Казана дума - хвърлен бисер

Казана дума - хвърлен бисер

© Иван КутузовБойко Борисов, премиер


Януари


"И пропяха в арестите, оттеглиха се от "Наглите", отидоха и посочиха трупове. Отиват и показват – ей тука, в тая ливада има труп, ей тука някъде го копахме. Колегата Цветанов с един багер копае и вади трупове."
Февруари


"Справям се прекрасно, защото, ако виждате практиката в Европейския парламент, всеки си говори на неговия език. Така че изобщо не се усеща необходимост да знаеш чужд език. Важно е да имаш какво да кажеш. Ако имаш какво да кажеш, както и Ердоган ме разбра, и г-жа Меркел ме разбра, и Саркози ме разбра, и Берлускони ме разбра, и Ромпой ме разбра, и г-н Барозу ме разбра, става лесно."


"Изключително съм доволен от прокуратурата. Особено след "Наглите" и операциите срещу магистралните грабежи. Те вече действат като единен организъм с МВР и ДАНС."


"В държавата има изключително малко неоцапани хора... Когато не се справя някой, службите идват при мен, обикновено с главния прокурор сядаме, и започват да ми вадят материали."


Март


"Желая бебетата ви (бел. ред. - родени с процедура ин витро) да са живи и здрави и останалите да продължат усилията. Само имам една забележка към вас - думата усилия не е правилна за тоя случай, щото все пак това е приятно нещо!"


Април


"Г-жа Анна-Мария Борисова я намерих и се срещнах с нея там, преди Търново, на един разклон. Със съпруга си беше. Поговорих с нея около половин час, горе-долу разбрах какво мисли, сиреч в една и съща посока са ни разбиранията по реформата, по съкращенията, по безкомпромисното действие, всичко."


"Нека малко да ви обясня икономиката, защото явно слушате едни експерти, които се изказват всеки ден. Ние инвестираме в индустрия с тези пари, които влагаме сега ( бел. ред. - т.нар. български Лувър ), те ще се върнат и мултиплицират."


"Аз имам стаж и като полицай, и като кмет. Още като кмет в моя кабинет правихме арести. Разбирам я, мога я тази работа, тя е най-антикризисната мярка, защото не можеш да пълниш хладилника на хората, след като не си хванал тези, които са го изпразвали. Моята тактика е тази, хората ни избраха заради това и аз мисля, че го правим перфектно."


"Седя си като куче сам в Бояна и гледам футбол."


Май


"Не е стихотворение да го забравиш, футбол е."


Юни


"В момента имаме 2 млрд. изхарчени и един гьол." ( за проекта АЕЦ "Белене)


Юли


"В момента с Владимир Путин имаме много добър диалог, той ме разбира по-добре от българските политици."


Септември


"При стачка си подавам оставката. Аз толкова мога - давам всичко от себе си от сутрин до вечер, дадох си здравето и нервите. Щом не ни
харесвате - викате си Станишев, Доган и си ви дооправят. Толкова! Полагам огромни усилия, повече от това не мога. Толкоз мога."


Октомври


"Вдигам осигуровките (бел. ред. - социалните) с 3%. Желая ви да сте живи и здрави."


"Осигуровките не се повишават, а се връщат към стари нива."


"Ако може цялата държава да е с вятърни перки, щях да го направя. Като отидеш в Северна България и все едно вечер си в приказките - червените лампички светят, стотици хиляди перки се въртят."


"На нас ни беше неудобно, когато говорих с премиера на Унгария и с канцлера на Германия, ми беше неудобно да кажа какви данъци имаме, толкова ниски и не случайно Брюксел в момента заради такива като нас, които държат толкова ниски данъци, искат да въведем единни данъци в Европейския съюз и само ние сме против"


Ноември


"Това да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш."


"Една стотна от това, което е построил за България Тодор Живков и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен ръст за всяко правителство."


"АЕЦ "Белене" е изключително важна за България."


"Страната ни има много противници, които ни завиждат за постигнатите успехи. В условията на икономическа криза колкото по-силна, стабилна и с най-ниски данъци в Европа става една държава, толкова по-рязко се откроява"


Декември


"Няколко дена преди да роди, ако щете, аз бях пратил г-н Йовчев (шеф на ДАНС) да разговаря, и ДАНС с тях, как вървят плащанията там. И толкова хора дори в бременността й (бел. ред. - на уволнената от фонд "Земеделие" Калина Илиева), все пак мъже с опит, бяха заблудени."


"Аз съжалявам, но може би външният вид на г-жа Бонев го е направил (бел. ред. - Вежди Рашидов) с по-притъпени чувства за съхранение, нека така да го наречем, да проверят по-подробно кой как ги кани."


"Дянков не ми дава пари за транснационални полети. До Ню Йорк ходихме с градски полет, сега и до Бразилия ще отидем с градския транспорт."


"Много съжалявам, че не слушах и майка, и класната. Защото, не че не са ми вървели езиците, ами нашите бяха много бедно семейство. Дето се вика "Кирил и Методий", празникът, 24 май, аз го свързвам с агнешка плешка. Защото само тогава у нас, понеже баща ми беше именник, Методи, майка правеше агнешко с картофи. Плешка. Не агне, плешка. Един път в годината."


"Това е социологията – щом населението ти носи баница, баклава и вино, а не те гони с камъни, значи нещата са добре."


"Неслучайно в бойните спортове – борба, джудо, самбо, карате, щанги, силовите, са най-върховите ни постижения. Просто самата конструкция на българите – здрав труп, нисък център на тежестта, просто той е пригоден... Ами да, както при кучетата – едно е английска хрътка да се бие с булдог или българско овчарско куче. Вижте, че всеки, който се подстриже късо, прилича на борец в огромната си част."


Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи


"Когато говорим за октопода, той си е пуснал пипалата не само в МВР, но и във всички институции на държавата, но държавата трябва да покаже воля."


"Има зависимости на съдии, следователи и прокурори. Тези зависимости са икономически, но има и свързани с наркотици, както и със сексуалната им ориентация."


"Съдии са се подвели по шумоленето на парите."


"При проверката в дома полицаите виждат отворена врата на стаята, където е дъщерята на семейство Мустафови, виждат женски силует, предполагат, че момичетата са вътре, и влизат малко по-бързо."


"Колегите имат още няколко операции, които се подготвят в техните каси, и съм убеден, че скоро ще имаме реализации, които ще гарантират сигурността на всички страни в света."


"Днес приключвам да давам обяснения на организираната престъпност и на нейните говорители."


Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите


"Хората, които говорят много, нямат работа. МВР трябва да дава повече резултати и по-малко приказки."


"Хората спокойно да отиват на море, до септември ще усетят края на кризата по джобовете си."


"България след 10 години ще изглежда като страна, в която всички искат да живеят, учат и останат."


"Станишев е съсел. Аз пък приличам на Брад Пит, само че с очила."


Божидар Димитров, министър без портфейл на българите в чужбина в оставка


"В разговорен език аз възкликвам "шибан народ, шибани колеги", имайки предвид тяхната дива завист и злоба към колегата откривател Константин Попзаимов. Шибан между другото в тълковния речник не е чак толкова обидна дума и означава обрулен или набрулен от вейки при буря или бит с пръчки."


"Вчера гледам нашите българки голи, зърната на циците. А рускинята – не. И най-долната курва да е. Забрадката - и тогава вътре." (За разликата между българските и руски посетителки на църквата с мощите)


Вежди Рашидов, министър на културата


"Ами явно премиерът е с хубаво чувство за хумор и остроумен, разбира се. Може пък да не е излъгал, Мишел Бонев се оказа, като я видях във Венеция, такава, облечена по-особено, е една красива жена. Какъв е проблемът? Как да кажем, грозна ли да кажем? Просто тя е едно хубаво момиче, лошо няма в това, каквито хубави момичета има много. Второ, все пак сме 100-процентови мъже, основното е да погледнем някоя хубава жена и да дадем оценка за нея. Това е най-малкият проблем..."


"Нали знаете защо целуваме на дамите ръцете? Ами защото трябва да се започне отнякъде."


"Аз бях тройкаджия и вижте какво ме направиха - министър."


Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните


"Ние сме организирали и се осъществява физически контрол на всяка партида, произведена по стандарта "Стара планина". Разбира се, това води до неимоверно натоварване на органите на ДВСК. Но решили сме и ще го правим в името на потребителите...


Останалите осъществяват т.нар. самоконтрол и дават гаранция за продуктите и, разбира се, подлежат на официален ветеринарен контрол, който се осъществява. По отношение на тях не прилагаме физически контрол за всяка партида, тъй като това не се прави никъде в света и няма да можем да го направим."


"Типично по български ние сме готови да опорочим всичко хубаво с една единствена цел – печалба. И затова вие ме попитахте какво ще се случи, аз обещах, че те ще бъдат качени на стената на позора. Беше им вече отнет, тъй като разпоредих това незабавно да се случи, лицензът за производство на продукти с марката "Стара планина".


"Изследването показва, че соята е под 0.1%, но не може да се измери дали е 0.1 или например 0.01%. Пробата от продукта на дружеството "Сами М" пък е отрицателна. Това показва, че никоя от четирите фирми не е влагала умишлено соя в продуктите."


"До последния момент, преди да роди (бел. ред. - Калина Илиева ), лъжеше мен и премиера, че има тежко гинекологично заболяване. Само аз си знам какво ми е било."


Иван Костов, лидер на ДСБ, бивш премиер


"Скандалите са толкова много и толкова начесто, че ние даже в един миг при анализа им се чудихме как да подходим към тях. Всички скандали накрая получиха едно име – "Калинка". Вкалинчиха се! Всичко стана една "Калинка", една несъществуваща диплома. Някакво момиче станало някакво. Никой не разбрал защо го издигат. Никой не носи отговорност. То е предложение на министъра Найденов например, назначението е на Бойко Борисов. И всичко стана една "Калинка" в държавата."


Сергей Станишев, лидер на БСП, бивш премиер


"С какво ще се запомни управлението на Бойко Борисов? Със Сергей Станишев - толкова много говори за него."


"Защо премиерът назначи гинеколог за министър... Защото цялата държава в момента е с краката нагоре."


Петър Курумбашев, депутат от БСП


"Защо умря октоподът Паул? Защото поискали да предскаже действията на премиера Бойко Борисов за пенсионната реформа в България."


Пламен Цеков, депутат от ГЕРБ


"Когато чета - аз съм с осем диоптъра очила,  вдигам поглед към залата и се връщам. Има един момент на адаптация на окото. Четох много бързо и така съм пропуснал част от текста, защото редовете са един над друг." (Обяснение за скандалната поправка, която допускаше реклама с изображение на наркотици)


Камен Костадинов, говорител на ДПС


"Ахмед Доган е идеологът на развитието на алтернативни енергийни източници в България. Той е много добре подготвен по темата енергия от алтернативни източници... член е на водородното дружество, има лаборатория, общува с учени, постоянно се среща с хора от БАН, около него винаги има учебници по химия, по физика."


Татяна Дончева, бивш депутат от БСП "Движение 21"


"Конфликтът между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов е само "народен театър", тъй като това са хора с общи бизнеси."


Борис Велчев, главен прокурор


"2010 е годината, в която не може повече да се оправдаваме с нищо."


Роман Василев, зам. градски прокурор на София


"Г-н Цонев, ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник... колеги, както за всеки един престъпник - както трябва. Долу на земята, на колене!"


Алексей Петров, бивш съветник в ДАНС, арестуван при акцията "Октопод" и пуснат под домашен арест


"Аз нямам нищо против да бъда октопод в очите на политици, които разполагат с интелектуалния потенциал на риба."


Красимир Георгиев - Красьо Черния, свързан с най-големия лобистки скандал в съдебната власт

"Когато фактите започнат да излизат от мен, ще стане интересно."


Димитър Захариев, зам. окръжен прокурор на Плевен


"Съпругата ми е текстописец на много изпълнители, включително и на приятелката на Георгиев (бел. ред. - Красьо Черния) - фолкпевицата Магда. Установили сме близки семейни отношения."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK