Европейският механизъм за нестабилност

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  Сравнението с растежа на САЩ е очаквано и тъжно. Другите сравнения са ненужни.
  Все пак ЕС има шанс, но ако политиците намалят левичарските си предрасъдъци. Само да ги намалят е достатъчно.

  подпис
 2. 2 Профил на ehrgeiz
  ehrgeiz
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Американската банка падне ли, падат и всички останали банки. Ясно е, че Китай, Индия и останалите страни от Югоизточна Азия се развиват най-бързо. Но и техните банки зависят от американските. А за германските банки да не говорим. Цялото това "подпомагане" на Гърция си има ясна цел - прави ли ви впечатление колко германски банки има в Гърция и колко гръцки банки има у нас.

  На жив човек никога не можеш да помогнеш.
 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1047 Разстроено

  "Когато политиците се опитват да преборят железните правила на икономиката, те губят. Този случай не е по-различен. Но те не обичат да получават съвети от университетски преподаватели. Много често предпочитат да отговорят с лоша шега, но този, който се смее последен, се смее най-добре."

  Нашият помпие-пожарникар-премиер-инистър е нагледен пример за очевидно нежелание да приеме какъвто и да е съвет от този, който измъкна България след Виденовия погром. Напук или така му нареждат? Това не мога да разбера. Едно обаче не е сигурно- дали ще има последен, който да се смее, както завършва цитата по-горе! Или - смее се пръдлю, но не му е драго. Положително ние пак ще плачем.

 4. 4 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 388 Весело

  Аз пък си мисля че китайците ще погребат световната икономика.
  Купуват всичко,на всяка цена.

  It is the nice place.
 5. 5 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Аз съм живял в социализъм и постсоциализъм цял живот. От такова тресавище няма измъкване. За съжаление и ЕС затъва бавно в нещо като брежнев социализъм. Разви се гигантска номенклатура начело със смешници като Барозу и Аштън. Така няма да стане. САЩ е много по-жизнена икономическа система, вероято защото е много по-жестока.

 6. 6 Профил на Круммм
  Круммм
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Вярно, че лисабонската стратегия не доведе до нищо, но то е главно заради подценяване на образованието. Що се отнася до процентите икономически ръст, те са плод на стремежа към изравняване на икономическото развитие в глобален план. Което не означава, че Китай е по-развит от САЩ. Просто в Кипай потреблението е 12 пъти по-малко от това в Америка.

  zakonitenakrummm
 7. 7 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Много добра статия!!!

 8. 8 Профил на stoichevski
  stoichevski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съединените щати ще похарчат следващата година допълнително 160 милиарда долара за Авганистан. Това е цялата помощ за Гърция и Ирландия, взети заедно, която ще даде общността за три години. При това тези пари се отпускат все пак като заеми. Засега толкова е силата на ЕС.

 9. 9 Профил на zuckersusser
  zuckersusser
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дали идеологията "всеки за себе си" е по-добра, дали не ни докара тя до тук? ЕС трябва да развие политически механизми на контрол и натиск върху правителствата, европейската банка да почне да има своя политика, да сеустановят еднакви данъчни ставки в европейския съюз и тъй нататък. Т.е. авторът говори глупости и дори китайският бум не е плод на академични икононимиси, а на политическа воля.

 10. 10 Профил на mm13
  mm13
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Не всичко е пари...

  В основата на Лисабонската стратегия беше или все още е познанието, образование, обучение.... МИСЪЛ и КОМПЕТЕНТНОСТ... или т.н. МЪДРОСТ във всяко решение и действие.

  Да сте забелязали нещо подобно?! Е, няма да се получи ...


 11. 11 Профил на Георги Танев
  Георги Танев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Идва на ред Испания.

 12. 12 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Една малка подробност е поропусната , че ръстът на ЕС през този период е най-малък , но този на Германия е сред най-високите в света.Защо ли? Защото убиха съзнателно и целенасочено другите по-слаби икономики на Съюза в т.ч. и българската ! За тези страни единната валута е истинският икономически кошмар , наред с чудовищната бюрокрация на ЕК!

 13. 13 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Разстроено

  В ЕС дадоха огромна власт на бюрократите ,доста правителства залитнаха в "ляво"Стандартите станаха двойни
  От алчност за пазари приеха такива като нас и Румъния.
  И най важното все още хората се чувстват първо поданици на страните си а на второ място европейци.Аз мисля ,че САЩ
  със всичките си недостатъци все още е по-жизненият
  и по-успешен модел от ЕС.

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  На всички е ясно ,че ЕС не функционира добре!!!За да стане това се иска много време и огромни усилия!!!Вече си мисля ,че много неща се правят на принципа проба-грешка в ЕС!!!Но все пак съм умерен оптимист за ЕС,защото ако се спре(по всичко личи) това безумно разширяване,после се стабилизира периферията(заедно с нас) и наѝ-вече се вземат сериозни мерки срещу тарикатските страни(като Гърция) нещата в дългосрочен план ще се стабилизират и ще има умерен расреж на икономиката!!!Много е важно да се разбере ,че икономически сили като Германия,Франция или Англия(на върха на света като богати нации) просто вече не могат да растат с бързи темпове,защото цели отрасли се изнасят в страни с много по-евтина работна ръка и освен това почти нямат растеж на населението,но за сметка това има бързо застаряване на популацията(това води до по-големи разходи на социално-осигурителната система в тези страни)!!!Всичко това води до бавното нарастване на икономиката на Европа!!!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  До коментар [#13] от "Крез":Нас ни приеха с Румъния,за да сме преграда срещу исляма,т.е. ние сме границата между християни и остналата част от света!!!Това си е от краѝ време и за Европа ще е по-добре БГ и Румъния да сме сравнително добре в икономически план,защото това ще направи Балканите и източната граница на ЕС много по-стабилни!!!СВЕТА СЕ ДЕЛИ НА БОГАТИ И БЕДНИ ....НО СЕ ДЕЛИ И НА ХРИСТИЯНИ И ДРУГИ(РАЗБИРАЍ ИСЛЯМИСТИ)....ДЕЛИ СЕ НА ХОРА С НОРМАЛНО ПОВЕДЕНИЕ И ТАКИВА С АГРЕСИВНО(НАЍ-ВЕЧЕ ТЕРОРИСТИ И ТРАФИКАНТИ )!!!!

 16. 16 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "dakl":

  Това са пълни глупости. В последните години Германия имаше дори прекалено слаб растеж в сравнение с повечето други индустриални страни. Преди да пишете глупости на изуст не е зле да погледнете числата. Става с няколко кликвания на страницата на Statistisches Bundesamt или на Евростат. Проблемът не е че Германия е прекалено силна, а че някои страни в южна Европа са пълни мизерници и без да мислят много за стабилност трупаха дългове и струкурни дефицити и имаха на ум само как да се нагушат с колкото се може повече пари без да ги интересува че губят конкурентноспособност. Причината за кризата в Европа не е общата валута а некадърността на членките да поддържат солидни финанси и нежеланието на Европейския Съвет да ги принуди да направят това...
  По въпроса имаше още една много добра статия от Силви Гулар и граф Александер Ламбсдорф

  http://www.handelsblatt.com/meinung/gastbeitraege/euro-krise-ezb-darf-nicht-zur-groessten-bad-bank-werden;2713865;0

 17. 17 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Може и да е добра тая статия, ама автора и е икономист. А можем ли да вярваме на икономисти?

 18. 18 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#13] от "Крез":
  САЩ е държава, ЕС е съюз на държави.Никога не може да са равни и никой няма да бъде първо европеец после германец, французин, испанец.Виж за нас това не важи, на българина ако му дадеш малко пари ще се обяви и за циганин или абориген, стига да има икономическа изгода.

  ZeroOne
 19. 19 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  представете си фирма, която се управлява от шеф. И друга, която се управлява от 20 шефове накуп, които трябва да се договарят по между си за всичко - и то така, че всичките до един да са съгласни.
  Или армия, в която командването преговаря с войниците до постигане на съгласие. Съвсем очевидно, тия неща не могат да работят. И въпреки, че е очевидно, Европа се опитва да работи по същия начин. Затова и резултатите са такива. Без ясно изразена централна власт, поне в областта на финансите, армията и външната политиката, Европа ще си остане купчина от държави, в която едни бутат други и това пречи на всички.

 20. 20 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#18] от "ZeroOne":

  И аз това казвам ,то и затова резултатите са такива.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK