Пого, или как да се забавляваме до смърт

Пого, или как да се забавляваме до смърт

© Иван Кутузов



"Истински пригодна тоталитарна държава ще бъде онази, в която всемогъщата изпълнителна власт ръководи население от роби, които не е необходимо да бъдат насилвани, за да се подчиняват, защото те обичат своето робство."
...
Олдъс Хъксли прави това пророчество в предговора към второто издание (1946 г.) на своята антиутопия "Прекрасният нов свят". По същото време Джордж Оруел вече пише друга антиутопия - "1984", с която ще изпрати читателите си 40 години напред в мрачното бъдеще, когато Държавата ще провежда всеобхватно проследяване чрез всевиждащата организация от анонимни наблюдатели, наречена Големия брат.
...
Книгата на Оруел излиза през 1949 г. в Лондон. А точно тогава Рей Бредбъри също е започнал своята антиутопия "451 градуса по Фаренхайт". Тя ще види бял свят през 1953 г., за да предупреди за пожарните команди, които ще изгарят всичко, написано върху хартия. "В главите на хората трябва непрекъснато, до втръсване, да се набиват незначителни факти. Тогава те ще имат чувство за динамика, без въобще да помръдват. И ще бъдат щастливи!" - казва шефът на пожарната команда.
...
"Има по-лоши престъпления от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш", ще каже Рей Бредбъри в едно интервю през февруари 1966 г.
Само месец по-късно (20 март) Културната революция в Китай ще започне с думите на Мао: "Ние имаме нужда от решителни хора, които са млади и не особено образовани", последвани от щурмуването на библиотеки.
...
"Фантастите не се опитват да предвидят бъдещето. Те се опитват да го предотвратят" – ще обясни Рей Бредбъри в друго интервю от март 1975 г.
Само месец по-късно бъдещето по Оруел ще се осъществи съвсем буквално в Камбоджа, където Пол Пот обявява: " Днес, 17 април 1975 г., в първия ден от Годината Нула, начело на страната, преименувана в Демократична Кампучия, застава вождът на Червените кхмери Брат №1".
...
"Дълго отброявахме наближаването на 1984 г." - ще напише през 1985 г. медийният теоретик Нийл Постман, започвайки с облекчението на "по-самодоволните американци, че корените на либералната демокрация издържаха и поне оруеловските кошмари ни се разминаха".
В книгата си "Да се забавляваме до смърт" обаче Постман ще предупреди за друг реално случващ се "кошмар" – този на Хъксли.
...
"Визията на Хъксли внушава, че за да загуби човечеството своята свобода, познание и история, не му трябва никакъв Голям брат - хората накрая ще обикнат своя диктатор и ще започнат да обожествяват технологиите, които потискат способността им да мислят. Оруел се страхува от онези, които забраняват книги. Хъксли се страхува, че няма да има нужда да се забраняват книги, защото вече никой няма да ги чете. Оруел се страхува, че истината ще бъде скривана от нас. Хъксли се страхува, че истината ще бъде удавена сред море от безсмислици."
...
Нийл Постман почина през 2003 г. До смъртта си продължаваше да припомня забележката на Хъксли за "почти бездънния човешки глад за най-различни форми на забавление". В последните си лекции често цитираше и мъдрия стар опосум Пого от комиксите на художника Уолт Кели: "Ние се срещнахме с врага. И се оказа, че това сме били самите ние!"
...
Между другото същият Пого се "кандидатира" за президент на САЩ на изборите през 1952 г. И кампанията "Go Go Pogo" имаше страхотен успех! Опосумът разполагаше със собствен щаб, пишеше обръщения и "гледаше" от плакати със строга физиономия и назидателно вдигнат показалец, откровено подигравайки се на кандидата на републиканците генерал Айзенхауер.


Пого беше кандидат-президент и през 1956 г. отново срещу Айзенхауер. И тогава вече набра толкова много привърженици, че един ден в ателието на създателя му Уолт Кели се появиха мрачни хора с шлифери и филцови шапки, които го посъветваха да прекрати майтапа...
...
Представете си обаче, че е възможна и такава антиутопия:
Някога някъде някой измислен герой (по-долу за краткост ще го наричаме Пого, макар и не съвсем справедливо) успява да спечели изборите. Той е некомпетентен за това, с което ще се заеме, но пък има таланта да пуска лафове и също като пожарникарите на Бредбъри да създава усещането за динамика, без нищо да помръдва реално.
...
Но хората харесват Пого. И му се радват.
Харесват го и му се радват дори когато разбират, че са наблюдавани и контролирани от "Големия брат". Харесват го и му се радват дори когато научават, че разпъва "чадъри" над бизнесмени с бирени прякори и дребни телкаджии, "къде рита" с тях мачлета в работното си време. Умиляват се на простодушния му начин да обяснява всичко "като за баба Пена от Бусманци".
...
Най-важното - докато Пого всъщност доста обиграно "упражнява властта си с машинации, които трябва да бъдат сравнени с методите на мафията" (по германския "Ди Велт") – всички те се кикотят из форумите и социалните мрежи:
"Нека идат терористи на талази,
дюнера на ъгъла ни пази!
Имаме летищен терминал,
там ще бачка - който е ритАл!"

...
Впрочем "Пого" се нарича и онова подскачащо устройство, с което, ако не си достатъчно сръчен, нито си стъпил стабилно с двата крака, можеш да се нараниш сериозно. Ей така – докато весело подскачаш, изведнъж губиш равновесие, залиташ и падаш. То е забавление до болка. В буквалния смисъл на думата "болка".
...
Познавах дете, което много пъти беше падало от пого и въпреки това не преставаше да опитва пак, и пак, и пак. Причиняваше си дълготрайни страдания. Но не в името на краткото удоволствие от подскачането във въздуха, както си мислех, а защото обичаше самонараняването, харесваше му да си "чупи главата".
Сега то би трябвало да е на 25 години. Родено е през 1985 г. и вече гласува на избори.
...
"Възможно да е бил прав не Оруел, а Хъксли" – ще напише също през 1985 г. Нийл Постман. Хората няма да бъдат насилвани, защото ще обичат своето робство. Няма да търсят истината, а ще я приемат удавена сред глупости. Няма да страдат, а ще се хилят. Няма да бъдат наранявани, а ще се самонараняват. Врагът на Ние ще се окаже Ние.
...
А, един български автор също забелязал, че "при другите си лошавини игото има и една привилегия - да прави народите весели"! Понеже чувствали разтовареност от задължението да носят отговорност за живота си, такива общества основно се заемали със забавления - "една бъклица вино, изпита под прохладната сянка на върбите, край шумливата кристална речка, прави да забравиш робството..., а ако има цигулари, то е върхът на земното щастие".
...
Няма да ви кажа кой е този автор. Само ще издам, че всеки ден чета по 15 минути откъси от романа му, обаждайки се на произволно ЕГН. И въпреки пращенето в слушалката, съвсем скоро ще стигна до последното изречение:
"Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (228)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 667 Весело

  Тюх, тъкмо си помислих, че става дума за пънк туканка, не пак за чалга...

 2. 2 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 426 Весело

  Браво Люба! Както винаги даваш кураж и надежа, че в тази държава, освен шлангове има и мислещи хора.
  Сега ми е интересно, как след малко ще се изтърси герберското невежество, да ни обяснява, че това което четем и виждаме, не е това, което се вижда.

 3. 3 Профил на Адриан Николов
  Адриан Николов
  Рейтинг: 950 Весело

  И на мен нещо ми липсва връзката с този балгороден спорт, но кой както си го разбира...

  http://josephflavius.wordpress.com
 4. 4 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 543 Неутрално
 5. 5 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Интелектуална прозявка. Този път поне не ме разплака.

 6. 6 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 426 Неутрално
 7. 7 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 560 Неутрално
 8. 8 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 430 Разстроено
 9. 9 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 838 Разстроено


  Ох-ох-ох Любослава!

  "Има по-лоши престъпления от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш"

  Има една българска Библия - "Бай Ганю*".

  Тя се опитва да се бори с "чалгата", политическа и душевна, НО ... тия които ТРЯБВА да я четат, не четат по принцип или най-много стигат до Винету. И тя - чалгата се преражда вече повече от сто години.

  А четящите, разбиращите са просто много малко и май повечето вече са далече от България. Понеже с присъствието и недоволството си смущават веселието на "мат'риала", "равитието" на "дюнер културата".

  Тъжно - като знам колко малко ще прочетат Любослава, още по-малко пък разберат.
  Но нищо. Все пак фактът, че има и такива като нея дава малка надежда!

  Все още! (

  Има ли?!


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 10. 10 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 681 Весело

  БРАВО ЛЮБА!!!!
  Фантазия.
  Аммм единствено не разбрах да няма някаква връзка със СРСтата ей тъй случайно ?!

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 11. 11 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Добре , Любослава ..)))
  Но , не всички се забавляваме ...
  ,Памфлетът , иронията , сатирата,или по- простото - осмиване " , също е борба , срещу "нещото", наречено Боко, червени изтърсаци , фуражки , парт.секретатри или по общо - остатъците от тоталитаризма ,в главите ни ..
  Не всички сме били и роби , и обичащи диктаторите си и т.н...А че ни заливат с безсмислици - това вече никого не учудва..Живеем в България , в , уви, началото на 21 -вия век ..)))
  А харесването и радването към Пого, намалява ..Очевидно е ..Масовото затъпяване , важна цел на комунистите - с десетилетия , ще си остане в миналото..Все пак живеем в други времена -"информационния век " и ИМА НАДЕЖДА ...)))))

  BIG AL
 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:52 на 27/01/2011 от неговия автор.

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Цитати от статията:
  ..."В главите на хората трябва непрекъснато, до втръсване, да се набиват незначителни факти. Тогава те ще имат чувство за динамика, без въобще да помръдват. И ще бъдат щастливи!" - казва шефът на пожарната команда."...

  ..." някъде някой ...Пого...успява да спечели изборите. Той е некомпетентен за това, с което ще се заеме, но пък има таланта да пуска лафове и също като пожарникарите на Бредбъри да създава усещането за динамика, без нищо да помръдва реално." ...
  БравоЛюбослава за статията!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на chessvirtuoso
  chessvirtuoso
  Рейтинг: 8 Неутрално
 15. 15 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Уникално добра! Благодаря, че има все още хора като Люба в тая България!!!

 16. 16 Профил на ghp
  ghp
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За първи път не мога да се съглася с Люба.Статията е прекалено интелектуална за обекта,който си е избрала.В края на краищата не може да искаш Херкулес,който чисти Авгиевите обори,да има главата на Платон/не знам дали е уместно да сравнявам ББ с Херкулес,но че България в момента прилича на обор,две мнения няма по въпроса/

 17. 17
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:03 на 27/01/2011 от неговия автор.

 18. 18 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  "Възможно да е бил прав не Оруел, а Хъксли" – ще напише също през 1985 г. Нийл Постман".

  Боя се, че за нашия случай са прави и Оруел, и Хъксли. Между мандатите ни нараняват, а на изборите се самонараняваме.

  През 2005 г. станаха министри хора (напр. Р. Овч.) от кабинета на Жан Виденов, който през 1996 г. ни докара до 5 долара заплата. Първо залюбихме Симеон, после го изгонихме, после пък си избрахме за божество охранителя му (пазил и Живков), по съвместителство минал и през поста на главен секретар на МВР...

  Това е все едно на футболен мач (нещо като пого) да се надпреварваме дугите ли повече голове ще ни вкарат, или ние повече автоголове ще си вкараме.

 19. 19 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Да! Както винаги г-жа Русева е зашеметяващо добра. Такива пера трябва да бъдат пазени, обгрижвани и четени.. Те са лъч светлина в заливащата ни отвсякъде подмазваща се посредственост.
  Браво г-жо Русева!

  Ecrasez l’infâme
 20. 20 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 858 Любопитно

  или както аз бях споделил по един друг повод 4е в българия продължава да е 1984 / по оруел / въпреки 4е би трябвало да е 2011 и едвали ще бъде нещо разли4но в близко бъдеще с този народ и неговите политици ...наистина БЕЗнадежден слу4ай сме но браво на авторката все пак !!!

 21. 21 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Замисляли ли сте къде греши писателят визионер Джордж Оруел, създавайки своя антиутопичен роман "1984"? Защо мрачното тоталитарно общество, родено от неговото въображение, така и не се случва през въпросната година? Причината е не толкова в липсата на желание за налагане на тотален контрол - всяка власт, скрито или не чак толкова тайно, желае да постигне това. Оруеловата визия-предупреждение към бъдещите поколения не се сбъдва не толкова заради спосбността на хората да отстояват и да се борят за своите права и ценности. Замисляли ли сте се, че може да има и една по-тривиална причина: невъзможността подобно общество да бъде създадено с технологиите от 80-те години на миналия век. Нещо, което в момента не е точно така.
  Пишейки своята програмна книга преди шест десетилетия (издадена е за първи път през далечната 1948 г.), Оруел очевидно е надценил темповете, с които човешката цивилизация ще се развива. Днес, 24 години след 1984 г., нещата като че ли изглеждат по-осъществими, поне от техническа гледна точка. Съвременните варианти на прословутите "телекрани", с които Полицията на мисълта следи всички герои в романа, вече опасват центъра на повечето мегаполиси под формата мрежа от камери за наблюдение. Пренаписването на интернет енциклопедията Wikipedia, което различни държавни агенции практикуват напоследък, също има Оруелов привкус - в някаква степен то буди асоциации с фалшифицирането на историята в "1984", което е в основата на прословутата управленска концепция на Големия брат: "Който контролира миналото, контролира бъдещето. Който контролира настоящето, контролира миналото."

  24 години по-късно...

  Глобалната война срещу тероризма след атентатите от 11 септември и затягането на контрола по държавните граници дава сериозен тласък на индустриите, свързани със сигурността и охраната. Може би най-очевиден е бумът в областта на камерите за видеонаблюдение, които отдавна не са просто екзотика от интериора на банки, държавни институции или летища. В наши дни дигиталните "очи" вече са по улиците, следейки за нередности благодарение на своя интелигентен софтуер. Макар да не са точно копие на телекраните от "1984" (все пак не са по домовете на хората), по своите функции, възможности и мащаби на разпространение те определено започват да напомнят за тях.
  По ирония на съдбата номер едно в областта на видеонаблюдението е Великобритания - родината на Джордж Оруел. На територията на страната в момента работят милиони полицейски камери, особено в центъра на Лондон, който е напълно покрит с тях. Освен за локализиране на предполагаеми терористи и най-обикновени хулигани тази наблюдателна мрежа се използва и за таксуване на автомобилите, влезли в британската столица (т.нар. система London Congestion Charge). Софтуерът, с който камерите работят, е способен да сканира и разпознава номерата на превозните средства, чиито собственици автоматично биват облагани с 10 паунда общинска такса. Разбира се, програмата може да изпълнява и по-полицейски задачи, като например засичане на издирван автомобил. Подобни видеокамери вече работят и в България - в участъка между централата на Булбанк и Орлов мост в София. Софтуерът им, наречен Talon, се използва в поне 20 държави и разпознава успешно около 96% от заснетите автомобилни номера.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 22. 22 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Общо взето не съм съгласна с нощо от горното. Явно съм се отчуждила от типично българският песимизъм...

  http://www.youtube.com/watch?v=PC9tgxm9BMM

  Klaatu Barada Nikto!
 23. 23 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Ей Барбенков, тва от теб ли е?

  "Нека идат терористи на талази,
  дюнера на ъгъла ни пази!
  Имаме летищен терминал,
  там ще бачка - който е ритАл!

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 24. 24 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тъй, тъй. Б. Б. обори чистел... Ами като иска да ги чисти, има достатъчно хора в парламента, може да се гласува и да мине един закон за всеобща лустрация. Той това не го прави, най-важното, чакайте нещо друго да свърши... Не се гради къща без здрави основи. А ДС извира отвсякъде където ръчнеш, като червеи от разложен труп.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Разстроено

  Бих се хванал на бас че Помпиерът-слънце не е чел нито "Прекрасният нов свят", нито "451 градуса по Фаренхайт". Вероятно е ЧУВАЛ за "1984".

  Но не в него е проблемът а в матрЯла.... който обича да усе6та "разтовареност от задължението да носят отговорност за живота си", а обича да се забавлява.

  Браво на Люба, пак безмилостно точна, аналитична.

  Пого=БоГо = некомпетентен за това, с което ще се заеме, но пък има таланта да пуска лафове и също като пожарникарите на Бредбъри да създава усещането за динамика, без нищо да помръдва реално.
  ...
  Но хората харесват Пого. И му се радват.

  Докога се питам...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 27. 27 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#26] от "B52":

  Ами той самият някъде бе казал, че е прочел две книги в живота си... Предполагам, че това са били с фатки по карате...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 28. 28 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Свободата означава отговорност.Затова толкова много хора се страхуват от нея"
  G.B.Show

 29. 29 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Весело

  До коментар [#25] от "Normalen":

  Олекна ли ти... Я сега удари една 100-грамка и пред телевизора - със Слави...

  Квичи6 понеже вижда6 в написаното едно огледалце, което не ти казва колко си красив и в каква прекрасна среда вирее6, ами безпо6тадно разкрива мизерията - както на "управлява6тите" в момента, така и на това колко можем НИЕ българите като колектив.
  А то е - както казва Тодор Колев в един хубав филм - "да си реализираме кочина".

  Грихти си на воля....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 30. 30 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Великолепно!

  Имам само един въпрос относно

  "един ден в ателието на създателя му Уолт Кели се появиха мрачни хора с шлифери и филцови шапки, които го посъветваха да прекрати майтапа..."

  Това от кой източник е?

  ФБР е следяло Уолт Кели, но не ми е известно да са упражнявали натиск.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 31. 31 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  До коментар [#19] от "Graf":

  Прав си Графе, само където този "новобългарски" с "обгрижвани" от къде го изкара...

  Безспорно такива като Люба са надеждата че МОЖЕ БИ един ден БГ 6те заприлича на това което хората наричат "нормална държава".

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 32. 32 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1309 Весело

  Любослава е блестяща и болезнено точна, както винаги. Асоциацията си с положението в България е убийствена. Лошото е, че много малко хора ще прочетат материала и, и още по-малко - ще го разберат.

  Между другото, ето го цялото стихче, откъс от което е цитиран в статията.

  Нека идат терористи на талази!
  Дюнерът на ъгъла ни пази!
  Не ни трябват ни Мосад, ни Щази,
  нас Осамата не може да ни гази!

  Хапваме си дюнер със салати,
  затова не ни засягат атентати!
  Имаме летищен терминал -
  там ще бачка, който е ритАл!

  Вкарваш гол - и ето имаш пост,
  нищо че си селянин и прост!
  Може да набираш егене,
  ама си от нашите - ченге!

 33. 33 Профил на vuchkov
  vuchkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира."

  Докъде стигнахме, Лю, в нашата кошмарна неутопична "антиутопия"?

  Да искаме да бъдем народ от мунчовци! Защото май само един Вазов Мунчо не е достатъчен!
  Ама ще бъде лошо, много лошо, ако на утопията "мунчовци" се противопостави армия от "антимунчовци", предвождана от генерал!

 34. 34 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 426 Разстроено

  До коментар [#25] от "Normalen":

  Ах мъка, мъка, голяма мъка, нали няма логика колкото за двете мозъчни гънки, в които има един кристален образ, образ на моите мечти... Давай друже, поне ще ти олекне да спиш спокойно и в мокрите си сънища да говориш с божеството, а може и с Румяна Желева, ако си нормален

 35. 35 Профил на Минчо Минчев
  Минчо Минчев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Оруел, 1984-та, големият брат, много драматично. И се забравя защо беше избран Борисов - защото на народът му писна от предишните, а не искаше на тяхно място по-предишните, от които му беше писнало по-рано ... Може ли някой да посочи държавник (политик, все тая) от последните 20 години, от който е доволен? И колко хора ще се съгласят с него? Проблемът не идва от избраниците, а от избирателите. Със сегашните е ясно - ще си изкарат мандата, следващия в коалиция с други и - дотам. После ще дойде следващият месия, ликуйте братя.

 36. 36 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Мощно! Благодаря, Любослава!

 37. 37 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Нашето време отново идва. А всъщност то никога не си е отивало. Времето винаги е било и ще бъде наше. На земята винаги е имало добро и зло. Но злото винаги изглежда, че е повече, защото сме по-силни и по-агресивни от доброто и е невъзможно да бъдем победени. Ние си сменяме формата и обвивката, табелите и цветовете, приспособяваме се към условията, но оцеляваме и побеждаваме. Нашата цел е само една - да бъдем победители! Вашата участ е да бъдете роби за вечни времена. Ние успяхме да ви присадим гена на робството завинаги. Ще ви дадем още хиляди революции и перестройки, вие вечно ще се борите за справедливост, но никога няма да я получите.

  Аз ще ви говоря открито не защото съм нагъл, а защото не знам какво е страх. Зад мен стои гигантска непобедима сила. МВР, правителството, прокуратурата. И всякакви върховни инстанции - те са само лостове в нашите ръце. Президентите играят по нашата свирка, те изпълняват нашата воля, правят това, което ние искаме.

  Ние плюем на вашите депутати-радикали, дори и да са милиони. Върхът винаги ще бъде наш! Вие можете да ни отнемете вилите, привилегиите, колите и прочие, но властта - НИКОГА! Ние не се интересуваме от общественото мнение, за нас то е глас в пустиня. Та нали ние го създаваме, това обществено мнение. Ако искат да си правят стотици референдуми. Важното е народът да изпълнява нашата воля. На всеки ваш щурм ние ще отвърнем мощно и жестоко. За нас е детска игра да унищожаваме продукти, заводи, екологичното равновесие, гласността, изкуството и т.н. За нас е детска игра да прeдизвикаме глад, саботажи, нищета, разруха, епидемии.

  ... Всичко, което вършим, ние го правим обмислено и гениално ПРОСТО. Вие ще ни съдите чрез чиновниците и номенклатурата. Това е наивно. Да, ние винаги ще поставяме на високи постове алчните, амбициозните и глупаците. Те са нашата броня и защита. Цялата ви енергия се разбива на пяна в техния чугунен монолит.

  Енергията на вашия робски протест стига до първото робско подаяние. Два хладилника с колбаси са способни да усмирят всичките ви страсти и да приспят мечтите ви за демокрация. Вие унищожихте всичките знания и целия опит на своите предци и повтаряте само техните грешки. Никой от вас не знае какъв е смисълът на живота и предназначението на човека на тази Земя. Погледнете се отстрани, вижте с какво се занимавате и за каква участ сте достойни. Вие сте роби и разрушители. Ние унищожаваме земята с вашите ръце. По наша воля вие опустошавате недрата на планетата, съсипвате моретата, реките, екологията, избивате се един друг. Затова ще носите своя кръст на вечни мъки и страдания ...

  Ние ви научихме на мързел и отвращение от труда. Ние ви научихме да рушите, а не да градите. Ние ви лишихме от чувство за достойнство, гордост, самоуважение, благородство, съчувствие, милосърдие. Ние отстранихме младежта от политиката, като й подхвърлихме рока и порнографията. Ние пренасочихме вашата ненавист от нас към вас самите.

  Ние ви лишихме от вяра и религия, погубихме вашата духовност и унищожихме любовта ви към ближния. Ние ви направихме луди, съсипахме ви здравето и ви направихме постоянно зависими от лекарства и лекари. Ние създадохме псевдонаука и опошлихме вашето изкуство.

  И вие се осмелявате да ни наричате престъпници? Не, истинските престъпници сте вие! Вие ни позволявате да правим каквото си поискаме. (не е луд, който изяжда три зелника, луд е който му ги дава!) Вие си играете на царе, вождове и президенти. Вие имате нужда от козли, които водят стадото овце на заколение. Има класа на робите, има и класа на паразитите. Последните - това сме ние. Ние сме малко, но сме по-умни и по-сплотени от вас. Ние не искаме да произвеждаме. Това е призвание на робите. Но ние искаме да консумираме. Искаме разкош, привилегии, защото ние сме носители на идеите. Разумът управлява ръцете, а не обратното. Ние сме малко, но сме направили много...

  ... Народът не може да даде никакви гаранции. А ние можем. И ще ги дадем. Вечният ни диалог с народа винаги ще бъде диалог между двама глухи. Всеки ще слуша само себе си. Ние сме убедени, че всичко ще бъде така, както ние искаме...

  ... Вече започна да ни омръзва този хаос, и скоро ще видите, как ще приведем всичко в ред. Ние нямаме намерение да изостряме обстановката и да се занимаваме с репресии. Ще действаме в пределите на закона, но тоягата няма да ви се размине. Вие сте си я заслужили. А тя върви заедно с моркова.

  Ние имаме нужда от свежи кадри. Трябва да се освободим от боклука и вехториите. Ще вземем на служба умните, съобразителните, младите и енергичните и ще ги превърнем в наши предани слуги - това е само въпрос на техника. Аз смятам, че най-важното, което успяхме да направим, бе да присадим завинаги гена на страха във вашия народ. Вие вече никога няма да се избавите от него. Съществува естествен страх - той е необходим за съхранението на вида. Но същесвува и страх от наказанието на властта. И докато има власт, ще има и страх. Вие сте смели само на митингите, когато сте в тълпата, всички заедно. Но нали всеки от вас си има своя коптора. Следователно, вие винаги сте наши. Бързо ще ви омръзне да стърчите по митингите и да си дерете гърлата напразно. Нали виждате, че просто ви даваме възможност да "изпуснете парата". Нали след вашите викове в действителност нищо не се променя. Викайте си!

  Така е замислено, така е планирано. Има само един начин да бъдем победени завинаги. Но вие никога няма да можете да се възползвате от него, защото само злият гений може да го измисли. Доброто не е способно да направи такова нещо.

  Добре се получи поредната ни игра с вас на преустройство, гласност и демокрация. Каквото иска тълпата - моля, ще й го дадем. Но дотолкова, доколкото е целесъобразно за нас. Колко смешна и наивна е вашата вяра, че може да има сериозни промени. Изкуството да се говори всичко и да не се казва нищо е също наше оръжие. Ще ви удавим в словоблудство. Досега не е просъществувала нито една ваша прогресивна идея. Осъществиха се тези идеи, които ние искахме, като им давахме вид, че произхождат от вас.

  Ние имаме много силно оръжие - голямата, чудовищна лъжа, търпение, способност да се приспособяваме, да реагираме мигновено и - преди всичко - способност да действаме, нещо, което не умеят борците за справедливост. Освен това, ние разполагаме с отлични методи да изваждаме от строя такива борци с помощта на същата тази тълпа. А ние винаги оставаме в сянка...

  Робите не са способни да действат. Вие можете само да се примирявате и да изпълнявате нашата воля. Всичките ви напъни да промените нещо към по-добро (както си мислите), няма да ви донесат нищо друго, освен страдания, разочарования и безизходица. Но аз не искам да ви разубеждавам и не ви призовавам да отпуснете ръце и да се откажете от съпротивата. Действайте, борете се, побеждавайте, наслаждавайте се на победата - с това вие само се залъгвате. Ние имаме нужда от противник. Нашите знания, ум и опит трябва винаги да се поддържат в добра форма.

  ... Необходима е нова вяра в светлото бъдеще. Ние никога не сме ви позволявали да живеете в настоящето, а само в бъдещето, а понякога и в миналото. Но допуснахме една грешка - много удължихме паузата. 70 години все едно и също - даже и на нас ни омръзна. Народът вече не вярва на нашите стари лозунги. Затова създадохме нов вид революция - отгоре. Демокрация, гласност, перестройка! Ами я погледнете историята - кога народът е имал полза от всичко това? Никога! Ние разчитахме на вашето невежество. А то е удивително!

  ... Ние решихме да ви превърнем във вечни просяци. Вие винаги всичко ще просите от нас: дом, храна, коли, земя, вода, та дори и въздух! А ние ще ви даваме само толкова, колкото считаме за необходимо. Вие самите, заедно с всичките ви джунджурии, ще бъдете винаги и само наша частна собственост.

  Тази изповед е плесница за робите, за да си знаят те мястото, предназначението и кои са им господарите. Ние ви превърнахме в роби и вие привикнахте с това робство. То е станало за вас насъщна необходимост. Именно ние ви научихме да лъжете и нашата страна стана най-лъжливата страна в света. Ние ви научихме да крадете и вие станахте най-крадливия народ. Направихме престъпността норма във вашия живот. Сега ние спокойно ви ограбваме и ви превърнахме в животни с вечен инстинкт за потребление и разрушение.

  Ние никога не се разкайваме. Такова чувство не ни е познато. Аз ви пиша това писмо за да разберете, че политиката може всичко. А политиката е в нашите ръце. Сега ние ви отвлякохме от нея, като създадохме хаос в икономиката. Господи, колко сте глупави! Вие си мислите, че ние се грижим за вас, да бъдете сити, облечени, обути. А ние пет пари не даваме за вас! Трябва да сте истински идиоти, за да не разбирате, че без политика всяка икономика е празна работа. Но икономиката е необходима на нас. Ние я градим за себе си. А не за вас. Затова тя е такава, каквато на нас ни се иска, а не на вас. Така че бъдете послушни и търпеливи и не ни пречете. Всичко, което ние правим за наше собствено благо, го правим винаги от ваше име и по ваше поръчение (на народа). Въобще не ни е грижа за изтичането на мозъци зад граница. Колкото по-малко такива мозъци има тук, толкова по-добре за нас: най-лесно се управлява страна от глупаци.

  Докато държавата използва насилие, ние ще бъдем непобедими. А тя винаги ще го използва. Ще унищожим вашата бунтовническа енергия. Ще ви създадем хиляди житейски проблеми и вие ще бъдете винаги смъртно уморени и духовно опустошени. Постепенно ще свием примката на вашата гласност. Ще я размием със своята идеология, като ви натрапваме всеки ден нашите догми. Ще унищожим езика ви, като го замърсим с измислени думи. Вие вече не се разбирате помежду си; не разбирате нито нас, нито дори самите себе си. Ние винаги ще обезсмисляме всички ваши прогресивни идеи и ще ги превръщаме в пълен абсурд. За вас няма да остане нищо светло. Вие ще изгубите способността си да се ориентирате в обстановката, ще се изморите да се озъртате и да не знаете накъде да се обърнете и на какво да вярвате. Ние ще намерим хиляди парцали с които да запушим вашите вечно недоволни гърла. Освен това ще мобилизираме срещу вас целият престъпен свят и в страната ще цари разбойничество и терор.

  Ние не се страхуваме за себе си. За нас винаги ще се намери оазис на тази планета, в който да живеем. Мога да предвидя поредната ви глупост. След като прочетете моята изповед, вие няма да се замислите над нейния смисъл. Ще се хвърлите да дирите автора й. Вашето любопитство ще се окаже по-силно от човешката мъдрост. Вие в хор или един по един ще вдигате шум по страниците на пресата. Смисъла ще узнаете когато му дойде времето. Впрочем скоро ще го почувствате. Накратко, ние прекратяваме вашата перестройка. А нашата продължаваме. Как ще изглежда това? Ето как: Всичко ще става поетапно. Най-напред ще започнем с военните. На втори етап ще бъдат престъпният свят, прокуратурата и МВР. На третия етап ще заработят всички юридически служби, печатни органи, радио и телевизия. На четвъртия етап ще се включат търговията, финансите, икономиката. Петият и шестият етап са резервни лостове на властта. Седмият етап е идеологически и политически. Ние режисираме събитията, а вие само гледате. Така ще бъде винаги.

  Аз съм на 82 години и напускам сцената с чувство на мир и удовлетвореност. Ние оставяме след себе си достойни приемници на нашето дело. Ние ще си останем господари завинаги.резервниллостове на властта. Седмият етап е идеологически и политически. Ние режисираме събитията, а вие само гледате. Така ще бъде винаги. "

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 38. 38 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Българския народ е един малък народ, но за сметка на това е изключително прост народ!

  Бат Бойко ни е абсолютно по мярка - просто по-добър (ъъ..днешния Костов ме кефи повече от онзи преди 10 години - може би той също беше ОК) не е имало в последните 20 години!

  В този смисъл статията е много пресилена - някакви колосални мисли и идеи се пре-експонират върху скромната осанка на Бай Ганьо - моля ви! не е сериозно....

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 39. 39 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Ей, Боку, такива Боконенавистни пасквили създават предпоставки за възникване на условия за появата на журналистика в таа страна.

  Аз излазям.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 40. 40 Профил на campanelle
  campanelle
  Рейтинг: 112 Весело

  Слабо, много слабо Любослава.
  "Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира.” Така завършва  романът “Под игото”.

  Аз пък и препоръчвам да прочете една друга книга и да не прави народа на толкова шашов! Автор е шефът на тоя дето е писал книгата от която Люба чете само по 15 минути на ден. Ето откъс.


  Скоро се убедих, че тия последните, макар
  и да бяха уж  граждани с фесове на главата и някои с панталони, но не стояха по-горе от моите  овчари. Напусто аз отварях дума за Календара Наустницата и Чудесата на пр.  Богородица, за да покажа своето знание, разбира се. Те се не интересуваха от  подобни неща, защото повечето измежду тях бяха безграмотни. Вечер, преди да  легнем, аз ставах да се
  прекръстя като всеки християнин, а тия се смееха и  правеха отзаде ми
  различни безобразия. Овчарите такива и онакива, но във всяка  колиба можеха да се намерят по десятина книги, тревненска икона и дървен кръст,
  когато в абаджийските одаи нямаше нищо подобно. Та кой би се занимавал измежцду  абаджийския персонал с четение! Всичките киснеха в дебело невежество и разврат.  Един от по-младите майстори, не зная по какво внушение, приемаше един от  цариградските вестници. Минали се няколко
  месеца, в разстояние на което време  той гълтал пресните новини. Един
  ден, като се отворило дума за доброто на  вестниците между няколко майстори, младият майстор посъветвал другите да не си  дават парите за вестници, защото нищо не може да се разбере от тях. Излязва, че  младият
  майстор в разсгояние на няколко месеца четял вестника си не по една колона, но направо от край до край, през просото. "Кой да се сети, че малките  пръчици са турени за това" - говореше той, когато захванеха да му се смеят  другите.

 41. 41 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 479 Весело

  Любослава ти си върха на журналистиката в България! Ако решиш да събереш статиите си в книга ще си поръчам веднага, защото имаш талант и на журналист (хващаш злободневното много добре) и на писател- увлекателна и с изключително широк кръгозор. Да си жива и здрава и дано те последват и други българи и българки!

 42. 42 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 583 Неутрално

  поздравления, страхотна статия!

  Fortuna favet fortibus!
 43. 43 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Работата на истинския журналист е да прави от всяко дърво свирка, или май беше на всяко дърво свирка, не помня вече, по-важното е, че с безотговорните си текстове Л.Русева един вид хваща невинните си читатели за реверите и с едно енергично разтърсване ги откъсва от видението за сияйни магистрали, водещи и отчасти тикащи населението към едно напълно безоблчно и лишено от нездравословни съмнения бъдеще.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 44. 44 Профил на rigukuku
  rigukuku
  Рейтинг: 461 Весело

  До коментар [#11] от "BIG AL":

  доста спорно каква надежда има. нещата в българия изглеждат безнадежно. и нищо не се променя. вместо да му свали кожата на тоя лумпен, хората му се радват. абсолютно права е г-жа русева. държа да се отбележи обаче, че тя by proxy носи вина за случващото се - не е от вчера в икономедия и не трябва да отваряме архива за да си спомним какво беше настроението прди изборите. мислещите хора още тогава знаеха какво ни очаква.

 45. 45 Профил на campanelle
  campanelle
  Рейтинг: 112 Весело

  До коментар [#6] от "stog":

  До коментар [#7] от "0bi":

  До коментар [#8] от "ham":

  Цели 5минути ли ти трябваха докато напишеш по една дума от 3-те ника?

  Следващият път действай по-експедитивно!

 46. 46 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#37] от "читател":

  Инфото от ''Разкритията на един посветен'' ли е , или от друго място ? Дай линк .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 47. 47 Профил на Alexander Nenov
  Alexander Nenov
  Рейтинг: 426 Гневно

  И аз мислих, че става дума за онзи мой любим танц наречен ПОГО (повече информация тук: http://www.teenproblem.net/s/1547.html )

  Аз съм набор 82, обичам да си "чупя главата" в погото(танца), но за сметка от повечето ми връстници съм чел цитираните книги и автори в статията. Оказва се обаче, че крадеца вика дръжте крадеца. Не са ли точно медиите, тези които заливат с тъпота хората? Не са ли медиите, тези които пишат тонове хартия, гигабайти информация, и часове видео материали за Мишо Бирата и набиране на ЕГН-та по телефона? Колко често някой говори за книги по телевизията, или в сайтовете? А когато се говори за какви книги става дума - за качествена литература или за шлаката на книгите, която се издава в България все по-често - чиклити и чърколаци? Сещам се и за масовите бестселъри "101 правила на живота"... ВТФ?

  Опитайте се да намерите книгата Утопия на Томас Мор. А сега се опитайте да намерите "FaceБуки" на Любен Дилов-син. За последния нямаше медия, която да пропусне да го отрази. Въпреки, че книгата му няма никаква стойност - коментари от Фейсбук. Книгата е доста луксозна и не малко хора си я купиха - ЗАЩО? Защото медиите я легитимираха, като стойностна. И глупаците които не четат решиха, че щом се говори много за тази книга те трябва да я притежават.

  За съжаление фактите са, че България е пълна с глупаци, които не четат книги. Нечетенето на книги води до лиса на информация и информираност у хората. (Не, шибаните сайтове и фейсбук не ви дават информация нито ви правят по- информирни.). И няма да се изненадам подари липса на информация у хората да се създаде министерство на информацията.

 48. 48 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#47] от "alexnenov":

  Значи това е като с кокошката и яйцето.... ти казваш, че е кокошката (медиите), аз пък, че е яйцето - хората (потребителите)... които определят играта... медиите пишат (излъчват) това, от което хората се интересуват....

  Аз например от години вече не гледам телевизия от която ми се повръща... и се информирам само селективно.... нямам телевизор.... и мен не могат да ме достигнат с тяхната помия...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 49. 49 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#31] от "B52":

  Па от речника на Найден Геров. Старо българско слово си е...

  Тук може да откриеш речника, а и много друга интересна литературка, дето иначе я няма: http://www.promacedonia.org/

  Ecrasez l’infâme
 50. 50 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#46] от "ARRI":

  Една приятелка ми го беше изпратила на и-мейла, не знам от къде е, но ми се струва много подходящо в контекста на статията. Само това, което съм публикувал имам.

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 51. 51 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#47] от "alexnenov":
  Има я, ...във виртуалната библиотека. Гербавите пожарникари се опитаха да я опожарят.
  пп: Недей с лошо, Колев!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 52. 52 Профил на ghp
  ghp
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако всички българи бяха толкова "честни"и "интелигентни",колкот пишещите в този форум...ами държавата-слънце/страх ме е да кажа - комунизъм/ще е налице.Да ,ама не.Кажете ми един мин.-председател на България от Освобождението до днес,който да е бил напълно почтен?За какво избрахте ББ?Нима не знаехте,че има дебел врат?Избрахте го за да го противопоставите на другите още по-дебели вратове.Защото те бяха зинали уста толкова широко,че почти бяха налапали цялата страна.Защото следващата заменка щеше да бъде "12дка водна площ в центъра на Черно море за жълтите павета на бул. Руски"Това,вашето е лицемерие!

 53. 53 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#23] от "KOBOLD":

  Бербенков се е родил без да иска и за това ще пише каквото си иска.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 54. 54 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#26] от "B52":

  "Бих се хванал на бас че Помпиерът-слънце не е чел нито "Прекрасният нов свят", нито "451 градуса по Фаренхайт"..."
  -------------
  Аз пък се питам за теб, който вероятно си ги чел без да ти личи, като съдя по спама с който пълниш форумите, КАКВО ДРУГО МОЖЕШ? Аман от ялова доморасла псевдоинтелигенция!
  До сега все на чело на държавата слагахме атомните глави на интелигенцията и видяхме до къде ни докараха. Най-после този "тъп пожарникар", както му викате, започна да слага нещата на място. А който от пропищялите твърди, че в днешните условия някой може да възстанови тоталитарната диктатура е отчайващ тъпанар, или нас смята за такива.

 55. 55 Профил на dttod
  dttod
  Рейтинг: 380 Неутрално

  малко разсъждения - статията е вярна, но същественото е казано с думи, които са доста повече от необходимото. Нашият проблем не е в това, че в страната има прости и безпросветни хора, а в това, че те са на върха през последните 65 години, което ни осигурява бързо развитие към по-голяма простотия - историята от последните години го доказва. Хората, които могат и са готови да прочетат статията отдавна са убедени в нейните истини. По-важен е изхода от тази самозахранваща се простотия - стихчето с дюнера далеч не е интелектуален връх, но е едно от ефективните лекарства. Простият и безпросветен човек е имунизиран е срещу стила на статията, но и беззащитен и "пробит" за подобни остроумни "произведения". Ако искаме нещо по-добро около нас ще трябват и малко усилия, особено от хората с остроумен талант.

 56. 56 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#47] от "alexnenov":

  Не се гневи. На комуто се чете - чете. Останалите пишат. С настървение и страст.
  Иначе, днес е по-добре от вчера. Има неща, които вчера бяха в СКФ. Ако не знаеш какво е СКФ, питай.

  Ecrasez l’infâme
 57. 57 Профил на katiya
  katiya
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Мисля си, че независимо дали "истината ще бъде скривана от нас" или "ще бъде удавена сред море от безсмислици", проблемът винаги е един и същ - доколко съществува критична маса от хора, които са в състояние да се съпротивляват срещу лъжата или да търсят истината сред безсмислиците. Страшно е когато тези хора в обществото са толкова малко, че могат спокойно да бъдат набедени за "селския луд", който бръщолеви безсмислици - неразбираеми и безинтересни. Тогава вече наистина няма надежда. Мисля си, че ние сме почти такова общество - почти, защото все още има автори като Любослава Русева и читатели, които са в състояние да я разберат.
  Следващия линк е за тях, струва ми се, че има връзка с тази статия
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/11/18/995761_prof_stivun_holms_kak_da_razbirame_dneshna_rusiia/

 58. 58 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#54] от "4i4oti":

  Правилно. Бой по гнилата интелигенция. Мамицата им буржоазна, разкапана.
  Ще изградите един такъв светъл свят и ясен. Подреден. Милиционер, работник, селянин и пак така. В единен строй.
  Ако ти трябва сърп и чук, обади се. Гледам, че фуражка си имаш.

  Ecrasez l’infâme
 59. 59
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:14 на 27/01/2011 от неговия автор.

 60. 60 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  поредната псевдо-интелектуална полюция в пристъп на логорея.
  Авторката можеше просто да каже - според мен ББ е прост пожарникар, не става за тая работа. Тя това и казва, но незнайно защо са намесени Хъксли, Оруел, Бредбъри, Мао, та дори и опосум - всичките вероятно се въртят в гробовете си в синхрон.

  Вчера прочетохме как умния Симеон и назначения от него свръх-умен Велчев пропиляли милиард само с една сделка. Ако авторката реши да напише статия за това в самобитния си стил, към вестника ще трябва да излиза притурка в продължение на месец.

 61. 61 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Страшна статия! Но само критика ... а алтернатива, кога ще видим от Люба. Интересно ми е просто каква я вижда тя ...

  До коментар [#52] от "ghp":

  То, тоя форум остана едно от малкото островчета на що годе нормални и образовани хора. Полагаме неистови усилия да образоваме ГЕРБерите дори и разкъсвани от различията ни ... мисля дори, че има напредък.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 62. 62 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Разстроено

  "Истински пригодна тоталитарна държава ще бъде онази, в която всемогъщата изпълнителна власт ръководи население от роби, които не е необходимо да бъдат насилвани, за да се подчиняват, защото те обичат своето робство."

  Прочетох това и тръпки ме побиха... колко само е вярно! Колко познато! Стряскащо е само като си помисли човек!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 63. 63 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#54] от "4i4oti":
  "Най-после този "тъп пожарникар", както му викате, започна да слага нещата на място."
  -------------------
  Слага ги на място. Нещата де.
  Отделен е въпросът, кви неща и на кое място.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 64. 64 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Българският Пого ще продължава да съществува докато не се появи някой стратег с умението да забавлява публиката и да обяснява като за баба Пена. Тъй като такъв на хоризонта не се вижда, ще си седим с Пого за момента.

 65. 65 Профил на nuschkavn
  nuschkavn
  Рейтинг: 479 Неутрално

  заслужава си да се прочете от повече хора

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 66. 66 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Браво Любослава! ПОДНАСЯШ ФАКТИ, върху които всеки има време да се позамисли.

  Ето ви и няколко бебе аспирина за сърцето от мен?

  Защо Рузвелт оттегли самолетоносачите от Порл Харбар в навечерието на японската атака над американската флота на 7 XII 1941 г.

  Защо Америка ПРАЩАШЕ ФАЛШИВИ ОРЪЖИЯ на Китайските националисти, Чанкайшек и допусна китайските комунисти да вземат властна след Втората Световна Война?

  Защо генерал Петон беше убит от американските военни, когато той мислеше да отблъсне руснаците до тяхната граница?

  И защо Америка тогава подари на Русия в Ялта, ново царство над Източна Европа?

  Защо Америка в последната секунда изостави унгарските революционери през 1956 г. и позволи на комунистите да ги изтрепят?

  Защо Америка не бомбардира китайската войска в Северна Корея по настояването на генерал Макартър за пълна победа а разделиха Корея?

  Защо Америка, която според северновиетнамски генерал, имаше пълната възможност да превземе цял Виетнам но предпочете да се оттегли, след дълга и кървава борба?

  Защо Америка не превзе Багдад при първата война и ползваше необогатен уран, което разболя американските войници?

  Защо Клинтън продаде американските военни „СЕКРЕТИ” на Китайците? Картината започва да става ясна?

  Досието на Барак Обама е най-потресаващо. Той дори не може да докаже, че е американски гражданин. Неговия истински баща е комуниста Франк Маршал Дейвис, който бил изнасилвач и педофил и който сексуално се е гаврил със сина си.
  http://www.nationalenquirer.com/obama_sex_perv,scandal/celebrity/65575
  Larry Sinclair твърди, че е имал секс с Обама и че са пушели заедно кряк през 1990 г.

  Америка и сега се сражава с невидими врагове. Много е важно да се знае кои са враговете. Но както призна генерал Пого, „Проблема е там, че враговете сме ние, САЩ”.

  И у нас скандалите ни са системни. Нашите политически, икономически и културни лидери, не са ли все по-нищожни и по-смешни гадинки на системата ни? Прав ли беше сина на Дилов, който каза, „НАШИТЕ ЛИДЕРИ СУТРИН КАТО СЕ БРЪСНАТ В ОГЛЕДАЛОТО СИ ВИЖДАТ ЗМИЯТА СРЕЩУ КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ БОРЯТ”.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 67. 67 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#60] от "Ментор":

  Логорея е когато не ти спира устата, за полюциите в писмена форма е виновна графоманията. Както и да е..

  Хубаво е да прочетеш стойностно писание, а още по-хубаво ми става, като видя, че има и мислещи хора, които да оценят и разберат.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#67] от "jamm":

  логорея може да се отнася и до писането. Но разбира се, в случая графомания също е подходящо

 70. 70 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#60] от "Ментор":

  Вчера си е за вчера, отдавна се знае за загубения от "величеството&Со." милиард, но това няма с какво да помогне за това да не губим нови милиарди с ББ&Со.
  Не разбираш за какво са намесени Хъксли, Оруел и Бредбъри? Това не е проблем на авторката на статията, проблем на четящия е...
  В цитирания от Любослава предговор на "Прекрасния нов свят" Хъксли пише, че се надява описаната от него антиутопия да не се случи и се надява поне някои хора да се окажат достатъчно умни за да не търсят Щастието, предпочитайки да търсят Истината. Затова е намесен, защото прекалено много хора у нас, и не само, предпочитат бързото удоволствие, пред болезнената Истина - зрелищата на простото говорене, поредния скандал и милиционерски екшън пред икономически програми, национални стратегии и визия за бъдещето на тази изстрадала страна.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 71. 71 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#66] от "Polusa":

  So what?

  Кажи ни отговорите де, като си толкова отворен - мисловна полюция такава.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 72. 72 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ментор":

  Цецо, айде излез си от слушалките - разкрит си Палаво ушенце, физкултурник ненаиграл се.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 73. 73 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#70] от "petka":

  авторката иска да каже нещо пределно просто, но се е оплела в псевдо-интелектуални дрънканици като пиле в кълчища
  Разбира се прав си, че това е проблем за четящия - нали той ги чете

  В тоя форум, много очевидно прости хора казват същото нещо стотици пъти всеки ден, като учудващо успяват да се изразят в едно изречение и много по разбираемо.

 74. 74 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Интересно колко избирателно се четат материалите от щатните форумисти. Прехвърлиха следния абзац направо с овчарски скок

  "Истински пригодна тоталитарна държава ще бъде онази, в която всемогъщата изпълнителна власт ръководи население от роби, които не е необходимо да бъдат насилвани, за да се подчиняват, защото те обичат своето робство."

  Там е причината за всичките несгоди на българина. Свободно общество се създава от свободни хора. Не са виновни нито Луканов,Беров,Костов, Ж. Виденов, Симеон, Станишев или Борисов. Какво може да се очаква от хора, на които им беше свалена примката от шията през 1990 г. да си я нахлузят обратно доброволно? Да пищят че все някой друг им е виновен.
  П. Стоянов се опита да се направи на европеец и повтори думите на Чърчил към англичаните по време на Втората световна война-" Обещавам ви кръв, пот и сълзи. И победа"
  Само че тези думи нямат тежест в нашите географски координати. Ганьо да си даде кръвта- хайде де. Да се поизпоти- друг път! Само със слзите, тоест с реването го докарваме, но за съжаление само с реване не става. Симеон ми е антипатичен, но трябва да му се признае, че много точно ни прецени и ни изпързаля. Хазартен тип, аристократ.Няма друг такъв народ, който да навява невероятна прилика с овче стадо.
  Л. Русева би трябвало да издаде вече събраните си съчинения, като пожарникарската епопея за удобство следва да се пусне в отделна поредица. Съвет за заглавие" Мъглата- начин на употреба"

 75. 75 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 529 Разстроено

  Плача в момента...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 76. 76 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  На широко и изживяващо се говори за, „ТОТАЛИТАРНА СИСТЕМА” или диктаторска система, отнемаща демократичните права на гражданите. Диктатура в ръцете на един човек. Произхода на думата, „Тоталитарна”, идва от тотал – ен – на, което ще рече всичко (тотален провал - успех, тотална загуба). Обективно и парадоксално, ние я използваме само за дума която ОБУСЛАВЯ диктатурата на пролетариата. Моя аргумент е, „Тотално подслушване”, „Тотален властолюбив ПРАВИТЕЛСТВЕН разврат”, „Тотално химическо и ГМО хранене” и „Тотална медийна измама” и др., това не са ли също така сегменти на тоталитарната система, пролетариата или какво са?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 77. 77 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#71] от "Rhapsody of Fire":

  Ей вампир, аз не съм Яне и ти не си Бойко да ме обвиняваш в БУТАФОРИЯ, бунгур с бунгура ти. Вятър си вятър.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 78. 78 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#73] от "Ментор":

  Няма нищо по просто от Истината и авторката я е казала, формата на казването (написването) няма значение, в случая текста има своя естетика, която трудно би се побрала в едно изречение.
  Ако не желаеш естетика то слушай/чети премиера или вицетата, а не статии и книги.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 79. 79 Профил на campanelle
  campanelle
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#61] от "capricornicus":
  Последното изречение в анализа на Русева явно е писано за такива като теб дето протестират. Доживях и да ме образоват.

 80. 80 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Люба, пази се! Срещу смелите и достойни хора у нас не излизат с меч на честен на рицарски двубой, тях страхливите гномове ги удрят с лопата изодзад в тила.

  Бъди жива и здрава и все така смела.

 81. 81 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#58] от "Graf":
  "...Ако ти трябва сърп и чук, обади се..."
  Горе-долу перефразираш мой стар постинг, радвам се, че ти е харесал, но го пробутваш не на място.
  Какво си въобразявате с интелектуалните си пози? Любослава е поднесла китка от премъдри цитати и сентенции, изсушени като хербарии от зоологическия музей. А наоколо любославещите се подмокряте и с елей в очите бръщолевите "ах колко е умно, ненадминато, божествено и т.н." Отдавна ви следя с любопитство - със снобско отвръщение отхвърляте всеки опит да се сложи ред в родната анархия, всичко ви е тъпо понеже в живота сте свикнали някой да прави, а вие да критикувате. Боже опази да ви попитат за каквото и да е - нищо смислено не можете да предложите. С мизерния си опит сте годни единствено да пускате телевизор, компютър и чушкопек.
  Това е положението, държавата се напълни с престъпници. До сега и най-големите умници не се справиха. На края тъпият народ избра полицай да ги озапти, ако не се справи ще бъде изритан. А на вас, дето не ви отърва - ЧУПКА ЗА ДА НЕ ПРЕЧИТЕ!
  Надявам се, че съм по-ясен и обективен от г-жа Русева.



 82. 82 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 734 Весело

  Зад многото цитати интелигентната Любослава ни казва всъщност: Б.Б. ни подслушва. И Б.Б. е прост. И много хора тук се радват. Аз не и ето защо:
  1. За подслушването. Ако елиминираме пуберететските приказки за свободата като такава, ще се съгласим, че в момента като се съберат двама души (на кафе, в легло, в дом) веднага губят по 1/2 от свободата си. А като се съберат 7 мил. в една държава, се намалява много силно свободата им. И понеже не всеки го разбира, трябват полицаи с камери да го следят и с палка да му го напомнят - елементарно, нали. А хайде да да си представим, че 3.5 мил. души 24/7 гледат и слушат другите 3.5 мил. души - мега- и тера-Оруел. Какво ли ще стане: общество без криминални срещи, сделки, действия? Може би ще има нужда от много по-малко полиция?? Я си помислете - как мирно са живели само преди 100 г. в малките села и градове, където всеки е контролирал някак всеки. Оттук - от камери и слушалки се боят само хора с мръсни дела. Честните - не.
  2. Б. е прост. Да - определено. Но преди него за премиери имахме комунисти, след 1990 - адвокати, икономисти, дори "цар", а накрая и специалист по съветски униформи. Е - за 20 г. не се ли убедихме, че за премиер специално не образованието е важно, а "хъса". И само прононсиран тъпанар може да отрече, че Б. има хъс да промени нещо сериозно в тази запусната държава. Само 1 пример - Агенцията за контрол на храните, която 7 правителства преди него не успяха да направят.
  И ако Любослава си купи салам, в който няма рога и копита - в това има заслуга и "интелигентно" охулвания от нея Б.

  Поздрави
 83. 83 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#75] от "kilgore":
  "Плача в момента..."
  И у дома всички плачем, бедата е, че не можем да успокоим кучето...

 84. 84 Профил на jackgab
  jackgab
  Рейтинг: 8 Весело

  а аз мислех, че Оруел мрази комунистите,... а той какъв пророк бил....

  нищо не започва от днес
 85. 85 Профил на jackgab
  jackgab
  Рейтинг: 8 Весело

  а аз мислех, че Оруел мрази комунистите,... а той какъв пророк бил....

  нищо не започва от днес
 86. 86 Профил на Тот
  Тот
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Мерси за солидната доза оптимизъм. Макар и сглобен от негативен материал, позитивното се създава от факта, че все още има готини хора в страната, които виждат нещата като теб и това усещане разбива чувството на самотност, което всеки от нас усеща все по-често.
  ---
  Аз самият отдавна не се интересувам от политическо-обществения живот. Нито чета вестници, нито имам телевизия. Респективно и телевизор. Отдавна съм разбрал, че всичките тези пионки на времето ще отминат и заминат. Те са логична част от уравнението на еволюцията. Комунизъм, фашизъм, мутри, мафия, бюрократи, религия, фанатизъм, свински грип, страх, притеснения, песимизъм и т.н. Всичко това са микроскопичните микроби, с които човешката имунна система трябва да се пребори и да преживее.
  Не ми пука и не ме интересува кой - кого подслушал, какво казал и колко пари откраднал. Жалки, дребнички аномалии във време-пространството. Те не заслужават моето(и ничие друго според мен) внимание. Колкото повече вярваш в малките богове, толкова по-големи стават те, според Т.Пратчет. И напълно съгласен с него, не смятам да им вдигам нито рейтинга, нито самочувствието. И все пак, четейки тази статия имам уютното чувство, че там някъде, пред другия монитор има още една риба, която все пак има дума за вода...
  Мерси за хубавия текст!

 87. 87 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#81] от "4i4oti":

  Батка, няма зоологически музеи, наричат се градини и в тях няма "изсушени хербарии" (цитирам ти тавтологията). С подобни изрази не можеш да станеш много ясен.
  За обективността ти... каква обективност след като, всеки твой постинг е опит за оправдаване на погрешния избор, който си направил на гласуването.
  Ред в България никой досега не се е и опитвал да слага, 20 години омразните ти комунисти, ДПС-та и какви ли не други ДС-та правеха законите така както им изнася, сега се появил ББ и се опитва да принуждава да се спазват ТЕЗИ закони... нито дума обаче за промяна. Разбра ли сега какъв ред искаш да се наложи, не моя, не твоя, а техния ред. Е, ако ти харесва - продължавай в същия дух, мазохизма обаче не е всеобщоприсъщ на всички българи.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  До коментар [#81] от "4i4oti": ци. До сега и най-големите умници не се справиха. На края тъпият народ избра полицай да ги озапти, ако не се справи ще бъде изритан. А на вас, дето не ви отърва - ЧУПКА ЗА ДА НЕ ПРЕЧИТЕ!

  Олекна ли ти?!
  Вероятно и си вЕрваш, иначе комсомолският ти патос е неуместен. (приемам че не ти се плаща все пак)
  Вероятно ти се иска никой да не пречи на това прасурсите да си грухтят в кочинката... Така де, от къде на къде ще се появява някой който като Любослава мисли и нарича нещата с истинските им имена.
  Това че Помпиерът е прост и че явно И той кара (надяваме се само "от време на време" през просото като да не те притеснава.

  Така де, знаеш ли какво се случва при 451°F?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 90. 90 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#78] от "petka":

  е, чак пък Истината, и то с голямо И .. ми дай направо да я обожествим. Като чета коментарите, явно и се отдава да предизвиква телешки възторг у мнозина, а това е необходимо условие за целта.

  Авторката казва не Истината, а нещо доста по прозаично - мнението си. А формата на казването има толкова общо с естетиката, колкото тапициран с космато одеяло пернишки голф

 91. 91 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#81] от "4i4oti":
  "Това е положението, държавата се напълни с престъпници."
  "...със снобско отвръщение отхвърляте всеки опит да се сложи ред в родната анархия"

  Ред? Какъв ред? По този начин както го правят сега!?
  Не благодаря! Аз не съм съгласен!
  Нали за това избрахме Бойко. Да въведе ред. Но той не само,че не го прави, но създава дори още по-голям хаос и анархия.

  "Какво си въобразявате с интелектуалните си пози?"
  Според мен всеки има право да изразява мнението си но начин както той прецени. Естествено е да има крайни мнения. Дали на теб ти харесва или не си е лично твой проблем!

  И по-леко с генералните заключения: "На края тъпият народ избра полицай да ги озапти..."

  А, че си "...по-ясен и обективен от г-жа Русева." - да така е. Прекалено си ясен на много хора/поне по написаното/.

  "А на вас, дето не ви отърва - ЧУПКА ЗА ДА НЕ ПРЕЧИТЕ!" - просто няма нужда от коментар!

  Лошото е това, че много млади, умни, мислещи и знаещи хора, дори и без да са чули "мъдрият ти съвет" наистина си тръгнаха от България!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 92. 92 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#90] от "Ментор":

  Мненията не могат да бъдат прозаични, могат да са погрешни, като твоето например, или верни, като моето.
  От религиозна и от хуманистична гледна точка Истината заслужава главната си буква, както и да се опитват да я неглижират, тя има неприятното свойство да надживява подобни опити.

  ПП: "Божествена комедия" за времето си била злободневна сатира, с времето обаче се превърнала в нещо друго, в един момент никой не познавал описаните в нея грешници, въпреки това всяко следващо поколение продължавало да разпознава порочните постъпки, иронизиращи поредните силни на деня...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 93. 93 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#92] от "petka":

  ЛОЛ радвам се, че си поприказвахме. Ти побеждаваш, аз отивам да спя

 94. 94 Профил на миро
  миро
  Рейтинг: 210 Неутрално

  "Истински пригодна тоталитарна държава ще бъде онази, в която всемогъщата изпълнителна власт ръководи население от роби, които не е необходимо да бъдат насилвани, за да се подчиняват, защото те обичат своето робство."

  И аз ще изполвам цитата на Олдъс Хъксли. Харесва ми и той, както ми харесва и статията като цяло. Ще трябва само да си припомня "Прекрасният нов свят", позабравил съм книгата. Излизам малко от внушенията на автора , като си позволявам да променя и цитата, леко. "Тоталитарна", заменям с "всемогъща", "всемогъщата" става " демократичната". Корекциите може да нанесе всеки, който поиска и сам да направи изводите си. Не искам да внушавам. Споделям наблюдения.

  В момента съм в тази държава. Наричам я "Фермата". Не аз съм измислил това име. Всички кошмари на фантастите са се сбъднали. За жалост не са успели да предотврятат това бъдеще. Това е.

 95. 95 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Айдеее, пак се оттекохте в спорове с назначените милиционери...
  И хубавата работа пак стана българска

 96. 96 Профил на kurvare
  kurvare
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#81] от "4i4oti":

  Хаха, много силно ги наши, брат. Само с едно не съм съгласен. Кой от Костов, Царя, Гоце, Станишев е високоинтелигентен?

 97. 97 Профил на citizen2
  citizen2
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Толкова мъдруване, примери и цитати, за да се каже нещо очевидно: това нашето не е демокрация. Но кога ли е било?
  И да се внуши нещо пресилено - че Боко ни застрашава свободата. Точно когато се заклати, всички тръгнаха да му викат "тиранин!". Смешна работа.

 98. 98 Профил на pele
  pele
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "В главите на хората трябва непрекъснато, до втръсване, да се набиват незначителни факти. Тогава те ще имат чувство за динамика, без въобще да помръдват. И ще бъдат щастливи!" - казва шефът на пожарната команда.

  Това май е казано от нашия пожарникар...

 99. 99 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Тц, тц, тц, браво на девойчето, добре го е списала матриялчето. И в края дори се е опитала да се героизира мъничко, тц, тц, тц...

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 100. 100 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 479 Неутрално

  George Bernard SHAW! Ако и на български името да се изписва като "Шоу". Е, въможно е Алек да не греши от невежество, а да има предвид многото "шоу-та", които трябва да търпим.... Лоша работа!
  До коментар [#28] от "alec":

  Mt




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK