Детето ви изоставено ли е, или ходи на ясла?

Детето ви изоставено ли е, или ходи на ясла?

© Иван КутузовПо един въпрос вече сме напълно наясно - ГЕРБ не толерира майчинството, нито пък смята да се съобразява с конституцията, според която "семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото".


Последните промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) забраниха ясно и категорично майка, чието дете е записано в детски ясли, да получава средства за отглеждането му. Така България вероятно стана първата в света държава, която


приравни починалите и изоставените деца със записаните в детска градина
Знакът на равенство между мъртвото дете и живото, растящо в нормално семейство, беше поставен от тройната коалиция. С една неясна поправка тихомълком и без абсолютно никакви дебати през 2006 г. бяха развързани ръцете на Националния осигурителен институт (НОИ) да се разправя с майките както намери за добре.


Можем само да гадаем кой правно неграмотен човек изтълкува "настаняването в детско заведение" (което винаги е означавало да изоставиш детето си в социален дом) като записване в детска градина. Или може би става дума за някой юридически гений, защото с това тълкувание хиляди жени се оказаха длъжници на НОИ, при това с високи лихви.


А в НОИ винаги са си падали по възможността сами да си тълкуват нормативните актове както им изнася. Затова веднага видяха удобен случай да "спестят" малко пари за сметка на жените, които все още се решават да раждат и отглеждат децата си в общество като нашето.


"Наследството" от тройната коалиция тежеше като камък на шията на правителството на Бойко Борисов. Чакахме го повече от година да се отърве от него, защото лошите бяха "заложили бомби" навсякъде. Вместо това обаче все по-често се натъкваме на примери, че там,


където тройната коалиция е извадила едното око, ГЕРБ вади и другото


Много от юристите на ГЕРБ, социалният министър Тотьо Младенов, шефката на НОИ Христина Митрева се извисиха  - кой от телевизионния екран, кой от друга трибуна - за да заклеймят с апломб онези "мошенички", които си мислели "как да измамят държавата", като пращат децата си на ясли, а паралелно взимат и "майчински".


Става въпрос за "тлъстата" сума от 240 лв., колкото е една минимална работна заплата. С 240 лв. едно дете може да бъде отглеждано не повече от 10 дни, при това с големи икономии и без никакви глезотии. Не това е същественото обаче.


Докато притиска до стената над 2000 майки да връщат с лихвите получените от тях пари, държавата е много щедра спрямо жените, които вместо да ползват платен отпуск за гледане на малко дете до двегодишната му възраст, се връщат на работа. Всяка от тях има право да получава паралелно със заплатата си и половината майчинство - тоест 120 лв. Няма значение дали взима 300 или 3000 лв. - парите се полагат безусловно, стига, както стана ясно, детето да не посещава детски ясли, докато навърши 2 години.


Като се вгледа човек в този абсурд, остава с впечатление, че е измислен, за да редуцира притока на децата към детските градини, където вече шест години местата критично не достигат и не се вижда светлина в тунела. Освен ако хората не се откажат да имат деца или не емигрират заедно с тях в някоя нормална държава.


Нещастните майки имат един основен аргумент в своя полза, който НОИ, социалното министерство и цялата държава, която им е скочила насреща, много удобно изпускат. А той е, че преди да родят и дори преди да забременеят (защото по искане на НОИ срокът на задължителното осигуряване расте непрекъснато), тези жени


са си плащали в пълен размер осигуровки, които им дават право на майчинство


без никакви уговорки. НОИ е прибирал чинно всеки месец отчисленията от заплатите им и от работодателите, харчил ги е както намери за добре (тъй като българите нямаме лични сметки с натрупване), а накрая отказва да им плаща или ги кара да връщат, при това с с лихвите.


В такъв случай Тотьо Младенов и Христина Митрева дължат отговор на следния въпрос на сегашните и особено на бъдещите майки: След като жените, чиито деца тръгват на ясли, нямат право да получават обезщетение, на какво основание НОИ им прибира пълен размер осигуровки? Солидарен принцип, солидарен - ама все пак на какво отгоре толкова солидарност от страна на майките, които накрая биват изкарвани от властите изпечени измамници. Щом като е така, жените имат право да декларират предварително, че децата им ще ходят на ясли, и да бъдат освободени от пълната осигурителна тежест.


Иначе НОИ и управляващите да бъдат така любезни да им върнат парите от осигуровките като недължимо платени.


Като говорим за властите, трябва да споменем и съда, защото и той даде яко рамо на тази несправедливост, понеже няколко години наред


сляпо отсъжда, че домовете за изоставени деца и детските градини са едно и също нещо


въпреки че законът и здравата логика не казваха това. Върховният административен съд (ВАС) пък направо бетонира тази практика.


Е, сега и законът вече казва това в прав текст и е въпрос на време някоя умна майка да стигне до Страсбург и да потърси там справедливостта, която тук й се отказва. Омбудсманът Константин Пенчев досега също не е дал знак, че вижда проблем, въпреки че още предшественикът му Гиньо Ганев трябваше да сезира Конституционния съд по въпроса и най-накрая да се разбере, като си водят децата в градината, родителите "настаняват" ли ги там


или са си настанени вкъщи, където семейството ги издържа, възпитава, отглежда


и осигурява бъдещето на тази държава?


И в добавка - само за критиците по форумите, които не спират да обвиняват надигналите глас жени, че "източвали бюджета на НОИ, докато мързелували вкъщи, давайки децата си на отглеждане в яслите" - някой много удобно пропуска, че и там се плаща 60 лв. такса на месец, а в дните, в които детето отсъства без бележка от лекар, се начислява по 3 лв. глоба. Толкова по въпроса кой какво източва.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (166)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Halachev
  Georgi Halachev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много логичен поглед върху проблема!

 2. 2 Профил на hagar
  hagar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво, много хубава и компетентно написана статия! Някой знае ли дали жените, чиито деца са в частни детски градини също трябва да връщат обезщетенията за майчинство?

 3. 3 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#2] от "hagar":

  ако говориш за ясли - да.
  ако говориш за градина - не - пари се дават първите 2 години.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 4. 4 Профил на Минчо Минчев
  Минчо Минчев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сега, не разбрах, идеята е майката да стои вкъщи и да получава от НОИ пари, за това че си отглежда детето, което е на детска градина ли става въпрос?

 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:34 на 23/01/2011 от неговия автор.

 6. 6 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 870 Разстроено


  Питали Радио "Ереван":
  - Защо ГЕЕЕРБ притискат майки да връщат детски с лихвите?
  Отговорът:
  - Защото така разбират обещаното възмездие за крадците от тройната и притискане на едрата престъпност!

  -----------
  Горното обаче не е весело!!!!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 7. 7 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Безумията на управляващите продължават. Няма никаква мисъл, никаква стратегия за бъдещето. Явно политическия елит няма деца или яко по шуробаджанашката линия го дават ...

  Въпросите, които поставя дневник ще им бъде ли отговорено - едва ли. Просто не им изнася, а и трябва да бъде гонен и рейтинг!

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 8. 8 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 870 Разстроено


  Питали Радио "Ереван":
  - Защо ГЕЕЕРБ притискат майки да връщат детски с лихвите?
  Отговорът:
  - Защото подслушването е скъпа работа. 100 милиона не стигат за "разгромяване" на престъпността, но с върнатите от майките един-два това гарантирано ще се промени.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 9. 9 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "Минчо Минчев":
  или да ходи на работа и да получава пари за отглеждане на детето...

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 10. 10 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 870 Разстроено


  Браво Светлана!
  Браво!!!

  Към лобизма на ГЕЕЕРБ и тъпоумието на голяма част от управляващите се прибави и злоба.

  Една от първите "демократични" идеи на ГЕЕРБ за "европейско развитие " беше да се предложи България да стане първата напълно ГМО-зирана територия в ЕС.

  Очевидно се е разчитало на пословичната инертност на българите и битуващото мнение, че българите са по-тъпи и от управляващите.

  Смятало се е, че идеята за ГМО ще мине незабелязано и така ще се осигури първата експериментална територия в ЕС.

  Затова тихомълком се предложиха законови промени, а когато "тъпия" "мат'риал" взе, че се усети, от ГЕЕЕРБ започнаха едни ЛЪЖИ, едни УВЪРТАНИЯ, как предложенията били УЖ заради ЕС.

  ОБАчЕ разни "лумпени" природозащитници и разни "разлигавени" майки взеха, че писаха писма на Борисов, протестираха, шумяха и настояваха да се спре безумното продаване на България на американските компании.

  Е, скъпи майки.

  ГЕЕЕРБ забавят, но не забравят!

  Не щете ГМО - на ви сега "майчински с лихвите".

  -------------

  Безумието - връщане на майчински идва директно от Дянков. Който макар да заслужава похвала за твърдото си отношение по АЕЦ Белене е абсолютно " независим" американски ......... , ами зет, така да се каже!

  А ГМО в България е мечта на най-големите АМЕРИКАНСКИ компании...


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 11. 11 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1611 Разстроено

  Раждането и отглеждане на деца в България, за огромно съжаление, е пълно безумие, кошмар и граничи с безотговорен садомазохизъм.
  Ако искаш да дадеш най-доброто на детето си и да му осигуриш нормален свестен живот и бъдеще, изходът е посочен от авторката: "Освен ако хората не се откажат да имат деца или не емигрират заедно с тях в някоя нормална държава."
  Това е. Съжалявам!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 12. 12 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тъжно но факт - образовани деца от образовани родители не са необходими на никой в тази държава. Виж, ако ставаше въпрос за безработна циганка, започнала да ражда на 13 с 15 деца, 5 от които просят, 5 от които крадат и 5 настанени в домове, тогава сигурно щяха да се търсят начини за компенсиране.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 13. 13 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 435 Любопитно

  До коментар [#2] от "hagar":" Някой знае ли дали жените, чиито деца са в частни детски градини също трябва да връщат обезщетенията за майчинство?"

  Точно тук е конфликтния момент: Родителите на децата в частна градина също са плащали задължителните осигуровки, но не могат да ползват благата от тази осигуровка - дотацията на държавните (общински) детски градини, където няма места за всички задължително осигурени. Така че, те няма какво да връщат! А в статията този момент не е отбелязан?

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 14. 14 Профил на CTEHATA
  CTEHATA
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е, не! С тази теза не мога да се съглася по никакъв начин! Тенденциозното поднасяне не факти и разсъждения не отива на медия като Дневник.

  Вариантите са два:

  1. Ако родителите смятат, че е важно да отгледат детето сами - единият (не задължително майката, скъпа авторке!) родител се лишава от възможността да печели от труда си и се посвещава на детето. При това положение НОИ компенсира част от пропуснатите и/му доходи от осигуровките на всички ни. Ако и двамата решат да се посветят на гледането - тяхна си работа. Държавата компенсира само единия.

  2. Ако родителите решат, че кариерата е по-важна, или че ранната социализация в детските ясли е ценна, или че парите от НОИ не стигат, пращат детето на ясли и си "отиват на работа". В този случай, ако детето се разболее и трябва да остане у дома или в болница, единият родител ползва болничен. Ако детето си е на ясла, родителят е на работа.

  Просто и логично.


  Държавата подпомага родителите и е длъжна да осигури ясли, както и места в "домове" за децата на родителите, които са починали или не могат/искат да се грижат сами за отрочето. Проблемът с липсата на места в първите и с нечовешките условия във вторите е огромен и е признак на зловеща некадърност и липса на мисъл за бъдещето, дори средносрочното.

  Къде е логиката всички солидарно да плащаме, за да може майката или бащата да си седят в къщи, докато детето е на ясла? Самата идея на детските ясли или детските градини е да поемат грижата за децата, докато родителите са заети.

  Нека авторката не манипулира аудиторията си, говорейки за връщане на осигуровките, защото те (би трябвало да) покриват МНОГО повече от майчинските.

  И много моля, всеки който смята че гледането на дете за 164 часа срещу 60 лв. не е социална услуга, незабавно да отвори частно заведение с подобни такси...

 15. 15 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Може би ще повторя някой коментар. В държава, в която за управници се избират хора, които никога не са се грижили за семейство или деца се случва точно това. Станишев - ярък пример за нехранимайко, първата му работа в живота е народен представител, а втората премиер. Борисов - явно неморален тип, който едно семейство не може да има, а се напъва да управлява държава с всичките негативи от това напъване. Виновни сме си ние, че мнозинството може да бъде излъгано от нефелници.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 16. 16 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Познайте коя етничекса група не праща децата си на ясла, има много деца и за всичките си деца получава пълния размер детски?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 17. 17 Профил на CTEHATA
  CTEHATA
  Рейтинг: 8 Неутрално

  @16: И смяташ, че като им позволим да ги пратят на ясла и пак да вземат парите ще е много по-добре ли? Каква всъщност е мисълта?

 18. 18 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Определено статията е написана от едната гледна точка.
  Ако жената не ходи на работа, но пък ползва отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст - счетоводителите много добре знаят и обясняват,че детето не трябва да ходи на ясла. Да не говорим, че положението е такова от години. Просто недобросъвестни хора нарушаваха закона, защото няма кой да ги хване - НОИ не правеше справки.
  Освен това не навсякъде таксата за ясла е 60лв, в Пловдив е 35 лв, останалото - над 200лв.- е за сметка на общината и държавата, да не говорим, че в някой общини детските градини и яслите са безплатни - например Несебър.
  Така тези жени, като са подписали недобросъвестно декларации, са взимали 240лв, записали са детето си на ясла и то там е получавало още над 200лв от държавата.
  А аз като съм изпълнила закона и си гледам сама детето вкъщи - само 240, защото явно съм балама, по тази логика и на мен трябва да ми плащат допълнително .
  И естествено, когато детето ми стане на 2 години трябва да тръгна на работа и искам да го запиша на ясла -за него няма да има места и ще се чудя какво да правя.
  Минаващ - как пък само циганите не си давали децата на ясла. При сегашните условия в държавните ясли трябва да съм луда да си дам детето. За мен вариантите за нормално отглеждане са - родител, близък роднина в подходяща възраст (не 80 годишни баби) детегледачка или частна ясла.

 19. 19 Профил на bezko
  bezko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм майка на осем годишно момиче и едно годишно момче - съгласна съм с коментар 14. Ако искам да си стоя вкъщи ще си гледам детето и тогава ще взимам майчинство, както правя в момента, ако го приемат в ясла ще се върна на работа. И ако яслата е държавна не очаквам да плащам 40лв. за яслата и нагоре от това да ми дават и 240лв. да си стоя вкъщи, защото видите ли аз го мога по-добре от другите. Не може и дупето на топло и душата в рая.
  И стига сте писали колко трябвало да си луд за да родиш и гледаш дете и колко скъпо струвало и как едва ли не държавата трябва да ти дава пари за да го правиш, ама ако може колкото може повече и така 5 години поне, защото разбираш ли това е много неблагодарна дейност?! Това само човек, от който нищо не става може да го каже. Вие тия деца заради това някой да ви плаща ли ги раждате, или ги раждате, защото обичате човека до вас, искате да имате деца, които да оставите след себе си и за които да се грижите и обичате с всичките позитиви и негативи от това?
  Така че погледа в статията въобще не е логичен, а е субективен, звучи ми все едно някой от малцинствата го я е писал.

 20. 20 Профил на Момчил
  Момчил
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До автораката. Един колега ми каза, че когато детето му не отиде на детска градина и в края на месеца, този ден се изважда от общата сума и плаща по-малко. Абсолютно сигурна ли сте, че когато детето не посещава ясла, се дължи глоба.

  http://www.momchil.eu
 21. 21 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 855 Любопитно

  Аз доколкото знам има доста страни, където осигуровките са доста по-високи, майчински въобще няма, а детската градина е скъпо, прескъпо удоволствие... Това, че всичко се приема за даденост и веднъж дадени права се приемат за такива по рождение е доста голяма грешка! Както могат да се дават права, така могат и да се отнемат! Наистина няма достатъчно места в градините и за това се предприемат непопулярни мерки - тези които могат да ги гледат до края на втората година да получават финансов стимул в размер на 240 лева, останалите които могат да си позволят да ги дават на градина не получават тази сума... Всичко е от ясно, по-ясно! Това, че някои родители са решили да тълкуват законите различно от институциите и съда (въпреки, че многократно бе обяснен механизма и няма никаква причина да се правят на изненадани, освен това че номера не мина) по никакъв начин не ги оневинява и получените суми са неправомерно получени!
  Също така искам да допълня, че към настоящият момент дори не мога да получа детски добавки понеже се осигурявам на реална сума за разлика от болшинството скандиращи, та не ми говорете за солидарност и справедливост!

 22. 22 Профил на rnerkel
  rnerkel
  Рейтинг: 504 Гневно

  Стига сте ревали ! "Мамичките " са получавали пари за да си отглеждат децата ,, а не по кафенета да си вирят краката !
  ЕДИН ПЪТ са лапали от нашите пари, чрез майчинството, което са задгърбили!
  ВТОРИ ПЪТ са лапали пак от нашите пари, защото е дотирано отглеждането на децата им !
  ТЕ СА СИ КРАДЛИ и трябва да връщат откраднатото !
  Хайде сега цъкайте минуси, за да докажете колко сте малоумни !...

  ИЗГОНЕТЕ БОЙКО -СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ!
 23. 23 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#19] от "bezko":

  "И стига сте писали колко трябвало да си луд за да родиш и гледаш дете и колко скъпо струвало и как едва ли не държавата трябва да ти дава пари за да го правиш"

  За жалост повечето мислят, че да имаш дете е задължение! Това само показва, че те реално не заслужават децата си! И да текстът е писан като от някой от малцинстовто - сякаш са родили децата си заради тези 240 лева! Жалка работа...

 24. 24 Профил на F.O. Fairfax
  F.O. Fairfax
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Доколкото знам от познати, в Белгия например детските не зависят от това дали детето ходи на ясла, а още по-малко пък от това дали родителите са се добрали до общинска ясла, или се е наложило да търсят частна. Всъщност детски се дават именно за да имат родителите пари да пратят децата си на ясла/детска градина и т.н. - това е скъпо, но държавата го разглежда като важно средство за социализация (и в много случаи интеграция) на децата. Ако поне бащата се осигурява, семейството получава надбавките, а дали и майката работи е без всякакво значение. Ние в моето семейство никога не сме вземали тези надбавки, но сегашният подход на държавата наистина е обиден, и то не само за майките, а за всички български семейства, които "са си позволили" да имат деца.

  - What are they saying, Fairfax? - I've no idea - it's all in French.
 25. 25 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 714 Весело

  Да не би яслата да е 24 часа, че нещо бъркам?! Тази огромна сума, която майките са били оскубали от вас, и вие злобеете, да не би да означава, че 24 часа трябва да е с детето? Детето иска социализация и това се прави в ясла, както по-късно се прави в детска градина. Да, вземете му тези пари или го принудете да си стои в къщи, да гледа телевизора или да тропа пред компютъра. Чудесен тъп прост единак и асоциален избирател. Който като порасне ще гласува за внука на Боко. Заради това, че е"як", "мачка престъпността с голо дупе" и "няма алтернатива".
  Когато си прост, то е за цял живот. Оплюхте лекарите, оплюхте БАН, сега майките. Чудно кой ли ви е раждал?!

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 26. 26 Профил на F.O. Fairfax
  F.O. Fairfax
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#23] от "nqma zna4ka koi":
  Не е там работата - всички тези семейства биха отгледали децата си със или без стоте лева на държавата. Въпросът е, че след като държавата ги задължава да се осигуряват с обещанието, че после ще им плаща нещо, ами да бъде така добра да си го плати.

  - What are they saying, Fairfax? - I've no idea - it's all in French.
 27. 27 Профил на demolisher
  demolisher
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Автора задава един много логичен въпрос на господата от НОЙ:

  Защо за спирали осигурителна вноска на тези майки като после ще искат да им ги връщат?

  Е нека да отговорят и мен ми е интересно да рабера. Че иначе ми изглежда на рекет.

 28. 28 Профил на fallig_angel_
  fallig_angel_
  Рейтинг: 225 Разстроено

  А после искат България да има положителен приръст!
  Докато ромите правят по 10 деца че от тях да се издържат родителите, българите се чудят дали ще могат да издържат 1дете!

  My candle burns at both ends It will not last the night; But ah, my foes, and oh, my friends - It gives a lovely light.
 29. 29 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 893 Неутрално

  "Докато притиска до стената над 2000 майки да връщат с лихвите получените от тях пари, държавата е много щедра спрямо жените, които вместо да ползват платен отпуск за гледане на малко дете до двегодишната му възраст, се връщат на работа. Всяка от тях има право да получава паралелно със заплатата си и половината майчинство - тоест 120 лв. Няма значение дали взима 300 или 3000 лв. - парите се полагат безусловно, стига, както стана ясно, детето да не посещава детски ясли, докато навърши 2 години."
  ???
  Поне авторът да се беше подготвил малко повече.
  Тези 120 лв. работещата майка ги получава до навършване на 2 години от детето й без значение дали то посещава детска ясла или не. И мотивът тук е друг - докато работи майката плаща осигуровки и данъци на държавата (а не си лакира ноктите вкъщи).
  П.С. Значка, за първи път да съм съгласна с теб.

 30. 30 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#26] от "F.O. Fairfax":

  Точно тук е грешката - държавата не е длъжна да плаща нищо! Дори авторката е споменала, че има тълкуване от институциите и дори съдебно решение... Остава само господ да слезе и да им каже лично, че парите не им се полагат!
  Ето обективно как седят нещата - има майки, които си гледат децата вкъщи и получават 240 лева, има майки които дават децат си на ясла и не получават въпросната сума, а има и майки които дават децата си на ясла и получават въпросната сума понеже не са попълнили документите коректно. В прав тескт казано - измамили са! Както и в много други случаи и в този вероятно са си мислили, че другите са балъци, а те са върха на тарикатлъка... Обаче ги изхващаха... И ще трябва да връщат парите, които са получили неправомерно!
  Любопитно е, че няма простести на "майките-балъчки", които са декларирали съвестно всичко и не са получили сумата, която други смятат, че им се полага по рождение... Селския тарикатлък, според мен вече започва да става национална черта и трябва да се мачка своевременно и безапелационно - това е!

 31. 31 Профил на F.O. Fairfax
  F.O. Fairfax
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#30] от "nqma zna4ka koi":
  прав си, след като законът е такъв и съдът така го тълкува, нито едно семейство с деца на ясли няма право да взема тези пари. Но пак казвам, това не означава, че законът е добър и че жените с деца на ясли не би трябвало да вземат майчинските, за които са се осигурявали. Според мен това е тезата и на статията - че се е стигнало до несправедлив закон, а не че при сегашното положение жените трябва да се опитват с невярно деклариране да вземат пари, които не им се полагат. Това последното никой не го твърди, надявам се - лош закон, но закон.

  - What are they saying, Fairfax? - I've no idea - it's all in French.
 32. 32 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  За абсурди си говорим, така ли?
  Ами да ви питам коя е и тая държава в която един хуманоид с детеродни органи полузчава 2 години обезщетения за раждане на дете?
  В ЕС бяха средно с по 3 деца. Ми ако една роди 3 през 2 години, 6 години ние ще и плащаме майчинството.
  Така ли разбирате вие майчинството? Като кукувиците - раждате, а сметката предоставяте другиму?
  Не, в България НОИ е фалирала, време е да го схванете.
  И това че няма никой да ви храни жените - ще се хващате на работа, отпуска платена за майчински само за 45 дена и това е всичко - оттам насетне се оправяйте както намерите за добре.
  Така е по света, така трябва и да е в България.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 33. 33 Профил на fallig_angel_
  fallig_angel_
  Рейтинг: 225 Гневно

  До коментар [#32] от "Десен":

  ти явно нямаш в къщи хуманоид с детеродни органи?
  травестит ли имаш ?
  Или предпочиташ детето ти да не го гледа майка му а да го връчиш на някой като стане на 45дни?
  А или извинявай неможеш да имаш деца и сега си озлобен към всички които могат ?
  Бог да пази България от такива катотебе защото българките ще спрат да раждат и ще останатр само циганките!!!!

  My candle burns at both ends It will not last the night; But ah, my foes, and oh, my friends - It gives a lovely light.
 34. 34 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Това го правят заради ромите - за да престанат да раждат толкова много и да започнат да работят.

 35. 35 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#31] от "F.O. Fairfax":

  Ами в предходен мой пост споменах, че не получвам и месечната добавка от 35 лева, тъй като се осигурявам на реален доход... Така хем ми удържат неколкократно по-високи суми от болшинството "борци против системата", хем ме лишават и от правото да получавам някаква държавна помощ. Толкова за справедливостта! Законодателят е дал избор на родителите - да гледат децата си сами и да получават стимулиране от 240 лева през втората година или да доплатят малка сума и въпросните 240 лева да отидат в детското заведение, където да им гледат децата. Лично според мен това си е доста справеливо! И на мен би ми се искало да получавам въпросните 35 лева добавки и дори много повече, майчинството да е още по-дълго и т.н. , но както визира "Десен" в пост 32, у нас в сравнение с повечето страни сме дори прекалено облагодетелствани!

 36. 36 Профил на bezko
  bezko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Положението е следното - докато се опитваме да тарикатлуваме и си вадим всякакви доводи от пръстите, а такива можем да извадим с хиляди щом ни изнася, само и само да минем държавата, никога няма да станем като Белгия, щом като тук е даден пример с нея, където държавата ни да е богата и да дава пари независимо дали работиш или не, само защото имаш дете, гражданин на тази държава. Съмнявам се някой там да се чуди как да изкрънка някое евро повече и да си стои вкъщи, а дори да успее - съмнявам се че някой после ще пише статии в негова защита. Това ни е проблема на нас българите - искаме да сме като "белите" държави, но ние се държим като мангали, само даваме светли примери, но не се питаме те как са стигнали до това, на нас трябва да ни се даде наготово, защото сме много важни. Е как да стане? И господ да слезе на земята и той няма да може да ни оправи!

 37. 37 Профил на n3tm0nk
  n3tm0nk
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Имаме дъщеря на 9г. и очакваме бебе след 2-3 седмици и въпреки това не мога да разбера защо някои хора продължават да живеят в 1986г. Все държавата да дава и ако може да не спира... е няма как да стане! Нали някой трябва да плаща сметката!? Парите от майчинството не са достатъчни - особено втората година, но за това жената има възможност да започне отново работа. Не намирам за редно детето да е в ясла (субсидирана с пари от данъците) и майката да продължава да получава пари (пак от данъците). Мисля, че е нормално, който има деца да си ги гледа.
  На авторката бих желал да кажа, че не раждаме деца „за да осигуряваме бъдещето на тази държава“, както и не съществуваме, за да плащаме данъци. „Бъдещето на държавата“ и плащането на данъците са следствия от живота, а не негов смисъл.

 38. 38 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 714 Гневно

  аз пък мисля, че е много нормални, дори е нужно яслите и образованието да са субсидирани, както и майките да получават пари. Мисля, че това е отговорна позиция на държавата към своето население, с която ясно заявява, че подкрепя обществото. Само че такова нещо не се случва.

  Също така съм почти сигурен, че това е много малко перо от бюджета, което е направо пренебрежимо сравнено с малоумни проекти като Белене и кой знае какво още. Иначе казано, дори разходите да се увеличат с 300% по тези пера, бюджетът няма да има проблем. Само че има един проблем за управляващите и той е, че те измерват тези останали пари като милиони за тях. За това, се подхвърлят такива теми, за да могат хората да се дракат кое е по-добро и кое по-лошо и да не могат да гледат в цялата картинка.

  И точно за това много хора се ориентират към Терминал 2, което е точно отговорната и смислена позиция на един родител!

 39. 39 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#32] от "Десен":

  "хуманоид с детеродни органи"?!

  Извини ме, но такова отношение към жените имат само мъжете минали на "другия бряг".

  Ако една БЪЛГАРСКА жена има смелостта да роди на тази ...... "държава".. 3 деца, трябва не само да й се плащат майчински, а и да й се даде орден за храброст.
  А ако ти имаш проблем с жените или травми от детството, не е тук мястото.
  Има достатъчно психоаналитици, които могат да ти окажат адекватна помощ.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#35] от "nqma zna4ka koi":

  Абе значка, ти като беше две години безработен пак ли имаше такова отрицателно отношение към социалните функции на държавата, и пак ли не беше длъжна на никого?
  Крайно време е да се разбере, че децата са инвестиция и държавата трябва да си изгради така системата, че хората да искат и да могат да имат деца. Хората, които работят. Защото така подпомагат само циганите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на svetdi
  svetdi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Потресаващо ! Всички коментари са за майките и детските градини ! Бащата също трябва да може да вземе платен отпуск за отглеждане на дете. С това мислене на авторите на коментарите и на статията още дълго ще е такова положението в БГ.

 42. 42 Профил на svetdi
  svetdi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Некомпетентна статия,

 43. 43 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тони!":

  За да бъда конкретен ще ти кажа, че имам 11 години трудов стаж и бях безработен само за 6 месеца. За мое голяма съжаление по това време още имаше лимит на обезщетенията за безработица, така че получих някакви смехотворни суми... В момента вече обезщетенията са без лимит, така че условията в тази част на социалната сфера се подобриха значително.
  Системата не трябва да се изгражда така, че хората да искат да имат деца заради парите, които ще получават! Точно обратното - когато решиш са имаш деца трябва да имаш ясна представа как ще ги гледаш САМ, а не да разчиташ на държавата като циганите!

 44. 44 Профил на Yoto
  Yoto
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Слаб материал. Неточен като факти и тенденциозен като коментар.

  Държавата заделя едни пари за отглеждане на дете до 2 години, които се получават ИЛИ под формата на обезщетение (в случай, че майката го отглежда у дома и е в отпуск), ИЛИ под формата на субсидия за местата в детските заведения (в случай, че майката желае или е принудена да се върне на работа, при което детето бива отглеждано от специално обучени и назначени за това хора). Когато майката желае или е принудена да даде детето си за отглеждане в яслените групи НО не се завърне на работа (защото не желае, или защото трудовият й договор е бил фиктивен, колкото да изкара майчинството, или защото не знае, че за времето, необходимо на детенцето да се адаптира, може да ползва натрупаният си платен отпуск, или защото НЯМА работа), то тогава тя продължава да получава тези пари под формата на държавна субсидия за мястото, което детето й ползва в детското заведение. НЯМА филм, в който да продължи да ползва обезщетение за отглеждане на детето си, при положение, че вече държавата плаща на друг да отглежда именно нейното дете.

  Обезщетението за отглеждане на дете е именно това - изплаща ти се някаква символична компенсация за това, че вместо да генерираш продукт, респ. данъци и приходи за държавата, си поел риска и отговорността на родителството. И именно с това държавата оценява значимостта на родителството. Размерът е очаквано съизмерим със средния размер на вноските, които правим всички ние всеки месец.

  И не е държавна награда за това, че си създал дете. Наградата, уважаеми "несправедливо ограбени" майки, е самото дете.

 45. 45 Профил на 熊
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#19] от "bezko":

  Респект!

  Baka wa shinanakya naoranai
 46. 46 Профил на pata4ka
  pata4ka
  Рейтинг: 497 Гневно

  явно достъп до форума имат повече служители на НОИ, отколкото родители гледащи децата си. Някой от вас да е работил в частна фирма - кой ще ти позволи да отсъстваш седмици наред, да ти плаща за това и да те държи на работа. Когато децата ходят на ясля ходят по няколко дни в месеца. През другото време са болни. А както знаем - в частния сектор никой не плаща реални осигуровки. Тезата, че майките ходят по кафенета е на служители на НОИ. На всички държавни служители пожелавам да работят в частна фирма и да имат желание, да отглеждат деца....

 47. 47 Профил на Елисавета Петрова
  Елисавета Петрова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Госпожо Георгиева, най-сетне!
  Надявам се, че няма да се стреснете от отрицателните коментари. Свиква се. Тезата е достатъчно правилна и достатъчно благородна, за да не се откаже човек от това да я налага. Правете още статии по темата. Намерете и по-силни аргументи и продължавайте да четете зеления форум

 48. 48 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#46] от "pata4ka":

  Точно казано! ++++++++++++++++
  Понеже имам две деца, ми е ясно какво води след себе си даването в ясла и детска градина. Но тук действително повечето коментари явно са на държавни чиновници, които нямат друга работа, освен да лобират за правителството и неадекватните му решения. Всъщност много по-лесно щеше да е да се провери в архива на Парламента, кое е наложило този текст на закона и какво точно са имале предвид народните представители - ясла или Майчин дом. Но за това се иска нещо повече...

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 49. 49 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Невероятно манипулативна и тенденциозна статия. КомунизмО си отидЕ.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 50. 50 Профил на majka
  majka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Материалът е абсолютно точен, да не говорим, че много майки не знаехме, че трябва да обявиш в НОИ факта, че детето ти тръгва на ясла. При мен по някаква случайност двете събития- връщане на работа и тръгване на детето на ясла- съвпаднаха, иначе не знам ...
  А защо никой не коментира, че места в детските ясли няма и е чист късмет детето ти да тръгне на ясла?
  А какво правят майките на деца над 3 годинки и няма места за тях в детските градини?....

 51. 51 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 497 Гневно

  До коментар [#26] от "F.O. Fairfax":
  Проблемът е , че държавата е плащала на " хитрите лисици " ДВОЙНО - един път като майчинство 240 лева , а втори път- като субсидиране на детското заведение още 200 лева !

  Всъщност плащали сме НИЕ и ограбените сме ние !

  Толкова ли е сложно да го разберете ?

  Е, ако имате манталитета на Светлана Георгиева и някои други , няма да го разберете или изгодата от "двойното тарифиране" на " капиталовложението " да родите дете съвсем е замъглила възможността да мислите. И по този повод се сещам отново за гениалния Алеко " КЕЛЕПИР ИМА В ТАЯ РАБОТА ! " ...

  До коментар [#33] от "fallig_angel_":

  Я не се пени толкова, госпожо ! Никой не е длъжен да издържа детето ти и да ти плаща отделно, за да имаш време за кафенетата и за клюки и цигарка с приятелки !
  НЯМА ТАКЪВ СЦЕНАРИИ!...

  Значката го е описал много точно :
  "... Ето обективно как седят нещата - има майки, които си гледат децата вкъщи и получават 240 лева, има майки които дават децат си на ясла и не получават въпросната сума, а има и майки които дават децата си на ясла и получават въпросната сума понеже не са попълнили документите коректно. В прав тескт казано - измамили са! Както и в много други случаи и в този вероятно са си мислили, че другите са балъци, а те са върха на тарикатлъка..... "
  Е, ОКАЗА СЕ, че НЕ СТЕ ВЪРХА НА ТАРИКАТЛЪКА !...
  Хванаха ви ...

  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
 52. 52 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Изключително едностранно написана статия.

 53. 53 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Разстроено

  Съгласен ,че отговорноста по отглеждането на едно дете
  основно трябва да се поеме от родителите.Не съм съгласен обаче с тезата ,че проблема си е едва ли не лично и само техен.
  Щом ,ще расъждаваме така защо пък държавата ни съдира със всякакви други данъци? Това ДДС,данък общ доход,данък върху имуществата ,Пътен данък,всякакви общински такси за каквото се сетиш,акцизи, и други?Питам какъв ангажимент поема държавата срещу събирането на толкова данъци?Дали е осигурила обществен ред,нормална инфраструктора,адекватно правораздаване,образовани,здравеопазване,и тн?
  По тази логика щом не е успяла в тези ангажименти да ни връща от данъците.Да ама не ,не съм чул държава да връща щото не е ефективна.ОК места в ясли и детски градини не достигат,условията освен това там са на светлинни години от желаните.И другия момент проста сметка :двама родители две деца родителите 2*40г*12м осигуровки дали покриват тия мижави 240лв/м дето получават детски? 960 месеца по 20лв средно са 19200лв.Май държавата трябва да връща ако ще правиме бакалски сметки!

 54. 54 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#46] от "pata4ka":

  ++++++++++++++++++

 55. 55 Профил на Елисавета Петрова
  Елисавета Петрова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Идеята за Страсбург е добра. Друга добра идея е майките - "крадли" да идат вкупом пред НОИ с зецата в количките и да ги оставят организирано, мирно и кротко пред сградата - мастодонт. Зер, като не си отглеждат те децата, нека им ги отглежда, който иска (абе този, който не иска да плаща обезщетение за отглеждане).

 56. 56 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#51] от "lilliolla":

  Сметнал съм го елементарно по-горе кой кого ограбва.

 57. 57 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1001 Разстроено

  До коментар [#32] от "Десен":

  за твое сведение в Чехия майчинството е до 4 год. (преди майките можеха да избират до 7) и освен това майките получават намаление на пенсионата възраст за всяко отгледано дете).

  В БГ скоро прираста ще се дължи само циганите, които изглежда са единствената прослойка която държавата толерира.

 58. 58 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 685 Неутрално

  "Няма значение дали взима 300 или 3000 лв. - парите се полагат безусловно, стига, както стана ясно, детето да не посещава детски ясли, докато навърши 2 години."


  Тук авторката греши. 120-те лева се дължат на завърналата се на работа майка дори и, когато детето е записано на ясла. Аз ги получавам при коректно попълнена декларация и ходещо яслено дете.

 59. 59 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#53] от "Крез":

  Чичо Ицо, от последния път когато си бил на земята нещата доста се промениха, влез в час и не прави сметки без кръчмаря, че се излагаш. Ако искаш с 20 кинта осигуровки да взимат майките с лимузина от родилното и директно в Радисън на спа процедури за 4 годинки, а?


  До коментар [#57] от "dgdimitrov":

  Да, да, и един мармот...

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 60. 60 Профил на ivaylo_nikolov
  ivaylo_nikolov
  Рейтинг: 388 Весело

  Г-жо Георгиева, миналата година бях участник проект към ЦКОКО, субсидиран от ЕСФ за изготвяне на критерии за вътрешно оценяване в училищата. По принцип при свършена работа трябваше да ни се плати към около 15 септември 2010 година. Ние си свършихме работата на 5 септември и по договор след 10 дни всичко трябваше да е разплатено. Но ние все още не сме видяли НИЩО като пари!!!!!!!!!!! При само един ден пропуснати вноски от моя страна държавата ще ме ОДЕРЕ ЖИВ, ще ме нарича мошеник и т.н. За пореден път, четейки статията Ви, се отвращавам от ГНУСНОТО отношение на държавните служби към нас, обикновените граждани! Е,как тогава да уча децата да обичат България и да не я възприемат като мащеха?!?!?!? Независимо от всичко, аз ги уча да обичат България и да не я наричат прост bg-то.....

 61. 61 Профил на think green
  think green
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не ми се струва редно майката да взема майчински (т.е. да не ходи на работа), докато през това време детето и е в детската ясла. За какво й се плаща в случая - да гледа ТВ сама вкъщи?
  Изборът е личен - гледаш си детето ВКЪЩИ и вземаш майчински, или го пускаш на ясла и се връщаш на работа.
  Само на мен ли ми се струва справедливо?
  Друг е въпросът, че малко жени ще стоят вкъщи и втората година, през която им се полагат мизерните 240 лв (с които аз не мога да оцелея, камо ли да покрия и разходите на детето си).

 62. 62 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 497 Разстроено

  До коментар [#56] от "Крез":
  Върни се в първо отделение!
  Пропуснал си урока за скобите...
  Не си изчислил, че ни смъкват кожата от гърба с данъци, за да хрантутим и обгрижваме 63 000 НИЩОПРАВЕЩИ милиционери , 45 000 ДЕМБЕЛИ със зелени чорапки и 450 000 ВЕГЕТИРАЩИ държгавни чиновници!...

  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
 63. 63 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#38] от "concept":

  В информация от преди седмица се казваше, че "майките-мошенички" имат да връщат КОЛОСАЛНАТА сума от 2 млн. лв.

  Точно на тях Дянков разчита за да покрие фирмената задлъжнялост, да построи обещаните 3-4 магистрали, да даде пари за здравеопазването.

  Тези пари представляват и изпълненото обещание на това правителство да хване всичкото мошеници, ощетили страната с милиарди - и от министри и бизнесмени, облажили се от заменките, и от на управниците от бедствията и авариите; и за големия гьол в Белене и похарчените 200 млн.лв.

  С една дума добре, че хвана майките за да изпълни предизборните си обещания.

  До коментар [#38] от "Десен"

  Нали с дясното си мислене не си забравил, че тези хуманоиди в поли и техните мъжки хуманоидни половинки съвестно години наред са си внасяли осигуровките в раздела "временна нетрудоспособност, бременост и раждане". В този смисъл не държавата им ги дава, а те са си ги изработили.

  Язък ти за деснеенето.....

 64. 64 Профил на Елисавета Петрова
  Елисавета Петрова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментатор 61
  Доходите на лицата не са само по трудови правоотношения. На мен пък ми се вижда малко нередно една майка, която разполага само с 240 лв, да не търси начин за допълнителни средства - примерно да полага труд по извънтрудво правоотношение, да бере гъби, да отглежда другото си болно дете, вместо него да настанява в дом - имаше много силно предаване по една телевизия наскоро.
  Верно е, че ако майките, които получават обезщетение по чл. 53 и едновременно с това дават децата си на ясли, на пръв поглед са по-облагодетелствани от майки, които не дават децата си на ясли. Но първо не е ясно колко е истинска тази "нестправедливост". Майка, която не дава детето си на ясли, не е доказано, че стои в къщи и отглежда детето. Може да го оставя само, може да го е тръснала на бащата, който получава обезщетение за берзаботица или на бабата с пенсия - пак обезщетение от бюджета на НОИ.
  Нека майките, които ползват майчинство и не ходят на работа да плащат по-голяма такса в детските ясли, нека получават половин майчинство, а другата половина да се превежда на яслите - но да се третират като жени, изоставили децата си, не е добре. Грозно е. Това не можеш ли да видиш?

 65. 65 Профил на dermanik
  dermanik
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#22] от "rnerkel":

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ !!!
  Племето ОТНОВО доказа, че е малоумно !

 66. 66 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#59] от "Пловдивски":
  Не знам за мен ама май не схващаш :20лв/м е часта от общата сума осигуровка падаща се да покрива този осигурителен риск.
  За сведение общата данъчна и осигурителна тежест в БГ е доста висока официално около 60% от дохода.Така ,че
  изпий си първо кафето и след това обобщавай на едро.

 67. 67 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#66] от "Крез":

  Това за 60-те процента е пълна глупост. Пак ти казвам, спри да пускаш заблуждаващи цифри.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 68. 68 Профил на gradski
  gradski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тука цари едно голямо заблуждение. Парите за яслата идват от ОБЩИНСКИЯ бюджет, а не от НОИ. Това е услуга, която ОБЩИНАТА предоставя на гражданите си и за нея има значение дали си плащал съвестно местните си данъци, а не дали и колко си се осигурявал. Парите, които се получават от НОИ са обезщетение за отглеждане на дете и те НЕ СЕ ПРЕДОСТАВЯТ на яслата, ако детето не се отглежда вкъщи. Те просто се ИКОНОМИСВАТ и част от тях се разпределят като бонуси сред хиените-чиновници в НОИ. Тези, за които висша цел е взимането на пари от възрастните, болните, майките с деца, социално слабите и прочее. Защото от всеки спестен лев, те си разпределят бонус...
  А да питам аз като работодател - за какво мога да ползвам майка с дете в детска ясла? Първият месец излиза на обяд, защото малкото не може да спи в яслата. На всеки 2 седмици излиза за по 2 в болнични, защото детенцето тепърва се сблъсква с бацили от всякакъв род и докато си изгради читав имунитет минава поне година. Кажете ми аз като работодател каква работа да и възложа и доколко мога да разчитам на нея?

 69. 69 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#68] от "gradski":

  +++++++++++++++++++
  Точно казано.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 70. 70 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#68] от "gradski"

  Освен общинска има и държавна дотация. От около 100лв. Да ме поправи някой ако греша за размера.

 71. 71
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:10 на 24/01/2011 от неговия автор.

 72. 72 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#62] от "lilliolla":

  С математиката съм доста добре при умножение на 2,3 и повече числа скоби не са необходими ако не вярваш провери да ги умножаваш като сложиш скоби ,ще получаваш един и същи резултат.Виж за хрантутниците нищоправещи съм съгласен
  с тебе.Това не променя факта ,че за целия си трудов стаж
  средностатистическо семейство с 2 деца ,ще внесе повече
  пари по този осигурителен риск отколкото ,ще получи.
  То няма как да е различно при солидарния принцип, все някой трябва да плаща на индианките майчинствата.

 73. 73 Профил на Dragomir Konstantinov
  Dragomir Konstantinov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Изключително вярно, изключително жалко! Така са т.нар. "управниците" в България! Къса им се сърцето да заделят няколко хиляди пъти по 240 лева. А това че няколко стотин пъти няколко стоин милиона са потъвали и продължават да потъват през какви ли не обществени поръчки без цел и без продукти подир тях, "няма начин" да е по-укорително и престъпно... А това, че племето българско се топи и се попилява, няма значение за никого... Скъпи на триците, евтини на просото.

  Единственото възможно спасение е читавите и оправни граждани да престанат да разчитат на когото и да е другиго, да се намерят, и да се организират в кръгова отбрана срещу чалгаджиите и мутрите. Пък каквото сабя покаже, както е било винаги и навсякъде в пред-социалистическите и пред-интернетските времена.

 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#68] от "gradski":

  Градски, заблуждението е при теб. Яслите са държавни и са социални заведения. Издържат се от социалните вноски, които правиш от заплатата си.
  Детските градини, които често имат и ясли са общински. Издържат се от бюджета на общината, който се формира от риходите на общината плюс приходи от държавния бюджет, формиран от социалните вноски, които правиш.
  И освен това яслите се заплащат и от родителите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#43] от "nqma zna4ka koi":

  За да бъда конкретен значка, ще ми обясниш ли, ако трябва изцяло сам да гледам и издържам детето си, тогава за какво плащам на държавата различен вид социални вноски? Нямам нищо против да се оправям сам, ако имам избора да не ги плащам. И дали тази ти логика важи и за здравните и за пенсионните - държавата длъжна ли е да осигури пенсии и здравеопазване, образование?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 76 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#59] от "Пловдивски":

  ми въпрос на държавна политика е чия раждаемост да/не се насърчава.
  Явно за БГ приоритет са циганите

 77. 77 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално


  До коментар [#67] от "Пловдивски":
  хе хе 42% осигурителни вноски аре наполовина щото работодателя внася също са 20%, 10% данък общ доход,
  20% ДДС , акцизи,други данъци и тн, колко прави а?
  Това е официална информация имаше статии и коментари по темата ,не си ги изсмуквам от пръстите тези данни .

 78. 78 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално


  До коментар [#68] от "gradski":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++

 79. 79 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  ами реално погледнато, родителите на всяко дете в ясла/детска градина получават от държавата около 400 лв. на месец - горе долу толкова е разликата в цената м/у държавно и частно заведение.

  Просто изтъквам един факт, не искам да кажа, че подобна политика е правилна. Раждането на деца (от родители които плащат социални осигуровки) трябва да се подпомага всячески.

 80. 80 Профил на Елисавета Петрова
  Елисавета Петрова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Независимо от всички аргументи, заглавието на материала е много точно: Детето ви изоставено ли е, или ходи на ясла?
  КСО казва така: Детето ви е изоставено, щом ходи на ясла.
  Нормален човек не би се съгласил с такова отъждествяване.

 81. 81 Профил на hobbitbg
  hobbitbg
  Рейтинг: 605 Гневно

  Олееее и на тая тема, платените драскачи значката, меркел-феркел и тем подобни се скъсаха да плюят..Абе хора, не резбирате ли, че изчезваме като нация? Че всеки стимул за раждане на българчета е важен? Какаво се хванахте за тия 240 лв. на месец? Яслата да не би да е целодневна? Хората изнемогват, тия 240 лв я стигнат за памперси, я не!
  Ако цената на това да се раждат повече българчета (циганите не си дават децата на ясли, с малки изключения) е 240 лв на дете на месец, аз съм съгласен държавата да я дава. По-добре за бебета, отколкото за подслушване! За 2009 у нас естествения прираст е минус 3,5 промила! И това с многото ромски дечица вътре в тая статистика! А вие скачате срещу майките, мързеливи били, пиели кафета на ваш гръб? Аз се учудвам, че въобще някой има смелостта да ражда в тая скапана държава, която води война срещу собственото си бъдеще- децата на България!!!

 82. 82
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 83. 83 Профил на Елисавета Петрова
  Елисавета Петрова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "Десен":

  Теб майка ли те е раждала? Отнеси това, което писа за майките, към своята собствена, и и се извини.

  Ти жени не онождаш? Някаква гаранци, че не въпросното дете не е твоето?

 84. 84 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Не мога да повяврвам,че има хора с дотолкова промити мозъци,че смятат,че е несправедливо държавата да има социални функции.
  Ще препечатам коментара си от преди време,как се оказах и аз майка мошеничка:
  "Аз съм майка мошеничка!!!
  Когато попълвах декларацията прерових хиляда и един форуми да търся какво означава заведение на пълна държавна издръжка,а питах и НОИ по телефона-беше ми обяснено-седмична детска градина (с преспиване)или пансион за изоставени деца.После излезе,че нито едното е вярно,нито другото.
  Каква е моята вина в случая- детето ми беше на 5 месеца, когато трябваше да я запиша февруари 2008г чрез експеримента"по-бързия печели" за ОДЗ,за да имам шанса изобщо да посещаваме някога детска градина и да се завърна на време на работа (на 2 г на детето).Защо шанс,защото,ако бях кандидатствала, когато детето беше навършило година и 5 месеца-щяхме да гледаме детската градина през крив макарон.
  Рано кандидатствах и поради факта,че детето навършва годинка август месец,а кандидатстването за септевмри 2008г става през месец февруари
  Септември месец от ОДЗто не поискаха да я вземат,защото детенце не беше проходило-взеха я декември-за 3 дни,после...

  Прочитане на целия коментар март-за 5,април -7,май месец отново за 5.В останалото време беше болна.От юни тръгнах на работа-интересно защо ли ми плащаха 100 лева при положение,че декларирах,че детето ми посещава детско заведение(подобна декларация на предната)
  Как така детско заведение в единия казус значи -детско заведение,а в другия-не значи това????
  Аз ли съм тъпа,кой ли?
  Явно,сега ще връщам пари за периода декември 2008-юни 2009та,затова,че някой не е изчистил текстовете си,че даже не е запознал администрацията с въпроса.
  Не ми пречи,ще ги върна-не е въпросът в това.
  Въпросът е,че това е целенасочена политика срещу майките в БГ,последната глупост беше,че ще задължат майки(счетоводителки,юристи,стоматолози и т.н.) да се осигуряват на минимума,за да не спекулирали някакви си там соц.групи.
  А кой ще и даде на тази майка безценното време с детето й ,когато ще я прикарат на 3 месец да се върне на работа,за да не получава мизерните 350 лева,когато всъщност може да реализира с 10тки пъти отгоре,ако е на работа.А да не говорим,че е тъпо от тези,които изкарват най-много да вкарваш най-малко в държавния бюджет...

  Думи няма да опиша политиката по отношение на младите семейства в БГ ..
  "

  и отговор на Момчил с номер 20-
  да определено без значение колко дни е отсъствало детето ти в Сф по медицински или не причини,на края на месеца дължиш на СОбщина 30 лева такса мощност,затова че имаш наглостта да ползваш детско заведение на територията на София град

  bravy
 85. 85 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 762 Весело

  До коментар [#75] от "Тони!":
  В КСО е изброено за какво плащаш социални вноски:
  Чл. 2. (1) ... обезщетения, помощи и пенсии при:
  1. временна неработоспособност;
  2. временна намалена работоспособност;
  3. инвалидност;
  4. майчинство;
  5. безработица;
  6. старост;
  7. смърт.
  Просто е : кликваш "КСО" в Гугъл и четеш - достъпно е написано.

  А ако си дадеш детето в субсидирана от всички нас ясла, губиш право на обезщетението "за отглеждане на малко дете", част от няколкото вида обезщетения по т. 4 "майчинство".
  И няма никакво значение дали сумите са големи или малки, стигат или не. Въпросът е принципен.
  А иначе подкрепата за деца е хубаво нещо. И държавната помощ - също - дай Боже всекиму. Но - ултрабогатия Кувейт дава само по 3572 долара и 1 г. безплатна храна на гражданите си. Значи дори и той не може да направи социализъм, нали?

  Поздрави
 86. 86 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  редно е политиците да поставят въпроса така: или ще има майчински 2 години и то по-високи от 240 лв, и детски градини ще има, и детски надбавки, и други благини като обезщетения и социални помощи, но осигуровките ще станат 40% (както бяха преди 10-15 години); или ще си седят 18% като сега, но ще поорежем майчинските, социалните, и другите помощи.
  майките не си ли правят проста сметка, че заради техните 240 лв и всички подобни на тях, ще трябва догодина да се вдигнат пак осигуровките с няколко пункта, и в течение на кариерата си от самите тях ще удържат много повече пари, отколкото ще получат (поради известния % на разхищение на всички пари, които минават през кръга данъкоплатец -> държава -> помощополучател)

 87. 87 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Добре, нека всички които подкрепят идеята да се дават по 240лв на месец на неработещи майки с деца в ясли, да кажат как ще се обезщетят другите майки, защото за да има справедливост и те трябва да получат допълнително.
  Колко да се дадат още на майките отглеждащи децата си сами вкъщи и колко да се дадат на майките, ходещи на работа и записали децата си в частни ясли където няма държавно субсидиране, защото в другите просто няма места?
  а пък за циганите - по - добре за нас е те да не си записват децата на ясла, първо защото по документи те ще са с преференции като многодетни семейства и ще влезат предимно те, второ - ще получават още едно субсидиране от държавата. Освен това повечето циганки взимат само 1 година майчинство, а втората година е само за жени, работещи по трудов договор.

 88. 88 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Не е въпросът в това държавата да спре да дава. Карикатурата към статията е най-вярната. Важното е държавата да спре да взима. За децата си ще се погрижим най-добре самите ние, ако държавата ни остави парите в джоба на наше разположение, вместо да търси схеми да минават през нея. Това се отнася и за всяка друга държавна дейност.

  Целият принцип да платя на държавата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за да ми осигури някакви социални права СЛУЧАЙНО е сбъркан.

  Отделете време навреме.
 89. 89 Профил на biggggy
  biggggy
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Че законите трябва да се спазват, спор няма, но се замислете къде е истинският проблем! Доходите в страната са много ниски. Това води и до невъзможност за по-високи осигурителни ставки, оттам и липса на пари. Като добавим и това, че не са много работодателите, които осигуряват на реалното възнаграждение, сметката въобще не може да излезе. Затова не се хапете едни други, ами си натиснете шефовете да ви осигуряват по-добре, ако ли не натиснете държавата да ги принуди. Вместо да хокате майките по форумите, хокайте истинските виновници, защото иначе ще срещаме все повече оскотели хора, като десния, които злобеят по-форумите, но иначе си мълчат като мишки. Интересно, какво биха казали на съпруга на един женски хуманоид ако го срещнат...

  Поздрави!

 90. 90 Профил на извинявам се
  извинявам се
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Отгледах децата си плътно до полата ми. Никакви градини. Никакви мозъчни промивки от случайни заплатаджийки Поемам и последствията от това да са само мои ,а не на държавата. И никакви детски или помощи не ми трябват.

  да го ева
 91. 91 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#84] от "Анна Тодорова":

  Ако правилно те разбирам, освен че си получавала пари от държавата, цяла година си "блокирала" едно място в ОДЗ без детето ти реално да го посещава. Така вместо едно дете, чието родители действително работят, да посещава въпросното ОДЗ, то вероятно е било дадено в частна ясла и майка му освен, че не е получавала въпросните 240 лв. е давала отгоре минимум 400 лв. за частната ясла.
  Вместо да се засрамиш си седнала да се оплакваш.
  П.С. Информация 2008 имаше достатъчно, че получаването на майчинство докато детете е на ясла е незаконно.

 92. 92 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#89] от "biggggy":

  ако държавата сложи някъкав ред и предвидимост какжо получаваш срещу осигуровките и данъците си със сигурност ще има и повече хора които да ги плащат.
  Текущото положение е че даваш пари за нищо и издаржаш 1 млн. цигани, 2 млн. пенсионери (те са си плащали но някой им е одкранал парите, както краде и нашите), 500000 държавни чотованци и 100000 шапкари който са срам за униформите си.

 93. 93 Профил на drakich
  drakich
  Рейтинг: 225 Неутрално

  От една страна е некоректно нещо за което са ти удържали пари, да ти го отнемат ей така, но и спрямо другите които не са си дали децата на ясла е малко несправедливо да получават същите пари без да ползват яслите и допълнителните дотации в яслите, нали.

  В случая ще се съглася, че лошият закон е по-добър от никакъв.

  * Днес банкоматът ми изписа съобщение "недостатъчна наличност". Не разбрах дали става въпрос за моята карта или за банката.
 94. 94 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#33] от "fallig_angel_":

  Леле-е-е , УЖАС !...
  С този андрешковски манталитет и байганьовски табиет , тази територия все повече ще заприличва на клоака !!
  Подписали декларации и въпреки това взели НАПРАВОМЕРНО ПАРИ , а един куп кобили цвилят и един куп свинки грухтят в тяхна защита ...
  Европа ли , Шенген ли - с това мислене сте само за Анадола ...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 95. 95 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Можеше авторката да се постарае и извади малко данни от НОИ.
  Колко пари са влязли в НОИ от осигуровки за майчинство, колко са изплатени, структура и статистики по доходи, възраст, райони и пр. на "вносители" и "получатели" и тогава със сигурност щеше да стане интересна и полезна дискусия.
  Можеше, ама не го е направила.
  И се получава едно празно дрънкане с една единствена цел - моето си е мое, общото наше.
  Щото било писано в Конституцията че държавата трябвало да се грижи за децата - дайте ми повече, щото 240лв не ми стигат за 10дена да си гледам чавето. Иначе си взимам дърмите и отлитам в чужбина, където като го родя моментално ще ми ги дадат.
  Вече две деситилетия за щастие живеем свободно и всеки има право да ходи където си иска на земята и се бори за хляба си, своя собствен и не децата си. Които се уръчкали тук-таме знаят, че Светът е шарен и навсякъде е различно. Едно е сигурно - никъде не дават мамбо бадева.
  А иначе за подобни "майчета" загрижени повече за "децата на България" отколкото за техните собствени, би могло да се предложи малък закон: При раждането декларират чие е детето - на държавата или тяхно.
  Ако е на държавата, тя държавата според своите планове и стратегии му избира име, осигурява ясла, градина и обучение, после работа половинка и план за изпълнение на раждаемостта и пр. "благинки".
  Ако решат да го запазят за себе си - ще си го гледат и чуват, хранят, обличат и учат както те си знаят и като порасне ще му дадат пътя в живота да си е оправя само, свободно от моралните задължения да се коси за изпълнение на държавните планове в раждаемостта, цвекло събирането или дори модерните напоследък намалявание на въглеродните емисии.

 96. 96 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#9] от "victor troska":

  По време на отпуска за отглеждане на малко дете т.е. след 1 година, майките ако се върнат на работа при работодателя си получават и обезщетение в размер на 120 лв, така че и когато ходят на работа пак получават пари!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 97. 97 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#95] от "k_":

  за съжаление не е чак толкоз лесно да се отървеш от държавата Бг но с малко повече упоритост се получава.
  а иначе ще се радваме на малко повече дани за това къде отиват парите от данъци и осигуровки не само от НОИ а и от другите държавни институции.
  За съжаление криенето на информация все още е приоритет на всеки чиновник в БГ (пресен пример търговския регистър), но друго си е да дадеш 100 млн за подслушване на стадото.

 98. 98 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#95] от "k_":
  Ми те хората ползват свободата си и с нея гласуват за доверието към "държавата" БГ а именно: за последните 10-15г
  около 2мил имигранти, и постоянно около 500 000 гастарбайтери.Кандидатстуенти за БГ по малко отколкото за
  света /познай колко ще се върнат после в БГ/ Отрицателен
  прираст от години като годишно е около 3 до 4 промила.
  Болшинството не се осигуряват на реална заплата основно защото нямят доверие ,че държавата ще изпълни ангажимента си когато трябва .Та така е всеки е свободен .
  Неприятното е ,че след около 30-40г просто няма да са останали бели хора в трудоспособна възраст и не виждам
  как ще получават сегашните работещи пенсиите си,ма това е друга тема ще кажете.Не не е друга всичко е взаимносвързано.

 99. 99 Профил на biggggy
  biggggy
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#92] от "dgdimitrov":

  И аз това казвам...нещата се случват с действие! А относно пенсионерите и ромите, за да има баланс трябва някой да ражда и отглежда деца, които после да работят и да плащат социалните разходи. Това обаче не става без стимули, преки и косвени. Хората искат деца и държавата има нужда от тях, само че като се родят, те реално се превръщат в тежест за същата тази държава, която не може да си събере вземанията. Криенето на данъци и осигуровки е проблемът. Що се отнася то конкретното писание - който е нарушил закона, да си понесе последствията, после обсъждайте дали законът е лош. Ако е така, има си ред за промяната му...

  ...иначе...

  смятам, че майките, избрали да работят трябва да бъдат стимулирани финансово, защото създават продукт. Само, че места в градините няма. Някой да си направи сметката, кое е по-изгодно, да крие безработица с дълъг отпуск или да строи градини, и да стримулира хората да работят. В по-смислените държави са го сметнали...

 100. 100 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 497 Неутрално

  наистина жалка и недомислена история с майчинските...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK