Кое прави успешния модел за висше образование

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (202)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Пълни тъпотии.
  Единствената причина АУ да е напред е, че "рейтингът" е правен от соровските идиоти.
  И тва даже не е вярно- напред са само в "реализацията" след завършване. Има си хас- там учат предимно некадърните отрочета на мама и татко и после се "реализират" във фамилния "бизнес"...
  Повдига ми се от такива тенденциозни "статии"...

 2. 2 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Юлияне, изпуснал си:
  Четвърто,
  Ако мама и тате имат пари да ти плащат таксите в Американския, мама и тате ще ти намерят и добра работа, когато завършиш.
  Иначе "Дневник" прави ПР като за учебник на Американския

 3. 3 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Много добра статия !!!

 4. 4 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Отново кибикът се появи. Нали си в Лондон, другарю.... Защо се занимаваш с образованието в България ? Още по-интересно е защо "Дневник" публикува импровизациите ти, още повече че беше в ръководното тяло на измисления НБУ ? Хем спец по енергетика, хем спец по политика, сега и от образование разбира. Другият месец националният отбор по футбол има евроквалификация - чакаме другарят от прокомунистическото списание "Факел" да каже на Матуес кой да включи в състава. Др. Попов - какво стана с твоето приятелче ченгето от НБУ обозначено като проф. Богданов ? За него размишлявай, а не за теми, за които нямаш потенциал.

  Един цитат от статията:

  "В Американския университет влизат

  кандидат-студенти, които свободно владеят английски език.

  Това ще рече, че те имат достъп до най-богатата сбирка от учебни материали в интернет, както и достъп до най-добрите отпечатани учебници."

  Как разбра, че примерно учебниците по химия, математика и физика на английски са най-добрите ? А не тези по руски ? Как примерно са създадени руските оръжия ? С четене само на учебници на английски ли ?
  И това е човек, който излиза с претенции да дава акъл за образованието.

 5. 5 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 902 Неутрално


  Анализ: Американския бла-бла, бла-бла, американския, бла-бла, бла-бла, американския...

  Изучаването на английски език - изведено като основно изискване за "успех" няма да гарантира по никакъв начин успеха, ако е наличие "неспособност да се схване смисъла при четене на родния език" - какавато се "откри" в 41 % от учениците.

  Темата за образованието е толкова дълга, че не ми се започва.
  Най-простото е да се помисли как материално да се привлекат знаещи и способни хора за учители и едновременно да се премахне учебникарската мафия, която издава безумните си учебници всяка година(сякаш фундаменталните знания се менят ежегодно) само за да "усвоява средства"...

  Стига толкова. Прочетох един ненужен анализ.


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 6. 6 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И един въпрос - какво значение има какъв университет си завършил от гледна точка на по-нататъшната реализация ??? Че ако студентът не е от болшевишко семейство шансовете му са равни на нула. Ще ходи да бачка във фирмите на Гунински, Мунински и др. подобни от ДС. Ще слугува на болшевишките синове и дъщери и те ще го правят на маймуна. Колко от завършилите Американския университет българчета, които не се болшевишки деца след това са постигнали нещо сериозно в живота си ?
  Могат нещо по-сериозно да постигнат в живота си ако са извън България.

 7. 7 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Много слаба статия. Започва се с невярно твърдение (че американския университет е най-добър) и се набляга на неща, които въпреки че са донякъде важни, изобщо не са най-важните за образованието.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 8. 8 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Сега видях, че автора е член на борда на американския университет. Типично по български, рекламира университета си. Жалка работа...

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 9. 9 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#4] от "chiko":

  За качеството на българското Убразование не ми се говори, то е ясно! Но в коментара ти ме подразни: "Как примерно са създадени руските оръжия ?" Ти знаеш ли кой е ръководител на екипа, създал атомната бомба в СССР? Ще ти кажа Лаврентий Берия - сещаш ли се защо? И да си чувал случайно за семейство Розенберг? Те така са създадени! Повярвай ми, владея доста добре руски език (за разлика от повечето хора, които си мислят, че го знаят) и имам претстава какво може да се прочете на руски - една от най-великите литератури и най-догматичните съчинения!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 10. 10 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#5] от "Demokrat":

  Съгласна съм. Предишната ПИСА показа, че българските ученици се справят много по-добре по чужд език (в повечето случаи английски), отколкото по български и математика.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 11. 11 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#5] от "Demokrat":

  Вярно е и че ученето на език няма много общо с аналитичното мислене. Навремето ходих на курсове за френския сертификат DALF. Най-високите резултати изкараха не тези с най-добрия френски в групата, а тези, които по стечение на обстоятелствата бяха имали възможност да развият по-добро аналитично мислене. Тогава това ми направи много силно впечатление.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 12. 12 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Хехехех, първо най богати библиотеки от учебници, научни статии и информация има... Русия, още преди години решиха, че предвид обществените ползи няма да преследват разпространението на съдържание, ако се касае за учебници, научно-популярна и научна литература. А англоезичните студенти, навсякъде по света, имат достъп до литература единсвено през университетската си мрежа, не толкова извън нея.

  До коментар [#9] от "dhk13":

  То и за да крадеш се иска акъл, просто са съкратили времето за създаване на първата си бомба. Все пак руснаците първи създават и изпитват "суха" термоядрена бомба, дори цели две конструкции (слойна и степенна), докато през това втреме американските термоядрени оръжия по скоро приличат на цели фабрики, със собствен енергоизточник, каскадни рефрижеракторни станции и кво ли не още.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1247 Весело

  Без качествено средно образование няма и не може да има качествено висше! Сегашното положение е, че се гони бройката - по стар съветски табиет? И после се отчитат големи успехи....Което си е чиста уравниловка. Въпреки че се раждаме с различни умствени и физически възможности. А после се чудим защо завършилите определени степени не са потготвени за живота и като специалисти....

 14. 14 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До номер 9

  Е, и ? Берия, ами по-нататък ? Вероятно Берия прати руснак в Космоса през 1961 г. ? Вероятно руснаците само учебници и книги на английски са чели и затова Гагарин беше първия в Космоса ? Вероятно ракетите, които руснаците инсталираха навремето в Куба, заради които САЩ подскочиха като ужилени също са правени под ръководството на Берия ? Може би оръжията с които руснаците през 1969 г. изпепелиха едни китайци на един остров също са правени под ръководството на Берия ?
  Статията на Попов е комплексарска. Преди години се крадяха емблеми на Мерцедес и BMW, а след това "щастливите" цървуланковци ги монтираха на Запорожец и Москвич. Сега пък цървуланкото, който работеше в пропагандното червено списание "Факел"отишъл в Лондон и говори за великия Американски университет. Същата работа като с емблемите.

 15. 15 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#12] от "petka":

  Въпрос с повишена трудност: кой е създателя на руската термоядрена бомба и каква е съдбата му в СССР? Дали е любемец на властта или "узник совести"?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 16. 16 Профил на kef
  kef
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вярно е това, което се съдържа в статията.
  Но доколкото ми е известно в АУБГ не се изучават инженерни и природни науки. Това са обаче областите на знанието, които са в най-тежко състояние в БГ. Безпорен е и приноса, който тези области на университетското обучение трябва да осигуряват на страната. За да стане това в тези университети и специалности е необходима спешна финансова субсидия.

  Много се говореше напоследък за БАН. Извстно е обаче, че институтите на БАН, особено тези с инженерна и природна насоченост на изследванията през последните десетилетия бяха приоритетно обзавеждани със съвременна апаратура. По такъв начин в БГ се създаде голяма диспропорция. Не е трудно да се провери, че статуквото наложеното във времето в това отношение продължи даже и през последните години.

  Не бива да се пропуска, че в условията на КОНКУРЕНЦИЯ (не само научни публикаци в чужбина и импакт фактори, с които БАН безпорно е елитарната национална научна аристокрация) този факт усърдно ще продължи да работи срещу университетите - целенасочено, както и досега ще е срещу тяхното развитие. Това е така, най-вече поради съществуващото съотношение на лобита в различните държавни комисии. Колкото до най-важното "успешен модел на висшето образование", той може да бъде реализиран само ако студентите получават своите знания в резултат на научни изследвания в най-съвременна лабораторна и експериментална университетска обстановка. Ако това не стане, безпомощни ще са опитите на преподавтелските разсъждения пред студентите за сегашното научно знание и неговата практическа приложимост.

 17. 17 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#14] от "chiko":

  Вероятно имаш предвид остров Даманский... Но там нещата са в сферата на митологията...
  И защо ли, същите многоучени руснаци наскоро сключиха споразумение с Китай "ноу-хау срещу ресурси"? Сигурно, 'щото не разбират от йероглиюи?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 18. 18 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "dhk13":

  Няма значение, че е станал един от най известните дисиденти, факт е, че я е направил когато, където и както трябва.

  Всяка бурно развиваща се икономика преминава през етапа на копиране (крадене) на чужди технологии, така се изгражда база и най вече се създават кадърни кадри, които в един момент биха могли да създават и развиват "родни" технологии. Иначе се получава въртележката, характерна за България - отмираща индустрия, деквалификация на кадри и липса на инвестиции в сектора, от там -> демотивиране на хората в повишаване на собствената им квалификация -> демотивиране на младежите за обучение -> срив и проблеми в образованието. Та проблемите на нашето образовние не са в самото образование...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 19. 19 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#18] от "petka":

  "Всяка (особено руската) бурно развиваща се икономика преминава през етапа на копиране (крадене) на чужди технологии, така се изгражда база и най вече се създават кадърни кадри, които" после се изращат на заточение или в ГУЛаг! И после се започва цикълът отново до... "споразумение с Китай "ноу-хау срещу ресурси", както писах по-горе!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 20. 20 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Дрън-дрън глупости...И автора говори глупости и зомбитата считащи че Сорос и ционизма са виновни за всичко говорят глупости.

  Има по добри рекламни материали излязли изпод "перото" на рекламния творчески екип на някой прах за пране.
  Алабалистика с фрази изкопирани от брошурата на някой частен университет. Или от сайта, като по лесно.

  1. Езикът е необходимо, но не достатъчно условие. Особено в някои науки като математиката и инженерните специалности, езикът е последното нещо което има значение, това казвам от личен опит..

  2. За много специалности в България има такава цедка, че влизането в тях е практически невъзможно. Споменаването на високото входно равнище в АУБ е смешно на фона на приема примерно по архитектура в УАСГ. Всеки студент от опит ще каже че проблемът не е в приема във ВУЗовете, който от скорошен опит пак казвам е тежък, а в изцяло липсващия контрол след като веднъж студентът е влязъл и касирал на ВУЗа държавната субсидия .

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 21. 21 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#19] от "dhk13":

  Пишеш глупости, Китай вече 5 години не може да откопира един реактивен двигател (АЛ-31Ф), така, че ресурса му да осигурява поне два полета. До средата на 60-те години изоставането на руснаците е малко или изобщо няма технологично изоставане. А икономиката им, предвид ниския старт се развива бурно (до 60-те).
  А това през какви етапи преминава дадена икономика го написах за да се схване защо в България има проблеми в образованието, барем някой се сети, че ако икономиката продължава да се "развива" по инерция то образование скоро тук няма да има.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 22. 22 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#20] от "NPaine":

  Най-точното мнение дотук. Свалям ти шапка!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 23. 23 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 458 Весело

  "Повечето американски университети имат специална политика за разнообразие на студентския състав (diversity). Те се опитват да осигурят 5% чуждестранни студенти, за да могат да се възползват от тях като вид образователен ресурс."

  ==========

  Аз пък защо ли имам чувството, че тези 5% се отделят за формиране на проамерикански кадри, които после да се върнат по родните си страни и да служат като проводници на американското влияние в тях. Ама може и да съм се объркал, знае ли човек...

  Но със сигурност не знаех до този миг, че само студентите в Американския университе у нас могат да четат качени в google books книги. Денят ми определено доби смисъл с научаването на това...

  Май ще се окаже, че единственото, което ми е било известно до този миг е, че "добро висше образование не е възможно без добро средно образование". Ама не вярвам само аз да го знам това.

 24. 24 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  До коментар [#21] от "petka":

  "Китай изнася в Русия преди всичко машини, битова електроника и високотехнологични изделия. „В психологически план руснаците приемат всичко това болезнено," обяснява Юй Бин, специалист по китайско-руски отношения".
  "В началото на февруари Анатолий Исайкин, шеф на държавната корпорация Рособоронекспорт, съобщи в интервю за в. „Независимая газета", че руските продажби на оръжие за Китай са паднали от 40 на 10 на сто от общите продажби на страната."
  Ако искаш, ще ти дам линкове, но това са "глупости", нали?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 25. 25 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Хайде пак започнаха идиотщините Русия срещу САЩ. Ами руснаците да направят един Руски Университет и да видим как ще е в сравнение с Американския...

  Темата за висшето образование в БГ е достатъчно сериозна, не я обръщайте на празно дрънкане на русофоби и русофили.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 26. 26 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Дрън, дрън ярина..
  Чиста реклама на АУБГ. Очевидно "Платена публикация"
  Качеството на висшето образование се обуслава точно и само от 2 фактора и половина:
  1. Икономическа принуда - включва висока такса, високи изисквания за прием и съответно мотивация на студентите да си "оправдаят" разхода на пари и усилия!
  2. Качествен подбор и атестация (истинска, а не по БКП и ВАК) на преподавателския състав.
  2 и половинката - контрол от страна на държавата и закриване на безумните и ненужни специалности (Ето тук АУБГ няма да издържи!), поддържайки разумен брой "места за висшисти" - естествено по-малък от броя на кандидатите. Производството на висшисти "на килограм и бройка" създава единствено високо-претенциозни безработни!

  Никому са ненужни недодялани висшисти, както и на държавата не са нужни милиони икономисти и юристи, при факт на недостиг на инженери и лекари!
  Защото ако ги няма инженерите и лекарите, останалите или ще пасат трева, или ще цакат карти при свети Петър!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 27. 27 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#25] от "|":

  ОК! Млъквам! Но, за свое извинение ще кажа, че не започнах аз темата

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 28. 28 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#24] от "dhk13":

  Къде в цитата, който си дал, става дума за ноу-хау, става дума за стоки. Коя страна не внася същите стоки от Китай?
  Втория цитат може да се тълкува както си искаш, явно ти си избрал само един от начините, което говори, че вероятно влизаш в онези 41%...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 29. 29 Профил на Ники Горчилов
  Ники Горчилов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "pyn":
  До коментар [#2] от "Viali":

  Кракът ми не е стъпвал в AUBG, но всичките над 10 лични мои познати, завършили този университет, са блестящи до един. И доколкото ги познавам, в нито един случай "мама и тате" нямат имат пръст в тази работа.

  В повечето добри университети по света обучението коства значителни суми, но това не отказва хората, които вярват в себе си с основание. Печелят стипендии, теглят кредити, работят паралелно с обучението, въобще, доказват че парите не са най-големия проблем.

  Който иска - намира начин. Който не - търси си причина.

  Иначе искам да допълня още две съществени точки, по които се отличава успешния от посредствения университет - програмата за обучиение и преподаватели.

  Всеки който е прелиствал средностатистическия български учебник и е слушал внимателно средностатистическия си преподавател, ще разбере за какво говоря.

  Имах късмета първо да натрупам практически опит, а след това да посещавам университет. Боже опази, ако събитията бяха в обратен ред.

  Българските ВУЗове, с много малко изключения, си живеят в един паралелен свят и творят някаква нàука, каквато просто няма втора под слънцето. Пълен мрак!

 30. 30 Профил на veselushka
  veselushka
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Напълно споделям мнението на автора,а за останалите е грозно да плюят без да знаят.По-добре си насочете усилията в нещо по-градивно. Как може в БГ ВУЗ-овете да се приемат хора с тройки? От всеки не става студент. Може и да е реклама на Американския,но е основателна по много параграфи. Студентите от там са подготвени,с добра основа и по-добра перспектива за развитие.

  “Be kind. Everyone you meet is fighting a hard battle.” - Plato
 31. 31 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#26] от "The Core":

  "Никому са ненужни недодялани висшисти, както и на държавата не са нужни милиони икономисти и юристи, при факт на недостиг на инженери и лекари!"

  Така е, липсват инженерни кадри, липсват млади кадри и в индустриялните предприятия и цехове, доколкото са останали такива. Един обикновен детайл за машина ми го произвеждат 55-65 годишни работници, които след някоя и друга година ще са извън производството. Без приемственост сектора ще замре, което пък демотивира инженерните кадри. Къде някой млад инженер ще види реално производство, реална организация на производството, а не работа на ишлеме? Без да се познава някакъв производствн процес, то той няма как да се рационализира, няма и възможност за евтино и бързо производство на нестандартни изделия, които пък са нужни за технологични иновации. Липсата на добре квалифицирани кадри пък води до това, че страната ни не е интересна за потециални инвеститори във високотехнологични и дори само индустриални производства, дори данъците да станат нулеви. Това е спирала в която сме влезли още през 90-те, а излизането от подобна спирала е доста болезнено.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 32. 32 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#30] от "veselushka":

  Мила веселушке, студенти от УАСГ, от медицинска академия (където продължава да се влиза много трудно), от определени специалности от СУ (математика, право...) се реализират доста успешно и в България и навън. Наитина има и такива, които не се реализират добре. Имам и познати от АУБГ, които се реализираха добре и такива, които местят папки. Авторът на статията, както КОНСТРУКТИВНО отбелязаха участници в дискусията, не отчита малкото на брой и евтини като оперативни средства специалности, които се изучават в АУБГ. Това прави анализа му слаб.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 33. 33 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  Как авторът достигна до идеята, че Американският университет в Благоевград се очертава като най-добрия български университет? Щото аз погледнах сайта с класацията и останах с друго впечатление, ама знам ли, може да съм се объркала.

 34. 34 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Е, познавам десетина, завършили АУБ. Е, наистина е добър. Наистина се учи много. Наистина се учи качествено. Наистина са заети по цял ден със учене по същия начин, както и в Американския колеж.Наистина няма общо с 95% от българските вузове. Защото масово редовни студенти от Техническия и Софийския си търсят работа на цял работен ден. Защото студент в някаква елитна IT специалност от Техническия, водена на немски по немски стандарти, та тоя студент по цели седмици не стъпваше във ВУЗ-а, защото си гледаше частната фирма. И завърши лесно и благополучно, без зор. И друго, има наистина влезли не особено трудно в АУБ, но после им скъсват задника с извинение, а ако откажат, значи се отказват да завършат. И атмосферата е такава, че дори и по-неученолюбивите се увличат и се променят. Имам и наблюдения, как доста от тях започват работа на добри позиции, как доста от тях директно заминават за магистратура навън.
  п.п. Дано повечето от изказалите се не са като лисицата и гроздето.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 35. 35
  ****

  Този коментар беше изтрит в 07:58 на 04/02/2011 от неговия автор.

 36. 36 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#34] от "Okoto":

  Навремето бях приета в АУБГ на пълна стипендия, но избрах СУ и избрах добре. Ако сега започвах висшето си образование и кандидатствах за същата специалност, която завърших, може би бих избрала АУБГ, но по-скоро директно биха кандидатствала в чужбина.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 37. 37 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#35] от "Okoto":

  ПГС "пътищар" ли е? Имам познат "пътищар" от УАСГ в Испания и фирмите се избиват за него--буквално! Нищо, че испанският все още му куца.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 38. 38 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#33] от "luda_krava":

  Кой университет води класацията на този сайт? Можеш ли да дадеш връзка към сайта?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 39. 39 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#37] от "7777":

  Не, "Промишлено и гражданско стоителство", сега "Строителство на сгради и съоръжения" - конструкции.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 40. 40 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#39] от "Okoto":

  Супер! Знаеш ли за йерархията между инженерите, архитектите и дизайнерите?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 41. 41 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#31] от "petka":

  Така си е!
  На мен, по една или друга причина, ми е много добре известно всичко това.
  На младите не им е интересно да стържат железа на струговете или да бачкат в някакви си цехове.
  (Учи мама, да не работиш..)
  Всички искат на чисто и топло, без да се напъват и изпотяват.
  Затова се напълни с юристи, еколози, политолози, артисти, музиканти и прочие безполезна, непроизвеждаща сволоч!
  Върховното усилие, което полага младежта е да се изучи "компютри".. Но и към това имам сериозни резерви - до сега нищо не сме "прозвели" в тази сфера от значима величина. Нито програма, нито хардуер.
  За сериозните специалности от типа на "Биология", "Химия", "Физика". .. забрави! Няма потенциал още от средното образование!
  Изучаването само на чужд език не може да бъде специалност - това е добра база, но липсва надстройката!
  По-горе някой беше писал че бил срещал "блестящи" от АУБГ. Аз не съм срещал, допускам че има..., но повечето блестят само на нивото на "светлината на чалга-кръчмите" ....
  Отговорността на държавата се заключава в ролята на сериозен регулатор.
  В Германия например още в 4-ти клас определят с тестове кой "ще учи висше" и кой не - и вторите се насочват към професионални квалификации, които са полезни и за хората и за държавата (бизнеса). И затова са индустриална сила - защото разполагат с нужната им работна ръка.
  Самото качество на "висшето" в БГ- вече го обсъдихме...
  Ситуацията в момента у нас е застинала някъде във времето, не мога да определя в кой момент, но не е в 21-ви век.
  В никакъв случай!
  По-скоро цялата ситуация в образованието ми прилича на някакъв щраус, със заровена в пясъка глава, който толкова дълго е стоял така, че вече е скелет, но никой не го забелязва.
  Пропуск от 20 години в образованието залага "минно поле" под краката на държавата за поне 60 - 70 години в бъдеще...
  Лошо призводство, лошо развитие, слаби данъци, слаби пенсии и така нататък...
  Ние в момента "газим" вече отвъд границата на 20 години...
  Още 10-тина - и ще можем да "отпишем" и 21-ви век от светлото бъдеще...
  Но като гледам как са се "оплюнчили" по-горе по теми от СССР до USA - ами ето го резултата....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 42. 42 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#41] от "The Core":

  На младите би им станало интересно, ако с инженерни специалност в България биха изкарвали повече пари, отколкото с разни манипулативни специалности от сорта на маркетинг, пиар, и т.н. (не че няма нужда от пр и маркетинг в съвременното общество).

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 43. 43 Профил на dievski
  dievski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  време е да се изработи и въведе оценителна система за кандидат студенти по подобие на САТ. По този начин всяко висше учебно заведение ще си подбира студентите според възможностите си за подготовка и всичко ще си дойде на мястото..

 44. 44 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#42] от "7777":

  Уважаеми, разберете че избора е почти като "на живот и смърт"! Всеки сам избира пътя си!
  А нас, не толкова младите как ни е "станало интересно"?
  Самият аз съм представител на "инженерните специалности", не толкова млад, но винаги бих избрал същото!
  Аз си знам колко труд и средства съм вложил в това, и все още ми е интересно и съм доволен "как ме храни"!
  Ако в БГ не могат да се реализират специалистите - свят широк! Най-конвертируемите специалности са точно инженерно - техническите - целият свят ти е отворен!
  Но иска хем знания, хем "гащи"..И не е лесно!
  Най лесно е да изучиш някоя си "...логия" и после да скимтиш че нямало работа! Ами намери си! Създай си я ако не я намериш! Висшистите са за това - да създават, те трябва да са "мотора и творците" Висшист, който е съгласен да стане таксиметров шофьор или сервитьор, просто не е бил годен за висшист! Изгубил си е времето напразно!
  ПП: Направих си труда да разгледам специалностите на АУБГ - освен компютърните им науки (!!!) и математиката - всичките им останали специалности са безполезни, пред вид наличието и темпа на "производство" на подобни кадри в България!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 45. 45 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#44] от "The Core":

  Съгласна съм с вас. Ако всички имаха възможност да избират според интересите си, би имало повече инженери. Но се намесват фактори като родителски натиск, необходимост да се издържаш, престиж и т.н.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 46. 46 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#40] от "7777":

  Ами знам, че архитектите се дуят и се мислят за каймака на строителните професии. Гледат на инженерите леко от високо.
  А хората масово не знаят, че една сграда, за да стане, освен архитект трябва и конструктор, а след това при строителството друг инженер. И журналистите масово питат архитекти колко устойчиви са сградите на земетръс Ха-ха!

  А всъщност повечето високи сгради и небостъргачи, както и големите мостове в света са шедьоври именно на изкуството на инженера-конструктор. Кулите от по 400 - 500 метра и повече височина са уникални постижения точно на инженерната мисъл. Или гиганските мостове, свързващи някои японски острови.

  И последно - усточйвостта на сградите на земетръс и урагани е изцяло в ръцете на строителния инженер.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 47. 47 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#44] от "The Core":

  Съжалявам, но грешиш. В АУБ се учи на много високо ниво икономика, финанси и бизнесадминистрация. Лично съм запознат. Съвсем лично.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 48. 48 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#47] от "Okoto":

  Не съм казал че не се учат на добро ниво!
  Нямам и преки наблюдения към конкретни хора.
  Това, което твъдя е че просто тези специалисти са тип "обслужващи" на реалната икономика. Другояче казано - и без тях може!
  Те и помагат, когато я има, но не я създават!!!
  Ако я няма истинската, произвеждаща икономика - по-горе съм писал - ще пасат марули в парковете! Или ще мрънкат че няма работа.
  За съжаление - икономиката на България е доста напреднала по този път.
  Т.е. - като няма "бизнес" ще си администрират цървулите от село!
  Разберете че в България е фатално нарушен баланса на работната сила, което фатално произлиза от лошата образователна система.
  Тя дава на всеки правото да избере "да бъде безполезен"!
  В една разумна държава това не бива да се случва!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 49. 49 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#18] от "petka":
  +++++++++++++++++++
  Подържам като най-важно становището ти за мотивацията на учащия. Тя е най-силна тогава, когато държавата работи в областта на обучението, особено когато е водеща. В противен случай обучаемият използва наученото за хоби и кражочна дейност, не се създава традиция и приемственост, което е по-важно, отколокото преподаваното в университетите.
  "...етапа на копиране (крадене) на чужди технологии..." е много важен, техниката се развива точно по този начин и всички го правят с гордост. Кражбата е само тогава, когато някой прилага чуждо патентовано достижение без да плаща.

  п.п. Юлиан Попов е високо уважаван автор. Ругателите му от форума показват типична комплексарщина на неудачници, останали всред лайната на село.

 50. 50 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До номер 17

  Точно така - за същия остров става дума. Само дето няма митология. А истина. Просто руснаците ги смазаха.
  А другото, което си писал в постинга е бягане по тъча. Това било, онова било и т.н. Нали говорим за книгите на руски и английски.

 51. 51 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#46] от "Okoto":

  Аз имах предвид нещо друго. Брат ми тъкмо си е купил апартамент--ново строителство--и баща ми, който е инженер и счита, че инженерите са по-ниско само от господ, мери там с някакви отвеси и си мърмори нервно:
  --Архитект--не е достатъчно мъж, за да е инженер, и не е достатъчно гей, за да е дизайнер.

  Мислех си, че това изказване е плод на бащиния ми гений, но се оказа, че е инженерски виц.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 52. 52 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Този тенденденциозен коментар толкова ме ядоса, че се регистрирах, за да изкажа своето възмущение. Преди време пак в същата рубрика се появи коментар на заместник ректора на същия Американския колеж и пак в същия дух - елате при нас, ние сме най добрите. А в същност проучването показва, че във всички направления, в които обучава с изключение на две СУ е на първо място в България (няма да крия, че съм преподавател в СУ). Освен това Американският колеж обучава изключително в "модерни" специалности, с които пазара е пренаситен. Естествените и инженерни специалности не са или са слабо застъпени. В същото време: а) нуждата от такива специалисти многократно се подчертава от бизнеса в последно време и б) за тях са необходими лаборатории, средства и специалисти, в каквито едно частно дружество няма интерес да инвестира, защото основното за него е печалбата.
  И изобщо омръзна ми наставническия тон на хора, които под формата на банален анализ пробутват частните си интереси.

 53. 53 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 643 Весело

  До коментар [#48] от "The Core":

  Тъжно е, че ролите на отделните професии и специалности трябва да бъдат обяснявани (и то доста правилно) от инженер завършил държавен ВУЗ на икономист завършил най-престижния университет в Бг.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 54. 54 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#51] от "7777":

  Баща ти е пич. Знае какво да си мърмори. Тоя спор /между инженери и архитекти/ е древен колкото пирамидите в Египет. Иначе на Гауди шапка свалям. И не само на него - много са. Но у нас такива архитектурни простотии сътвориха, че е срамно чак.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 55. 55 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#54] от "Okoto":

  И на Хундертвасер!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 56. 56 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#49] от "4i4oti":
  Юлиян Попов е един от най-повърхностните автори на "Дневник". Днешният му анализ напомня анализите на "Дневник" (Лили) за недвижимите имоти през последните 3-4 години - т.е. пропаганда. Това не е анализ за успешното висше опбразование, а пропаганда в полза на Американския уни. Но звучи кухо и повърхностно..

 57. 57
  ****

  Този коментар беше изтрит в 07:59 на 04/02/2011 от неговия автор.

 58. 58 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До номер 52

  И в СУ има трески за дялане. Напълно несериозно нещо там е така наречения Стопански факултет. Направиха го преди няма и 20 години заради пари. По едно време решиха и медицински факултет да има, което също е доста несериозно. Не знам тази идея стана ли факт. Има Медицинска академия, ама СУ тръгнали с медицински факултет. Цирк. От десетилетия в Свищов, Варна и София има икономически университети, а те правят Стопански факултет.
  Да споменавам ли за такъв мъдрец като проф. Милен Семков, който сега тръгнал да издига кандидатурата на простия милиционер Алексей за президент) ?! Ами доц. Атанас Семов, който се увърта около простото Яне) ?! Семов до Янето - ХАХАХАХА !!!
  И въобще редица кадри от СУ просто трябва замълчат - та това е университет, който със собственият си бюджет не може да оправи, който непрекъснато реве за повече пари, а някои от тях искат България да оправят.

 59. 59 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#42] от "7777":

  Въпроса не е толкова заплащането, колкото до личен интерес и перспективи за развитие. Разбира се днес заплащането на инженерните кадри (с изключение на строителните) е под минимума за удовлетворяване на базисните потребности, но за да има по високо заплащане на инженери, трябва да има работеща индустрия произвеждаща продукт, а не както е сега - разпокъсано цехово производство, работещо само по поръчка. Трябва да се разбере - може да живеем в постиндустриален свят, но без индустрия няма икономика на знанието, без икономика на знанието, последното девалвира. Не трябва да поставяме каруцата пред коня, кризата на българското образование е резултат от кризата на българската индустрия, без производство на блага, девалвира и управлението на разпределението на благата (каквато е функцията на икономистите и юристите).

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 60. 60 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Действието се развива в новия университетски център на България:

  http://www.vbox7.com/play:1967ebec

  Без коментар.

 61. 61 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Тезите на автора са малко ограничени.

  АУБГ е може би най-добрият университет в България за голяма част от дисциплините, които се преподават там. Но АУБГ не покрива ред дисциплини (напр. ред природо-научни и инжинерни дисциплини) без които страната няма бъдеще.

  После авторът не си дава сметка колко по-различно е управляван АУБГ в сравнение с другите български университети. в АУБГ го няма грозното и покваряващо явление "купуване на изпити". Изпитите се вземат трудно - но с честен труд. Така трябва да е навсякъде, но не е.

  И, да, владеенето на английски има значение. То следва да е задължително за всички кандидат-студенти защото без английски една голяма част от специализираната литература ще си остане недостъпна.

  Ако се въведе задължителна матура по английски ситуацията с английския на кандидат-студентите ще се оправи, но с това проблемите на българските ВУЗ-ове няма да се свършат.

 62. 62 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Аз не разбирам смисъла на статията. Сякаш България е едно затворено пространство , в което университетите се конкурират един с друг без да знаят, че има Харвард, Оксфорд или Хайделбег. Все едно авторът да каже ,че Левски или ЦСКА са най-добрите отбори. Сигурно са , но в България. Когато срещнат Барселона или Ман Юн, славата им се стопява бързо. Същото и с университетите. Спори се дали СУ или АУБГ са по-добри. Безсмислен спор. Нека да сравним Принстън и АУБГ , за да се види кой къде е , а не да се прави рекламно тупане в гърдите и поучаване от страна на Попов.
  И още нещо: вече има доста възможности и много хора заминават да учат в чужбина още след училище. И който е упорит и има желание и мозък в повечето случаи успява. Така че няма смисъл Попов да се опитва да открива колелото и да ни обяснява предимствата на АУБГ ,който за всеки който се интересува няма особено много стабилни финанси след като му бе спряна издръжката от Американската Агенция за Международно Развитие. Отчетът е публичен , всеки може да го види.

 63. 63 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 832 Неутрално

  до коментар 58
  По внимателно с "цирка". Медицинска академия, която сега се нарича Медицински университет е тръгнала от Медицински факултет, който след 1944 е бил отделен от СУ.
  А за треските за дялане - разбира се, че има. Но може би не е зле дружният хор на ругателите му (начело с министър председателя, който стигна дотам да дава за пример на СУ Пернишкия университет) по-често да влизат в залите и лабораториите за да си дадат отговор на въпроса защо европейските и американски университети буквално разграбват бакалаврите и магистрите му за по-нататъшно обучение (имам наблюдение за естествените науки).

 64. 64 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 402 Неутрално

  От две години не кликвам на юлиянови статии. Не му ценя мнението. Днес се напих и сбърках, че го прочетох.
  Тук таме, се опира до истината.
  Относно входната цедка е прав. Такава имаше преди време, ерго студент не ставаше кой да е. Сега има, за съжаление, за радост може би, само в медицинските, където се влиза с голяма клизма.
  А преди беше голям зор да влезеш в политехника ии иономически. Трябваше да решиш три трудни задачи. Сега може и с географи или български! А бе хора, нали още в първи курс, влезлият трябва да се яви на изпит по висша математика. Не че тя има има общо с алгебрата и тригонометрията, но все пак.
  Моя милост, се яви на подобен изпит, цели 18 г след средното, във второто си висше. Подготвиха ме, за част от материала, колкото за тройка. Сега моа се дуя, че съм взел висша математика. Се е нещо, но аз си зная, че съм въздух под налягане в тая материя.
  Американският у-т, може да е качествен, но не преподава занаяти, а подготвя за офис чиновници. Това не са професии.

 65. 65 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#38] от "7777":

  Не може да се каже че този или онзи води, класацията е по специалности, което си е справедливо, защото в медицината например никой ВУЗ не може да се мери с МА. Та според направленията, които се изучават в АУБ, единствено в икономиката е на първо място.
  Ето това е сайтът: http://rsvu.mon.bg/RSVU/?locale=bg

 66. 66 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#61] от "Nikolay UK":

  В тоя тип университети инженерни специалности не се изучават
  /liberal arts college/. Така е в САЩ.

  The American University in Bulgaria is an undergraduate, residential, liberal arts college that awards Bachelor of Arts degrees in nine majors: Business Administration, Computer Science, Economics, European Studies, History and Civilizations, Information Systems, Journalism and Mass Communication, Mathematics, and Political Science and International Relations. AUBG’s academic programs, taught in English, offer students an American-style education that prepares them to be future leaders in the new democracies of the region by fostering intellectual and professional skills, promoting mutual understanding, and encouraging critical questioning about themselves and the society in which they live.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 67. 67 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#62] от "drake":
  Е, за автора не е безсмислен спора, защото той е член на борда на Американския.
  Моят коментар към т.н. "предимства" на АУ, щом все пак е решил да повдига дискусия, да несе лъжат младите все пак.
  1. Английския. В съвременния свят плзването на английски почти никъде не се брои за чужд език. Както казваше един приятел - записах щерката във френската, та да научи чужд език. Почти навсякъде по света "диплома за висше" без английски не се брои.
  2. Разнообразието от "студенти" е всъщност балканско разнообразие - македонци, албанци, гърци, сърби и май само толкоз.
  3. Разнообразието на "преподаватели" е подобно, ако въобще може да се говори на преподаватели занимаващи се с някаква форма на наука в АУБ. По тази критерий АУБ издиша и няма как да се сравнява със почти всички софийски Унита, ако не броим жепейския и библиотекарския. Дори и от провинциалните в големите градове - Пловдив, Русе, Варна научните универитетски центрове дават повече научна продукция, измерена по какъвто и да е критерий.
  А в същото време таксите на АУБ са доста по-високи от някои много по-добри немски университети.
  Така, че - изборът е ваш.

 68. 68 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#52] от "grajdanin1":

  Ще си позволя да ви коригирам. Американския колеж е гимназия в София. Американския университет е в Благоевград. Проблема е, че както много други преподаватели в България, приказвате много убедено и изказвате разни мнения без да си направите труда да проверите елементарна информация.

  И после няма нужда да се пита защо в българските университети, колкото и да са прехвалени, студентите не си правят труда да влизат даже.

 69. 69 Профил на european
  european
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Университетите в САЩ са индустрия, там се създава голяма част от БВП. Някои са много престижни, други не, но всички обучават голям брой чуждестранни студенти. Тези студенти плащат много повече от американските. АУБ е един от тях и не вярвам да е сред най-престицните. Статията е поръчкова, в нея не става и дума за българските университети.

 70. 70 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#69] от "european":

  Колко голяма част от БВП се създава в американските университети? Някакви числа да потвърдят твърденията ти?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 71. 71
  ****

  Този коментар беше изтрит в 01:35 на 04/02/2011 от неговия автор.

 72. 72 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  До 56
  Независимо какво си мислиш, АУ дава най-доброто образование в България. Преди 2 дни по новините съобщиха за една констатация според ЕК, че половината от българските ученици били неграмотни. А според Юлиан не е възможно добро висше образование без добро средно.
  Разбираш ли, според критериите на тази комисия на ЕК половината от младите българи по критериите на Европа са неграмотни!
  За какво говорим, защо е необходимо да си затваряме очите пред фактите?
  Тук трябва да разберем, че гръбнакът на едно общество, държава, икономика е средното, а не висшето образование. Висшето е елитарно, докато средното е необходимост. А то липсва у нас.
  Големият брой посредствени университети не решава проблема.

 73. 73 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  К, номер 67

  Съгласен с мнението ти. Попов иска да си заработи заплатата, разбирам, затова пише поръчкови статии. За английския не се и изразих защото не е необходимо да следваш в АУБГ, за да научиш английски. Нито пък знаенето на английски ще направи някого добър студент. Уейн Руни знае английски, но не значи че ще е много велик студент освен ако в АУБГ няма специалност футбол.

  За сърбите, албанците и македонците си прав. Подозирам ,че балканския криминален елит иска да подготви добре децата си, а Благоевград е идеалното място за това защото на други места родителите ги чакат заповеди за арест.
  Моята теза е просто,че няма за какво да се спори. АУБГ е средна ръка американски университет, спонсориран от Юнивърсити ъф Мейн ако се не лъжа. Да се пеят дитирамби за АУБГ сякаш е нещо забележително е просто некоректно и заблуждаващо особено на фона на възможностите ,които има в чужбина.

 74. 74 Профил на Julian Popov
  Julian Popov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Толкова ли е трудно да признаем, че АУБГ е наистина най-качествения ВУЗ в България? Не можем ли да извлечем някаква поука от този факт или ще продължим да говорим за българското образование като за баташкото клане?

 75. 75 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#68] от "Lord":

  Става съвсем ясно, че "гражданин1" говори точно за Американския университет в Благоевград. Всуе го "открехваш." Пак стигаме до проблема с внимателното четене.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 76. 76 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#72] от "gwendolin":

  Погледнах класацията, дадена от лудата крава. По специалността, която аз завърших, СУ все още е водещ: и като реализация на студентите, и по показател научна работа на преподавателите.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#66] от "Okoto":

  Не съм твърдял, че в liberal arts college се изучават инженерни дисциплини. Само, че без тях страната няма бъдеще.

  Що се отнася до АУБГ той дори и за liberal arts college има много тясно покритие (част от социалните науки, математиката и информатика). Изцяло липсват природо-научните дисциплини, а в класическия liberal arts college те са един от основните елементи. Липсва и research activity, а ангажирането в откриване на ново познание (а не само възпроизводство на съществуващото) е интегрална част от концепцията на liberal arts college. Тази недостатък на АУБГ в сравнение с добрите американски liberal arts colleges е очевиден.

  АУБГ е една доста орязана версия на liberal arts college, но предвид катастрофалното ниво в социалните науки в България АУБГ успява да блесне. А по отношение на математиката и информатиката не съм убеден, че са по-добри от СУ (но не твърдя и обратното).

  Накратко - АУБГ е безспорно най-добър в България в част от социалните науки), но университет като АУБГ не е достатъчен за да се осигури просперитета на една страна.

 78. 78 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До номер 63

  И това за какво е аргумент ? 60 години у нас в СУ не се преподава медицина, но понеже преди 60 години се е преподавало значи сегашния Медицински факултет на СУ е на нивото на Медицинската академия ?! И на малкия пръст на Медицинска академия не може да стъпи. Освен това какво се получава - искаха да имат Медицински факултет и го имат. Но и реват за пари от държавата.

 79. 79 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Г-н Попов, защо направо не сменим официалния език на англииски? Как можете да си кривите душата, интилигентен човек сте, и знаете, че най-добрите инструктори работят при вас, защото предлагате най-високите заплати в България. От друга страна, университетът има висока такса към него, което прави студентите длъжни да го взимат насериозно.

  А иначе причините българските университети да са толкова зле, са ясни на всеки средноинтелигентен човек.. може би не на ББ обаче.

  .
 80. 80 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не мога да реша кое е по-депресиращо. Състоянието на Българското образование или коментарите по статията.
  Първото нещо което се набива на очи е неистовата омраза и политизиране на Английския език. Разбира се че никой език не е "най-важен" за висшето образование но ако има такъв език то това е Английският. Не случайно всички ученици в Европа, Китай и Индия учат Английски. Не случайно в Сингапур официалния език е Английски въпреки че майчиния език на 90% от населението е Мандарин, Кантониз или Малайян. Никой не омаловажава Руския или който и да е друг език но 99% от всички научни пъбликации се пишат на Английски. По всички специалности! Не случайно Гугъл дигитализира 80% от всичко напечатано в света а Френската инициатива, по социалистически още буксува на място. За Руска не съм чувал дори. Някой хора изпадат в пролетарски възторг от Руската наука но къде са им публикациите? Самите изказвания ми показват че това са не много образовани хора а просто идеолози. Ако бяха си направили труда да се образоват щяха да знаят че 80% от образованието е тривиално а не кътинг едж. Че когато учиш ти е необходим достъп до широка база а не един научен доклад. Че всеки студент учи по различен начин и на интернета можеш да намериш на Английски 100, 200 статии, анимации, клипа и други презентации за това което те интересува и да намериш нивото си и стила си за няколко минути. Преди години когато учих в БГ ВУЗ това беше най-големия бич - изкуфяли преподаватели наизустяваха руски учебници и осакатяваха поколение след поколение млади хора. Затова и нищо не се измисли и още по-малко се внедри в БГ. Не е само икономиката и политиката които пречат.
  В живота си имах късмета да опитам и Българската и Американската системи и разликата е много дълбока. В момента на завършване на университета (поне преди 30г) Българските и Руските студенти имаха малко по-силни фундаментални знания от Американските. Имаха малко по-малко практически знания но може да се каже че нивото тогава беше близко. Защо тогава в САЩ израстваха сериозни учени и инженери а в Лагера не? Много просто! В Лагера ни учеха как да учим и да взимаме изпити. В САЩ ни учеха как да мислим, да идентифицираме проблемите да формулираме решения и да ги решаваме практически в определено време, за определени пари и с определени ресурси. Учеха ни че всичко е провизионално и винаги има по-добро и по-пълно решение но печели само този който може да намери най-ефективния компромис между цена, време и елегантност на решението. Докъто напуснах България не бях чувал думата дедлайн (срок) а работих в един от водещите институти. Имах шанса да видя как добри Соц учени и инженери се лутаха с години в Американски фирми точно защото знаеха много но не знаеха как да мислят самостоятелно.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 81. 81 Профил на ltk
  ltk
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#2] от "Viali":

  казва се "като ПО учебник", приятелю. седнете си - три.

  You live and learn. At any rate, you live.
 82. 82 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ККК,
  не става дума за "омраза към английския език", а по-скоро, че статията измества истинския проблем на българското образование. А той не е владеенето на английски, а по-скоро невладението на български, т.е. неспособността за мислене на българските ученици и студенти. Много от големите учени, въпреки че владеят на високо ниво чужди езици, мислят на майчиния си език. "българчетата се открояват с най-трагичните резултати - половината от деветокласниците у нас са на практика неграмотни, защото не притежават основни умения за четене и писане". Май в университетите трябва да се преподава български - тълкуване и създаване на текстове, т.е. мислене. В други периоди, например, немският език е бил езикът, на който са се публикували кътинг едж публикациите (например в инженерните науки и медицината), в друго време това е бил латинският и т.н. А днес във всеки учебник по английски има писане на есе на тема "Ще измести ли китайският английския?" както след 2020 според официалните прогнози китайската икономика ще измести американската от първото място.

 83. 83 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#80] от "kKk":

  Не съм съгласна с мнението ти. Много от коментиралите, аз включително, ценим чуждите езици и специално английският, именно защото подобряват достъпа до информация. Но не съм съгласна, че незнаенето на английски от студентите е проблем на висшето образование в България. Студентите днес масово говорят английски. Куца им аналитичното мислене.
  И това че в "Лагера" инженерите нищо съществено не били изобретили е абсолютна фикция. Русия разработваше успешно космически технологии, което не става без добри инженери. Проблемът на соц. страните никога не е бил в инженерите. Баща ми, когото вече споменах, е машинен инженер и има 15 отркития, които института му пордаде в Япония, защото действително не можеха да се внедрят в България. Баща ми за всичко това е получил потупване по рамото. И си спомнях, че все гонеше някакви срокове. И тогава, както и сега, е имало работари и кръшкачи. След соца и досега успешно работи за английска фирма.
  Освен това, ако Америка сама по себе си насърчаваше самостоятелното мислене (не че не го насърчава, напротив), нямаше да са толкова широка практика всякакви международни обмени и сътрудничества там и толкова да се насърчават.

  Аз съм завършила висшето си образование в края на 90те в България и това никак не ми е попречило да специализирам в САЩ и не мисля, че в България по-малко са ме насърчавали да мисля самостоятелно. Напротив, куцаха ми някои напълно технически умения, които американските ми колеги владееха по-добре, но аз (и други от бившите соц-страни) много по-лесно правехме връзките между абстрактни концепции и практика. Не омаловажавам твоя опит, но мисля, че нещата, за които пишеш вероятно варират от специалност до специалност.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 84. 84
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:27 на 04/02/2011 от неговия автор.

 85. 85 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#81] от "ltk":
  Имах предвид като за учебника, който трябва да се напише за пропагандата в българските медии. Тези статии обезателно трябва да влязат там. Например "Американският университет, рейтингът на университетите и техният образ на страниците на "Дневник", нещо подобно може да се напише и за прогнозите за недвижими имоти през последните 3 години, разбира се

 86. 86 Профил на in2deep
  in2deep
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Завършил съм АУБ.
  Уневерситетът има много проблеми. Не знам дали е най-доброто място за учене. Все пак българите там отдавна не са мнозинство.
  Но си има предимства....

  За мен по-важно е защо българските университети и националният ни образователен модел затъва все повече.

  Заебете АУБ. това е изключение. Който може да си го позволи сега, спокойно може да си позволи и по-престижен университет в Европа.

  Помислете за СУ, за ПУ .... за Техническия. Те трябва да се развият. А аз все си мисля, че топла вода се ползва в света от стотици години...

  There is no black and white, only shades of gray.
 87. 87 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Авторът е член на борда на AUBG. Мненията, изказани в статията, са лични и не ангажират по никакъв начин AUBG."

  Дневник, като мненията са лични, защо ги публикувате във вид на статия, че и я слагате на първа страница? За да се получо обективно мнение, защо няма сравнение какво би избрал студент - АУБ или университет в Англия/САЩ? И какъв е успеха на единия и на другия? Какъв е рейтига на АУБ сравнен с рейтинга на университетите в Англия/САЩ (нарочно ги цитирам, защото са с английски, както се бият в гърдите от АУБ, и пропускам Германия, Франция и др.)? С каква заплата (което е международния меродавен начин за оценка на ВУЗ-овете) започват хората, които са завършили АУБ, сравнени с тези, завършили Англия/САЩ?
  Изобщо по принцип журналистиката е субективна (прави се от субекти, отразява дествията на субекти и се предоставя на субекти - пише го в учебниците по журналистика), ама правите ли разлика между журналистика и лично мнение? А между лично мнение и скрита реклама? Или това е платена публикация?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 88. 88 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Аз съм един от тези, които бяха в Експертната комисия, предложила акредитация на Американския университет. Затова изказването ми е неутрално. АУ е силен с дисциплинираност, организираност и рентабилност (10000 долара годишна такса, ако не се лъжа). АУ обаче е недотам конкурентен с преподавателски екип, научни публикации, научни изследвания и разнообразие на специалности. Затова той твърдо стои зад СУ и УНСС, но зависи кой и как подрежда рейтингите... да им е честито!

  проф. д-р Боян Дуранкев
 89. 89
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:36 на 04/02/2011 от неговия автор.

 90. 90 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#68] от "Lord":

  Прав сте за колежа и университета. Съжалявам - лапсус. От този лапсус да се прави извода, че затова студентите не поглеждат българските университети е неправилно както от гледна точка на логиката, така и на фактите.
  Дъщеря ми е завършила Американския колеж в София и съм много доволен. Думата ми не е за противопоставяне на унуверситетите, а за безогледната реклама на един от тях, дори с цената на неистини.

 91. 91 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  Както винаги статии включващи нещо "американско" в тях отключват "вековната злоба на роба". Издържах само първите няколко коментара и от там (предполагам с няколко малки изключения) ми е ясно - Сорос, мириканския империализъм, "ний сме най-умните - мириканците са тъпи и ядат много хамбургери" и т.н. Плюенето по всичко хамериканско и отричането му на общо основание е компенсаторен механизъм сякаш взет от учебник по психология.

 92. 92 Профил на starintheye
  starintheye
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Такива статии ме отказват да чета всетници, списания, и въобще от БГ медиите ме отказват... Това сега статия ли трябва да е, анализ ли, реклама ли? Че то даже и реклама не може да бъде, поради факта, че постига точно обратния ефект! Авторът бил член на АУБГ (нима?! не бихме се досетили). Но, за жалост, в АУБГ явно не са го научили как да грабне общественото мнение чрез един ИСТИНСКИ анализ на даден проблем.
  Ако посоченото от автора наистина "прави успешен модел за висше образование", всичко е ясно.
  Ит ол мейкс сенс нау! ЕВАЛА!

 93. 93 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#52] от "grajdanin1":

  И в кое точно е "най-добър" СУ?!? В непоклатимия избор за ректор и декан на тоя, който обещае, че ще даде най-много пари на преподавателите ли? В ежегодните ремонти на катедрите и десетилетното запускане на аудиториите? С липсата на най-елементарни и основни заглавия в библиотеката (или отказът на достъп на студенти до тях)? С "плеядата" преподаватели прехвърлили 80-те, които явно са "незаменими" по изпитания по нашите земи начин - не са подготвили заместник? С постоянното подтискане на асистентите, които не са нищо повече от чираци на "светила" като Драгомир Драганов? И аз уточнявам - възпитаник съм на ДВА факултета на СУ.

 94. 94 Профил на Normalen
  Normalen
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Поредната платена клакьорска простотия от наемен драскач...Е това са платените журналисти в България-пишат по поръчка за пари,без хал-хабер да си имат от темата по която пишат.Затова няма журналистика в България-има само поръчкови драскачи!
  Да разгледаме проблема от друг ъгъл-България е единствената страна в ЕС,която поръчва вишисти(все пак висшето образование се поема от държавата),а след това не и пука какво става с тях.Къде се реализират?Осигурява ли им развитие и работа по специалността?НЕ.Да иама там за бройка,пък каквото ще да става...3/4 от студентите в Американския Университет,влизат там само и само да продължат развитието си зад граница-в САЩ например.Както Английската гимназия в Пловдив-87% от завършилите я миналата година са сега студенти в Дания,Англия и Холандия.Защо ли?Защото тези държави за разлика от България,държат на кадрите си с Висше образование,Бизнесът им се интересува от тях още по време на следването им и ги "прилапва" топли -топли още със завършването им.Там те работят на отговорни длъжности за развитието на държавата,фирмата или икономиката и то на добро заплащане.А тука?В България един вишист започва с 350 до 400 лв заплата.А един ватман в София с 1400.Е за какво да учат тука?В България остават най-посредствените студенти,които за съжаление даже и не могат да пишат граматически вярно.С калпав материал-калпава продукция.Средното образование е сринато тотално.Има 10% добри училища в цяла България и кадрите им се реализират в чужбина.Заради Възможността за започване на добре платена работа.Всичко останало е журналистическа посредственост на прехваления автор на статията за Американския Университет.Господа Български Журналисти-Жалки сте.Помияри сте.И мястото ви е в кучкарника ,та там да лаете на воля.Не се притеснявайте-и там ще ви хранят добре...

  Сънят на разума ражда чудовища !!!
 95. 95 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#94] от "Normalen":
  Май не си много-много нормален. Къде ги виждаш тия дипломанти от СУ за 350-400кинта на месец.
  Студентите от нехумантирните специалности на СУ за по- малко от 1000 въобще не си правят да пратят сиви и това само за първоначалните няколко месеца докато върви тренинга. После в зависимост от постиженията скачат над 2 бона в лева и пак им се вижда малко.
  Същото и с добрите специалности от ТУ, ВИАС дори Пощенския. В последния много живнаха напоследък покрай мобилните. Глад за геолози и миньори от МГИ също е налице по света и у нас.
  В УНСС е по сложно, ама там преподават Трактора, проф. Вучков, но в чисто финансовите специалности също не са зле.
  Верно че имаше мода и се навъдиха много "еко", "мениджменти" и прочие шменти-капели, ама това беше до време и таквиз сега и два лева няма да могат да изкарат да си платят хартията на дипломата. Тия последнит със сигурност оттичат в канала.

 96. 96 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Ей, Боже, Боже...
  колко злоба и пръски слюнка струи от всички коментари.

  Просто не може човек, който не е усетил атмосферата на едно такова учебно заведение, да пише за него.

  Имам честта да съм завършил Американския колеж, после и Американския университет, и искам да кажа че не съжалявам за нищо.

  Родителите ми не са богати, напротив - на моменти им е било доста трудно да плащат за доброто ми образование, но съм им благодарен, че са го направили.

  И на двете места бях приет благодарение на високите си резултати от приемни изпити, а не по "второ направление" или "задочно" - ако въобще е имало такива хора сред нас. Тук изключвам децата на чуждестранни дипломати, но на мнозина от тях им беше трудно да смогват и взимаха допълнително часове за да наваксват.

  За разлика от познати по местните СОУ-та, та дори и някои "елитни" гимназии - нас ни скъсваха от учене, домашни, изпитвания, проекти и т.н. По време на средното си образование съм държал семестриален изпит по всеки предмет, всеки семестър. Английски, Български, Математика, Физика, Химия, Биология, История, Философия, Немски, дори по Музика и Изобразително изкуство - в една седмица, на края на семестъра. Хорариумът от часове, който натупах, беше достатъчен за да се покрият изискванията и на БГ и на Американската образователна система за средно образование.
  Неизвинени отсъствия - нямаше такова понятие. всяко отсъствие трябваше да е извинено, преписването/плагиатстванто се наказваше жестоко - пробация и изключване.

  Изкарах 1380 на стария САТ през далечната 98-ма. Не е феноманално, но беше в топ 10% на всички резултати през тази година. Избрах да уча в АУБ.

  Там нещата не бяха по-различни, с изключение на това, че вече се разчиташе на нашето съзнание като зрели индивиди да си посещаваме лекциите. Е, разбира се партисипейшън-а влизаше като 5-10% от крайната оценка. Просто системата е така направена, че стъпка по стъпка, домашно след домашно, куиз след куиз, до края на семестъра да усвоиш материала по предмета. На практика, няма как да не ходиш на лекции, ако искаш да вземеш предмета. Огромна библиотека с възможност за бързо и лесно търсене, множество периодични научни издания, достъп на най-богатите електронни библиотеки.

  Затова ми е смешно, когато някой коментира моето образование, средно или висше,без да е положил и половината усилия за своите.

  След завършването си, имах "честта" да запиша магистратура в елитния СУ - трагедия, трагедия. Изкуфели преподаватели, учебен план, който няма общо с реалността или по-скоро е чудовищно изостанал от нея, замрял някъде в началото или средата на 90-те, остаряла материална база - та ние учехме предмета "Информационни технологии" на дъска . Ако ще да са най-добрите теоритици, ако не могат да те мотивират, да ти предадат своите знания, да те накарат да прозреш практическата ползва от научаването на нещо - те не успяват да направят основното, за което им се плаща.
  Гледам мнозина намесват държавата - тя трябвало да направи това, да направи онова. Другари, времето на планираната икономика отмина!
  Сега бизнесът определя какво е престижно да се учи и какви специалисти трябват. И тренда в образованието следва плътно трендовете в бизнеса в средносрочен план. Като са добре платени юристите, има наплив за юристи. Като са добре платени инженерите, има наплив за инженери. Като се прихване индустрия в България, до 5-10 години ще се възродят и инженерните специалности, които много уважавам, защото те наистина произвеждат реален продукт.

 97. 97 Профил на Margon
  Margon
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Господин Попов си има някакво последователно мислене, което развива във всички свои изказвания и писания. Не бива да забравяме, че възможности за развитие има и ние сме тези, които избираме посоката. Аз самата смятам, че господин Попов е галеник на определени обстоятелства и кръгове, но това не значи, че няма нещо ценно, в нещата, които споделя. Просто си взимам, това, което ми харесва и забравям за останалото. А и в края, доколкото виждам, той подчертава значението на средното образование. Да - няма млади инженери. Това обаче не е във фокуса на материала така или иначе.

 98. 98 Профил на nikipopov
  nikipopov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Леле мале , аве като пишеш за университети , недей да пишеш само за един, успешен модел може да се намери навсякъде ,само че тези модели не се прилагат в система с други такива.
  Проблема ти е че пишеш тендициозна статия само за едно Уни.
  Май в твоят университет не са ти обяснили
  1.Като се търси модел за подражание, се избира повече от един източник, не само Американсият уни.
  2.Всички изотчници се обединяват и после се пише материал.
  Ами аз уча в УНСС и макара да не са топ 1. мога да ги похваля също но няма смисъл. Има още да се учат ама .....
  Та..... виж кво става в УАСГ, УНСС, ТУ, ВУ, дори и в Лесото , и тогава съчетай нещатата и напиши твоята статия за кое прави успешният модел .
  Иначе аз мога да науча много неща и от вкъщи ако се водя по американският модел и у нас има Гугъл и интернет бе !!! ама ай ти щото знаеш само от унито да ги ползваш !!!
  Чао

 99. 99 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#83] от "7777":

  Естествено че Английският не е основния проблем на висшето образование. Проблемите са доста и са комплексни. Но ти ми кажи какъв лекар ще си или софтуерист ако не знаеш Английски? Аз работя в ОЕМ Semiconductor industry. Работя с хора от цял свят и всички комуникират само на Английски. Всички издания са на Английски и всички хора които работят в тази индустрия пишат всички публикации директно на Английски. Посочи ми едно Българско или Руско издание в тази индустрия и преброй колко статии са оригинални и колко са превод от Английски.
  Това че Китай ще стане най-голямата икономика в света не значи че Китайският ще измести Английския. Ако искат да комуникират с останалия свят ще говорят на Английски. И тук САЩ или ЮК нямат нищо общо. Просто Английския е най-лесния език на света, най-модерния предложен език и е като гъба - абзорбира всички други езици без проблем. Ако живееш в САЩ знаеш че е пълен с чуждици, които във Франция ще предизвикат революция а в САЩ ако думата се употребява масово се осиновява като Английска. Всеки глупак може да се научи да говори разбираемо на Английски за два месеца. Опитай Френски или Немски или Руски за два месеца. Падежните езици са кошмар за учене. Със 100 думи на Английски можеш да проведеш прост разговор. Пробвай се на друг език. Аз съм пробвал на Френски и знам какво е.
  А за системите на образование ... само погледни Българските Матури и SAT. Казваш че имаш аналитично мислене ... сам ще схванеш разликата. Сина ми е в гимназия сега. Начина по който учат е тотално различен от БГ. Всеки ден има тестове. Всеки ден правят проекти и винаги в група по 3,4. От сега той разбира че винаги ще трябва да работи с други хора и успеха или провала му зависи от начина по който работи с другите. И за всеки проект за различни. И са Мексиканци, Китайци, Руснаци, Боснянци, Ирландци .. някои са умни други не, На някои им пука на други не и се научаваш че често ще трябва да работиш и за другите и да ги носиш на рамо. Нещо абсолютно непознато в БГ.
  В същото време учат доста сериозни неща по мат и физика и химия . Разбира се говоря за АР класовете - друго нещо което е непознато в БГ. Като пратя учебниците му в БГ - имам роднина учителка се оказа че материала е повече и на по-високо ниво от този в БГ. И в САЩ има проблеми с дисциплината но начина по който се адресира този проблем също е различен от БГ. Няма класове и всеки учи това което иска докъто си вземе кредитите. Сина ми учи с деца от 10, 11 и 12 клас по някои предмети. Всеки си учи по негова програма и тези които искат да са гангстери или да забременяват отпадат от самосебеси. В този смисъл Американската система е много по-жестока от Българската. Никой не те кара на сила. Можеш да завършиш същото училище и да отидеш в колеж или да миеш коли цял живот. Зависи от тебе. Ако си учил в Америка ще го знаеш това. Но също ако искаш да учиш можеш да напреднеш до ниво което е немислимо в БГ. В България всички учат едно и също по един учебник защото дядо професор така е решил и така му е по-лесно. Аз съм имал полуграмотни професори в МЕИ за тебе не знам. А за това с какви хора ще се срещнеш в Американски университет - от цял свят от всички езици и култури ... за това какво да говорим. В БГто само аграри имаше. По какви истински проекти можеш да работиш в Американски университет и по какви в Български. В България ВУЗивете са нясто за учене в САЩ за работа. В БГ си просто гимназист който учи по-сложни работи в САЩ работиш заедно с преподаватели и асистенти по проекти и проблеми. Затова Иаху и Гугъл и Фейсбук са започнати от студенти в университети. Без пари, без "материална база" без специална икономика .... защо няма такъв феномен на друго място по света. Тук студентите правят Фейсбук в България студентите ти обясняват какъв боклук е Фейсбук. Ето ти разликата.
  Сега пак ми обясни как си по-добър в аналитичното мислене. От кой си по-добър? От Китайчетата и Индийчетата ли? Ами естествено че си. Ти щом си стигнал да учиш в САЩ си от абсолютния елит на България (в добрия смисъл на думата). Колко процента от Българските студенти учат в САЩ? 0.2% ? Хайде сега се сравни с първия 1% в САЩ. Как изглежда? На ниво ли си? Да очакваме ли новия Гугъл или Фейсбук от тебе ... или и ти ще ми обясниш по Български че са боклуци.
  Пиша много по тази тема защото ако това нещо не се оптави България ще има много голями проблеми. Това което е сега е нищо в сравнение с това което ще стане след 10 години. И тогава пак ще е лесно да се каже че това е поръчкова статия. Даже по лесно от сега. Аз не мога да разбера защо вместо да копираме хубавите неща ги политизираме.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 100. 100
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:57 на 04/02/2011 от неговия автор.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK