Играе ли ви се още на преход?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Добра статия, браво!

 2. 2 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1325 Гневно

  $$$ Играе ли ви се още на преход? $$$

  Истинският въпрос!!!
  Парадоксалното в целият сериал на ДС-арската сага тъкмо сега започва. Започва някак си невинно. С искрено, по детски учудване. Парадоксът на децата и внуците. Децата и внуците на ДС-арите.
  Направо е вулгарно те да са изненадани и гневни. А на тях дори им е скучно.
  Парадоксално е как точно децата на ДС-арите ще трябва да лустрират бащите си, дядовците си и техните приятели. Заедно с децата на бащините си приятели. Ще лустрират на парче, в направлението на най-малкото съпротивление. На час по лъжичка. Гнусливо и със скука. Ще трият миналото. За да останат пак те. Стратегически изпратени да се обучават при бившите противници. Парадоксалният преход. Преходът на Дс-арите.
  ДС ще си замине от властовите позиции, за да остане в тях, правъплатена в излъсканите си наследници.
  На мен такъв преход не ми се играе! Категорично!

 3. 3 Профил на Круммм
  Круммм
  Рейтинг: 517 Неутрално

  С техните (на комунистите) кадри (Н. Младенов, Борисов) по техните глави.

  zakonitenakrummm
 4. 4 Профил на whiterabbit
  whiterabbit
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Точно в това се изразява шизофренията: Хитлер наистина е построил магистрали, но германците съзнателно заклеймяват нацизма; Тодор Живков съсипа България в интерес само на нискочелите си себеподобни, но българите въздишат по времето на комунизма.

 5. 5 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 898 Разстроено


  Мога само от все сърце да поздравя автора за мнението и отново, в рамките на последните 24 часа, и "Дневник" за това, че публикува такова мнение.

  Българите наистина се спъват вече 20 г. в камъка "ДС". И колкото ме боли, че "борците с капитализЪма" се превърнаха "назначени капиталисти" милионери, толкова ме боли и за инертността на българите.

  Макар че мизерията, разрушеното образование, липсата на чувство за перспектива са съзнателно търсени резултати. Икономическата независимост ражда дейни граждани. А ДС има нужда от мизерстващи, безнадежни, безпросветни "електорални единици".

  "Дневник", моля ви не се отказвайте от темата!

  Трябва да се изрече истината на глас.

  ДС УБИВА БЪЛГАРИЯ!

  ДС е тоталитарна фашистка структура, която е виновна за мизернот битие на живеещите в България и огромната емиграция на българите.

  Фашисткото ДС е ракът, който УБИВА България. Защото вече и слепите виждат, че страната НИ умира - умира буквално, физически от липса на деца. Милиони българчета живеят извън България.

  Не виждам друга българолюбива позиция освен окончателно отричане на ДС и разделяне с "незаменимите" и гестаповци.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 6. 6 Профил на kiro1234
  kiro1234
  Рейтинг: 247 Гневно

  ДА играе ми се. Вън Мръсните ДС-та. Да си играят на бизнесмени но вън от лицето на държавата !

 7. 7 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Феноменален коментар - лаконично, ясно, право в целта! Наистина, ако успеят да махнат ДС-посланиците, това би трябвало да повлече вълна от прочистване и в други сфери, което всъщност вече започна с Б. Димитров и зам.-министъра на МВР. Дано не е пак чудо за 3 дни!

 8. 8 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Нищо ново. Както беше казал Адам Михник: "ВСИЧКИ СМЕ КОПЕЛЕТА НА КОМУНИЗМА". Неговата зараза е проникнала на всякъде, за това комунистите претендират, че всичко е тяхно. Как от това комунистическо племе ще се извъди нещо читаво? Чрез селекция, както се създават расови породи като се поощряват подходящите приплоди. Изборът е ограничен, дано някога успеем! Надявам се, че в обозримата история вече сме се научили от кого какво да очакваме и какво не искаме повече да ни се случва. Остава ни да махаме вредното и поощряваме полезното.

 9. 9 Профил на rnerkel
  rnerkel
  Рейтинг: 515 Гневно

  Българите просто свикнаха да живеят в това déjà vu. Може да са недоволни от управлението, от корупцията, от лошите условия за бизнес, от мизерията, но най-тежкият провал се оказаха надеждите им за смяна на модела. Защото неизменно се оказва, че се сменят само креатурите, които го възпроизвеждат.

  На МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРИ едва ли им дреме за МОДЕЛА !

  Когато ти "национализират" пенсионните осигуровки, когато ти КРАДАТ здравните осигуровки , когато ти вдигат ДАНЪЦИТЕ , тока, парното , когато разказват играта на мижавата ни икономика и расте безработицата , когато децата ти са гладни в къщи и броиш жълтите си стотинки в джоба , след като СИ ПЛАТИЛ стотици левове за данъци и осигуровки , ИЗОБЩО НЕ ТИ ДРЕМЕ ЗА МОДЕЛА , за леви или десни , за ДС и КГП, че дори и за ЦРУ, НАТО или ЕС !

  Авторът , явно не разбира , че НЯМА ЧЕРВЕН или СИН , че НЯМА ЛЯВ или ДЕСЕН ГЛАД !!!

  Затова и написаното си е ПРОСТОТИЯ и БЕЗОЧИЕ !
  И пикая на твоя ".. стабилен ценностен "компас" !!

  Всичко което си написал си е ДУПЕДАВСКИ и КЛАКЬОРСКИ „цитат „ от „творчеството” на ранния Борисов и късния Цветанов!...
  Те затова и „творят” - за да бъдат думите им подхващани от ИДИОТИ-МАЛОУМНИЦИ , без способности за самостоятелно мислене, които като вятър да ги разнасят по-форуми и вестници.
  За да отклоняват вниманието на хората от ИДИОТЩИНИТЕ , които творят и политиката на "апартейд" и геноцид за народа !...


  И как при това положение да не навири гребен, някои като тебе в ТЕЗИ ГОДИНИ на НАЦИОНАЛЕН ПОЗОР?

  Как тварта нещастна, никога не дръзнала да вземе решение сама,а С ВЕКОВЕ ЛИЗАЛА НЕЧИИ ЗАДНИЦИ , да не се радва на унижението на което сме подложени всички ние, като нация и в БЕЗУМИЕТО си продължава да скандира „ НАТО!НАТО! „ или „ЕС!ЕС!”.
  Е как С ПОДОБЕН „ МАТЕРИАЛ „ се прави държава ?

  След като така си решил - стой та се радвай!
  Твар продажна!
  На мене изобщо не ми е радостно !...

  ИЗГОНЕТЕ БОЙКО -СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ!
 10. 10 Профил на martush
  martush
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прекрасна статия - право в десетката по въпроса! Тук не става изобщо въпрос за конкретната кариера на бай Партизан и неговите внуци в политиката, а за заклеймяването на терористичното узурпиране на държавността, което е било основна дейност на Държавна Сигурност. Ами то сигурно и сред СС функционерите е имало истински професионалисти, милеещи за Родината, но никой в Германия не смее и да спомене подобна евентуалност. Затова не трябва да спираме с паралелите между Хитлер и комунистите, току виж някой най-сетне схванал връзката...

 11. 11 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Днес Германия е най-голямата икономика в ЕС и страната е смятана за политически лидер на 27-членния съюз. Може ли обаче някой да си представи нейният канцлер да се възхити от строителните постижения на Хитлер?"

  Кой канцлер лелката Меркел ли?Нейната дейност след 5 години ще бъде вече забравена.Докато делата на райхсканцлера и фюрер А.Хитлер ще пребъдат.Още стоят магостралите, още се произвеждат фолксвагените и поршетата.И вярно Германия е икономически лидер, но не и политически.Не и докато начело са промити от жидовската пропаганда мозъци, какъвто безспорно е и тази тетка МеркелПо History Channel имаше някакъв филм за рухването на болшевишкият режим в екс- ГДР, и на въпроса към Меркел, какво е правила по време на щурма на Берлинската стена, тя отговори , че отивала на сауна???И подобни мижитурки ги лансират начело на такава държава.Целта е да не прави нищо в полза на Европа и на Германия, а да играе по свирката на Тел-Авив и Вашингтон

  ZeroOne
 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Пълна лустрация и пълно прочистване както го направиха
  чехи,поляци,унгарци,германи.
  Сега е момента пропуснем ли го още веднъж господ няма да ни
  го прости.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 571 Любопитно

  браво!

  Kalin
 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  ZeroOne, ти си истински тъпак, освен ако не правокираш.
  Дано Вънщно, тази крепост на ДС, да започне да ерозира.
  Статията е много добра.

 15. 15 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Преходът в нашата държава
  цял век ще продължава!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 16. 16 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Затова харесвам дневеник. Защото тук мога да прочета трудове на журналисти, пишещи истинска журналистика.

 17. 17
  Свинчуга
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 18. 18 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Харесват ми репликите на автора. Болшевишките ПОЛИТИЧЕСКИ МАНЕВРИ в България, са аналогични на френските комунисти. По време на Втората Световна Война, лидера на френската комунистическа партия, Марсел Марсо, от най големия комунист, стана НАЙ-СТРАСТНИЯ хитлерист на Франция.
  Комунистите, не са хитлеристи, но аналогиите са факти, които подкрепят истината а комунистите говорят за истината но не искат ДА Я СРЕЩНАТ. Тази перфектна и неоспорима истина, ухае и НА АНАЛОГИЯ и НА ЛОГИКА.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 19. 19 Профил на др. Иванов
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Stewie
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:22 на 21/12/2010 от неговия автор.

 21. 21 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#19] от "др. Иванов":

  Иванов,
  я по-добре разкажи какво се случи с децата на гръцките партизани на Маркос, приютени в България...това е твоята тема. В нея ще бъдеш безценен.

  The best way out is always through Robert Frost
 22. 22 Профил на др. Иванов
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2382 Любопитно

  До коментар [#22] от "др. Иванов":

  Истината боли, а?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 24. 24 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Не, и никога не съм искал да си играя.

  На мене бързо ми стана ясно, че в България само ще си играем на преход и затова отдавна напуснах България(с официална емигрантска виза).

  Нека черените прасета да се самоизяждат в клоаката.

 25. 25 Профил на др. Иванов
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Иван Кръстев
  Иван Кръстев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво на авторката.

  ивкръ
 27. 27 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#9] от "rnerkel":

  Доста си тъп...

 28. 28 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#19] от "др. Иванов":

  Не е лошо да посетиш психиатър ,ще ти е от полза!
  Загубил си всякакви обратни мисловни връзки!
  Но колкото и да се "пениш" другарю недоубит комунист , песента ви е изпята...

 29. 29 Профил на КДС
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:40 на 21/12/2010 от неговия автор.

 30. 30 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Докато четях статията не преставах да се удивлявам. Първо, че в "Дн." се е намерил човек, който да я напише и второ - че изобщо са я поместили и то - на първа старница.

  След като прочетох, кой е автора, първата причина за удивлението ми отпадна.

  Все-пак остана втората.

  Поздравления за редактора, одобрил публикуването ѝ.

  Проклета да е Русия!
 31. 31 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#9] от "rnerkel":

  Не съм съгласен с мнението ти, но нема да ти сложа минус, защото личи, че си изстрадал това свое мнение.

  А не съм съгласен, защото причината за всичко лошо, което се случи и продължава да се случва на българите от 66 години насам са червените боклуци и източните им покровители.

  Проклета да е Русия!
 32. 32 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1644 Любопитно

  Адам Михник казва "Най-лошото на комунизма е това, което идва след него"

  Една от причините (основната) България да се намира в сегашното състояние - неразвита пазарна икономика, огромна енергоемкост на производството, ниска конкурентноспособност, застроени крайбрежия и основно развит алкохолен туризъм, корумпиран съд с барчета "Леле- мале", бедно и болно население е именно комунизмът. И никой досега не се е опитал да разбие статуквото и всичко това е представяно от управляващите като даденост, която не може да бъде променена и в този преход бяха погубени цели две поколения. И това е причината България да е на дъното на Европа за разлика от другите източноевропейски държави, които преодоляха носталгията по комунистическото си минало и скъсаха завинаги с него.

 33. 33 Профил на bahil
  bahil
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията е повик към народа, политиците и онези скрити механизми, които движат 20 години страната в една амалгама от псевдо , от политиката до производството на храни и отглеждането на животни, строителството на сгради и...
  Това е резултат на онова,което не се случи у нас през тези 45 години тоталитарен комуназъм, както в Прага, Будапеща, Краков и Варшава. Това е резултат т.к. ние нямахме и нямаме Вацвал Хавел или Лев
  Валенса, или Солженицин, или Сахаров. Ние 45 години бяхме братя със Сталинистите и репресивния апарат на КГБ и кДС...
  ПРи такава жалка история ние бяхме принудени да им живеем живота, така както те го желаят... И той бе 45 годни стигат но
  ние оставаме в елита от нови и стари милинионерски семейства, които прегърнаха капитализма с компромати и изнесоха парите ни с черните чанти бързо,бързо... Така дипломитите ни поеха властта заедно с колегите си от ДС и БКП.
  Една лустрация макар и болезнена е очаквана от Европа, зашото поне, на думи, не сме сателити вече на Руската олигархия и репесивен апарат.
  Независмо че докумените във в. Гардиан говорят за обратното.

 34. 34 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#9] от "rnerkel":

  До коментар [#31] от "КДС":
  Колко професионално е подредено докладчето като за партийна вечеринка с отчитане на отпадането на чл.1. и изборните резултати. И как другарю си се изписал в ника си rnerkel за да те бъркаме с друг форумец merkel като лого на жълт фалшификат на известна фирма!

 35. 35 Профил на sgtpepper
  sgtpepper
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Статията ми гаресва ... умерено - казва верни, но повехтели от повтаряне неща, и не достига до никакво заключение.

  Аз пък почвам от заключението. Не, няма да има никаква лустрация, защото днешните управляващи от ГЕРБ са свързани много тясно с ДС. Някои от личностите, главно по-младите, са свързани непряко - те са само синове или даже внуци на хора от ДС и им се иска да се еманципират, но не им се иска чак толкова много, че да рискуват нещо, а и никой няма да им го позволи. С една дума, всичкото е бура в чаша вода. Ще сменят няколко посланика и министри, вече станали наудобни по друг повод, и това ще е.

  С сега - малкъ ком началото на статията. Чудя се как може някой да допуска, че ГЕРБ са с нещо различни от всички предшестващи? Просто те са една професионално сплотена групичка, изплували на гребена на вълната, които ще бъдат също тъй бързо отнесени в париферията, както се появиха. Затова и не се безпокоя от безумните им планове за "реформи" в разни сфери - няма да имат никакво време да ги доведат до край.

 36. 36 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#31] от "КДС":

  За съжаление не са само червените боклуци, а и така наречената тъмна маса нагаждачи, които са с всяка власт от освобождението до сега и са много (справка Свинтила). Те се приспособяват и клакоьорстват на всяка власт само и само да получат някаква материална облага. Само погледнете всички парламенти от 20 години насам и ще ги видите - съшите, които ръкопляскаха на Живков, са в редиците на СДС, НДСВ и сега на ГЕРБ. Така че в тях е причината да няма до сега лустрация. Ако Костов беше посмял да я направи може би щеше да управлява по-дълго и сега нямаше да сме на този хал....

 37. 37 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Идеална статия. Лустрацията трябва да се изразява и в изкореняване на носталгията по комунизма. Само работещите по полето могат да се радват на онези си спомени.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 38. 38 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#2] от "AzDebil":

  Точно в десятката, уважаеми господине.

  .
 39. 39 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Стояна е просто Хомейни в рокля!

 40. 40 Профил на burrot
  burrot
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Браво, Стояна.

  burrot
 41. 41 Профил на Scribbler
  Scribbler
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Най-голямата беда сполетяла България е плавният преход. А организираната престъпност дирижирана от ДС в комбинация с повсеместна корупция и съдебна система в стил 'доставка по домовете' са тактически маневри от привидното отстъпление на Русия от сферата си на влияние! В момента се раздават финалните шамари на студената война у нас. Гоце, баретите, Чорни и КГБ срещу 5% от Бойковата чета, Уорлик, МИ6 и НАТО. Колкото и странно да звучи, резултатът не е предизвестен, както показва опитът от 20-годишния ни мъчителен, но за това плавен преход.

  Scribble away...
 42. 42 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Една чудесна статия! Поздравления на Стояна!

  (Само че защо не мога да намеря статията в Mediapool ? Нали е авторът е главен редактор на него? Както и да е...)

  А разни другари (Иванови) могат да си квичат на умряло, ама няма вече кой да им се върже, а мен лично си ме радва!

  И в крайна сметка, другари-ченгета, никой не се кани да ви убива, да ви вкарва в лагери, да ви изтезава, да ви отнема законно-придобито имущество... Това си е ваш специалитет, ваше know-how.
  Вие просто няма да сте на щат в някои министерства! Какво толкова. Или за вас това е равносилно на убийство?!
  Ще имате възможност да се проявите и в други сфери на живота...
  Не умеете нищо друго? Ще ви помогнем, ама трябва да проявите желание...

 43. 43 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Абе лустрирайте ги и шута отзад и на бюрото по труда.
  Това са хора които цял живот не са работили, но са получавали и са били на върха на каймака на обществото.
  Какви угризения, как може да имате каквито и да угризения и да се твърди че били работили за страната.
  Няма такова нещо. Те са си работили за БКП. За себе си, за собственото си статукво, за собствения си джоб.

  Be all you can be.
 44. 44 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Статията е наистина с качество и е на място.
  В последно време това като че ли липсва на Дневник,но това е друга тема.
  Не си задаваме гадничкия въпрос:
  Защо позволихме всичко това?
  Кое ни спря нацията да се опълчи?
  Манталитета,или обстоятелствата?
  За отговора на това ми е питането.
  Останалите от бившата И.Европа си дадоха отговор.
  Ние ще успеем ли?

  It is the nice place.
 45. 45 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#44] от "Abaddon":

  Манталитета, манталитета..
  Да гласуваш за телохранителя на Живков е просто велика глупост.. това не може да има рационално обяснение.

  Просто като гледах как боядиса микрофона на един репортер.. по какъв начин се изказва за всичко.. ами този човек има мисловния капацитет на дете.. просто непростимо.

  .
 46. 46 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А дано...ама надали???

 47. 47 Профил на Сocos
  Сocos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отлична статия и чудесен коментар на любимеца ми AzDebil.
  Основният въпрос е защо у нас преходът продължава вече 21 години?
  Защото народните избраници, които по презумпция трябва да изразяват волята на народа и да гласуват в НС, придържайки се към предизборните си обещания, като по правило някак си се променят и в пълна степен отговарят на прочутото произведение на Смирненски "Приказка за стълбата".
  Забелязвате ли, че народът гласува за тези, които обещават пълна прозрачност на делата им и осъществяване на справедливост? А в какво се израждат тези обещания и защо се получава така?
  Смятам, че само свободните и независими хора могат да променят статуквото в България. Свободни и независими от бившите тайни служби. Това е възможно само ако се приеме закон за пълна лустрация. Да се отворят всички досиета, да се види кои политици, бизненсмени и най-вече съдии са в плен на бившата ДС. Тогава няма да се стига до парадокса К Съд да отменя лустрационни текстова, а самите съдии да бъдат лустрирани.
  Да се види и кои са вербовчиците и кои са децата на всички по-горе изброени. Като се знаят имената, лесно маже да се проследи кой какво е вършил и през последните 21 години.
  Без прочистване няма да може да се промени нищо.
  Все още оставам умерен оптимист, че това може да се случи.

  http://www.litclub.com/library/bg/stulbata.htm

 48. 48 Профил на ltk
  ltk
  Рейтинг: 409 Гневно

  До коментар [#9] от "rnerkel":

  точно за морален компас става въпрос, всъщност.
  защото само знаете да псувате и да се лигавите. я се стегни!

  You live and learn. At any rate, you live.
 49. 49 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Поздравления за авторката и редакторите!

 50. 50 Профил на hehe
  hehe
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Поздравления "Дневник"!

 51. 51 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 458 Неутрално

  няма кой да я проведе тази лустрация, да се изчисти управлението на държавата от ДС-рите.Това може да стане само при преврат.Не мога да си представя ,че сегашните и всички предишни управляващи ще си върнат заграбеното и ще се 'самолустрират'.Изхода е или чрез отнемането на властта им или през терминал 1 и 2 на летището.Дано не е второто.

 52. 52 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Я си помислете! какво значи отваряне на досиетата?
  Отвориха ги. И какво от това? Батков си остана собственик на Стандарт, а зад него е М. Чорни. Гоце си остана президент, агент Бор и агент Бреза никой не ги закачи. Нито агент Сава. Някой от тези ДС мутри отказа ли се от поста си след като бе осветлен?
  Нито един. Червено ченге срам няма, отива си само със шут в гъза!
  Всички телевизии са собственост на ДС, а в някои от тях има даже и руски пари.
  Какво значи "лустрация"? Стига с тези чуждици-консенсус, тоталитаризъм! Да се облече в законна форма едно просто и ясно правило - сътрудник, служител на бившата ДС без право на достъп до държавни служби, синдикати, изборни длъжности в държавния апарат, медии.
  Стига вече, 21 години минаха, да си траят с пенсията си.

 53. 53 Профил на zuckersusser
  zuckersusser
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Това клише е твърде лесно. Всъщност нацизцмът е сравним със сталинизма. Късният комунизъм прилича на латиноамериканска диктатура. Заинтересувайте се как стои въпросът с паметта там (напремир за изчезналите хора) и ще разберете защо ни е трудно и тук.

 54. 54 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Стояна Георгиева пише изключителни статии - смели, аналитични, кратки и ясни! За мен е направо явление в българската журналистика. За съжаление пише много рядко (или се подписва под материалите си).

  След коментарите на "AzDebil" - [#2], "Demokrat" - [#5] и "jony" - [#42] нямам какво да добавя!

  Темата за ДС, червената номенклатура, нейните отрочета и метастази, НЕ МОЖЕ, НЕ ТРЯБВА да бъде затваряна, докато не бъде изяснена изцяло.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 55. 55 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Какво означава Първанов да приеме да отзове посланици по "тази" причина.

  Ами това означава да хлопне след тях вратата, като си тръгнат, и да ИЗЛВЕЗЕ И ТОЙ, да се самоотзове, защото ПРЕЗИДЕНТЪТ е ЛИЦЕ Но1 на България!, А посланиците са от 2,3,... и нататък.

  Затова ГОЦЕ се дърпа.

  Но е погрешна позицията на Борисов, че само посланици трябва да си ходят.

  Да не искате да кажете, че директор на училище - ДОНОСНИК, има право да заема тази длъжност?

  Е какви деца очаквате като резултати след 20 г?

  На Гоце и Борисов трябва да им е ясно едно:

  Нямат право да ни карат да вярваме и да мислим, дали Х е добър или не.

  Това не е важно и не е смисъл на лустрацията.

  Законите за лустрацията имат друг смисъл - те не обявяват някого за лош, а само ОСВОБОЖДАВАТ ОСТАНАЛИТЕ ОТ НЕОБХОДИМОСТТА да вярват и да се съмняват.

  Простете, но освен това, в чисто морален план, ако Вашия баща е тормозил моя, вие не носите отговорност, но не може да сте ми ръководител, не мога да Ви гледам всеки ден.

  Затова Станишев, Борисов (гард на тато), Цветанов (дете на системата), Велчев (дете на системата) и куп дригу трябва да си отидат. Без обяснения. не казваме, че са лоши, просто не им е мястото там.

  Присъствието на Гоце и тези хора (вкл. Борисов) е психически тормоз за жертвите на режима и децата им.

 56. 56 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Извинявам се, че повтарям, но никъде не съм видял това написано или цитирано от журналисти:

  "Законите за лустрацията или просто прилагане на правило от такъв характер без нарочен закон има друг смисъл:

  Никой не се обявяват някого за лош, а само ОСВОБОЖДАВАТ ОСТАНАЛИТЕ ОТ НЕОБХОДИМОСТТА да вярват и да се съмняват."

  По тази причина мисля също, не трябва да се публикуват и огласяват в медиите факти от досиетата, а да се предоставят при посикване от работодателите (да / не има досие) , в писмена форма и без право на разгласяване.

  Това което прави Борисов е подло.

  Борисов трябва да спре.

  Лустрацията трябва да се приложи на 100% и без специален закон за всеки пост от директор на дирекция в Министерство, КАБИНЕТИ НА МИНИСТРИ (+ секретарките им) . Аналогично за областни управители и канцелариите им.

  Освен това никой с досие не трябва да може да се кандидатира за кмет или общински съветник.

  Не е необходим закон, а политическа воля - достатъчно е публично деклариране на недоверие към съпартиеца, ако той откаже да подаде оставка.

  А политическа воля ЛИПСВА у Борисов, въпреки тупането в гърдите!

 57. 57 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Не ми се играе на "преход", но не ми се играе и на "стражари и апаши". Играе ми се на спокойствие, сигурност, работа и безметежно съществуване. След краха на нацистка Германия, такава лустрация се проведе, че най-добрите им учени бяха привлечени на работа в Америка; за наказание им спретнаха плана Маршал, осигуриха им безметежно развитие и най- висок възможен жизнен стандарт. А ние като най- долнопробни улични кучета продължаваме да се джафкаме, да се мразим и да сме най- бедната държава в Европа.

 58. 58 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Статията ми харесва защото прави много точен анализ на нашия "менте" преход към демокрация.
  Споделям и положителните коментари, изразени във форума, явно има много хора, които споделят ценностите на истинската демокрация. И тука е моя въпрос къде са тези хора, защо пак чакаме някой друг да реши проблемите ни, защо няма гражданско общество, което да е непримиримо към манипулациите и интригите, защо като граждани не можем да излъчим стойностни лидери с визия за бъдещето на България...
  Много е тъжна, но вярна констатацията в статията:
  "А като цяло обществената чувствителност към прегазването на демократичните норми и ценности е на път да достигне точката на замръзване."

  VelMar
 59. 59 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1793 Разстроено

  Причина:
  Откакто е тръгнало по пътя на т.нар. демокрация, българското общество няма стабилен ценностен "компас" и ясни ориентири за избраната посока, както и за нейния смисъл.

  Следствие:
  И така вече 20 години публичният живот се мята "напред" и "назад" като някакъв полудял ветропоказател.

  Лечение:
  РАДИКАЛНО скъсване с обвързаностите с миналото! Или ще започне нова игра, или ще продължи фарсът на досегашния "преход".

  Явно сме МНОГО слаби като колектив, метрЯлът се оказа некачествен, за 20 години няма и помен от ГРАЖДАНСКО об6тество. Вярно че ДС работи активно за този аборт, ама и имунните сили и ценностната система се провалиха.

  Има ли светлина и надежда????

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 60. 60 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Статията е много добра. Комунистическата тоталитарна държава наистина унищожи една традиционна (макар и не съвършена) ценностна система на българите, основана на редица християнски ценности, исторически поуки и уважението към частната собствност и трудолюбие. В този смисъл е прав Михник, че по-лошото от комунизма е само едно - това, което остава след него!
  В прехода демократичните формации допуснаха две или три големи грешки. Не успяха да наложат един убедителен механизъм за лустрация (най-смелият опит беше на Стефан Савов и коалицията Народен съюз през 1999г.). Втората голяма грешка беше подценяването на обществената функция на образованието и необходимостта от неговото реформиране. Голяма част от комунистическите кадри (и идеология) се запазиха и се възпроизвеждат и до днес под различни форми (кадрови подбор, автори на учебници, издатели на учебна литература, експерти, които подготвят стандарти и учебни програми).
  И третат грешка - неуспешното налагане на принципите на прозрачност и реална конкуренция както в икономиката, така и в целия обществен живот.

  komitata
 61. 61 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 641 Разстроено

  Тъжно и жалко е да се чете статията и коментарите под нея. След 20 години българите продължаваме да сме разделени, мразещи един друг. Тази отрова изпива всичките ни сили. Ровим само в миналото вместо да строим пътища, по които да вървим напред. И дребни селски тарикати като Борисов подклаждат това разделение, успешно прикривайки своята пълна несъстоятелност във властта.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 62. 62 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Браво!
  Наистина добра статия.

  Хитростта пречи на мисълта!
 63. 63 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#60] от "komitata":

  Най-големият проблем е липсата на правила. Те или не съответстват на основни изисквания, или просто не се прилагат.

  Всички системи, свързани със законността, са овладяни от хора със съмнителни мотиви и/или представи. Както и всички властови ресурси са в ръцете на кукловоди. А демокрация без ясни и спазвани правила не съществува.

  От тук идва и въртенето ни в кръг.

  Отвратителна е и мантрата за "лошия народ/материал". Никой!!! народен водач не може да си позволи такова изказване. Само окупатори на властта имат наглостта да обвиняват народа за собствената си некадърност или неморалност.

  Народът ни изобщо не е по-лош от другите народи. За съжаление властващите са ни наложени и реален избор нямаме, не сме и имали през последните 65 години.

  За съжаление не виждам друг изход, освен отново външна сила да ни помогне. Което и става. Може би единствената полза от членството ни в ЕС е набиването на канчето на нашите властващи (умишлено не употребявам думата "управляващи".

  И храня надеждата, че младите и образовани извън България хора ще имат изграден имунитет спрямо лъжеполитици.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 64 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ДС наистина е била и все още е страшна и невидимо унищожителна структура. Тя разрушава съдби, отнема живот и др. Само, че ако бяхме успели да се откъснем от "Империята на злото" и влиянието на КГБ, то и процесите с разграждането на тоталитаризма и ДС у нас, щяха да протекат по-динамично и в дълбочина.

 65. 65 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Българите просто свикнаха да живеят в това déjà vu. Може да са недоволни от управлението, от корупцията, от лошите условия за бизнес, от мизерията, но най-тежкият провал се оказаха надеждите им за смяна на модела. Защото неизменно се оказва, че се сменят само креатурите, които го възпроизвеждат."
  Ето това е отговорът защо сме най-нещастни,а доходите ни не са на най ниското ниво от изследваните държави.
  Когато има виновни и отявлени крадци и убийци не трябва да стоим месеци в очакване да бъдат осъдени и разобличени.А това трябва да се случва бързо и най-вече да се случва.А хората от политиката хората от народа,съд и прокурори да мислят единодушно,логиката да е еднаква.Това вече е нация.
  Крайно време е да се разбере кое е добро и кое лошо,кое е бяло и кое черно.

 66. 66 Профил на krasinsky
  krasinsky
  Рейтинг: 402 Неутрално


  В България всяко действие, насочено към истинска декомунизация - било в областта на духовната сфера, било в областта на икономиката или външната политика винаги се натъква на яростната съпротива на бившите /?!/ комунисти, окопали се навсякъде - в медии, банки, политика, дипломация. Е, как тогава да се случи нещо позитивно, както това се случва в онези източноевропейски държави, които окончателно скъсаха с комунизма и го осъдиха като идеология и държавна практика? Погледнете какво става у нас - когато трябва да се демонтират символите на комунстическия терор у нас - вопли до небето в защита на паметниците на диктатурата и съветската окупация на България, маскирани от лицемерите под най-различни благовидни предлози. Да си припомним, че лицето Георги Първанов изпрати почетна рота пред паметника на диктатора Живков. Е, както се казва в статията - дали германския канцлер Ангела Меркел ще изпрати почетна рота пред евентуален паметник на Хитлер, защото "премахнал безработицата, премахнал престъпността, построил аутобаните и пр.". Явно някои не желаят да признаят за какво става дума и къде са разликите между диктатура и просперираща демокрация.

 67. 67 Профил на Korneliy Savov
  Korneliy Savov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Никога не е късно за лустрация,но трябва първо да си отиде Гоце,след това съдиите в съдебната система на всички нива.Затова да внимаваме за кого гласуваме!Не трябва да се примиряваме и да се хващаме отново на селските им номера.Те сами няма да си отидат.От нас зависи да ги изгоним дори и с кръв.Друг начин няма.

 68. 68 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 571 Весело

  Точно и ясно!!!Написаното обяснява много от проблемите в България.Повече хора трябва да прочетат написаното от Ст.Георгиева.Браво на Дневник

 69. 69 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 833 Неутрално

  "строители" на новия български капитализъм се оказаха шофьорите на Политбюро.
  И не само на Политбюро. Най-съвременните са клонинг на шофьора на първия човек в най -мракобесната част от ДС.

  apoloniy
 70. 70 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Чудесна статия,като изплакана мъка и гняв.Това е истината з а българския преход.Често си мисля,че комунистите имат много вина за 45год тяхна власт,но два пъти повече е вината им,че пречеха и омаскариха прехода.От първия ден след 1Оноември те провеждат пропагандата си,която е объркваща,шизофренична,подла,целяща единствено да се съхранят и да забогатеят.Един комунист ми беше казал:най лошото е,че нашите хора са обладани от страх и алчност!Те носят главната вина,че ние сме една объркана нация,без идий и ценности,без понятие за добро и зло.Въпросът остава-докога?

 71. 71 Профил на rap
  rap
  Рейтинг: Неутрално

  Една от малкото статии написана от истински свободомислещ журналист в БГ. Но това не ме очудва. ДС-то бяха и все още са отлично обучени в умението на пропагандата и манипулацията. Те завзеха в началото на прехода "свободната преса" и ел.медии за да могат да бъдат напълно "законно" 4-тата власт. А в БГ това дори означава и най-влиятелната, особено за поколение, което беше дълбоко индоктринирано през комунизма, че всичко което казват медиите е "истина".

  По този начин бяха "омаскарени" мнозина честни, свободомислещи и достойни хора, защото имено те са заплаха за системата и нейните криатури. Аз самият с мои съмишленици попаднахме в месомилачката на ДС национална медийна антикампания през 90-те години. Отне ни повече от десетилетие да изчистим имената си. И след като излезе наяве истината на политическо ниво, нито една "свободна" медия не се извини, а всичко се замете "под килима". Не бива да ги озтавяме да замитат "под килима" своето минало. Трябва да се изкара на яве и да се изчисти. Не търся реваншизъм, а истина и истинско "изцеление" на страната ни от тази национална язва наречена ДС. Нека не позволяваме пак да покрият всичко и нещата да отшумят за три дена. Време е агентите да си ходят от удобните им позицийки в държавата. Първите нека са въпросните посланици, Божидар Димитров, агент Гоце. И т.н.

 72. 72 Профил на rap
  rap
  Рейтинг: Неутрално

  Предсмъртното писмо на Васил Левски

  Байовци,

  Ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свървшва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни. Аз не веднъж съм ви казвал: ” Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение. Не тя с това започва. Нашето драгоценно отечество, ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана. Вярно е, че ние нямаме хора подготвени, но поне имаме хора честни и родолюбиви, които няма да се поколебаят да положат живота си за въздигането на държавата ни. Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка...

 73. 73 Профил на rap
  rap
  Рейтинг: Неутрално

  ... За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни. За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край. Бъдете силни братя и не щадете силите ,нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви други му, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте - Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

 74. 74 Профил на rap
  rap
  Рейтинг: Неутрално

  Напълно съм съгласен с Апостола на Свободата, освен с наказанието - смърт. Живеем в 21 век и наказанията ни нека бъдат по-хуманни.

 75. 75 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#74] от "rap":

  Браво! Много намясто и навреме са тези думи на Апостола!

  И все пак, "трижди смърт" е повече стилов похват, отколкото истинска присъда. Нека да бъде така, както го е написал Апостолът! Без уговорки.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 76. 76 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Чудесно. Хайде сега, преди окончателно да се попикаем от възторг, да си зададем един простичък въпрос.

  Ние желаем ли да се смени системата?

  Май отговорът е лесен. На този въпрос всички отговарят, с подходящ за подобни отговори патос, че силно и от сърце го желаят.

  Още по-чудесно. Ето и следващото коварно питане: а как най-добре ще се смени системата, кое ще доведе най-бързо до желания резултат?

  И тук няма затруднения. Всички с настървение декламират, че проблемите се коренят изцяло в комунистите и агентите на ДС. Нужна е, казват, раздяла с комунизма. Нищо, че май се разделихме преди 21 години с него, според защитниците на тази теза, раздялата не била настъпила. И тук имаме няколко различни идеи как да стане тази раздяла: да се избесят комунистите и агентите на ДС (това трябвало да стане още през 1990, но е пропуснато и ето сега как страдаме от този пропуск); комунистите и агентите на ДС сами да се засрамят и доброволно да се оттеглят от заеманите от тях постове, доброволно да минат в забвение и се самоубият кротко; със закон да им се забрани да работят, да заемат длъжности по-високи от помощник - портиер, а всяко придобито от тях имущество да подлежи на конфискация, защото е престъпно по презумпция. Това са основните идеи, има и други, но те се различават, така да се каже, само по тактиката, а по стратегията са единодушни.

  Усетихте ли? Желанието ни да сменим системата катастрофира със собственото ни желание да се възползваме самите ние от свинщините на тази система.

  Защото, другарчета, всичко описано по-горе вече го имаше. Правеха го същите тези комунисти, срещу които сега така се възмущавате. След 9 септември почват чистки: еди кой си е син на буржоа, друг път е брат на селски поп, трети демонстрира охолен живот - не са наши, това са врагове и мръсници. Да ги уволним и да не им даваме право да заемат разни постове и позицции. А на тяхно място да сложим наши хора. И се наводни навсякъде с макодаковци.

  И другата опция е пробвана. В Германия. Слагат на евреите звезди, за да се вижда отдалече какви опасни и вредни за държавата хора са те, а при вземане на работа на нов служител, последният е длъжен да уведоми работодателят си, че е евреин. Та и тук така. Като вземаш на работа бивш служител на ДС, той да те предупреждава, за да си имаш едно наум какъв таралеж си слагаш в гащите.

  Още по-гадно е другото. Видимо откровения стремеж да ядем и ние от софрата на свинете. Никой не казва: тази софра е свинска, от нея е недостойно да яде човек, затова нека я бутнем, да излеем казаните с помия, а чиниите да строшим. Неее, не се казва така. Съвсем не. Казва се - няма само тези мръсни свини да ядат, от години са все те на софрата, да ги изблъскаме (или изколим) и да седнем и ние, та да се наядем най-после така, както винаги ни се е яло.

  Да ходи за посланик детето на Мако Даков е много лошо. Има ли някой, който да е на обратното мнение? И какво е най-нормалното да се направи тогава? Ами, така да се подредят нещата, такава система от тестове и изисквания за качество да се направи (примерно), че човек с подобни ниски качства да няма шанс да иде посланик. Да, ама не. Няма само те да ядат, пък ние сега да нагъваме сухоежбина. И системата се запазва, само дето за посланик (добре де, консул) заминава Шкумбата, а компания му прави огъзената Лила. А за Варшава отива Алексадър Йорданов, за Алма Ата - жената на Гошо Тъпото, Христина. За неосведомените пояснявам: детето на Мако Даков с нищо не е по-лошо от горните.

  Е, това е обидното. Защото цялата тази нескончаема история с досиетата и ДС няма за цел да се смени системата, а цели само тези досиета да бъдат инструмент, с който наш човек заменя техен човек.

  Това е истинското гадно. Останалото е лицемерие.

 77. 77 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#18] от "Polusa":

  Кой казваш ? Марсел Марсо ли ?

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BB_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BE

  ГЕРБЕРСКИ ПРОДРИСКОВЦИ ...

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 78. 78 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Срамен период на бездуховност,грабежи и алчност,на простотия бездуховност и чалга наречен демакрация.Жабите родени в калта на блатото никога няма да харесват бистрите поточета и езера,на тях им харесва и са свикнали с зловонието .

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 79. 79 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 582 Весело

  "Фактът, че премиерът Борисов реши да направи казуса достояние на европейските партньори и да търси подкрепа отвън, показва, че"... толкова му е акъла.
  С това ново изфукване Бойко Борисов се показа отново в ролята на слон в стъкларски магазин. Безспорно е, че старите кадри трябва да се отстранят. Те са вредни за имиджа на страната. Но никоя културна страна не би си развяла вътрешните проблеми пред очите на цял свят. Нужна е не само твърда решимост, но и определена доза такт. Сега вместо да изпише вежди, ще извади очи. Като ги махне тези дипломати, "калинки" ли ще сложи на тяхно място? На кой разклон ще търси кадри?

 80. 80 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#36] от "Mai Tai":


  Че Бойко Борисов е един от драматурзите на хаоса ВЕЧЕ е безспорно!!
  http://e-vestnik.bg/5388
  И, че МВР е сборище на криминално проявени персони – също !...
  http://www.radar.bg/redirect.php?newsid=6858907
  http://news.ibox.bg/news/id_665612462
  http://www.radar.bg/redirect.php?newsid=7551576

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=642520

  Американското сп.“Конгрешънъл Куотърли“ (08.03.2007) нарече Бойко „близък сътрудник на известни мафиоти“. Английският журналист Миша Глени в книгата си“МакМофия: престъпност без граници“ (2008) го определя като „типичен бракониер, превърнал се в дивечовъд“ (стр. 27).Според в.“Уолстрийт джърнал“ той е „непредвидим популист“. Английският в.“Икономист“ (10.07.2009) го описва като „“вироглав и непредсказуем“.Френският в.“Монд“ (01.07.2009) го обрисува като „първичен, недодялан човек“.

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

  Цецка Цачева е родена е в с. Драгана. Работила е като стругар. Членувала е в БКП. Успява да влезе право БЕЗ ИЗПИТ чрез съществуващия тогава РабФак. Става шеф на правния отдел на окръжния съвет в Плевен и се ориентира към ОДС...

  http://frognews.bg/news_13641/GERB_puskat_tri_ministerski_posta_na_sinite/

  http://bgpetition.com/protest-upravlenie/index.html


  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 81. 81 Профил на Vassil Genchev
  Vassil Genchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Слабо, плоско, клиширано... Според Вас ние имаме някаква фалшива версия на капитализъм и демокрация ли? Не, имаме си точно пазарна икономика и точно демокрация, това е. Да сте чували за авторитарен капитализъм? Или за плутокрация? Дали играчите са шофьори от УБО, бивши колонизатори, или бивши нацисти - механизмите са същите. Съвсем естествено е, че тези, които държаха властта преди са прехвърлили политическия капитал в икономически такъв и обективното насилие в субективно. Нека критикуваме механизмите на властта, а не някакъв абстрактен 'комунизъм'и тоталитаризъм и някакви конспирации. Всичко е ясно, въпросът е - 'какво правим от тук нататък?'

 82. 82 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 627 Неутрално

  защо не и вътрешната?

 83. 83 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#9] от "rnerkel":

  въгъзъ тъпако червеносвински!

 84. 84 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#24] от "Curb Your Enthusiasm":

  Макар и по-късно, и на мен ми стана ясно, че всичко е само театър. В ретроспекция лъсна грозната истина, че първата предпоставка за фалшивия преход се оказа режисираната от ДС синя опозиция. Втората предпоставка за имитацията на преход е, че подставени на бившата номенклатура лица заеха ключовите постове в икономиката, политиката и средствата за масова комуникация. И третата предпоставка се роди в юридическия произвол и административния хаос в държавата - колкото повече власт, толкова по-малко отговорност. Това довърши мотивацията ми за напускане на кочината България.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 85. 85 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Егати шизофренията! Наистина, много лош мат'рял!

 86. 86 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#81] от "pobject":

  Ти май искаш да кажеш, че съществува "дървено желязо"? Или си от привържениците на Луканов(Лека му пръст!) и ликуваш за това, че идеите му за симбиоза между капитализъм в икономиката и демократично завоалирана червена диктатура в политиката, са намерили идеална почва у нас. Само че България е в Европа, а не в Латинска Америка. И рано или късно дивия балкански комунизъм ще бъде заличен. За да има живот и развитие на тази територия.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 87. 87 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Не, не ми се играе вече на преход! На такъв преход като у нас отдавна вече не ми се играе! Писна ми! Омръзна ми до гуша. Преоблякъл се Алия, погледнал се - пак в тия.

 88. 88 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Приятели, елате на 9 януари 2011 от 11 часа пред т.н. паметник на съветската армия и да изразим дружно НАШЕТО ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ПАМЕТНИК НА СРАМА! ТА НИЕ СМЕ СТРАНА ОТ ЕС, дяволите да го вземат, или не сме?!

 89. 89 Профил на Сocos
  Сocos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "newraven":

  Доста префинена демагогия другарю гарван.
  Явно е, че сте следовник на "плавния преход" на др. Луканов. За разлика от Вас, моето семейство никога не е членувало в политически партии, но това не ни пречи да се интересуваме от процесите в нашата страна.
  С умерен тон се опитвате да подмените истината. Боли Ви, дори Ви е доста неприятно, че ако се случи приемане на закон за тотална лустрация, ще бъде доста трудно Вашите приятели и роднини да продължат да упражняват, вече икономически терор. За Ваше сведение нашите деца се явяват на конкурси, но им отговарят винаги, че мястото е заето. И от кого мислите - от децата на Вашите партийни другари, разбира се. Те са получили дипломи от престижни университети и гордо ги размахват. И никой не се опитва да провери какви лични качества стоят зад тези дипломи.
  Ние и нашите деца не се опитваме да ядем от свинската софра, искаме само всеки да получи възможност за професионална реализация.

 90. 90 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Крайно време е това безвремие, в което живяхме последните 20 години да престане. Ето сега разни чутори ще излязат и ще ни обясняват как те били гладни, как децата им реват гладни вкъщи и как сегашното правителство НАЦИОНАЛИЗА пенсионни фондове, докато забележете "вдига данъците". Драги ми смехурко, това че си гладен( в което аз дълбоко се съмнявам) се дължи на две основни причини - твоята некадърност и факта, че 20 години ни управляват креатури на ДС. Защото толкова време си играхме на демокрация, докато те тихичко си приватизораха държавата. И не позволиха на почти никой друг да просперира в България. А, да ти кажа нещо - изхранването на децата ти е само и единственно твой проблем. Така че, фокусирай се върху изхранването на децата си, а не в писане по форумите. Остави ни нас, чиито деца са нахранени да мислим в каква държава искаме да живеем.
  А, аз не искам да живея в държава, на която президент е доказан агент на ДС и за който е публична тайна, че е подлога на руснаците. Същата Русия, пред която МАЛОУМНИЦИ като онзи завършен идиот др.иванов благовеят. Същата Русия, която винаги е заставала на пътя на нашата свобода. МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯ КАКВО ГОВОРЯ! НЕКА СИ ГО КАЖЕМ - РУСИЯ НЕ Е ЗАПОЧНАЛА ВОЙНАТА С ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ЗА ДА НИ ОСВОБОДИ! А, ЗА ДА НИ ПОРОБИ ТЯ, преди ние сами да сме се освободили! Всички около нас са се освободили сами и е било наш ред - ПРОСТО РУСИЯ НИ Е ИЗПРЕДВАРИЛА! СЪЩАТА РУСИЯ, която винаги е подкрепяла нашите врагове. СЪЩАТА РУСИЯ, която насъсква Сърбите да ни нападнат в гръб, същата Русия която не прощава никога факта, че БАТЕНБЕРГ ПРАВИ НЕЩО В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ и защитата Съединението,, въпреки че Русия е била ПРОТИВ! Същата РУСИЯ, която ни обръща гръб във втората балканска война и разрешава на Румъния да ни отнеме ДОБРУДЖА, а Русия си взима част от Молдова. Същата Русия(вече СССР), която благодарение на продажни българи ни поробва през втората световна война. И пак те НАСТОЯВАТ БЪЛГАРИЯ да плати контрибуции на съседните държави, тотално ихнорирайки приноса на България1.Dear X, I would like to congratulate you on the upcoming holidays and to wish you and your family great joy and success during the New Year.
  2.Dear X,I would like to thank you for your warm hospitality and for the experience which you shared with us.I wish you and your big and nice family  strong health, great joy and success during the New Year.Merry Christmas and Happy New Year. във финалната фаза на войната. Същата Русия, която 20 години ни пречи да станем нормална държава, точно чрез други български предатели. Идиоти, вие ако искате кланяйте се на Русия, това си е ваш избор - НО НЕ МИ ГОВОРЕТЕ, ЧЕ РУСИЯ Е ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ! НИКОГА!
  А, Вие знаетебли кой е най-големият приятел на България в най-новата ни история? Държавата, благодарение ние сме имали териториални придобивки? ГЕРМАНИЯ! ДА, ГЕРМАНИЯ! Първо поради търкания в Европа потова време, великите сили проспиват съединението! И второ - блГодарение на Германия, Румуния ни връща Южна Добруджа. И отново Германия иска да ни помогне да станем НОРМАЛНА ДЪРЖАВА - не Русия. Германия иска ние да сме богати и да живеем добре(по една или друга причина) , за да правим бизнес заедно! Русия и нейните подлоги искат да сме бедни и зависими от Матушка! ДАЙ БОЖЕ, сегашното правителство да успее да разрине всички ДС лайна и да скъсаме оковите, с които ни държи оковани Русия. ЗАЩОТО ЕДИН ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ БУЛГАРИ Е КАЗАЛ: "КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ - Всички знаем кой е той- ВАСИЛ ЛЕВСКИ! СТИГА ТОЛКОВА РОБСТВО!


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 91. 91 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Другарят Президент Гоце ще трябва да ги отзове всички посланици-ченгета, защото те отдавна са компрометирани и поставени в пълна изолация в съответните страни и на тях са им подхвърляни фалшиви информации. Не се заблуждавайте, че тайните служби на съответните страни пасат трева и чак сега узнават за ДС миналото на съответните посланици. За информация югославската УДБА (СУП) познаваше по име и презиме всички агенти на ПГУ на ДС още през 70-80-те години. И то благодарение на "софийските македончета". Просто Гоце 8 години осигуряваше топли служби на бившите “бойни другари“, a ако не го прави “Монтерей“ ще му види сметката.

 92. 92 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Защо никой не споменава, че в първите БГ правителства (Червенков, Югов и др.) на ДС е било забранено да вербува сътрудници в апарата на партията (политбюро, ЦК, ЦК на комсомола и т.н.). Лично Тошо Живков, страхуващ се за своята еднолична власт и евентуални заговори на неговите съратници разрешава вербуването на хора от политическия връх на БКП. С годините това става принцип за успешна кариера. С други думи Тошо глупакът носи лична отговорност за случващата се в момента излагация на България пред света. Да не се лъжем, нашите служби не бяха на високо ниво и бяха доста прозрачни за другите секретни служби, но не очаквайте от тях да разгласят на висок глас “ние ги познавахме всички отдавна“. Югославската УДБА (СУП) знаеше по име и презиме всички агенти на ПГУ на ДС още през 70-80-те години.

 93. 93 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 451 Неутрално

  помните ли скандалът, който избухна с нашите партньори, когато Симеончо се опита да назначи Бриго Аспарухов за съветник по национална сигурност. И този същият обяснява по БНТ, че ченгетата в МВНР са нормално явление. Кой гарантира на света, че посланицити, назначени от Гоце, служили вярно на КГБ навремето, не служат също така вярно на ФСБ на Путин. И трябва абсолютно да бъдат отзовани, а не пенсионирани, за да не излапат 20 заплати народни пари. В посолствата на всички страни има разузнавателен и контраразузнавателен отдел, но те са винаги отделно от посланиците-политици. У нас с решение на Тошо, за да се задържи на власт, ДС получи право да навлезе при “политиците“. Всъщност, за да станеш политик, трябваше да си агент на ДС-КГБ. Сега всички плащаме !

 94. 94 Профил на georgi75
  georgi75
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какъв ''преход'' , какви ''промени''?.Имитират се някакви промени и преход.Истината е,че вече 21 години,на власт са синовете,дъщерите и внуците на ръководния състав и членовете на ЦК на БКП преди вътрешно-партииния преврат на 10.11.1989 година.Цялата власт се държи от „бившата„ комунистическа номенклатура,за една нощ БКП стана БСП.Комунистите станаха първи капиталисти,създадоха си изкуствена удобна опозиция във лицето на С/ДС.Държавна сигурност се преименува на Национална служба за сигурност,но методите на работа се запазиха.На терор и репресии към истинските опозиционери и инакомислещи.Със една дума нищо не се е променило,цензурата и контролът над медиите е тотален.

 95. 95 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Лельо Стояно,още утре се връщаш на работа като ПиАр на др. Кос тов и започвате да громите комунистите, резесарите, царед ворците, герберите и атакистите! Тази работа ти е позната.БСП, НДСВ и РЗС ще громите в България - те са местни хора, а гербад жиите - в чужбина - ЕК, европарламента и пред ръководството на ЕНП. Да не забравя магистратите - те уж се смятат за ваши хора, ама 3/4 от тях са агенти на Гоце - Гошо от Сирищник. Зато ва - и магистратите под сатъра. Само че тези дипломати,които още от началото на прехода си бяха чисти ДС-агенти,защо не ги разчистихте с Ваньо Костов? Та вие не се изплашихте от "черве ната сган" и преводачка от испански език поставихте за минис тър на МВнР, та ви беше еня за червените дипломати! Да не би да имахте хош-беш с тях? И защо сега плачете за тях,та те нищо не правеха и не правят,така че с тях като без тях! А решим ли да изчистим всички сътрудничили на ДС, на МВР, от работилите в репресивните органи, в градските и районните комитети на БКП и ДКМС, неизчистени хора в БГ няма да останат. Та нали чистка та трябва да започне от Гоше Първанов, да мине през Батков, Златев, Н.Банов, двамата Герговци, Гущеров, Ковачки. Хайде да спираме,че май се увлякохме.

 96. 96 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За какво българско общество изобщо става дума!?
  Такъв субект няма!
  Гражданите на България са съвкупност от големи групи, които са с коренно различна култура, живеят в различно време и имат различни цели.
  Хората с истинска европейска ултура и ориентация са нищожно малцинство.
  Предобладават неграмотните овце и тарикати от селата и малките градчета + гастролиращите и пробиващите от тях в големите градове, главно в София. Това е и групата, която ни управлява в момента, за съжаление.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK