Редакционен: Въртене в кръг

Депутатите "решиха" проблема с безнаказаността на шофьорите, които не спазват правилата за движение - като затвърдиха доброволността на всички санкции. С приемането на поредната порция промени в Закона за движение по пътищата за превишена скорост например отпадна лишаването от шофьорска книжка, тъй като по думите на Емил Радев от ГЕРБ "така или иначе няма механизъм, който да накара доброволно водачите да върнат книжките си".


Вместо това се въведоха по-високи глоби, които също само теоретично са събираеми. Известно е, че КАТ успява да получи само нищожен процент от тях. Тоест плащането на глобата също се е превърнало в доброволен акт.


Доброволното начало се запази и в процедурата по налагане на глоба при нарушение, заснето от камера. В нея се въвежда "електронен фиш",  който ще бъде издаван "в отсъствие на полицай". Фишът ще съдържа данни за всичко, свързано с нарушението, както и размера на глобата, срока и мястото на доброволното й плащане.
В 14-дневен срок от получаването му собственикът на колата трябва да плати глобата (ако не го направи, ще е като сега - ще се трупат лихви)  или да предостави в КАТ писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението с неговия автомобил.


Посочването на друго лице е новост, която допълнително заплита въпроса с ефективността от работата на камерите. Например не е ясно какво следва, ако и посоченото лице отрече да е извършител на деянието. При положение че камерата снима само номера на колата - как ще се взима решението кой да бъде наказан, след като няма как да се докаже кой е бил зад волана?


Тъй като законът не обхваща подобни казуси, вариантите са два - или КАТ не глобява никого, или глобява (на хартия) едно от двете лица по свое усмотрение - собственика или посочения от него. Те пък съответно или не плащат (защото няма кой да ги принуди), или завеждат дела срещу КАТ, които лесно печелят.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Камерите на КАТ правят манипулирани записи, и не е ридно да се плащат глоби за тях.

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Изхода е като из западна Европа и САЩ - спира те кола която ти снима нарушенията преди това с камера.
  Пише ти акта, а като не го платиш - се удвоява и заминава в съда за изпълнително производство.
  След това срещу процент се връчва на ЧСИ и на пътя всички стават послушни като калинки.
  И трафика ужасно бавен, а градовете - в блокаж.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Весело


  Питали Радио "Ереван":
  - Кое е най-полезното действие, след като се установи, че МВР не само не могат да си събират глобите, но не могат и да отнемат книжки?
  Отговорът:
  - Ами при тези условия остава само да се разпусне КАТ, за да се спестят средства от бюджета.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 4. 4 Профил на revolution13
  revolution13
  Рейтинг: 487 Весело

  Спокойно !
  Всички тези милиционерско -фатмашки номера на ГЕРБ скоро ще паднат !
  Те са в противоречие с Конституцията и Международните договори !!
  Всяко едно наказание трябва да минава през съда и то при справедлив процес, а решенията на съда трябва да съответстват на международните норми ...
  Така че необжалваеми НП , електронни фишове и други милиционерски глупости ,които бяха натворени благорадение на малоумниците , избрали ГЕРБ за управляваща партия , скоро ще са история !...

  NATO = North Atlantic Terroristic Organiztion.
 5. 5 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Не мога да разбера каква е тази простотия със забраната за заснемане на лицето. Когато камерата щракне, значи има нарушение. Трябва да се заснеме нарушителя. След като си плати глобата, снимките се унищожават.

 6. 6 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 221 Гневно

  Честито. С тази промяна за превишената скорост, скъпите народни избраници казват в прав текст - карайте си с колкото висока скорост си искате, стига да имате пари да си я платите. Газете наред. Е така се повишава жизнения стандарт на средностатистическия катаджия, после да не кажете, че не се грижат за благоденствието... грижат се.

  Аз предлагам да отпадне и затвора като наказание - щото така или иначе няма механизъм да накараш престъпниците доброволно да влязат вътре, нали? Емил Радев да помисли върху това и да внесе съответния законопроект.

 7. 7 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 733 Неутрално

  В 14-дневен срок от получаването му собственикът на колата трябва да плати глобата (ако не го направи, ще е като сега - ще се трупат лихви)
  ХА- ХА -ХА
  В МОМЕНТА ЛИХВИ ВЪРХУ ГЛОБИ НЕ СЕ НАЧИСЛЯВАТ

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 8. 8 Профил на wild_child
  wild_child
  Рейтинг: 5 Неутрално

  в австралия положението е също- камерата не може да заснеме шофьора на превозното средство, така че ако собственикът на автомобила заяви, че шофьорът по време на нарушението е друг, другото лице трябва да е съгласно. ако не е съгласно собственикът на автомобила трябва да плати глобата. това е логично.
  камерите са изключително ефективни и тук глобите са между 200 и 350 долара. всички ги плащат, защото събираемостта е доста ефектвна. дори не знам какво ще става, ако не се плати глоба, защото никой не се замисля да не го прави. предполагам, че следва съдебен процес

 9. 9 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Не разбирам защо трябва да се отнема книжката?!? Много е просто - книжката се обявява и отразява като НЕВАЛИДНА в системата на КАТ/МВР. Спира го катаджия следващия път - има два варианта - а) дава си книжката, катаджията проверява в системата, опааа, тя не валидна, вади голямата ножица, ряз и вече оня го удря друг параграф, а именно неправоспособен кара авотомобил - и вариант б) "ми аз съм си забравил книжката", катаджията проверява в системата, опааа, тоя гражданин няма валидна книжка, и вече го удря друг параграф, а именно неправоспособен и т.н. и т.н.

  Пък ако иска да си я занесе доброволно в КАТ, ако иска да си я пази у тях в рамка - като е невалидна, то все едно я няма изобщо.

 10. 10 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не мога да разбера какво има да се измисля, след като на много места по света вече отдавна е измислено?
  А, сетих се, правилната система включва арест и затвор, пък България е свободна и демократична страна...

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 11. 11 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#9] от "yradunchev":

  Мисля, че за около 200 лв. максимум мога да сглобя терминал с GPRS връзка, с които да се правят въпросните справки. Дори 10000 патрулки да се оборудват, пак е нищожна цена.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 12. 12 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  какъв терминал... с прост gsm за 80 лева става справката... ако има желание и воля да се наложи закона и да се спрат убийствата по пътищата... но явно не е това целта. явно целта е държавата да прибира пари - дори и на цената на живота на гражданите й... за това ще ги глобяваме, вместо да ги сваляме от пътя.

 13. 13 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  пояснявам, за да е ясно - катаджията праща прост sms с ЕГН-то на водача на специален номер на МВР, системата му връща дали е правоспособен и дори има ли неплатени глоби... Елементарно е. Един сървър, един номер, който да отговаря само на sms-и идващи от номера от предварително зададен му white list - в който са номерата на оторизираните да извършват проверки служители на КАТ. - това се свързва с базата данни на КАТ... не повече от 20000 лева всичко това...

 14. 14 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#13] от "yradunchev":

  Чудесно е и лесно, но в КАТ имат още компютри под дос.
  По канцелариите половината компютри са десетина годишни и купени с лични средства. Научих го при един разпит за автопроизшествие. Бях свидетел и трябваше да приключим за десетина минути. Капитанът дето ме разпитва пишеше толкова бавно, не знаеше бекспейса за какво служи та взех да го уча. Не разбра всичко човека, макар да стоях над 1 час в повече да обяснявам елементарни неща. Нито курсове им провеждат, нито компютри имат като хората. В компа му имаше данни за откраднати коли през ....... 1990-та година.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#14] от "Руслан 21":

  ...това което си написал е верно и смислено. Ето така трябва да се пише, умно, разбираемо, сигурно, проверено без съмнения и колебание...

 16. 16 Профил на george11
  george11
  Рейтинг: 488 Гневно

  "В 14-дневен срок от получаването му собственикът на колата трябва да плати глобата (ако не го направи, ще е като сега - ще се трупат лихви) или да предостави в КАТ писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението с неговия автомобил." Комисар Стратиев,чели ли сте бисера, който сте написали? Как така собственикът на МПС ще предостави данните от личната карта на лицето-нарушител? Нали тези данин са неприкоснове ни и преди няколко месеца хора от друг отдел на любимата ни Народна милиция декларираха,че никой не може да ги ползва без разрешение от милицията, грешка, полицията! Значи синът/дъще рята прави нарушение с моята кола, аз му се карам, преписвам всички данни от личната карта и талона на нарушителя (мисля, че това е работа на любимото ни МВР), нося ги в КАТ и там ми оформят документите и ми вземат парите за глобата. Забравили сте едно нещо: не е ли редно в пазарската си чанта, може и в човал, да напъхам нарушителя, а вие да се разправяте с него, не с мен! Ама понеже ви мързи да се разходите и да се разберете с него, тази неблагодарна работа я прехвърляте на мене. Само че принципът в условията на пазарна икономика е : "Няма работа (от ваша страна), няма мъни в джоба на служителя на любимия КАТ! А колата ще си я караме без платена глоба; вие насила ни правите престъпници!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK