива паспорлти, ама са българи, колкото аз съм английската кралица ! ...

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:29 на 13/12/2010 от неговия автор.

 3. 3 Профил на tea30
  tea30
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Надявам се, че нямате нито 1 близък и познат, който изкарва прехраната си в чужбина. Надявам се също въпреки все по-глобализиращия се свят, никога нито Вие, нито децата, внуците или правнуците Ви да не излизат извън пределите на България за повече от 183 дни. Защото в такъв случай ставате чужденец, според Вашите собствени разбирания.

 4. 4 Профил на Тракийчо
  Тракийчо
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "nanrico":

  Някои българи още на времето "са се разкарали от България" точно за да се спасят от разни хора с петолъчки на челото, каквито явно ти поддържаш.

  А за да казвам пак, колко изселници помагат на България като пращат пари на своите роднини, ще стане банално.

  "Социалистите много обичат бедните хора"
 5. 5 Профил на maple_leaf
  maple_leaf
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За съжаление точно заради коментари като тези на Нанрико не ми се прибира в България.

  Човек си има изконни права и в една правова модерна държава те се спазват независимо от какъв етнос е.

  А колкото до осиновяването от чужбина, нямам нищо против да е по-скъпо. Надявам се по-високата цена да е гаранция за щастливия живот на детето.

 6. 6 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#1] от "nanrico":

  Добре, че много хора са с разсъдъка си и не мислят като Вас. И е добре, че много способни хора заминават всяка година, за да не си запилеят живота в България.. а ако има някога воля и промяна в мисленето на хора като Вас и се образува подходяща атмосфера, тези хора със западно образование, международни контакти и капитали, биха се върнали обратно.

  Вие искате да България да остане не Родина, а Мащеха!

  .
 7. 7 Профил на sting
  sting
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не може човек да има петолъчка на челото и да мисли разумно.Отдавна е казано-ако си комунист на 14-15 значи имаш сърце,но ако си останеш след 20 значи нямаш разум.Навсякъде комунизма се приравнява на фашизма,защо не си сложиш и пречупения кръст?Нали всички са социалисти?

 8. 8 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Подходът "на нас трудности ни дай" е основополагащ в БГ реалност. Вместо да се стимулират българи, били и те в чужбина, да осиновяват българчета, се предпочита обратният подход. Вижда се ясно чии интереси обслужват управляващите.
  Нищо чудно, че българите в България постоянно намаляват. Това явно е основният приоритет.

 9. 9 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Според новият закон на Контрапартията/като дойде времето, когато ще управлява/, който се ожени или омъжи и има миниум едно дете -няма право да се развежда до смъртта на другият!!!/Няма на мене да викат тези деца татко или майко я/ Ако нямат деца ...могат да се развеждат колкото си искат!!!Ако искат и един милион пъти-това си е тяхно право, само където ще пълнят държавната каса с пари от таксите!!!Така, че бъдете готови за тези нови закони!!!^^

 10. 10 Профил на Sulla
  Sulla
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Невероятна публика! Дори и под тази, общо взето, суховата експертна юридическа статия, пак намериха начин да се скарат и да плюят. Изглежда това зарежда с емоции сивият им работен (или безработен) ден

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK