Стенограми на кихавиците

Стенограми на кихавиците

© Иван КутузовВеднаж женицата и нейните приятелки, които били повече от седем, заедно застанали под прозорците на господин Делио, за да подслушват. Но господин Делио изобщо не ки­хал, защото не употребявал енфие и не бил хремав. "Нито една кихавица, казала женицата, тука има нещо подозрително."


За този откъс от приказката на Джани Родари "Женицата, която брояла кихавици" се сетих, докато сърфирах през стенограмите от заседанията на кабинета, публикувани на правителствения сайт. Когато в самото начало на мандата си Бойко Борисов обеща да направи разговорите с министрите си прозрачни, идеята му вдигна почти мексиканска вълна от одобрение. Но не след дълго, още в ранната пролет на миналата година, стенограмите изведнъж окъсяха, оголиха някаква припряност и родиха логичното съмнение, че


"тука има нещо подозрително"
Броят на точките в дневния ред на правителствените заседания през последната година често надхвърля 35, а стенограмите се появяват на сайта на Министерския съвет само два часа след края им. Тази експедитивност е защитена от документирана технология на работа, която изглежда така: След докладването на проекта за решение в около 80% от случаите дебати няма. Следва реплика на Бойко Борисов: "Приема се." После - нова точка. И нито една кихавица!


На този фон само някои разсъждения на премиера по фундаментални обществени проблеми успяват да пробудят усещането за вътрешна динамика в общуването с екипа му. Ето например какво казва Бойко Борисов на 19 август 2009 г. по повод дарителството на органи за трансплантация и идеите за насърчаването му:


"Но това трябва да се обяснява на хората и то да се обясни - всъщност, когато е в тази мозъчна смърт, можеш да направиш част от теб да живее и си оставаш. И ако след време се разреши клонирането, могат да го намерят този човек,


да ти вземат от бъбрека и да те направят нов


Друг интригуващ разговор на премиера  - с областния управител на Смолянска област Стефан Стайков, се е състоял на 3 ноември м.г. Той засяга строителството на път за с. Осиково, за което кабинетът вече се е споразумял с НЕК и австрийското дружесво "Алпине Бау". Стайков въвежда теза, че строителството би могло да бъде възложено на български фирми.


"Ако "Алпине Бау" представят много висока цена за пътя, защото те работят в други категории, вие знаете това, в такъв случай ще трябва да потърсим друго решение с наши фирми", казва той. "Под наши фирми разбирате български фирми", пита Борисов. "Да, наша фирма, която да изберем, разбира се", пояснява Стайков.


Министър-председателят акцентира, че кабинетът вече си е "стиснал ръцете" с НЕК и "Алпине бау" и за това те трябва да започнат строителството. Областният управител на Смолян доуточнява, че има три варианта и "фирма, която може да направи всичко", но въпросът е за финансирането. Накрая премиерът отсъжда: "След Министерски съвет областният управител остава, тримата (с министрите Дянков и Трайков ) сядате и намирате вариант.


Грехота е 1 милиард лева да се изсипе в този регион и да се оставят хората да нямат път. Грехота е. Не че е наша вината, знаем на кого е вината, но така или иначе сме поели ангажимент и сме намерили 50% от финансирането. Така че това го направете!"
"Правилното" до стерилност съдържание на стенограмите от правителствените заседания разкрива 


функцията им на допълнителна медия,


през която премиерът да отправя посланията си към гражданите. Така например на 27 юли м.г. Симеон Дянков внезапно се отклонява от темата и сюрпризира колегите си с новина, която "сваля" в реално време вероятно направо от дисплея на лаптопа си. "Агенция "Ройтерс" съобщи, че благодарение на позитивния доклад от вчера на "Стандарт енд Пуърс" България днес има най-ниския външен финансов риск от началото на месец май", докладва Дянков.


Доволен, Бойко Борисов се обръща към министрите си: "Искам да се стремите към тези оценки." И точно в момента, в който Борисов представя "Проект на Постановление за изменение и допълнение на Постановление №324 на Министерския съвет за изпълнението на държавния бюджет", финансовият министър, който очевидно е онлайн в потока от добри новини, прави второ тържествено съобщение. "Продължават да идват новините от Европа."Блумбърг", която е другата голяма агенция, заедно с агенция "Ройтерс" току що пусна съобщение:


"Кабинетът на министър-председателя Бойко Борисов (...) е един от малкото в Европейския съюз, който съумя или по-скоро отказа да вдигне данъците, запазвайки корпоративния данък и данък общ доход на 10 на сто, което е най-ниското ниво, най-добрият данък в целия Европейски съюз", чете на глас Дянков с основателна гордост пред колегите си и премиера.


По време на друго заседание, от 3 ноември м.г., Борисов излива пред министрите възмущението си от нещо, което те така или иначе знаят. "Представяте ли си какво управление е било? Дават трасе за магистрала, правят проект, казват, че ще го финансират и ще строят, знаейки прекрасно явно, че няма да строят – само така лъжат хората за преди изборите – и в същото време изкопават огромните трапове, през които сега магистралата трябва да мине на мост. (...) Всичките тези хора прекрасно са се подготвили, защото са знаели, че ще дойдем ние и ще строим магистрали, и са казали:


Тези пиленца, докато ни правят магистралата, ние ще се нагушим здраво

с парите, които ще даде и Европейският съюз", импровизира премиерът с неоспоримия си талант да обяснява нещата простичко. Както на 28 април м.г. разяснява и защо учителите имат по-дълги отпуски: "Това са по 30-40 деца, които тичат, играят, скачат, викат, непослушни са – първо. Второ, учителят не може да седне и да си почине - той е концентриран в час, защото го гледат 40 чифта очички и попиват всичко, което прави. (...) Затова законодателят, когато е правил отпуските, е преценил, че тази работа изисква повече почивка за този човек. Иначе учителката става нервна, започва да мята тебешири – това, което виждаме по новините, започва да бие, да вика."


Подробно на трансплантациите, финансирането на процедурите "ин витро" са другият приоритет и личен ангажимент на премиера . След като кабинетът е отделил няколко десетки милиона допълнително за двете благородни каузи, Борисов е изпълнен с удовлетворение: "Мисля, че в Бояна беше тържеството, когато бяха събрани


всички, които и по време на нашия мандат са заченали


и родили за България. Това ми беше едно от най-хубавите мероприятия, на които съм присъствал."
Истинската дълбочина на неговия оптимизъм обаче е документирана в стенограмата от 17 ноември м.г.


В коментар за свързването на газопреносните системи в България и Гърция, което неясно защо при осигурено още през 2009 г.финансиране от ЕС беше подминато през 2010 и оставено за новата година, премиерът поглежда в бъдещето ето така: "Разбира се, с това, което много се радваме и се гордеем, и се надяваме, е да станем истински конкуренти на "Газпром", те вече знаят - имаме близо 20% добив на български газ. Това е също много важна диверсификация. И ако Господ ни погледне, при тези сондажи, които се правят, да излезе някакво газово находище - да се надяваме!"


В приказката на Джани Родари женицата, която брояла кихавиците, редовно ги документирала подобно на стенограми, като поставяла кръстче в тефтерчето си за всяка от тях. И когато умряла, то вече било пълно с кръстчета. Тогава хората си казали: "Гледайте, трябва да си е отбелязвала всички добри­ни, които е правила. Я гледай колко много! Ако тя не отиде в рая, значи никой няма да отиде."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Бойко Методиев Борисов - една прозрачна монологичност.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 2. 2 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 456 Неутрално

  "... когато е в тази мозъчна смърт, можеш да направиш част от теб да живее и си оставаш. И ако след време се разреши клонирането, могат да го намерят този човек, да ти вземат от бъбрека и да те направят нов."

  Фундаментално !!! Той наистина ли е такъв идиот или само се прави заради баба Гицка от Бусманци?

 3. 3 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#2] от "pjw":

  Просто си е такъв, зат'ва и баба Гицка от Бусманци го харесва, едва ли премиера познава баба ти Гицка, още по малко познава влечението й към идиоти за да се прави на идиот.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Тоя удари Айзък Азимов в земята. Удари и Галерия.

 5. 5 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 514 Неутрално

  "Тази година завод за полупроводници, догодина за цели"
  =
  "... когато е в тази мозъчна смърт, можеш да направиш част от теб да живее и си оставаш. И ако след време се разреши клонирането, могат да го намерят този човек, да ти вземат от бъбрека и да те направят нов."

  Без коментар!

 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Весело

  Не бях и подозирал за наличието на такава мъдрост в Министерски Съвет:
  "Но това трябва да се обяснява на хората и то да се обясни - всъщност, когато е в тази мозъчна смърт, можеш да направиш част от теб да живее и си оставаш. И ако след време се разреши клонирането, могат да го намерят този човек, да ти вземат от бъбрека и да те направят нов."

  Ето, как да не се гордея че съм Българин, след като такъв капацитет, такова Слънце е назначено за Гпавен Слуга!!

  "Българи Юнаци" - да приловим футболната терминология на Помпиера

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Любопитно

  ...импровизира премиерът с неоспоримия си талант да обяснява нещата простичко...

  Пусто си спомням и един друг "водител" от недалечното минало, който има6е този маниер на "народня6ко" говоре^не и чиито "авторитет" бе аналогично "неоспорим".

  По ирония на съдбата ББ е имал възможност да се учи от ТЖ "от първа ръка". И като матрЯлът ги харесва по подобен начин...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Весело

  Поздравления на Автора!

  Хубаво е че Л*бослава Русева не е единственото иронично и аналитично перо на журналистиката (при Дневник и в БГ).

  Живи и здрави да сте!!

  "В приказката на Джани Родари женицата, която брояла кихавиците, редовно ги документирала подобно на стенограми, като поставяла кръстче в тефтерчето си за всяка от тях. И когато умряла, то вече било пълно с кръстчета. Тогава хората си казали: "Гледайте, трябва да си е отбелязвала всички добри­ни, които е правила. Я гледай колко много! Ако тя не отиде в рая, значи никой няма да отиде."

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Великолепно и в най-добрите традиции на Дневник! Все така безкомпромисно и аналитично! Успех!

 10. 10 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Поздравления за Спас Спасов - изключителна статия!

  Поздравления и за Иван Кутузов - чудесна илюстрация!

  Трябва да призная, че моите възторзи има и личен могив, защото с тази статия авторът й измива "срама" от моето чело.
  Нека да обясня.
  Преди два дни в статията: "Бойко Борисов: Няма да строим АЕЦ "Белене" по руската цена " аз изразих мнение, че

  "Всеки нормален българин трябва да изпитва срам, че начело на държавата ни стои такова недоразумение...
  Бойко е една кръгла нула.
  От произволно избрана извадка от 10 българи, 9 са по-умни и по-образовани от Бойко Борисов.
  Той е един продукт на медиите, които 5 години го въргаляха по екраните на ТВ и страниците на вестниците. А иначе си е прост, мързелив, неграмотен. Освен това е и лъжец. Дрънка, че дядо му е бил убит от комунистите , но това не му е пречило да стане член на БКП! Как стават тези работи?! От мързел завършва само Симеоново, при това за пожарникар. Става пазвантин на Тодор Живков и на Сакскобурготски, което значи , че е от верните най-верен...комунист.
  Самият той казва, че в живота си е прочел една книга (Винету) и е написал само едно нещо - едно писмо до майка си...
  Ами това е изключително прост човек. Още като го погледнеш и ти е ясен...
  Повтарям: Бойко Борисов е прост, нискообразован човек, който е издигнат до този пост по волята на скрити сили - най-вероятно ДС!
  При нормални обстоятелства, в една нормална страна, той щеше да люпи семки в двора на Пожарната.
  Но за съжаление, България днес не е нормална страна и той е наш Премиер."

  След което бях "размазана" от форумните почитатели на Бойко Борисов.
  Няма да цитирам всичко, но само едно обръщение към мен като илюстрация за нивото на "диалога"
  Ето как един форумец се обръща към мен:
  "Много си се разпищолила днес ма,шундо червена!Личи ти от далече накъде ти е обърнат спаружения реалистичен задник!Бойко бил нула!Говедо колхозно!"
  Всичко това може да намерите тук:

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/02/08/1039448_boiko_borisov_niama_da_stroim_aec_belene_po_ruskata/?ref=id

  Ето защо приемам статията на Спас Спасов като ценна подкрепа в моя полза.

  The best way out is always through Robert Frost
 11. 11 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Борисов е прав относно възможностите на клонирането. Талантът, написал материалчето и дежурните апологети във форума са доказателство, че клонинги могат да се получат не само от части на тялото ( като бъбреци), но дори и от отпадъчни продукти. Има какво още да се желае по отношение на качеството, но важното е, че началото е сложено...

 12. 12 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#2] от "pjw":

  Всъщност аз бих го изтълкувал позитивно. Все пак Б.Б. знае какво значи думичката "клонирам".

  Всъщност това, което той описва не е невъзможно. Овцата Доли е клонирана от възрастна соматична клетка (в този случай от млечна жлеза, но по принцип клетка от всеки един орган - включително бъбрек - би могла да бъде използвана).

  Но - както явно и Б.Б. знае - опитите с хора са забранени в момента.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 13. 13 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dante":

  Всъщност, да, май ще се окаже, че журналистчето списало статията, "умникът" от постинг #2, както и тези които са му нащракали плюсове не знаят, че по принцип от всеки един орган може да се клонира. Явно нивото на мат'ряла наистина е зле щом Помпиерът бие с интелект.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:09 на 10/02/2011 от неговия автор.

 15. 15 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dante":

  До коментар [#13] от "Nikolay UK":

  Отделни органи все още не могат да се клонират, защото все още не може да се управляват една група хокс гени, както не може да се управлява синтеза на група белтъци - ДСКАМ. Далеч сме и от клониране на здрави хора предвид таломерите (участъците в ДНК, определящи броя деления на клетката). Та точно "нов" няма как да те направят, все ще те правят стар, както беше и при овцата Доли.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 16. 16 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nikolay UK":

  Здрасти, Николай! Радвам се, че забелязваш дребните неща! Само, please, не разчитай, че като ти вземат от бъбрека, ще „те направят нов”. „Помпиерът” е в позиция да обещава всичко, а рискът да не се случи нищо става все по-голям!

 17. 17 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Danke, Dante! Ценя всяко мнение!
  А ако след приноса към теорията на прераждането от дарен бъбрек, вземем да пуснем и конкурентен газ, тогава наистина може до спрем да се замерваме с тебешири!

 18. 18 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#15] от "petka":

  Информацията ти за теломерите не е актуална. Има успешни експерименти за удължаването на теломери ин виво при бозайници (http://www.guardian.co.uk/science/2010/nov/28/scientists-reverse-ageing-mice-humans).

  Не твърдя, че утре някой ще клонира човек - просто, че няма да е изненада. Въпрос на време е (ако се вдигне забраната по-скоро години, а не десетилетия) да се остранят отделните "бъгове" в протокола.

  Но това за теломерите и хокс гените е дискусия за хора, които поне малко разбират от молекулярна биология. Постингите определено са на хора които намират самата идея за смехотворна. Но смешните са те.

  Изобщо помпиерът го избират защото си е такъв матр'яла.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 19. 19 Профил на GAVI
  GAVI
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Супер, евала на автора, както се казва

 20. 20 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#16] от "Спас Спасов":

  Здравейте Спас. Признавам критиката ми към Вас като автор е може би прекалено злъчна - за което се извинявам. Но самият факт, че повечето от постингите от многото цитати в статията се хващат точно за този показва, че повечето от постващите, както изглежда и Вие, намирате цитата на Б.Б. за смехотворен.

  Прост или не в случая (както отбелязва и [#11]) Б.Б. е прав - може да се клонира бозайник от клетка от възрастен орган - и това вече е направено с повече от един вид. С хора не е правено, най-вероятно (и тук Помпиерът пак се оказва осведомен) защото е забранено.

  Изводът ми е, че присмивайки се на "непросветеността" на Б.Б. много издават своята собствена.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 21. 21 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nikolay UK":

  И ти не разбираш, мой човек. Прочети публикацията: това са мишки, на които по изкуствен път им е развален механизма за поддържане на теломерите, и те остаряват изключително бързо. И след като механизма бъде възстановен при възрастни мишки с този дефект, те се "подмладяват" за броени дни. След което ги убиват, тоест не знаем нищо за каквито и да било странични ефекти.

  Отделно, еднояйчните близнаци също са "клонинги", но естествено нито имат еднакви характери, нито еднакви спомени. Тоест дори и да клонираш човек, в най-добрият случай това ще е негов близнак.

  Дори не знам защо ти ги обяснявам тези работи. Ако смяташ, че неграмотността не е порок за упрявляващите, това едва ли ще се промени.

 22. 22 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#21] от "poik":

  В по-горния постинг казвам "има успешни експерименти за удължаването на теломери ин виво". Кое в цитираната статия те кара да твърдиш, че това не е вярно?

  Споменавам теломерите само защото [#15] поде тази тема.

  Апропо, скъсяването на теломерите съвпада с възрастта при повечето видове. Имаме отново традиционната дилема дали става дума за корелация или каузация - това още никой не го е обяснил. Също не е ясно дали скъсяването на теломерите е причина за състаряването или следствие от него. Връзката на теломерите със стареенето е още по неясна и поради факта, че има видове (Oceanodroma leucorhoa) при които теломерите се удължават с възрастта.

  Като репликирах [#15] реших да не се впускам в такива подробности защото ми беше ясно, че той просто рециклира едно все още популярно (но остаряло) схващане, че скъсяването на теломерите е необратим процес, който определя процеса на стареене. Както посочвам - първо процесът не е необратим, и второ не е ясно каква е ролята му при стареенето.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 23. 23 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#21] от "poik":

  И да, разбира се, че клонингът няма да е същия човек. Това е както стара тема (nature vs. nurture), така и нова (епигенетиката). Но това (по специално за еднояйчните близнаци и за ролята на социалната среда) е ясно и на баба Гицка от с. Гложене. Никой от постингите не е изтълкувал думите на Борисов в смисъл, че това ще е същият човек със същите схващания и предпочитания и т.н. Те му се смеят, че си е втълпил, че от бъбрек може да се клонира биологически идентично копие. А смешните са те.

  Едно време Ясен с блога си в Капитал се опитваше малко да
  просвещава в областта на науката, но от коментарите става ясно, че положението си е наистина доста тежко.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 24. 24 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#21] от "poik":

  Неграмотността е порок за всеки. Особено, когато става дума за човек с власт. Имам предвид и хората от четвъртата власт.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 25. 25 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Nikolay UK":

  Скъсяването на теломерите е един от много процеси, свързани с остаряването. И наистина, ние не знаем за него почти нищо, нито за остаряването, нито за механизмите на живота.

  И на мен не ми се задълбава в подробности, но понякога те са важни. Не знам биолог ли си, но относно статията: теломерите не са удължени, а изкуствено скъсени, а след това върнати до почти нормални размери. Ако не разбираш разликата, ето ти и една аналогия: идвам аз при теб и ти взимам портфейла. След това изваждам каквито пари имаш в брой и ти ги връщам. Редно ли е да кажа, че съм ти дал пари?

  И все пак, какъвто и напредък да отбележи науката в близките години, това едва ли ще направи ББ по-умен. Не виждам как някакви научни "факти" променят това.

 26. 26 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#21] от "poik":

  Задълбах тук, но да допълня:

  Б.Б. не ми е особено приятен. Той дава много поводи да му се смее човек. Интелигентния майтап над неук човек може да има развлекателна стойност. Но простоватият присмех от един неук на друг неук изглежда жалък.

  Затова и "интелигентните" коментари за това, колко глупава е репликата на Б.Б. за бъбреците будят у мен само съжаление.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 27. 27 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хаха, а за Ясен по-добре да не си говорим. Глупостите дето ги пишеше само той си знае откъде му хрумваха. Наистина, хората ги взимаха на вяра, което е доста страшно. Това, което ме плаши, че и Бойко Борисов много българи му вярват, нещо, което за мен е непонятно. Единственото ми обяснение е, че хората се умориха да търсят непрекъснато нови истини, поколението, което беше в разцвета на силите си при промяната и гласуваше за СДС остаря и се обезвери, а младите с грам мозък се спасяват кой накъдето може.

 28. 28 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За да не остана недоразбран: Ясен Пекунов умираше да пише статии по теми от биологията и особено еволюцията, но знанията му бяха много ограничени, вижданията почти религиозни, а писанията му пълни с ФАКТОЛОГИЧЕСКИ грешки и откровенни измишльотини. Добре, че някой в Капитал се усети и го разкараха.

 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#25] от "poik":

  Ама никой не иска теломери по-дълги от нормалните. Нека да не стигаме до нелепи дискусии.

  Хората са направили елегантен експеримент с който да демонстрират обратимостта на процеса и съпътсващите благоприятни ефекти както на молекулярно, така и на фенотипно ниво.

  Много ясно, че това е само един начален експеримент - за да се стигне един ден до клинично приложение ще трябва да се свърши още много работа.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 30. 30 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#28] от "poik":

  Ясен, наистина имаше яки изцепки - и аз здраво съм го бъзикал във форума на "Капитал". Не ми липсва той, а самият факт, че като не го заместиха с никой де факто спряха рубриката. Става така, че здание като Капитал което предендира да е сериозно няма science editor. Ако Капитал няма кой да има? Труд? 24 часа?

  Ето това е и една от причините да намирам оригиналниченето над репликата на Б.Б. всъщност за потискащо.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 31. 31 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#2] от "pjw":

  Не, това е той - политик с въображение и визия. Мутрата - мечтател. Това само по нашите земи е възможно.

 32. 32 Профил на politika
  politika
  Рейтинг: 470 Гневно

  Всеки народ си заслужава управниците!!!! "Боко туй,Боко унуй"-"народ- мърша" го е избрал да ни води и управлява но преди това Софетата-мърша го избрахте да ви е кмет и София стана мръсна,без завод за мръсотий и сборище за мръсни хора!!!Как се радвахме тогава...а сега РЕВ.............

 33. 33 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nikolay UK":

  Както вече казаха, идеята да те възкресят същия е смехотворна, примера с еднояйчните близнаци е най показателен. На това се смеят повечето и това казва "прескъпия" ни премиер., което издава, че знанията му в областта са добити от евтини научно фантастичи филми. Не случайно споменах ДСКАМ белтъците, те са важен фактор в създаването на междуневронни връзки (и не само), но именно този механизъм може би управлява и процесите по изграждането на личността.
  Няма нищо по лесно от клониране, но това не е "да те направят нов". Това е смехотворното.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 34. 34 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Да вземат да го канонизират приживе и да излиза предсрочно на пенсия. Защото в България има достатъчно глупаци, които ще го избират и подкрепят до второ пришествие!

 35. 35 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 418 Разстроено

  До коментар [#34] от "kirkor":

  Много си прав , за съжаление - в България има достатъчно глупаци, като доказателство за това е предаването на властта в ... пипалата на ГЕРБ !

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 36. 36 Профил на ivanof
  *****
  Неутрално

  Може да е такъв, или онакъв, но той е човекът, който махна гнусните Сергей и Доган от власт. Така, че, търпете или извадете нещо по-добро. Факт е, че има няколко свестни министри, това не е малко и почти не се е случвало в последните 66 години.

 37. 37 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "ivanof":

  Не ги махна той, НИЕ ги махнахме, с нашите гласове. Той беше просто най-малкото зло, не мога да говоря за никой освен за себе си, но моят глас беше против БСП и Доган, а не за ГЕРБ. А и до ден днешен не съм видял (макар да съм търсил) причини да си променя мнението. А колкото до свестни министри, ББ управлява толкова еднолични и първосигнално, че успява до голяма степен да неутрализира положителния им ефект.

 38. 38 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 418 Разстроено

  ГЕРБ изобщо не са по- добри от които и да било от предишните!
  Напротив- много по-зле са от тях ..-.

  Ама матриала памет няма.Той само слуша и гледа ТВ-то ,което показва някого постоянно и след това,омагьосан от дългото гледане на ТВ-то и гласува и ето ти резултата.

  Искра Федосова не се ли опита да промени закона за нотариусите в интерес на своята лична фирма?
  Депутат на ГЕРБ не пробута ли в „Държавен вестник“ фалшифициран текст в полза на наркобизнеса?
  Шефката от ГЕРБ на комисията по земеделието – крупна арендаторка не искаше ли да обсеби за себе си и себеподобните правото да изкупват с предимство земите на бедните селяни?
  Румяна Желева не се ли провали, защото в Европа не й мина номера да ги измами с фирменото си участие, нещо, което тук за ГЕРБ е обичайна практика, прилаган от не един и двама нейни съпъртийци?
  Ами Лъчо Безмозъка от какви подбуди се опита да закриля митничар със съмнителен произход на богатствата му?

  За горчивия опит на Словакия със спецсъда разказва председателят на техния Върховен съд ето тук:
  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=21836
  Поствал съм го и преди, но този път предупреждавам, че това не е четиво за милицонери, а за мислещи хора

  Ето едно видео с което да припомня на хората който продължават безусловно да вярват на брътвежите на най уродливата и безпринципна коалиция в новата ни история.Вижте най верният поддръжник на Борисов и Цветанов, и преди да напишете следващият си коментар или да поставите минус на този помислете,защото това е истината,тези хора ни управляват в момента.Приятно гледане

  http://www.youtube.com/watch?v=OG4PFDy14EI


  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/2.jpg

 39. 39 Профил на az
  az
  Рейтинг: 420 Любопитно

  Боико не се справя засега,трябваше да изправи Гоце,Станишев,Р.Овчаров,Доган и още някои до стената.Да си понесат наказанието с доживот и конфискация на цялото им имущество на тях и всички съпартиици и хората ще гласуват за него докато е жив и национален герои ще стане. Нищо повече не се иска.))))

 40. 40 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Нито във защита, нито в нападение ще дам малко хляб за размисъл.

  Буш дали е по-умен от Бойко? Управляващите са медийни палячовци. На нас проблема ни е "администрацията" на палячото.

 41. 41 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Това, че светиня Му знае за клонирането и термина клонинг въобще не го прави по-умен. Моля не вадете определени думи, изрази или по принцип правилни съждения от контекста на невъобразимото невежество, което струи от слънцето на всички слънца.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 42. 42 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 418 Неутрално

  таз година бойко догодина клонинги от бойковчета- най лесно се клонират понеже липсва най-трудната част за клониране -мозъка.
  да ни е честито новото светило на науката- професор боко боков.

 43. 43 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Ексминистър Нейчо Неев от "Кабинета Беров" беше казал: "Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер".

  За г-н Борисов би трябвало да кажем: "Егати премиера, щом за две години още не е успял да съсипе държавата докрай".

  Във всички случаи поне не пести усилия в тази посока.

 44. 44 Профил на Хиндо Ташаклийски
  Хиндо Ташаклийски
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Не бях влизал в този форум повече от година, защото ми беше писнало от мъдурокрепачи на борисов - само да се появи една крива дума, и всички реагираха като кучетата на павлов - комунисти, ченгета, резняци и прочие.
  приятно съм изненадан - след бягството на ивчо прокопиев не само форумът е станал нормален, но е журналистите вече гледат на управляващите критично.
  ха доно продължите така

 45. 45 Профил на Old Bradyr
  Old Bradyr
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Питали Бай Брадър:
  - Борисов поиска от народа да стиска зъби поне още година, какво мислите за това ?
  Брадърът отговорил:
  - На народа му окапаха зъбите, вече стиска юмруци ...

  Повече вицове на:
  http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=bulgaria&Number=1951488916&page=0&view=collapsed&sb=5&vc=1

 46. 46 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#33] от "petka":

  Хайде-хайде. По-горе ([#15]) казваш "отделни органи все още не могат да се клонират" и, че "няма как да те направят нов, а само стар" (апропо това, че овцата Доли се е родила по-стара е само спекулация), а тук изведнъж се извърташ - "нямало нищо по-лесно от това да те клонират". Май трябва и да се чете, преди да се пише

  Както казах по-горе, това че и еднояйчните близнаци не са идентични е ясно на всеки, понеже всеки е виждал еднояйчни близнаци и знае, че макар изключително сходни, те не са идентични. Аз поне съм убеден , че баба Гицка, че го знае

  Дали нейният любимец Боко в това отношение прави изключение от широките народните маси няма как да знам - горният цитат не ми дава основание да го тълкувам по този начин.

  Бойко наистина е простоват, но като гледам нивото в този форум хич не се изненадвам, че се е оказал премиер.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 47. 47 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#46] от "Nikolay UK":

  С какво трите посочени от теб твърдения си противоречат? "Не могат да се клонират органи", "не могат да те клонират нов", означава ли, че "не могат да те клонират"?
  Явно действително нивото на някои форумци е много ниско....

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 48. 48 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Не знам на какво се чудите или възмушавате?
  Нима не беше ясно какво ни чака и преди избирането на ББ с такова мнозинство, че да управлява?
  Нима това не беше най-скъпия( в началото ) и най-дълция медиен проект( не само медиен и още продължава)?
  Има една хубава поговорка :
  "Не е луд този който яде зелника, а този който му го дава!"
  и още една :
  " иди сдеца на баня , да ти изядат сапуна"
  Е, какво да очакваме дадоха му зелника и той си гризе сапуна!
  А за тези които му го дадоха и го заведоха остават само сапунените балони!
  Да аме те си ги пукат и се кефят:
  - Добре, че е Бат Бойко, че пуска балончета да ги пукаме!
  Ей това е положението, "матрял", народ, електорат както ида го наречем , той си харесва детето на което играчката му е държавата България!
  А детето обича да си играе с ОГЪН!!!
  Дали трябва пак да ни изгори чергата, както през 1996 и 1997. че да му светне на природонаселението!?!

 49. 49 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#47] от "petka":

  Не бе, Петка. Противоречиш си, като първо издекламира щампите за теломерите, спекулацията за причината за преждевременната смърт на Доли и откровено невярното твърдение "от орган не може да се клонира" (в което заблуда явно са се препънали както автора на статията, така и много от постващите). А в по-следващия си постинг твърдиш "от клонирането по-лесно няма". Айде, реши се най-сетне за едно от двете

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 50. 50 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Не съм казвал "от орган не може да се клонира", а че орган не може да се клонира. Чети, друже, чети.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 51. 51 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Воят, който се надига срещу Борисов и правителството, все пак е доста по-напомпан от необходимото. Иска им се на някои предсрочни избори, и здраво работят по въпроса, чак елсплозии трещят. Може и да им липсва капацитет, но за сега не могат да се мерят по корупция, наглост и бездарие с тройната коалиция, която ни управляваше. А ако към нея се прибави и АБВето, ще стане страшно. Така че умната българи, аман от грешки.

 52. 52 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#51] от "fribble":

  От кога тъпоумни глупаци започнаха да " раздават акъл " ?

  Господи
  Ела
  Разкарай
  БОКЛУКА ! ...

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 53. 53 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#50] от "petka":

  В цитата в статията думата "клонирам" означава процес който завършва със създаването на нов индивид от вида хомо сапиенс. Хайде да не измисляме нови значения. Никой не е говорил за клониране на отделни органи. Или ти коментираш друга статия?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 54. 54 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#41] от "serafin":

  Не, разбира се. Но като ще се смееш на невежа прави го по интелигентен начин. Иначе, не е смешно и постига обратен ефект.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 55. 55 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#40] от "sasvirco":

  Абсолютно съм съгласен. Б.Б. е българския вариант на Буш. И както простолюдието в САЩ избра Буш два пъти, така и простолюдието в България избра Борисов. Засега само веднъж.

  Какво е необходимо за да не бъде избран Б.Б. втори път? Необходимо е да се появи привлекателна алтернатива - човек, който съчетава интелект и харизма. Харизма означва да бъде разбран и харесан както от университетски професор, така и от бабата, която продава терлици на пазара.

  В момента този човек го няма. Има хора, които биват разбрани и харесани само от бабите и такива, които биват разбрани и харесани само от хора с образование.

  Липсва сечението на двете множества. Докато то не се появи страната ще я управляват хора като Борисов.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 56. 56 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#53] от "Nikolay UK":

  Коментирам коментари под статията, освен самата статия, в самата статия се казва "да те направят нов", значението на което е, че ББ има предвид да се пресъздаде именно конкретния загинал индивид, не е "да направят твое копие" нито е "да направят твой брат еднояйчен близнак".
  Братле, или имаш проблеми с разбирането на прост текст или се правиш на ударен за конкретния пример. Предполагам, че е второто.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 57. 57 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Невероятно!
  Дами и господа, Бойко Борисов - невероятното тъпо парче!
  Моля аплодисменти!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK