Държава в тресавище

Държава в тресавище

© Иван КутузовПо време на Първата световна война на един генерал му хрумнала идеята да отбие река Марна. Целта му била да наводни окопите на противника и да го извади на светло, за да го очушка по-лесно. До този момент генералът се славел като отличен стратег, но с Марна сбъркал – реката заляла и окопите на собствената му армия. Бойното поле се наводнило и дни наред всички газили в лепкава кал. Падали, ставали, после пак падали. Изцапали се дотам, че вече не можело да се разбере кой от коя армия се сражава.


Разказах тази история на чужденец, който се интересува от скандала с подслушването, но не успява да се ориентира кой кой е в него. За всеки случай му описах и хронологията/драматургията на скандала – през фактите, струва ми се, той ще нагази по-дълбоко в нашето тресавище. Ето какво му изпратих:


Епизод І. "Отбиването на Марна"
22 ноември 2010. Бившият вътрешен министър Румен Петков намеква, че шефът на митниците Ваньо Танов е бил разработван.


11 декември. В. "Труд" потвърждава информацията, която премиерът Борисов коментира с учудване: "Защо да не бъде подслушван?" Той дори обяснява, че всички "трябва непрекъснато да са в стрес и да знаят, че ще бъдат наблюдавани".


13 декември. Вътрешният министър Цветан Цветанов не отрича подслушването. Нещо повече, той казва, че няма недосегаеми и спрямо всеки, който извършва престъпление, уронва престижа на държавата или участва в корупционни практики, ще "бъдат приложени съответните мерки, включително използване на СРС".


Епизод ІІ. "Реката залива окопите на врага"


5 януари 2011. В. "Галерия", смятан за официоз на сочения от Цветан Цветанов за глава на "Октопод"-а бивш съветник в ДАНС Алексей Петров, огласява "получени на флашка записи" от разговори на Танов с финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов. Тримата обсъждат конфликтите си с вътрешния министър, както и разпънатия от Цветанов "чадър" над фирми, заподозрени в контрабанда.


6 януари. Докато Танов, Дянков и Цветанов участват в обща PR акция със заловени цигари, за да демонстрират добри отношения помежду си, премиерът Борисов потвърждава за подслушванията, както и това, че в правителството има сериозни противоречия. Той обаче представя противоречията като нарочна стратегия всички "да се мразят, да са скарани, за да е сигурно, че никой, никъде от тях не може да покровителства нищо".


Дни наред министрите с изключение на правосъдния Маргарита Попова обясняват колко е хубаво да бъдат подслушвани. Но докато Трайчо Трайков е дори благодарен, защото "ако човек забрави какво е казал, то е нещо като архив – така, както си пазиш имейлите, остават ти аудиофайлове", в ускорен порядък започва:


Епизод ІІІ. "Марна залива и собствените окопи"


8 януари. Около премиера Борисов и вицето му Цветанов става напечено, след като бившият служител на ГДБОП Антоний Странджев, назначен от правителството на ГЕРБ за зам.-шеф на митниците, огласява своя докладна, заради която подал рапорт за напускане. В нея той предупреждава за опитите да бъдат овладени митниците чрез лобиране, политически натиск и "чадъри".


10 януари. Този път в главната роля влиза политическата рожба на Алексей Петров РЗС и сюжетната линия се насочва към две ключови фигури от парламентарното мнозинство – съпредседателя на ПГ на ГЕРБ и шеф на правната комисия Искра Фидосова и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Двете, както става ясно от огласените им разговори с шефа на митниците, ходатайстват за назначаването на свои хора, т.е. записите потвърждават описаното от Странджев.


11 януари. Двете депутатки отричат, като Менда Стоянова е категорична, че разговорът й с Танов е абсолютен фалшификат. Видимо вбесен от ескалирането на скандала, премиерът Борисов коментира: "Борисов не подслушва. Прокуратурата го прави чрез подпис на съдия!"


12 януари. На въпрос коя прокуратура в провинцията и защо би могла да е започнала досъдебно производство срещу Танов, при положение че в Софийска градска такова няма, главният прокурор Борис Велчев тайнствено отговаря: "Много неща знам, но не всичко мога да кажа веднага." Все още няма отговор и от експертизата за автентичността на записите.


Епизод ІV. "Всички нагазват в калта"


14 януари. На тази дата стигаме до "черешката" на скандала, или по-точно до целокупното "качване на черешата". Този път флашката е извадена от окопа на в. "Галерия" и става дума за разговор между "прихванатия" Танов и... самия премиер. В него Бойко Борисов оказва натиск да се спре проверка на митниците във фабрика с отнет лиценз на "Мишо Бирата" (по самия Борисов).


Разкритието го сварва по време на парламентарен контрол. Премиерът нарича разговорите манипулирани, но признава, че за проблемите на Мишо с митниците му се е обадил президентът Първанов. Обяснението "Първо, не съм ти взимал гърнето. Второ, вчера ти го върнах. И трето, то си беше счупено" (по Андрей Райчев в "Панорама") получава следния неглижиращ отговор на президента чрез неговия прессекретариат: "В изнесените разговори всичко е казано ясно, те говорят сами за себе си."


Междувременно въпросният "Мишо Бирата", който иначе се казва Михаил Михов, дава пресконференция, в която непряко потвърждава думите на Борисов, че е молил за ходатайство Първанов. И още един кален щрих: депутатът от "Синята коалиция" и член на вътрешната комисия Йордан Бакалов съобщава, че разрешението за подслушването на Танов е дадено от председател на  софийски съд, който впоследствие става "шеф на голям съд". Той визира Георги Колев, оглавил през ноември ВАС без никаква конкуренция. Самият Колев отказва коментар, но не отрича.


За разлика от Колев споменатият по-горе Странджев потвърждава автентичността на разговорите за "Мишо Бирата". А ако тя се докаже и "научно", записите ще са първото безспорно доказателство, че лично министър-председателят разтваря "чадър" над уличени за злоупотреби.


Епизод V. "Тотално мазало"


15 януари. "България върви уверено по своя път" – заявява Бойко Борисов. Той е в компанията на Цветан Цветанов при представяне на нови хеликоптери, като двамата демонстрират чудесно настроение. "Случващото се няма да повлияе на устрема за реформи" – казва от своя страна и Цветанов. Те, с други думи, се опитват да омаловажат скандала, представяйки го като ответен удар на "лошите" срещу правителството.


Бедата обаче е там, че в тази история въобще няма "добри" - тук става дума за две враждуващи групировки на разкалян тепих. Групировки, разликата между които е единствено в текущата овластеност на едната - все по-проблематична и несигурна овластеност обаче, в случай че скандалът продължи да се разраства.


16 януари. Алексей Петров поставя ултиматум на премиера: без Цветанов "нещата ще си дойдат по местата". Само тогава, разбирай, ще секне отгърмяването на противника с флашки, с каквито очевидно вражеският окоп разполага в обилно количество и с градиращо по съдържание качество.
Въпросът, иначе казано, вече е на живот и смърт.


И изглежда все по-нелогично премиерът да продължава да пази "таралежа", върху който сам се насади – същия, който нерегламентирано е разширявал правомощията си, трупайки файлове за лична употреба, и който с всеки изминал ден се очертава като все по-голяма заплаха за оцеляването на собствената армия...
...
Това написах, а чужденецът попита потресено: "И вие ден след ден четете и слушате всичко това?"
Бях започнала да отговарям, че ЖИВЕЕМ в това. Живеем сред сересета, дебнене, ходатайства, удари под кръста, ултиматуми, сиви обвързаности, привидни противоборства.


Живеем в абсолютно нездравословна среда, в която изборът е между лошо и лошо, ужасно и отвратително, грозно и още по-грозно. Живеем в тъп милиционерски виц, който няма край, такъв ни е отказан, а и ние така сме си го измислили.


Бях започнала, но вместо това му написах единствено:
To be continued...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 426 Неутрално


  Епизод V. "Тотално мазало"

  Поредно "Браво!" за Любослава!

  ---

  Доста унижения изтърпя народът ни от страна на управляващите го през целия тоя невероятен Преход...
  Тоя път, предвид слънчевото затъмнение в началото на годината обаче, управляващите ще трябва да започнат да внимават в картинката!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 2. 2 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 463 Неутрално

  И освен всичко това, живеем в държава с два сезона: единият - прашен, вторият - кален.

 3. 3 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 531 Весело

  Да не би да остава да видим епизод VІ - Завръщането на джедаите от опозицията ... !?

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 4. 4 Профил на u2h2
  u2h2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До колкото разбирам Бойко е загубил играта, тогава защо още продължава всичко?

 5. 5 Профил на u2h2
  u2h2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На този батаелн фон Румен Петков изглежда почти като порядъчен човек.

 6. 6 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много добър анализ! Добре че има и мислещи журналисти сред цялата останала платена журналистика. Все така смело и аналитично!

 7. 7 Профил на stefankalchev
  stefankalchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма ли да се намери издател, който да събере всичко написано от Любослава Русева в "Дневник" в отделна книжка?
  Веднага ще я купя!

 8. 8 Профил на Тот
  Тот
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Хубав човек - хубаво пише!

 9. 9 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да не забравяме, че всички плащаме за това скучно, безплодно милиционерско театро от собствените си джобове. Включително тези, които не са в България, но пращат пари на хора тук.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 10. 10 Профил на topado
  topado
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Браво Любослава!!! Винаги си била в десетката!!! Аналогията с идеята на генерала от Първата световна бойна е чудесна!!! "Великите спасители" на държавата ББ и ЦЦ може да искат много неща да свършат, но никак не им стига пипето как да го направят защото до голяма степен те са си БКП възпитаници и не могат да надскочат сянката на Партията майка?!?

 11. 11 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Това написах, а чужденецът попита потресено: "И вие ден след ден четете и слушате всичко това?"
  Бях започнала да отговарям, че ЖИВЕЕМ в това. Живеем сред сересета, дебнене, ходатайства, удари под кръста, ултиматуми, сиви обвързаности, привидни противоборства.

  Живеем в абсолютно нездравословна среда, в която изборът е между лошо и лошо, ужасно и отвратително, грозно и още по-грозно. Живеем в тъп милиционерски виц, който няма край, такъв ни е отказан, а и ние така сме си го измислили."

  Много точно! Голяма част от коментарите, които чувам по повод на този скандал са от рода на кой е крив, кой е прав, като че ли се коментира тв сериал, а не средата, в която всички ние живеем... За мен най-важният въпрос е дали тези подслушвания са законни и ако не са, да се намерят хората, които са поръчали тези СРС-та и да се понесе съответната отговорност, защото в противен случай никой от нас не е защитен.

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 12. 12 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Действително Геройко този път седна с голото си дупе върху таралежа.

 13. 13 Профил на it
  it
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Скоро пак ще се стреля...

 14. 14 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 833 Неутрално


  БРАВО Любослава!

  Напълно съм съгласен с анализа - безкомпромисно точен !

  В разигралата се битка с л*на се оказа, че няма "добри и лоши".

  Гоце е главата на "Октопода", който заложи капана на Борисов.

  Аз лично съм НАПЪЛНО, НА 100% убеден, че Гоце е търсил протекция за М. Михайлов.
  И че обаждането му е целенасочено, част от плана да бъде записана реакцията на Борисов и този запис да бъде изваден в "удобния", според Гоце, момент.

  Мръснишко, подло, типично за "не-агента", "не-баркониер", "не-злоупотребяващ" с власт ДС "не-доносник".

  ОБАЧЕ! Такъв капан не може да се заложи на човек с принципи, почтен!
  А Борисов е с двата крака в калта, защото "европейското" на ГЕЕРБ е само фасада. Там няма демократични рефлекси. Затова и така безумно всички се впуснаха да защитават подслушването и късогледо се натресоха на следващата мръсотия.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 15. 15 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Страшна статия!!!

  И ние живеем ден след ден тук ... в блатото.

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 16. 16 Профил на Yotko Lalev Yotov
  Yotko Lalev Yotov
  Рейтинг: 8 Весело

  Всичко е написано много добре.Браво!

 17. 17 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Любослава, не искам да издребнявам, но отбиване на река Марна не е имало през Първата Световна Война не е имало. Имало е две кръвопролитни, но безрезултатни сражения в близост до реката.

  Иначе поздравления за статията - добро обобщение на цялата кална каша.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Бойко Борисов се очертава като най-слабия премиер в демократичната ни история. Не изпълни нищо от онова, за което го избраха; плещи врели-некипели и се отмята по десет пъти от думата си според слушателя; капитулира пред руснаците по начин, унизителен за България; оказа се замесен в корупционни схеми ... и на всичко отгоре е допуснал да го подслушват като обикновен престъпник. Бивш главен секретар на МВР не знае, че телефонът му се подслушва?!?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 426 Весело

  И кагато всички ние четем и хвалим поредния материал на Любослава, Цветанка Ризова по Нова, прави поредната сви.ка на Цветанов, който усуква и лъже, вместо да покани Тони Странджев да чуем истината.

 20. 20 Профил на lindi01
  lindi01
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Мила Любославка
  твоето експозе тип театрален сценарий не ме заинтригува
  понеже действителността българска е друга.У нас отдавана управляват циганите ей така както ги гледаш мръсни и подсмърчащи.Българи у нас няма затова и се мълчи.
  ДВАДЕСЕТ ГОДИНКИ се изнизваха,нашего брата
  като види пари и се големее друг да му работи и слугува.
  та борбата за власт сега е между Ромите и ДПС-то
  анадън му

 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1460 Разстроено

  БРАВО Люба.
  ТОТАЛНО е мазаното. И батакът е тотален, като да се оказва че театърът на сенките е пълен.
  Помпиерът вече трудно ще излезне "целият в бяло". Просто той е продукт на тази "среда", колкото и да отрича.

  Не виждам къде е "светлината". Не знам как се издържа да се ЖИВЕЕ в това.... сред сересета, дебнене, ходатайства, удари под кръста, ултиматуми, сиви обвързаности, привидни противоборства.

  .... в абсолютно нездравословна среда, в която изборът е между лошо и лошо, ужасно и отвратително, грозно и още по-грозно.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на topado
  topado
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Много точно казано!!!
  "Живеем в абсолютно нездравословна среда, в която изборът е между лошо и лошо, ужасно и отвратително, грозно и още по-грозно. Живеем в тъп милиционерски виц, който няма край, такъв ни е отказан, а и ние така сме си го измислили."
  Само се моля да не си "измисляме" такъв край и на следващите избори, въпреки че не съм оптомистка!?!

 23. 23 Профил на topado
  topado
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#7] от "stefankalchev":

  Идеята ти е прекрасна! И аз бих си я купила веднага! Дано прегърнат тази идея!!!

 24. 24 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1460 Гневно

  Точно тази атмосфера на "живот" (така добре описана от Люба) е която отблъсква МНОГО хора да се върнат да живеят обратно в БГ.
  Не са толкова по-ниските доходи, а безпътицата и хаосът, милиционерщината, шуробащината, връзкарщината.
  То не е здравеопазване, не е пенсионно осигуряване, не е администрацията... всичко е "за дялане".

  А това са основите за всяка НОРМАЛНА държава.

  Именно нормалността е това което ужасно липсва в БГ.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 25. 25 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Каката тотално разгроми имиджа на Гоцко Циганина и сег акакто е заяла и Боко и Цвъки скоро може да останем и без кабинет
  Браво какич, само така!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 26. 26 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 658 Любопитно

  ББ: "Като съм му обещал, няма да го закачам"
  Интересно е кой стои зад това "като съм му..."? Не знам защо си мисля, че няма да е Мишо Бирата. Последният не е молил ББ за помощ, а това е правил Гоце. Той (Гоце) е звънял на ББ за съдействие по същият случай, следователно се налага изводът (у мен разбира се), че "като съм му обещал..." е Гоце. Т.е. ББ прави "услуга" на Гоце! Въпросът е защо го прави?

 27. 27 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Живеем в абсолютно нездравословна среда, в която изборът е между лошо и лошо, ужасно и отвратително, грозно и още по-грозно. Живеем в тъп милиционерски виц, който няма край, такъв ни е отказан, а и ние така сме си го измислили."
  Просто няма какво да се добави! И все пак, "Спасението на давещите се, е в ръцете на самите давещи се"!

 28. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1460 Разстроено

  До коментар [#27] от "hohot": "Спасението на давещите се, е в ръцете на самите давещи се"!

  Забрави да споменеш обаче че го е казал Великият Комбинатор О.Бендер.
  Както и какво "излиза" от него в крайна сметка...

  Колкото до нас - българите, за съжаление се оказа че сме много калпаво племе. Като колектив не чиним почти за нищо... или поне не за това да работим заедно за да живеем в нормална страна.
  Вече 21 години нали уж сами се "управляваме".

  Резултатът - пълна кочина - се дължи не на намесата на марсианци, СССР, УСА или... А на това колко можем като колектив. И каква ни е ценностната система.
  Пълен провал, никой не можем да обвиняваме и да търсим обяснения ("робство", окупация, бла бла бла).

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 29. 29 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#28] от "B52":

  Здравей,

  Не съм съгласен, че ние се управляваме! Смятам, че българите сме толерантни, честни, горди хора. Смятам също така, че не се управлява от българи тази държава а от отрепки, наричащи себе си политически елит, без разлика от партийност и идеология.

  Но има видов ден и колкото повече той се отлага толкова по-страшно ще стане за този "елит".

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 30. 30 Профил на equalizer
  equalizer
  Рейтинг: 441 Неутрално

  "Бедата обаче е там, че в тази история въобще няма "добри" - тук става дума за две враждуващи групировки на разкалян тепих. Групировки, разликата между които е единствено в текущата овластеност на едната - все по-проблематична и несигурна овластеност обаче, в случай че скандалът продължи да се разраства."

  Колко много истини събрани в две изречения... Ама пак ще има хора, които като щраусите ще си заровят главата в пясъка...

 31. 31 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 779 Любопитно

  Брех! Май дежурните милиционери във форума още не са си извадили езиците от задника на Бъ Бъ... Липсват ми някак си

  За пореден път отлична работа на Любослава!

  Кураж момиче! Още можеш!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 32. 32 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 876 Любопитно

  "Живеем в абсолютно нездравословна среда, в която изборът е между лошо и лошо, ужасно и отвратително, грозно и още по-грозно. Живеем в тъп милиционерски виц, който няма край, такъв ни е отказан, а и ние така сме си го измислили."

  ето това е и няма кво да се добави ! поздраявления за автора !!!

 33. 33 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Гневно

  Всички екс-комунистически страни имаха своите по-малки или по-големи революции.
  Очевидно, на нашата "малка" такава сега и е дошло времето!
  БКП и ДС ченгетата са впрегнали цялата си пропагандна машина и ни заливат с помията си отвсякъде!
  Където и да се обърнеш - оплювки по адрес на правителството от всякакъв вид! А дали могат да се правят сравнения с безвремието на тройната лакома коалиция?
  Кракът е застъпил змията за шията и тя отчаяно се опитва да хапе каквото стигне!
  Има ли още някой съмнения за нрава на въпросната омразна клика?
  Сега е момента да бъдат изхвърлени на боклука на историята!
  Жалко за журналистите, стоящи с отворени уста срещу вентилатора......
  ПП: Няма ли най-после някой "журналист" да изрови и Александър Лилов? Тази твар е главният идеолог на Станишковите "прозрения", заедно с предводителя на кадрите на на ДС от Дондуков!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 34. 34 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Та да си дойдем на думата: за всичко е виновен Костов, това вече и децата го знаят. Ако не беше той, да обърка тотално всичко, сега и Любослава нямаше да може да пише такива статии, нямаше да дойде Дедо Симо, нямаше да има тройна ламя, а само проста ламя, нямаше да сме в НАТО, нямаше да сме в ЕС, дружбата ни с Русия щеше да процъфтява, вероятно и АЕЦ "Белене" щеше да е построена и хиляди неща нямаше да се случат, а други пък напротив, щяха да се случат. Ама хак ни е.

 35. 35 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Умело подбрана китка, каква ли ще ни поднесе Люба, ако комунистите се върнат на власт?

 36. 36 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Държавата в тресавище?Че тя (т.е. ние) е(сме) в него от 20 години И тъкмо тръгнахме да излизаме, пак почнаха да ни бутат обратно в ямата.

  ZeroOne
 37. 37 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Две седмици планиран психически тормоз над българските граждани.Това води до оскотяване на нацията и е елемент от геноцида над българите провеждан от агенти национални предатели.Къде е Държавния глава да защити гражданите от подобни психо операции.Защо се крие.Това е негово конституционално задължение което той за двата мандата не е изпълнил нито веднъж. Явно е че и той участва в отбора провеждащ тази гнусна операция.

  особен
 38. 38 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво за смелостта на автора!
  Все още се намират хора, които не са лакеи на поредната власт.

 39. 39 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#34] от "aldy":
  Май само ти не си разбрал, че Ванчо Черничкия е законспириран комуняга.Няма да ти давам никакви доказателства, казвам само едно: приватизацията на "Нефтохим".Виж кой я купи, кой и е днес шеф в България.Мисля, че това е достатъчно.

  ZeroOne
 40. 40 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Весело

  За опресняване паметта на късопаметните, дето цъкат минусите! ( И на Л. Русева също)
  Едно намигане към близката история:
  От Д-р Т. Филипов:
  ....
  "Много работи могат да се кажат за Параванов, но другите са по-интересни. Другите, които не могат да се кажат. За руските енергийни интереси, за спонсорите-олигарси... Това е президента, който има най-много гръмнати съветници. Това е администрацията, където има най-много бивши агенти – 13, ако не се лъжа... Това е човекът, който отиде да тъгува с вълците в Симитлийската гора, когато изгоряха хората във влака през 2008 г. Това е политикът, който ръководеше БСП по времето на далаверата с нафтата от Саддам. Този, който защитаваше иракския диктатор и викаше, че „дневният ред на ЦРУ не може да бъде нашият дневен ред”. Отявленият противник на НАТО и европейския избор на България… „Защитникът” на АЕЦ… Социалният президент… А някои добавят - и сексуален...
  Бих искал да уважавам държавната глава, но нямам нито една причина да го правя! Единствената му роля, която не бих могъл да отрека е на трафикоблокиращ фактор в столичното движение…
  Е, в интерес на истината, ако днес Параванов е в състояние още да забива нож, то причината за това са едни неясни клаузи на онази „Сухаревска конвенция” между двамата, по силата на която Бойко отказа да се кандидатира за президент и Параванката спечели срещу Биберонов без хич да се напъва. Ако Бойко се беше кандидатирал, щеше да го отнесе като пенсионер типов хляб. Не казвам, че от това щеше да ни стане по-добре. Просто щеше да ни стане различно.
  Каквъв скенер, каква прозрачност? Гоце Прозрачния…
  А дали ще научим пълната истина за онова досие, което е под подозрение, че си е загубило 36 важни страници?
  Моят литературен приятел Фредерик Бегбеде пишеше на едно място: „Спомних си, че при Стария режим кралят е серял в присъствието на придворните. Защо ли тази традиция не се е съхранила до наши дни? Ако президентът на републиката сереше всяка вечер директно по телевизията, без всякакво съмнение щеше да спечели повече уважение.”
  Макар че накъде повече"…..

  Коло мъка има на този свят....
  Нали Русева?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 41. 41 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Любопитно

  ...Контролът над нас – как се осъществява и как да се предпазим ...
  ...................
  Става дума за “Проблем – реакция – решение”. Този метод работи по два начина.
  В единия случай се взима съществуващ проблем (Който в много случаи е напълно неизбежен и естествен) и се преекспонира до крайност.
  В другия случай изкуствено/умишлено се създава такъв проблем, и отново му се отделя централно място в. И в двата случая това предизвиква реакция у публиката: “Край! Трябва да се направи нещо срещу това, така повече не може”. И решението (На проблема, създаден често от същите хора) се появява.

  Както се вика - "всяка прилика с днешните събития в този сценарий е случайна!"
  Има си сценаристи, изпълнители, даже и оркестър!
  Публиката....???

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 42. 42 Профил на dirtymuddy
  dirtymuddy
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Интересно ми е едно. След стотиците коментари които изчетох тези дни под статиите за скандала, липсват коментарите от рода "В петък ще видят какво ще стане пред сградата на НС", " Ще има счупени прозорци, счупени автомобили и разбира се жандармерия с щитове и палки", "Нека утре щурмуваме парламента". Това разбирам аз под народно недоволство, а не тези стотици коментари с многото плюсчета "ще му запари на баце Боци" и т.н.
  Защо продължавате да се страхувате? За толкова време не ви ли стана ясно, че няма друг начин.

 43. 43 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1314 Весело

  До коментар [#39] от "ZeroOne":

  "...Май само ти не си разбрал, че Ванчо Черничкия е законспириран комуняга..."

  А според тебе само законспирираните комуняги провят поразии, а другите са целите в бели пера и дълги шии? Странни са ти разсъжденията. Но за Иван от Драгалевци хвърлиха стотици милиони за омаскаряване, а за незаконспирираните комуняги нито лев. Абе здравата ви обърка игричките Драгалевското, затова воят е кански, вече 10 години. Единственият, който ще запомним. Няма Луканов, няма Беров, няма Зелю, няма Жан, няма Дедо Симо и т.н.
  Ама тресавището си е цяло, целеничко!

 44. 44 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 902 Весело

  Някой скоро щ е умре!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 45. 45 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 902 Любопитно

  До коментар [#43] от "aldy":

  Аре тихо с тоя Гаргамел бре, не виждате ли че всичките са от едно място дошли и ви играят театър 20 години. Зашо не попиташ първо Мавъра да каже кога си даде партийния билет 1989 година и после да си говорим за демократи и Демокрация!!! Такъв процес в Б-я не е имало. Само и единствено процес на преразпределение на капитала м/у вси4ки бивши служители на ДС и партията майка !? Как въобще може да ви минава през акъла, че от хора обучавани и тренирани с години в една единствена идеология може да произтече нещо демократично от и за народа!?

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 46. 46 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#42] от "dirtymuddy":
  "...Нека утре щурмуваме парламента..."
  Чудесно! Ще ме познаеш по будьоновката с червена петолъчка. Аз ще нося чука, а ти - сърпа. 47. 47 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Борбата вътре в Октопода се развихря и стига до ултиматоми.За сега е 1:0 за трактора.Свидетели сме на истинска война.Цирк в който народа не се смее,а гледа с презрение и омраза.Българино спиш ли....

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 48. 48 Профил на against
  against
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Стига сте крякали за глупости бе, все едно па не знаете в каква държава живеете. Опозицията да не са по-честни.

  Вместо да си върши работата правителството вече 3ти месец се занимава да обяснява глупости.
  80% от които се доказаха за фалшификати и 20% още не се знае какви са.
  После ще има - какво прави ГЕРБ 4 години - само скандали.

  Тъпи журналисти и тъп народ.

 49. 49 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1314 Весело

  До коментар [#45] от "CIA Germany":

  "...Аре тихо с тоя Гаргамел бре, не виждате ли че всичките са от едно място дошли и ви играят театър 20 години..."

  Хехе, ама ти бръкна в гъ.за, нали? Затова така пищиш.

 50. 50 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 751 Неутрално

  усещането за тресавище и голям проблем се създава именно от медиите, които отделят на тия 'сересета' много по-голямо внимание, отколкото те заслужават. Кьораво и сакато 'анализира' под път и над път. Всъщност във въпросните записи няма почти нищо скандално, освен факта, че са попаднали в криминални структури.

  Пускането на малки парченца внимателно подбрана (и най-вероятно тук-там подправена) информация се нарича манипулация. С непрекъснатото си дуднене медиите стават просто рупор на манипулаторите.

  В много от коментарите прозира някакъв телешки възторг от статията, но тя е всъщност просто още една досадна хронология на случилото се до момента. Гарнирана с глуповата аналогия с историческо събитие

 51. 51 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Правилно си ги нарисувал с лайномети, Кутузов- Тия идиоти ви управляват!

 52. 52 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 426 Неутрално

  на госпожата и е трудно да се ориентира, защото си живее в света на заблудите си, та всичко наоколо и е кал и тресавища освен мило подредените и стереотипи - достатъчно удобно, пък и винаги има подходящи метафори за останалото

 53. 53 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Както във всяка басня, поуката е най-накрая. В случая е:

  ЖИВЕЕТЕ В ТЪП МИЛИЦИОНЕРСКИ ВИЦ!

  Само че не вица на Цецко Физкултурника, а във вица на Андрей Луканов, Любен Гоцев, Митьо Гестапото, Гошо Тарабата!!! Те ви го разправят тоя виц 65 години вече, а вий, вий сте идиоти !

 54. 54 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Прекрасна статия, единствено картинката не съответства на нея - много по-реалистично е да се нарисуват два нагъзили се един срещу друг политика, и потока от кал всищност да е поток от......е, от сещате се какво. Много повече ще отива на родната ни политическа действителност. За съжаление.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 55. 55 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#48] от "against":

  Правилно, а защо докато траят скандалите ГЕРБ не работи? Може би все пак записите са истински и им се е спекло лайното? Между другото, какво направиха за година и половина, освен да набутат България в кризата, напомни ми, че нещо ми се губи.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 56. 56 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ментор":

  Тресавището не е само резултат от манипулация. Тресавището е факт.Има ли смисъл да се посочват повече данни.1989г България е на 24 място в света по БНП на глава от населението сега е на61 място.Така може да се затъва само в тресавище.

  особен
 57. 57 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1324 Неутрално


  ++++++++++++++++++++++++++++++

  Въпреки че си е смях през сълзи.
  Очкваме to be continued с нетърпение !

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 58. 58 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Спасението е лустрация. Да се забрани на всички участвали под една или друга форма в управлението на България за последните 56- 57 години, както и на тези участвали в ръководните структури на БКП , МВР и на всички с досиета-щатни и нещатни сътрудници на ДС, да бъдат избирани за народни представители и да участват в управлението на държавата. Излезе наяве, че всички управници през тези години са навързани като свински черва , независимо от коя партия се представят, а от техните безобразия страда целия народ. Не останахме!

 59. 59 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#56] от "досю":

  точно така. Но от 1989г до днес червените кхмери не са били на власт само 6 години. Или, били са на власт през почти 3/4 от времето. А през останалото, правят всичко възможно да възпрепятстват нормалното развитие. Ако някакво тресавище е факт, то сме в него именно заради БСП/ДС. И в момента те ни заливат с манипулации именно защото беше направен опит да се излезе от тресавището, в което на тях им е толкова добре.

 60. 60 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Много мъка и простотия има на този свят.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 61. 61
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:33 на 17/01/2011 от неговия автор.

 62. 62 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Браво на Любослава Русева! Това е единственото смислено нещо, написано за безобразието, което се разиграва.

  За жалост нямаме добър ход. Ако Боко изтърве властта, падаме в ръцете на Трактора. И почват едни руски частушки, свят да ти се извие.

 63. 63 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Любослава пак е перфектна!

  Това, че маскарите се калят един друг не би ме засягало толкова, ако пръските не летяха към мен, към теб, към всички ни. На път сме освен с киселото мляко и с "българския чадър" да станем световно известни и със своеобразното използване на разузнавателни средства.

  А сега премиерът щял бил да иска и международна експертиза за автентичност на записите. И той да не остане по-назад от Петър Младенов с неговите прословути "да дойдат с танковете". И какво направиха тогава комунистите? - Бавеха, бавеха дано им се размине. Ама не им се размина. Не сме чак такава техническа нация, че да правим толкова съвършени звукови монтажи. Ако някой го е можел това нещо, отдавна да си живее живота в някое престижно звукозаписно студио в Холивуд например.

  И сега с тази експертиза натам ще отидат работите, ами да вземат по-скоро да я правят и да си ходят по живо по здраво, че пръските вече и до Брюксел стигат.

  Господи, пази България от калтаци!

 64. 64 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ментор":

  Браво за статията!Момченце отвори си очите и разбери че по-мракобесно и милиционерско управление не е имало от гербавите

 65. 65 Профил на politika
  politika
  Рейтинг: 459 Разстроено

  Илюзията ГЕРБ свършва!!!!Да дойдат хиените-чистачи!!!!Полицейсата демокрация показа как не трябва да се управлява със стил "гасене на пожари",държавата е жив организъм БОКО ,който иска кислород за живот а не задушаване по огне- борски!!Тъжна държава.

 66. 66 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Като чета мненията резултатът към момента е 6:4 за червените. Ако още веднъж дойдат на власт се записвам в БСП - явно отърване няма, а за имиграция е късно.

 67. 67 Профил на petermann
  petermann
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "България върви уверено по своя път" – заявява Бойко Борисов. Той е в компанията на Цветан Цветанов при представяне на нови хеликоптери, като двамата демонстрират чудесно настроение. "Случващото се няма да повлияе на устрема за реформи" – казва от своя страна и Цветанов. Те, с други думи, се опитват да омаловажат скандала, представяйки го като ответен удар на "лошите" срещу правителството.
  Това е причината за "блатото".
  Нито един БГ политик явно не признава цивилизованата практика да поема политическа отговорност - с оставка. Главният въпрос не е кой е правил записите, кой ги е пуснал публичното в пространство или дори кой е помолил ББ за услуга, а дали той си е позволил тази дивотия, да разпъва политически чадър. И какво страшно има в това, да се проведат предсрочни избори (което, за съжаление включва и служебно правителство на Първанов)? Изборите са единствения начин да не позволим на Трактори, Октоподи, ДС-та, доносници или Кръгове да ни управляват, както и да коригираме един или друг неудачен избор (ГЕРБ, Атака, РЗС, БСП и т.н.). А сега се води политика на принципа: "Ти па си много хубав!" (цитат - П. Курумбашев).
  Иска ми се повече западна политическа култура...
  ...и повече журналисти, като Любослава...

 68. 68 Профил на petarmoskov
  petarmoskov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Отново чудесна статия на Любослава. Коментарите също са добри, което говори, че има все пак едно мислещо и виждащо малцинство. Въпреки мощната вълна на тотално опростачване.

  О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА
 69. 69 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#15] от "capricornicus":

  поздрав!!!! http://www.youtube.com/watch?v=fcLqawjm2UE

  за жалост вече и моята младост отмина... в кал до ушите

  За едни благата, за други ла*ната
 70. 70 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 546 Гневно

  Наистина статията е добра, добро и е заключението , въпреки че всички си знаем в каква държава живеем.
  Впечачатление ми прави, че на много хора им се губи цялостната картина. Аз не казвам , че съм най-умният , но нека да споделя с Вас какво се забелязва:
  1. Проверката на фабриката е правена през Февруари 2010. Ако е имало такива разговори, те са правени тогава и много ми е чудно защо чак досега са бавени. Не ви ли е странно, че записите излизат с такова закъснение и то точно сега?
  2. Фабриката, въпреки "ходатайстването" Бойко е затворена, което ми се струва направо невероятно, още повече че всички обвинявате Бойко в тоталитаризъм. Нали ако на един подобен персонаж не му изпълниш "молбата" следва моментално уволнение. А, не само че Вальо Танов не беше уволнен, а Бойко застана зад него, когато Вальо имаше търкания с Цветанов. Странно, защо Бойко ще застава зад човек, който не му изпълнява "молбите"?
  3. Не ви ли прави впечатление перфектното стиковане на цялата ситуация във времето? Първо излиза петков и подхвърля нещо, след това оставят малко време на всички да се наговорят и да се нароят слухове, кой от кой по къдрави. След това всички се хвърлят да питат дали може да се подслушва, всички твърдят , че всяко едно подслушване е ставало със санкция на прокурор и съдия , но това някак си остава настрани. Медиите, удобно насаждат идеята, че едва ли не всеки( не говоря само за хора на ключови позиции в държавата) в тази държава се подлушва. Всеки - а , това определено не е така, но карай да върви.
  След това излиза този Странджев, който бил писал писмо до Бойко, че има корупция и т.н. Ей, така - излиза, без никой да го е търсил. Явно той има роля в сценария и неговата история трябва да бъде на човек, борещ се с корупцията , честен и неразбран от лошите управляващи. Все пак да не забравяме, че този човек е бил зам. шеф на агенцията. НЕ е бил някаква лукова глава. Записите искат да ни убедят, че Странджев и Танов работят много добре - е, тогава, защо Странджев пише на Бойко, вместо да говори с Танов. Тук има нещо , което лично на мен не ми се връзва. И същият Странджев има страшен мотив да се включи в играта - Бойко е настоял за неговото освобождаване. Така че, нека не забравяме , че на този свят няма "безпристрастна информация".
  3. Много по важно е защо точно сега се почна с тази атака. Факт е, че Бойко досега много успещно се справяше с динените кори, които му остави тойната крадлиция. Избегна подводни камъни като сключените и необезпечени с пари договори, разплати се с бизнеса (дотолкова, доколко можеше и доколкото бизнеса беше готова да приеме сконтиране на задълженията с 7%) , избегна проблемите с тютюнопроизводителите ( които имаха за цел да генерират напрежение по оста - християни - мюсолмани) и т.н. Успя да натисне бизнеси, които започнаха да плащат значително повече акцизи на държавата - вижте какво стана при алкохола и горивата. Успяха да отпушат Европейските пари и в момента, проблема с тях е че получателите на проектите не могат да намерят вътрешно финансиране - банките не са склонни да дават толкова пари на всяка цена. Но е факт, че проблем от страна на правителството няма проблем. Успя да върже бюджета и през 2009 и през 2010 и ТОЧНО СЕГА, КОГАТО ДЪРЖАВАТА ИЗЛИЗА ОТ БЛАТОТО НА КРИЗАТА ЗАПОЧНА ТАЗИ АТАКА ! ! ! Точно когато, гоце събра кликата си и е готов да го играе новият спасител.
  Наистина в живота няма само черно и бяло, колкото и някои от Вас да се опитват да го изкарат така. Самият Исус е казал : "Нека който е безгрешен , той да хвърли първият камък! " В живота всичко е във сивата гама, а какво остава за политиката - там нещата са още по оплетени. Но безпорните факти са, че Бойко и неговото правителство успяха да си създадат много сериозни врагове. Срещу тях са цялата алкохолна клика,цялата петролна клика, всичката помия в енергетиката , като там е най-страшно, защото Бойко се опъна на Путин , а той не прощава! Освен това, мафията, която се е заформила около лекарствата също дава отпор, на опитите на правителството да нормализира нещата и т.н. Факт е, че Бойко много здраво разбърка лайната и затова няма да му го простят.
  А, за това че повечето българи искат нещата да се оправят, но ако може нищо те да не свършат съм писал и друг път. Всеки вика: Много е лош българина, но като излезе на улицата, гледа веднъж да не се "мине" и да пусне някого с колата. Всички казват : Много е мръсно , но малцина са се хванали да си изчистят пространствата около местата където живеят и работят, а във същото време си хвърлят цигарите и дъвките по улиците. Всички искат държавата да се оправи, но когато дойде ред да се промени нещо , което е близо до тях , почват групове до крещят : Стига ! НЕ може така!
  Да, може Бойко да не е идеален, но поне човека имаше смелостта да разбърка лайната! А, когато това стане, няма как да излезеш чист от тях! Но пък Бойко заслужава моето уважение и моят глас на следващите избори. И то не заради това, че няма за кой да гласувам! А, защото Бойко се нагърби с нелеката задача да е начело на държавата(а можеше да си спретне една коалициика и да си краде , също като тези които сега викат най-силно) в изключително тежък момент и за мен той се справя отлично! Не могат да се сравняват Бойко и Васил Левски, но си мисля, че който и наш политик да иска да оправи нешата в България , всеки е обречен да запише на една от последните страници на тефтерчето си : "НАРОДЕЕЕЕЕЕ ? ? ?"
  Защо ли?

 71. 71 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#64] от "andimo":

  може би паметта ти се простира само 1 година назад, няма друго обяснение за изказването на подобна глупост.

  Мислех, че е очевидно за всеки с 2 и повече мозъчни гънки - всичките 'скандали' от нова година насам са дело на тия същите, които в последните 20 години ограбиха държавата неколкократно и не и позволяват да излезе от блатото - гнусното котило ДС доносници и престъпници.
  След като безогледно и с всички средства се стремят да бутнат правителството, ясно е, че са настъпени много сериозно. Позволиха си дори директно публично изнудване на премиера, което е неописуема наглост. Та според теб, те ли са по добрите?

 72. 72 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Най-ми хареса констатацията, че става въпрос за 2 групировки, като единствената разлика е коя е овластена в момента. Няма изход от тази сутуация. Светни хора не се занимават с политика. Дори да полудеят нещо и да решат да го направят - ще бъдат смазани. Всичко се свежда до това, че за вземането на Х на брой гласове са необходими У пари. Едни да се купят, други чрез плащане на медии да те показват, рекламни клипове и материали, инициативи и т.н. Достъп до властта имат само хора с много пари и груба физическа сила! Млади и умни хора няма как да бъдат допуснати!

 73. 73 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ментор":

  Прав си. Една слаба статия, която получава одобрение поради името на авторката. Идеята е "Всички са маскари" но не се показва някаква алтернатива, път за излизане от блатото или поне надежда за нещо. Не съм фен на БоБото, но цялата тази истерия и нападки от хамсери, трактори и пишманпрезиденти говори за настъпването на интересите на най-гнилата част от обществото.За съжаление в татковината сме се разделили на отбори и предпочитанията са да крещи и пише против "противника" вместо да се прецени кой с колко допринася за държавата. Навремето така го сринаха Костов, а после много хора си ядоха г..за! Да не стане така, че да ревете за ББ , защото при всичките си недостатъци е по-добрата алтернатива от това, което се готви в момента. Изпълнят ли се плановете на Първанов да събори Борисов, най добре е който може да отлита докато не е паднала авиогарата и авиодиспечерите не са се разбягали.

 74. 74 Профил на arles12
  arles12
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "iliyapopov":

  Ще дойдат.Под "вънкашност чужда и под име ново" /да ме прощава дядо Вазов,че това го е писал за Апостола.../.ТЕ не са
  си и отивали.Само като хамелеон си сменят окраската.
  Същността и целта е една и съща.

 75. 75 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 734 Любопитно

  Само да питам: допустимо ли е в цивилизована държава арестант (под домашен арест) очакващ съдебен процес, да поставя ултиматум на премиер (който и да е той), да уволни вътрешния министър (който и да е той), със заплаха, че щяло да стане нещо си.
  Значи ли това, че приемаме за нормално всеки от 1000 (условно) арестанта в момента, да прави това безнаказано, под топлия поглед на власт, народ, медии и всички нас - дето дращим? Или считаме, че този арестант е нещо специално и неговите думи/букви/битове са откровение свише? Или, че той е предвестникът на 2012 г. и на идващия Армагедон?
  Аз поне не смятам.
  Умната Любослава защо не почва коментара си от тази изходна позиция, а ни пъха в калта при Марна? Л. пише, че въпросният генерал е предизвикал калта със стратегическа цел - да спечели битката. Значи - нашата кал също има цел и автор - не е ли така. Дали на Любослава не и е ясен автора ?
  Или и е по лесно да повтаря комунистическата мантра "всички са маскари" (т.е. всички сме в калта) за да могат зад нея "правилните" хора да си правят далаверите?

  Поздрави
 76. 76 Профил на arles12
  arles12
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "gerotheone":

  Да ти кажа,не ти дочетох анализа до края.Всъщност стигнах до там ,където пише за ВаЛьо Танов.Не е случайна грешка,защото се повтаря.Поне да беше му научил името...

 77. 77 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#71] от "Ментор":

  Къде са приходите в бюджета като са настъпили престъпниците?Кой олигарх е пострадал от герб?Тиквата е по-голям слуга на путин от гоце

 78. 78 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#70] от "gerotheone":

  А бе ти женско ли си или дим. дуково гербаво че искаш да те оправят?

 79. 79 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не ми се вярваше, че и Любослава ще пее в хора "Всички са маскари". Трактористите и Гоцетата са в атака - решили са, че е време за ново правителство тип "Беров".

  Наивно, безотговорно и крайно опасно.

 80. 80 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#77] от "andimo":

  настъпили са ги, не са ги унищожили. Ако ги бяха унищожили, нямаше да сме свидетели на това престъпник публично да изнудва премиера.
  Но щом стигнаха дори до там, значи наистина ги е страх. И наистина има шанс най после да се отървем от тая отвратителна алчна група кърлежи.

 81. 81 Профил на spot
  spot
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Много добра статия. Сега върхът на полицейския виц ще е да се изтъпани Гоцье от Сирищник и да заяви:

  "Всеки министър, зам.-министър, началник на агенция, всеки от висшите ешелони на властта периодично ще се подслушва и се подслушва. Това е работа на службите за борба с контрабандата, борба с корупцията, борба със злоупотребата с власт. Тя се прави срещу действащите, а не срещу бившите или по-бившите. Така че никой да не се учудва, че това ще бъде слушано и ще бъдат назначени прокурорски проверки"

  И още:

  "Аз не искам моите министри да правят завери помежду си, да са приятели. Аз искам те да са в напрегнати отношения. Тогава няма как да стане нито контрабанда, нито далавера. Просто те ще се издадат."

 82. 82 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#80] от "Ментор":

  Има ли по-голями бандити от боко тиквата,пашата и тим?Отвори си очите бе гоце и тиквата са под шапката на едни и същи олигарси

 83. 83 Профил на spot
  spot
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#75] от "Starec":

  Дядка, държавата няма как да е нормална. В тази държава шеф на ОКЗНИ и приятел на Милошевич е избран за Президент с гласовете на турците. Бивш непълнолетен цар става Премиер и реститут с имоти, които не са му принадлежали. В тази държава БКП си назначава СДС-тата, АТАКА-та, ГЕРБ-овете и всички останали.

  Бивш пожарникар и бодигард (ще спестим другото) става главсек, генерал, Кмет и Премиер.

  И т.н., до пълното избълбукване на хипотезата ти за "нормална държава".

 84. 84 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 833 Неутрално


  Не мога да адресирам това си мнение, затова се обръщам към всички!

  Аз лично съм недоволен от полу-мерките, имитациите на действия на ГЕЕРБ.

  Не съм доволен, че не взеха принципната позиция всички от ДС - вън от властта. Напротив - гласуваха министър.
  Че не разбутаха Гоцевия Съдебен Съвет! Напротив - оставиха го да "реформира" съдебната система. Вълците да "реформират" кошарата.
  Че не предприемат нищо срещу безспорно 'заспалата", 'разсеяна" прокуратура.
  Че не доведоха до край отстраняването на Гоце, главата на "Октопода" и най-важен защитник на ДС, напротив - Борисов се опита да се "договаря", да се "помирява".
  Че не направиха нищо против агента на ДС - Доган.
  Че не проведоха нито едно свястно разследване срещу безспорно престъпните министри на БСП/Д(П)С начело със Стани шеф.
  Че не направиха нищо смислено срещу безспорно огромното ограбване на България под формата на уж "заменки".
  Че въведоха повсеместното подслушване и следенето на всички ползващи Интернет.
  Че с лъжи и манипулиране на обществото се опитаха да отровят България с ГМО.
  Че не отстояват българския интерес пред Русия. Фарсът Белене трябва да приключва.
  И други - здравни вноски, пенсионно осигуряване, образование ....
  Но най-общо, не съм доволен, че ГЕЕРБ не преследват престъпниците и НЕ променят България.

  Искам ли БСП/Д(П)С отново на власт. НЕ, НЕ!!!
  Затова искам ГЕЕРБ да си вършат работата.
  Има изход и за тях и за нас!

  Да престанат с дрънканиците, шикалкавенето и имитациите на реформи.
  И да застанат на принципни позиции.
  Нека поискат подкрепа от обществото ПРОТИВ ДС и неговите уродливости БСП/Д(П)С. И да видим дали ДС са по-силни от всички нормални българи.


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 85. 85 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#84] от "Demokrat":

  Какви мерки от герб искаш срещу дс?Като там има повече агенти и доносници от бсп.Не се заблуждавай герб е едно печелене на време да опитат ,тиквата и гоце да направят руския вариант смяна на местата.

 86. 86 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Весело

  Тя да беше превела и този разговор.
  Щяха да бият гледаемостта на сериала "Ало, ало".


  "Искра Фидосова: Там всичко окей ли е?
  Ваньо Танов: Не е окей.
  Искра Фидосова: Защо?
  Ваньо Танов: Ами щото има, на изпита има 2,90.
  Искра Фидосова: Как има 2,90 бе?
  Ваньо Танов: Ами 2,99 има средна оценка.
  Искра Фидосова: Айде стига, това ще стане...
  ебаси скандала! Значи ние тука ...
  Ваньо Танов: Е добре, какъв е скандалът?
  Искра Фидосова: ... тука 20 общини обиколихме

  Ваньо Танов: Еми, хубаво говорим, 10 човека комисията той няма хал хабер от света това момче.
  Ма, няма хал хабер от света. Аз го препитах преди на писмената концепция, защото щеше да отпадне. И им казах тема, щото под...
  Искра Фидосова: Ама ние тука ... той, за да остане и продължи, това говорихме миналата седмица, включително на изпълнителна комисия, насeкъде.
  Ваньо Танов: Е, хубаво, ама защо не вземете да предложите един път един
  човек, който да може да свърши работа?
  Ваньо Танов: Виж ся, аз като му видях делото, без да ходи на конкурс, щях
  да ти кажа и ти ще се убедиш, че нищо не става от него.
  Започнал е като милиционер в това, един път е гонен, има 10 страници характеристика от туй, че е кандидатствал, ма няма едно нещо добро в делото... Ма едно нещо добро... Ми на мен ми беше ясно, че това момче няма как да издържи, тъй като му виждам развитието по моя въ.., по делото....
  Искра Фидосова: /не се чува/... ти се обадих и те помолих да погледнеш....
  Ваньо Танов: ...беше ми пределно ясно. И казах на Странджев да прави всичко възможно, и той каза какво да направя всичко възможно, като той все едно да не знаеш азбуката?
  Искра Фидосова: Ми, нали те помолих затова предварително да погледнеш, той преди да го подаваме като човек
  ... и да си подава документите, да сме наясно. Защото сега ей оня го плаши там, вика аз са ще видиш, ще те уволня. Това, че никой не иска /не се чува/
  Ваньо Танов: Първо от какво го е страх?
  /не се чува/
  Ваньо Танов: ... който да знае и да може да прави анализ. Това момче не може да си обуе гащите. Ма, честно ти казвам, ма честно ти казвам.
  Искра Фидосова: Ама добре бе, отвънка също има качествени хора, ти каза /не се чува/
  Ваньо Танов: Защо ме караш сега да се ядосвам . Как разговаряме да се излагаме.
  Ваньо Танов: Просто се излагаме, аз да ходатайствам за момче, което няма хал хабер от света. Ма не съм виждал толкова бос човек. "

  Дето се вика - "роднина, милиционер,роднина, милиционер"

 87. 87 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#82] от "andimo":

  Изумително прозрение! Как ли ми е убягнало??

  След като 'гоце и тиквата са под шапката на едни и същи олигарси', защо въпросните олигарси толкова харесват Гоце и толкова обичаха уродливото му отроче - тройната коалиция, а са готови на абсолютно всичко, за да отстранят ББ?

  Една от целите на тия СРС манипулации е именно да внушат на такива като тебе, че всички са еднакви. Като гледам, успяват.

 88. 88 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  За съжаление има разлика между двете групировки, които всъщност са повече от две. Най-малкото (възможно) зло е Борисов, най-голямото: гоце.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 89. 89 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#87] от "Ментор":

  Кой бе, кой от олигарсите е пострадал?Гигов,Златеви ,Пашов,Ганчев,тим,титан,Геров,Цеца винетката 4 пъти са увеличили паричните потоци към тях.Много си зле бе момченце.Това средното същество тиквето попадна сам в капана защото психически не е добре и много си повярва че е полубог.

 90. 90 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#89] от "andimo":

  нещо сериозно ти куца логиката
  След като според теб никой престъпник не е пострадал, даже се били увеличили 4 пъти паричните потоци, защо тогава всички престъпници като един скочиха срещу него ??

 91. 91 Профил на Ghost_Dog
  Ghost_Dog
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#53] от "Yankee":
  Ани Илков? )

 92. 92 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#90] от "Ментор":

  Кой бе кой е скочил на тиквата?Горкото нямаш мозъчни клетки и на пилешки мозък.Герб е боко тиквата един медиен балон да замете ограбването.Къде са престъпниците на боко Орешарски,Етем,Чакъров,Лиаи,Кабил и още хиляди престъпници?Това са престъпници.А не Вальо бореца уж бил от наглите.само едно ще ти подскажа че отвличането на Ангел Бончев беше извършено от Гр.Ганчев

 93. 93 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 636 Неутрално

  интересна работа. Л. Русева започва да се превръща в това, против което пише. По всичко си личи , че повечето вече я възприемат като икона, с дежурните хвалебствия по всеки един материал като
  "И този път право в десятката"
  Талантът на Русева е без съмнения но в последно време тя като че ли се стреми да получи одобрението на аудиторията вместо да покаже истинската си позиция. Всичките и анализи в последно време следват даден шаблон:
  - хумористичен разказ
  -социологическо проучване
  -случка от историята и т.н.
  Взема се този материал, пригажда се към настоящия момент по хумористичен начин по злободневната тема и се побликува за радост на тълпата, която го чете с мазохистична радост и вика: " И тия са буклуци"
  Бих искал да разбера най -накрая кои не са боклуците, само че вече се съмнявам, че това ще стане в сайта на Дневник.
  Изобщо цялата исторея е един безкраен "Листопад",
  в който за съжаление Л. Русева и колегите и участват в бруленето на клоните и засипването на реалните проблеми с шума.

 94. 94 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  До коментар [#67] от "petermann":
  "България върви уверено по своя път" – заявява Бойко Борисов.
  Когато слепец слепци води всички падат в ямата.

 95. 95 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  До коментар [#73] от "Dante":
  Драги, май не си учил каква е разликата между критическия реализъм и социалистическия реализъм.
  При критическия реализъм се изобличават язвите на обществото, но ни си пжкозво как да бъдат избегнати.
  Виж, при социалистическия реализъм е друго - там се показва положителният път, алтернативата, за която пишеш.
  Е, сега остава ти да ни пишеш, коя е алтернативата - щото пътят към светлото комунистическо бъдеще май се оказа задънен.

 96. 96 Профил на dedka
  dedka
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Чадърите над големите "данъкоплатци" и лобирането не са наша запазена марка. Аз лично не разбирам защо се отдава чак такова внимание на това. Да не би в другите страни да има корупция = 0 или големите фирми да не натискат правителствата за приемането на определени точки в закона, ако не и цели нови закони? Фиксираме се винаги върху изгубените каузи! С големите и силните не може да се пребори никоя държава.. те не се и опитват - живеят с това. Мислите ли, че Германия би натиснала Мерцедес, БМВ и Ауди да спрат да произвеждат бензинови двигатели или да не правят коли, които вдигат повече от 150 км/ч? Аз лично не смятам, че тези неща са най-важните. Важното е всичко останало да ни е толкова наред, че да не ни пука какво става най-отгоре. И точно в това ни е проблемът - това надали ще се случи скоро. И в крайна сметка - толкова фрапиращо ли е, ако някой иска някъде да се назначи негов познат? Нима всичките ни политици не произлизат от едно и също място и нима тази практика не върлува навсякъде? И това ли е най-големият ни проблем? Кога ще започнем да обръщаме внимание на нещата, които са наистина важни за всички ни? На мен лично ми писна да ме занимават с неща, които не ме засягат, а в същото време всички да газим в дупки и да живеем в една неорганизирана, хаотична във всяко едно отношение държава. Нека се подслушват всички - все ми е едно. Аз нямам какво да крия. Нека, но стига това да доведе до нещо добро за всички. А то, просто си дъвчем едни глупости със седмици и накрая - същия ***! И сега какво? Избор между лошо и лошо? Освен всички най-после да си бием камшика накъдето ни видят очите или да се гръмнем? Има ли изобщо изход? Ще има ли някога?

 97. 97 Профил на politika
  politika
  Рейтинг: 459 Разстроено

  Илюзията ГЕРБ свършва!!!!Да дойдат хиените-чистачи!!!!Полицейста демокрация показа как не трябва да се управлява със стил "гасене на пожари",държавата е жив организъм БОКО ,който иска кислород за живот а не задушаване по огне- борски!!Тъжна държава.

 98. 98 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#7] от "stefankalchev":

  Можеш да намериш Всички статии на Автора тук, в електронното издание.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 99. 99 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Кои има мотив и власт да пълни медийното пространство с очевидно добити по криминален път записи?

 100. 100 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#83] от "spot":
  +++++++++++++++++++++++++++++++

  особен
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK