Особености на българския предизборен риболов

Особености на българския предизборен риболов

© Иван КутузовСпоред прогнозите и 2011 г. няма да донесе очаквания осезаем излаз от кризата. Но тъй като  ще мине под знака на избори 2 в 1, може да се очаква държавата да засили харченето, като същевременно продължи да натяква на гражданите, че няма достатъчно средства.


Както и досега няма да има пари за такива неща като лекарства на онкоболни, за медицинска апаратура, за лечение на деца с церебрална парализа, за служебни защитници, за университетите, за написване на нови учебници, за утилизацията на тонове токсични химикали и излишни боеприпаси, за подпомагане на общините, за по-високи пенсии и заплати - списъкът може да бъде безкрайно продължаван.


За сметка на това ще има пари за ремонти на църкви, спортни площадки, рекламни кампании и всякакви добре платени и лесно изпълними дейности, на които е трудно да се направи сметка, но могат да вдигат рейтинга. И сега всекидневният новинарски поток дава достатъчно примери в тази посока.
За по-малко от два месеца след предишното раздаване - на над 300 хил. лв. на 8 декември,  финансовият министър отново намери 710 хил. лв. "за ремонт, реставрация и довършване на 4 църкви (две от които отново созополски) и манастири" за развиване на поклоннически туризъм. Към тези
безотчетни на практика средства


трябва да добавим и отпуснатите през август миналата година 420 хил. лв. за реставрация на църквата, в която ще се съхранят недоказаните мощи на Йоан Кръстител, благодарение на които министрите на ГЕРБ изпаднаха в нещо като религиозен екстаз и се втурнаха да спонсорират с парите на данъкоплатците отделената от светската ни държава църква, която на всичкото отгоре е освободена от данъци, не обявява обществени поръчки, нито бива проверявана от държавната финансова инспекция, а агенцията по приходите само регистрира проблемите с неплатените пенсионни и здравни осигуровки на свещениците си.


По същия начин в кризисната година държавата си отвори кесията и за археологически разкопки, отпускайки от републиканския бюджет непредвидените още 857 хил. лв. с обяснението, че това било обичайна практика.


По подобен начин министерствата


разточителстват и с парите на европейските данъкоплатци


Министерството на транспорта и информационните технологии например ще похарчи 700 хил. лв., за да популяризира все още несъществуващи 100 електронни административни услуги. Здравното министерство пък ще изхарчи 3.7 млн. лв. за филми, клипове, банери, брошури, стикери, чадъри и шапки за кампании, които да откажат младите хора от солта и цигарите, както и за "превенция на битови травми", каквото и да значи това.


В същото време не му достигат 3 млн. лв., за да превърне формалните клинични пътеки в диагностично свързани групи и да предложи адекватни грижи на пациентите (друг е въпросът дали поправянето на софтуера, за което говорят институциите, струва наистина толкова много пари).


"Стягате се всички, разходи се намаляват, далеч сме от намалението на разходите, които още могат да се направят. Хиляди агенцийки, служби..., изтичат по невероятен начин пари" - това нареди премиерът през октомври при приемането на проектобюджета за 2011 г.. Абсолютно вярно - по Коледа извънредните разходи на кабинета удариха 107 млн. лв. само за три седмици.


"Сумата е осигурена чрез преструктуриране и икономии на бюджетните разходи", обясниха от пресцентъра, без да конкретизират. Така данъкоплатците погасиха дългове на БНТ и платиха предсрочно на "Майкрософт" за доставка на софтуерни продукти. Около 85 млн. лв. си разделиха НОИ, държавният резерв, ДАНС и Софийския университет "Св. Климент Охридски". 


"Повече не искам да слушам, съсредоточавате се, режете и действате", заповяда премиерът при приемането на бюджета за тази година. Минути по-късно министрите безмълвно одобриха постановление за допълнителни средства към бюджета на МВР за 2010 г. - единственият незасегнат от държавните икономии при актуализацията през лятото. Да разберем с точност как се харчат парите на МВР по пера, колко фирми има и какви са приходите им е неосъществима мечта, така, както в зоната на здрача тънат


договорите на държавни институции за  медийно отразяване


независимо че според принципите на добрата журналистическа практика това е недопустимо. Рекламирането на ведомства в медиите с пари на данъкоплатците - без значение български или европейски, е български феномен от най-съмнителен вид, доколкото масово договорите се сключват без обществена поръчка.


Това правителство не е поставило началото на тази практика, но горещо я е прегърнало като "наследство от предишните". Сумите за този вид PR не фигурират в нито един публичен документ и данъкоплатците нямат и представа за какво се харчат парите им.


Затова пък основен приоритет на сегашната власт, за който абсолютно винаги има средства, са вложенията в спорт. Освен прословутата нова зала в София - също наследство от тройната коалиция, за която кабинетът "Борисов" извади над 100 млн. от фискалния резерв, в изборната 2011 г. спортното министерство и тотализаторът са решили да отделят около 1 млн. лв. за изграждане и реновиране на спортни площадки в 10 града. Кои ще са тези 10 избраници засега не е ясно, нито на какъв принцип ще бъдат определени. Какви са проблемите на жителите им също няма значение, защото важното в случая е, че


лично премиерът ще среже лентите


на новите им спортни площадки.


Отсега можем да си представим как цяло лято премиерът и министрите още повече ще се разтичат да откриват каквото дойде. За тази цел ще са нужни и повече бройки, които могат да се постигнат с обекти, сходни с прословутите "царски чешмички" от 2005 г.


Сред големите разходи за сметка на данъкоплатците през тази година са и двете имагинерни институции - Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, известен като БОРКОР, и специализираният наказателен съд.


И за тях ще се намерят пари, независимо че центърът против корупцията се явява N-тото подред ведомство с дейност "да анализира, планира и разработва мерки и комплексни решения за предотвратяване на възможността за създаване на корупционни практики и противодействие на корупцията като цяло".


Новата структура  ще осигури синекурни длъжности на 155 души, а спецсъдът ще глътне милиони за материална база, организация и по-високи заплати, за да стои без работа през по-голямата част от времето, тъй като броят на подсъдимите, планирани за него, едва ли ще надрасне кой знае колко сегашната миниатюрно число. Но и това няма значение, важното е и избирателите, и Брюксел "да клъвнат".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen shopov
  plamen shopov
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 2. 2 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  доста тенденциозна статия - внушава се, че въпреки недостига на средства навсякъде, те се харчат за вдигане на рейтинг.
  Как може даването на пари за археологически разкопки, рекламиране на електронни услуги или плащане на софтуерни лицензи да има такъв ефект обаче ми е трудно да схвана. Харченето на пари за глупости обикновено има точно обратния ефект.

 3. 3 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 869 Весело

  Задниците, начело с Тиквата, са царе на трошенето на чужди пари - така е лесно. Но иначе техните си ги кътат особено внимателно, щото им требват - нали така!

 4. 4 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 426 Гневно

  Проектът "Бойко":
  http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=360
  ПОВЕЧЕ ОТ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ водим братоубийствената война-всеки срещу всеки.
  ПОВЕЧЕ ОТ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ българинът демонстрира лицемерното разделяне на комунисти и антикомунисти , ВМЕСТО на апаши и нормални .
  ПОВЕЧЕ ОТ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ апашите заявяват , че дори не е тайна как са си разпределили страната , парите , баницата и това не буди тревога , а възбуждат свинско самодоволство в електората …
  СЕГА ОБЩЕСТВОТО СЕ ОГЛАВЯВА ОТ ЛЪЖЦИ, КОНТРАБАНДИСТИ,КРАДЦИ и МАФИОТИ .Това положение е официализирано и народът е фрустриран и обезнадежден …

  ТОВА Е ИСТИНАТА !


  http://www.youtube.com/watch?v=OG4PFDy14EI

  Цялата им " политика " е "апартейд" и геноцид за народа ...

  Благодарете за това на Боко Тъпото и на цялата МУТРИНСКО-МИЛИЦИОНЕРСКА ПАСМИНА, наречена ГЕРБ !!!

  "Свършеното" от Боко Тъпото си е талаш, талаш, боза, артистично подпръцване и едно голямо , ГОЛЯМО НИЩО !
  Но съчетано с огромни и претенциозни полюции. ..


  А НА НАС ПРЕЗ 2011 г. ЦЕЛТА НИ ТРЯБВА ДА Е ДА ИЗМЕТЕМ ЦЯЛАТА БАНДА от ГЕРБЕРСКИ КОНТРАБАНДИСТИ,КРАДЦИ и МАФИОТИ !...

  Уважаеми граждани и неуважаема стадна мърша докато търпим такива свине и техните кучета да ни "управляват" няма да има измъкване от БЛАТОТО.
  Те , тези свине не работят за благото на България и българите, а за по-дълбокото ни заблатяване и тяхното лично ЗАБОГАТЯВАНЕ.

  Да сте живи и здрави и едните и другите!
  Защото и мършата в един момент МОЖЕ да се превърне в гражданин, но живата мърша !!!

 5. 5 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Доста тъпа статия, чиято основа се базира на един милион лева отделени за реставрация на църкви! Това било едва ли не меката на пиара! В същия момент обаче повишаването на пенсии било необходимо! Сега искам да споделя нещо доста простичко, което е много лесно човек да го схване ако има малко мозък. Увеличението на пенсиите в средата на 2009 година е увеличило дефицита за 2010 година с ЕДИН МИЛИАРД! Ето това е пиар! Колкото до единия милион изхарчен за църкви - ако да речем 0.1% от данъкоплатците одобряват подобен разход то следва, че е напълно оправдан, защото внасяните от тях данъци многократно надхвърлят размера на този разход.
  Друго чудовищен разход за археологически разкопки (които винаги са ключов фактор при реализирането на огромни инфраструкторни проекти и са един от факторите, които водят до забавяние точно поради липсата на средства), за който са отделени колосалните забележете 857 хиляди лева! Само за информация пак на тези с по-малко мозък - забавянето на проект като софийското метро или АМ Тракия вероятно струва толкова на ден, но това е подробност, която изисква нещо повече от това да се плъзгаш по повърхността... Като чета и останалите доводи и те лъхат на плитка, много плитка журналистика и икономическа неграмотност! Това, че харченето на тези суми е било съпътствано с множество медийни изяви, по никакъв начин не означава, че разходите не са оправдани.
  Единствено съм съгласен, че да се дават пари на МВР, което е може би мястото, където могат да се реазлизират огромни икономии е голяма глупост! Вместо да се фокусират върху това, темата се "разводнила" и талаша е заел основно място, с идеята да се докаже някаква измислена теза!

 6. 6 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 810 Разстроено


  Светлана е болезнено права.

  Но това за мнозинството от "електората" няма значение, важо е сега да има "ракийка", музичка от Пайнер, циците на Цицана, писъците на Креслава, г***а на (г)азис и ако може далаверка - нещо срещу нищо, аванта, "прИмоция".

  Дано днес опосумите поканят някоя "звезда", а утре по битивито дано гостува друга.
  Да има сеир, дет се вика!
  --------------------

  Светлана, "Дневник" - не се отказвайте, че иначе може да се полудее от българската действителност и "европейското развитие" на Борисов.

  Днес ме попитаха:
  -Кога ще се промени България?
  Отговорих:
  - Когато "Дневник" с неговите журналисти стане най-четения български вестник!

  Пожелавам ви / си го!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 7. 7 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Чудя се, защо "финансовият министър отново намери 710 хил. лв. "за ремонт, реставрация и довършване на 4 църкви"? Католическите и мюсюлманските храмове са в перфекно състояние, който не вярва, да провери! Там миряните и йерарсите си вършат работата... А "православните" все чакаме държавата и цъкаме с език пред джиповете и лимозините на епископите! Имаме един-двама свестни духовници (и ги знаем по име), но те пролет не правят!
  P.S. Като цяло съм съгласен с автора, че цялото това харчене и затягане на колнана на държавните разходи е чист P.R.
  P.P.S. Чакам си с благодарност минусите!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 8. 8 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Колкото имаха ефект чешмичките на "царя", толкова ще имат и площадките на ББ. всъщност хората не са чак толкова тъпи и такива ултраплоски номера не вървят, когато се проваляш в толкова други неща.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За мен това правителство отдавна се компрометира. От тук насетне, единственото което чакам са избори. Като атеист и коректен данъкоплатец се питам и възмущавам, малко ли са 2та милиона бюджет годишно за църквите като културни паметници, та по време на криза още един трябваше да се даде? Пита ли ме някой, че парите ми се харчат за нечия вяра?

 10. 10 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Наистина статията е написана много тензенциозно. Много интересно какво лошо има в това да се откриват нови спорни площадки? При положение, че аз съм свидетел че след като ремонтираха кварталното игрище, то винаги е пълно с деца и "деца" които спортуват. Даже и ред чакат за да влезнат да играят. Какво лошо има в това да се дадат пари за това, млади и стати да има къде да спортуват? След това много ме изненада тезата, че 100-те милиона, дадени в края на миналата година са отишли на вятъра? Все пак те са отишли в НОИ, БНТ, Софийският университет и други държавни организации - управляващите не са си ги занесли във вкъщи. Така че, и тази линия на атака издиша. А, за разкопките - тук автора показа уникално непознаване на материята и това му беше обяснено в друг коментар. Не може при толкова инфраструкторни проекти да не се правят задължителните по закон археологочни проучвания. А, и част от парите може да отидат и за продължаването на успешните археологически разкопки по земите на траките. Какво лошо има в това. Но уникално куха е тезата - дайте пари на пенсионерите, не инвестирайте в инфраструктура! Куха е защото ВСИЧКИ големи държави са се справяли с кризите, строейки инфраструктура - САЩ и Германия през 30-те години на 20 век, Китай по времето на кризата през 1996 , както и с кризата от 2008. Много са ми мили българските пенсионери, но ме мога да приема парите за инфраструктура да им се дадат като коледни надбавки. Защо автора не споменава в статията факта, че правителството на даде коледни бонуси на държавната администрация? Или тоза факт много силно бърка тезата на автора и той усложливо го е пропуснал? Но да се върнем на пенсионерите - те първо трябва да си отговорят кой е винове , че пенсионните фондове ги няма и НАЙ-НАКРАЯ ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА ТЕ СА ЖИВЕЕЛИ ЩО-ГОДЕ ДОБРЕ, ДОКАТО ДРУГИ ДЪРЖАВИ СА ПРЕУСПЯВАЛИ. За да не гледате много на Запад, погледнете какъв е бил стандаръа в Югославия и какъв във България по това време.
  Така, че автора е направил поредния опит да тълкува дадени факти, вадейки ги от контекста и излагайки фи в друга светлина. Постно. Много постно!

 11. 11 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Още много години демокрация ще са нужни за да могат овцете, незаслужено наречени "народ", да спрат да блеят в захлас (респ. страх) при всяко подвикване на пъдаря и да осъзнаят че контрола е единствено и само в техни ръце. Да не съм лош пророк ама залгам, че ще мине поне век и то ако се надяваме, че свободата на "народа" се запази, тя и сега на теория не е малка, преди да може да бъде изградено истинско гражданско мислене и гражданско общество което да регулира и контролира "пъдарите". Дотогава отговор на вечното Quis custodiet ipsos custodes? няма да има, а мантри като "За 20 години не може и да боядисате това което аз съм построил", ще вкарват голяма част от "народа" в див овчи захлас и доволни цъкания с език (доколкото цъкането е анатомично възможно при въпросния животински вид).

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 12. 12 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Не си плащайте данъците на тази държава, нейните управници не мислят за вас !!
  Аз не ги плащам от 3 години, т.е. тези които мога да не плащам !!
  Бъдете едини !!
  Затова призовавам всички, които са възмутени от лъжите и подлостта на политиците да ги накажат като не си плащат данъците !!!
  Защото ако сме заедно сме по-силни, а ако действаме по-единично ще ни победят !!!
  Не могат да осъдят целия народ !!!
  Бъдете смели и действайте !!!

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 13. 13 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ментор":

  Според мен, авторката се аргументира доста силно, че пари се харчат за рейтинг. Как се оправдават разходите за църкви, при положение, че няма пари за онкоболните? Самата БПЦ, ако иска да има влияние, би трябвало да дари тези пари за болните и да настоява да се упражнява повече контрол върху здравната каса, фондът за лечение на деца в чужбина и т.н., вместо да забранява "Хари Потър" или концерта на Мадона. Не виждам тенденциозност в аргумента й.
  А иначе и аз като теб бих желала, подобни разходи да имат обратен ефект, но за съжаление много хора нямат нищо против да целуват мощи, без да си дават сметка чии интереси защитават, а единствения шанс да се загрижат за правата на болните е, ако (да не дава господ) болен има в тяхното семейство.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 14. 14 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 810 Неутрално


  Понеже очевидно Гербавите "граждани" ще се опитат да донесат от десет гьола вода само и само да защитят безумията на Борисов, ще цитирам единствено две изречения от Светлана.
  Те двете са прекрасно описание на "европейското развитие", към което ни водят и могат да сложат ТОЧКА на всякакви спорове.

  Следва цитат:
  "Здравното министерство пък ще изхарчи 3.7 млн. лв. за филми, клипове, банери, брошури, стикери, чадъри и шапки...

  В същото време не му достигат 3 млн. лв., за да превърне формалните клинични пътеки в диагностично свързани групи и да предложи адекватни грижи на пациентите ..."(ТОЧКА)

  Когато фактите говорят дори и чугунът трябва да мълчи!  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 15. 15 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#14] от "Demokrat":

  Чугунът може и да почне да мисли, но герберът, никога.

 16. 16 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Гневно

  Популизъм ,популизъм на квадрат, пиар с народни пари ,и откровенни лъжи а и да не забравя скандали това е продукцията на това токо наречено правителство.

 17. 17 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Що бе - червените глупаци не успяха, а похарчиха милиарди народна пара. Ако герберите се справят по-добре, значи са по-кадърни.

  Но всъщност, то и шимпанзета да сложат, пак ще са по-кадърни.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 18 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#12] от "dalaver3":

  "Затова призовавам всички, които са възмутени от лъжите и подлостта на политиците да ги накажат като не си плащат данъците !!! "
  ---------------------

  Такава глупост трудно може да се измисли.

 19. 19 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Мдааа - точно за това писах. Точно това, което "демократа" направи - извади определен текст, не цитира цялото изречение и с това иска да сложи точка на спора. Ти си демократ, колкото аз съм тракторист. Смешник! Така ли ще сложиш точка на спора - като цитираш текста, който ти пасва на тезата. А, всички знаем, че истината винаги е в детайлите, но никъде тук ( в тази статия) няма детайли. Дали се 107 милиона на ДАНС , СУ, НОИ и БНТ. Но не с споменава на кой колко, нали? Че може да се окаже, че за НОИ са отишли около 80-90 МИЛИОНА, а за останалите трохи. Това е нещото, което ме дразни в тази статия.

 20. 20 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#17] от "Свинчуга":

  Гербераст пак се изказваш неподготвен.

 21. 21 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Може правителството ни да и е на някакво балканско ниво, но и журналистите ни не падат по-долу. Не можаха да угодят на пишещите братя.
  Културата и бахура
  1. Защо дават пари за култура, а не за бахур?
  2.Защо дават пари за бахур , а не за култура?
  3. Защо изобщо се дават пари за нещо?
  4. Защо не се дават пари за нищо?
  Великолепните журналисти, строгите съдници, пазители на морала и борци против корупцията както винаги са на бойния си пост. С жар и всеотдайност бичуват недъзите на нашето време.Заклещили са нещастното правителство в ъгъла на ринга и нанасят удар след удар. Още пет анализа и ББ ще осъзнае ,че трябва да подаде оставка и да отиде на предсрочни избори. Ще си изберем поредния месия, после както повелява традицията ще поискаме да го разпънем и така нататък......
  В-к Дневник ще емне и новите управляващи, които няма да могат да се справят, защото на практика никой не може да се справи с управлението на тази територия, държава, колония или на който както му харесва. Интелигентните читатели ще пишат гневни коментари с които ще доказват колко са умни и честни ти и колко са тъпи и крадливи поредните ни министри.
  Само че въпросът е кой е тъпия в случая? Хората ,които стават министри? Журналистите, които печелят от рекламите на сайта си? Май останаха свръхинтелигентните форумисти, киснещи по цял ден пред мониторите си и даващи мнения по всяка дъвка, подхвърлена им от Дневник.
  Скъпи "журналисти", нещо не ми се вярва в безкористния ви и сиромахомилски патос в стил Слави Трифонов.
  "Истината ще ви направи свободни" е кредото на западната журналистика, а вашето кредо-" Лъжата пък ще ни направи богати" С този евъргрийн " Народът ни е добър, ама не може да случи на управници" още дълго ще радвате баламурниците. На министрите не им пука много- много за хората, ама на вас пък хич. Важното главния редактор примерно да може да покрие лизинга по новото кабрио на жена си, а на матриала- майната му. Това ,че в нашата скъпа страна може човек да умре в болница от операция на сливици до много голяма степен е заслуга и на вас, ,,обективните" медии. Ив. Вазов е написал една пиеса -"Вестникар ли"

 22. 22 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dante":

  Гербераст ходи пиши в новото "работницеско дело" фрога.Ще ти дадат стотинки гербераст.Гербераст ти разбра ли къде отидоха 1.5 милиард лв. здр вноски?

 23. 23 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1541 Разстроено

  Така данъкоплатците погасиха..... попълнете каквото ви падне!

  В крайна сметка Главният Слуга харчи пари които не са негови, а на неговия работодател.
  Ако това бе някоя корпорация тази безотгворност и безотчетност отдавна би била санкционирана като му се покаже вратата.

  МатрЯлът обаче явно е дотолкова зомбиран, че не забялязва как по традиция (комунягите, царедврците и депесарите не бяха ама хич по-читави, напротив!) му се изпразват джобовете от сръчни обществени "служители" и тяхни помагачи, обръчи и друга сволоч...

  Граждани ли, че и за Европейски развитие??? Друг път!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 24. 24 Профил на Zurigo
  Zurigo
  Рейтинг: 531 Весело

  Ясно е, че Бойко Борисов си плаща за подкрепата на Атака с някоя и друга "националистическа" изява. Поне 700 000 лева за църкви е по-добре от заменка от тип "кон за кокошка".

  Results are obtained by exploiting opportunities, not by solving problems. Peter Drucker
 25. 25 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#17] от "Свинчуга":

  "Но всъщност, то и шимпанзета да сложат, пак ще са по-кадърни. "
  -------------------
  Сложиха. Ама не са.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 26. 26 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Бесепедалите ептен са откачили откак им разбиха цехчето за цигари. Няма да има пари за кебапчета на изборите, скоро и заплатите за драскачите ще секнат

  И без това са принудени да си правят по 10 акаунта вече за да имитират дейност, явно е имало съкращения

  Обичам да грухтя и плюскам.
 27. 27 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Толкова са го закъсали горките, не могат да намерят един хетеросексуален кандидат. Е освен Трактора де ехех. Яне Янев ще е президентшата

  Обичам да грухтя и плюскам.
 28. 28 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  като цяло приемам смисъла на статията.
  "Рекламирането на ведомства в медиите с пари на данъкоплатците - без значение български или европейски, е български феномен от най-съмнителен вид, доколкото масово договорите се сключват без обществена поръчка."
  1. Македония за по-миналата година похарчи 2% от бюджета си за ПР - пари за медии.
  2. По европейските проекти задължително има едни (примерно 7) проценти за ПР - те естествено трябва да споменават имената на министерствата.
  Т.е., освен патос, добре е да има и малко проверка на фактологията. Още веднъж, приемам цялостната теза на авторкатам само се опитвам да уточня фактите.

  Никола Йорданов
 29. 29 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Непрофесионална и тенденциозна статия. Очебийни са опитите на авторката да се хареса някому. Ако не бяха харчени пари за археологични дейности, подръжка на църкви, спорт и пр. това също щеше да бъде обект на критика - т.е. най-лесно е винаги да намериш повод за критикарстване.

 30. 30 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 881 Весело

  Поздравления за карикатурата! За разлика от авторката Иван Кутузов както винаги е на ниво. Много по-уместно се вписват доволните форумци в ролята на изобразеното добро прасе, което харесва всякакви оригни, пръдни и ругатни отправени към кабинета.

 31. 31 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#30] от "4i4oti":

  Все едно Слави Трифонов продуцира този раздел! Хвърчат плюнки навсякъде и форумните прасенца доволно грухтят срещу властта в контекста на "що си с шапка" и "що си без шапка"! Освен грухтенето, не се вижда никаква конкретика освен прехласванията "о, чудесно оплювате" или "кака винаги храчите в право в целта"!

 32. 32 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Тази статия е толкова тенденциозна, че е направо глупава.

  Първо, аз лично на сайта на този вестник прочетох, че бюджетните разходи и дефицита за 2010 г. са по-ниски от планираните.

  Второ, какъв е проблемът, че на Майкрософт платили предварително? Много често при по-ранно плащане има дискаунт. Но и да няма, какъв е проблемът дали ще се плати месец по-рано или месец по-късно?

  Трето, вместо човек да мрънка срещу спортните площадки, ще направи по-добре да си вдигне задните части от дивана и да вземе да поспортува малко.

  Четвърто, при 18-19 милиарда лв бюджет за 2010 г., авторката се закахърила за някакви смешни суми, най-голямата от които е половин процент от бюджета. Разходите за археологични разкопки, например, са 0.005%.

  Изобщо, човек остава с впечатлението, че е трябвало да се оплюе правителството и авторката си изсмукала някакви глупости от пръстите, за да изпълни поръчката. (Нищо лично, ако не е тя, ще намерят друг да плюе - това е явно част от служебните задължения).

 33. 33 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dante":

  Супер пост, браво.

 34. 34 Профил на unsworth
  unsworth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dante":

  + 1 от мен. Този тип медийно поведение е откровено антибългарско. Дори, когато нещо смислено се прави, то се оплюва.

  Нищо, всеки има право на избор. Кои бяха в редакционния съвет на Дневник и Капитал?

  radkoinuk.blogspot.com
 35. 35 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "nqma zna4ka koi":

  Е, разбира се дефицита за пенсии (питай един пенсионер, да ти обясни, колко лошо е това че са му вдигнали пенсията) би могъл да се оправи с най-перфектния бюджет в ЕС, който освен това беше ремонтиран. И то така ремонтиран, че онкоболните ще продължават да мрат, а пари за магистрали ще продължава да има.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 36. 36 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 426 Весело

  хахаха герберските заплатаджии са представителна извадка наистина - статията била антибългарска. Майтап!

 37. 37 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "plamen shopov":

  Ай, каквато поза си заел, няма как да те обесят2

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 38. 38 Профил на diogen_l
  diogen_l
  Рейтинг: 668 Разстроено

  Ех, спортни зали , стадиони , площадки ...

  Не разбирате ли, че там ходят ГЛАВНО само тези, чиито мозъчни функции кланят към МИНУС БЕЗКРАЙНОСТ , точно като агент Буда ?

  Там НЯМА да стане никой нито по- умен , нито по-културен, нито по-възпитан ...

  Но стадото не вдява, че целта е да се създават глупаци , за които културата е Азис , а възпитанието на типичен ГЕРБЕРСКИ ПРОСТАК !...

  Такова СТАДО , разбира се , по-лесно се манипулира и управлява , а на всички идиотщини на управляващите цвили от удоволствие!

  Я вижте типичните представители и в тази тема
  Свинчуга - идеалът му е да грухти и плюска, 4i4oti - бил на занятие, когато дядо Господ раздавал акъла , а kaka_ginka с типично селската си простотия, като стигне поне 70-те тогава да раздава акъли за " здравословния" живот на амебите...

 39. 39 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1541 Весело

  До коментар [#14] от "Demokrat": Когато фактите говорят дори и чугунът трябва да мълчи!

  Да де, ама за Данте и за кака ти Гинка това не е достатъчно...

  Чугунът си е чугун, против това не са открити средства; и се опита да го претопи човек - остава си чугун!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 40. 40 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#34] от "unsworth":
  До коментар [#32] от "kaka_ginka":
  До коментар [#29] от "4i4oti":
  До коментар [#31] от "nqma zna4ka koi":

  в един офис работите май. Предайте поздрави на шефа и му кажете, че всъщност прави услуга на автора на статията - особено на тази статия!

 41. 41 Профил на hehe
  hehe
  Рейтинг: 157 Разстроено

  Не казвам, че няма нужда от спортни зали, но в момента това са пари хвърлени на вятъра - те не са инвестиция - не подпомагат трайно никого. Пари за спорт - да, но за масовия. Обаче от там рейтинг трудно се вдига, нищо че би имало ефект върху здравето на нацията...
  Мноооого пари хвърлени на вятъра - за МВР, за тунеядците в държавната администрация и да не изброявам...
  Вдигането на пенсиите за сметка на тунеядците би имало незабавен ефект върху потреблението. Пенсионерът не спестява (за справка - спестяванията растат).
  Да беше само това. Навсякъде и във всичко недомислици, ламерство и безотговорност. Толкова грешна, толкова пошла и малоумна политика не сме имали.
  Просто на власт са най-простите комунисти, бесепари и мутромилиционери - това е...
  Никак даже не тенденциозна статията.

 42. 42 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Би било добре да се напомни, че освен, че БПЦ има земи, сграден фонд и свещоливница за да се издръжа, освободена е от данъци и има привилегии за внос на стоки, получава дарения, не плаща дължимите (дори за БПЦ важи) осигуровки, но и не прилага Закона за обществените поръчки. А сега кажете на кого ще възложат ремонтите? Чии ще са обръчите от фирми щом парите от бюджета (в който БПЦ няма принос) ги дава управляващата партия ГЕРБ?

 43. 43 Профил на Eddie
  Eddie
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Едностранна и субективна статия, но все пак много добра. Страната, която е взела, е разгледана чудесно.

 44. 44 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Страхотна статия. Точно и ясно описва логиката и действията на управляващите. За жалост няма значима разлика от предишните управляващи. Разчитат на "евтини" трикове за PR вместо да се захванат да решат истинските проблеми на държавата.
  А управляващите са на власт именно да решават тези проблеми, а не да правят площадки и чешмички преди изборите.
  Хората не случайно се отвратиха от политиката, а и от самата държава, която ги третира като стадо избиратели. И не малко хора стегнаха куфарите...

 45. 45 Профил на mind_twist
  mind_twist
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нагласена статия. Била е огласена и на комуноидните драскачи да си цъкат на коментарите.
  ПР беше онова на станишев с кризисния щаб за боклука - измислено, което се оказа и незаконн; ПР, беше онова на Гоце дето в македония пострадалите го чакаха цял час за да ги "подкрепи"; ПР беше вдигането на пенсиите точно преди изборите, което не беше обезпечено; ПР е името на РЗС но действията са далеч от това; ПР са почивките за някой подбрани пенсионери пре з зимата на море; и други подобни.

 46. 46 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Правилното изразходване на държавните средства, тези на данъкоплатците, както и спирането на течовете и кражбите е важно, но увеличаването на приходите в хазната, и повишаването на стандарта на живот е най-важно. Това е и смисъла на демократичните избори, да бъдат избрани тези които могат да го постигнат. А ние избираме в повечето случай не тези които трябва, още от първите демократични избори си го забихме с Луканов. Когато другите соц. страни спечелиха доверието на запада и вкараха огромни инвестиции, ние си играехме на купонна система, държавно регулиране и мораториум за външния дълг. После пак с БСП - Виденов, имитация на приватизация и пазарна икономика, като се наливаха пари в държавните предприятия смучени от близките им фирми и естествено фалит на държавата. Това са тежки рани за България и са основната причина да си седим бедни 20 години. За една болест, ако не се вземат навреме правилните мерки, ще се влачи много дълго време. Сами сме си виновни, че не ни стигат парите и трябва да не го забравяме.

 47. 47 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 426 Весело

  Ама г-да наивници-статията е точно толкова едностранна,колкото едностранно мислите и ВИЕ.Какво едностранно-т.е./както сте използвали думичката във вашите коментари,тя звучи обидно/неточно има в статията?Не Ви харесва, че автора е дал списък на харчовете на любимото ви правителство,или не ви харесва,че тези харчове са за неща,който по-време на криза не са приоритетни за най-бедната европейска държава?Кое от двете тези не ви харесва и поради това,не одобрявате констатациите на автора. " Повече не искам да слушам, съсредоточавате се, режете и действате", заповяда премиерът при приемането на бюджета за тази година. Минути по-късно министрите безмълвно одобриха постановление за допълнителни средства към бюджета на МВР за 2010 г. - единственият незасегнат от държавните икономии при актуализацията през лятото. "Това сигурно много Ви удовлетворява, като харч на вашите данъци-все пак тези от МВР-то се управляват и действат под шапката на Любимец 2-Цветанов.Те милите милиционери са си заслужили парите"-нали ги хващат/ама лошите съдии/ги пущат!"Това все пак е много труд,а и покрай това намаляха джебчийството,кражбите по домовете,кражбите на колите,абе цялата битова престъпност е почти на 0,как да не им дадеш пари на миличките милиционерчета,е те пак ще стачкуват,ама това са "враговете с партиен билет",не са нашите хора.....

 48. 48 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 463 Гневно

  До коментар [#18] от "kaka_ginka":

  Айде да те видим ти какво си способна да измислиш тогава !!!

  Ако нямаш по-добри предложения не се обаждай неподготвена !!!

  Аман от каки и батковци !!!

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 49. 49 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#48] от "dalaver3":

  Хе, хе. Прав си, това сигурно е най-доброто, което плювалниците могат да предложат.

  Тежка е задачата им, тъй като няма причини да се плюе, а трябва да се изпълняват задачите в тази насока.

 50. 50 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#38] от "diogen_l":

  Хе, хе. Като гледам кое в поста ми те е засегнало, ми се вижда, че си от онези, които са залепени за дивана?

 51. 51 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 572 Весело

  До umoren

  Не рабирам, защо искате всички да са съгласни. Нали за това е този форум - всеки да може да си каже мнението по даден въпрос. Всеки може да си пречупи информацията, поднесена му от сайта, през неговата си житейска призма и да сподели своето мнение. Все пак ние сме читатели и това ние е позволено. Но опредлено не понасям, когато се публикуват статии, в които се опитва да се прави "справедлива оценка" на дадени събития, факти или личности и в същото време авторите се подвеждат по форумния стил на стъкмистиката. Има и автори и автори - има такива , които почти безпристрастно отразяват фактите, а за това е необходимо да погледнеш проблема поне от две страни . Когато четеш подобни статии ти е приятно, че авторът се е постарал да осмисли нещата и в повечето случай не можеш да го обвиниш в едностранчивост. Нещо, което не може да се каже за авторката на тази статия. И затова я обвиняваме в едностанчив поглед на фактите.
  Иначе е много лесно, когато трябва да се говори за реформа на държавната администрация. Но не знам колко от тези , които казват: "РЕЖИ" осъзнават, че става въпрос за живи хора и човешки съдби. Аз всеки път когато уволнявам някого ми се къса сърцето, независимо каква е причината за уволнението. А, Бойко трябва да изреже 10-20-30 ХИЛЯДИ човека и по време на кризата да ги остави без работа. А, някой замисли ли се какъв спад на върешното потребление ще настъпи тогава? Какъв колапс за всички парични потоци във държавата ще да е това? Че 80-90 % от тези хора няма да могат да си намерят работа при това състояние на икономиката? Много е лесно, да даваш акъл. Особенно когато го нямаш.
  А, за да не останете с грешно впечатление за политическата ми ориентация, то аз също съм за реформа на държавната администрация, но просто сега не е момента. Има страшно много хора, които трябва да излетят от администрацията и ЗЛАТНОТО ВРЕМЕ ЗА ТЕЗИ РЕФОРМИ БЕШЕ при управлението на хамстера. Защото тогава, благодарение на евтините кредити, имаше как хората, напуснали администрацията, да бъдат поети от пазара на труда и нямаше да настъпи подобен колапс. Но не - хамстера и тройната крадлиция бяха прекалено заети със заменки и разни други такива маловажни истории и ПРОСПАХА ЗЛАТНА ВЪЗМОЖНОСТ за реформи от гледна точка на икономическата обстановка. Прав е Бойко да казва, че предишните са смотаняци. И то какви!

 52. 52 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#49] от "kaka_ginka":

  Овците като теб да си стоят в кошарата и да дават да ги стрижат, доят и оплождат(е**т)

  Като си толкова доволна от ГЕРБ явно си на държавната ясла !!!

  Може и едно дарение да им направиш лично по сметката на ББ или ЦЦ да си купи още един апартамент !!!

  Ти си с робска психика драга ми како, айде бегай да те доят !!!

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на alkash1o
  alkash1o
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#17] от "Свинчуга":

  Прав си !
  И шимпанзета да сложат, пак ще са по-кадърни от...ГЕРБЕРИТЕ !...

  Проектът "Бойко": http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=360
 55. 55 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#36] от "balina":

  .............хахаха герберските заплатаджии са представителна извадка наистин............

  А ти къде точно си на заплата ма? Нещо си много наясно със заплатките за писане.


  Статията е тенденциозна в типично "интелигентно възмутен" анти ГЕРБ стил. Не съм чел всички трудове на авторката, ама ако някой знае къде е била при тройной и при горския, а не е писала нека ме коригира. /аз наистина не знам да е писала против гейското правителство/

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 56. 56 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#54] от "alkash1o":

  Шимпанзетата вече бяха на власт. До юли 2009-та.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 57 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#52] от "dalaver3":

  Когато чета такива революционери като вас се питам дали знаете какво искате и на къде сте тръгнали. Опитай се да ни просветиш и най-важното как ще го постигнеш! Започни от там: Сваляме Бойко и.......

 58. 58 Профил на svetlanag
  svetlanag
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#55] от "Руслан 21":

  Така ли мислите? Защо по-добре не почетете в архива?

  po_orwell
 59. 59 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#57] от "4i4oti":

  Аве пич, кво да те просветлявам, не вдяваш ли ?

  Не съм доволен как ми харчат парите от данъци затова не ги плащам, но ги декларирам !!!

  Не искам да ми крадат здравните вноски и пенсионните фондове, не искам да карам по разбити пътища, не искам в храните да има канцерогенни добавки, не искам кат да ме дебне зад храстите и т.н.

  Държавата действа като мафия - рекетира и краде парите ни !!!

  Какво не можа да вденеш толкова ?

  Поздрави

  Искам да получавам

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 60. 60 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#59] от "dalaver3":

  Запитах те само какво искаш и как ще го постигнеш. Съзнаваш, че единственото което правиш е да наливаш вода на нашата комунистическа воденица.
  п.п. Такива като теб съм взел на отчет, та после като вземем властта да се отнесем заслужено към вас.

 61. 61 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#60] от "4i4oti":

  БРАВО !!!
  ЩЕ ЧАКАМ !!!

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 62. 62 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#57] от "4i4oti":

  Всъщност съм настроен еднакво негативно към всички които нагло ме лъжат, няма значение ББ, комунисти или която и да е друга безотговорна политическа пасмина !!

  Поздрави

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK