Редакционен: Доказани професионалисти

На 10 ноември миналата година на пресконференция в Берлин по повод падането на стената премиерът Бойко Борисов заяви: "Виждате, че агентите на ДС са във всеки скандал, във всяка една институция.


Ще видите, когато мине проверката във външно министерство за досиетата, какво чудо е там. А тези хора са формирали и формират външната политика на България." Тогава Борисов призова тези дипломати "да се ометат", като уточни, че ги подканя да се пенсионират.


Във вторник комисията по досиетата оповести, че 40 действащи посланици, сред които в половината страни от ЕС, са сътрудници на комунистическите тайни служби.
И преди да започнат излиянията за вечните от 60 години насам "доказани професионалисти" и "патриоти разузнавачи, служили вярно на родината", нека подчертаем, че 15 от огласените агенти са назначени с укази от Георги Първанов по предложение на сегашното правителство на ГЕРБ. "Нямам думи!В мен се заражда един голям гняв и решителността ми става непоклатима" - коментира външният министър Николай Младенов в профилите си във Facebook и Twiitter новината за дипломатическия си агентурен състав. Пита се обаче дали поне за въпросните 15 е направена предварителна проверка в комисията.


Оптимистите вероятно смятат, че сега огласените лица ще се "ометат". Песимистите обаче ще си спомнят, че през 2008 г. сегашният премиер намираше обучението на агенти в школата на КГБ за идентично със сегашните обучения в САЩ, Германия, както и че "руската разузнавателна школа е класика и всеки, който е минал оттам, със сигурност е научил много". Дума да няма.


Само едно знание продължава да се опъва на  управлението на българската външна политика - че в дипломацията поне посланиците не трябва да са обвързани с тайни служби. Защото са лицето на държавата. Разбира се, в случай че държавата не иска това да й е лицето.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK