Редакционен: Доказани професионалисти

На 10 ноември миналата година на пресконференция в Берлин по повод падането на стената премиерът Бойко Борисов заяви: "Виждате, че агентите на ДС са във всеки скандал, във всяка една институция.


Ще видите, когато мине проверката във външно министерство за досиетата, какво чудо е там. А тези хора са формирали и формират външната политика на България." Тогава Борисов призова тези дипломати "да се ометат", като уточни, че ги подканя да се пенсионират.


Във вторник комисията по досиетата оповести, че 40 действащи посланици, сред които в половината страни от ЕС, са сътрудници на комунистическите тайни служби.
И преди да започнат излиянията за вечните от 60 години насам "доказани професионалисти" и "патриоти разузнавачи, служили вярно на родината", нека подчертаем, че 15 от огласените агенти са назначени с укази от Георги Първанов по предложение на сегашното правителство на ГЕРБ. "Нямам думи!В мен се заражда един голям гняв и решителността ми става непоклатима" - коментира външният министър Николай Младенов в профилите си във Facebook и Twiitter новината за дипломатическия си агентурен състав. Пита се обаче дали поне за въпросните 15 е направена предварителна проверка в комисията.


Оптимистите вероятно смятат, че сега огласените лица ще се "ометат". Песимистите обаче ще си спомнят, че през 2008 г. сегашният премиер намираше обучението на агенти в школата на КГБ за идентично със сегашните обучения в САЩ, Германия, както и че "руската разузнавателна школа е класика и всеки, който е минал оттам, със сигурност е научил много". Дума да няма.


Само едно знание продължава да се опъва на  управлението на българската външна политика - че в дипломацията поне посланиците не трябва да са обвързани с тайни служби. Защото са лицето на държавата. Разбира се, в случай че държавата не иска това да й е лицето.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bahil
  bahil
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И от изнесените факти какво следва. Да се ометат или да останат да работят... Но гафът с дипломатите ни е най новият и големият в света...

 2. 2 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Нито е гаф,нито е най-нов,нито е единствен в света.Дали някой смята,че Шкумбата е по-подходящ за консул в Чикаго?

 3. 3 Профил на somebody0
  somebody0
  Рейтинг: Неутрално

  Бе народът си го е казал точно: "Нов бардак със стари к..ви не се прави". Има читави хора за всичко. Има и за посланици. Потърсете.

 4. 4 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 524 Весело

  Без да подценявам умението ви да омаскарявате като създавате колажи от изказвания окастрени от контекста ще отбележа, че истината за нашите дипломати можеше да продължава да се крие, както правеха предните кабинети.
  п.п. Авторът да се поучи от Любослава Русева, която лепи такива колажи с ненадминат финес и дарба!

 5. 5 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Сега да проверят всички посланници в София през последните 20 години на кого са сътрудничели?И на коя служба сътрудничат.
  И за НС важи и за Правителството.И за миналите правителства.
  Като сте казали "А", кажете и "Б"

  apoloniy
 6. 6 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  да ги отзоват

  low riders team
 7. 7 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 916 Гневно


  Това, че има такова огромно количество ДС "дипломати' не е изненада.
  Като се има предвид, че вече 9 г. се назначават със съгласието на главния бракониер на републиката - Гоце. И, че през това време НИКОГА не се е мислело за "лицето на България".

  Но проблемът тук е много по-дълбок. И той е в отчайващата липса на обществена нетърпимост към фашистките тайни служби на БКП и Т. Живков. И поради липсата на нетърпимост, и липса на лустрация.

  Много пъти съм давал за пример следвоенна Германия и нейното отношение към сътрудниците на фашисткия режим.

  България е в позицията на страна, отрекла на думи от самоопределял се като диктаторски обществен режим. На думи, но не и в живота, защото "стражите" на този режим са оставени да "бранят" законността чрез МВР, "бранят" националните интереси чрез ДАНС, "бранят" науката в БАН, "бранят" народните интереси в НС, "бранят" българите в чужбина чрез МС, "бранят" правата и свободите чрез ДПС, "бранят" свободното слово чрез медиите и т.н.

  Все едно след войната да се оставят ГЕСТАПО да бранят правата на концлагеристите, свободата на словото, интересите на германците и т.н.

  Дежурното оправдание е, че конституцията не позволява лустрация.
  Да, конституцията направена от БКП не го позволява. Тя затова не такава, за да могат ДС-тата да продължат да управляват.

  Но конституцията не може да забрани на нито една партия да прояви морал и да защити позицията, че няма "бивши" ДС. Имам предвид най-вече щатните ДС.

  Истинска демократична партия ще приеме, че независимо от конституцията НЯМА да приема, издига, назначава служилите в ДС. И ако завари на пост такива ще ги сменя само по морални съображения.

  Но ГЕЕЕРБ не са партия, а още по малко пък демократична такава. И рефлексите на Борисов не са на десен политик, още по-малко на вярващ в демократични ценности държавник.

  Затова и тоя шум ще отшуми.

  И, пак повтарям, това ще си е така докато обществото ни най-сетне не поиска да се промени. А като гледам темповете на съзраване на "мат'риала", това ще стане, когато всички ДС-та вече се пенсионират, задължително с най-високите пенсии, заради 'огромния" си принос за България, а на тяхно място се наредят синовете и дъщерите им. Вече не от ДС, но със същия "морал" и "вяра", защото са възпитавани от "родолюбщи, защитавали България".

  Защитавали я от "вредното западно влияние" - т.е. демокрацията.

  И жалко за министър Младенов, понеже верочтно ще го изцапат с ГЕЕРБерска помия.

  -------------------
  ГЕЕЕРБ са нещо по-лошо от БСП. За БСП е ясно - те защитават интересите на руските олигарси и собствените си милионери.
  Но ГЕЕРБ са политически вълк покрит с "кожата" на демократична дясна партия.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 8. 8 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 638 Весело

  Не знам дали са останали оптимисти. Сега Бойко ще направи поредната врътка и тройно салто с кълбо напред. Разбира се, точно в този момент ще спести искреното си възхищение от КГБ, не е удобно някак, но ще каже, че за един гарантира, друг го познава от детската градина, с трети е работил в МВР, а останалите няма кой да ги замени. И лицето на България ще си остане негримираното лице на простоватата, но брутална руска колониална администрация.

 9. 9 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Този въпрос освен всичко друго, е и морален! Срамно е за всички българи! Срамно е да си в съюз с някого и да му пратиш като собствени посланици агенти на КГБ! Но няма как да е по друг начин в държава, в която единственият президент с два мандата, свободно избран при това, да е доносник на ДС.
  Мръсно, гнусно, отвратително!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 10. 10 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#7] от "Demokrat":

  Ех, Демократ, Демократ, много си прав. За съжаление българското общество е неизличимо болно: 1/3 от него съставляват бившите ДС-кадри и тяхното най-близко обкръжение, представляващи т.нар. съвременен обществен икономически, управленски и пр. "елит"; останалите 2/3 от него са хора, толкова оскотяли от мизерия, че с носталгия си спомнят за "доброто" Живково време, когато всички те са имали "работа", "безплатно" "здравеопазване" и са ходили всяка година на "курорт". Съзнателно поддържаното перманентно състояние на материална и духовна мизерия никога няма да даде възможност на "матр'яла" да разбере какво означават реална заетост, ефективно здравеопазване и пълноценна годишна почивка. Така се получава един порочен кръг, от когото няма излизане: "Матр'яла" възпроизвежда съществуващия "елит", а "елитът" - "матр'яла". При тази ситуация радикална промяна в посока на реална демокрация, ред и законност е възможна само, ако самият елит осъзнае, че реже сам клона, на когото седи. Виж Чехия, Словакия, Унгария, Полша и пр.: Там имаше хора сред управляващите комунистически среди, които имаха достатъчно интелектуален потенциал , за да осъзнаят горната истина. За нещастие България е имала лошия исторически жребий да бъде най-непосредствено и най-дълго мачкана от съветския ботуш. Така е смачкан интелектът на българската нация. Сравни например Ярослав Дубчек и Тодор Живков по образование и интелект. Какво да се очаква тогава от този български "елит"? Той може и знае да управлява единствено на принципа "хляб и зрелища", довел до разпадането на могъщи империи. България не е империя, поради което окончателната и гибел ще е много по-бърза - в рамките на следващите 30-50 години.

 11. 11 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Назначете съдии във Външното министерство! Това са хора, свик на ли да работят само въз основа на закона,морала и ВЪТРЕШНО ТО УБЕЖДЕНИЕ! Това Л.Груев,А.Караиванова,Мингова,генералът от съдиите Пенгезов,фелдфебелите в поли от пехотния на Гене рала Софийски апелативен съд са цвета на нацията и достойно ще я представят навън!Някои от тях не знаят чужд език,но има и "англичани" - тези които не знаят достойно ще мълчат, а знае щите ще научат и закона и устава на МвнР за 2-3 месеца и няма да бъдат партийно обвързани!Ама вие не вярвате ли - нали Наде то Михайлова/Нейнска беше министър на ВнР и макар че в битно стта си е преводачка от испански език,достойно ни представяше и то с испански,не с английски език! Ами Т.Колев - човекът е арт ист и то първокласен, ама и той ни представяше в Канада. Зато ва:съдии в МВнР!Ползата ще бъде двустранна:в посолствата ня ма да има агенти на ДС, а ние ще си отдъхнем от съдии,които не съдят!

 12. 12 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 760 Весело

  До коментар [#3] от "somebody0":Че кат затърсят ,че кат изпонамерят разни румянки,калинки и"йес-менки"като мигленчето и пак ще вържем и ще ни се подиграват и смеят по целио свет.

 13. 13 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Ако не са от ДС, ще са от нещо друго. След като се отказахме от комунизма и тоталитаризма, остава Християнската идеология и принадлежността ни към голямото семейство на Християнските европейски народи. Кадрите на ДС бяха обучавани не толкова да служат за сигурността на държавата, отколкото да не се допускат отклонения от политиката на комунистическата идеология и интересите на комунистическата плутокрация. След промените от 1989 изпълняват функциите на тайно общество, което дърпа конците и тайно ръководи политиката на страната. Но останалите партии и партийните функционери не изпълняват ли подобни функции:"партии разбойници"- както ги е дефинирал поетът. Младенов е обхванат от гняв, но гневът не е богоугоден. За външен министър е по- подходящ възрастен, улегнал човек, с по- трезв разсъдък.

 14. 14 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Е, хайде точно Дневник да не се вживява много много... И тука не сте светици...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 15. 15 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ступидончо, имаш ли нещо предвид или като няма каквмо друго да кажеш минаваш на "всички са маскари" - щото като проверяваха медиите, от дневник и капитал не излезе никой

 16. 16 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 524 Весело

  "Разбира се, в случай че държавата не иска това да й е лицето."  А защо не се запитате какво е лицето на България , управлявано от милиционерско -фатмашката партия ГЕРБ , което управление ни натресоха същите тези малоумници, изписващи се като " демократи "Е ?

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Лустрация трябва! Незабавна лустрация - да се изреже всичко до корен.
  Който е сътрудничил на ДС - без признаване на трудовия стаж от момента на вербовката до момента на разсекретяване на досието му.
  Без право на заемане на длъжности изцяло или частично финансирани от държавния, общинския или съдебния бюджет.
  ТОВА ИСКАТ ХОРАТА!
  ТОВА ИСКАМЕ И НИЕ!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А ето какво казва за нас един свободен човек който е бил посланик без да има досие от ЩАЗИ:

  Премиерът Бойко Борисов е популист и гениален манипулатор, но за момента той е най-доброто, което България може да предложи, каза в интервю за Дойче Веле бившият германски посланик в София Клаус Шрамайер.
  "Българският парламент се е превърнал в машина за гласуване, направлявана от управляващата партия. Това вече не е свободен и суверенен парламент. Ако например Борисов се появи загрижен пред парламента и обясни на депутатите си, че казаното от него вчера вече не е валидно и поиска да гласуват точно обратното, то това се прави веднага", смята Шрамайер, цитиран от БГНЕС.

  Според него за съжаление Борисов е най-доброто, което България може да предложи в момента. Той не бил замесен в корупционни или някакви други скандали, което не означавало, че е най-подходящият за поста от гледна точка на произход или образование.

  България не прави изключение от повечето страни на Балканите, където липсват истинските държавници, уточнява Шрамайер. За премиера също не е убеден, че може да бъде определен като държавник.

  "За голямо съжаление след промените в България липсваше държавник, който да има куража да сложи край на комунистическото господство. Кръглата маса бе първата грешка, защото това не бе разговор между двама равноправни, какъвто бе например случаят в една Полша. На Кръглата маса в България един срещу друг бяха седнали бившата номенклатура с цялата си мощ и бедната българска опозиция, която не разполагаше нито с копирни машини, нито дори с хартия за печатане на материалите на прохождащата партия СДС. И в този смисъл Кръглата маса бе един фарс", смята бившият посланик.

  По думите му, друга голяма победа на комунистите била приемането на Конституцията, в която те успели да циментират юридически собствеността си.

  Шрамайер казва, че с умерената си позиция и въздържаност Желю Желев само е допринесъл за това развитие на нещата.
  Т.нар. "Боянски ливади", според него, са били истинска катастрофа. (на 30 август 1992 г. президентът Желев даде в Бояна пресконференция, на която разкритикува правителството на Филип Димитров. След нея ПГ на СДС се разцепи, Стефан Савов бе свален като председател на парламента. Димитров поиска вот на доверие към правителството. В гласуването на 28 октомври 1992 г. ДПС отказва да го подкрепи и първото правителството на СДС падна - б.р.)

  На въпрос по-различни ли са сегашните управници на България, д-р Шрамайер казва, че Борисов е великолепен пиар.
  "Той е популист, който знае как да въодушевява масите. Още като главен секретар той имаше няколко добри представления в битката с престъпността. Показваше се по телевизията, но това не промени с нищо нещата. Нито едно от 200-те поръчкови убийства не беше разкрито, докато беше главен секретар. Малко наркотици, малко задържани на митницата стоки, но така и не видяхме разкриване на нито едно от извършените тежки престъпления в България".

  Според Шрамайер в този смисъл Борисов бил популист и гениален манипулатор като бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Зад това стояла склонността на българите да си търсят месия. Това е много опасно, смята бившият германски посланик в София.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#17] от "Десен":

  Тебе пък КОЙ ТЕ Е УПЪЛНОМОЩИЛ да говориш от името на хората ?
  Или папагарски повтаряш глупостите на фюрера си с квадратната глава ?

  Патологичен ГЕРБерски егоцентризъм ...
  Психари нещастни ...

 20. 20 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Да се готвят пожарникарчетата!!!
  Бате Бойко, ти знаеш, че там КДС-арчетата сред старшите офицери са повече като процент, отколкото при дипломатите, нал тъй? Откъде знаеш ли? Ами нали лекции си им чел в Симеоново, бе! ГЕРБ-ерите са нагла сган!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK