Жокерът на неравенството

Жокерът на неравенството

© Иван КутузовПо време на драматичните събития в Северна Африка доста външни на арабския свят наблюдатели обясняват, че всичко, което се случва, е заради корупцията и политическата репресия. Но повишаващата се безработица, явните неравенства и покачването на цените на стоките от първа необходимост също са от голямо значение.


И тези наблюдатели не би трябвало да се питат единствено как събитията ще се отразят на региона, а също и какво би се случило в собствените им страни при подобен, макар и не толкова краен икономически натиск.


В глобален план неравенствата в доходите, благосъстоянието и възможностите безспорно днес са по-важни, отколкото във всеки друг момент на изминалия  век. В Европа, Азия и двете Америки предприятията преливат от пари, което е резултат от ефикасните им усилия да генерират големи печалби.
В същото време


"парчето от пая" за работниците се смалява


заради повишената безработица, намаляването на броя на работните часове и на заплатите.
Парадоксално, проявите на неравенствата в доходите и благосъстоянието като цяло намаляват благодарение на солидния и постоянен ръст на развиващите се пазари. Но хората в дадена страна се сравняват със своите съседи, а не с другите краища на света.


В повечето случаи богатите държави се справят добре. Световните фондови пазари се завръщат. Някои страни регистрират покачване на цените на недвижимите имоти. Ръстът в цените на стоките гарантира високи приходи за собствениците на мини и петролни полета, макар повишаването на цените на основните продукти да води до бунтове, ако не масови революции, в развиващия се свят. Интернет и финансовият сектор продължават да произвеждат със зашеметяващи темпове нови мултимилионери и дори милиардери.


Но продължаващата безработица трайно засяга слабо квалифицираните работници. В Испания, която страда сериозно във финансово отношение, безработицата вече надвишава 20%. А фактът, че в същото време правителството е притискано да предприеме нови строги мерки за справяне с дълговото бреме на страната, не помага за решаването на този проблем.


В действителност заради рекордно високите нива на държавния дълг в повечето страни


малко правителства имат поле за действие


за да отговорят на неравенството с допълнително преразпределение на доходите. Страни като Бразилия вече имат толкова високи нива на трансферни плащания от богатите към бедните, че бъдещите мерки биха засегнали финансовата стабилност и антиинфлационната политика.


Държави като Китай и Русия, в които също се наблюдават високи нива на неравенство, имат по-големи възможности да увеличат преразпределението. Но техните ръководители не се осмеляват да действат дръзко поради страх от дестабилизация на растежа. Германия от своя страна трябва да се грижи не само за своите уязвими граждани, но трябва и да намери средства за съседите си в Южна Европа.


Причините за тези увеличаващи се неравенства са добре познати. Живеем в епоха, в която глобализацията разширява пазара за много талантливите хора, но клони към дъното по отношение на доходите на обикновените служители. От своя страна конкуренцията между държавите за квалифицирани работници и печеливши индустрии не позволява на правителствата да поддържат високи данъчни ставки за богатите.


Социалната мобилност се ограничава и от факта, че богатите хора осигуряват на децата си образование в престижни частни заведения, докато в много страни най-бедните дори не могат да си позволят да изпратят децата си в училище.


През ХІХ век Карл Маркс изследва тенденции на неравнопоставеност в своето време и стига до извода, че капитализмът не може да се поддържа безкрайно с политически средства. И прогнозира, че вероятно това би накарало работниците да се надигнат и да променят системата. Като изключим Куба, Северна Корея, както и няколко леви университета в света, вече никой не приема сериозно Маркс.


Противно на неговите прогнози капитализмът доведе до още по-високи стандарти на живот в продължение на повече от един век, докато опитите да се приложат коренно различни системи се провалиха изключително бързо.


Въпреки това, щом неравенството достига равнища, близки до тези отпреди 100 години, статуквото най-вероятно е уязвимо.


Нестабилността може да се прояви навсякъде


Приблизително четири десетилетия по-рано градските бунтове и масовите демонстрации разтърсиха развития свят и в крайна сметка доведоха до дълбоки социални и политически реформи.
Да, проблемите пред Египет и Тунис днес са значително по-сериозни, отколкото в много други страни.


Корупцията и липсата на капацитет за


отговорни политически реформи са остри проблеми. Но би било много погрешно да мислим, че
съществуващите неравенства ще останат стабилни само защото са възникнали от иновации и растеж.


Как точно ще протече промяната и каква ще бъде крайната форма на новия обществен договор? Трудно е да се спекулира по този въпрос, макар че в повечето страни процесът ще бъде мирен и демократичен. Едно нещо обаче е ясно: неравенствата не са само дългосрочен проблем.


Опасенията за влиянието на неравенството в доходите вече ограничават фискалната и паричната политика както в развитите, така и в развиващите се страни след опитите им да се измъкнат от приетите по време на финансовата криза хиперстимулиращи политики.


И много е вероятно в следващия кръг на глобализацията разликата между печелещите и губещите от нея да се задълбочи още. Неравенството ще е големият жокер в следващото десетилетие на световния растеж, а не само в Северна Африка.


* Авторът е преподавател по икономика в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд. Текстът е предоставен от Project Syndicate

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 488 Весело

  Глобализацията на глобализаторите води именно към преразпределяне на националното богатство от долу нагоре, така че в крайна сметка финансите се оказват във все по-малко джобове.

  Мултинационалките печелят все по-бързо все повече, а плащат все по-малки данъци (ако въобще плащат), Уолстрийт и мегабанките хазартничат и винаги приватизират печалбите си, а социализират загубите си, подпомагани от продажни правителства. При това обикновените смъртни губят работа масово, а производствата се изнасят на места, където условията на работа са робски, като по този начин мултинационалките поддържат китайската компартия, например, която им осигурява послушни роби.

  Всичко това води до поляризиране на обществата, неравенство във всяко отношение и рано или късно - до улични бунтове, каквито вече видяхме и в Исландия, и в Европа, а сега и в северна Африка.

 2. 2 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 3. 3 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Нема коментари, като изключим некои ентусиасти....
  Кенет Рогф забива остър нож в снагата на съществуващият ред и прави констататзия след констатация, за да го докара до.... Маркс:
  "През ХІХ век Карл Маркс изследва тенденции на неравнопоставеност в своето време и стига до извода, че капитализмът не може да се поддържа безкрайно с политически средства. И прогнозира, че вероятно това би накарало работниците да се надигнат и да променят системата. "
  И продължава: Въпреки това, щом неравенството достига равнища, близки до тези отпреди 100 години, статуквото най-вероятно е уязвимо.

  Нестабилността може да се прояви навсякъде. В болт. От Дневник!(В оригинала го няма)
  Приблизително четири десетилетия по-рано градските бунтове и масовите демонстрации разтърсиха развития свят и в крайна сметка доведоха до дълбоки социални и политически реформи.
  Да, проблемите пред Египет и Тунис днес са значително по-сериозни, отколкото в много други страни. Корупцията и липсата на капацитет за отговорни политически реформи са остри проблеми. Но би било много погрешно да мислим, че
  съществуващите неравенства ще останат стабилни само защото са възникнали от иновации и растеж."

  Иначе казано, Кенет Рогоф вика, че хич не ни е нужен нито нов Маркс, нито Троцки, нито Ленин. И Сталин не ни е нужен....

  Ecrasez l’infâme
 4. 4 Профил на batekure
  batekure
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#3] от "Graf":

  как да има коментари, след като коментаторите се чудят - Рогоф от нашите ли е или не е? Уж капиталист, пък се загрижил за неравенството...

 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#4] от "batekure":

  От "техните" е , ама е с акъла си. За разлика от тях.
  Няма коментари, защото пасмината вика "уууууу..." у други, по-леки за смилане статии в Дневник. Тая предполага размисъл и знания, а агитката не е готова и с двете.

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Нарастването на социалните напрежения в арабските страни е безспорен факт,но досега криво ляво беше туширано със"запада е виновен".Само че,редовите граждани май им омръзна да ги лъготят.В западния свят социалното напрежение също расте.Дори не незабелижимо,а е доста явно.Надявам се,демокрациите в Европа помнят уроците на историята и няма да сглупят с вечно навеждане пред компаниите,за сметка на хората.Иначе току виж,изпуснали духа от бутилката.
  Нямам претенции да разбирам от политика,но най-неприятните изненади,ги очаквам от Китай.Ще поживеем,ще видим.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 7. 7 Профил на Vladimir
  Vladimir
  Рейтинг: 434 Неутрално

  човекът може да е в харвард, но демонстрира, че иска да е от по-облагодетелстваната от двете части на човечеството, за които говори, заради което и говори толкова учено, че никой да не е в състояние на го коментира - т.е. на кого говори? - на малцината, дето както казва, са имали шанса да "осигуряват на децата си образование в престижни частни заведения" - виж по-горе ) а онези "в много страни най-бедните дори не могат да си позволят да изпратят децата си в училище" - да четат и да се учат ако могат

 8. 8 Профил на ltk
  ltk
  Рейтинг: 381 Неутрално

  интелектуална маструбация...

  най-смелото му изказване: "Въпреки това, щом неравенството достига равнища, близки до тези отпреди 100 години, статуквото най-вероятно е уязвимо".

  не думай, Шерлок.

  You live and learn. At any rate, you live.
 9. 9 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До края на 80-те повечето интелектуалци по западните университети бяха леви, доста от тях останаха такива (макар новите попълнения да не са такива). Там четенето на Маркс не е заклеймено, както стана при нас. Не виждам нищо революционно в писанията на Рогоф - само страх да не би наистина да им се развали къщичката от евентуални недоволства на бедните. Египет доказа, че и най- недоучените бедняци могат да правят бунт с последствия за управляващите. Това и нашите политици трябва да имат предвид като умишлено тикат народа към все по-дълбоко невежество.

 10. 10 Профил на european
  european
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Въпреки това, щом неравенството достига равнища, близки до тези отпреди 100 години, статуквото най-вероятно е уязвимо."
  Статуквото няма да се запази такова, каквото им се иска на властимащите. Промените вече започнаха. Съвременната глобализация доведе мнозинството от хората до такива нива на мизерия, каквито са съществували по времето на Маркс. 1% от хората държат парите, а останалите 99 % им работят за жълти стотинки. Средната класа се свива дори в най-развитите страни. Безработицата расте, безпътицата при младите хора расте, печалбите на мултинационалните компании скачат нагоре. Тази конфигурация не вещае нищо добро. Бедните ще се вдигнат в защита на своите интереси. Дали ще е мирно или не толкова мирно, не смея да прогнозирам. В България всичко ще бъде спокойно. В това блато няма кой и камък да хвърли дори.

 11. 11 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 771 Любопитно

  Статията е интересна и към нея може да пълним един често предъвкван по форумите цитат: "капитализмът не е идеален, но нищо по-добро не е било измислено все още"... Като съпоставим и нарастването на населението на планетата с концентрацията на финансов ресурс във все по-малко хора и се получава една спирала... Преди години тя е работела в обратна посока - давала е възможности на бедни и предприемчиви хора да заемат подобаващо място в обществото, но към сегашния момент съдейки по спиралата в която сме влезли се вижда, че все повече хора обедняват за сметка на малкото хора, в които се концентрират финансите. Започват да се появяват и първите сигнали за ограничаване на достъпа до социални блага като здравеопазване и образование, нещо характерно за периоди далеч в миналото...
  Повечето хора предполагам са гледали и въпросната поредица "Цайтгайст", която е нещо като политически рефрен срещу съществуващия ред. Естествено голяма част от нещата са погледнати доста едностранчиво и всичко е представено така, че да се потвърди теорията заложена във филма!
  Въобще по темата може да се пише много, но факт е, че социалното неравенство по-света се задълбочава и това няма нищо общо с некадърност, мързел или лош късмет! Просто системата го налага!

 12. 12 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 771 Любопитно

  Колкото до протестните вълни в Азия - причината е огромния ценови скок на храните, което постави голяма част от населението там в невъзможност да се изхранват! Такива проблеми обаче не са характерни за целия свят, така че на този етап не бих казал, че това е началото на световна революция.

 13. 13 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 466 Весело

  Деца, идва революцията!!!

 14. 14 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Някъде четох за изследване, което показва, че 90% от населението на Великобритания е с аристократичен ген - тоест простолюдието е измряло.
  Иначе нещата са точно така - не може в 21 век да се действа с приоми от 19 век, когато до 20-тата си година е измирало половината население, че и повече, имало е многобройни войни и т.н. Тези дни покрай бунтовете стана ясно, че в Египет огромен процент от населението са хора до 25 години - само че тези хора никой не ги е ограмотил и образовал - и после защо няма работа. Глобализацията срина модели, работели векове наред, и всички държави трябва да си впрегнат потенциала, за да могат да работят и печелят повече. Китай стана фабриката на света, Индия си налага ИТ индустрията като държавна политика, и всеки вече трябва вече да се съобразява с това. Доста арабски държави проспаха ситуацията, главно поради авторитарността н а техните ръководители, и сега реват. За съжаление в БГ ситуацията е почти същата - огромна възпроизвеждаща бедност циганска пасмина, и яко набиване на пари в бетон - преди в жилища, сега в магистрали.

 15. 15 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#12] от "nqma zna4ka koi":
  "Такива проблеми обаче не са характерни за целия свят, така че на този етап не бих казал, че това е началото на световна революция."

  Това, като пожелание ли да го разбираме, или като твое (лично) успокоение?

  http://www.youtube.com/watch?v=i-B2V2l_6QE

  Гледай(те) ПОНЕ от половината нататък(13:50) видеото!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 16. 16 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Това са лаф-моабети за следобедния чай= Гладорията в египет е защото от 20 милиона преди 30 години сега мангустите са 80 милиона- а делтата на Нил си е една и съща= Америка има достатъчно гърла за хранене- за да изнася зърно на безценица и ето проблемите започват= Но джангала ще тръгне да вземе нещо от тези които имат= само почакайте малко

 17. 17 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#2] от "Mai Tai":

  10x за линка
  Апропо, това им е най-добрия превод на заглавието до момента, не ми се чете текста, понеже ги чета достатъчно пъти докато се боря с тумбата копия по вестници, които ни изтласкват зловещо в SERP-а.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Борбата с неравенството е същата фантасмагория като борбата с климатичните промени.
  "Неравенство - неравенство. Колко да е неравенството?", както би казал Емо Чолаков.
  Неравенството в обществото е двигател на човешкия прогрес, създавайки мощни мотивационни импулси в социума.
  Малко или хич неравенство - няма мотивация, няма прогрес.
  Голямо неравенство - голяма мотивация, голям прогрес. При липса на демокрация за развитие на прогреса, следват една или няколко революции, докато се стигне до демокрацията.
  Същото е и в живия живот. Там където климата е променлив има живинка. Колкото повече и по-чести промени, толкоз повече живот.
  Където са по-малко - ледена или пясъчна пустиня.
  Рогоф не нито от "наште", нито от "техните".
  Поредния добре платен социален инджинер. Много се навъдиха подобни напоследък, което си е притеснително.

 19. 19 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#14] от "rainbou1":

  Това са небивалици. Във Великобритания е имало много "ниски благородници", някои от които са богати търговци, или войници, които придобиват титлата.

  Също така, след над 500 поколения, над 99% от всички неимигранти би трябвало да имат благородническа кръв, поради кръвосмешението на нацията.

  Ясно също е, че простолюдието се възпроизвежда толкова бързо, колкото и повечето благородници (без суверена). Било е прието семействата да имат над 5 деца.

  .
 20. 20 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#18] от "k_":

  Нали знаете.. единственото равенство е в гроба
  А според мен хора, в чиито глави удря на късо, и които си плават с потока, такива хора са по-близо до гроба.

  .
 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много посредствена статия от човек който прекалено дълго е чел Маркс и Енгелс.
  Не отчита пазара изобщо, движението на потреблението.
  Отчита някаква си мобилност?
  Къде я? САЩ бяха най-мобилните и на това се крепи и модела им. Ама при над $100/барел пак ли ще са такива.
  Точно така ми звучи - като от човек който е измъдрил нещо хвърлил го е и си е взел чантичката и си е тръгнал.
  Тая боза и нашия Ангелов можеше да я напише

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#21] от "Десен":

  Американски текстове трябва да се четат между редовете.. политическата коректност не им дава иначе..

  .
 23. 23 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 783 Неутрално

  истината е, че от повечето хора на света няма нужда - прекрасно може да се мине и без тях. за да имаш хляб, трябва да го заслужиш, а при капитализма това става като създадеш нещо за другите и им го продадеш за пари (повечето хора продават единствено труда си).
  но с напредъка на технологиите от толкова труд няма нужда. например в америка фермерите са 2% от населението, но произвеждат храна за всички, защото работят с трактори, комбайни, напоителни системи... така е и в повечето други отрасли.
  само че на тези хора, от които икономическа нужда няма, не можеш просто да им кажеш - лягайте и мрете. те излизат по площадите с камъни.
  политико-икономистът, който измисли решение на този проблем, не нобелова награда трябва да получи, а специално за него да създадат нова, най-висша награда. от цялото човечество.

 24. 24 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#6] от "sandman":

  '...В Западния свят социалното напрежение също расте..." Къде са тези които са се напрегнали толкова? 90% от развиващия се свят би стегнал багажа и на мига имигрирал в тези 'напрегнати' социално държави.

  Западния свят е изживял същия сценарии през 19-ти век - глад, болести, 16 часов работен, децата са започвали работа на 7 годишна възраст, бунтове, революции и т.н. Другарят Маркс е изследвал този етап от развитието на Западната цивилизация в детайли.

  Азиатските тигри включително и Япония - да не би да са им сервирали масата на готово през 50-те и 60-те години на 20-ти век? В Китай все още започват работа и живеят на земята по ъглите на цеховете и поучават символични заплати... Къде са бунтовете и социалното напрежение 'другари'?

  Голямата разлика е че в държави от кенефен тип (не изключвам и нашата свидна татковина) липсва морал, култура и традиции, които да гарантират устойчивото развитие и да усмирят и вразумят бандитските шайки които са оседлали т.нар. 'народните маси'.

  Всяка една африканска държава страда от проблемите на Египет от повече от столетие, но понеже е далече от бреговете на Европа никой не се е загрижил чак толкова за 'неравенството' и т.н.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 25. 25 Профил на rigukuku
  rigukuku
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#21] от "Десен":

  проф. в харвард... ти разбира се си по-подготвен и сигурно въобще не си отварял маркс. бравас.

 26. 26 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 537 Любопитно

  До коментар [#21] от "Десен":Вие пазара за мантра ли го имате?

  Sic transit..
 27. 27 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 701 Разстроено

  До коментар [#23] от "Камен":

  Напълно съм съгласен с коментара ти, но без да искам гласувах с минус за него.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 28. 28 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Здравейте,

  Не знам дали г-н Рогоф си дава сметка, че като изключим 10-на социални държави, във всички останали върлува див капитализъм с наченки на завръщане към 19в и началот на 20в. Това ме навежда на следните мрачни мисли ...

  Да конкуренцията и свободата са добри, когато стават при сравнително равнопоставени стартове ... когато финансовото разслоение доведе отново до огромни класови различия, дори кастови, при което става почти невъзможно прескачането от един слой в друг, тогава спокойно може да се очаква огромно социално напрежение и колкото по-дълго то е подтискано, толкова реакцията ще е по-брутална и кървава.

  Не знам за вас, но аз това съм го учил по история в гимназията, и то за Френската Революция. Който не може да го осъзнае и го види във вълненията във САЩ в началото на 20в, вълненията във Ваймарския райх, и по скорошните от 67 - 70 ... 90 години в соц. лагера. Чичко Маркс, колкото и да не им се иска да бъде прав на някои е напипал някои истини. Е, то е същото, както Кейнс и Класиците, то се оказва май-май че нещата са циклични по-скоро спирални и се надявам да сме в разширяваща се такава, а не обратното ...

  Не може в по малко от 10% от населението да е съсредоточено 99% от ресурсите и властта на Земята. Непрестанното унищожаване на средната класа поне на мен ми говори само едно нещо ... до едно поколение ще има сериозни социални промени и колкото повече те се задържат заради алчността на някои (пари, власт ... всичко), то резултатът ще е толкова рязък и ... революционен (колко познато нали, и ще го яхнат не обикновенните хорица а такива като чичко Коба!!!). А още по-страшното е, че съвременната цивилизация има достатъчно технически средства и позволява на много по-малка група да съсредоточи огромна, почти тотална власт в ръцете си, но също така и средства за управление и контрол, над населението. В допълнение само ще напиша и средства за масово унищожение например биологични, химически и т.н. Досега в познатата ни история масите са имали преимуществото на многообразието и човешката бройка, в новия свят това вече не е решаващо и изхода от един такъв сблъсък никак не е сигурно, че ще бъде спечелен от масите ... Изводите си ги правете сами, от коя част на барикадата сте, дали сте леви, десни, зелени пембени.

  Като аргумент ще приложа зависимостта на африканските държави от западния свят, опитът засега успешен на тези от близкия и среден изток да бъдат поставени на колене, използвани са всякакви средства включително и насилствен внос на "демокрация" и дестабилизация на тези държави. Изолацията, в която са поставени икономическа и друга, не е пътят за решаване и не е начинът за справяне с тероризма, и ислямисткия фундаментализъм – уахабитски тип. Според мен политическите решения спрямо тези държави и региони е само средство да не се позволява тяхното развитие, т.к. когато имаш образование и нормален живот, семейство деца, много по-трудно е да станеш терорист, но за сметка на това по-добре можеш да защитиш правата и собствеността си отколкото един неук, неграмотен пещерняк или козар, камилар.

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 29. 29 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#23] от "Камен":

  Така е наистина - по тази причина групата свръх-богати, които Бил Гейтс събра за пръв път миналата година определиха "Ограничаването на ръста на световното население" за свръх задача номер 1 пред Света за която те ще работят и харчат пари.

  И Египет и Африка и Индия и прочие цигански държави раждат деца като 'за световно' и очакват после някой да им ги храни защото иначе ще дойдат и ще му потрошат държавицата. Егати 'бебешкия' рекет.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  Струва ми се, че има и още една тенденция - изравняване на доходите при еднаква висока квалификация в различните държави. Например един финансист или индустриялец печели почти еднакво много в Индия, САЩ или Германия. Казвам "почти", защото може да се окаже и обратно на широкоприетото. Един неквалифициран работник в България печели повече от същият в Китай, но тенденцията към изравняване е убийствена. Ако държавата се опитва за защити своите неквалифицирани работници тя ще ги обрече на сигурна безработица, когато производствата се изнесат.
  Да се върви към равенство на доходите на неквалифицираните хора в богати и бедни държави не може да се размине без тежки последици.

  подпис
 31. 31 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#29] от "mastikata":
  И къде точно Бил Гейтс е казал, че му е задачач номер едно да ограничава световната популация?
  Има много интересна и ценна презентация пред ТЕД от която се подвизават в нета изрязани и извадени от контекста думи в стил Лудо Яне, подкарано от Трактор да ви зарибяват кухите малтусиански кратуни. Човека просто има особено чувство за хумор, и аудиторията го схваща, ама вие сте на светлинни години от тия неща.

 32. 32 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#21] от "Десен":

  Абе Ангелов не е кейнсианец май, иначе за бозата съм съгласна. (имам предвид бозата на нашия икономист, тука че е точно като метнал си чантичката и недовършено, така е, ама предполагам, че повечето икономисти и бизнесмени изобщо не искат да чуят подробностите, кой обича да коментира революции, причинени от неравенства, това нещо да не напомня на 1917, много неприятна дата за повечето капиталисти, предполагам че повечето дори не им се и мисли по темата от точно този ъгъл и май на никой почти не му се иска да назове нещата, особено с препратки към Маркс, но може и да се наложи, защото броят на страните с протестиращи и (пред)революционна ситуация рязко се увеличи )

 33. 33 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#24] от "mastikata":

  Например белгийците хич не са се напрегнали.Само дето на работливите фламандци им омръзна да носят на гръб вечно безработните френско говорящи.Как да приемаме надигането на национализма в Европа?Дали щото хората са доволни,гласуват за десни партии.
  Номерата с обвинения в "другарство" все по-трудно ще минават.Промени ще има и то е нормално,инак и до сега да бяхме в ловни дружинки с кожени препаски.Статуквото не е вечно.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 34. 34 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#32] от "bette":

  Аз пък съм убеден,че Англия и Франция спретнаха революцията в Русия.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 35. 35 Профил на slow_sink
  slow_sink
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да се вкючиш към коментарите по повод
  идеит в горната статия е истинско предизвикателсто
  Те са общо човешки и поради това няма причина
  всеки от нас който го вълнува въпроса за оцеляването на днешния свят би могъл да изрази своето виждане Друг е въпроса до колко точно уважаемата публика би го разбрала
  Разбира се напълно съм съгласен с направения коментар от
  capricornicus
  Дали ще го наречем див капитализъм или социален или
  псевдо капиталистически социализъм свиването на социалното потреблениеа ще противопостави и задълбочи за в бъдеще противоречието в соц иалното разлоние
  Да се очаква обаче че в бъдеще този конфликт би могъл да се реши по примера на станалото у нас преди 20 години и стова да
  даде нужното на бедните Едвали
  Никога небива да забравяме че народите които живяха 45 год под кумунистическия строй и репресии им беше наясно касъв риск поемат с опита си да се отърват от него
  Не би могло да се прави знак на равенство че в днешни условия на свръх технологии борбата мужду бедните и шепа богати би могла да се представи съвсем упростентчеси и наивно като нова революция
  То би могло да се определи по-точно като движение на младото поколение поколението на 21-век в стремежа си да се наложи над стария консервативен ред
  И второ като противоречие което идва от нарастващото значение на някои нови екстремиски фондаметолиски движения Те биха могли да окажат много по-силна и решаваща роля в новото преразпределение на силите във изостряне на бъдешите противоречия

  Господи дайми смирение и пуслошание
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK