Вирусът "Асанж" и реакцията на системата

Вирусът "Асанж" и реакцията на системата

© Иван КутузовВ самото око на торнадото "Уикилийкс" Джефри Кунър, президентът на близкия до републиканците американски институт "Едмънд Бърк", си позволи да отправи чрез пресата твърде зловещо послание: "Ние трябва да се справим  с Асанж по същия начин, както с други особено опасни лидери на тероризма."


С тези той публично подсети държавата, че ако е необходимо, трябва дори да премахне Асанж и отиде твърде далеч зад границата на "новото консервативно мислене", в името на което съществува институтът му. Така "грамата" на Кунър потвърди факта, че от Вашингтон през Москва до Пхенян


криптираното политическо мислене
продължава да устоява на всеки опит за "хакване", защото е отчайващо аналогово.


Нека си припомним затвора "Абу Гариб" и скандала от 2005 г., с който изгря печалната звезда на рейнджър Линди Инглънд. Тогава в продължение на няколко месеца в интернет прелетяха куп снимки на голи иракчани. Те бяха разхождани от Линди на каишка между килиите или имитираха хомосексуални актове под дулото на автомата й . Така легендата за демократизиращата мисия на САЩ в Ирак бе окончателно компрометирана, а рейнджър Инглънд успя да предизвика няколко ответни атентата, при които загинаха хора.


Звучи като парадокс, но след като тайната кореспонденция на американската дипломация беше разказана от "Уикилийкс" като сапунена опера, тя не загуби почти нищо от блясъка си. Точно обратното! След атаката на Асанж тя със сигурност натрупа опит и получи полезен урок. Неговото резюме гласи: За да вярва на това, което вижда и чува около себе си, новото поколение информационни консуматори има нужда от различни гаранции за достоверност – отворен код и свободен, нередактиран достъп до фактите.


Сега разкритията за това, че Берлускони е безполезен политик, че нескопосан лифтинг е лишил алчната съпруга на азербайджанския президент от мимика или дори това, че папата се е обявил против влизането на Турция в ЕС, едва ли изненадват или реално застрашават някого. Затова, ако сравним ефекта от течовете по скандала "Инглънд" с тези от аферата "Асанж", с ръка на сърцето трябва да признаем, че във втория случай "великата ложа" на световната дипломация преигра и


без нужда генерира излишни съмнения за гузна съвест


- "Ще обеся Саакашвили за топките!", казва Путин в разговор с френския си колега по повод нахлуването на руски войски в Грузия.
- "Ще го обесите ли казахте?", прави се на недочул Саркози.
- "А защо не? Нали американците обесиха Саддам Хюсеин", отвръща Путин
- "Нима искате да свършите като президента Буш?", нанася финалния си удар Саркози.
- "Да, тук определено отбелязахте точка", капитулира Путин.


Този разговор, често цитиран като класика в дипломатическата сдържаност, е поне 10 пъти по-вълнуващ, но и компрометиращ за участниците, отколкото повечето грами, разсекретени от "Уикилийкс". Той обаче не предизвика международна суматоха, защото изтече от "официален" източник - един от съветниците на Саркози. С такива вицове "системата" се разтоварва от стреса и очарова аудиторията с режисирано чувство за хумор.


После отново затваря вратата, за да продължи разговора си на 4 очи с всички съмнения за конспиративност. Точно по тази причина - невъзможния диалог, високомерието и често преднамерената подозрителност - битката със "системата" винаги е била изнасяна в полето на абстрактното, на ирационалните пориви и романтичните мотиви. От Джордж Оруел през Джак Керуак, до т.нар. поколение Х на покойния Кърт Кобейн, "системата" е била сатанизирана, обругавана или неглижирана, но никога реално атакувана.


Този път разпиляването на документи за "световната конспирация" по хиляди сървъри из всички краища на света показа, че изобщо не става дума за модерен романтизъм или революционна екзотика, които обикновено приключват с бягства от действителността. Асанж атакува, почувства се уязвим и се застрахова. Така обаче идеологът на "Уикилийкс" направи и първата си фатална грешка, която накара дори довчерашните му фенове да си зададат въпроса кой е той -


революционер или терорист


Малко преди да бъде арестуван по обвинение в блудство и сексуално насилие, Асанж заплаши, че ако нещо му се случи, в интернет ще се появи ключ за свалянето на още потресаващи документи през най-големите торентни сайтове. Този път предупреждението стресна не толкова потърпевшите от досегашните му атаки, колкото хората, които вече бяха извикали "Осанна!".


Въпросите заваляха като град:
1. Какво би станало с тези документи, ако на Асанж нищо не му се случи?
2. Как и защо е извършен подборът на файловете, скрити в сайтовете за пиратско сваляне?
3. Ако наистина е невинен, защо му е на Джулиан Асанж да заплашва враговете си?
4. Ами ако се окаже обикновен амбулантен изнудвач?
5. Кои са ценностите му - собствената неприкосновеност или истината на всяка цена?
И т.н, и т.н...


Опитът за точно позициониране на Асадж поставя още един важен въпрос: кой е източникът на информацията, разпространена от платформата му "Уикилийкс"? Ореолът му на мъченик в името на новия информационен ред все още блести заради силата на легендата, че сам разбива сървърите и източва информацията, паникьосала най-напред Пентагона, а сега и Държавния департамент на САЩ.


Но


образът му на високотехнологичен Робин Худ


би могъл да помръкне само за секунда, ако се установи, че файловете са му предоставяни, за да бъдат разпространявани. "Може ли един журналистически инструмент да бъде толкова важен, колкото свободата на информация", попита от първата си страница сп. "Тайм". Ще бъде твърде обезкуражаващо, ако отговорът гласи, че точно идеята за нова свобода на информация е превърната в инструмент.


Неотдавна "Ню Йорк таймс" публикува разкритието, че опитите за подвеждането на Асанж под съдебна отговорност за шпионаж продължават без успех вече повече от половин година. Препятствие се оказало тълкуване на Закона за шпионажа, направено далеч назад, във времето на американската война във Виетнам. Според него под съдебна отговорност може да бъде подвеждан само източникът на класифицирана информация, но не и този, който я разгласява.


Сега Джулиан Асанж най-вероятно ще стане жертва на друга, малко странна, но в същността си смислена теоретична постановка, този път на шведското законодателство. Според нея скъсването на презерватив по време на полов контакт би могло да превърне всеки сексуален акт в нежелан. Извадена от пикантния контекст на престъпленията, в които хакерът беше обвинен от две шведки, тя всъщност съдържа сериозно предупреждение към евентуалните му последователи.


Асанж се оказа неподготвен за звездния си миг, нямаше визия за бъдещето на проекта си и пренебрегна всички системи за сигурност, без да е готов с алтернатива. И вместо да разбие система, се превърна по-скоро във вирус, който активира всички аларми. Сега дилемата е между двата бутона - "карантина" или "изтрий завинаги".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  От Джордж Оруел през Джак Керуак, до т.нар. поколение Х на покойния Кърт Кобейн, "системата" е била сатанизирана, обругавана или неглижирана, но никога реално атакувана.

  Реалната атака срущу ситемата, се нарича "революция" другарю автор,
  Но революция има там където, съществува реална алтернатива на съществуващата система. Реална алтернатива засега няма, затова и няма реална атака, срещу системата.

 2. 2 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Авторът казва някои интересни неща. Но добрите журналисти си проверяват фактите и се стремят към точност. Рейнджърът се казва Линдзи , а не Линди , която пък в следващото изречение на статията е прекръстена на Уинди. И е жена, по-скоро момиче от Западна Вирджиния, която опра пешкира за глупостите на началниците си.

  А какъв е Асандж и кой му дърпа конците ще чакаме да видим. Вестниците най обичат бунтовници-идеалисти преди да лъсне истината за тях.

 3. 3 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1732 Любопитно

  Е-е-е-ех, това преднамерено анихилиране на романтиката!

  Асанж вероятно е използван от "системата" в неин интерес. Но ако победи мнителността, че Асанж и подобни като него, могат да бъдат толкова лесно използвани, къде отива увереността в силата на свободният човек, отстояващ правото си на независимост?
  Истината ....
  "Човекът е мярка на всички неща ...."

 4. 4 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 464 Весело

  цяла статия за какво - за да оплюе Асанж. и защо авторът се е развихрил в стил "argumentum ad hominem" (оплюване на личността)? според мен това става защото има да изпълнява политическа поръчка от генерал-губернатора и не може да обори по никакъв начин фактите.

  евтино, "Дневник", евтино!

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 5. 5 Профил на prodanov_
  prodanov_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Стига излага Дневник, бе Спасе!

  До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред! - Тато
 6. 6 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 855 Неутрално

  А бе досега човека рови на повърхността... Работата ще стане дебела, ако се публикуват документи за незаконна дейност. Ако някой от реакцийте са "гузен негонен бяга", той явно има доста изобличаващи такива. Така че, интересното предстои. Чакам да видя шепата хора, дето направиха половината свят беднюги. И накараха американската администрация да им даде пари, за да не загробят световните финансий!!! Как и с колко са се нагушили. И дали някой има силата да ги съди, та да си вземем парите обратно!

 7. 7 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#2] от "drake":

  Сори, Дрейк, но мацката все пак е Линди (Lynndie England) За пола нямаме спор.

 8. 8 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Но образът му на високотехнологичен Робин Худ би могъл да помръкне само за секунда, ако се установи, че файловете са му предоставяни, за да бъдат разпространявани."

  Че това е факт. Никой не си и мисли нещо друго. Хора, които искат да разгласят информация, я дават на ВикиЛиикс, а те ги публикуват онлайн. От не много отдавна пък бизнес моделът е следният: големи традиционни издания купуват (за доста пари) достъп до информацията преди тя да бъде публикувана на страницата на ВикиЛиикс. Защото подобна работа струва и доста пари (хора, уеб-сървъри....), а според Асанж даренията не са били достатъчни.

  Така че не виждам за какъв Робин Худ става дума. Той самият се описва като "разследващ журналист".

 9. 9 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До Спас:

  Меа кулпа: Линди е, проверих го и аз; остарявам вече паметта ми изневерява, слуха намалява, а Здравната Каса не помага . Но да вметна че Линди си е Линди, а не е Винди както бе написано във второто изречение. Тъй че сме сме 50:50. Тъй че: Нека да бъдем приятели ? ( както казва котарака Леополд).

 10. 10 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 557 Любопитно

  "Така "грамата" на Кунър потвърди факта, че от Вашингтон през Москва до Пхенян криптираното политическо мислене продължава да устоява на всеки опит за "хакване", защото е отчайващо аналогово."

  WTF?!?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 11. 11 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#10] от "kilgore":

  WTF again. Иначе става за четене статията, не е без хич))))))

 12. 12 Профил на Елена Ангелова
  Елена Ангелова
  Рейтинг: 768 Весело

  Хуморчето си го бива. А така. Безопасният секс не се знае докъде може да доведе.

  Елена
 13. 13 Профил на Васил Диков
  Васил Диков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Слабо колега... много слабо. Дайте си книжката. Крайно тенденциозен коментар. На въпроса защо Асанж реагира по този начин всъщност сам си отговаряте в началото на статията. На въпроса кой предоставя информация на Уикилийкс лесно може да се провери през сайта им. Всичко останало без конкретни факти са непрофесионални спекулации, които не отиват на вестник какъвто се стреми да бъде "Дневник". И най-накрая ми се струва крайно ТЪПО да се опитвате да омаловажите влиянието на новите медии в лицето на Уикилийкс и тяхното нарастващо значение в 21 век.

  Душко Добродушко

 14. 14 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Следя wikileaks с интерес от близо 2 години и мога да ви кажа, че проекта се провали. Шумно при това.

  Идята на сайта беше да предоставя максимално анонимно технологично решение за посредничество между whistleblowers и разследващи журналисти/блогъри. Демек, някой споделя инфо от тъмните ъгли на кухнята анонимно, а журналистите го ползват като lead и си го ДОразследват. Крайно добра идея, която умишлено или бе беше закопана....

 15. 15 Профил на Night Vampire
  Night Vampire
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дилемата пред "вируса" Ассанж е "карантина" или "изтрий завинаги". Така е спор няма.
  Обаче "заразената" система си има също дилема :
  или създаващото трепетна гордост у всяко храбро американско
  сърце дистанционно избиване от това SNN-видеопредставление:
  http://video.yandex.ru/search.xml?text=%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B0
  Или мерзкото избиване от упор на журналисти, цивилни
  притекли се на помощ и деца, попаднали пред
  дулата на побърканите садисти:
  http://www.collateralmurder.com/
  И от това, че на "системата" не само й звънят всички аларми,
  ами и проявява панически реакции, следва че надали ще й се
  размине само с лек уплах.

  In The Death Car We Are Alive
 16. 16 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Мен пък ме притеснява, че до момента някак всичко клони към това колко лоша била Америка. Че е лоша -- лоша е, спор няма. Но КОЕ е по-добро? Русия? Китай? Иран? Куба? Северна Корея?

  Имаше обещания, че щели да се разкрият кирливите ризи на Русия, каквито без съмнения има не по-малко от щатските, и даже доста повече. До момента обаче няма капчица такава информация, освен коментираното от американските дипломати. А то, всъщност, може да се тълкува отново в интерес на руската авторитарна власт, демек, ето как злословят американците зад гърба й.

  Макар да не вярвам, че руснаците стоят зад Уикилийкс, защото нито е в техен стил, нито пък чак толкова им е от полза, все пак се питам защо цялата тежест на критиките все се насочва в посока САЩ.

  Пак казвам, САЩ далеч не са слънце, но ако трябва да избирам, определено бих предпочел да живея в САЩ, отколкото в която и да е от изброените по-горе държави.

  "The Internet is an insecure place."
 17. 17 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Имаме нужда от такива хора,
  които не са за затвора,
  а да ни отварят очите...
  Вие, от Дневник, да мълчите!

  www.berbenkov.hit.bg
 18. 18 Профил на John
  John
  Рейтинг: 389 Неутрално

  О Спасе,
  как може главната редакторка на дневник да пусне такава статия
  "Сега дилемата е между двата бутона - "карантина" или "изтрий завинаги"."

  Дневник е единствената медия в света която можа да напише тази глупост.

 19. 19 Профил на subandhu05
  subandhu05
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Според нея скъсването на презерватив по време на полов контакт би могло да превърне всеки сексуален акт в нежелан. " - авторът явно не е запознат със случая или не разбира концепцията за съгласие със сексуалния акт, приета в цивилизованите страни. Актът става нежелан не защото презервативът се е скъсал, а защото съгласието е било оттеглено, след като се е скъсал - тоест партньорката му е казала да спре, а той е продължил против волята й. И тъкмо в това се състои нежелаността на акта.

 20. 20 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Wikileaks беше хубава идея но сега е компроментирана заради огромното его на Асанж. Тази статия хич не е глупава, както някои се опитват да я изкарат. На запад тези неща се дискутират много, открито и с повече акъл отколкото в България. Асанж се оказа политическо животно. Можеше да направи сайта анонимен и без никъква редакция или намеса. Всеки да налива информация както намери за добре и всеки да я използва както намери за добре. Да ама никой нямаше да му знае името тогава на Юлианчо Асанж. Сега той решава кое е истина, кое не е. Кое е за публикуване, кое не е. И все някък против САЩ са "утечките". А неговите изказвания също. Не е необходимо да си много умен и голям политик за да се сетиш че има много други големи и важни държави които имат много по-големи грехове от Америка. Тях обаче не ги закача. Това неговото не е журнализъм з вендета защото Американците са го хванали преди години за хакерство и са го съдили. А и досега нищо незаконно не се появаи. Нищо което хората да не знаят, нищо което да не е нормална практика за всички дипломати. Колкото повече се точи тази история толкова повече хората се съмняват в мотивите му. Ако е защитник на истината - публикувай всичко наведнъж и това е истината. Не я пускай на час по лъжичка придружена от коментарите ти. Ако си журналист то тогава пусни само престъпните и незаконни неща и го коментирай, защо поскаш стотици хиляди документи които нищо не добавят към твоята кауза но поставят в неудобно положение дипломатите на САЩ. Ами не е трудно да се стигне до извода че нито истината ти е целта, нито журнализма а просто да си отмъстиш на САЩ. в България и русия това се цени но на запад хората не обичат дрбнави отмъстителни типове особено когато се крият за големи идеи.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 21. 21 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Наистина съществува риск да става дума за лична вендета, Асанж е човек и надали нещо човешко му е чуждо, доколко обаче обвиненията са истински никой не може да каже, защото има твърде субективе елемент и възможност за натиск и влияние върху т.н. жертви.

  Човекът е мярка за всички неща.
 22. 22 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1371 Весело

  До коментар [#18] от "John":

  О, Джон! Пропуснатия урок за разликата между автор и лирически герой никога не носи предимства!

 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:58 на 15/12/2010 от неговия автор.

 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:10 на 15/12/2010 от неговия автор.

 25. 25 Профил на doro
  doro
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Изнесените рапорти на американската армия за цивилните жертви в Ирак показват еднозначно и убедително, че в Ирак не тече никакъв процес на демократизиране на страната, а се случва една кървава баня, предизвикана и водена от САЩ. Десетки хиляди цивилни жертви паднали под американски обстрел, това е най-голямото престъпление срещу човечеството извършено през миналото десетилетие. За това не е случайно критиките на будните хора по света да бъдат насочени най-вече към САЩ. Действията на държави като Куба, Иран, Китай и Русия естествено също са осъдителни, но мащабът и моралното противоречие са не съразмерими.

 26. 26 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Всъщност случката с Асанж е доста интересна поради няколко причини:
  1) защо този "бастион" не демокрацията САЩ се месят толкова много в чуждите работи
  2) защо това обвинение за изнасилване не беше повдигнато преди оповестяването на тези секретни документи, ако наистина не е изфабрикувано
  3) колко от това което виждаме и чуваме по телевизията е вярно а не поредния опит за промиване на мозъците на хората
  И въпреки че не съм привърженик на теорията на конспирацията и т.н. трябва да призная, че "има нещо гнило в Дания" и останалия уж демократичен свят.

 27. 27 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#17] от "berbenkov":


  Бербенков, още от момента, в който гръмна скандалът, и в ума и на сърцето ми са само три думи: “Да живее Wikileаks!”. Само че, когато подреждаш фишеците, за да срутиш нещо, трябва да ти е ясно какво искаш да има на негово място. Иначе се превръщаш в обикновен бомбаджия. Кауза трябва, нали разбираш?

 28. 28 Профил на doro
  doro
  Рейтинг: 388 Неутрално

  John Pilger: Why are wars not being reported honestly? | Media | The Guardian
  www.guardian.co.uk

  Revealed: Assange ‘rape’ accuser linked to notorious CIA operative | Raw Story
  www.rawstory.com

  Wikileaks Iraq war logs: Civilians have paid heaviest price
  www.youtube.com

  WikiLeaks Iraq War Logs: Torture, civilian death toll revealed in latest leak
  www.youtube.com

  Deadly Dust Todesstaub Teil 1 von 8
  www.youtube.com

  http://www.youtube.com/watch?v=repUEeI0hGk

 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:19 на 15/12/2010 от неговия автор.

 30. 30 Профил на doro
  doro
  Рейтинг: 388 Неутрално

  линковете по-горе на вниманието на Елиен и другите там американофили!

 31. 31 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#20] от "kKk":

  Пак си се наредил да переш кирливи ризи?

  .... И все някък против САЩ са "утечките".....

  Щото са Империя на злото, драги! Щото най-много са нарушавали общо-човешки закони! Впрочем що не търсят кой е доставил инфото на Асанж и да си го съдят? Никой няма да има нищо против!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 32. 32 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#30] от "doro":
  До коментар [#31] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  А аз все се чудя, как става така, че светът рано или късно научава за всички безобразия, свършени от САЩ, и никога за подмолната, двулична и антидемократична външна и вътрешна политика на Русия, да речем.
  Демокрация, приятели! Свободни медии, свободни хора, плурализъм, достъп до информация и гражданско общество!!! - това е обяснението.
  С държавни медии като „Российская газета“ и ведомствени пулове, които сервират удобна, цензурирана и монополна информация се стига до измислицата „суверенна демокрация“ по путински! До там!

 33. 33 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 464 Весело

  До коментар [#32] от "Spas Spasov":

  ха-ха-ха! и за да балансира липсата на информация за Русия, Спас Спасов тръгна да изобличава кагебейския шпионин Асанж по поръчение на генерал-губернатора от Южния парк.

  докато над България хвърчат щатски военни самолети, валят щатски ракети и на власт са щатски подлоги, аз ще се съсредоточа върху тях като по-непосредствена заплаха. Русия с нищо не е по-добра като помисли от САЩ, но ще я приема като проблем номер едно чак когато преобладаващото щатско натрапничество падне под нивото на руското.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 34. 34 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#33] от "Швейк":

  Прав си, Швейк! Всичко опира опира до търпимостта и снизходителността към натрапниците – въпрос на личен избор.
  Само че, не си позволявай да забравяш, моля те!, „че докато над България хвърчаха щатски военни самолети, валяха щатски ракети и т.н.“, в съседна Югославия сръбски шпиц комадни бяха организирали лагери за индустриално изнасилване на мюсюлмански жени и систематично избиваха мъжете, като например в Сребреница! А всичко това се случваше на фона на братския, панславянски поцелуй, който Русия раздаваше по двете бузи на Милошевич.
  Позицията към всичко това е също въпрос на личен, но този път цивилизационен избор.

 35. 35 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Ако уики-течовете помогнат да се промени МО(modus operandi) на системата, на кого му пука дали Асандж е Робин Худ или Димитър Общи?

  Човекът вече си свърши работата.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 36. 36 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#34] от "Spas Spasov":

  Цивилните жертви в Ирак предизвикват ли твоя "циливизационен избор"?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK