Тътенът на демократичната вълна

Тътенът на демократичната вълна

© Иван КутузовРазпалиха ли бунтовете в Тунис нова вълна на демокрация, която ще завладее Египет и вероятно ще помете авторитарното "арабско изключение"? След Южна Европа през 70-те, Латинска Америка в късните '80 и Централна и Източна Европа през 90-те години изглежда, че сега е ред и на Средиземноморския регион. За Европа процесите на демократизация на юг от нея са от жизненоважен интерес.


Падането на Зин ал Абидин бен Али в Тунис илюстрира


колапса на арабския модел на "стабилност"
съчетаващ авторитаризъм и надценена икономика, който е възхваляван от много западни лидери. Разрастването на гнева и бунта в Египет, които са финалният резултат, бележи началото на края за авторитарните и националистически арабски режими.


За разлика от Тунис армията е поддръжник на египетския режим. Малко вероятно е обаче огромната армия на Египет (в по-голямата си част задължителна) да се включи в масивна и насилствена репресия, каквато до този момент страната не познава.


Дори ако президентът Хосни Мубарак задържи властта до края на мандата си, действащият режим на Националната демократична партия, чиято легитимност е непоправимо нарушена, няма да издържи дълго. Назначаването на Омар Сюлейман за вицепрезидент (и пряк наследник) показва, че армията вече е приела, че Мубарак трябва да си тръгне рано или късно. Също така изглежда ясно, че преди да предаде властта, Мубарак ще подсигури да бъде наследен от своя син Гамал.


Легитимността на режима е засегната и в международен план. САЩ, за които Египет е основен съюзник, поддържат режима заради обещанието на Мубарак за "по-добра демокрация" и настояват страната да изпълни легитимната воля на хората. Като намекнаха, че техните 1.5 млрд. долара, които в голямата си част са военна помощ, ще бъдат спрени при неприемливо равнище на репресия,


САЩ разкриха, че ерата след Мубарак вече е планирана


САЩ и Европа засега въздържат внезапния колапс на египетския режим. Но проточен процес от малки крачки към икономическа и политическа реформа, какъвто предлага Европейският съюз, вече не е реална опция. Режимът трябва да даде път на нова демократична република с нова конституция.


В идеалния случай това трябва да се случи по начин, сходен на прехода към демокрация в Латинска Америка през 80-те, когато авторитарните и подкрепяни от армията ръководители отстъпиха пред исканията за радикална и демократична смяна на режима. Но прибягването на властите до гангстери, които да сеят заплахи и да потушат с насилие протестите на стотици хиляди обикновени египтяни, не е вещае нищо добро.


За разлика от Тунис европейците и американците ще засилят натиска върху египетските лидери - първоначално върху военните - за да започнат да изпълняват обещанията на режима за политическа реформа. Това ще подрони доверието към Мубарак, чийто отказ да се оттегли е рецепта за хаос


Ето защо е необходимо международната общност да:


- отдръпне подкрепата си от Мубарак,


- подкрепи създаването на преходна власт, поддържана от военните и "улицата" и включваща независими и неопетнени от режима политически фигури, която да проведе честни и свободни избори,


- призове за амнистия за политическите затворници.


Много от необходимите за прехода към демокрация условия - енергично и организирано гражданско общество, относително свободна преса, уважавани фигури от опозицията, както и разкъсани, но съществуващи политически партии с различни убеждения - вече са налице.


Страхът от "Мюсюлманското братство", слабо представено в протестите, които впрочем не то организира, нито пък може да контролира, не е оправдание за опитите падащият режим да бъде спасен. Трагичните последици от 11-часовите опити за спасяване на шаха на Иран не трябва да бъдат забравяни. Няма причина да вярваме (противно на твърденията на режима), че Братството ще се окаже победител в прехода към демокрация.


Разбира се, това засяга бъдещето на египетската външна политика, особено към Израел. Но няма убедителни аргументи, че един неавторитарен режим ще постави под въпрос мирния договор между двете страни.


Най-добрата възможност за Европа е да подкрепи масовото движение, призоваващо за смяна на режима, начело на което стои Нобеловият лауреат Мохамед ел Барадей. Съвместната декларация на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Никола Саркози и британския премиер Дейвид Камерън, която настоява за демократично правителство и свободни и честни избори в Египет, е в ярък контраст с тишината по отношение на събитията в Тунис.


Все още е твърде рано обаче да заключим, че европейците са преодолели своя страх от арабската демокрация и няма да се изкушат да приемат


по-меки форми на "либерален авторитаризъм"


Това би било сериозна грешка, защото ще отвори пътя за крайни алтернативи. Европа и САЩ трябва да подкрепят демокрацията в Средиземноморския регион, както я подкрепят вътре в самата Европа. Когато нещата се променят, хората ще помнят кой е бил на тяхна страна и кой не. Както постъпи по време на оранжевата революция в Украйна през 2004 г., Европа трябва да покаже, че стои зад демокрацията, а не просто поддържа стабилността.


* Авторът е директор на Института за стратегически изследвания на Европейския съюз в Париж. Текстът е предоставен от Project Syndicate


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 270 Неутрално

  След Южна Европа през 70-те, Латинска Америка в късните '80 и Централна и Източна Европа през 90-те години изглежда, че сега е ред пак на България.

 2. 2 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 429 Весело

  По-посредствен анализ не бях чел от много време тук, ако и авторът да е помпозно окичен с титлата "директор на Института за стратегически изследвания на Европейския съюз в Париж". Достатъчно е само тази мисла:
  "Европа и САЩ трябва да подкрепят демокрацията в Средиземноморския регион, както я подкрепят вътре в самата Европа."

  Не съм чувал планът "Маршал" да е подновен. А без парици само с голо потупване по рамото демокрация не се прави. Особено в изгладняла страна като Египет.

 3. 3 Профил на lordvamp
  lordvamp
  Рейтинг: 8 Неутрално

  разделяй и владей
  старото мото с ножа сила
  като ги е страх от мюсулманите да си ги приемат в страните
  като бежанци сега европа ще се напълни с избягали престъпници и ето ти нов световен ред
  джихад

 4. 4 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Чистата проба демокрация от западен тип може да се окаже убийствена за затворените арабски общества, така както тази демокрация за малко не уби някои от източноевропейските общества. Все си мисля, че някакво съчетание между демокрация, авторатаризъм и теокрация, към което Турция се стреми в момента, ще се окаже по-подходящо за несвикналите на западни порядки близкоизточни и североафрикански общества. Струва ми се, че настоящата икономическа криза подтиква Новият световен ред да експериментира в търсенето на нови форми на държавно устройство. Случващото се в арабаските страни е идеална почва за подобни търсения.

 5. 5 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Ако продължават да се развиват така нещата, няма да има къде да пратим соц-фатмаците с еднопосочен билет

  Дано поне Северна Корея се задържи!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Браво на грамотния анализ, за разлика от "експерти" които разбират от всичко....

  Няма причина да вярваме (противно на твърденията на режима), че Братството ще се окаже победител в прехода към демокрация.

  Успех на египтският народ по пътя на Демокрацията

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на Normalen
  Normalen
  Рейтинг: 427 Разстроено

  Toва е началото на създаването на Великата Ислямска Джамахирия,която ще включва Иран,Тунис,Египет.Либия а навярно Катар и Обединените Арабски Емирства...Там също предстоят такива погроми,целта на които е Ислямския Фундаментализъм да дойде на власт.Ще се сбъдне пророчеството на Нострадамус за "Великата камила,която ще пие вода на Дунава..."Тогава всички пишещи тука и възхваляващи протестите,няма да имате възможност нито да можете да четете нито да пишете.Това Не е Демократична Революция за добро-Това е Ислямски Експанзиционизъм,целящ в Близкия Изток да дойдатна власт Най-ретроградните Ислямски Режими от типа на Иранския.Тогава да видим как тези цигани които са сега на улицата тогава ще могат да протестират ?!Няма да имат Нито Интернет,нито Радио ,нито Телевизия-както беше в Авганистан.Тогава да ви питам"зашитници на човешките права",какво ще пишете пофорума?И кой ще го чете?Защото тези които са сега на улиците в Египет, са щастливи, защото не знаят какво ги чака...Мубарак беще и Е единствената пречка пред исляма,като обезглави терористичното им движение "Ислямски Братя", които убиха предишния президент на Египет Ануар Садат.Той спря терора в Египети доведе страната до относителен мир.Сега край с Египет.Жалко за хубавата страна.Чака я ужас,фундаментализъм и мизерия...Както всички страни тръгнали по пътя на шериата.

  Сънят на разума ражда чудовища !!!
 8. 8 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Сфинкската е без бурка! Пребийте с камъни нерерницата! Аллах акбар!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 9. 9
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:23 на 31/01/2011 от неговия автор.

 10. 10 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1932 Любопитно

  дано тези революции са истински и демократи4ни и да доведат до истински и радикални промени към по-добро а не фарсове каквито се оказаха "нежните революции" в някои изто4но европейски държави ,а относно болните мозъци и НЕнормалиниците / виж пост 7 и 8 / които вещаят краят на света тях винаги и ги е имало и ще ги има ! За щастие те не са съществен фактор в съвременното общество !

 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  До коментар [#8] от "master_yoda":

  Мислиш ли че си "оригинален"?!
  Е, не си.

  Колко хора от Египет, Сирия или Иран познаваш ЛИЧНО, та слагаш всичко под общ знамянател!???
  В колко от арабските страни си бил и колко си видял само през телевизионния екран (каквото са ти поднесни)?

  Май Тъмната Страна те е обладала напоследък....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 856 Неутрално

  На египтяните трябва да се даде възможност да си изберат сами ръководителите. Ако се окаже, е на някой (ЕС, САЩ, Русия и т. н.) не му харесват лидерите на Египет- ами да се затвори за всичко египетско докато египтяните сами не стигнат до 2 хил. и год. (демек докато не догонят другите).
  Говорим за равенство, но е и в стил "скороста на най-бавния". Затова- като искат джамахирия да чакат Аллах или имамите да ги нахранят, а не "лошия Запад".

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 13. 13 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1169 Гневно

  До # 11 -В-52 - А ти колко хора от там познаваш лично бе , платен еврейски драскач???
  Ти ли си тъп , или нас смяташ за тъпи ? Като сте толкоз ербап напиши, защо не дадохте същите права на палестинците , като на косиварите? Или за Европа трябва да има мюсулмански гноен абцес , но за евреите , трябва да има комфорт.
  След като Франция даде не само независимост на Алжир , но и демократичната си форма на управление , докъде го докара и тази северноафриканска страна?
  Това което става в арабските държави си е илямистка революция от най-ретрограден тип . Ако не се овладее по някъкъв начин , наистина на юг от Европа ще имаме ислямисти фундаменталисти и ще се молим Кадафито да живее поне 1000 години , защото след него и там ще се наложи закона на Шериата !

 14. 14 Профил на european
  european
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Нас 20 години ни разказаха играта с тази псевдодемокрация и сега ни сочат за пример на арабите. Ако и тях ги чака същото, не им завиждам.

 15. 15 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#11] от "B52":

  В арабския свят всичко е наред и общуването с арабите е направо удоволствие до момента, в който не изразиш неудоволствие от факта, че... ами например, че е завалял дъжд. Тогава мюслито едва ли не укорително ти прави забележка, че това е божи промисъл и бог знае какво прави. Оттук нататък има два пътя- или започваш да се държиш като абсолютна мижитурка и се съгласяваш с арапчето, или с цялото си достойнство на европеец изискваш да не ти бъдат натрапвани примитивни и вулгарни религиозни представи. Пожелай последното в Саудитска Арабия да видим докъде ще я докараш. Е, ако си мижитурка, сигурно добре ще си изкараш. Аз обаче предпочитам достойнството.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 16. 16 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Да ни е честита нова ислямска държава! Дали ще е хубава или лоша? Ами точно толкова хубава или лоша, колкото ислямизмът...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 17. 17 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1329 Весело

  ... бла бла бла ...
  ... бла бла бла ...
  ... бла бла бла ...

  Накрая да не излезе че вълненията в арабския свят са ПиАр акция на социалната мрежа "Фейсбук" със собственик Марк Зукърбърг в навечерието на дебюта им на фондовата борса.
  .

  Yet another blue planet.
 18. 18 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 697 Любопитно

  Защо Мубарак няма да падне от власт?
  http://www.livenews.bg/world/s/1697020699-Zashto_Mubarak_nyama_da_padne_ot_vlast.html

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 19. 19 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 765 Неутрално

  каква демокрация?! мирише на ислямизъм отвсякъде....

  За едни благата, за други ла*ната
 20. 20 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1912 Весело

  До коментар [#15] от "master_yoda":

  Има алтернативни пътища, Йода. Например, оставяш "арабчето" да се възмущава на оплакването ти, защото от неговото възмущение реално не ти става нито по-топло, нито по-студено. Като интелигентен човек приемаш, че нямате да стигнете до консенсус относно дъжда и господ и че липсата на консеснус в случая не е трагедия. Или пък (пак като интелигентен човек) се възмущаваш пред "арабчето" за неща, които действително зависят от волята човешка, а не за това, че дъждът е мокър или камъните твърди.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 21. 21 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Тези революцийки са от онази приказка," който сее ветрове жъне бури". Лошото е че надробеното от от чичо Сам ще сърбаме ние европейците. А иначе на арабеските изобщо не им завиждам!?! А вие братя българи, заиждате ли на себе си, след толкова цветни революции, реформи и винаги мутри на власт от различните кланове на ДС. Е, разбира се не без подкрепата Световните обирджии- СБ, МВФ- Междунарония Валутен Фронт и каквото се сетите още. Единственото нещо , от което се възхищавам е че онези хора , клани и измъчвани след Г.А. Насър не са овчедушни, като целокупния български народ. Все пак сполай ви българи, нали съм един от вас!

 22. 22 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#20] от "7777":

  Да, при общуването с интелигентни хора това е добър вариант. Само че, арапчето няма да те остави на мира, докато не получи потвърждение, че ти се съгласяваш. И така ден след ден, докато най-накрая цялата ти образованост и култура започне открито да крещи срещу примитивизма на мохамеданството. Тогава ще дойдат и проблемите.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 23. 23 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#20] от "7777":

  А най-добрият вариант е, изобщо да не се посещават рисковите страни.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 24. 24 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Някой може да излезе с номера, че трябва да се уважават местните традиции и обичаи. Да уважиш културата на едно канибалско племе, означава да приемеш поканата му за обяд. Нали? Ако откажеш, ти ще станеш обядът.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 25. 25 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#22] от "master_yoda":

  Продължаваш да преливаш от предрасъдъци, да делиш хората на араПи и други. Мюсюлманите по дефиниция са "примитивни и вулгарни", европейците са "достойни"...
  Така само подклаждаш конфликти, вместо да се опиташ да ги разрешаваш.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 26. 26 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 427 Любопитно

  Анализа в статията е много слаб и повърхностен. Не си струва труда по написването му. АКо може редакторите да употребяват мястото за нещо по-полезно.....

 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#7] от "Normalen":

  Браво, респект за мнението, което напълно се покрива с моето! Ако можех, щях да ти сложа 100 +

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1674 Разстроено

  До коментар [#12] от "Boriaz":
  като искат джамахирия да чакат Аллах или имамите да ги нахранят, а не "лошия Запад".
  ***************

  Да де, ама точно там е проблема, че накрая пак лошият запад ще ги храни. А те ще му плюят в лицето.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1674 Разстроено

  До коментар [#15] от "master_yoda":

  Не се хаби, няма да те разберат. Толерастията дотолкова е изгладила мозъците на голяма част от тук пищешите, че не осъзнават опасността, надвиснала над главите им.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  До коментар [#25] от "B52":

  Защо да е предразсъдък да наричаме нещата с истинските им имена? Откога лицемерието е нещо хубаво? Защото именно това се опитват да ни накарат да бъдем толерастите - лицемери!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Подкрепям налагащото се мнение, че анализът е слаб.То и какъв да бъде след като авторът следва един проамерикански шаблон.Не може и не трябва един културен модел насилствено да се налага навсякъде.Това винаги води до конфликти - примери от близкото и по-далечно минало колкото щеш.Резултатът - джихад.Крайно време е световните лидери и техните глашатаи да загърбят чисто комерсиалните си цели и да проявят по-голямо уважение към самобитността и културата на другите.Спомнете си Робинзон - в последната филмова версия режисьорът включи една превъзходна реплика изречена от Петкан.На натиска на Робинзон да си промени религията Петкан отговаря - "С какво твоят Бог е по-добър от моя?"Наистина с какво....

  Sic transit..
 32. 32 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1410 Весело

  До коментар [#30] от "VеnRus 2008":

  Ама нали ми е изгладен мозъка.... защо се хабиш?

  Лицемерието разбира се че не е хубаво.
  Било то във фрмата на "политическа коректност" или друго!
  Толерантността се припокрива с лицемерие само в твоята глава...

  А от останалото - дали да разбирам че ти си юберменш, а останалите 1 и кусур милиарда мюсюлмани второкачествен матрЯл...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 33. 33 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#32] от "B52":

  Разбира се! Само че НЕ си дава сметка, че и на нея гледат като на...

  По нашите географски ширини се приема за нормално някои хора да се правят на по-големи католици и от папата..., но истината е, че на Запад НЕ правят голяма разлика между мюслими и балканджии. Слагат ни в един кюп с тях...макар и да НЕ си го признават открито...

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 34. 34 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#25] от "B52":

  Той конфликтът отдавна се е разгорял и не може да бъде потушен, защото онези горят безкислородно и отвътре. Единственото, което ни остава, е да решим как да се опазим в този пожар.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 35. 35 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#25] от "B52":

  Арапчетата имат само едно условие, едно едничко- целият свят да приеме исляма. Виждаш ли колко е простичко. )))

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 36. 36 Профил на ledzeppelin
  ledzeppelin
  Рейтинг: 1118 Весело

  По-добре жиците на леспола на джими пейдж, отколкото тътена на демокрацията.

  In my thoughts I have seen, rings of smoke through the trees, and the voices of those who stand looking.
 37. 37 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#2] от "УЛАФ":

  "Не съм чувал планът "Маршал" да е подновен. А без парици само с голо потупване по рамото демокрация не се прави."

  Планът "Маршал", батенце, е бил реализиран с цел да НЕ се комунизира цяла Европа, понеже, ака това бе се случило, САЩ щяха да изпаднат в положението на СССР- изолирани и обградени...

  И още поради една причина- по време на войната щатите натрупват огромно количество парична маса, която, ако НЕ е била "разкарана", е щяла да доведе до голяма инфлация в САЩ...

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 38. 38
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:25 на 01/02/2011 от неговия автор.

 39. 39 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#35] от "master_yoda":
  До коментар [#35] от "master_yoda":

  Цялата патаклама е заради нафтата и за контрола върху "петролните пътища"... Има ли някакво значение кой ще ти продава "синьото гориво"? Дали ще е родата на бай Моше, или пък тази бай Али- разлика няма. И едните, и другите ти гушват мангизите. Разликата е само в това, че бай Моше усеща, че бай Али е на път да му изземе "изконното обетовано монополно право"... и затова бие силно камбаните и плаши гаргите (по- простоватите християни) с някаква въображаема Ислямска заплаха...

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1674 Весело

  До коментар [#33] от "АМИГО":

  Мен никога не са ме слагали в един кюп с останалите, Амиго. На каквото си постелиш, нали знаеш?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:09 на 01/02/2011 от неговия автор.

 42. 42 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#40] от "VеnRus 2008":

  Много мюслими западняците също НЕ ги слагат в "кюпа" (ал Файед, например, никой в Англия НЕ го смята за "чакаща на социал арабука", както и покойният му син впрочем, който беше си намърдал оная- "подкастрената четка" в кралския двор на Нейно величество и "рисуваше" с нея по телата на изтънчените и ужасно капризни бели благороднички)..., за разлика от некои ню европейци, дето си умират да слагат "всичко, що се различава от тях" под общ знаменател...

  ПП: Аз говоря по принцип, а изключения винаги има...

  ППП: Испанците като цяло са готини люде, а и са леко мургави като нас, та затова може и да имат по-друго отношение, но аз визирах най-вече северноевропейските народи, които, повярвай ми!- разлика НЕ правят. Просто са по-големи лицемери и НЕ си го казват открито...

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 43. 43 Профил на didid
  didid
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Абе какъв ислямизъм, кви 5 лева?!? Повечето коментари ми приличат на разпалване на христиански "джихат".
  В Египет разделението бедни-богати е наистина много голямо и на хората със сигурност им е писнало. Никой не иска да налага ислям от Египет по света, там не издигат плакати "Мюсулмани от всички страни, обединявайте се".
  Така че по-добре нашите политици да се замислят какво може да последва ако продължават все така да ни разиграват. Май и ние трябва да си направим едно подобно "джихатче" срещу всички лица които са на власт. Те и без друго са едни исъщи от над 20 години( с малки изключения)!

  didid
 44. 44 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Моята любима арабска поговорка гласи:

  Не всичко, което Аллах прави за твое добро, ще ти хареса!

  За умния е достатъчно!

 45. 45 Профил на Kaiser Soze
  Kaiser Soze
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#18] от "antonydelarea":

  Много интересна статия наистина.
  -Може ли Египет след Мубарак да се превърне във втори Иран?
  -По-скоро не, честно казано.
  Преди всичко, Египет е арабска държава, чиито жители са сунити (каквито са в Турция) а не шиити, както в Иран. Има една малко разлика межди двете разновидности на мюсюлманската религия.
  Докато при шиитите няма разлика межди светското и духовното и религиозните водачи са по принцип и политически лидери, то при сунитите има ясно разделение на властите и отлика между религията и политиката.

  K.Soze
 46. 46 Профил на hltr
  hltr
  Рейтинг: 376 Неутрално

  " ... Най-добрата възможност за Европа е да подкрепи масовото движение, призоваващо за смяна на режима, начело на което стои Нобеловият лауреат Мохамед ел Барадей... "

  Мохамед ел Барадей НЕ стои начело на масовото движение! Дори в момента, когато стотици хиляди са на улиците и демонстрират, той стои в къщи. http://english.aljazeera.net/watch_now/
  Моля поправете се.

 47. 47 Профил на constant
  constant
  Рейтинг: 376 Гневно

  На площада заедно са люде от всякакви религии.Заедно са.В Египет.Християни и мюсулмани.Мизерията е за всички и затова са заедно.Плъховете в хотелите не разбират разликата!

 48. 48 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#24] от "master_yoda":

  Така е Йода. Едно е да те поканят на канибалски обяд или да присъстваш на пребиване на съгрешила жена с камъни. Друго е това за дъжда. Но на мен ми се струва, че така или иначе диалог трябва да има; иначе и канибалския обяд, и пребиването с камъни, и мръщенето за дъжда ще си останат даденост някаква.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 49. 49 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#30] от "VеnRus 2008":

  Ако ще наричаме нещата с истинските им имена, трябва да признаем, че западът арабите не ги храни. Те сами се изхранват чрез петролния бизнес.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 50. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#29] от "VеnRus 2008":

  Освен това грешиш, като си мислиш, че пишещите тук преливат от криворазбрана търпимост. Аз например изобщо не съм толерантна към крайната дебилност, концентрирана в термина "толерасти;" нито дори мисълта, че толкова си можеш, ме прави по-толерантна към простотията.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 51. 51 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1912 Любопитно

  До коментар [#35] от "master_yoda":

  И арабчетата-християни ли имат за цел целият свят са прегърне исляма?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 52. 52 Профил на Martin Dechev
  Martin Dechev
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ей това се нарича положителна последица от икономическата криза. Тази своеобразна революция е резултат от липсата на пари, адекватно управление, граждански свободи и, най-вече, нормален живот (според европейските стандарти).

  Египет е доста бедна страна - толкова прашен и мръсен град като Кайро никога не съм виждал. С една дума, мизерията там е повсеместна. Да не говорим, че по принцип движението на хора вътре в самата страна е силно ограничено. Като се добавят диктаторското управление и силно ограничените права - резултатът е просто очевиден.

  Така, доста е обнадеждаващо случващото се както в Египет, така и в Тунис. Да се надяваме, че желанието за демокрация ще се материализира и в другите страни от арабския свят и Иран.

  Освен това, интересно ще е да видим дали реакциите на "западния" свят ще са адекватни и искрени, или просто цинични...


  http://www.shoppixbg.com - Съвършенство в потребителското обслужване
 53. 53 Профил на nesviknal
  nesviknal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За да се извърши "демократично реформиране" на една арабска страна, коренно трябва да се реформира манталитета* ( на коя да е страна, всъщност. Нима не виждаме, как се прави демокрация със соц.манталитет у нас? А уж сме в Европа, християни сме и т.н.)! Реформирането на манталитет пък е операция, която е болезнена и трудно се извършва с демократични средства. Независимо кой ще я подкрепи. Да не говорим, че възможностите за финансова подкрепа от страна на ЕС и САЩ в момента са в пъти по-малки, отколкото на СаудиАрабия, примерно. А само с морална помощ, особено ако си беден и гладен, че и необразован(огромното мнозинство от населението), трудно се преживява... Така че нещата отиват към ислямизъм, уви.(Русия сега е заета със собствените си проблеми, иначе и тя би си пробутала своя "-изъм", ако въобще може да го формулира; Китай чака резултата, за да прегърне победителя - остро се нуждае от всичкия петрол на света!)
  Това, че в момента между протестиращите се виждат млади жени с пуснати коси и с дънки(както беше отбелязано в един коментар на събитията), съвсем не е гаранция, че процесът безусловно води до демокрация. Или поне не е достатъчно, като знаем, че може да се промени за една нощ(Иран, Афганистан - там също имаше свободомислещи жени, ама вижте ги сега!).

  *под манталитет разбирам отношението към др.религии, етноси, жените, институциите, труда, астрономическото време, ако щете, и мн., мн. други... Припомнете си с какви темпове се променя манталитетът на арабските общности в развитите европейски страни! И това са хора, които по собствено желание са отишли там! И постоянно са в такава среда! Вярно е, че има и перфектно интегрирани в западното общество араби, но те са малцинство, те са измежду малкото(сравнително) високообразовани и/или богати

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK