"Мъжките секретарки" и "принципът на Мойсей"

"Мъжките секретарки" и "принципът на Мойсей"

© Иван КутузовАко е нужно, използвайте принципа на Мойсей – на шамара отвръщайте с шамар, или принципа на Христос – отнесете се с повече великодушие." Така Ахмед Доган съветваше симпатизантите на партията си през май 2009 г.


Шест месеца по-късно, след края на парламентарните избори през същата година, Касим Дал беше първият, който публично призна: "ДПС е в изолация!". И въпреки че по онова време конфликтът му с Доган вече беше публична тайна, той вероятно все още е вярвал в


илюзията, че "повече великодушие" в ДПС е възможно
След заседанията на Централното оперативно бюро на движението във вторник обаче и след изключването на Касим Дал от парламентарната група на ДПС се оказа, че спектакълът, който всички очакваха, е приключил, преди да е започнал. "Разширеното ръководство ще вземе своите решения съобразно устава и съобразно мнението на партийните структури", каза говорителят на партията Камен Костадинов.


Към хладната му конкретност Лютви Местан добави само технологична яснота: "Реакцията на структурите е достатъчно категорична и показва, че Касим Дал има проблем не с лидера и ръководството, а с ДПС като цяло. Тези реакции ще бъдат обобщени в категорични декларации на областните структури на предстоящото заседание на Централния съвет", каза той.


"Един ден ДПС ще има самостоятелно правителство", беше казал Касим Дал в Шумен пак през есента на 2009 г. Думите му прозвучаха неочаквано романтично в края на един изборен сезон, в който беше станало ясно, че обществената нетърпимост към елита на партията му се е оказала по-силна от всички страхове.


Тогава сигурно е било още рано обяснението за идеалистичния му екстремизъм да бъде търсено в привързаност към "каузата ДПС". Но преди седмица Касим Дал категорично напомни, че е човекът, който през 1985 г. е бил сред създателите на нелегалната организация на турците в България, че през 1986 е арестуван и осъден на осем години затвор и изселен за още две, че през 1990 г. е сред основателите на


Движението за права и свободи, че е несменяем член на ръководството му и заместник–председател на партията. И че през цялото това време се е движил


неизменно и дисциплинирано в растящата сянка на лидера си Ахмед Доган


Проектиран върху апаратния декор на партията си, сега Касим Дал действително очерта силуета на политик, успял да спаси от каузата на ДПС онова, което е можело да бъде спасено. Но и преигра. "Тук е може би мястото като политик с биография още от затворите на тоталитарния режим в България и попаднал под една 25-годишна заблуда, да поднеса своето извинение към вас, а чрез вас и към всички членове и симпатизанти на ДПС за това, че воден от своя идеализъм, неволно съм подкрепял подобно непристойно за един демократ и либерал поведение през всичките тези години."


Това написа Касим Дал в обръщението към организационните структури на партията си, в което обясни защо напуска оперативното й ръководство.


В модерната политика няма място за идеализъм. Той подхожда на хората, останали пленници на идеологическите си илюзии. По тази причина звучи невероятно в продължение на 25 г. заместник-председателят на ДПС, вторият след Доган, архитектът на структури в една от най-откровено комерсиализираните политически формации в България да е спасил идеализма си.


Писмото, което Касим Дал изпрати на съпартийците си, прозвуча рационално, но неискрено: "Примера, който получихме от човека на най-висок пост в партията - да се използват безскрупулно властта и хората като употребени салфетки, е най-лошото, което можеше да се случи на партията, но видно от някои наскоро разсекретени документи на бившата ДС, това е било негово "символ-верую" още от далечната 1974 година насам", написа в него той .


Но агентурното минало на Доган е обществена тайна от почти 15 г. и сега изненадата от съдържанието му звучи фалшиво. Също като думите на Касим Дал, че никога не е имал и няма амбиции към лидерското място в ДПС. Фалшиво, защото мястото на лидера се полага по подразбиране на всеки, който успее да го свали от пиедестала. Самият Христо Бисеров, сега зам.-председател на ДПС, обичаше да казва по времето, когато все още беше главен секретар на СДС, че "който владее структурите, владее партията".


Допреди седмица Касим Дал беше смятан за владетел на структурите, което се оказа поредният мит. В началото на седмицата хората около Доган тестваха с реактивно говорене позицията, че "може би ДПС вече има нужда от вътрешна опозиция, за да намери най-правилните решения". Но за Касим Дал - човека, който общува с електората на партията от първо лице, със сигурност е ясно, че проблемът на ДПС не е в липсата на говорене. Проблем е


програмираният дефицит на слушащи, чуващи и разбиращи в движението


Както Доган, така и политическите му спътници със сигурност знаят добре, че електоратът на ДПС от Делиормана или Източните Родопи не разбира нито дума, когато лидерът му заговори например за своя modus operаndi (от лат. начин на действие). Забрадените жени от картофените ниви из Родопите вероятно продължават да са притеснени от вталените костюми на г-жа Местан или високите токчета на г-жа Етем.


И това е дълбоко печално, но насъщно за съществуването на ДПС във варианта, който удовлетворява лидера и обкръжението му. Така всеки дебат в партията на Доган е обречен да отеква в кухото пространство между предвзетата фразеология на статуквото и тъжните монолози на опонентите му. Непрекъснато подхранваният атавистичен страх от миналото и липсата на политическа алтернатива за хората, които вадят хляба си в провинциите на ДПС, отдавна са ги  превърнали в крепостни селяни на движението.


Това дава основание на партийни функционери като Себахтин Исмаил, общински съветник от Хасково, да твърдят: "Никой не е в състояние да разцепи ДПС. Дори и г-н Доган да напусне ДПС, да тръгне да прави нови структури, няма да може да го направи. До такава степен тази организация е единна и ДПС е вяра за нашите хора, за нашия електорат."


Точно тази партия Доган гради в продължение на 25 години. Десетилетия наред той упорито работи за превръщането й в енергоспестяващо парламентарно "приложение", което да позволява използване в "тих режим". Може би затова и слуховете, за всевъзможни "офлайн" договорки между ГЕРБ и ДПС в навечерието на предстоящите местни избори заслужават все повече внимание.


За вътрешния кръг в партията подобно поведение ще е само логичен елемент от същия оня modus operаndi на лидера й, който


държи като заложници на оперативната си безпринципност всички


– от кръга на приближените си, през враговете си, та до последния берач на тютюн край Джебел. "Резултатите са видни. Всички бавно и полека се превръщаме в "мъжки секретарки" и всеки е призван да избира своята участ според степента на собствената си морална търпимост" – написа в писмото си до структурите на ДПС Касим Дал. А в партиите от "мъжки секретарки" вариантите за изход не са много.


Изборът най-често се свежда до шамар, който трябва да бъде приет с "повечко великодушие".
На 17 октомври 2008 г. близостта на Ахмет Емин с Доган завърши радикално - със смъртта му в мазето на "Боянския сарай", веднага окачествена от прокуратурата като самоубийство, преди да е започнало разследването. Касим Дал избра да говори и да води битка. В нея поне засега политическото му оцеляване изглежда по-скоро обречено.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Почна се и това е добре, да видим Дал какво ще измъкне от задния джоб, засега интересна изглежда подкрепата която има в Турция и изселническите организации... все пак Ердоган се срешна с него докато беше в България, а подмина Доган... Ще поживеем ще видим...

 2. 2 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 524 Весело

  Този господин Спасов верно ли мисли читателите за толкоз кухи лейки?!

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 3. 3 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  Съгласен съм, като цяло, с коментара. Само се чудя дали е вътрешна борба, или плъховете напускат потъващия кораб? Ще си призня (да не чуе някой ), ама се надявам да е второто...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 4. 4 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Весело

  Спасяване на кожи които вече са проснати на дувара !

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 5. 5 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  стига с тия 'структури' бе. ДПС няма структури - има малобройна група хора поставена там от ДС, които се облагодетелстват от непрекъснатите кражби в колосални размери. Има по-голяма група от местни дерибеи, на които първата група дава по нещо от откраднатото. И малограмотна зомбирана маса от крепостни селяни, която щеше да е много по-добре ако ДПС не съществуваше.

  Какво става в първата група не би трябвало да ни интересува - дали номиналния тартор е Доган или 'недоволния' Дал е все тая - там всички до един, без изключение, са за затвора.

 6. 6 Профил на pino
  pino
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До #3: Колега, иска ми се да споделя надеждата ти , че корабът пътува, но май ще остана скептичен. Тая работа е дълбока и за мноооого пари , при това не само наши. Няма сякаш дотолкоз луди, които да са набутали много пачки в нещо стратегически важно и да се примирят лесно с поражение. И там, както и с разправата с червените бандюги, предстои да се лее кръв.

 7. 7 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#6] от "pino":
  Първо багодаря за обръщението "колега" - от студентските ми години ми е любимо! Второ - надявам се, че "корабът пътува" е неволна грешка, защото аз написах "потъва". Случва се всеки да допусне пропуск. В моя пост например "призня" трябва да се чете "призная".
  Сега малко по-сериозно - и "проекти" с много повече възможности са загивали. Ако някой ми беше казал през "1984", че СССР ще се разпадне, щях да го пратя да се прегледа при признат специалист... Ама стана. Империята на Ал Капоне, например, също изчезна? Не стана лесно, но... Е, САЩ не останаха без мафия, но поне не е толкова кървава. Възможно е, и аз не съм оптимист, ДПС да бъде заменено от нещо по-приемливо. Поне по Майкъл Корлеоне: "До пет години целият бизне на семейството ще е напълно законен!"

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 8. 8 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1212 Гневно

  До коментар [#5] от "Ментор":
  Със смисълът на написаното ще се съглася. Не съм съгласен само с начина на обяснение. По стечение на обстоятелствата често посещавам Родопите. ДПС Е "СТРУКТУРАУ. По твоята логика е все едно да кажеш, че не е имало Римска империя, само група сенатори, "които се облагодетелстват от непрекъснатите кражби в колосални размери. Има по-голяма група от местни дерибеи, на които първата група дава по нещо от откраднатото."
  За голямо мое съжаление нещата са по-сложни. "Структурата" е жестока! И преторианците са безмилостни! Знаеш ли, че в почти всички села в кърджалийско няма наблюдатели по изборите? Ако някой се опита, ще бъде отстранен! По някакъв (не)позволен от закона и морала начин! Не мисли, че хората там гласуват под строй за ДПС. Те НЕ ГЛАСУВАТ! "Структурата" просто НАПИСВА протокола! Иди да гласуваш там с бележка за гласуване на друго място и после ми се обади. Ако можеш, де...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 9. 9 Профил на Минчо Минчев
  Минчо Минчев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "И че през цялото това време се е движил неизменно и дисциплинирано в растящата сянка на лидера си Ахмед Доган..."

  Много добре казано, елегантно и вярно. Но, освен намека за някакви евентуални разбирателства между ГЕРБ и ДПС, нищо ново, не че и това не сме го чували. Касим взел, Касим дал - това го разбрахме, човека е отлюспен, ква битка, кви 5 лева?

 10. 10 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Непрекъснато подхранваният атавистичен страх от миналото и липсата на политическа алтернатива за хората, които вадят хляба си в провинциите на ДПС, отдавна са ги превърнали в крепостни селяни на движението."
  Бих добавил - и пълната икономическа зависимост от местните мафиотски (свързани с ДПС) структури.
  Лично се убедих в това по време на краткия ми престой в Доспат миналата година. Все едно че не бях в България. Независимо че хазяите ми, интелигентни хора, и децата им, говорят чудесен български.

 11. 11 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Има аналогия с Мойсей, но тази която автора е избрал е твърде бегла и периферна.
  Доган и ДС, като Мойсей вече над 20 години "води" българските турци през времето в кръг, докато умре и последният който "помни" робството...остават още 20-тина години. Нищо време за историята...и както тя ни учи - ще успее!
  Друг е въпросът на кой Господ се кланя Доган!?! За разлика от Мойсей, тук отговорът не е еднозначен! А от това зависи на кой бряг ще ги изведе...може и на праведния, а може и на правилния...кой знае?!?

 12. 12 Профил на sting
  sting
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ДПС е паразит който смуче от държавата.Сега май го отделиха от държавата и той засмука нищо.Нормално е да залинее и да умре.Доан така се ояде че се задави с хонорарите се като хидроинженер.Да ходи по островите да си харчи паричките.Докато още може.Клията му се пази.

 13. 13 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Като в аналогичен случай се сещам за рекламата с апартамента:
  "Аз открих тоя апартамент!"
  "Да но ние го купихме!"
  В случая с ДПС това ми звучи:
  "Аз строих тези структури!", казва Дал
  "Да, но ние ги притежаваме!!!" отговорило Догановото ЦОБ.

  Защото е факт, че ДПС е структура. Но дали е политическа и демократическа е друг въпрос. Според мен там структурата прилича повече на холдингова, в която Доган държи 99% от капитала, а 1% е разпределен в членовете на ЦОБ.
  Именно затова лидерът: "държи като заложници на оперативната си безпринципност всички
  – от кръга на приближените си, през враговете си, та до последния берач на тютюн край Джебел."
  А как в холдингова структура мажоритарният собственик се отнася със секретарките видяхме в СТЪКЛЕН ДОМ.
  Пък това, че били "мъжки" в ДПС и особено за Доган едва ли има голямо значение.

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:43 на 20/01/2011 от неговия автор.

 15. 15 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Другари,
  Дайте да не се лъжем! За България е по-изгодно едно ДПС, начело с корумпирания Ахмед Доган, отколкото с фанатика националист Касим Дал. Другарят Сталин ви говори, като ветеран-политик с богат революционен опит, още преди 1917-та година.
  Та затова другари, подтиснете в душите си комсомолското негодувание към другаря Доган и безпристрастно анализирайте ситуацията.
  Доган може да е копеле, но е тарикат и играч. Касим Дал е непохватен, като ротен старшина и нтелектът му не надхвърля средното нивото за сержантския състав.
  Та в политиката другари няма чувства. Има само интереси. И ако сте успели да запишете думите на другаря Сталин, вече може да слезете в столовата, където ще ви сервират чай и пирожки.

 16. 16 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#5] от "Ментор":

  "ДПС няма структури - има малобройна група хора поставена там от ДС, които се облагодетелстват от непрекъснатите кражби в колосални размери."

  Може да ти стане крайно неприятно и да ми натракате хиляда минуса, но истината е, че ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО В АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ.

  Всички, които влизат в някаква партия, отиват там с цел организирано крадене. Те са поставени от главата- ръководството на съответната партия и тяхната цел е да подсигуряват кражбата или т.н. бизнес- едните на централно, другите на местно ниво. Просто българинът така разбира партийният живот- гледат на партията, като на бандитска групировка, а не като на средство за правене на политика от гледна точка на някакви принципи. За това винаги казвам, че нашият народ е виновен за това как живее, защото живее, както иска, а политиците само изпълняват неговото желание.

  Нашите сънародници от ДПС не правят изключение от това правило, а поради някои допълнителни причини, в тази партия нещата са просто далеч по-организирани.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 17. 17 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#16] от "zumm":

  Изключително добър коментар!
  Специални поздрави от другаря Сталин!

 18. 18 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Надявам се, че това ще поразклати в някаква степен мафиотската структура ДПС. Статията дава много добър анализ на начина на управление в тази структура и как успява да поддържа структурите си. Но тази формация продължава да смуче на равнището на местната власт. Лидерът и много правилно я определи като "вирус". Все пак фактът, че турският премиер се срещна с Дал, а не с Доган е показателен, че нещо става. Дано турците да подкрепят алтернатива на ДПС и да разцепят вота.

 19. 19 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 581 Неутрално
 20. 20 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  хаха

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:34 на 22/01/2011 от неговия автор.

 22. 22 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 649 Неутрално

  "А в партиите от "мъжки секретарки" вариантите за изход не са много.Изборът най-често се свежда до шамар, който трябва да бъде приет с "повечко великодушие". - Или самоубийство - мога да добавя с чиста съвест. Но колко такива случки да има, че масите в една партия да осъзнаят грозната истина: човек не се самоубива там, където му е приятно да работи или живее! В една нормална държава отдавна да беше огласена истината за този черен ден в партийна централа. Очевидно скоро няма да сме в този списък!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK