Яли, пили и се веселили. И живели дълго

Яли, пили и се веселили. И живели дълго

© Иван КутузовИмало едно време една малка източноевропейска държава България. От всички страни тя най-вярно следвала братския Съветски съюз и в последното десетилетие на комунистическия режим натрупала най-много дългове - милиарди, през губещите си държавни предприятия.


След поредица неофициални фалити официалният бил обявен през зимата на 1990 г. Тогава тази държава единствена от т.нар. Източен блок наложила мораториум върху плащанията по външния си дълг, а министър-председателят й Луканов я поверил на грижите на Международния валутен фонд, който започнал да я спасява чрез заеми.


Признавайки краха на преследваната половин век цел - да построи светлото комунистическо бъдеще, тази държава, макар и неохотно, започнала да демократизира системата на управление и да въвежда пазарните принципи в икономическата политика. Но много бавно и по най-мъчителния начин. Защото продължила да субсидира губещите държавни предприятия - пряко и замаскирано, под формата на кредитиране от държавните и нововъзникналите частни банки. Така дълго време
предприятията трупали загуби безгрижно


и непрекъснато били рефинансирани с нови заеми от централната банка и държавни ценни книжа.
И така до 1997 г., когато държавата отново стигнала до ръба да фалира, затова Международният валутен фонд й наложил финансов намордник - паричен съвет, известен и като валутен борд.


Правилата му били такива, че предприятията, които поддържали съществуването си "на системи" от публичните финанси, обогатявайки преди всичко нововъзникващия бизнес елит, трябвало да бъдат закрити или приватизирани. Основната част от проблема била решена, но останали няколко големи, които държавата не посмяла да пипне още много години. Те продължили да работят на загуба, която държавата неизменно прехвърляла на гърба на данъкоплатците.


В христоматиен пример за това се превърнал комбинатът "Кремиковци". Двама частни собственици натрупали стотици милиони печалби, държейки 71% от него, докато държавата инкасирала негативите от лошия мениджмънт, счетоводните загуби и неговото източване. Нещо повече, други държавни фирми - като НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ, с години не защитавали активно своя и на данъкоплатците интерес и не търсели гаранции за вземанията си от "Кремиковци".


Продължаването на този модел много се затруднило през 2008 г., когато започала световната финансова криза и държавата трябвало да пести ограничените си ресурси за антикризисна политика. "Кремиковци" най-сетне официално фалирал, 5000 души загубили работата си, кредиторите, между които и данъкоплатците, си останали с натрупаните загуби и пак започнало търсене на купувачи. 
Но докато "Кремиковци" все пак се споминал в икономическия смисъл на думата, друго


известно зомби на прехода - "Топлофикация - София"


продължило да съществува по същия модел. И да се върти все по-надолу по спиралата, изплетена от на несъбираемите задължения на клиентите му и големите дългове към основния му доставчик "Булгаргаз". А без идея как да се преструктурира и до днес не може да инвестира в обновление на топлопреносната си мрежа и да спре поне загубите по трасето до крайния клиент.


При все че специален закон задължава дори собственици на имоти, които не са клиенти на "Топлофикация", да плащат за това, че нейните тръби минават през жилищата им. Високите загуби продължават да се "компенсират" от все по-големи и неясно как съставяни


сметки, които стават и все по-непосилни за абонатите


особено в новите кризисни времена. В порочния кръг компанията продължава да живее на ръба на неплатежоспособността, "Булгаргаз" разсрочва вземанията си по познатия модел от "Кремиковци" и когато един ден фалитът се окаже неизбежен, сметката отново ще се покрие от данъкоплатците.
Защото промени в тази държава се правят само когато положението стане напечено.


Да напомним - не по нейната воля, а с натиска от МВФ беше спряно скритото субсидиране чрез банкови кредити. Също МВФ поиска и губещите предприятия да се фалират или приватизират, същото се отнася и за 16-те източени банки, създали прослойката на прословутите кредитни милионери.


С "Топлофикация - София" обаче и днес данъкоплатците са поставени в шах - заради натрупаните й огромни задължения. А абонатите на дружеството са притиснати до стената със сметки, в чиято цена се  калкулира не само потребената топлоенергия, но и загубите от лошата преносна мрежа, битовите кражби и мениджърските злоупотреби за пълнене на лични джобове и партийни каси.


Последният пример за наглост е оправдаването и от председателя на държавния енергиен регулатор,  и от председателя на Столичния общински съвет на факта, че абонатите са платили разходи за неизвършени ремонти и понеже ремонтите все пак трябвало да се извършат, разходите за тях отново ще бъдат включени в сметките. Без да е сигурно впрочем, че ремонти наистина ще се правят.


Но ако до 2009 г. правителствата и ръководствата на Столичната община в повечето време бяха от различни политически сили, така че формално можеха


да си прехвърлят както собствеността, така и отговорността


за батака със столичното парно (спомнете си конфликта между бившия кмет Бойко Борисов и бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров), от повече от година това оправдание не съществува. Изтече и срокът на годност на говоренето за лошото наследство.


И докато данъкоплатците понасят постарому икономическите последици от казуса "Топлофикация - София", политическите последици вече имат само един адресат - партията ГЕРБ, която управлява и държавата, и Столичната община.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Всеки 3-ти селски тарикат в София е на мнение, че не могат да го накарат да си плаща сметките на Топлофикация - били големи, били неясни, били не знам си какви. Това е възможно поради халтавата съдебна система и соц. закони които толерират длъжниците, в комбинация с чисто техническия феномен на соц. строителството - т.е. не могат да отрежат тръбите на един абонат - или цялата сграда или никой.

  Няма компания която да не може да си събира 30% от вземанията и да е способна да живее без дотации.

  Как е възможно Овъргаз да продава отопление на 30-50% по високи цени от Топлофикация и да си събира сметките? или електро-разпределенията - ами просто ти режат топлото много бързо и те оставят да мислиш дали да си платиш или не.

  Топлофикация трябва да чака 3-4 години да си събере вземанията по съдебен ред, а междувременно Андрешковците продължават да се топлят и да не плащат.

  Да не коментираме пък баш-тарикатите които си правят подово отопление след ремонт и продължават да плащат само топлото на радиаторите по топломер, и т.н. и т.н.

  Драмата с Топлофикация е нагледен пример за малкия ни, но за сметка на това особено прост народ, пропит от селски тарикатлък.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 2. 2 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Добра статия. Малко не се набляга на това, че в сметките си всеки плаща за кражбите от дружеството, а това са сигурно 20-30 и нагоре % от всяка сметка(Нека сметнем следния случай- ТЕЦът тегли кредит 100 милиона евро за модернизация и от тези пари 100 милиона лева отиват за ремонти, 100 милиона се намират в сметките на Вальо Топлото. Ако има 200000 домакинства с парно, то за 10 години те имат да плащат за този кредит по 1000лв главница и примерно 500лв лихви, т.е. 150лв на година. 75 лв от тези пари са кражби, за 6м отоплителен сезон са по 12лв на всяка сметка за месец с парно отгоре САМО ЗА ОТКРАДНАТИ ТОЧНО 100 МИЛИОНА. Освен това потребителите плащат и с това, че има загуби въпреки ремонта, ще се теглят и още заеми, защото не са извършени реално всички нужни поправки или не е купена цялата нужна техника. А дали са откраднати само 100 милиона лв или са 1 милиард?). Държавните мастодонти трябва някак си да бъдат озаптени, приватизирани или закрити даже при възможност. БДЖ харчи примерно 100000 излишни за мейл форма, това са 1лв към 100000 билета в цената, а колко още са похабени така? Градски транспорт е с доказани течове за десетки милиони, купува тролей по милион и нещо. Колко според вас е това ВЪВ ВСЯКО ЕДНО БИЛЕТЧЕ? Отдавна вече тия дружества са хранилки за партии и са повече вредни за обществото. Управниците се правят на ударени, защото просто на малко хора им идва връзката как откраднати от ТЕЦа 100 милиона им бъркат директно в джоба, а все всичко е обвито в "държавни пари", "кредити вместо собствено финансиране" и т.н.

 3. 3 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  1,
  Живял ли си в жилище с газ и плащал ли си сметка за такъв? Лятно време топлата вода за семейство с бебе излиза към 15лв, зимата вече и с парно на 24/7 радиатори в 70кв.м. апартамент излиза до 150 лв някъде. Това ли са 30% по-скъпо отопление с Овъргаз? Как го сметна точно? Ако работиш в ТЕЦа, може би бих те разбрал, макар че съм с много познати в такива централи, които по-скоро да има да разказват как се източва.

 4. 4 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  "24/7 радиатори в 70кв.м"
  Само да се оправя за това, че съм бързал...
  парно на максимум, 24/7 работещо, в апартамент 70 кв.м.

 5. 5 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Гневно

  МВФ съвременният поробител обрича стотици милиони хора на бедност по света като кара проамериканските диктатори да вземат от МВФ огромен заем, който има ощо по-голяма лихва и после оставят народа да го връща!

  И тия ще ни дават акъл какво трябва да правим ай сиктир бе!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 6. 6 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Статията ми хареса много, но ми припомни и защо не харесвам Костов: "В христоматиен пример за това се превърнал комбинатът "Кремиковци". Двама частни собственици натрупали стотици милиони печалби, държейки 71% от него, докато държавата инкасирала негативите от лошия мениджмънт, счетоводните загуби и неговото източване. Нещо повече, други държавни фирми - като НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ, с години не защитавали активно своя и на данъкоплатците интерес и не търсели гаранции за вземанията си от "Кремиковци"."
  Ако ги беше приватизирал, щеше да спести десетки милярди на "данакоплатците"! Не приватизира и Топлофикация - виждате резултата! Мисля, че това е основната причина СДС в частност и синята коалиция като цяло да са на това дередже (извинете, че се занимавам с тях, ама сантименти).
  Не, че ако ги беше приватизирал сега нямаше да го ругаят за това - както за "фалита" на "Балкан" ("Балкан" не е фалирал, проверете в търговския регистър)! Фалирана е само една от дъщерните фирми - БГА, защо е въпрос с "повишена трудност"! Както и кои номенклатучици станаха милионери покрай това!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 7. 7 Профил на batekure
  batekure
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Автора добре назубрил наратива на "прехода", макар че сигурно е роден през 80-те.
  Зад всичко това се крие някаква тънко завоалирана популистка атака срещу ГЕРБ на принципа "Четем само първия и последния параграф".
  Сметките са много просто - социализъм, субсидирани публични утилитис, евтино парно за всички, рев няма. "преход" - приватизиране на част от звената до крайния потребител, надуване на цените и рев.
  Не е възможно хем Топлофикация да е частна и на печалба, хем всички потребители да са доволни.
  Автора просто изпълнява партийната линия на КРИБ.

 8. 8 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#1] от "mastikata":

  абе и това е така, но и написаното е вярно. Факт е, че как се изчисляват сметките е абсолютно неясно. Отделно, през целия отоплителен сезон плащаш дори не тия неясни сметки, ами това което топлофикация си мисли, че си потребил. Трето, хората насила са набутани в някакви задруги в които са принудени да разпределят по между си потребление + кражби. Всяко едно от тия неща е абсурдно.

 9. 9 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#1] от "mastikata":

  Преди време бях написал коментар: "

  Не знам дали има друга държава в света в която индивидуалното отопление да е по-евтино от колективното? Ще дам пример: ако се грееш на газ ще платиш около два-три ПЪТИ по-малко от парното. От личен опит го знам. Мога да дам и пример, но не искам да досаждам.
  Е, може би когато почнем да внасяме норвежки газ и приватизираме топлофикациите ще имаме парно на нормални цени. Може и за хибридни автомобили да се сетим, когато не храним тези, дето ни пробутват руски петрол! И с тока е същото."
  Понеже съм мързелив, не го пиша, а за тебе го кopy/paste специално!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 10. 10 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 450 Весело


  Хубаво казано.

  Само за да допълним картинката:

  Някога, някога, ама в някое друго някога столицата на страната щяла да се сдобие със Завод за преработка на отпадъци

 11. 11 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Аз с учудване установих че половината от заможните ми съкооператори (Редута) имат по над 1000-2000 лева задължения към Топлофикаця. Това са хора без финансови проблеми съдейки по авто-парка например. Защо не плащат? Някой да ми даде обяснение?

  Може би това е тих граждански протест срещу 'кражбите' и 'манипулациите' в Топлофикация? Не съм знаел, че живея сред толкова будни българи!

  В същото време същите будни българи нямат проблем директно да спонсорират мафията чрез застраховките си в Бул-инс, Лев-инс и компания...защо там не вземат да трупнат някое задължение с цел 'протест'?

  Защо над десетилетие всички са плащаха безропотно на монополиста БТК? Може би там никога не се е крадяло?

  Не - много просто - там за разлика от парното го има принципа - 'не плащаш' - 'не говориш'. Избора е твой.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 12. 12 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  До коментар [#11] от "mastikata":

  Цитирам автора на статията: "С "Топлофикация - София" обаче и днес данъкоплатците са поставени в шах - заради натрупаните й огромни задължения. А абонатите на дружеството са притиснати до стената със сметки, в чиято цена се калкулира не само потребената топлоенергия, но и на загубите от лошата преносна мрежа, битовите кражби и мениджърските злоупотреби за пълнене на лични джобове и партийни каси."
  Не съм се застраховал в нито една от споменатите от теб компании, но там където съм не са искали от данъкоплатците пори за ремонт на компютрите си, например...
  Това достатъчен отговор ли е за теб?
  То

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 13. 13 Профил на batekure
  batekure
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да го кажем на английски за тези които не разбират български:

  Municipalities and energy consumers recognize that centralized sources of power- owned by private stakeholders who live in distant places- often translates to higher energy costs, less accountability to communities, and poorer customer service

 14. 14 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  До коментар [#7] от "batekure":

  Понеже пишеш и на английски, ще те попитам: чел ли си "Годините на Даунинг стрийт 10" (няма да ти подскажа авторката )?
  Там подробно е описано, защо приватизацията води до ПО-НИСКИ ЦЕНИ! Не мога в един коментар да ти го преразкажа, но ако ти е любопитно, прочети!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1500 Любопитно

  "Изтече и срокът на годност на говоренето за лошото наследство."

  Ами сега!??? Закъсаха я "гражданите за европейслп развитие"...

  На Помпиерът се пада неблагодарната задача да довърши делото и да обере урожая посят още по времето на неговият ментор и идол - Правешкият мъдрец, селяк и шмекер - ТЖ, който той има честта лично да охранява и "да си води бележки" от първа ръка...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Най подходящо заглавие за тази приказка е Али баба и четиридесите разбойника.

  особен
 17. 17 Профил на european
  european
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Топлофикация-София в момента е общинска, но това не я прави по-благонадеждна. Години наред говорим за неясните и надути сметки, за загубите по трасето, за кражбите от престъпни съседи и т.н. Тук един каза, че всеки 3-ти селски тарикат не си плаща. Ами какво да правим, като София се напълни през тези години със селски тарикати? Освен да "благодарим" за това на Желю Желев. А що се отнася до Топлоикация-София, в този си вид тя няма бъдеще. Рано или късно ще фалира, защото нямаме намерение да я спонсорираме.

 18. 18 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  До коментар [#17] от "european":

  "Рано или късно [Топлоикация-София] ще фалира, защото нямаме намерение да я спонсорираме." Обещаваш ли?
  А за отмяната на крепостното право не обвинявай Желю Желев, а Царя Освободител! Поне за Русия и България де, в други държави го направиха други. После Сталин там и Червенков и Живков тук го върнаха, но слава на Бога, за малко.

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#14] от "dhk13":
  Приватизацията води до под кривата круша. Зависи как се направи. Светът познава и доста държавни предприятия ,които работят успешно. Да не би приватизацията на ВиК и електриките да доведе до по-ниски цени ?
  Кремиковци фалира заради Илия Павлов , който с години го източваше. Когато го гръмнаха щяха да правят комисия да разследва как е забогатял, па млъкнаха. Докато беше жив ги беше страх да продумат по въп роса. Стоеше на входа и изхода. Купуваше въглища, кокс и руда от Украйна и ги продаваше скъпо на завода. Купуваше продукцията евтино и я продаваше скъпо. Пред очите на цяла България.
  Нашата приватизация е зачената ин витро, износена в приемна майка и родена с цезарово сечение. Затова е малоумна.
  Иначе , авторът прави обичайните грешки : България е на около 10-то място в Европа по големина от над 30 страни - по население и площ. Не е в източна , а в централна Европа.Така показват френските телевизии. Източна Европа е северно от Кавказ , зад Волга до към Урал. Когато някой разглежда геоографски страната по този начин , значи нещо важно му е малко и той има самочувствие на дивак. Работил съм и в Азия и в Африка и винагти съм бил европеец. Освен това пряко и косвено съм си го мерил с западните образци и се чувствам добре.
  За съжаление най-често ни управляват импотентни слуги и ратаи.

 20. 20 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  сега за всички минали грешки пешкира ще обира герб,натрупаната помия да излеем заедно с нашата натрупана злоба върху герб,това ли е правилното
  че слънцето днес не се показало айде герб и боко са виновни,или че на мен някой ми развалил настроението пак те,сега тепърва ще търпим последиците от това че държавата ни е устроена наопаки още в самите основи в зародиша си кой както иска така да го нарече
  в бг всичко е на обратно дори за НЕ и ДА клатим глава в противоположна посока на това което цял свят прави по един начин
  мнооого имаме да зреем още до като си спечелим по добар живот

 21. 21 Профил на Сocos
  Сocos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "european":

  "Рано или късно (Топлофикация-София) ще фалира, защото нямаме намерение да я спонсорираме."
  Намерение може и да нямаме, ама яко я спонсорираме.
  Спрял съм парното и при прогнозно потребление "0", плащам между 50 и 100 лв. през студените месеци. Това как да го нарека? Само пладнешки обир!

 22. 22 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  До коментар [#19] от "ahasver":

  "Приватизацията води до под кривата круша."
  "Нашата приватизация е зачената ин витро, износена в приемна майка и родена с цезарово сечение. Затова е малоумна."
  Двете са цитат от теб? Нашата или приватизацията? В коментара си, ако си обърнал внимание говоря за баронеса Маргарет Тачър. И нейната ли приватизация доведе до правата кука?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 23. 23 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Като България втора няма на света, само това ще ви кажа, другари съфорумници ... и ви се чудя защо не издухате плявата, а само философствате. И ако може без отговори, че акъл от живеещи в чужбина не искате. Аз поне опитах.

  Та пиша това, защото:
  - за цял отоплителен сезон в северна Италия (в подножието на Алпите, не сме на юг) плащам 450 Евро. Това включва отопление 24 С в стаите, топла вода и готвене - всичко това на газ. Това е от края на октомври до март.
  - ако ми надвземат пари (сметките са: фактическа за 1 месец и прогнозна за 3 - идва наведнъж) - после ми ги връщат с лихва за периода. Така че гледат да не "грешат" с прогнозата.
  - и на най-възрастните и социално онеправдани жители на нашето градче НЕ им хрумва да пестят от отопление. Това е извън менталния им хоризонт. Не съществува, няма го. За разлика от положенивто на семейство млади висшисти с две малки деца в България.

  Е, гласувайте за ГЕРБ. Добро пожаловать в Болгарии.

 24. 24 Профил на batekure
  batekure
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#14] от "dhk13":

  Разбирам те напълно, но Тачъризма се отрича масово, защото има висока социална цена - най-просто казано увеличава растоянието между бедни и богати и намалява мобилноста.
  Либертарианските измислици са насочени фетишистично към БНП-то като мярка за обществено богатство.

 25. 25 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#24] от "batekure":

  Отново ще цитирам Тачър, когато "масово" английските икономисти й пращат писмо, подписано от 364-ата. Тогава министър-председателят отговара: "сега имам по един глупав съвет за всеки ден от годината, с изключение на деня на Всички глупаци..." Не смятам, че и сега критиците й са намалели...
  А за "социалнта цена" - виж за кого гласуват по нейно време по-бедните англичани! Ако Тачъризма не беше отречен (от Клинтън, Блеър и Шрьодер), сега щяхме да живеем в един по-добър свят, бъди сигурен!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 26. 26 Профил на Сocos
  Сocos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "pjw":

  Миличка, за да бъдем точни, не ГЕРБ накара хората да пестят от отопление и да студуват, а ниските доходи, с които те не могат да си го позволят. Нахалните мутри от топлофикация и топлинните счетоводства са си измислили устройваща ги схема за източване на пари от потребителите. И това е от години. Не е от вчера или днес. Но тук рискувам да се върна към изпарилите се пенсионни фондове, а това не е темата.

 27. 27 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Весело

  Добавка до коментар [#25] от "dhk13":

  И нямаше да я има сегашната криза, защото Тачър винаги казваше: "човек и държава може да изхарчи само толкова пари, колкото има"!
  Ако не си съгласен, дай ми заем!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 28. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1500 Весело

  До коментар [#20] от "ergen4ev": това ли е правилното
  че слънцето днес не се показало айде герб и боко са виновни

  Ако слънцето не се показва, то е понеже едно друго Слънце "свети" постоянно от къде ли не...

  Виж, ако наистина небесното светило не изгрее проблемите ще бъдат толкова огромни че никой няма да се присети за Помпиера...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 29. 29 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До г-н Сocos - напълно сте прав, с добавка тънкия детайл, че именно ГЕРБ бяха избрани с обещанието за трайно подобряване на стандарта на живот на българина и много, много други подобни ... нека не изпадаме в изброяване

  Истината за мен е еднозначна: лъжи, смрад и СРС-та. "Смрад" е във връзка с лъжите за завод за боклука в София - това като коментар към вчерашните новини.

 30. 30 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Едно време на комунягите за всичко и най-вече за собствената им некадърност и крадливост им беше виновен Костов. Сега е Бойко. Нищо ново под слънцето освен това, че на все по-малко хора им пука за тъпите им крясъци. Всички знаят че те само се точат да крадат и после нямат спирка.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 31. 31 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Денят отиде да спи по тих,по мек,по топъл от всякога.
  Мисълта го последва,подобно ветрогон гонен от вихъра на тревогите и лошите предчувствия.
  Гласът на отчаяние крещи, а на надеждата тлее като през сито.
  Споменът избледня като позабулено в мъгла,а чертите едва ли ще позная. Ти поиска да ме измъкнеш от тоя мъгляв облак- Затова ти е тежко на сърце,колкото повече се отдалечаваш.
  ПОмислих за гора, само за миг, проблясна като светкавица и вятърът ме сепна.Душата ми още от моминство търси празника,думите преминават само покрай ушите, а косата ми се развява но не ги задържа .Още миг, още един скок и ще рухнат лоши предчувствия.Имам само ясно чувство, че пътувам но кога?- ще стигана .
  А как искам вече да е станало, някаква безкрайна слабост ме придърпва сякаш почивам върху пепелище.

 32. 32 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 859 Любопитно

  Наистина интересна тема! Очаквам едно интервю с Трайчо и не задълбавайте моля в когенерации и тъпотии! От тях нито кражбите ще станат по-малко, нито тези които не ползват ще започнат да плащат измислените си сметки!

 33. 33 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#30] от "Свинчуга":

  ...НЕ НЕ Е БОЙКО, ПАК Е КОСТОВ, ЛИчНО БОЙКО ГО КАЗА...

 34. 34 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#31] от "yield":

  ...не само тези чуства са твои, цяло поколение млади българи са обзети от него, че нищо не им остава освен да почиват върху пепелището на мечтите си на неедно изгубени поколения...за съжаление нещата немогат да бъдат решени еднолично индивидуално имайки привидно нещо, но обкръжени от егоисично безразличие и духовна бедност...

 35. 35 Профил на mladen84
  mladen84
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като бял ден е ясно че управляващите - ГЕРБ, ни крадът през ТОПЛОФИКАЦИЯ и подобни дружества!!!

 36. 36
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:37 на 08/02/2011 от неговия автор.

 37. 37 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  Някои форумисти говорят за високата цена на "тачъризма".
  Аз бих припомнил за "високата" цена на шоковата полска терапия.
  Преди Тачър Англия бе една жалка картинка, а след нея се нареди близо до Германия и Франция.
  През 80-те години магазините в Полша бяха както нашите по време на Лукановата зима.
  Сега в Полша пенсиите са над 600 евро

  Оттук нататък можем да говорим за "меката" бг терапия. И мечтите ни за енергиен център на Балканите, и техните идеолози-"стройния" инкасатор и "социалния" президент...

  Страх, панически страх тресе всякакви управляващи от спиране на дотациите за столичното парно. Защото излязат ли софиянци на улицата, всяко правителство пада.
  И затова отоплението на столичани се плаща от провинцията.
  Да й дойде акъла преди да гласува за новите идиоти.

 38. 38 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Прегледът,който се прави в статията на преминалите години е ясен,правдив и точен и всеки нормално мислещ човек знае,че е така.Питам,къде са всички онези малоумници,които и тук ,във форума ни обясняваха,колко добър е социализма,колко развита ни била икономиката и колко престъпен е Костов и сие.Хубава или лоша приватизацията трябваше да стане.Важното е,че добра или лоша загубите и успехите са на главите на новите собственици,а не на всеки данъкоплатец.Това е най голямата печелба,тъй че противниците да не реват,че не делят с новите собственици.Питам се,обаче,защо новите собственици на Кремиковци са трупали милиони печелби,а не са си плащали задълженията към Булгаргаз идр.,та сега били близо 2милиарда..Кой е виновен?

 39. 39 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#11] от "mastikata":

  И при мен има такива "артисти" които не плащат но затова с по 2 нови автомобила на семейството , но като има възможност те си показват "Андрешковизъма" , какво да се прави , манитлитет !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 40. 40 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "........абонатите са платили разходи за неизвършени ремонти и понеже ремонтите все пак трябвало да се извършат, разходите за тях отново ще бъдат включени в сметките."

  Разбира се! И защо не, след като "добрите намерения", а не свършената работа, се издигнаха в повсеместно прилагана държавна политика и то, добре платена и доходоносна?

 41. 41 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 1004 Разстроено

  До коментар [#21] от "Сocos":

  Уважаеми, Сocos": цитирам ви : "при прогнозно потребление "0", плащам между 50 и 100 лв. през студените месеци. Това как да го нарека? Само пладнешки обир"
  Мои колега има абсолютно същият проблем като вашият, а именно 80 кв панелка напълно изолирана в Младост на нула радиаторите сметка 80 лв. Аз съм в 3 -ен 100 кв сметка за 01,2011 г 300 лв? Заплатата ми е 550 лв нето. При все, че имам пълна изолация и съм с източно изложение в Обеля, заради родителите ми пускам шибаното парно (( В мой приятел на 8 етаж отдавна отказал се да плаща парно тръбите са ЛЕДЕНИ!!!! И ЗА ТЕЗИ ЛЕДЕНИ ТРЪБИ ПАК СМЕТКА 80 ЛВ, 80 кв апартамент.
  Получава се така, че до април или май месец работим за ДЪРЖАВАТА (под формата на данъци, осигуровки) поне още 4 месеца аз трябва да РАБОТЯ за ТОПЛОФИКАЦИЯ....в случай, че съм коректен ползвател на услугата им. Нервирах се съфорумци, за финал да кажа, че повечето коментари бяха добри до тук. Ваш : Дуле Савич

  Forza Lazio!!!
 42. 42 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2345 Разстроено

  Събрали се, попсували:" и едните и другите са маскари", па се разделили и продължили да се кланят, всеки на своя си идол. Има стара поговорка:"Кучетата си лаят, керванът си върви". И какво граждани съфор'умници'?Това успокоява ли будната ви гражданска съвест? Моята не! В едно гражданско общество се търси отговорност( не според мен а според принципите на демокрацията), от всеки обещал и не изпълнил обещанието си. Търси се отговорност, включително и съдебна, от нарушилите законите, независимо от ранга им в общественото пространство дали депутати дали министри, сиреч "народни слуги"! Когато се научим да търсим отговорност от от горепосочените, тогава би имало надежда. Може би някога ...

 43. 43 Профил на mpt990
  mpt990
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#1] от "mastikata":

  Напълно съм съгласен с Вас! Не съм привърженик на Топлофикацията, но коментарите и заключенията са абсолютно верни!!! Проблемът е от една страна неефективност, но най-вече наглата простащина на средностатистическия обитател на панелно жилище.

 44. 44 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Миналата година едва в края на м. август "Топлофикация София" най-после реши да ми върне надвзетите 200 лв. При връщането обаче ми начисли лихви за забава на прогнозно изразходвана топлинна енергия. И това ако не са помияри и Комисията за Регулиране на енергийните и водни ресурси, здраве му кажи. Измет!

 45. 45 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Понеже в останалите български градове, кварталите с парно са малко, повечето от нас нямат преки впечатления, дали тия цени са големи или малки и колко би струвала тая топлина, ако бяхте на ток, като нас.
  Разтълкувайте ми, ако обичате, следните числа:
  В центр. европейска държава от бившия соцлагер, парно+топла вода, на тристаен, чинят по 180+ евро, равномерно разхвърляни на всичките 12 месеца, или общо 2200 евро. Вярно, че е по-северна д-ва, но само това ли е причината?
  Май навсякъде по света е скъпо. Тъй излиза.

 46. 46 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#45] от "pesho1921": Май навсякъде по света е скъпо. Тъй излиза.

  Хайде да престанем с басните... Какво значи "скъпо".
  Скъпо е фактор който се скалира спрямо доходите.

  Дори да са 180€ (което ме учудва), то колко% е това от доходите?

  Освен това все пак е въпрос и на ефективност, и на управление и на много други фактори.

  Живея в централно европейска държава, никога не помирисвала соца. Хем и "по-северна"... За 4 стаен амартамент около 100м2 парно+топла вода (на газ) струват между 80 и 100€ месечно като се усреднят годи6ните разходи.
  Което е по-малко от това което пла6тат родителите ми в София за изолиран 4-стаен апартамент в който не се отполават всички стаи и чиито доходи са в пъти по-ниски...

  За какво говорим??

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 47. 47 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Те статута на НДК няма да оправят, па вие искате парното да приватизират

 48. 48 Профил на beliazaniqt
  beliazaniqt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  НЕ ИСКАМ ДА СПОНСОРИРАМ СОФИЯ

 49. 49 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  "Изтече и срокът на годност на говоренето за лошото наследство." Е това е попадение в десятката. Поздрави от мен за целия анализ на Стефан Антонов

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 50. 50 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Добър анализ с точни примери-само да вметна,ако някой се наеме да прави истинска приватизация,трябва да е готов да бъде оплют като Иван Костов-е питам незлобливо-къде го този смелчага?Ние сме си страхливци като народ и затова нямаме толкова години общество и хора които да отстояват честни и ясни правила.Няма на кого да се сърдим освен на собствения си манталитет и овчедушие.Коментираме едно и също,възмущаваме се от неправдите и безобразията,но в 17,30 бързаме да се приберем в къщи/на топло,на по малко топло или пък съвсем на студено/сядаме пред телевизора с ракията и салатата и чалгаааааааааааааааа.Е,чакам да ми нащракате минусите,ама от това няма да станем общество,нито ще си докараме държавата до европейска страна.

 51. 51 Профил на poi
  poi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Правилно е отоплението в София да се покрива от провинцията. Хората, живущи в София в момента и НЕ плащащи парното си са всичките пришълци в столицата и понеже на село са свикнали да си крадат дървата и да не им струва нищо топлота , правят същото и тук.
  Старите софиянци на 99% си плащат парното , защото така са възпитани !

 52. 52 Профил на Genata
  Genata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#26] от "Сocos":

  Малко офф топик, но може и да е полезно за някого

  Аз имам едно предложение за хората които студуват, да вземат да се очовечат малко...
  1. спрете си парното и спрете да плащате такса каквото и да е към топлофикация.
  2. Изтеглете заем и си сложете дограма (този зам ще изплатите с спестените от вальо пари.
  3. Понеже нямате достатъчно пари да се санирате купете си стиропор 4см от магазина и си санирайте стените отвътре, това можете да направите сами с четене на малко форуми и няма да ви излезне 4цифрено и да се съдерете (жокер санирайте само външните стени).
  4. ако останат парички си купете климатици ако не като му дойде времето

  enjoy

 53. 53 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално
 54. 54 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  52,
  Лошото е, че след година-две ще ги осъдят за 1000-2000лв задължения заради закона и т.нар. "такса мощност". Сумата ще има и лихви и съдебни такси и ще се докара докъм 3000лв сигурно. След това ще се начисляват наказателни лихви и...
  В момента ТЕЦовете могат да прибират пари и са защитени отвсякъде, като за потребителя никой не мисли. Единственият начин е ВСИЧКИ ОТ АБОНАТНАТА СТАНЦИЯ, т.е. примерно 2 входа по 20 апартамента, да се откажат едновременно. Само едно семейство да иска парно, вече за ТЕЦа дава основание да се "защити интереса на това домакинство" и всички да плащат като попове.

 55. 55 Профил на Genata
  Genata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  не съм много запознат с закони и прочие, но не знам дали някво дружество което няма договор с теб, може да те осъди за нещо което ти не си ползвал. А и ако можеха нямаше да имат толкова длъжници.

 56. 56 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  @54 - не е така, може целият вход да се откаже от парно с решение на общото събрание с мнозинство. така че ако ти е скъпо парното, убеди 50% от комшиите си и се откажи - ама може би няма да се съгласят, защото те са тези, които крадат?
  топлофикация прибира каквото пише на топломера, а то е 9 ст/кВч (за сравнение токът е 15). като ви е по-изгодно на ток, спрете си парното, пък ако искате и на дърва се грейте.
  но защо да искате закриване на топлофикация - аз съм абонат и съм доволен. но в моя блок никой не краде - на хоризонтални разводки сме и с индивидуални топломери.

 57. 57 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  56,
  За 50% май не си прав. Да, може вход да се откаже, но при майка ми в Пловдив това стана, след като се отказаха 100% от хората(с много разправии, хващане на скрито подово отопление на човек и т.н.). До онзи момент ТЕЦът винаги казваше, че има желаещи за парно, и го пускаше, макар че парно искаха 4-5 от 24 апартамента. Това поне преди 2 години беше така.
  Не знам точно как топломерът ти отчита точно киловати. Може да имате истински устройства, каквито, обаче, не съм чул да има някъде освен в самите абонатни станции. Индивидуалните топломери отчитат нещо си, но всеки техник ще ти каже, че не са истински резултатите, тъй като не отчитат едновременно дебит вода и разлика в температурата й. След отчитането им от топлинния счетоводител става следното:
  - има някаква отчетена енергия в абонатната станция
  - всички топломери се събират, слага се някакъв % за загуби по тръбите във входа и такси на спрелите парното
  - спрямо единиците ти и дела им от сбора на всички в абонатната станция по някакви неясни никому формули ти пишат сметката
  Индивидуалният топломер:
  - не е точен измервателен уред
  - не се калиброва и тества в лаборатория като електромер или водомер(Настройват го по някакви параметри на радиатора, но това не подлежи на метрологичен контрол.)
  - не е правен изобщо да отчита това, което трябва да платиш, защото не мери нужните величини- дебит преминала вода и отдадена от нея топлина в радиатора

 58. 58 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Извинявай Б52, ама инфото ми е проверено, по 180 Е плащат хората.
  Цената няма връзка с доходите. Бензинът що е еднакъв в цяла Европа? Като им са високи доходите, що не са си го увеличили двойно спроти нашия? Нали за туй намекваш. Щото им били по-високи доходите, затуй им били по-високи цените. Хайде холан, много нелеп довод изтъкна.
  Или може би намекваш, че са няколко пъти по-неефективни и от нашата топлофикация ли? Аре прочети си пак постинга и се разбери сам със себе, какъв ти е аргумента, че не стана ясен.

 59. 59 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1500 Любопитно

  До коментар [#58] от "pesho1921":
  Сега пиша бавно, за да ме разбереш....

  100Евро макс на месец и при мен е проверено, плащам го от джоба си. Несимволично, 12х в годината и 1х изравнителна сметка.
  Не знам обаче ТИ как четеш написаото от мен.
  Разбира се че цената няма връзка с доходите. Става дука каква част (колко %) от доходите се отделят в БГ и в Европа за такива "екстри" като отопление.
  Разликата е в ПЪТИ в сравнение с БГ.

  Не намеквам че са по/неефективни на "запад", напротив, сигурен съм че са по-по-по-ефективни.
  30% от населението на града в който живея са на "парно" (топлоенергия която се пренася от разстояние), останалите са на котел (на газ или нафта) в мазето на съответната сграда.

  Разбираме ли се гега...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 60. 60 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  @58 - индивидуален топломер имам, струва 380 лева и мери точно дебит Х делта градуси.
  блокът е строен 2005 година, то от тогава насам все така ги правят - с хоризонтални разводки. ако си в панелка не става, трябва да се кърти всичко за да се преправи.

 61. 61 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Не пич, не се разбрахме. Туй за % от доходите, си е очевидно и всеизвестно, не подлежи на какъвто и да е дебат. Затуй говорех с числа. В абсолютни стойности. По 180 Е на всеки божи месец е в Словакия. Предполагам, че и твоето число е вярно, щом казваш.
  Мисълта ми е(всъщност въпрос зададох, а не твърдение изрекох), че цените и другаде са сходни на нашите и да не реват толкова шопите.

 62. 62 Профил на Old Bradyr
  Old Bradyr
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Питали Бай Брадър:
  - Борисов поиска от народа да стиска зъби поне още година, какво мислите за това ?
  Брадърът отговорил:
  - На народа му окапаха зъбите, вече стиска юмруци ...

  Повече вицове на:
  http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=bulgaria&Number=1951488916&page=0&view=collapsed&sb=5&part=

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK