Редакционен: Достатъчно е да им спрат командировъчните

Нямам думи! В мен се заражда един голям гняв и решителността ми става непоклатима."
Външният министър Николай Младенов във вторник по повод новината, че над 40 действащи посланици са агенти на ДС


"С тези хора трябва да се разделим."
Премиерът Бойко Борисов пред репортери в сряда преди заседанието на Министерския съвет


"Сред тях има хора, които съвестно са работили за България през всичките тези години. Правителството ще се обърне към президента с призив – тези хора, за които има вече установена принадлежност към службите на ДС и разузнаването, след една внимателна преценка да бъдат отзовани в България."
Младенов след заседанието на Министерския съвет
"С министър Младенов твърдо сме решени в парламента да отстоим отзоваването на всички тези посланици и оттук нататък повече да не се назначават бивши агенти или служители на ДС по нашите посолства. Решението е взето на политическо ниво. Много ме е срам от тези назначения. Не знам как утре ще си погледна колегите в Брюксел."
Борисов няколко часа по-късно


Самият осветлен с принадлежност към бившите тайни служби на комунизма, президентът Първанов вече каза, че няма да подпише укази за отзоваване на свързаните с ДС посланици. Възможно е някои от тях сами да подадат оставка, но по-възможно е повечето да издържат "стоически" ситуацията като едни "истински патриоти" и "доказани професионалисти".


И все пак правителството не е лишено от ходове, стига да не ни се поднася поредният театрален изблик на "срам". Защото въпросните "дипломати" не представляват пред света лично Първанов, а държавата, което ще рече данъкоплатците.


В този смисъл достатъчно е да им бъдат спрени командировъчните - основната част от заплащането на работещите в мисиите, което е в чужда валута, и да останат само на трудовия си договор с министерството. Нека Първанов им плаща повече от собствения си джоб.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK