Детето ви изоставено ли е, или ходи на ясла?

Детето ви изоставено ли е, или ходи на ясла?

© Иван Кутузов



По един въпрос вече сме напълно наясно - ГЕРБ не толерира майчинството, нито пък смята да се съобразява с конституцията, според която "семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото".


Последните промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) забраниха ясно и категорично майка, чието дете е записано в детски ясли, да получава средства за отглеждането му. Така България вероятно стана първата в света държава, която


приравни починалите и изоставените деца със записаните в детска градина




Знакът на равенство между мъртвото дете и живото, растящо в нормално семейство, беше поставен от тройната коалиция. С една неясна поправка тихомълком и без абсолютно никакви дебати през 2006 г. бяха развързани ръцете на Националния осигурителен институт (НОИ) да се разправя с майките както намери за добре.


Можем само да гадаем кой правно неграмотен човек изтълкува "настаняването в детско заведение" (което винаги е означавало да изоставиш детето си в социален дом) като записване в детска градина. Или може би става дума за някой юридически гений, защото с това тълкувание хиляди жени се оказаха длъжници на НОИ, при това с високи лихви.


А в НОИ винаги са си падали по възможността сами да си тълкуват нормативните актове както им изнася. Затова веднага видяха удобен случай да "спестят" малко пари за сметка на жените, които все още се решават да раждат и отглеждат децата си в общество като нашето.


"Наследството" от тройната коалиция тежеше като камък на шията на правителството на Бойко Борисов. Чакахме го повече от година да се отърве от него, защото лошите бяха "заложили бомби" навсякъде. Вместо това обаче все по-често се натъкваме на примери, че там,


където тройната коалиция е извадила едното око, ГЕРБ вади и другото


Много от юристите на ГЕРБ, социалният министър Тотьо Младенов, шефката на НОИ Христина Митрева се извисиха  - кой от телевизионния екран, кой от друга трибуна - за да заклеймят с апломб онези "мошенички", които си мислели "как да измамят държавата", като пращат децата си на ясли, а паралелно взимат и "майчински".


Става въпрос за "тлъстата" сума от 240 лв., колкото е една минимална работна заплата. С 240 лв. едно дете може да бъде отглеждано не повече от 10 дни, при това с големи икономии и без никакви глезотии. Не това е същественото обаче.


Докато притиска до стената над 2000 майки да връщат с лихвите получените от тях пари, държавата е много щедра спрямо жените, които вместо да ползват платен отпуск за гледане на малко дете до двегодишната му възраст, се връщат на работа. Всяка от тях има право да получава паралелно със заплатата си и половината майчинство - тоест 120 лв. Няма значение дали взима 300 или 3000 лв. - парите се полагат безусловно, стига, както стана ясно, детето да не посещава детски ясли, докато навърши 2 години.


Като се вгледа човек в този абсурд, остава с впечатление, че е измислен, за да редуцира притока на децата към детските градини, където вече шест години местата критично не достигат и не се вижда светлина в тунела. Освен ако хората не се откажат да имат деца или не емигрират заедно с тях в някоя нормална държава.


Нещастните майки имат един основен аргумент в своя полза, който НОИ, социалното министерство и цялата държава, която им е скочила насреща, много удобно изпускат. А той е, че преди да родят и дори преди да забременеят (защото по искане на НОИ срокът на задължителното осигуряване расте непрекъснато), тези жени


са си плащали в пълен размер осигуровки, които им дават право на майчинство


без никакви уговорки. НОИ е прибирал чинно всеки месец отчисленията от заплатите им и от работодателите, харчил ги е както намери за добре (тъй като българите нямаме лични сметки с натрупване), а накрая отказва да им плаща или ги кара да връщат, при това с с лихвите.


В такъв случай Тотьо Младенов и Христина Митрева дължат отговор на следния въпрос на сегашните и особено на бъдещите майки: След като жените, чиито деца тръгват на ясли, нямат право да получават обезщетение, на какво основание НОИ им прибира пълен размер осигуровки? Солидарен принцип, солидарен - ама все пак на какво отгоре толкова солидарност от страна на майките, които накрая биват изкарвани от властите изпечени измамници. Щом като е така, жените имат право да декларират предварително, че децата им ще ходят на ясли, и да бъдат освободени от пълната осигурителна тежест.


Иначе НОИ и управляващите да бъдат така любезни да им върнат парите от осигуровките като недължимо платени.


Като говорим за властите, трябва да споменем и съда, защото и той даде яко рамо на тази несправедливост, понеже няколко години наред


сляпо отсъжда, че домовете за изоставени деца и детските градини са едно и също нещо


въпреки че законът и здравата логика не казваха това. Върховният административен съд (ВАС) пък направо бетонира тази практика.


Е, сега и законът вече казва това в прав текст и е въпрос на време някоя умна майка да стигне до Страсбург и да потърси там справедливостта, която тук й се отказва. Омбудсманът Константин Пенчев досега също не е дал знак, че вижда проблем, въпреки че още предшественикът му Гиньо Ганев трябваше да сезира Конституционния съд по въпроса и най-накрая да се разбере, като си водят децата в градината, родителите "настаняват" ли ги там


или са си настанени вкъщи, където семейството ги издържа, възпитава, отглежда


и осигурява бъдещето на тази държава?


И в добавка - само за критиците по форумите, които не спират да обвиняват надигналите глас жени, че "източвали бюджета на НОИ, докато мързелували вкъщи, давайки децата си на отглеждане в яслите" - някой много удобно пропуска, че и там се плаща 60 лв. такса на месец, а в дните, в които детето отсъства без бележка от лекар, се начислява по 3 лв. глоба. Толкова по въпроса кой какво източва.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK