Дипломат без диплома

Дипломат без диплома

© Иван КутузовКогато бях на лагер в Германия това лято, се запознах с връстници от други европейски държави. От дума на дума стигнахме до това кой какво учи. Чуха се специалности като метеорология, право, връзки с обществеността, информатика. Споделих и аз –  "Международни отношения" (МО) в Софийския университет, втори курс.


Разговорът спря, всички млъкнаха и ме загледаха. Разпитаха ме как е, много ли уча, наистина ли ще ставам дипломат, интересно ли ми е, кой ми преподава. Не им разказах цялата истина. Наложи се дипломатично да обясня какво мислех, че ще получа от следването си, и да опиша самоподготовката си. Защото учебният процес вече втора година протича много различно от очакваното.


"Какво е чувството да си в престижна специалност?"
Специалността "Международни отношения" - бакалавър, се преподава в Юридическия факултет (ЮФ) на Софийския университет. Заедно с "Право" - магистър. На откриването на втора поред академична година деканът говори продължително и с приповдигнат тон за юристите, за техните заслуги за държавата и за висшата необходимост от юристи за всички ведомства, като подчертава факта, че дори външното министерство предпочита юристи пред завършилите МО за свои кадри.


На сайта на университета за нас, "международниците", има разписан учебен план с поне три правописни грешки. Поставеният отдолу списък на дисциплините е объркан, неясен, а част от преподавателите са разменени или отдавна са се пенсионирали. Не е обновяван поне от четири години въпреки многобройните промени, настъпвали в него. И десет статии няма да ми стигнат за вътрешните проблеми на университета: интернет, актуална информация, обновяване, известяване на студентите.


Част от дисциплините съвпадат с тези на специалност "Право". Преподавателите юристи не спестяват на никого съжалението си как им се налага да преподават на бъдещи шофьори по международни линии. Един професор от Историческия факултет с 30-годишен стаж и 800 дни натрупан отпуск пък не счете за необходимо да се появи на лекция седем от десет пъти.


"Много ли се учи?"


Специалността МО към ЮФ се отличава с едно от всички останали специалности в целия университет - в нейната програма за първи курс няма упражнения. Нито едно. В целия втори – упражнения по два предмета. Нагоре – пак толкова. Освен четирите лекции седмично, задължителния спорт и двата езика в свободното си време в първи курс трябва да направиш подписка и да пишеш "гневно протестно писмо", за да получиш (едно) упражнение втория семестър – както и направихме миналата година.


Ако ти омръзне да стоиш прав или в скута на някого по време на лекция, се налага да докажеш, че 107 човека, колкото е курсът, не се събират физически в аудитория за 50. Което също се наложи да направим и от тази година втори курс МО провежда лекции в най-модерната зала в Ректората, част от дарението на Харвард за ЮФ. Първи курс обаче продължава да се тъпче в старата малка зала от страната на улица "Шипка".


Но не само стаята е проблем - неофициални коментари от деканското ръководство по въпроса как се реализират студентите, завършили МО, се чуват в тази и онази лекция на специалност "Право": "Реализират се, като записват втора специалност "Право". Шеги и закачки. Вярно е, ние имаме възможност да запишем "Право" след втори курс задочно с квота, отделна от тази на останалите факултети.


Заради това колеги от други специалности записват нашата, изкарват по две години и се местят в "Право". Много хора се смеят на вица в "Мисия "Лондон" за дипломатическите ни кадри – опортюнисти, комплексари и нагаждачи, а акцията в английската столица, видяна отстрани, е болезнено точно описана като "мастурбация на държавно ниво".


Ще има ли "проветряване"?


И така, министър Николай Младенов смята да уволни по един или друг начин една трета от българските дипломатически кадри в чужбина заради принадлежност към Държавна сигурност. Това решение заслужава похвала! В случай че повишената нужда от хора наложи увеличение на държавната поръчка в Софийския университет за нашата специалност - понастоящем 60 човека редовно (държавната поръчка за право е 250 души редовно) – би било добре да се предвидят зали в МВнР, където да провеждат занятията си по-големите курсове.


Нека Външно помогне и с експерти, които да водят практически занимания, така важни за "занаят" като дипломатическия. Нека министерството оценява и получената подготовка на изхода. Не съм привърженик на този тип държавна намеса в образованието, но явно докато такава мярка не се вземе, ще имаме ректори, декани, шефове на катедри и преподаватели с платени часове, в които не се чувстват длъжни да влязат. Учебен план, съставен от механично сливане на специалности "История" и "Право".


Бъдещите дипломати - лицето на България пред света, трябва да бъдат подготвяни качествено и в съответствие с изискванията на професията. Да си подготвен юрист никъде другаде освен в България не означава да си подготвен дипломат. Кога ще си признаем, че прекалено голяма част от "политиките", водени у нас, не са нищо друго освен ритуално писане и четене на един закон от шамани-юристи, както на тях им изнася?


Конституцията и законите са се превърнали в тотем, който понякога казва едно, друг път друго – според случая. А преподавателите ни цитират решения дори на Конституционния съд, който трябва да е най-малко политизиран и най-грамотен в правно отношение, които противоречат на всякаква правна логика.


Ако не смята, че сега е дошло време за дългоочакваната промяна в кадровата школа на българските дипломати, добре е външно министерство поне да заяви открито, че не приема калпаво обучените с държавни пари международници. Нали сами сме си виновни, че сме загубили година-две-три от живота си, следвайки за подготовка и диплома, които не са ни полезни за българската действителност.


Младите хора, които имат желание да се занимават с политика, в бъдеще ще могат да се записват юристи по силата на информирания си избор...


 * Авторът е студент в Софийския университет, специалност "Международни отношения"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Пък,аз си мисля,че дошло време поне половината ни мисии зад граница ,да се затворят!Този огромен за малката ни страна,брой на посолства,си беше политика на СССР!В много случаи сме им били авангард!Нищо лошо,но това време го няма вече!

 2. 2 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  С други думи,всичко започва с качествено образование.

  Добри доктори - качествено образование
  Добри учители - качествено образование
  Добри юристи - качествено образование
  Добри политици - качествено образование
  ....
  Добри съседи - качествено образование

  Но,големия въпрос е кой решава кое е качествено.
  Ние гражданите? Или някой друг?


  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 3. 3 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 578 Неутрално

  отлично, имам няколко познати от тази специалност. всички с изключение на един записаха право. този един не работи по специалността си.

 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1467 Разстроено

  Строители на съвременна България...

  Настръхвам пред мисълта какви "перспективи" очакват млади хора без "връзки" и с добро образование...
  МВнР е една от най-просмуканите от ченгесар6тина институции - роднина-милиционер на 2-ра степен...

  Дано проклятието 21 години "мирен преход" се разчупи и зависимостите отпаднат, влезне свеж въздух и... и... и...
  Като гледам описанието на това какво се случва в "елитния" факултет на "елитния" СУ (стра6ното е че по-добро като че ли няма) - свят ми се завива...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Особено качествено е обучението в УНСС по специалността "Европеистика". Имам племенник 4-ти курс който не е ходил един ден на лекции. Цяла нощ играе на компютъра, става в 14 часа да се наобядва и отново до 4-5 ч. сутринта. Преди сесия взема записки от колеги и е готов. майка му се надява с връзки да го уреди поне с 1000 лв. заплата, защото и тя така си намери работа преди 15 г. в държавна агенция

 6. 6 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitaka41":

  Аз познавам много студенти от родните университети, които си нямат понятие от предметите, които учат. Изпитите им се дават, защото университета печели от тях. Скоро ще се появят и професори, които нямат понятие. Да не говорим за лекарите и зъболекарите - да не дава Господ да им попадаш в ръцете. Геноцида на българското образование и наука е тотален.

 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:42 на 05/01/2011 от неговия автор.

 8. 8 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Авторът може би е забравил да опише отличните впечатления от негови съученици - студенти в Нов Бъ;гарски Университет във връзка с тяхното обучение по съвременни, атрактивни и полезни специалности, или сигурно това ще бъде съдържанието на някоя от следващите статии.

  Yet another blue planet. Uranus bin Kronos
 9. 9 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Начи авторът е таял надеждата, че с такава диплома, го очаква кариера в МВнР. Егаси наивника.
  Знаеш ли пич, колко хора са я завършили за последните 20 г, в разни институти, след като стана достъпна за простолюдието? (Преди беше заакрита специалност, нямаше я в никакви канд-студ справочници). Хиляди.
  Един толкова наивен човек, не бива да става дипломат или каквото и да било от сорта.
  Те и за митничар няма да те пуснат да помиришеш, бе момче младо. Но не заради нивото на обучение, а защото тия места ще са винаги за техни хора.
  Виж, ако имаш средно от художествено у-ще и вдяваш от свирки, може и милиарди от фондовете да ти дадат да управляваш.

 10. 10 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Не искам аз да хвърлям бомбата, но силно ме безпокои фактът, че авторът на този текст е втори курс, а не знае, че учи за дипломат, а не за посланик (има и други дипломатически кадри освен посланиците). Посланиците получават политическо назначение по закон, имат мандат и т.н., поради което не е задължително да са завършили международни отношения. Ако пък авторът го знае, а смята, че публиката е толкова тъпа, че не прави разлика, ами...не е много дипломатически добре изпълнено.

 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 870 Весело

  Ама, момче младо и наивно, ректора на СУ води титанична борба с Дянков за парите за парното, БАН, среща се с Гоце, организира митинги и протести.
  Държавната субсидия, която носиш на СУ, е надлежно усвоена и на никого там не му дреме дали ще научиш нещо или не.
  Както е отбелязал No 8, в НБУ има и интернет, и навременно известяване на студентите, и парно през зимата и климатици през лятото. Има и чисти кенефи даже.......
  А, освен това преподавателите не получават хонорари ако не се явяват на лекции и упражнения, поради което СЕ явяват....
  За съжаление тука е прието НБУ да се оплюва, а СУ да се възхвалява. Ама фактите са упорито нещо.

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Съжалявам за автора на статията , но той е наивен. Ако иска да учи сериозно: образованието в чужбина е доста по-добро. Ако наистина е умен ще се справи. Ако иска да се реализира в България като дипломат: ето това вече е непростима наивност. Дипломати стават хора като посланика в Бразилия ,който отворил дискотека в посолството. На такива "номера" в СУ няма да го научат. Ако пък авторът е решил ,че с една критична статия ще му обърнат внимание и ще го поканят на интервю за работа-- няма как да стане. Жал ми е за човека, но това е положението. А за това колко добре са подготвени студентите от тази специалност ...веднъж имах възможност да говоря със студент от нея който не знаеше за Пелопонеските войни кой е Кенет Уолц ( известен учен по международни отношения). Не че трябва всеки да ги знае тези неща, но човек претендиращ за образованост в тази област би трябвало да ги знае. Резултатът: дипломати като Йелева и международници като Калина Илиева.

 13. 13 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Спомням си как тази специалност се учеше само в Москва, а за студенти бяха допускани само деца от много здрави и прогресивни семейства.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 8 Весело

  Мигар въпросът е само в дипломатите и тяхната подготовка!?!В една държава в която ПОСРЕДСТВЕНОСТТА е на всички нива и всред всички социални класи трудно ще се намери превъзходен-блестящ :дипломат/инженер,лекар,водопроводчик,архитект,продавач......../
  Посредствеността "блести" на всичките нива и се произвежда на килограми.
  Ето я 1ва степен позната още от соца -хиперадаптивна-не я притесняваше диктатурата и на мизерията днес са е адаптирала не с креативност и иновация разбира се,а с тарикатлък и дребна далаверка.Това са "нормалните" хора-толкова нармални,че за тях има и термин в психологията "нормопатия".
  Ето я и 2ра степен.Претенциозната посредственост.Псевдо- активна,псевдо-креативна,в действителност репететивни и имитативни индивиди.
  Ето я и 3та степен-ВЪРХОВНАТА посредственост.Тя не само е като първите две,ами си е поставила за цел да унищожи всичко което може да я превъзхожда.
  Винаги се камуфлира като моралност.Винаги стои зад някави псевдо социални каузи стига с тях да унищожи можещият,знаещият,блестящият.Най-често се филтрира в политически партии и организации.От тази група произлизат много политици.
  Как се излиза от посредствеността!?!Предполгам зависи от много фактори.Друг е въпросът дали се интересува някой да има свят от НЕ-посредствени.
  А колкото до дипломатите-каквито дипломатите такива политиците,такива учителите,такива електротехниците..........
  Да живее посредствеността!

 16. 16 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 874 Неутрално

  В момента уча МБА - МИО и не зная къде по-точно пише, че щом имаш диплома по МИО и ще станеш дипломат ? Иначе специалноста ми харесва научих много неща , единствения упрек към университетите в България е по отношение на езиците - примерно има 5-6 езика, а ако искаш да учиш някой език който не е в "листата", ами няма как да го учиш .

 17. 17 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#16] от "ямболия":

  Приятелю, бъркаш МИО с МО - това са различни бози.

  Ама не много
  Все са бози!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 18. 18 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#16] от "ямболия":

  Между другото семестриално съм завършил МИО, но не намирам причина да отида да се дипломирам.

  Някой във форума да може да ми даде причина да ми трябва подобна смехотворна диплома?!?
  Ще ме е срам да я показвам и да си търся работа с нея. Добре че имам друга

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 19. 19 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#18] от "kilgore":

  Ами ОК това е въпрос на личен избор , но все пак защо подяволите си отделил време от живота си и усилия , а не си искал да го учиш (така разбирам)? Аз го уча, защото имам желание и ми е интересно !

 20. 20 Профил на Vankata_820
  Vankata_820
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ами Аз жените, които познавам и са завършили МО в Софийския университет, са меко казано нереализирали се, а са отличничките на випуска - едната е елитна проститутка-пристава на номенклатурния елит(търси си място под слънцето) , а другата емигрантка в УСА и не работи по специалността си...
  А Еленчето Поптодорова продава ли, продава фалшиви дипломи в УСА от УНСС, с Министерски печат - какъв дипломатически елит само, ех какви перспективи чакат младите, ако 'дедо им не е бил див партизанин...

  Vankata
 21. 21 Профил на brymbarslamka
  brymbarslamka
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Преди всичко е нужно въвеждането на добре обмислен и много селективен кокърс за дипломати. Във всяка държавна администрация, това са едни от най-образовните и поливалентни специалсти.

  Тези кокурси е нужно да бъдат отворени за всични българси граждани, независимо от пола, възрастта, и образованието на кандидата. Седователно най-добре подготвените да бъдат селекционирани.

  Нормално би било да се наблегне на влиянието на чужди езици, и то не само на западноевропейски, но и на, така наречените, редки езици (арабски, китайски...).

  Относно статията, в нея няма нищо кой знае колко шокиращо и ненормално. В западните дипломации, повечето представители за завършили мастери по право или публична администрация (нека не забравяме, че едно посолство е част от държания апарат)... тъй че, нека бъдем реалисти...

 22. 22 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Крайно време е Дневник да закрие т.нар. си форум, иначе срам голям с тоя лумпенски шлейф

 23. 23 Профил на u2h2
  u2h2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Уважаеми г-н Мишев,

  Ако наистина сте способен млад човек, мога ли да знам защо, след като сте разбрали за какво става въпрос във вашия факултет, си губите времето и се "обучавате" в България.

  Или може би натрупаните знания и интелигентността ви не са достатъчни да се пробвате в някой от западноевропейските или американските университети?

  2011 г. е и никой здрав млад човек не може да има оправдание, че е длъжен да изтърпи едно "вишу" тука!!!

 24. 24 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 526 Разстроено

  Хубава статия, но като я чета ми става тъжно. Може би това е защото знам, че младежкият ви ентусиазъм ще повехне след като прекарате няколко години като писарушики в някое консулство и за това време смените няколко началници-парвенюта, назначени по политическа линия. Това е неминуемо, но дано съм лош пророк. Желая ви успех!

 25. 25 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Някой наистина ли вярва сериозно, че въпросните ДС-дипломати ще бъдат отстранени? Както изчистиха планините отпуски на държавните служители?
  Разбира се, логични и правни оправдания за провала ще има достатъчно, нали затова е тъпкано с юристи, за да рационализират политическото безволие пост-фактум.

 26. 26 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Поредното мрънкяло! Нежеланието на студентите да учат е причина за никаквото образование. Не може някой на СИЛА да ти набива знания. Е добре ти искаш да учиш, но 90% не искат и на професорите вече им е писнало от големите добрютра в МО.

  Който иска да учи отдавна се е изнесъл!!! Останалите трябва много добре да знаят с какво си имат работа, и да не се оплакват, защото са направили своя информиран избор, когато му е било времето.


 27. 27 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Цялото образование е девалвирало и мен ме хваща страх от бъдещите ни лекари, инжинери, ядрени специалисти и дипломати.

 28. 28 Профил на Monika LOVEinsky
  Monika LOVEinsky
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Съжалявам, че и аз трябва да го кажа, ама е доста наивно очакването, че в университета е като в училище. Не е така и действително най-важното нещо е самоподготовката и желанието да се развиваш, а не като в училище да ти "разказват урока" асистентите.
  Другото обстоятелство е, че специалност МО е доста "скалъпена". Защо се оплаква, а просто наистина не запише право?

 29. 29 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#28] от "umberta":

  По тая логика няма разлика между Оксфорд и Пернишкия университет ?
  Нормално ли е да взимаш диплома без да ходиш на лекции и упражнения ?

 30. 30 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitaka41", до коментар [#6] от "опа" и други подобни коментари:
  Аз пък имам племенница, която в момента учи финанси в ИУ Варна и такова нещо, като да не ходи на лекции, да нямат упражнения, и така нататък, при тях няма, по-точно не е масово явление. И няма толкова много отличници, колкото примерно в УНСС в тази специалност. А за УНСС всички знаем, как стоят нещата там. Преди години, когато дъщеря ми не можа да влезе да учи в УНСС (и тя, като племенницата ми, завърши Варненския икономически), една моя позната ме успокояваше, че така е по-добре, защото там (в УНСС) изобщо не учат. И ми каза следното "Знам го със сигурност, нали синът ми "учи" там". Не че правя реклама на ИУ гр.Варна и затовя плюя по УНСС, но за този университет (УНСС) се носят легенди, досещате се какви. Най-интересното е, че винаги е първи (или в първите редици), когато се правят класации на най-добрите университети в България (най-вече по качеството на образованието).

 31. 31 Профил на ssemov
  ssemov
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Поздравления за автора! Браво! Кой най-после ще извика на висок глас колко фалшив университет е "най-престижния" български университет - Софийският! Там са се окопали шайка некадърници, които не допускат нищо читаво, което разбира от преподаване, има практически опит, има познания и опит в администрирането на един университет, което знае, че качеството на подбор, прием, обучение и възможности за реализация след завършването са пряко свързани с таксите за обучение и с престижа на учебната институция. Вместо това реват само за пари от Дянков, а насреща не предлагат никакво качество, а само гълтат държавни пари. Крайно време е СУ да стане частен и да се самоиздържа.

 32. 32 Профил на Kukupero
  Kukupero
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо всички критикуват аввтора, че е наивен ? Вие всички случайно да не би да сте били по-трезво мислещи на 18, когато сте кандидатсвали във ВУЗ??
  И след като е останал в България, разочаровал се е от образованието, веднага трябва да побегне в чужбина??? Това за доста от написалите коментари тук е много логично и много лесно решение. Само че в действителност, ако не спечелиш някоя стипендийка, за която има огромен борй способни кандидати, обучението в чужбина доста трудно може да се постигне!!! Чии деца учат в чужнина?? В София има две средни училища, които бълват масово емигранти - Американският колеж и НЕГ. Не че и останалите езикови гимназии не го правят, но това са двете институции, които просто си произвеждат износна стока. Но пак погледнете чии деца учат там!!!
  Или пък това, че международниците не могли да се реализират...за това само те ли са виновни??? Упреквате хората, завършили тази специалност, че имали наивни амбици...ами ако са зписали специалността, защото изучаванате предмети просто са им харесали, защото ги влече тематиката??? Или всички трябва да завършват МИО, външна търговия и финанси??? Те случайно да не би да учат повече от в МО??
  Тук всеки пише колкото да си начеше езика / познавам този, познавам онзи...Браво на автора за статията, много добре написана и дано тя доведе до някаква промяна!

 33. 34 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Хора спрете, по просто изчисление младежът написал статията е на 21 години т.е. това е НОВ българин, демек роден през 1990 г. и недокоснал се до явната ченгеджийница, а само до извратеното й чедо с псевдо името "български преход". За мен човекът разсъждава и пише добре и това е достатъчно на този етап да му отдам поздравленията си. За съжаление съм възпитаник на този факултет и знам за какво говори автора - голяма поза и гръмки заглавия, а като качество на образованието и материална база е пълна скръб. За съжаление това качество си остава най-доброто в България, особено в специалността "Право". Не ви завиждам, ако попаднете в ръчичките на юрист дипломирал се в Бургаския свободен университет (а от тях вече има немалко съдии и прокурори) ...

 34. 35 Профил на Събина
  Събина
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  @Дневник, сега би било добре да потърсите и някой от НБУ да сподели своя опит. Мога да го кажа в едно изречение: няма нищо общо с описано горе.

  http://www.sabinap.com/
 35. 36 Профил на hyppocrates
  hyppocrates
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Статията на г-н Мишев и последвалите коментарии надвусмислено насочват към обсъждане на два фундаментални за нашето общество проблема: качеството на образованието на всички нива и механизмите за социална промоция на индивида.
  За съжаление, олразователният проблем не бше приоритет на нито едно от правителствата на прехода. Всъщност, проблемите започнаха далеч преди това, когато стана ясно, че не е особено престижно да си високо образован, със широка обща култура и независимо собствено мнение по основните въпроси на живота и обществото. Така постепенно ЗНАНИЕТО, което беше високо ценено още от възрожденските времена и в следосвобожденска България, престана да се счита за определяща лична характеристика, за да стигнем до днешното положение, когато много ученици считат че ходенето на училище е загуба на време/!?/. Тези промени в масовото съзнание доведоха до промени не само в манталитета на обучаващите се, но и на техните преподаватели. Апогей на тази образователна нищета е възникването и процъфтяването на корупция във висшите училища с купуване на изпити, фалшиви дипломи и пр.
  Що се отнася до втория проблем, отдавна е известно, че просперитетът на една нация зависи от способността й да създаде механизми за издигане в обществото на генетически надарени и способни индивиди. За съжаление, нашето общество не разполага с такива механизми. По-лошо, към обичайните политически и шуробаджанашки критерии за селекция по време на социализма се прибавиха и парите, с които вече у нас може да се купи всичко - от апетитен имот на морето до професорска катедра, магистратска мантия, депутатско място и министерски стол.
  Всичко това се разбира прекрасно от нас, обикновените хора. Нещата няма да започнат да се подобряват докато тези прости истини не бъдат осъзнати от хората, които избираме да ни ръководят и не само осъзнати, а силен императив за превращане на образователния проблем в приоритет номер 1 на нашето общество.
  Спомнете си че образованието беше приоритет номер 1 в кандидат-президентската кампания на Ал Гор. Ирландия постигна удивителния си прогрес през последното десетиление по същата причина. Не е нужно даже да взимаме акъл от Америка и Ирланздия. ПРЕДИ МНОГО ДЕСЕТИЛЕТИЯ, БЪЛГАРСКИЯТ СЕЛЯНИН ПРОДАВАШЕ ЗЕМЯ САМО В ДВА СЛУЧАЯ - ДА ДАДЕ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ НА ДЕТЕТО СИ В ЧУЖБИНА ИЛИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ТЕЖКО БОЛЕН ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО.


 36. 37 Профил на ehrgeiz
  ehrgeiz
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А какво ви е мнението за международни отношения и европейска интеграция в чужбина като специалност (аз лично съм се ориентирала към следване в Германия с такава специалност)?

  На жив човек никога не можеш да помогнеш.
 37. 38 Профил на niya_ns
  niya_ns
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако искате да учите МО в България, запишете се в УНСС - университетът, в който е създадена тази програма за първи път в България....
  Преподавателите от катедрата са ангажирани с обучителния процес; почти всички асистенти са учили и извън България и прилагат много западни методи в обучението. Със сигурност ако студентите имат сериозно отношение и желание, могат да научат много. А и университетът и/ или преподавателите от катедрата организират все повече прояви, лекции, семинари и т.н. със западни преподаватели и специалисти от областта.
  А и за разлика от СУ, в УНСС има провери и присъствието е задължително, за да бъдеш допуснат до изпит.

 38. 39 Профил на krasianews
  krasianews
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм учител по професия и четейки вашите мнения, смятам , че истината е по средата. В българските училища и университети попадат много случайни хора, които просто са се уредили, а не защото носят искрата в себе си. Другото, е че учебните програми са остарели, с много излишни и ненужни за изучаване предмети, но при съставянето им те се правят в зависимост с какви преподаватели като специалисти разполага дадения университет и на кого трябва да се намери работа в бъдеще!!!
  За учебните програми в училищата е друга история, важното е да звучи добре, а въобще не се гледа необходимоста и реалните възможности на учениците!
  Да не говорим, че те се изготвят от университетски преподаватели, които си нямат на идея какви са реалностите!
  Но това е България -

 39. 40 Профил на Dimitar Angelov
  Dimitar Angelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Следвам специалност "Международни отношения" в СУ вече трета година. Сблъсквал съм се с всички гореизброени проблеми, но не бих гледал така едностранчиво на качеството на образователния процес.

  Нашият факултет (и по специално нашата катедра) съвсем наскоро беше разтърсен от друг скандал - този относно часовете лекции и упражнения на определени преподаватели. Прокурорската проверка установи, че измами няма. "Подпалвачите" на самия скандал останаха неизвестни.

  В специалност МО, в Юридическия факултет, а и в СУ като цяло проблемите с административното тяло наистина трябва да бъдат постепенно преодолявани, но този процес изисква сериозни ресурси, които трудно могат да бъдат набавяни от сравнително ниските (спрямо частните университети) семестриални такси и от редуцираното държавно финансиране.

  Някои преподаватели наистина се отнасят несериозно спрямо учебния процес, но това е за жалост ситуацията в редица български университети. Нека насърчаваме обаче тези, които съвестно, с хъс и желание преподават и дават тласък на застиващата българска наука. В специалността ми, листата на качествените преподаватели от Юридическия, Историческия, Филологическия и Стопанския факултет не се изчерпва с две или три имена.

  А нека ние студентите да се запитаме, с какво НИЕ допринасяме за качеството на образованието, а и изпълняваме ли учебните си задължения на ниво. Който има достатъчно чиста съвест, нека критикува ! Не зная за усилие, което да е останало невъзнаградено. Хубаво е и да не забравяме, че СУ не е гимназията от близкото ни минало. СУ, а в моя конкретен случай специалност "Международни отношения", ме научи на самоинициатива. Благодарен съм на СУ и за това, че имам възможността да общувам с една изключително отбрана и ерудирана част от днешната българска младеж, която и без идеална администрация ще успее в своето направление.

 40. 41 Профил на gti
  gti
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dimitar Angelov":

  Добре е, че гледаш по-позитивно на нещата в СУ...аз завърших политология и сега следвам магистър в МО, но всичко това стана извън БГ...образованието на запад наистина е много по-добром каквото и да си говорим, откъм специалисти, материална база, упражнения и възможности за реализация. Но, както качваш, без самоинициатива няма къде да стигнеш - помогни си сам, за да ти помогне и Господ.

  Това, което бих те посъветвал е, че в нашата специалност, където и да завършиш баклавър, нямаш шанс без специализация. Това тук важи вече и за много други специалности, но най-вече за политика, международни отношения, политико-икономика и пр. Освен това се ориентирай да специализираш на запад. Първо ще попаднеш на много по-добре подготвени хора, второ ще научиш още един език, и трето шансовете ти нарастват много повече да се реализираш в полето си. Наистина, не е въобще лесно, има немалко ядове, но си струва. А после, ако има условия в БГ, можеш да се върнеш...

 41. 42 Профил на Албена Тодорова
  Албена Тодорова
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Браво на Георги за няколко неща.
  За доблестта да посочи (поне част от) проблемите.
  За това, че стои зад избора си, въпреки пълното малоумие и абсурд на ситуацията.
  За това, че слагайки името си над статията, доказва, че има хора, които са част от тази система, без да бъдат съгласни с нея, и имат волята да я променят.
  Много сили и успех занапред!

 42. 43 Профил на ehrgeiz
  ehrgeiz
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#41] от "gti":

  Кой университет на Запад си завършил? Ориентирам се към сищите специалности в Германия или Швейцария, но в Швейцария ще ми излезе по-солено.

  На жив човек никога не можеш да помогнеш.
 43. 44 Профил на gti
  gti
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#43] от "ehrgeiz":

  Прати ми съобщение на [email protected] и ще си поговорим по темата...

 44. 45 Профил на lisitza
  lisitza
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Завърших МИО в УНСС, няма да говоря за недостатъците и проблемите, с които съм се сблъскала там, вероятно всички се досещат. Все пак тая специалност се цени на запад, защото дава много широк поглед върху всички икономически сфери и човек може да се реализира както в бизнеса, така и в политическата област. След МИО направих една магистърска степен по европейски науки в Германия, която пък ми даде по-политическа перспектива на образованието и по-тясна специализация конкретно в областта на европейската интеграция. Тази магистратура пък ми отвори път към Брюксел. Смятам, че ако човек е амбициозен, въпреки недостатъците на българското висше образование, може да специализира допълнително в чужбина, след взета бакалавърска степен в България и да се осъществи добре където намери за добре. Показателно е, че конкурсите за Европейските институции се вземат еднакво добре от българи, завършили цялото си висше образование в чужбина, и от такива, учили само в България. Аз лично съжалявам за пропуснатата възможност за Еразмус - когато учех в УНСС, информацията не беше направена достъпна за всички студенти и явно само ограничен брой са имали достъп до нея. И в УНСС имах много добри преподаватели, но и такива, които нехаеха. Качеството на образование в Германия, за сметка на това, е много високо, професорите имат сериозно отношение към лекциите и винаги идват с 5 мин по-рано и си тръгват не преди края на лекцията, а и знаят как да преподават по интересен и мотивиращ начин. Надявам се в българските висши училища да се допускат за преподаватели повече млади хора, по-амбициозни и по в крак с времето.

 45. 46 Профил на agressor
  agressor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "samir":

  Ало я земи се осъзнай преди живота да ти обърнал главата. Ако съм седнал и съм изял учебника от корица до корица, и имам знанията съм абсолютно сигурен, че никой няма да ми каже копче, че не съм ходил на тъй наречените "лекции", защото т'ва в бг университет е всичко друго, но не и лекция. А и в половината от тях ако влезеш по специалността която си желал и си се напънал между 10 и 12 клас да поучиш малко повече първи и втори курс си транзит.

 46. 47 Профил на finii
  finii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кадрите завършили МО обикновено не си работят по специалността и само поразии правят.

 47. 48 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#21] от "brymbarslamka":

  хи хи шъ умръ ут смях дипломати посланици и МО абе пръчки слезте на земята ве

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK