Изкуствена елхичка за Коледа? Естествено, НЕ!

Изкуствена елхичка за Коледа? Естествено, НЕ!

© ДневникПоследните години все по-успешно се въвличам в спорове кое е по-екологичната алтернатива за Коледа – истинско дърво или изкуствено. Чувам изказвания от типа "Купих си изкуствена елха, спасих едно дърво".


Попаднах и на призив "Милост за живите елхи", в ХХІ век не било нужно да продължаваме с тях, след като имаме възможност да използваме изкуствени. И в интернет не можах да попадна на някого, който да изразява моето мнение. Повторих търсенето на английски език - същото. Защо?


Изкуствените елхички наистина предлагат едно дългосрочно решение и трябва да призная, че последните поколения дори не изглеждат чак толкова "изкуствено". Първото такова дръвче е било произведено от компания за производство на четки за тоалетна. И да, то е представлявало до голяма степен огромна зелена четка за тоалетна.
Днес при някои образци е трудно да се забележи разликата, като изключим естествено липсващия свеж мирис на истинско дърво. Това се решава, като си вземете и ароматизатор. И няма да чистите досадните паднали иглички.


Отсичането на живо дърво може да ви изглежда най-неекологичното нещо, но всъщност е обратното. Екологичността на един продукт се определя от материала, от който е произведен, как е стигнал до потребителя и каква би била вредата за околната среда, като излезе от употреба.


Изкуствените елхи се произвеждат от поливинилхлорид (PVC), който се прави от петрол. Тази суровина със сигурност е невъзобновяема и замърсяваща. Производството на PVC е свързано с генериране на значителни емисии на канцерогенни газове като диоксини, етиленов дихлорид и винилов хлорид. Като стабилизатор на PVC се използва олово - токсичен метал, който се асоциира с увреждания на мозъка, бъбреци, дробове, на неврологичната и репродуктивната система и е особено опасен за деца.


И накрая, за да достигне до вас, изкуственото дръвче пътува най-вероятно от Китай. Тук мога да ви препоръчам два основни съвета на учени от Северна Каролина, изследвали рисковете в този случай: дръжте децата далеч от елхата и след като сте пипали "дървото", измийте ръцете си, преди да докоснете лицето си или храна.


Истинската елха е напълно естествен и възообновяем материал. Докато расте, тя акумулира въглероден двуокис и отделя кислород. Нещо повече, обикновено дръвчетата се отглеждат на места, на които трудно би могло да се отглежда нещо друго. Те нямат високи изисквания към почвата, могат да растат и в просеките на далекопроводната мрежа. След като се отсече такава елха, на нейно място задължително се засажда нова.


Обикновено се засаждат от 1 до 3 нови дървета за всяко отсечено. И няма опасност горите да намалеят заради отглеждането и отсичането на коледни елхи, напротив - поддържат се и в много случаи се увеличават. И транспортирането им не е като от Китай. Купуването на истински елхи не ги убива, а стимулира отглеждането им, а освен това подкрепяте местен продукт.


Да, наистина, тъжно е, когато видите след празниците изхвърлени дръвчета до кофите. Все още не живеем в страна, в която да можеш да предадеш елхата си на специализирана фирма за оползотворяването й. Но и в най-лошия случай, ако тя достигне до сметището, поне ще изгние. Разбира се, може да си вземете и живо дърво, което после да засадите.


Но ако все пак се спрете на варианта с изкуствена елха, поне не казвайте, че имате екологично съзнание и че сте спасили дърво. И двете не са верни.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK