Тъга по време на холера

Тъга по време на холера

© Иван КутузовБългария е най-тъжното място на света, твърди авторитетното списание "Икономист". Изводът се основава на връзката между доходите на глава от населението и задоволството от живота, обясняват двамата американски учени, изследвали я в продължение на години.


Те установят, че:
1. Хората в богатите държави са определено по-щастливи
2. В колкото по-бедна държава живееш, толкова по-окаян се чувстваш
...
Смеете се, нали? Но не е чак толкова елементарно!
Въпреки че Бетси Стивънсън и Джъстин Уълфърс от университета на Пенсилвания се заемат да оспорят "Парадоксът на Йистърлин", който гласи, че "щастието не се купува с пари", двамата доразвиват теорията му чрез прегледна скала. Слагат, с други думи, след "щастието не се купува с пари" едно много важно "защото" и по този начин индивидуализират щастието/тъгата.
...
Ето някои от изводите:
Да си беден в Норвегия не е трагедия, защото получаваш достатъчно, за да изплащаш ипотеката си, а през лятото да си починеш в Палма де Майорка.


Да си богат в Русия е трагедия, защото се съобразяваш с десетки административни препятствия и "благословии" от най-високо място, преди да отидеш на почивка в Палма де Майорка.
Да си беден в Швейцария не е трагедия, защото живееш като богатите, само че по-скромно.
Да си богат в Молдова е трагедия, защото живееш като бедните, само че по-нескромно.
...
"Усещането за щастие е относително", заключават Стивънсън и Уълфърс, описвайки как азиатците изглеждат по-нещастни, а скандинавците – доста по-доволни от живота, отколкото доходите им предполагат. В Хонконг и Дания, дават пример те, имат сходна покупателна способност, но хонконгците показват удовлетворение 5.5 по 10-степенната скала, докато датчаните - 8.
България пък сред изследваните 131 държави не е никак зле - страната ни е над средното ниво по доходи. Като удовлетвореност на българите от собствения им живот обаче попадаме далеч под държавите със сравним среден доход и с индекс под 4 за щастие – по-ниско и от... Хаити.
...
През януари тази година остров Хаити беше разтърсен от унищожително земетресение, в което загинаха 230 000 души. Близо един милион останаха без покрив. Икономиката беше срината, като щетите се оценяват на 9 млрд. долара. В момента епидемията от холера продължава да се разраства - по данни на ООН на острова са регистрирани повече от 80 000 случая.


Очаква се през 2011 г. броят на заразените да надхвърли 400 000 души. Обстановката се усложнява и от масовите безредици заради фалшифицирането на резултатите от изборите, проведени на 28 ноември.
...
Общо 59% от българите се смятат за бедни, оповести тези дни и "Алфа рисърч". Въпреки че част от тях имат доходи над средните за страната, близо две трети от анкетираните отговарят, че се чувстват неудовлетворени.


Собственото ми проучване даде още по-печални резултати: 87% от моите приятели отговарят, че са бедни – съответно тъжни, като всеки от тях посочва различно "защото".
М.: Не съм си купувала книги от две седмици.
В.: Няма как да отида на ски в Австрия през януари.
С.: Той не печели и стотинка, не купува хляб, даже хляб не купува!
Г.: От половин година не съм плащал ипотеката, спрях детето от тенис.

...
Доходите на тези 87% от моите приятели са средни или малко над средните. Живеят в средно големи апартаменти. Семействата им са средностатистически, обикновено с две деца, които са средно грамотни, средно добре облечени и средно възпитани. Работят средно или малко над средно добре. По средата на лятото ходят на море, по средата на зимата – на ски ваканция. Средно високи са. Бих казала, че и тъгите им са средни.


Никой от тези хора не е преживявал унищожително земетресение, в което да загуби всичко. Само са чували какво е холера или пък имат по-скоро романтична представа за тази смъртоносна болест покрай "Любов по време на холера" от Маркес.
...
Бедата на Хаити, твърди американският политолог Даниел Ериксън в своя статия във "Форин полиси" от този януари, е на второ място неблагоприятното географско положение – островът се намира върху пукнатина на земни пластове, предразполагаща към трусове. Преди да стигне до първата причина, Ериксън уточнява: Хаити не е във война със съседите си, всички хаитяни говорят общ език и са една от културно най-хомогенните нации в региона.


Военните, някога най-тежко въоръжените в Западното полукълбо, са разформировани и заменени от полицейски сили - наистина корумпирани и некомпетентни, но със сигурност не и силов апарат за държавни репресии. Въпреки усещането, че в страната цари неовладяемо насилие, убийствата на глава от населението са доста по-ниски от тези в други страни в Латинска Америка и Карибите.
...
През последните 20 години обаче в Хаити управляват клептократични режими. Съответно корупцията е превърната в норма, а бедността е стигнала до онова ниво, в което проблем за управляваните е да се хранят поне веднъж дневно. Дивото обезлесяване – и то следствие от бедността, още повече засилва уязвимостта на страната, защото нищо не може да спре ураганите и циклоните, които възникват в Атлантическия океан.


Столицата Порт-о-Пренс е най-очевидният пример за тази уязвимост. Градът е обраствал с бидонвили, които при всеки силен дъжд се разпадат на картонена каша.
Бедата на Хаити – продължава Ериксън – е в неспособността на правителствата да уцелят средното ниво на бедност.
...
Много бедният човек е много опасен. А 99% от хаитяните са тъкмо такива. Те нямат какво да загубят. Затова след 30 години диктатура на фамилията Дювалие, от 1986 г. страната навлиза в период на често повтарящи се политически кризи, прекъсвани от кървави държавни преврати.


Цели 20 години Хаити продължава да затъва в бедност, а основното занимание на населението му, което наброява около десет милиона души, е да сече дървета и храсти от хълмовете, за да прави дървени въглища. С тях приготвя най-простите ястия, а когато вече не може да приготви и тях, обръща "дърветата" срещу властта.
...
Много бедният човек е яростен. Той не може да си позволява лукса да тъгува. Това може да прави само средно бедният човек, който е средно спокоен за утрешния ден. Точно толкова спокоен, колкото хем да се тревожи как ще оцелее, хем да не излезе на улицата с "дърветата". Зает с тези мисли той не хаби енергия да се сдружава с други средно бедни хора. Всеки оцелява поединично. Както казва моята средно бедна приятелка В., "това е като при замръзването – пазиш си силите и се мъчиш да не заспиш".
...
Средно бедният човек е примирен, не отчаян. Неговият стандарт е средно търпим, жизненият хоризонт - средно ясен. Той е "да сме живи и здрави, пък другото все ще се нареди". Той е "важното е хляб да има" и "да свържем двата края". Неговото тихо мрънкане е безобидно. "Когато са тъжни, хората често стават тихи, по-малко енергични и затворени в себе си." Средната тъга на средно бедния е благодат за управляващите.
...
В момента от кръчмата под нас се носи рефрен:
Тъгувам аз, нощите са дълги
пусти и студени,
тъгувам аз, моля те ела!
Тъгувам аз, даже и в съня си
чувам твоя глас,
тъгувам аз.
Гласът на певицата е кахърен, а последното "тъгувам аз" прозвучава като стон. Долу има сватба.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Браво, отново, за пореден път!
  И си мисля, че всичките помощи: социални помощи, помощи за безработни и всички други помощи са "направени" за да се поддържа ясна границата между "средно бедният човек" - примирен, не отчаян и съвсем бедният човек - съвсем отчаян. Защото иначе мнозина биха обърнали дървото ... Поддържай огъня без да го разпалваш ...
  А трябва ли да се чака дъното?

 2. 2 Профил на tiramisu
  tiramisu
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Страхотна статия! Малко тъжна, даже... средно тъжна, но все пак страхотна

 3. 3 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  "Много бедният човек е яростен. Той не може да си позволява лукса да тъгува. Това може да прави само средно бедният човек.."

  Много точно казано.
  Та внимавайте, г-да.
  С януарските сметки за парното. С данък "Колиба". С бонусите по министерствата. С показните акции за разрушаване на бунгала от фазер. С национализациите. Със здравната каса. С двойния аршин. Със СРС-тата. Със скъпоструващите и безсмислени проекти.
  И с много други неща. Критичната маса отнова започна да се набира. И прагът, след който са дърветата, може да се окаже много по-близо, отколкото сте предполагали.
  Но едва ли от тях ще се правят дървени въглища.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 4. 4 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Реалната бедност е едно,по-срашно е усещането за бедност и липсата на солидарност.От наблюденията ми в България нещастието на хората идва точно от усещането за бедности, за изоставеност,за самотност и липса на солидарност.Латинска Америка е много по- бедна от България и корупцията е като българската,ама хората не са така нещастни ,защото в чаболистките квартали са много солидарни Ако един има храна имат и другите.Корупцията прави хората недоверчиви и мразещи се в България.Има и още един факт- от едно релативно равенство/еднакво бедни в соца/се преминава в едно общество на полюси .Много изразено поради липсата на една истинска средна класа. Това подсилва повече усещането за фрустрация, още повече това полюсово общество е продукт на един "бандитски"преход .Усещането за бедност е в основата и на лошото здраве.Това води до непрекъснат стрес да мислиш за изхранването,за сметките,за бъдещето на децата......На тази база и психо-соматичните заболявания.А като се добави и колабиралата здравна система........Доказано е, че хора които са имали усещане за бедност са преминали към по -висок социален статус продължават да имат по-лошо здраве.Така,че към бедността ,ако се прибави и разклатено психично и физично здраве наистина не може човек да прелива от щастие.Един реагира премирявайки се,друг с агресия насочена към някой по-слаб от него.Или като казваме един страда от язва,а друг я причинява на останалите.
  Разбира се винаги има изход,защото живота е много кратък и хубав ,ама това е друга тема!Важно е, да не се подава един на песимистични настроения и да има по-голямо доверие на себеподобните си.


 5. 5 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 644 Неутрално

  чипът... чипът... крещи за смяна...

 6. 6 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Банално. Именно мрънкането е проблемът на България. Всеки мрънка и се оплаква. А България съвсем не е толкова зле. Тя и средно зле не е - по-добре е от средното световно ниво, ама може и да се срине, ако продължаваме само да се оплакваме. Или пък да оригиналничим самоцелно, както Русева прави от години. В началото беше интересно, вече е банално.

 7. 7 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alien":

  Съгласен съм с теб, като изключим мнението ти за Русева, тъй като й харесвам статиите.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 8. 8 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Тъпо, тъпо, много тъпо!
  Замириса на бедност.

 9. 9 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Само да допълня че проблема на Хайти а и на 2/3 от света не бедноста а раждаемоста То около Хайти има и други острови дето са на пътя на ураганите ама не са се самоунищожили

 10. 10 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Весело

  Българина не рИве, само в кратките моменти, кога яде кИфтеата !!! )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 759 Неутрално
 12. 12 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За пръв път прочитам статия, заради името на автора и не се излъгах. Бях запомнил името, когато написа, че г-н Първанов е вреден преди година. Браво - перо, кураж и гражданска позиция.

  Не, че съм съгласен с изводите, контрапример: колко родители вече убиха себе си, а и децата, заради това, че няма какво да ядат? Случи се доста пъти през последните години. Дори мъже с пистолет се застреляха.

  Ако твърдението е вярно, то тези хора би трябвало първо да потърсята сметка на други, преди да приключат със себе си. Но не го направиха. Никой от тях. Следователно ...

  Още веднъж ПАК хубава статия, браво.


 13. 13 Профил на krasinsky
  krasinsky
  Рейтинг: 374 Неутрално


  Ще сме нещастни дотогова, докато мисленето ни се опира на следните втълпени от нас самите в съзнанието ни догми: 1/ Някой все за нещо ни е виновен. 2/ Някой непременно трябва да свърши онова, което ние трябва да свършим /т.е да ни "оправи"/.
  3/ Някой все за нещо ни е длъжен. Имам чувството, че колкото и бедно да живеят хората например в Бангладеш, каквито и нещастия да преживяват - природни стихии и пр., живота у тях върви и е непобедим. Но ние искаме непременно да ни управляват "бащици" и да мислят вместо нас. Извинявам се на онези българи, които действително не заслужават тези думи.

 14. 14 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 798 Весело

  След като се сринаха митовете за "работливия българин", "образования българин" и "великия българин" всички трябвада проумеят, че просто сме една съсипана нация или с други думи мат'ряла не става! Това разбира се не важи за всички, но по-голямата част от българите просто не стават! Свидетелство за това е и поредната статия, която затвърждава българина като мрънкач, разчитащ на месия, който да оправи нещата или на държавата като основен фактор в живота му! Точно това е посткомунистическия синдром от който страда българина! Държавата е виновна и държавата ми е длъжна! Истината е, че ако искате да бъдете нещо повече от средно ниво, мрънкането трябва да ви е изцяло чуждо!
  Ето и една интересна статия за български феномен - мегамрънкане, която доста по изчерпателно показва нещата:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2010/07/16/933794_mrun-mrun_neshto_surdish_li_mi_se/

 15. 16 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  В зеята на Нелепостите

  Тук всичките от опозицията изпуснаха вик от удивление. Картината, която се откри пред очите им, беше дивна, вълшебна! Нищо не може да даде понятие за чудесната панорама, видена оттука.

  На север - едно геометрическо вълнение от тъмносиви магистрали, мостове и виадукти подредени и шарени, които се сливаха неусетно с безконечната гола равнина, гледка възхитителна, единствена, която обгръщаше голяма част от Западна България: Такъв вид представляваше и по-насам към юг, разляна пред погледите на пътниците дори до Софийско поле, жива, великолепна, мощна...
  На юг пък към магистрала Тракия гледката надминаваше всичко, което въображението може да си представи, фантастичен, безплътен в страшната си далечност, приличен на блян път!

  Та и цялата гледка приличаше на блян.

  Пътниците гледаха в прехлас.

  Планинският ветрец раздухваше полите на кашмирените министерски палта; червената рокля на Любослава Русева се развяваше. Един от министрите каза, че е пътувал по швейцарския Оберланд и по Пиринеите, но че на такава гледка не е присъствувал. Всички бяха във възторг. Г-ца Русева само думаше: "Колко много хубаво!" Може би тя беше първата журналистка, която беше възлизала толкова високо. Д-р Стефан Константинов, видя оттука всичкото нищожество и лъжа на пишештото войнство. Николай Младенов сочеше на Любослава някоя точка в хоризонта на североизток и й шъпнеше, че там се пада Русия. Журналистката пулеше учудено очи към Враца, за да разпознае Русия.

  Бойко Борисов веднага изпита обаянието на мястото, той пръв път тука забрави ГЕРБ, т.е. не страдаше за партията. И партията, и страстта му, и страданията му, и спомените му избледняха, опошлиха се, оситниха се до незабележителност пред шеметното и колосално величие на магистралите, пред тяхната неизмеримост, стихийност и вечност. Сякаш че ония вълни бяха за земята, бяха нейни растения и от нейната почва се хранеха, а тука в областта на небето, те не бяха понятни!
  Като се нагледаха, пътниците се наканиха да обядват. Вятърът на върха беше доста силен, та слезнаха по на ниско на билото, за да им пази малко завет чуката.
  Към края на обеда пристигна и Росен Плевнелиев, посрещнат от весели поздравления. Той се присламчи до тях и зе участие в пиршеството с една вълча охота, изострена чудовищно от петчасов кучешки вървеж нагоре.

  Любослава с разчервенели бузи, с блеснали очи, беше много весела. Тя се чувствуваше щастлива, че се намира при толкова златни хора, които замайваха погледа й. Министрите й се любуваха, тя занимаваше дружината със своя смешен и изкълчен български език, странен в устата на така изпечена журналистка, както бе странно и свободното й присъствие в туй общество от народни представители, въз тоя приоблачен планински връх. "Какво би казал Доган, ако я видеше тука? Нов свят, а!" Поканиха я да попее. Любослава беше певица. Борисов предложи да изпее Доган-пашовата песен, модна тогава у тройната коалиция!
  И министрите направиха същата просба.
  - Та ние съвсем няма нищо да отберем - каза Мирослав Найденов.
  Важди Рашидов извика, че ще превежда, но прибави, че г-ца Русева ще се разтъжи. Журналистката престана да е весела, лицето й стана сериозно, тя наведе черни очи надолу и запя с тънък сребрист глас, но пълен с непостижима меланхолия:

  Гидерим, гидерим, валидем,

  балканлар тюкенмес,

  аркама бакаръм, валидем,

  имдат итишмес, огул огул.

  Буна ГЕРБ кавгасъ дерлер, валидем,

  гиден дьонмес, огул огул.

  Пилевня дидиклери, валидем,

  бир офак касаба,

  кеселен келлери, валидем,

  гелмес хесаба, огул огул...

  Доган паша бизи, валидем,

  верди фесада... огул огул. *

  Непроницаемо дълбоката скръбност на мотива на тая песен хармонираше със скръбта на думите й. Това не беше песен, а въздишка на цял народ, победен и унизен в борбата. В това просто, грубо, безхитростно творение на някой неизвестен "шаир" беше изляна душата на една погибающа империя, безнадеждно страдание, тъга безконечна, немощно покорство пред ударите на провидението. Повторките: "валидем" и "огул, огул" бяха плач висок, сърцераздирателен, който подчертаваше риданията на мотива с една сила покрътна, изразителност, непредаваема от друг език... Тая песен, пяна сега от Тройната коалиция, беше един вид "На реках вавилонских" на угасналото турско величие... По бузите на Любослава се порониха сълзи. Важди Рашидов спря обясненията, също почувствувал, че му овлажняват очите.
  Министрите нищо не виждаха в простите думи на песента, но арията проникна в
  душите им и те разбраха всичката поезия, що крияха тия тихи, страстни звукове.
  Те благодариха на г-ца Русева, която се изправи, дигна омбрелката и изложи лицето си срещу това на Борисов.
  --------------------------

  * Отивам, отивам, майчице - балкани се не свършват, - гледам назад майчице -
  помощ не иде. - Това е война с ГЕРБ, майчице - който иде, - не се връща. -
  Називаемият Плевен, майчице - е един малък град. - Но на отсечените глави там -
  няма сметка. - Доган паша, майчице - отдаде ни на гибел...горе

  Матер'ял поръчка на млади помчета ГЕРБ-Лехчево срещу 2 бурканчета лютеница и един компот. Оригнал Иван Вазов.

 16. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 18 Профил на topado
  topado
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Средно бедният човек е примирен, не отчаян. Неговият стандарт е средно търпим, жизненият хоризонт - средно ясен. Той е "да сме живи и здрави, пък другото все ще се нареди". Той е "важното е хляб да има" и "да свържем двата края". Неговото тихо мрънкане е безобидно. "Когато са тъжни, хората често стават тихи, по-малко енергични и затворени в себе си." Средната тъга на средно бедния е благодат за управляващите.

  До коментар [#13] от "krasinsky":

  Подкрепям трите точки в коментара ти и мисля,че цитираното по-горе е в подкрепа. Но за жалост мисленето (манталитета на "народа) най-трудно се променя?!? Не зная при нас кога и дали ще се случи в скоро време???
  Иначе статията е чудесна и точна, както почти всичките й работи досега.

 18. 19 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  За да сме най-тъжната страна,
  истината е само една:
  за калпавите ни политици
  ги няма народните ритници!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 19. 20 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Това есе (не статия) е по-скоро за Хаити, отколкото за България. През игото българите са били по-бедни и по-потискани, но религиозни, морални, трудолюбиви и доволни от съдбата си. Днес са определено по-богати отпреди 130 години - имат апартамент, къща на село или вила, кола, имущество, но се чувстват нещастни. Защо? Защото се сравняват с по-богатите от тях и им завиждат. "Ако в България се роди гений, той ще бъде само гений на завистта" (Елин Пелин).
  .
  Неделя преди Коледа -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 20. 21 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#20] от "о. Павел"

  Съгласен съм с отец Павел.
  А на Люба ще препоръчам поне до Новата Година да пише малко по-весели неща. Тя, че е права - права. Но истината от догодина отново.

  Миша
 21. 22 Профил на redneckyt
  redneckyt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Преди 15 години, средно бедни нямаше. Всички бяхме бедни. Преди 10, нямаше средно богати, всички бяхме богати - да не кажа тъпкани с пари - тъй като всички почнаха да строят и си накупуваха жилища, коли, вили, хеликоптери и каквото друго душа им иска (дори и такива като сега средно бедните приятели на авторката, която въпреки тяхното негативно влияние е написала хубава статия) и докато имаше работа, докато в областта на креативната мисъл маркетингът на банките беше засмукъл всичко дето може да чете и пише, докато цените на панелките бяха тръгнали нагоре като група пенсионирани ентусиасти към хижа Алеко и докато никой не мислеше с главата си когато чуе за ипотека или жилищен заем, дотогава - значи кажи речи допреди една година, година и половина - нещата вървяха добре и все още бяхме на върха на богатство и, по логиката на Економистите от "Економист", на този на щастието.
  Германците, обаче, имат една хубава поговорка:
  Който се е качил на високо, може да падне на дълбоко.
  Така че по-добре да се радваме, че все още сме по-средата, а не на дъното на бедноста. Много хора, в това число и държави, са я подкарали натам, и у дома тенденцията също е негативна.
  Ето защо НЕ вярвам с дърпане на опашката на дявола, или поне намека за него, който, поправете ме ако греша, усетих в сатията, нещата да се оправят.
  Каквото има да става, ще стане и без помоща на "социално чувствителната" журналистика - когато му дойде времето. Само се надявам, да не прилича на зимата на 97-ма, или не дай си боже още по-лошо. Виждате, Гърция е на един хвърлей място.
  Дотогава, критика - да, но с призивите за недоволство от "средната ни бедност" - ПО ЛЕКО...

  http://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_Great_Depression
 22. 23 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1397 Разстроено

  БРАВО на Люба!!! Хубаво казано, колкото и да боли описанието на тинята в която е затънал матрЯла.
  Средно бедният човек е примирен, не отчаян. Неговият стандарт е средно търпим, жизненият хоризонт - средно ясен. Той е "да сме живи и здрави, пък другото все ще се нареди". Той е "важното е хляб да има" и "да свържем двата края".

  Тъжна работа... Среднячеството и посредствеността - това е общият знаменател на матрЯла... За кършей хляб е готов да се примири с какво ли не, да търпи и унижения и лъжи от страна на "лидерите" си.
  За това масата бе щаствилва по Соца, всички бяха средно бедни и това бе регламентирано от Партията и социално прието. Хоризонтите бяха предначертани, обозрими и ясни.
  Всички в кошарката. Не може да полетиш, но не може и да паднеш...

  А после стана тя каквато стана.... Иска се лична инициатива. Отговорност, няма зададени "правилни" отговори. А не се знае как да става това. Няма опит, няма и авторитети (примерно автентични дисиденти) които с примера си на гражданско поведение да водят хората.
  Един единствен път, когато имаше реална опасност за тотално обедняване - комунистическото "управление" на Виденов - тогава хорицата се стреснаха и излязоха по улиците.
  После много бързо задремаха отново, така де, няма сега да си даваме зор...
  "От акъла си си пати" е казано, та поради това никой не е виновен че БГ е такова тъжно, бедно и нещастно място...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 23. 24 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 594 Неутрално
 24. 25 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Тя Любослава добре се е упражнила, само дето поради някаква причина премълчава, че "щастливото" изследване е правено през 2008-ма. Те и Економистите много-много не наблягат на този факт, не е нейна грешката.
  А той хич не е маловажен. От 2008-ма много вода изтече и много пара се затри по света. Как ли са сега комшиите гърци и дали си дават сметка какво още ги чака?
  Знам, знам и аз имам познати и приятели като Любославините.
  Има един дето цял живот на кредити караше - излезе от един, влезе в друг. Дори някога се случваше по два-три и повече едновеременно да коландри. Сега той е най-зле и наистина почна да разпродава. Скърца със зъби, псува и разпродава - за да яде и плати сметките. А какви времена бяха за него - тва ски в Австрия, тенис-менис за децата си беше семки за него. Пукет, Бали и сафарито в Кения бяха нещата за които си струваше да се говори с него. И всичко това на кредит. Как се е оправял той си знае. "Щастлива" история.
  Явно и Економистите малко са поучудени на България щом са ни изнесли в заглавието. Явно сме си аномалия отсекъде погледнато. И естествено нашенската плиткоумна, с извинение, журналистика намокри кърпичките - "Ооо, колко сме нещастни, горките ний! О, малее, майчице, що сме толкоз нещастни - няма ли кой да ни помогне." Радия, телевизии, вестници - реват та се късат - ореваха орталъка.
  Как пък не се намери поне един да вникне малко от малко в графиката и осъзнае за кво става въпрос. Все пак ние най-добре си се познаваме и не би трябвало някви американци или от Економист да ни разтълкуват характера.
  Та, значи БВП-то (Брутния Вътрешен Продукт) на калпак е 8000долара годишно. Демек едно четирчленно семейство изкарва 32 000 долара годишно или близо 40 000. Тука включваме и бебета и пенсионери и пр. Верно, че е средно, то значи има и с по-малко да изкарват има и с повече. Тва е.
  Да, ама нашите сиромахомилски журналисти, на 99% от "работническо-селски" произход най-много второ поколение виждат или само бедните или само много богатите, когато им платят да ги дават по телевизията, или изтипосат във вестника.
  Средната класа не присъства в медиите. Погледнете новините - вечер циганета до откат по всички канали, сутрин силиконови каки, футболисти и тук-таме някой банкер или депутат. Нормалните хора ги няма. Ако някой от вън гледа нашата медиина среда ще остане с впечатление, че сме нация от изоставени деца и футболисти и силиконки.
  Извинявайте, ама това наистина действа угнетяващо.
  А що се отнася, че 8К на човек (което ни поставя някъде в средата на графиката) не ни прави "щастливи" означава че наште хора с малко не се задоволяват и имат мотивация и сили за още. А, нация която има мотивация няма да се затрие в близките години. Да му мислят тия дни дето са хепи и съвсем скоро ще разберат колко е измамно тва чувство на тия времена.

 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 27 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Щастието е отношението на Желания към Възможности. Просто нали. Да но и от тук нататък става по-сложно. Какви са ти желанията? Какви са ти възможностите ... ама истинските не тези които ти си мислиш че имаш.
  България е държава в която се говори на "марки" Никой не казва колата ми. Всеки казва Голфа ми, БМВто ми ...Не е телефона ми а Нокията ми. Никъде по света не съм чувал такова нещо само в България и Русия. Това е защото хората са еснафи и със смазано самочуствие. Познавам БЪлгари които като ги видя по три седмици не си сменят обувките но иначе все ти навират някакъв телефон в очите. Обикновено модел който е направен за дата трансфер и интернет - нещо което не е типично за България. Такъв човек се чуства нещастен когато няма последния модел. В същото време не му пука много че детето му е полуграмотно. Какво да се прави - манталитет който е култивиран с десетилетия. И при Соца и сега средния човек не вярва в бъдещето нито пък вярва че има контрол върху собственото си бъдеще. Най-често чуваната реплика в България е "Ами каквото за другите такова и за нас" по-робска философия няма да намерите по света. Това за духовната бедност. За другата истинската, задушаваща бедност - какво да говорим. Оставете я тази "средно статистическа" класация. Да на средата на класацията сме по макро показатели. Но колкото една държава е по-корумпирана толкова по-малко тази статистика е вярна. Здравеопазването е може би най-лошото в Европа, бъпреки че е доста скъпо. Изглежда като че ли се нареждаме по средата по пари за здравеопазване но истината е че от корупция, неефективност и кражби накрая за пациентите остава по-малко от на тези в Хаити. Образованието също, ПОлицията е социален клуб на простовати и полуобразовани хора оставени сами да изтръгнат от обществото надницата си. Правосъдието е само за тези с връзки. Икономиката е нелегална и полу робска. Големите проекти - Енергетика, Магистрали .. са заграбени от чужди сили. Интелигенцията я няма никъква. Ами как да си щастлив? Това са все показатели които не е лесно да се измерят с пари. Добави към това и болните еснафски амбиции на Българина да носи "маркови" дрехи, коли, телефони етц. И ето ти картинката.
  Е може да добавите към това че БЪлгарина не обича да се усмихва и да поздравява. Къпането е "опция" .... и Щастието е пълно.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 27. 28 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Браво1
  Браво!
  +

  Хитростта пречи на мисълта!
 28. 29 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#27] от "kKk":

  Прав сте, напълно!
  +
  Браво!
  Познолих си да си го копна!
  Още веднъж браво!

  Хитростта пречи на мисълта!
 29. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#27] от "kKk":
  Човече, смени си компанията. Наистина не си за завиждане.
  Нито един от хората с които общувам не си говори зателефона като марка. Същото и за колите.
  Още по-малко пък да си сменят обувките всяка седмици или всеки месец дори. Хората край мен общо взето носят летни, зимни и официални.
  "Каквото за другите, такова и за нас" със сигурност не е принципа, на мен и обществото край мен- независимо от доходите.
  Лично не мога да се оплача от здравеопазването. На мен и членове на семейството ми се е налагало да опрем до него - ама (пу-пу да не го урочасам) хората си вършиха работата. За по-тежки случаи - бутилка и цветя на докторите. А, веднъж дадох и малко повече, ама не са ми искали. Взех и документ за дарение и си ги приспаднах от данъка.
  Децата се учат нормално и на частни уроци по принцип не ходят. В най-добрия Универиситет в България и най-добрата гимназия в София.
  В къщи всички имаме различни телефони и никой не обръща внимание на марката. След като загубиха по едни два скъпи, сега сами отказват.

 30. 31 Профил на febra
  febra
  Рейтинг: 583 Неутрално

  сериозна липса на въображение
  на страдащите, не на Любослава
  това е проблема

  "Attitude is a little thing that makes a big difference" W. Churchill
 31. 32 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#30] от "k_":

  Браво на тебе. Ти явно си от щастливите Българи. Дано да имаш късмет и още благодат. Но явно не си от стредностатистическите Българи, освен ако не искаш да кажеш че тази класация е лъжа.
  За моята компания не се тревожи. Аз от много, много години съм в друга компания. По-голямата част от живота ми вече мина в Америка ...а за съжаление не съм млад вече. Вероятно и мнението ми е малко странно за тебе защото моя житейски опит е друг. Но мисля че е интересно да чуеш и малко по-различна переспектива, освен ако не си от тези "щастливи" които не се интересуват от нищо.
  Образованието ни е много лошо. Преди 26 години децата които идваха от България ги записваха в следващия клас без проблеми. Сега децата от България не могат да изкарат стандарта за съответния си клас и трябва да слезнат в по-долен.
  За здравеопазването - Баща ми го умориха преди няколко години по болниците за нещо което в Европа и САЩ не е никакъв проблем. А и пари давах "на корем" Похарчих около 20 лиляди за 40 дни при положение че той си имаше всички застраховки. Това бяха само за "експерти" После като му занесох изследванията и епикризата в САЩ лекарите само клатеха глава.
  За Сивата икономика какво да то разправям. Аз съм от другата страна на барикадата. Имам бизнес оставен от баща ми който още подържам от далече. Прави ми повече пари на година отколкото средния Българин прави за 10 години. Но плащам над 15% "Кик бек" иначе не става. Този който наистина движи бизнеса е осигурен на пълна хубава заплата. Останалите ... нали знаеш. От някъде трябва да изкарам парите които давам на ръка. Аз не съм средностатистическия Българин и не ми пука. Но тези които работят за мене са .. и са доста зле.
  А иначе не мога да си сменя компанията в България защото това са ми приятели от детството и роднини. Всичките са образовани хора някои с бизнеси. Мисля че са доста репрезентативна извадка за България, особено за София. Като пари са над средното ниво но никой не цвили от щастие. Не те знам какво правиш ти и с кой общуваш но тези хора които аз познавам са изтощени от корупция, от груби обноски навсякъде където се обърнеш. Ти може и да си свикнал но аз се връщам в Бг за 2, 3 седмици всяка година и ми е адски неприятно че хората не ми отвръщат на поздрава като се разминаваме и че не се усмихват. Това е ужасно депресиращо и ме прави да се чуствам нежелан и нещастен.
  А това за марките ти гарантирам че е така. Племенницата ми има телефон 5 пъти по скъп от този на сина ми но живее в гарсониера с цялото си семейство а сина ми ходи на училище с кола. Той е на 16 1/2 години. Тя е на 17. Тя ходи на море по два пъти в година и е нещастна. Сина ми работи през ваканцията и не се оплаква никога. Тя пуши и пие и псува като хамалин, Той не. В България него го смятат за "тъп Американец" който не може да пие и да кара понеже живее в "полицейска" държава. Той е обиколил Европа, ходил е в Азия, има повече приятели от нея, карат бъгита и мотокрос мотори, БМХ колела и мисля че живота му е интересен и пълноценен. В България го смятат за скучен и задръстен защото не носи маркови дрехи и не стои в чалготеката до 3 през нощта. Как да им обясни че в Америка само негрите и мексиканците въздишат по марки. Пак опира до Желания и Възможности. Желанията се възпитават, Везможностите се постигат с образование и як труд.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 32. 33 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Прав е # 5! Като си сменим чипчетата, нещтата ще тръгнат!

 33. 34 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#32] от "kKk":

  "аз се връщам в Бг за 2, 3 седмици всяка година и ми е адски неприятно че хората не ми отвръщат на поздрава като се разминаваме и че не се усмихват"
  --------------------------
  Това е малко прекалено. Сещам се за някое и друго място в Америка, където ако се опиташ да поздравяваш всички, с които се разминаваш на улицата, тутакси ще те вземат за луд, ще внимават да не те погледнат в очите и ще те заобикалят отдалеч.

 34. 35 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#32] от "kKk":+++++++++++

 35. 36 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 374 Весело

  Да си мрънкащ безработен мързеливец в България не е трагедия.
  Просто няма други.

  It is the nice place.
 36. 37 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До 30,
  С удоволствие прочетох коментара ти, но я с помисли, и си признай честно!
  Не познаваш ли хора, чиито автомобил е дори по-скъп от панелката, в която живеят?
  Не познаваш ли хора с телефони от по 500лв, които само ти кликват, и чакат да ги набереш?

 37. 38 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До 34
  Изненадан съм от големия брой форумисти, които познават Америка по-добре от квартала в БГ, в който сживеят

 38. 39 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Това, което те прави нещастен, подлага те на стрес и те разболява е пълната липса на избор. В зората на демокрацията един американски професор в областта на т.н. "Наука за поведението" дойте в МА и изнесе резултатите от сравнително проучване върху живота на две групи плъхове: първата група имаше възможност за свободно придвижване, избор на храна и режим на живот (почивка и двигателна активност); при втората свободният избор беше сведен до минимум. При втората група се наблюдаваха всички болести на съвременната цивилизация: диабет, хипертония, дислипопротеинемия, наднормено тегло, абнормно поведение. Ако сравним каква ми е била възможността за избор сега и преди 20 г. ще установим следните разлики: по време на цялото си следване получавах стипендия; при дипломирането работата ми беше гарантирана (подлежах на разпределение); след започването на работа можех да работя 3 г. по разпределение, след което можех да сменя работата си; още след дипломирането можех да кандидатствам за асистент във ВУЗ, за клиничен ординатор или за аспирант; можех да се подготвя за покриване на лицензионните изисквания за работа в Америка и макар и полулегално да емигрирам на Запад; можех да кандидатствам за работа в страните от Близкия изток; имах възможност свободно да си избера специалност и да специализирам без да натоварвам допълнително бюджета си; да създам семейство и да отгледам деца без особени сътресения; да притежавам лек автомобобил; да пътувам у нас и в чужбина; да се справям добре със семейния бюджет; да се оплача и да бъда чут (при усещане за несправедливост) на прекия си началник, на партийния секретар, на другарския съд , на домоуправителя, на партийния секретар, на съда , на Тодор Живков и т.н. . Сега, какъв е изборът на сина ми: завършва висше образование; без никакъв ангажимент за разпределение и работа; спечелва конкурс за докторант, без ясни перспективи за работа, след защитата; не притежава достатъчно средства да създаде семейство и да отглежда деца. При усещане за несправедливост нямаш никаква защита; няма на кого да се оплачеш; няма кой да ти помогне. Ако проявиш инициатива за бизнес или разработване на земи, от едната страна те чака безпощадния рекет на държавата, от друга тоталния терор на латифундиерите- съвременните земеделци-арендатори. Остава пътят за емиграция - там някъде, където вероятно ще има възможност за избор. Но там си чужденец, човек втора ръка, защото благата са ограничени и са предимно за местните (има диференциация). Как да си щастлив в България!

 39. 40 Профил на nikolai1111
  nikolai1111
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Брилянтна статия! Браво!

 40. 41 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Комплименти госпожо Русева!

 41. 42 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нямам представа колко сме бедни или богати.Това е въпрос на сериозни социологически проучвания,поради което не считам за миродавни обобщаващите мнения на болшинството хора.Вълнуваме въпроса с "мрънкането".Според мен това е въпрос на манталитет,на възпитание,на религиозност и на достойнство.След девети септември,благодарение на "мероприятията" на "народната" власт,семейството ни беще в тежко материално положение,като прибавим и масовия недоимък,живота ни си беше жива мизерия .Аз не помня мойте родители да са се оплаквали,да не говорим,че думата бедност не е споменавана.Днес ,не без помощта на "състрадателните"медии ,всеки втори се оплаква , упреква държавата и иска да му дадат.Духовната ни мизерия е далеч под "средната"

 42. 43 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "Средната тъга на средно бедния е благодат за управляващите."

  TAKE THE RED PILL!
 43. 44 Профил на mladen84
  mladen84
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Той е "да сме живи и здрави, пък другото все ще се нареди".
  "Той е "важното е хляб да има" и "да свържем двата края"

  Много точно казано. Така сме си и докато не се разбунтуваме няма да стане друго. Освен че сме бедни сме заобиколени и от мизерия и сивота. За това и сме нещастни и тъжни.

 44. 45 Профил на smehurka
  smehurka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До # 39: Как така пълна липса на избор? Шекспир го е артикулирал най-точно -"То би ор нот то би". Избор винаги има, но имаме ли силата да носим отговорността за изборите си?
  Защо пак темата е "бедност - не-бедност", по-важният въпрос е за Свободата и пътищата към нея. Успешна седмица на всички и нека критичната маса расте...???

 45. 46 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Силна, вярна и точна статия, тези констатации си ги знаем и какво? Тъжни, примирени и удобни, т.н. социум е фрагментиран до отделни индивиди в очакване на поредния спасител. Търсим изход в емиграцията - вътрешна и външна. В младите не виждам воля за промяна, нямаше как да я дадем, след като ние по-възрастите също я нямахме.
  Затихваме.

 46. 47 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тоест трябва да караме по принципа на Мусолини -"Всички равни и достатъчно бедни". Да не сме прекалено бедни, че да вдигаме гюрултия, но да не сме и прекалено богати, че да вземем пак да вдигаме гюрултия.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 47. 48 Профил на valbic
  valbic
  Рейтинг: Любопитно
 48. 49 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#14] от "nqma zna4ka koi":

  тази статия я четох и много ми хареса, всеки разпознава себе си

  За едни благата, за други ла*ната
 49. 50 Профил на nevazmojna_sum
  nevazmojna_sum
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тъжно, но факт! И все пак - средно тъжно...
  Браво на Любослава за пореден път!

 50. 51 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Една статия, публикувана през юни 2005, в която има доста паралели с повдигнатата тема:


  http://www.mediatimesreview.com/june05/Ferrini.php

  Защо хората гласуват за комунистите?
  Лука Ферини

  <избрани пасажи>

  Пътят от демокрацията към свободното общество е също толкова труден.

  Няма смисъл да спорим дали свободното общество е по-благоденстващо. Много хора твърдят, че благоденствие не е едно и също с щастие и следователно казусът става съмнителен. Със сигурност е вярно, че все повече хора в Западното общество страдат от проблеми като депресия и множество форми на психически заболявания като проблеми с храненето (анорексия и булимия) и т.н. Не разполагам с данни, за да го докажа, но вероятно е вярно, че процентът на хората, страдащи от депресия в Съединените щати, Швеция или Италия е по-висок от този в Нигерия или Индия. (вж. скорошното изследване за "тъгата и доходите", тук в Дневник - б. Музар)

  Всъщност може би не толкова благоденствието, колкото зависимостта от държавата допринася за депресията.
  ...

  Като ни отнема отговорността за нашите действия и като удължава етапа на зависимост от живота ни, демократичната интервенционистка държава ограничава способността ни да сме щастливи. Повечето хора изобщо не са запознати с тези механизми. Но всички ние сме засегнати от тях. В социалдемократическите страни хората се разочароват, защото вече не се радват на живот, върху когото имат пълен контрол. Те работят, за да дадат половината от доходите си на Държавата, която да задоволи желанията на някой друг и да плати грешките на някой друг; по същия начин те искат собствените им желания да бъдат задоволени от останалите, а собствените им грешки да бъдат заплатени от останалите. Това състояние на разочарование е една от причините депресията да възниква все повече в страните, където Държавата играе главна роля.

  По този начин самата държава създава психологическите условия, които водят до това определена група от обществото да си представя свят, в който държавата прави всичко, грижи се за всеки и държи всеки в постоянно състояние на инфантилна зависимост. Колкото по-голяма е държавата, толкова повече тя разлага съзнанието и културата.

  Човек би могъл да си представи обществото при комунизма като един вид удължен престой в напълно осигурения дом на мама и татко, където всички стоки и услуги са осигурени от някой друг освен от самия теб. Комунизмът означава никога да не напуснеш домашното гнездо.

  Истината за комунизма и за държавното планиране по принцип е, че те водят не към сигурност и щастие каквито са скъпите спомени за живота под грижите на мама и татко, а на строг контрол и злоупотреби, на свят, който е сив, застоял и му липсва всякакво съзидание и красота, на свят, който изглежда като Прага преди няколко години, а не великолепно като днес. Дано никога да не се върнем обратно там и тогава.

  Край

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 51. 52 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#25] от "k_":
  До коментар [#32] от "kKk":
  До коментар [#46] от "sgasharov":
  До коментар [#37] от "shumkar":

  Едно огромно Благодаря за точните, премерени и аргументирани постове, които за мен са отражение на действителноста! Няма какво повече да добавя, бяхте изчерпателни ))

  Forza Lazio!!!
 52. 53 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Направих си труда да погледна оригинала на изследването.
  Първо, не е дори от 2008-ма, от 2006-та е меренето на щастието по света. И хал хабер си нямам защо Економистите го вадят сега - най-вероятно да повдигнат духа на своите хора пред коледно втоя студ.
  Та, много интересни графики.
  На графиката на авторите удволтвореността от живота я мерят като задават въпроса - “Please imagine a ladder
  with steps numbered from zero at the bottom to ten at the top. Suppose we say that the top of the ladder represents
  the best possible life for you and the bottom of the ladder represents the worst possible life for you. On which
  step of the ladder would you say you personally feel you stand at this time?”.
  Ползвали са хората на Галъп в България да задават въпроса за стълбичката, ония същите дето работеха на младини в някъв Институт към ЦК на ДКМС и бяха отговорни за нагласяване на свежите комсомолски статистики. Направо си представям как се е пулил средния рецепиент на подобен въпрос.
  На въпроса : “All things considered, how satisfied are you with your life as a whole these
  days?” сме си точно на място в средата.
  И на последния въпрос “Taking all things together, would you say you are: ‘very happy,’ ‘quite happy,’
  ‘not very happy,’ [or] ‘not at all happy?’” сме в една група със соца, но линейната зависимост в отговора на този въпрос се разпада и най-хепи са някви танзанийци и други африканци, почти двойно по-хепи от люксембургци и американери в Щатите.
  Така че, айде приберете кърпичките и горе главата.

 53. 54 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Може би, България ще се оправи тогава, когато всички започнат да наричат нещата с истинските им имена! Тогава бялото ще е наистина бяло и черното, черно! За съжаление, това време е твърде далечно и ще има хиляди, които ще се лутат из нюансите на сивото!

 54. 55 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 590 Неутрално

  УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ЗА СМЯНА, КОМУНИСТИТЕ И ДС СА ЗА СМЯНА. ТЕ ГИ ПРАВЯТ ТЕЗИ СМЕТКИ. НА ТЯХ ИМ ТРАБВА ТЪП НАРОД, ИНАЧЕ ЩЕ ПРОЛИЧИ ТЕ КОЛКО СА ТЪПИ .

  BG e мини империя на злото.
 55. 56 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 835 Весело
 56. 57 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Проблема е там, че НЕМОЖЕ ДОРИ И СРАВНЕНИЕ ДА СТАВА по бедност или чистота, анархия или морал, м/у раси и народности. Какво е икономика? Икономика е това което виждаш, а не онова което МЕДИИ, АНКЕТИ и КОМЕНТАРИ се опитват да на убедят. Българина никога не е бил ГЛАДЕН, от неговото съществуване на Балканския Полуостров, 1,600,000,000 един милион и шестстотин години преди Христа. Имало е недостиг на храни, НО ГЛАД, НИКОГА , хляб винаги е имало на масата.
  Без да се задълбочаваме и СЪЖАЛЯВАМ ДА ВИ ГО КАЖА, но и най бедния и най-богатия човек на Земята заради НАЧИНА НА ЖИВОТ който задружно живеем ЖИВОТА НИ е еднакво ТРУДЕН и БОЛЕЗНЕН за всички И ПРИЧИНАТА ЗА ТОВА Е СПОСОБНОСТА и ОБРАЗОВАНИЕТО.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 57. 58 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#39] от "bobhunter":

  БРАВО !
  Това рожбите на съвременното ни образование няма да могат да разберат - те са научени да зубрят, но НЕ И ДА МИСЛЯТ !
  Мутрите и "мутрафоните" също няма да те разберат, защото те сега са в управляващата партия и единственото им занимание е да лижат гъза на Боко Тиквето ...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 58. 59 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#51] от "Музар":

  Блестящ анализ, пич! ++++++++++++

  Forza Lazio!!!
 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 61 Профил на batboy4enec
  batboy4enec
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Dem belly full,
  but we hungry,
  a hungry mob,
  is an angry mob...

  Кой ли изпя това нещо и колко ли отдавна...

 61. 62 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 8 Весело

  В последно време икономистите повече се подвизават в амплоа на колумнисти по различни издания,на литературни критици на собствените си трудови /но по начин, като че ли не са ги писали те/.По интересно е , че се "преквалифицират" и в психолози !?! Малко странно, като се знае ,че сред оксиденталните университетски специалности най-много безработните има сред философи,историци и психолози.
  След теориите им,че всеки може да е богат и само от него зависи т.е.ако не е, си е виновен сам ,сега са на нова вълна -всеки да бъде щастлив.Внушението върху масите ,че ако не си преуспял си си виновен сам ,накара цял свят да се ипотекира за 5 живота напред.Важно е да изглежда богат,да се вписва в правилата на системата.Да не изглеждаш провален.
  Сега идва на мода да е щастлив.Да прелива от допамин и окситоцин!Да е "потопен" мозъкът в ендорфини перманентно.Да се елеминира серотонина за винаги!И който не може да го постигне отново да се чувства фрустриран.И ли да пребегне спешно към Prozac!Може даже и към фронтална ловотомия.
  То и да продуцира една "проста"слюнка трябва храна или поне един нарисуван лимон.Та се питам как да накараш мозъка да произвежда само медиаторите на "щастието".И необходимо ли е непрекъснато щастие.Тъгата , болката , провалът..... също са човешки усещания.
  Въпреки да функционираме целият вид/избягавам думата животински/на общ принцип с еднакви хормони и невромедиатори,всеки един от нас е единствен и неповторим като генетична комбинация.Всеки има различни възможности,способности.За всеки щастието е различно.
  Има и парадокси в изследванията-българите са много нещастни,филандците много щастливи.Но филандците са с най-висок процент на самоубийства!?!Може би толкова критикуваното българско" мрънкане"е някаква форма за душевно облекчение- защитен механизъм!?!
  Тъй като няма да съм по форумите по Коледа-предварително желая на всички здраве,да намерят своето щастие,да заобичат себе си и себеподобните и най-важно Коледа да не е един само един ден в годината,а цяла година/нали 90% твърдим,че сме християни,та да не е само за един ден!/


 62. 63 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 479 Весело

  Като съдя по миньрната тоналност на творчеството на авторката, това есе възприемам като автобиографично. Чудесно, както наричахме Марко Бехар художник на грозното, защо пък да не наречем Любослава писател на тъжното. И след пороя от цитираните проникновени изследвания да стигнеш до простата квинтесенция: "По-добре е да си млад, богат и красив отколкото стар, беден и грозен".
  На всички читатели пожелавам ВЕСЕЛА И ЩАСТЛИВА КОЛЕДА на пук на всемирните изследвания!

 63. 64
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:16 на 20/12/2010 от неговия автор.

 64. 65 Профил на disastrous
  disastrous
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Самобичуването е голям кеф. Единственото по-лошо от това, че сме негативисти е, че постоянно си го повтаряме (както и в статията), което ни успокява в негативизма ни, за да станем още по-негативни (в бездушния, спокоен смисъл на тази дума) и да концентрираме цялото си внимание в това, за да не вършим нищо друго освен да се самосъжаляваме. Още по-готино става, като някой чужденец от "по-белите страни" се изтъпанчи и ни каже, колко негативно мислим. Тогава получаваме "оргазъм" от кеф, че все за нещо сме прави, и започваме да хвърляме самосъжаленческо семе навсякъде около себе си, за да обременим де що има позитивно мислещи люде с "благата вест".

  П.С. Любослава, шапка ти свалям моето момиче, и на пича дето е направил карикатурата също, много иновативна тема сте си избрали, направо трябваше да го шляпнте това като водеща новина

 65. 66 Профил на Vladimir Valtchev
  Vladimir Valtchev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#32] от "kKk":

  Коментара ти е много интересен....и с много неща от него съм съгласен. Само не можах да разбера едно: Как така си наследил бизнеса на баща си, когото лекарите не са спасили в БГ - то ,където е живеел, и в същото време не си много млад, но пък като казваш отдавна живееш в Щатите. Дали не си син на някоя червена номенклатура, на които им връчиха куфарчетата с парите /разбирай бизнеса/ в началото на 90 - те години. Все пак от промените са минали само 20 години.

 66. 67 Профил на Vladimir Valtchev
  Vladimir Valtchev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#32] от "kKk":

  И щях да забравя, но това, че сравняваш усмивките на американците със свъсените вежди в България при поздрав е хубаво, но не забравяй че аз мога да предпочитам искренната емоция, макар и негативна пред пошлата измислена усмивка в стил "америкаски кандидат - президент".

 67. 68 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  се през 2011 г. броят на заразените да надхвърли 400 000 души
  - Дневник - само се разтърсете да видите причината за тази холера! ИЗТИЧАНЕ от Лагер на западни доброволци!!! Това го пишеше дори в Ройтерс

  The U.S. Centers for Disease Control and Prevention has said DNA testing shows the cholera strain in Haiti is most closely related to a strain from South Asia!!!!

  - Познайте кой е там - Непалски войници!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 68. 69 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#20] от "о. Павел":

  Ако ми позволите, авторката прави сравнение и се позовава на нещо познато за да стане пределно ясно! Тя е журналист, и то талантлив*!


  Това се нарича база за сравнение(цивилни (граждански)науки)!
  Нулева точка (екстремни науки)!

  Най лошото нещо е да откраднеш надеждата на някои!
  Ако не библията то поне финала на филма "Усещане за жена**!"


  *След като една нейна статия ми действува като бутилка концентрат!
  ** Този филм, или поне тази реч трябва да се изучава в училище, задължително!
  Според мен!

  Хитростта пречи на мисълта!
 69. 70
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:48 на 20/12/2010 от неговия автор.

 70. 71 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Гневно

  До коментар [#68] от "Пешката":

  Господине Вие знаете ли какво означават "Непалски войници" Гурки предполагам (ако не греша)!
  Знаете ли каква е ефективността им?
  Това е легенда и истина!
  Това е нещо като кафето 3 в 1 че и повече!
  За това са там*!


  Това заболяване появява при липса на хигиена!
  Това не е спин! Пренася се от плъхове,мишки и гризачи! О непогребани трупове под развалините!
  При едно земетресение жизнено важно е не само храната а и водоизточниците!
  Водните артерии, питейната вода е важна колкото храната и сигурността!
  Пред коледно ще се огранича от коментарии за т.нар. от мен кафеджииска инелигентност.
  Но въпреки това ще кажа,следното:
  Господине, спасяването на хора налага и да си малко прост(като мен) за да си ефективен! Понякога се налага да жертваш един за да спасиш много!
  Бихте ли сравнили Чили и Хайти?
  А България до кое е по близо според вас?

  * Но за съжаление не могат да бъдат изпратени в Афганистан, не са в ЕС и НАТО! Ако бяха, те тогава щяхте да видите красота! Естетика военна, презиност в деистивята, никаква претенциозност и шокираща ефективност.

  Абе с две думи те си знаят как да се оправят там в Азия най добре!

  Хитростта пречи на мисълта!
 71. 72 Профил на faleri11
  faleri11
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#39] от "bobhunter":

  браво, не проумявам как може някои да натисне минус, както и да е)поздрави още веднъж

 72. 73 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#71] от "Stream":

  ясно че се възхищаваш на Гурките но това не променя факта че заразата идва най-вероятно от тяхният лагер в Хаити!!!

  Не казвам че е направено нарочно но е факт

  Също така за какава хигиена говорим след това опустошително земетресение и то в най-бедната държава в западното полукълбо!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 73. 74 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#66] от "durvodeleza":

  Не схавщам какво не разбираш. Баща ми почина и остави много равит бизнес. Аз съм единствения му наследник и Майка ми разбира се. Аз живея постоянно в САЩ от 26 години и това не ме дисквалифицира да имам бизнес в България.
  Щом баща ми се разболя се върнах и се опитах да помогна с пари и стари връзки ... но не стана. Бизнеса си работи и ще работи докъто има работа или аз съм жив. Не разбирам къде е мистерията тука.
  А за Америка още никой не ми се е усмихвал със свъсени вежди. Може би ти имаш по-различен опит от мене. И хората които поздравявам в България не са всеки по Витошка или Патриарха а хора с които се разминавам по стълбите във входа. В Америка е пието когато се разминацаш с някой на улицата и няма други хора наоколо да си кимнеш поне. Аз всяка вечер се разхождам в квартала в който живея и срещам по един двама всеки 4 минути и се поздравяваме. А ако е с куче или дете е прието да кажеш - Ах, колко сладко дете или куче" Знам че това в България се смята за лижемерно но в САЩ е просто добро възпитание. Щом влезнеш в компания или учереждение Абсолютно задължително е да те посрещнат с усмивка и да ти предложат вода или кафе. Никога няма да ти кажат - Абе чакайте навънка ще ви повикаме!!" или " А вие за какво сте сега?!" За вас може да е нищо но човек като поживее сред човеци, и започва да ги забелязва тези неща. Аз всеки път като ходя ма пазар разменям по няколко любезности с продавача и този който ми пълни торбите и ми е приятно. В България никой не можеш да заговориш нито в магазин нито на улицата нито в Бар. Ако е жена ще си помисли че я сваляш ако е мъж ще си помисли че си гей или искаш да се биеш с него. Това е адски подтискащо. в Америка ако седнеш в някой Бар ако не заговориш този до тебе до 5 минути той ще те заговори. Ако не искаш да разговаряш ще стане и ще се махне от местото защото ще си помисли че си странен или злобар или нещо луд и нестабилен. Това са неща които ОПРЕДЕЛЕНО влиаят на качеството на живота.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 74. 75 Профил на Vladimir Valtchev
  Vladimir Valtchev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#74] от "kKk":

  Ако добре смятам преди 26 години си е било 1984 година, когато си заминал за САЩ. По това време доколкото си спомням само определени хора можеха да си помислят да посетят друга държава, камо ли Щатите. Можеш ли да ни разкажеш как това се случи точно с теб?

 75. 76 Профил на jtkjtk
  jtkjtk
  Рейтинг: Неутрално

  Уважаеми форумци, моля да ми обясните кое е първичното - мързелът или глупостта? Този въпрос ме занимава дълго време.

 76. 77 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#76] от "jtkjtk":


  Не е необходимо да си глупав, за да си мързелив, но все пак помага.

 77. 78 Профил на Scribbler
  Scribbler
  Рейтинг: 470 Неутрално
 78. 79 Профил на shturka
  shturka
  Рейтинг: Любопитно

  Феноменално. Мрънкаме и от това, че сме мрънкачи. Като две огледала с лица едно към друго - би казал поетът

 79. 80 Профил на nesviknal
  nesviknal
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#39] от "bobhunter":
  Къде беше ти, др.д-р, когато се дипломирах(1986г), та да ме открехнеш тогава за всички прекрасни възможности, които съм имал? Да поработя по разпределение 3, и после - още 3 пъти по 3 години в някое китно селце, дето ни поп, ни ходжа ходи? Да специализирам"каквото си поискам", ако въобще решат да ми пуснат "Книжка на специализиращия"!? Да кандидатствам за асистент и т.н.... без да съм син или зет на "някого"??? Да притежавам лек автомобил??? Да пътувам ... в чужбина??? Да се подготвя ... за работа в Америка??? Айде бе! Ама направо ме разби с това:"...да се оплача...на Тодор Живков"!!! Очевидно съвсем неслучайно "зората на демокрацията" те е заварила в МА...Както и да е , важното е, че успя да ме развеселиш предколедно! Изкачих поне 3 стъпала по "стълбата на щастието"! Благодаря! За да ти се отплатя, ще ти дам съвет: хич не се чуди, ами прати синчето си в Северна Корея! Там ще се радва на същата свобода на избора, каквато си имал ти тук! Пък може и да те покани да му погостуваш. Дано!

 80. 81 Профил на dermanik
  dermanik
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#22] от "redneckyt":

  Дотогава, критика - да, но с призивите за недоволство от "средната ни бедност" - ПО ЛЕКО...

  ....................................
  Затова ТОВА племе никога няма да заприлича на поляците, на чехите или на унгарците ! За германците да не говорим ...

  РОБИ , роби , роби ...
  РОБИ по душа!
  РОБИ по манталитет!
  РОБИ по съдба ...

 81. 82 Профил на т
  т
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Заключението на статията е велико.
  В България ако попиташ някой дали е щастлив, той ще каже "категорично не!", а малко по-късно можеш да го видиш във вихъра на танца на някоя маса.
  В Скандинавия като зададеш същия въпрос всеки ще отговори "категорично да!", а след малко ще отиде и ще се самоубие.
  Изследователите не са взели предвид много важния народопсихологически елемент в отговорите на въпросите.

 82. 83 Профил на hippie_pl
  hippie_pl
  Рейтинг: 374 Любопитно

  както винаги ползата от такава справка е само повода за коментари. Отговорите са под въздействие на лични изживявания. По-притеснителното би било ако националния отговор е че сме много щастливи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK