Ефекти от вдигането на минималната работна заплата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (205)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Тотю да даде пенсиите на пенсионерите и да не се занимава с неща над неговия капацитет. Аз лично по-ограничен брус не познавам, а не се движа в академични среди...

 2. 2 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  " И изобщо съществуването на административно определена минимална цена на труда е най-голямата несправедливост, която може да се наложи на работниците, да се изисква от работодателите и да се причини на икономиката." - Отново нашенските "икономисти" са едни гърди пред целия свят. Като по-прости, хората в Калифорния са разлепили по стените във всички фирми колко е минималното почасово заплащане за щата и призовават ако някой работи за по-малко да подаде сигнал. Че искането на КНСБ е тъпо и цели PR-ефект е вярно, но също така е вярно, че МРЗ е необходима административна мярка.

 3. 3 Профил на demolition
  demolition
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията е вярна в много аспекти. Но какво да правим с големите риби е въпроса !?!?
  Защо в една голяма българска компания, където най-ниската заплата е 2хМРЗ, заплатите не се актуализират с години.

  Редно ли е шефовете им да лапат все повече и повече пари без да дават нито стотинка на работниците си, докато заплатките им се обезценяват поради двуцифрената инфлация. Не е необходимо да се повиши МРЗ, ако се съставят правила, които да подтикнат "големите" заможни българи да спомагат за повишаването на стандарта на живот в България, а не само и единствено на техния собствен.
  Все пак мисля, че на никой не му е проблем да си купи поредното Ферари с един месец по-късно, за да допринесе за икономическото развитие на родината си

 4. 4 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Множество анализи разглеждат този ефект, а едно изследване на френския Национален институт по статистика и икономически изследвания от 2008 г. емпирично доказва, че увеличаването на МРЗ с 10% води до загуба на 290 000 работни места в дългосрочен план."

  "Дори министърът на труда, подкрепящ предложението, грубо изчисли, че с промяна до 270 лв. разходите ще са по-високи от приходите с около 5 млн. лв."

  "И изобщо съществуването на административно определена минимална цена на труда е най-голямата несправедливост, която може да се наложи на работниците, да се изисква от работодателите и да се причини на икономиката."


  Корумрипаните синдикати работят за монополите, които имат за цел да задушат останалия на командно дишане среден и дребен бизнес. Отврат, синдикалисти! Прозрачни сте!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 5. 5 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Интересно кой налепи толкова минуси на Алиен?

  "ясно се вижда, че ниската МРЗ в България отговаря на факта, че и производителността на труда е най-ниска."
  Защо ли е така?Човек може да си помисли,че родните ни бизнесмени вместо да реинвестират в технологии и обучение,си купуват скъпи лимузини,палати и купонясват с пайнерки.Да ама ние знаем,че не е вярно.Все пак не разбирам откъде накъде сме с най-ниска производителност.
  Не съм печен икономист и не знам какъв ще е ефекта от административно ограничение на МРЗ,но виждам с очите си как България се топи откъм население.Почти всичко знаещо и можещо се омете от тук.
  Докато умните се наумуват,лудите се налудуват.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 6. 6 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alien":

  Почасово - да. Но не и МРЗ, още повече определена от "синдикати". Не и минимални осигурителни прагове, определени от синдикати и едри работодатели, защото това е направо целенасочено олигархично и мафиотско действие срещу средния и дребния бизнес. Тук просто широката основа на пирамидата на икономиката НИКОЙ не я представлява никъде.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 7. 7 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Весело

  ЕС трябва непременно да не се възползва от "КОМПЕТЕНТНОТО " МНЕНИЕ НА Института по пазарна икономика !?
  Така ъе разберат, че с тия високи заплати фирми като Мерцедес, Рено, Фият и др. още утре ще избягат в чужбина !
  Е,бати " пазарните " икономисти !?

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 8. 8 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 652 Любопитно

  До коментар [#3] от "demolition":

  Много лесно, като не ти отърва запалатата напусни бе! Намери си друга работа, направи си собствен бизнес.

  Ама неее, дайте да задължим бизнеса. Еми ако 270 лв са му много да плаща на някой ще го съкрати и някак ще се справи и без него, само че какво става с работника?

  Специално пък у нас минималната работна заплата е супер висока - 40% от средната - и на тази основа се плащат всички социални плащания. Затова - твърдо против вдигането и. Който не му стига - да се захваща да работи.

 9. 9 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Хякои май много се страхуват от вдигането на работната заплата в БГ, явно голямото им лапкане ( поради вродената им некадърност) идва от спестяване именно на това перо. Статията е пълен боклук - защо например не обсъжда прилагането на задължително минимално почасово заплащане както е в белия свят?? Защото алчните назначени работодатели-"биснесмьеи" в БГ няма да могат наистина да укриват данъци.

 10. 10 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#8] от "pi314_":
  Че ти да не би да вършиш работа ?

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 11. 11 Профил на simo_simov
  simo_simov
  Рейтинг: 218 Неутрално

  В нашата фирма има 2-3ма човека, които работят, както трябва и знаят какво се изисква от тях. Останалите 10 са некомпетентни и мрънкат, създават напрежение и просто са вредни за трудовия процес. Заплатите на можещите и некадърните са равни по стойност. Е може ли един да работи за петима? Докато в родната икономика повечето работодатели не избират качествен персонал, който да работи и да му плащат, резултатите ще бъдат такива каквито са от години насам. За началници и шефове избират хора, които хабер си нямат от трудовия процес. Те взимат повече от работниците по презумпция и трябва да организират работата. Е как да стане висока производителността като 2ма изкарват заплатите на двайсет, а шефа сам не знае какво да прави камо ли нещо да подобри или организира рационално?

 12. 12 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Весело

  Добре де, ами тогава нека да дискутират намаляване на МРЗ? Щом увеличаването носи толкова негативи.......

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 13. 13 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Чак сега дочетох статията с голямо отвращение
  Цитат "Увеличаването на цената на труда е обусловено от нарастването на производителността на труда. На графика 2 отново е представено сравнение със страните от ЕС, където ясно се вижда, че ниската МРЗ в България отговаря на факта, че и производителността на труда е най-ниска."

  Интересно, защо авторката не сравнява нарастването на производителността на труда в БГ времево, както правят това западните инвеститори - именно такъв инвеститор ми показа друга графика, в която е видно доста голямо увеличаване на производителността на труда от 2008 до 2010 включително. Питам, защо заплатите не следват ТОВА увеличение на производителността въпреки кризата у нас, а бяха намалени???

 14. 14 Профил на ffwd
  ffwd
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Милтън Фридман кога още ги говореше тези неща, но кой да слуша..

 15. 15 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "Mai Tai":

  Ами първо чети и виж, че става дума за МИНИМАЛНА работна заплата, а не за зарлата въобще. Никой не е спрял твоя работодател да ти вдигне заплатата на 20 000 месечно. А изкуственото вдигане на МРЗ е нещо съвсем друго - това е чисто административна мярка, която е с лоши последствия в много направления. Както и МОП - минимални осигурителни прагове. Игри между синидикати и едрите монополи и във вреда на останалите. А таван на заплатите няма - ясно? Ако искаш - давай /или получавай / по 100 000.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alien":

  Недей, че сега ще те наскачат от фундаменталният пазарен сегмент.


  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#15] от "Okoto":

  С лоши последствия?
  Докато държавата е населявана от пишещи идиоти, ще бъде управлявана от подобни тях.

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на elixir
  elixir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#8] от "pi314_":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++

 19. 19 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Незаконно е да си неквалифициран работник, който е готов да работи за 200 лева на месец. Наистина, добре е да получаваш 300 лева . . . ако има кой да ти ги даде. За да ти ги даде, трябва да се докажеш. Не си учил, нямаш диплома, едва четеш буквите, но пък си готов да носиш щайги на пазара по цял ден. Трудолюбив си, не крадеш, и се задоволяваш с малко. Но хората не те познават, нямат ти доверие и не желаят да ти плащат 300 лева с издръжките и осигуровките. Трябва да се докажеш. Можеш да ги убедиш да ти позволят да се докажеш, като им предложиш да ти плащат по-малко – например първо 150 лева, на следващия месец 200 лева, след и ако е рекъл Господ, може да стигнеш и до „законните” 240.
  Но е незаконно да се договориш с работодателя за 150 лева. Тотьо не позволява. Така че всяка възможност да започнеш работа е убита в зародиш. Убита е от същия този закон, който уж е предназначен да ти помогне да вземаш по-голяма заплата? Защото според логиката на закона за минималната работна заплата изборът е „240 лева или 290 лева.” Но истината на пазара налага друга логика: изборът всъщност е между 0 лева и 240 лева. И законът казва: „0 лева са законна заплата, но 240 лева са незаконна заплата.”
  И ти оставаш на 0 лева заплата.
  Така вместо да ти помогне, законът всъщност те подтиска. Той ти пречи да си намериш работа, пречи ти да се докажеш като работник – може би нискоквалифициран, но трудолюбив, съвестен и честен.
  Като не можеш да си намериш работа, регистрираш се като безработен. Там ти дават 80(примерно) лева на месец за нищо. Ако имаш късмет, можеш да получиш и повече – до 120 лева. Същите тези 120 лева, ако ги получаваш като заплата, са незаконни и работодателят ти подлежи на наказание. Но ако ги вземаш като подаяние от държавата, са напълно законни и държавата не подлежи на наказание.
  Мислиш по този въпрос и се чудиш: Кое е добро, да работиш или да чакаш на подаяния? В какво те насърчава Тотьо?
  Очевидно Тотьо има нужда от уроци по основни икономически познания. Например, той си въобразява, че там някъде в частния сектор тече някаква пълноводна, никога не пресъхваща река от пари. И държавата може чрез закони, постановления, укази, стратегии да черпи свободно от тази река и да я насочва накъдето си поиска. Заповядваш на работодателите да вдигнат заплатите, и те ги вдигат. Просто бръкват с кофите в реката от пари, и раздават парите на работниците. Днес 250 лева, утре 500 лева, след месец 1000 лева.
  Икономическият урок, който Тотьо трябва да научи, е, че парите са оскъдна стока на пазара. Когато чрез закон принудиш работодателите да плащат повече пари, работодателите няма откъде да вземат повече пари. За да могат да се съобразят с новите изисквания, те ще трябва да уволнят някои работници, за да могат да влязат в рамките на наличния бюджет. Уволнените ще бъдат именно най-неквалифицираните, онези, които винаги са били бедни, най-ниската прослойка от населението на България. Тотьо може да принуди работодателите да увеличат заплатите, но не може да ги принуди да наемат хора на работа. Явно на Тотьо му липсват основни познания, както и здрав разум.
  Разбира се, спестените заплати могат да бъдат разпределени от работодателя на останалите работници. Но не за дълго. Уволнените работници, тъй като не могат да си намерят законна работа, ще легнат на грижите на социалното министерство. Социалното министерство ще реагира с искания за повече пари. А повече пари няма откъде да се вземат, освен от същия този работодател. По точно, от заплатите на работниците, които са останали на работа.
  И порочният кръг се затваря.
  Порочният кръг може да се разбие като се премахне законът за минималната работна заплата. Само че пропагандният инстинкт на Тотьо и сие заглушава остатъците от здрав разум. И затова не трябва да е изненада, ако някоя сутрин осъмнем с минимална заплата 600 евро. Ако има кой да ни ги даде

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 20. 20 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 768 Гневно

  другарката авторка да ходи да спипсва в Бутан или някъде другаде в централна африка, да оправдаваш най-скапаната политика в света и да оправдаваш мизерията без никакви смислени доводи не се нарича журналистика а слугинаж, дано авторката изкара няколко години на мин.раб. заплата!

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 21. 21 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#20] от "NWO":

  Доводите на авторката са много, ясни са и най-важното - верни !
  Твоите доводи какви са ?

  И между другото, знаеш ли къде се намира Бутан, но без да ползваш каквато и да е търсачка

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 22. 22 Профил на Гражданин Н
  Гражданин Н
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "Okoto":Интересно ,защо въвеждането на касовите апарати с връзка с Нап бе пропуснато от Дневник. В чии джобове ще влязат тия над 300 милиона лв,извадени от джобовете предимно на дребния и среден бизнес дадени да касов апарат и модул за връзка с НАП.А след това и ежемесечно за пренос на данни.

 23. 23 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Статията е вярна, обаче на мен ми омръзна да ми говорят за ефективност на труда. Свидетели сме, че много работодатели инвестират в ефективност на своите домове, автомобили и други свои прищявки, но не и в повишаване ефективността на труда. По-евтино им е да назначават хора на минимална заплата, отколкото да купуват машини.
  Как може да повиши ефективността си един шофьор на камион? Като управлява по-голям камион. Същото важи и за ефективността от труда на много други професии.
  Да не говорим, че София специално се напълни с малки автобуси на градски транспорт, които са крайно малки за да съберат хората от спирките. Въпреки това, заплатата на шофьора е като на такъв на съчленен автобус.
  Преди няколко месеца бях в Женева. Там видях тролейбуси с три части. Съчленени тролейбуси, но не с две части, както са някои от тролеите тук, а с три. Това е повишаване ефективността. Един шофьор обслужва повече хора.
  Докато не се научат работодателите да инвестират в машини и начини да се увеличи ефективността на труда, това винаги ще бъде едно извинение за да се държат доходите ниски.

 24. 24 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Като видя ИПИ и ми се драйфа!

 25. 25 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#23] от "Kotarak":

  Ама как да инвестират като и те са скъсани! Искат капитализъм като този отпреди 100 години - да се печели от експлоатацията! Ама капитализъм ли беше или робство не се сещам! МРЗ трябва да се обвързва с цената на живота - всичко друго си е шменти-капели!

 26. 26 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1106 Весело

  Тука виждам, че има и фундаменталисти, които проповявадват отпадане на минималното заплащане като цяло! Марш в Африка гниди долни! Тука сме Европа галоши!

 27. 27 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#19] от "Канибал":

  "Но е незаконно да се договориш с работодателя за 150 лева. Тотьо не позволява."

  Добре че го има Тотьо да не позволява. Иначе още няколко хиляди т.нар. бизнесмени ще имат оправдание да плащат на хората си смешни пари, че да може да си купуват Х5, Х6 (и Х7 като ги пуснат от БМВ). А междувременно разтягат локуми, че хората били некадърни и толкова им била добавената стойност на труда. Все едно, че тяхната собствена добавена стойност е много висока, та са взели да си вярват.

  Забавна държава сме изобщо. И докато си вярваме самите, че стойността на труда на хората у нас е правилно отразена от заплатите, които получават, то няма да се оправим много скоро.

 28. 28 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 652 Весело

  До коментар [#10] от "KK 1917":

  Не знам дали върша, работодателя ми да реши и ако не - да ме изгони или да ми намали заплатата. Въобще не се натискам да работя за човек който не ме оценява.

  Обаче играта я играем двама - ако условията не ми харесват аз ще напусна.

 29. 29 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 652 Весело

  До коментар [#27] от "Lord":

  Еййй, ми че като е толкова далавера направи си ти фирма и си купувай мазератита и Хикс9. Хем и по-големи заплати можеш да даваш, че да прилапаш по-кадърен персонал. Лесно е да се дават съвети, ама като сте толкова печени вземете ги направете бе!

  Ако искаш да знаеш защо са ни ниски заплатите, това е защото огромна част от труда в България е неспециализиран, демек ниско заплатен. Като нямаш образована работническа сила оставаш със закрепостени селяни, колкото и грубо да звучи.

  Като нямаш достатъчно образовани, няма и как да се върши сериозна работа, няма големи пари и съответно неквалифицираните няма как да получават по-големи заплати.

 30. 30 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Всеки човек който е работил в България би трябвало да е напълно наясно, че проблема у нас не е в работната ръка, а в мениджърския състав. Фирмите поголовно се управлява на роднинско племенен принцип, капитала идва от кражби и далавери и инвестиция в обучение /работна среда никакво...

 31. 31 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "pi314_":

  плащам за домати и други хранителни продукти повече от колкото струват в някои западноевропейски страни, много ми е интересно как тия дето ми ги продават и носят касетките не могат да добутат производителност за 300 лева... изумително къде отиват всичките тия пари нали?

 32. 32 Профил на панайот пръчоф
  панайот пръчоф
  Рейтинг: 442 Неутрално

  а на оОважаемите бизнес аналлизатори от смешния псевдоинститут дали им е хрумвало че зависимостта може да е “ниско заплащане“ поражда “ниска производителност“? дали им е хрумвало че така ще влязат пари точно където са най-необходими, тоест при бедните? че тези пари ще се завъртят през икономиката и през ДДС ще влязат постъпления? че малките магазинчета ще могат отново да наемат персонал вместо собствениците им да висят с надежда че търговията скоро ще живне? а дали все пак някога във изключително ентелегентните им добре платени от бизнеса кофи ще се пръкне поне някакво минимално, нищожно съмнение че моделите и теорията която са им сипали в лейките може да е грешна или поне непълна.. опазил ги.. от такава анатема.. Те да грешат.. Сакън, ама как?! И да започнат да гледат на икономката като нещо по-различно от патроните които им плащат заплатата и техните работници на които трябва да им набият канчетата че ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗА КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-МАЛКО ПАРИ ЗАЩОТО ОТ ЕДНА БЮРОКРАТИЧНА МЕЖДУНАРОДНА СТРУКТУРА ПЪЛНА С КАЖИ РЕЧИ СЪЩИТЕ ЗЕЛНИЦИ КАЗАХА ЧЕ НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ СА ЕСТЕСТВЕНО НЕЩО И ПОМАГАТ ЗА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТТА В ИМЕТО НА КОЯТО ВСИЧКИ СЕ СЪСТЕЗАВАМЕ ДА СМЕ С ВСЕ ПО-НИСКИ ЗАПЛАТИ И НАКРАЯ ЩЕ ИГРАЯТ ТОЯГИТЕ. но това е само временно защото кризата която я нямаше, и която нямаше да ни засегне на нашия остров на стабилността вече свърши няколко пъти и съвсем скоро ще излезем от нея със бурен растеж ако САМО, САМО СЕ СЪГЛАСИТЕ ДА РАБОТИТЕ ЗА БЕЗ ПАРИ.

  ако някой от написалите текста се мисли за икономист, то моля, нека проумее че променяйки някои думи и изхвърляйки идиотските въжделения за идеалния, саморегулиращ се, суперинформиран, еквилибриращ, мастурбиращ, богоравен, богонравен пазар и тоталната дерегулация за поредната мастурбация с цел изкарване на лошата, вечнопречеща, нищоправеща “държава“ от икономическия живот /нещо невъзможно по мое мнение.. но знам ли, може и да греша.. кой съм аз пред боговете на пазара и техните пудели?/ с нищо не е променило мисленете им, и те поради липсата на гъвкавост и невъзприемчивост към сериозни промени в модела с който мерят ще трябва да си сменят парадигмата. цялата. да хващат да четат трети том на чичко Маркс, и Кейнс, и да се обадят за допълнително след това.

 33. 33 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 774 Неутрално

  А къде са графиките, споменати в статията?

 34. 34 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Синдикатите отново се показват като малоумни. Само дебил може да твърди, че икономически растеж се предизвиква с повишаване на заплатите.

  По принцип работодател вдига заплати, ако това е необходимо за бизнеса. Примерно, за да не му избягат кадърните хора при друг, който дава повече. Или за да ги мотивира и насърчи. Въвеждането на изкуствени прагове като МРЗ може да постигне единствено ефект, обратен на желания - освобождаване на хора, които после увисват на врата на държавата.
  И без това хората, които реално получават МРЗ са малко - много повече просто се осигуряват на толкова, а взимат повече.

 35. 35 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#31] от "lol":

  И на мене ми е интересно това, само че след като са навити да работят за 240 лв хич не разбирам защо трябва моите зеленчуци да поскъпнат повече. Щото тия 50 лв няма да им дойдат от печалбите, ако това се надяваш.


  До коментар [#32] от "панайот пръчоф":

  Дам, трябва да вдигнем минималната заплата за да може да се наемат още продавачи в магазини. При това на 290 лв заплата. Направо викам да я направим 1000 лв, че така и мултимилионери ще станем, няма спор.

  Разбирам те защо плюеш по свободния пазар, комунистите хич не сте свикнали да работите. Ако ГЕРБ не успее с мисията си да ни върне към комунизма, може и да отлепим някой ден, кой знае.

  Хич не искам да съм на мястото на работниците, които ще бъдат съкратени, тъй като според държавата ни е по-морално да лежат по цял ден и да взимат социални подаяния, но е неморално да работят на пари, които те са съгласни да взимат.

 36. 36 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1106 Весело

  До коментар [#35] от "pi314_":

  Приятел тази вечер гледах новините и из Европата минималната работна заплата беше 1000 евро, че на место и до 1300 стигаше! Мръсни комунисти са там да знаеш! И знаеш ли какво - не съм чул инвеститорите да бягат от там поради нечовешки високите минимални възнаграждения - просто създават работни места, които да отговорят на изискванията на пазара!

 37. 37 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alien":

  Веднъж да се съглася с теб. То бива либертарианщина, но тази на журналистите в Дневник и Капитал надхвърля всякакви разумни граници.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 38. 38 Профил на luub
  luub
  Рейтинг: 511 Неутрално

  В статията удобно се пропуска аргумента, че повишението на МРЗ е вредно, когато е необосновано голямо, примерно от 240 на 1000 лева. Имайки предвид мисленето на голяма част от дребните бизнесмени (егоизмът им) и други фактори ( масово укриване на доходи), не мисля, че покачването на МРЗ с 40 лева ще се отрази фатално на така или иначе заспалата икономиката, която все още страда от намалено вътрешно потребление.

  А от синдикатите може да се очаква много по-аргументирано искане вместо популистични лозунги. Толкова ли не могат да си намерят някой читав икономически съветник?

 39. 39 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "pi314_":

  Ако всички квалифицирани са като теб, ясно защо БГ загива

 40. 40 Профил на панайот пръчоф
  панайот пръчоф
  Рейтинг: 442 Неутрално

  pi314, още двама-трима мазохиста като теб като ми се изрепчат че съм комунист щото “плюя“ по несъществуващото жовотно “свободен пазар“ и ще ми стане съвсем лесно да престана да обяснявам че е по-добре да ти поскъпнат зеленчуците но и заплатата да ти вдигнат.. щото конкурентноспособност се подобрява и чрез по-качествени, нови и стойностни стоки. но съдейки по опитите ти за разсъждаване.. едва ли ще стане по този начин.. със здраве. и хрупай зеленчуци. никога няма да отлепиш.. поне не и докато не схванеш че сме заедно в кюпа. но за черно-бели телевизори като теб май се оказва непосилна задача.

 41. 41 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всичките статии на ИПИ са в стил "като нямат хляб, да ядат пасти". Всичките им предположения са като във вица за оня физик дето щял да предсказва резултатите от конните надбягвания: "имаме модел на сферичен кон във вакуум". Да, ама в реалността не е баш така... Икономиката не е толкова гъвкава, колкото (пожелателно) пише в книжките дето те ги четат. Нито ще фалира някой от 20-те лева, които ще дава повече на някой бачкатор, нито ще си премести фирмата в Гърция или Бангладеш за да пести пари (вие как си я представяте тая работа?). В Австралия минималната заплата е 15 долара НА ЧАС: http://www.fairwork.gov.au/pay/national-minimum-wage/pages/default.aspx - как мислите, дали някой е фалирал от това? И да е фалирал, дали неговото място не е било веднага заето от две други фирми? Безработицата в страната е три пъти по-малка от българската.

  http://ide.li/
 42. 42 Профил на drnick
  drnick
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#40] от "панайот пръчоф":

  невидимата ръка на адам смит им е бръкнала в мозъка и те не могат да мислят по друг начин...

  L'enfer, c'est les autres
 43. 43 Профил на drnick
  drnick
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#28] от "pi314_":

  "Обаче играта я играем двама - ако условията не ми харесват аз ще напусна."

  Казано от позицията на човек, който има умения, за които може да се пазари (в някакви рамки). Тук става въпрос за минимална заплата и неспециализиран труд - играта е манипулирана в полза на работодателя!
  Но дори и във вашия случай - къде ще отидете и с какъв ефект ще се пазарите за условията и заплащането на вашия труд, когато и вашите способности и умения струват десет (или сто) пъти по малко в Индия или Китай?
  А колкото до това, защо повишаването на минималната заплата е добра стъпка за българската икономика:

  http://www.huffingtonpost.com/steven-hill/henry-ford-and-the-minimu_b_38140.html

  "Ford was, among other things, a famously domineering employer and a supporter of fascists, but he was also an economic pioneer.... He saw that putting higher wages in his workers' pockets was good for his own bottom line, and good for the national economy too.
  So Ford shocked the world in 1914 when he unilaterally introduced his own minimum wage for his employees, more than doubling the average wage in the auto industry by raising it from $2.34 per day to $5 per day. As Ford put it, raising wages "has the same effect as throwing a stone in a still pond," creating an "ever-widening circle of buying" that increases everyone's prosperity."

  L'enfer, c'est les autres
 44. 44 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 605 Любопитно

  В тази статаия е само клишета!! Нищо общо с реалната ситуация у нас! Тук покупателната способност на населението е по-ниско дори от повечето африкански държави, а имаме и полосък данък. При плоския данък са онеправдани най-бедните!! Средната работна заплата у нас е по-ниска по абсолютна стойност от Китай и Тайланд, поне в сетора къдетето аз работя. Цените всички ги виждаме... Резултатите от политиката на ниските доходи и монополните цени са налице.
  А внушението е ясно- не искайте по-високи заплати , защото те не са добре за вас-работещите.
  Славова, то може, то бива, ама вашето е цинизъм! Или сте просто недоучена!?

 45. 45 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  Стига сте плюли частния бизнес!
  Ако синдикатите искаха увеличение на МРЗ да направят поне приблизителна сметка какви суми са изплатени като РЗ в частния сектор, и РЗ в държавната администрация: НС, министерства, държавни агенции, 65 000 търтеи-полицаи, Кушлевци с по 9000 РЗ, стотиците в Президенството с РЗ над 1000лв, кметства, общински администрации, губещи държавни фирми като БДЖ, субсидирани от държавата, подмяната на автопарка от мерцедеси и БМВ-та, свръхскъпи телефони на висши държавни служители......
  Колко човека работят в Президентството на Архар Първанов?
  Колко работят в МЗ, защо отново ще изпускат еврофондовете?
  Да не излезе така, че 3/4 изработеното от частния бизнес да се поглъща от държавните институции?

 46. 46 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#21] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Ясно е, че не знае:

  "в Бутан или някъде другаде в централна африка"

  Това, че не знае къде се слагат главни букви, ще го оставя без коментар.

 47. 47 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 715 Весело

  Елементарна статия, нищо ново. Скрита защита на тезата че доходите не са асиметрични, а симетрични; че "свободният пазар е "справедлив". Но в никоя икономика пазарите не са симетрични, а доходите - справедливи. А България е в категорията "провалена икономика" с гангстерски, мафиотски, корупционен, приватизационен и т.н.уродлив бизнес. Изход: вдигане на минималните доходи и въвеждане на прогресивна скала на ДОД.Елементарно, драги ми Уотсън!

  проф. д-р Боян Дуранкев
 48. 48 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  До 47
  Елементарно Дуранкев!!
  Само наивници могат да искат увеличение на заплатите в преиод на стагнация, криза и увеличаваща се безработица!
  Елементарно приятелче

 49. 49 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  До 38
  Повишаването на заплатата ти с 40 лв ще струва на работодателя ти общо около 58лв., от които ти ще получиш точно 34 лв. в повече, а 24 лв ще се внесат по разни сметки на ДБ. Работодателят ще сметне с калкулатора как да ги спести тези парички, и ще уволни двама-трима.

 50. 50 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Вчера ме мързеше да обяснявам на Зорници, форумни пропагандатори и друга паплач, защо огласената идеологема на ИПИ е най-долнопробна лъжа. В цялост, като анализ и като внушения.
  Да съобщим фактите и данните. За периода 2005 - 2009 година нормативно определената МРЗ нарастна с 60%, а средната работна заплата - с 80%. Инфлацията за периода бе 36% с натрупване, а производителността на труда нарастна с над 97%. Очевидно е изоставането на минималните доходи от ръста както на производителността на труда, така и от средните за страната доходи.
  Тази безочливост можеше да бъде подмината по-лесно, ако данните не бяха ужасяващи. За полагащите наемен труд. В общата структура на разходите, трудовите разходи бележат постоянна тенденция на намаляване на относителния си дял от максимална стойност 19,4% през 1999г., на 8,6 % през 2008г. Почти четири пъти намалява дела на социалните разходи от над 6,6% през 1999 г. на 1,6 % през 2008г. Това става на фона на разнопосочни тенденции в динамиката на материалните разходи достигнали най- високо ниво през 2006г. - 66,8% и най-ниско през 2002г. - 58% (изключение е
  „предкризисната” 2008г. с 52,1%).
  Преведено на човешки език, това изречение от изследването на БСК казва, че за десетгодишен период българският "бизнес" е успял да сведе разходите си за труд до африканските 10%. Същевременно е вдигнал "другите разходи" в пъти.
  Да цитираме пак местните барони: "Преди всичко е налице постоянно нарастване на ефективността на неговата реализация - нарастваща производителност, намаляващ относителен дял на разходите за труд в произведената промишлена продукция, по пълно обвързване с размера на изплатените реални работни заплати. Част от тези резултати се дължат на положителни промени в организацията на труда и основните бизнес процеси при частично намаляване на заетия персонал. В други случаи са налице и неприемливо ниски от социална гл. т. равнища на заплащане на труда, основно в отрасли без изгледи да съхранят предишните нива на производство."
  Който желае, може да си дръпне анализите от тук: http://www.econ.bg/analysis/article171186/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-1990-2009-%D0%B3
  В езика на една друга парадигма, тези заключения могат да звучат и така: "За десет години, скрити под мантрата "производителност на труда", направихме експлоатацията на местните говеда норма. Даже се чудим че са още живи.

  Ecrasez l’infâme
 51. 51 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#48] от "gwendolin":

  Нима? Още сме в криза?
  Що тъй?
  Да ти кажа. Благодарение на социопати, които защитават идеята, че местните овце могат да бъдат стригани до одиране.
  Местните овце обаче си заслужават дрането. Заради изначалната си тъпота и невежество.

  Ecrasez l’infâme
 52. 52 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Весело

  Да цитираме и "програмата" на Данов и сие от далечната 1997 година.
  Въвеждането на Паричен съвет и осъществяването на договореностите с МВФ,последващото дългосрочно стабилизиране на цените и икономическия растеж, ускоряването на приватизацията и други очаквани промени, ще генерират съвършенно нова среда за осъществяване на стопанската дейност в страната. Много скоро ще възникне и необходимостта от тотална преоценка на съществуващите
  режими на договаряне, държавно регулиране и формиране на заплатите в стопанската сфера. Това от своя страна, ще наложи и неизбежни промени в съществуващите индустриални отношения. Браншовите камари и съюзи, членуващи в Българска стопанска камара ще бъдат изправени пред нови предизвикателства:
  - ще бъдат елиминирани напълно някои компонентие на колективното договаряне, които понастоящем имат формален характер, доколкото обхватът на държавното регулиране на работните заплати ще се стеснява;
  - макар и постепенно и в ограничена степен, ще бъдат преодолявани прекомерните различия в достигнатите равнища на заплащане на отделните отрасли и дейности. Възможно е и възникването на противоречия и допълнителни разлики в заплащането, както в отделните браншове, така и между тях;
  - може да се очаква силен натиск срещу изоставането на равнището на заплащане, както спрямо формиралите се минимални жизнени и социални потребности, така и спрямо това на съседните страни и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ);
  - ще нараства необходимостта от координация и осъществяване на съгласувана политиката между работодателите от отделните предприятия, браншовите камари и БСК по нарастването на реалните заплати, по вътрешно браншовата и между браншова диференциация и други."
  Реализирана е програмката със съдействието на овцете. Поради тази причина, овцете на територията са най-нещтастни в света(така се чувстват), но благодарение на собственото си невежество са готови да подпомагат стригачите и дерачите със страст.
  Баф ги и у тъпите ОФсе...

  Ecrasez l’infâme
 53. 53 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  До Графа
  Не знаех, че сме излезли от кризата, и че за последните 4-5 години производителността се е удвоила.
  Всеки работодател гледа да запази добрите си кадри, и най-елементарният начин за тази цел е увеличението на зплащането. В трудни моменти той им замразява заплатите, или започва да ги намалява. За да не стане по-лошото - да ги съкрати.
  По време на строителния бум в Сл. бряг предприемачи наемаха строители от Кошарица и Каблешково за по 100лв на ден. Днес същите се молят за работа и за по 20лв на ден.
  Графе, когато човек чувства че е позценен го казва, иска увеличение на РЗ или си сменя работата (работодателя). Ако приеме, че всички те са маскари, отива в чужбина.
  Или си прави стачка. Спомням си за една стачка в "Калиакра", Добрич - роптаеха за ниските РЗ от 400лв. "Калиакра" се измести в Румъния, а работниците отидоха да се молят в "Клас оло" за 200лв РЗ.

 54. 54 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#47] от "Боян Дуранкев":

  Проф. Дуранкев, ако не беше толкова ужасно, щеше наистина да е весело. Ама не е...
  Само че, социопатите от ИПИ и кръгът либертарианските проповедници унас ще успеят да наложат тезата, че МРЗ е ненужен и вреден регулатор по същият начин, както наложиха плоския данък и повсеместното дерене на овцете с помощта на непреките данъци. Най-вече заради потресаващата неграмотност на местните идиоти.

  Ecrasez l’infâme
 55. 55 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#53] от "gwendolin":

  Това, че не знаеш е очевидно. Това, че цитираш случая с Калиакра показва само едно. Че и за този случай престираш невежество. Изместиха производството на олио в Унгария, а не в Румъния.
  Дали заради заплати?
  Ае бегай да гледаш заплатите в Унгария през 2007 и ги сравнявай с тези в България...
  От тогава не купувам Калиакра. Нито олио, нито маргарин. Подминавам продуктите им с отвращение...

  Ecrasez l’infâme
 56. 56 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 768 Весело

  Он ме лъже,че ми плаща,аз го лъжем,че му работим и така до края на БГ!

 57. 57 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Абе идиоти. Минималната работна заплата е свързана с почти всички плащания на граждани към шибаната държава!

  Ако скочи МРЗ, скача всичко - самоосигуряване, такси, комисионни, всичко. Включително и заплатите на някой пиявици!

  МРЗ трябва да се премахне. На който не ми харесва заплатата, да си намери друга работа!

 58. 58 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 502 Неутрално

  ТАКА МИСЛЯТ -ИНСТИТУТ ПО ПАЗАРНА ИКОНОМИКА..

  ПАРИТЕ НА НАРОДА ГИ ХАРЧАТ ОЩЕ СТО ТАКИВА ПАРАЗИТА ...

  БОРИСОВ АКО НЕ ГИ ЛИКВИДИРА ,И ДАДЕ ПАРИТЕ НА ХОРАТА ,СИ ОТИВА ОЩЕ НА ТИЯ ИЗБОРИ...

  ШУТА ЩЕ БЪДЕ НАЙ СИЛНИЯТ ОТ ДОСЕГАШНИТЕ..

  ФАЛШИФИКАЦИИТЕ НЯМА ДА ПОМОГНАТ..!!!

  СВОБОДЕН
 59. 59 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И защо се занимаваме с глупости от рода на МРЗ, а не се въведе почасово заплащане и минимални ставки за това?

  Ааааа защото как ще обвържем всички таксички и комисионнички на шибаните пиявици с почасово заплащане??? Трудно.

  Затова смучи на основа МРЗ и си пей. Докато не дойде някой с характер и не измете половината пиявици от масата, тая държава няма да прокопса. Наредило се всичко и смуче и смуче. И работа за 5ст. не върши. Ама ще ми смучете..... данъци - ЙОК.

 60. 60 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#50] от "Graf":

  като цитираш данни и проценти, все пак ти е ясно, че у нас тия данни са (и винаги са били) силно изкривени. МРЗ / СРЗ са просто числа, които нямат нищо общо с реалните нива на доходите. Според теб колко от тия дето по документи взимат МРЗ, действително взимат толкова?

 61. 61 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#60] от "Ментор":

  Ментор, кажи какво да цитирам?
  Идеологемите на ИПИ?
  Графиките на социопатията им?
  Това което цитирам не е на синдикатите, а е изследване на Българската стопанска камара. Това което цитирам, показва, че в държавата се шири един най-банален компрадорски капитализъм, а последиците за местната фауна се виждат през цялата гама индикатори. Образование, здравеопазване, достъп до преквалификация и квалификация....
  Да ти кажа нещо. Изкривени са, ама реалните данни са още по-фрапиращи.

  Ecrasez l’infâme
 62. 62 Профил на nikolai1111
  nikolai1111
  Рейтинг: 8 Весело

  " И изобщо съществуването на административно определена минимална цена на труда е най-голямата несправедливост, която може да се наложи на работниците, да се изисква от работодателите и да се причини на икономиката."

  Тук малко прекалихте, колежке...

  Всеки трезво мислещ човек лесно би отгатнал какво ще стане без изискването за МРЗ във която е да и страна от света...

  Въобще икономиката като всяка социална наука е наука за хора със сърца, а не за промити комерсиални мозъци, които само правят сметки и обясняват принципи и разгръщат разни теории...

 63. 63 Профил на nikolai1111
  nikolai1111
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "ясно се вижда, че ниската МРЗ в България отговаря на факта, че и производителността на труда е най-ниска."

  Да, пак работниците виновни за всичко....само дето не са само те, а основно:
  - лошият мениджмънт (доказан ужас)
  - старите технологии
  - лошата инфраструктура
  - корупция и тромава съдебна система
  ...и т.н.

  Отдавна чувам тази мантра "Вие не работите добре, затова заплатите са ви ниски". На някои хора им е много изгодно да го твърдят, но това е само наполовина истина и то в най-добрия случай.

  А я академично насочената авторка, която сигурно никога не е работила във шивашка фабрика във България, да обясни кой нормален човек след като десетилетия е бил прецакван от работодателите и от цялата държава, обезверен от цялата перспективност тук, ще продължи да работи мотивирано?

 64. 64 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Какви синдикати, какви пет лева?! Безгласни букви пред работодателите в частните фирми, а настървено скачащи срещу държавните! Кризата беше поводът да бъдат замразени само пенсиите, за което синдикатите гласуваха с две ръце. За заплатите и за доходите нека водят битка във всеки бранш, във всяка фирма, а не да дават пресконференции и да си стоят на топло в централите! Синекури!

 65. 65 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Начина по който бюджетните плащания са обвързани с МРЗ, както и факта че имаме над 500 000 държавни служители, прави увеличаването на МРЗ самоубийство , ако МРЗ беше просто минимална ставка , разговора би могъл да бъде друг. Това съм го писал 10 ки пъти и пак ще го напиша, може да се почне да се заменят социалните плащания с данъчни отстъпки, детските например , някак си лицата които плащат данъци на тая държава трябва да имат предимство пред паразитите.

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 66. 66 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Я да ви питам, как я мислите да притиснете работодателите да плащат високи заплати?

  Първо правим уточнението, че ако някой е на РЕАЛНА минимална заплата, той явно е достатъчно ниско-квалифициран та да не е интересен с нищо униклано.

  Та ако принудите работодателя да плаща на някой нискоквалифициран повече от колкото той мисли, че заслужава, то той просто ще го уволни. Това е по добрия вариант. По лошия е да закрие цялата фабричка и да се премести в Измит или още по зле - направо в Китай, Виетнам, Малайзия и прочие, където МРЗ не съществува реално или е сведена до купа ориз.

  Не разбирате ли че ако някой пройзвежда евтини парцалки, то той не може да ги пройзвежда на цена по висока от Китай. И тъй като в подобно пройзводство работната заплата е основното перо, то разходите по нея са определящите за пройзводството.

  А защо пройзвеждаме парцалки вместо космически технологии.... ами щото за толкоз ни ситига акъла. Ако бяхме достатъчно интересни като мозъци, щяха да идват да инвестират в тях. Ние обаче сме тъпунгери и затова инвестират в възможността ни да копаме без да мислим. И понеже копачите на тоя свят са много, конкуренцията за парата е страшна.

  Всичко е простичко и логично. За толкоз акъл - и тая МРЗ е много!

 67. 67 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#64] от "kirkor":

  Синдикатите са точно такива, каквито са членовете им. А членовете са типични страхливи маймуни, които героично попържат в кръчмата, намират виновници за дереджето си навред, но и на ум не им идва, че нещата зависят от тях, а не от синдикалните централи.

  Ecrasez l’infâme
 68. 68 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#66] от "niakoi_si":

  Пак ще ти цитирам числата. На БСК!
  "В общата структура на разходите, трудовите разходи бележат постоянна тенденция на намаляване на относителния си дял от максимална стойност 19,4% през 1999г., на 8,6 % през 2008г. Почти четири пъти намалява дела на социалните разходи от над 6,6% през 1999 г. на 1,6 % през 2008г."
  10% са разходите за труд в България в общите разходи, срещу 30-35% в Европа.
  Викаш, щели да ги притиснат ония с вертолетчетата и майбахите да плащат много? Като увеличат разходите им за труд от 10,2% на 10.3%
  Абе, човек се замисля, само глупави ли сте или сте пред фалит заради глупостта си.

  Ecrasez l’infâme
 69. 69 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 488 Весело

  По -куха лейка ,от това девойче,което е писало статията ,не съм срещал ,никъде по света!

 70. 70 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  До 55
  Следващия път, когато отидеш в супера, сложи очилата и погледни на етикета на продуктите на "Калиакра" къде са произведени.

 71. 71 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 488 Весело

  От Европейските страни ,мисля ,само Финландия нямат МРЗ.Просто северните общества са много социални и "ИПИ" не могат да пробият при тях-особенно с такива елементарни пропагандатори4като гореспоменатата лейка!

 72. 72 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#49] от "gwendolin":

  написаното щеше да има смисъл ако зад дадените числа имаше поне по една нула, но в момент 2011 година в България на фона цените на услугите, хранителсните стоки и горивата да се дебатира колко би било дестабилизиращо някой да получи 14 евро МЕСЕЧНО увеличение, нещо което би било по- нормално за Бангладеш или Филипините, е безумно...

 73. 73 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#23] от "Kotarak":

  Донякъде си прав,само не си съобразил ,че като се внедри машина
  отпада нуждата от поне 3-4 работника дето изхвърчат.
  А и тази машина трябва да се изплаща така че не очаквай кой знае какво увеличение на тия дето останат.Другия момент е
  ,че следствие на държавната политика последните 20-30г
  а именно физическия труд да се заплаща наравно или дори по високо от умственият почти не остана квалифицирана
  работна ръка.
  Според мен ниската ефективност идва от малките мащаби
  на работа в БГ.Ако един цех примерно за хляб има капацитет
  100 000 хляба за смяна но има заявки за 30 000 то той работи
  на 30% натоварване да ама работниците си седят смяната
  тоест плаща им се ,ама им се плаща 30% от възможната заплата
  ,че и по малко.От друга страна логиката на работодателя е
  дори да е уплътнил капацитета защо да дава тройна заплата
  от тази дето е в бранша? Ще даде с 20-30% по висока и готово.
  Просто трябва нивото като цяло да е високо но това не става от днес за утре а и липсва държавна и данъчна политика в тази насока.Въобще процеса е много сложен.

 74. 74 Профил на Окото
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:31 на 08/02/2011 от неговия автор.

 75. 75 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#31] от "lol":
  В другарете прекупвачи на едро са парете ма там не пускат
  всеки да стане прекупвач на едро .Има едни такива яки момчета с джипове те определят правилата.
  А матряла си избра за премиер един от главатарите им.
  Сега сещаш ли се за какво иде реч.В мафиотска държава
  и лявозалитащ народ заплатите винаги ще са ниски .

 76. 76 Профил на Deep Red Sun
  Deep Red Sun
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Нямало прозиводителност на труда, а защо наш седераст затвориха всичките големи фабрики и заводи и ни накараха да я караме само внос?!

  Не ми обръщайте внимание! Аз съм тъп и прост!
 77. 77 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#68] от "Graf":

  Стига си цитирал глупости бе!

  Иди и се поинтересувай в кой точно бранш се плаща РЕАЛНА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА. Говорим за РЕАЛНА, не за плащания под масата, които са съвсем друга бира.

  Плаща се предимно в браншове, където труда формира основния разход за работодателя.

  Не ми давай примери със статистиката на БСК. Тя не включва плащанията под масата.

  В БГ много малко хора са на РЕАЛНА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА. И това са все хора които са неатрактивни с уменията си. Т.е. те лесно могат да бъдат заменени с китайци, индийци или всякакви други мравки. На тези хора каквото и да правите, зорлем не можете да им повишите дохода, освен ако не ги субсидирате. КОЕТО Е ОПАСНО И ВРЕДНО за икономиката.

  Истината е в пройзводство с ВИСОКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ. Но това няма да стене с повишаване на МРЗ. Повишаването на МРЗ най много да остави още хора на шията на социалната система. Т.е. ще хрантутим още безработни. Друго няма да постигне.

  Ако ставаше с административни мерки - наистина да я направят 10000лв, минималната заплата и ще станем по райско място и от Швейцария.

 78. 78 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Още с порвите си изказани безобразни глупости икономическият гений Зорница Славова направо плаче да бъде пречукана с камъни.
  Като се повиши заплатата на 290 лв, щели сме да влезем в Топ 5...
  Излишно е да се отбележи, че месечна заплата от 240 лв. е 120 евро, тоест една надница от средната( доста ниска) заплата на европееца. При цени на храните и услугите, по-високи от тези в скъпите европейски страни, всеки млад човек ще предпочете да емигрира. Правителството пък предпочита да задържа все повече възрастни хора на работа, които, подплашени от рязкото мизеруване при пенсониране, са мотивирани да бъхтят за малко пари доживотно. Оттук безработицата се увеличава, младите хора изчезват и тепърва шокът от липса на производителност, свежест и нови работни сили ще се усеща, а пенсионери просто не може да има, възрастта неминеумо ще стига до 67 и 70 години, след това - потоп.
  Зорница Славова изявява адски готовността си да маха опашка с тази статия. Готова е да заяви колко щедра е при тази икономическа ситуация великодушно отпуснатата от правителството минимална работна заплата, равна на една надница в другите страни.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 79. 79 Профил на Окото
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:14 на 07/02/2011 от неговия автор.

 80. 80 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#70] от "gwendolin":

  Марката(това ползват американците) се произвежда и в Унгария и в Румъния.
  Та викаш, МРЗ-то било причината да побегнат от България в Румъния и Унгария, а?
  Па да видим данните.
  България, цялата 2007 година МРЗ 92.03 еу(в)ро
  Румъния, 2007 година МРЗ 115.27 през първо полугодие и 124.44 евро през второ полугодие.
  Унгария, 2007 година МРЗ 260.16 евро.
  Бе кво пиша като улав... Е ти таблицата, па ми кажи къде в Европа социопатията е в такова равнище като тук: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=earn_mw_cur&lang=en

  Ecrasez l’infâme
 81. 81 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 973 Неутрално

  11,
  Прав си, особено за големите организации. Но как да се намерят 80-90% кадърни и работещи, ако:
  - Сега безработицата е голяма, но преди, през 2008, по 6 месеца до година имаше случаи да се търси човек, който да може да включи компютър и да въведе 5 числа в готова Exel таблица, и да се явяват кандидати, които и за това не стават.
  - Всеки нов нает значи няколко месеца навлизане в спецификата, а често са нужни не 2-3, а 5-6 човека, и се е стигнало до събиране на 2-3 яко работещи(Тия хора имат някакъв максимален капацитет и няма как да работят за 6.) и още 10, които работят за другите нужни 2ма, а няма как за една и съща позиция заплатите да са с разлика няколко пъти за всеки.
  - Навсякъде по света шеф често става някой, който просто има образованието при кандидатстване или е доверен на някой по-горен(Често с идеята да наблюдава по-ниските нива да не крадат от собственика или да не саботират по-висшестоящия.).
  Та описаното от теб не е само в България. Ако не искаш да си от 2-3 работещи от 10-20 колектив, то има само един начин да стане- отиваш във фирма с 1-2 човека на твоя щат, малка, всеки да работи на максимум и т.н. Отговорността, обаче, е по-голяма, когато няма 10 човека отдел, заплатата може да не е тази в корпорацията заради по-ниските приходи и т.н. Идеален случай няма.

 82. 82 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#71] от "ham":

  Не давай пример със Северна Европа. Там живеят други хора. Българите никога няма да станат такива, така както и Гърците никога не биха могли да се доближат до ония стандарти на обществено развитие.

  Ние сме друг матриал и не можем като тях. Вредно е да опитваме!

 83. 83 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  До 76
  И сигурно щеше да си купиш телевизор "В. Търново", а не "Сони"?
  Симпатяго, ти не си ли си задавал въпроса, защо в БГ никой не инвестира в прозводство?
  Нито българския, нито чуждестранния капитал. Никой! А само в търговия, хипермаркети и МОЛ-ове.
  Защо ли?
  Защото условията в БГ не са благоприятни за инвестиции в производството.
  За съжаление.

 84. 84 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#78] от "Хан Крум":

  Хане, много те уважавам, но разбери, че МРЗ е нй-малкия проблем на държавата. Най-големият е как да създадеш условия такива, че хората да станат предприемчиви, да започнат бизнеси, да станат работодатели и да наемат други хора. Да правят средна класа. Това е разковничето на успелите държави. В восновата на пирамидата на богатите стои малкия бизнес, не корпорациите. В Япония има 2 500 000 - 3 000 000 малки фирми с персонал до 10 души. Не са само НЕК, Тошиба, Сони и Тойота. Те са само върхът, който не може без огромната основа!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 85. 85 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#83] от "gwendolin":

  можеш ли да поясниш накратко какво точно би могло да се направи за да станат условията за инвестиции в производството по- благоприятни ?

 86. 86 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Като гледам какво ви е мисленето....

  Интересно ако направим МРЗ 700лв? Дали ще цъфнем като държава. Поголовно всички българи ще са на МРЗ. И какво ще се случи?

  Отговора е елементарен - инфлационния натиск ще събори борда и всички ще се събудят милионери. Ах какъв живот беше през онази райска 1997 година.... Държавата администрираше доходите на всички и бяхме щастливи..... и гладни.

  Прост народ ей. Абе ако имате мозъчно вещество, МРЗ няма да ви интересува в личен план въобще. Ама Андрешко толкоз си може.....

 87. 87 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#74] от "Okoto":

  Не си ясен. Алчен си, но това е друга плетка. Щото, ако тия 25 калпака са ти на МРЗ ми е ясен и бизнеса ти, а и ти си ми ясен.
  По-добре без вас.

  ПП
  Дори и в кризата давам работа на повече хора от теб, плащам си данъците и не мисля, че МРЗ ще ме съброи. Ясен ли съм?

  Ecrasez l’infâme
 88. 88 Профил на Окото
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:14 на 07/02/2011 от неговия автор.

 89. 89 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 717 Любопитно

  Някой от коментиращите беше писал, че ако се вдигне прага на МРЗ, работодателите щели да изнесат производството си. И къде ще отидат, след като в Китай от Нова година МРЗ е 290 лв, например. Еми да се махат, благодарим за работодатели дето им се виждат много 270 лв. Пазара не търпи празни ниши, на тяхно място ще дойдат други, па може този път да са по със света.
  Но всъщност, много е интересен парадокса на ниското заплащане. Когато цената на труда в една икономика е силно подеценена, то това се превръща в силна пречка за повишаването на проиводителността на труда, защото т. нар. "бизнес", па бил той и "национално отговорен", няма никакви стимули от въвеждането на нови технологии, преоборудване и повишаване квалификацията на работниците. Цената на въвеждането на споменатите промени е несъизмеримо по-висока от текущите разходи за труд и са неоправдани в краткосрочна и средносрочна переспектива. А по-надалеч кой в БГ мисли?

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 90. 90 Профил на nikolai1111
  nikolai1111
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#86] от "niakoi_si":

  Повечето хора тук не са за вдигането на МРЗ, просто коментират очевидни проблеми в публикуваната статия.

  Държавната намеса трябва да се сведе до минимум, но основните икономически права на човека трябва да се гарантъират безусловно. Защото ако гарантираме само свободите, става лошо...

  Видя се какво направи невидимата ръка на пазара. Частният интерес и алчността ги има във всяка страна, но всичко трябва да е с граници. Най-пресният пример е кризата на Уолстрийт.Една умерена, но стабилна намеса на държавата е незаменима. Доказано, е че в страните със силни социални елементи като скандинавските, като цяло благосъстоянието във всички аспекти е много високо, макар това да не са страните с най-висок икономически ръст. Икономическият ръст и производителността в икономиката са само част от факторите за качеството на живот в една държава.

  Впрочем, малко встрани в темата, в кръга на черния хумор, вероятно сте чували какво значи да в България имаш гръцки работодател.... ))))

 91. 91 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#82] от "niakoi_si":

  Опа, по-леко с изказванията. Ако случайно не си чул около 1 млн българи живеят и работят в Европа. Уверявам те, че навсякъде са приемат много добре като работници, естествено с подобаващото заплащане. А недей да впрягаш каруцата пред коня. На крив работодател работниците му пречат.
  Всъщност, до известна степен може и да си прав с материала, ама според мене трябва да анализираш предимно качествата на работодателите...

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 92. 92 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#83] от "gwendolin":

  Днес в Търговище се открива нов завод на Тракия Глас за автомобилно стъкло, който е 4-тия построен там за последните няколко години. Само те са вкарали няколкостотин милиона евро в производство. Миналата година, Нефтохим откриха два нови цеха и серочистки, където в рамките на няколко години също вкараха няколкостотин милиона. Солвей Соди миналта година пусна нов котел на ТЕЦ-а, който обслужва завода. Аурубис откриха нов цех за трошене на руда. Агрополихим завършиха нова пречиствателна станция на завода в Девня.

  Наистина, повечето инвестиции последните години бяха в молове, банки и недвижимост, но хайде да не се престараваме с оплюването, ок? Ако в последните години вместо да режат ленти си бяха направили труда малко по-активно да таргетират някакви фирми и имаха нормален бюджет да привличат инвеститори можеше доста от заводите, които сега са в Унгария и Словакия да ги дръпнем насам.

 93. 93 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#88] от "Okoto":


  Ето ти долу едни графики, а ти ми отговори смислено на следният въпрос:
  Ниският БВП ли е причина за ниските и изоставащи доходи, или ниските и изоставащи доходи са в основата на ниския БВП.
  Пак ще повторя размера на разходите за труд. 10% от общите разходи.
  Къде ви е вътрешното потребление на стоки и услуги? Къде са средствата за квалификация и преквалификация? Те също влизат във разходите за труд.
  Ето ти динамичния ред:
  Таблица 3 - 6 Разходи за труд на 100 лв произведена продукция – лв по текущи цени.(Индустрия)

  1997 -13,97
  1998 -18,29
  1999 -19,30
  2000 -15,20
  2001- 14,20
  2002 -13,70
  2003 -13,00
  2004 -12,20
  2005 -10,97
  2006 - 9,75
  2007 - 9,68
  2008 -10,3
  До къде може да стигнете с такава политика? Та разходите за труд сте ги докарали по-ниско от 1997 година, когато средната работна заплата беще в продължение на месеци под 70 долара бе умник..

  Ecrasez l’infâme
 94. 95 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 768 Неутрално

  В живия живот,освен икономическа,съществува и социална ефективност.Напр.икономически погледнато по-изгодно,по-евтино е,мъртвите да не се погребват,а да се хранят с тях бедомните кучета и животните в зоопарковете и ловните стопанства,но...Както домашните животни искат хрна и различни грижи,а не само стригане,доене и впрягане,така и хората имат нужда от възпроизводство на работната си сила и относително спокойствие за утрешния си ден-не само за себе си,а и за семействовото си.Това го е открил още преди век Хенри Форд,който доброволно увеличил надницата на своите работници 5/пет/ пъти-от 1 на 5 долара и това не му е попречило да постигне много по-висока производителност,в срв.с конкуренциятя си.Наред с конвеера той създава и жилища за работниците си и др.социални благинки за тях.И чудно,но не фалирал.Ако всички работодатели постъпкват като него,не би имало нужда от държавна намеса.Не съм фен на Т.Младенов,но в случая го подкрепям.

 95. 96 Профил на svetdi
  svetdi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Институтът за пазарна икономика с поредните неолиберлни брътвежи. "Експертни" анализи за заблуда на най-потърпевшите от антисоциалните политики. Благодарение на "експертната" помощ на такива институтчета, България може спокойно да оглави класацията на неолибералните политики (парадоксално обаче съчетани с бедност),

 96. 97 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 618 Гневно

  В Дания минималната работна заплата е 0 датски крони. Такава няма. Синдикатите там са много дейни , но те съдействат хората да имат работа , а не правят вредни за работниците и икономиката предложения. В 7 страни от ЕС няма МРЗ. Намалете непосилните осигуровки и хората ще се осигуряват върху реални заплати. В Европа нямало толкова ниски минимални заплати... дрън дрън. Не разбрахте ли , че популизмът не работи. Най-зле са безработните , хората без доходи , не получаващите 240 лв. Аз си се водя на половин работен ден. Да не ме е ...л лудия да си плащам всичко. 32 процента осигуровки и 10 ДОД. Над 40% данък върху скромната ми заплата.

 97. 98 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 618 Неутрално

  96 , а преди като беше Виденов на власт и нямаше "неолиберални брътвежи" бяхме богаати...

 98. 99 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ей аман от пролетарии с каскети

  Аз викам да нареждаме работодателите до стената и разстрел. После Тотьо го правим президент, а Тренчев министър на труда, а Графа министър на финансите

  След това гласуваме 3 дневна работна седмица, минимална заплата 1500-1600лв. Работодателите да се избират с конкурс от работниците. И да могат да се отстраняват ако не ги "кефят". На работодателите се забранява да притежават МПС различно от това на работниците - това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Щото иначе развалят рахата на работниците.

  Андрешковци.

  Абе все ми е чудно, ако има човек акъл - МРЗ не би трябвало да го интересува, ама хич.

 99. 100 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#5] от "sandman":

  Точно това правят нашенските бизнесмени! Явно не седиш на една маса с тях. И не говоря за тея дето имат фирма с трима работника и 20 хиляди капитал. А тия с джиповете, дето разбират от икономика по-малко отколкото една фризьорка. Като си представиш само, че 90% от тях са купени с кредити преди 2-3 години а сега не си плащат лизинговите вноски и са ми ясни.

  До коментар [#57] от "niakoi_si":

  100% вярно.
  * Заплащането на заплатите трябва да стане седмично. Почасовото заплащане е силно препоръчително.
  * МРЗ трябва да отпадне както и всякакви безумни осигурителни прагове, които са изкуствени дори за два магазина в два различни квартала на София камо ли за различни области в страната.
  * КТ е за тотален ремонт. Сега държавата е страна по всеки трудов договор защото определя на практика всичко. Договарянето трябва да е свободно и с клаузи каквито си искат договарящите страни. Работа на държавата е да следи да се спазва вече договорения конкретен трудов договор а не да следи за еднаквост на договорите. Стига социализъм.

  Отделете време навреме.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK