Неумелото управление – катализатор на престъпността

Неумелото управление – катализатор на престъпността

© Иван КутузовВсекидневно сме свидетели, потърпевши или научаваме за извършени тежки престъпления. Стандартно оправдание е, че това е резултат от икономическата криза, безработицата, лошото образование и липсата на  възпитание. Не е ли време обаче да си зададем въпроса кой помага на престъпниците.


Има ли властта вина и участие в ширещата се корупция, контрабандата, грабежите и целия набор от престъпни посегателства срещу гражданите? Управлението в сектор сигурност подобрява ли ефективността на противодействие или обратното? Ето няколко отговора:


Зрелищните арести
Стратегията да се извършват шумни и зрелищни арести проработи за много кратък срок. Помпането на рейтинги е занятие опасно и двустранно. Арестите, на които бяхме свидетели от началото на миналата година, обявени за гигантска битка с престъпността, се оказаха спукани балони, при това с трагичен за МВР и прокуратурата резултат – демонстрация на превишаване на права, некомпетентност, фалшива игра пред камерите, дубли в резултат на сценична треска и в края на краищата обект на насмешка, падане на доверието в правоохранителните органи и радост за адвокатите на заподозрените.


Недоработените дела


Натискът върху ръководителите на служби всяка сутрин да започва с операция против престъпността води до претупване, невъзможност за събиране на достатъчно доказателства, слаби обвинителни актове на прокуратурата (или дори липсата им), а оттам гарантирано освобождаване на вероятни престъпници с индулгенция от съда заради липса на доказателства за престъпление.


Състоянието на досъдебното производство не позволява качествена работа по събирането им – един дознател работи годишно по 150 – 250 дела. Това го превръща в закрепостен писач на протоколи, работещ при липса на време, а резултатите отново са радостни за престъпниците.


Опитът да се преструктурира дознанието засега не води до реално подобрение на ситуацията, защото служителите, които би трябвало да заменят дознателите в част от задълженията им, нямат необходимата подготовка, страхуват се да поемат отговорност и при констатирано престъпление отново чакат пристигането на дознател.


Злоупотребите със СРС


Освен проблем на гражданското общество те косвено улесняват престъпниците, доколкото огромен ресурс е затворен в омагьосания кръг на подслушването на "свои" и "чужди", но в редки случаи на действителни извършители на тежки престъпления. Този ресурс би могъл сериозно да увеличи ефективността, ако се използва правилно – например за оборудване, оръжие, комуникации – неща, които са дефицит в структурите за обществен ред и сигурност.


Непрекъснатото обявяване на бъдещи операции


Изговарянето на закани за ликвидиране на престъпността или констатации за нейното унищожаване не е нищо повече от заклинание за печелене на обществена подкрепа. Илюстрация за безсмислеността на това упражнение са вече няколкото случая, при които висши държавни чиновници обявяват организираната престъпност за ликвидирана, а впоследствие я обвиняват в опит за дестабилизиране на властта - при всеки от скандалните провали, акумулирани за година и половина.


А от непрекъснатото обявяване на бъдещи операции резултатът е в полза предимно на обектите на тези операции, които са официално предупредени и могат да унищожат доказателствата за престъпната си дейност.


Използването на специалните служби за политически поръчки


Използването на силови инструменти срещу гражданите не са новост - служителите на МВР, проверяващи стачкуващите учители през 2007 г., полицията срещу студентите при протестите на 14.01.2009 г., а сега служителите на ДАНС срещу недоволните от управлението, участвали в подписка за нова конституция.


Подозренията за замесване на специалните структури във фалшифициране на дела, документи и доказателства, освен че довеждат до деморализация на обществото и липса на доверие в институциите, създават усещане за реполитизация на държавни органи. Очевидно е, че управлението не е насочено към разкриване, предотвратяване и пресичане на престъпна дейност. Това най-вероятно не остава незабелязано от "несъществуващите, респектирани, наблюдавани и ликвидирани" престъпни групи.


Намаляване на доверието в службите


Ножицата между заявеното и постигнатото, между хвалбите за натикване на престъпниците в миша дупка и влошаващата се криминална обстановка демотивира хората да подпомагат дейността на държавата. Това създава хранителна среда за криминалните структури.


Стъкмистиката


Манипулацията с данни може да е успешна само ако последствията не са преки, видими и на гърба на обектите на информационното облъчване. Например: на национално съвещание на МВР беше отчетен поредният триумф над организираната престъпност - с оповестяването, че "223-ма са лидери на организирани престъпни групи. От тях 50 са в ареста, 12 са под домашен арест, 13 са с парична гаранция, двама са с подписка, четирима се издирват, а 14 са осъдени".


Тази победна статистика се крепи на разбирането, че мярката за неотклонение е наказание за престъпна дейност (ами нали е затворен!) - новаторско виждане на управленския елит за модерна правна система. Но реалният анализ на фактите сочи, че всъщност около 6.7% от ръководителите на престъпни групировки са осъдени и следователно доказани престъпници.


Управленската немощ


Липсва визия за преодоляване на проблемите, преструктуриране на системата, икономия на ресурс и прехвърлянето му в секторите на повишена престъпност. Инатът да не се пипа обрасналата с администрация управленска структура довежда до бавно, некомпетентно и неефективно взимане на решения, а оттам и на липсата на адекватни действия срещу престъпността.


Съмнително замогване и необясними имоти


Неясното замогване на редица ръководни кадри, неумението да обяснят приходите и разходите си и да покажат реален баланс довежда до размиване на границите между доброто и злото, между организираната престъпност и организаторите на борбата с нея. Кой има интерес от това?


Перманентното прехвърляне на отговорност


Положителните резултати се дължат на едни и същи ръководни фактори. Отрицателните – на опозицията, организираната престъпност или просто на някой друг. Илюстрация за това е как отговорността за безумното увеличение на подслушванията изведнъж се вмени на прокуратурата, въпреки че Законът за СРС ясно определя отговорностите и в него контролът за законността и употребата е предоставен на министъра на вътрешните работи.


Хората се умориха да слушат тиради за това как политическата воля и успехите в борбата с престъпността са на управляващите, а при поредния скандал отговорността се пренасочва към професионалното ръководство в сферата на сигурността. В друга страна на ЕС при провал, какъвто е случаят "Октопод", оставка би си подал не само ресорният министър, но и цялото правителство, особено ако основният стълб, крепящ го и надуващ рейтинга му, е борбата с престъпността. Това, разбира се, тук е невъзможно.


Непрекъснатото нарушаване на законите от органите, отговарящи за спазването им


Нещо, което хората виждат непрекъснато – от взимане на подкупи от катаджии на пътя до използване на оръжие и насилие при арести, без да е наложително. Четенето на СРС в парламента е един от ярките примери за нарушение на закона. Това поведение създава трайното усещане, че законите не са валидни за всички, че тълкуването и изпълнението им не е еднозначно и зависи от моментната прищявка на властимащите.


И накрая - липсата на компетентен управленски ресурс влияе отрицателно върху работата на професионалистите, вече значително демотивирани.


*Авторът е преподавател в НБУ, бивш секретар на МВP


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре де, за повечето неща авторът е прав, няколко подлежат все още на съмнение (например дали наистина Цецо е придобил апартаментите си незаконно), обаче....

  За тези, които вече са забелязали какво става, това изброяване е излишно. Тези, които продължават сляпо да вярват на ГЕРБ, ще намерят отговор на всяко обвинение (и този отговор обикновенно ще е "А тройната коалиция?".

  Започвам да се чудя има ли смисъл и ефект от подобни статии.

 2. 2 Профил на petkan
  petkan
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Авторът (умишлено или не) е изпуснал един от най-важните катализатори на престъпността, а именно корумпираната и некадърна съдебна система. Бой по канчето на правителството и премълчаване на пропуските в останалите звена във веригата, това е същността на статията. Къде са грешките на прокуратурата и съда? Или те са безгрешни? Поръчков материал пар екселанс.Т

 3. 3 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  А този текст помните ли го?
  http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2009/02/02/667100_etnograbej_i_red/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1386 Гневно

  БРАВО на автора за поредната железно аргументирана статия!! Това следва да е настолно четиво на всеки "гербер" вместо да плещи глупости как Цвъки и Бойко били "мачкали"...
  Потресаваща управлеска безхаберност и немощ, неспазване и заобикаляне на закони, колективна безотговорност и персонифицирано пъчене пред екраните, за да се "трупат точки".
  "В друга страна на ЕС при провал, оставка би си подал не само ресорният министър, но и цялото правителство, особено ако основният стълб, крепящ го и надуващ рейтинга му, е борбата с престъпността. Това, разбира се, тук е невъзможно.

  РАЗБИРА СЕ, резултатите отново са радостни за престъпниците.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#2] от "petkan":

  Емчи, не съм съгласен.

  Защото сегашните ни управници насметоха съдебната власт и си я туриха в малкия джоб. Мисля, че по споразумение да им играе в отбора срещу индулгенция. Защото и тя се е омазала достатъчно в далавери. Пример - хвалбите и взаимните потупвания по рамената между ББ, ЦвЦв и Главният прокурор Велчев. За това, че прокуратурата играе централна роля в постановките на "МВР Пикчърс" всеки се е убедил с очите си. Цонев например го просна на пода не полицай, а прокурор.
  Колев пък го направиха скандално шеф на ВАС точно гербавите. Както се разбра накрая - заради юнашкото подписване на СРС-та срещу министри и замове като Танов.
  Така че - с какво са им попречили на гербавите?

  Това, че прокурори, дознатели, следователи и полицаи не могат или не искат да осигурят необходимите доказателства за да "не пуснат" "хванатите" не е вина на съда.
  И в особено чувствителните случаи съдиите си публикуваха мотивите точно за да няма обвинения "ние ги хванахме, ама те ги пуснаха". И в двата случая "хващачите" си затраяха гузно.
  Първият случай - за "Октопода" - съдийките постановиха, че "...публикации в пресата не са доказателство".
  Втория - от вчера за Доган - пак същото, че "...по медийни изяви" не могат да го осъдят. И изброяват какво не са им дали като проверка и доказателство. И там се мъдрят неща, които дори лаик ще провери ако иска да свърши работа пред съда, а не само да вика "вижте какъв скандал по талавизуръ". Защо не са го свършили "борците с престъпността" - тях питай.
  Некадърност или умисъл - все тая като резултат.
  Нулев резултат!

 6. 6 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Едва ли са необходими повече аргументи за това че днешната власт е безпомощна, неумела , делитантска и пр. , време е просто да си ходи!

 7. 7 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#1] от "poik":
  "Започвам да се чудя има ли смисъл и ефект от подобни статии."

  Авторът скромно е премълчал безогледното слугинстване на медиите през целия период на прехода, довело до коренна подмяна на ценностните критерии, чалгизация и мутризация на духовността и, като следствие- апатия, цинизъм и продажност при изборите, родили абсурдни и вредни за страната явления и конфигурации в политическото пространство.


 8. 8 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Не знам какви са мотивите на ГЕРБ, но крайния резултат от борбата на ГЕРБ с престъпността е: ГЕРБ реабилитират престъпниците като повдигат обвинения които не могат да издържат пред съда заради недостатъчно доказателства и така мафиотите и бандитите съвсем логично излизат чисти от ситуацията напълно реабилитирани.

  Кирил Кирилов
 9. 9 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 540 Неутрално

  В България просто няма новини. Борба с престъпността е имало и при неандерталците. Излъчва сила само слабият. Силният излъчва вяра.

 10. 10 Профил на боско
  боско
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен с petkan (коментар 2). А точките показват, че голяма част от агентурата е намерила пристан във форумите. Ще излезете като одимени лисици!

 11. 11 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дон Кихот":

  Много си прав. Но като кажем "медиите", все пак сме на ясно, че хората четат Труд и 24 Часа, гледат "първа" и "втора", и слушат БНР. Доброволната самоцензура на журналистите е нещо като инстинкт за самосъхранение -- има неща, които няма как да се кажат, и въпроси, които няма как да бъдат зададени.

 12. 12 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Неумелото управление – катализатор на престъпността

  Израза е грешен! ТОТАЛНО !

  "Умело управление, чрез катализиране и контролиране на престъпноста"

  Това е правилния израз за управлението на ДС/БКП след тяхната си дата 10ти Ноември, когато решиха да градят КапитализЪма !
  И КапитализЪма ще си построят, както си построиха и СциализЪма!)))

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 13. 13 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  много от написаното е вярно, но заедно с лошото трябва да се спомене и другото. Някои от най-тежките форми на престъпност, като отвличания и магистрални грабежи, вече не съществуват. Някои са силно ограничени, като например кражбите на ДДС. Това, че за такива престъпления все още няма осъдени е много лошо, но не променя факта, че и престъпленията ги няма. Натиска срещу престъпността има резултат - половинчат, но все пак много различен от абсолютната нула при 'царя' и Станишев.
  Дори МВР да беше слънце, резултатна борба срещу престъпността е абсолютно невъзможна при кошмарната корупция в съдебната система.

 14. 14 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Браво за статията! Как не го е страх този човек Радулов? От подслушване поне? Твърде смело, господине, на протестите в Иран ли разчитате?

  А иначе, сериозно: и какво от това? Много аналитична статия, много добре аргументирана ... браво, но колко хора ще изкара на улицата? А българският властимащ от друго не разбира ... без бой не си отива и властта без натиск не сдава.

  Така че - язък за мастилото. И хартията на "Дневник". Поредни овации на карикатурата.

 15. 15 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 707 Весело

  Безкрайната и безочлива критика едва ли е плацебо.
  В контекста на това лично мнение,съм длъжен да изразя становище ,че и заглавието на въпросната критична статия е неуместно.

  Защото:
  Комунисти,техните наследници,мекеретата лижещи им гъзовете,с избори власта няма да я дадат.
  Те с кръв са е взели,и без кръв не ще се разделят с нея.
  Колко ще бъдат избити,смачкани,или умрели- не е важно.
  Важното е тая смачкана от тях земя и народ ,да се отърве от тях.
  Останалото е баластра мохабет.
  Който не вярва- да го духа.
  За своя сметка,разбира се..........

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 16. 16 Профил на gligi
  gligi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Авторът да не пада от Марс?
  Мафията е генетично свързана с властта, защото произхожда от същите служби на ДС, без прекъсване от 1989 досега!
  Същите служби контролират и масовите медии, и това не е теория на коспирацията, а нашата си реалност.

 17. 17 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Добре би било карикатурите да бъдат малко по-персонализирани. Защото съвсем спокойно Боце и Гоце могат да се вместят в образите на едни доста едри примати от екзотичните ширини.

 18. 18 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  И друго-преди ден-два по една от телевизиите поканили двамата шофоьори от инцидента край Годеч-този от пострадалия Пасат и наглото говедо от НСО, който подигравателно наричал другия "момченце".
  Каква е била задачата на репортерите на медията-търсенето на истината, или на оневиняването на горилата от НСО?

 19. 19 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Гневно

  Долу Комунизъма,
  долу Боковизъма,
  долу показухата!

 20. 20 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Дневник малко закъсня със съобщение за подготвяно покушение на съдия. Ето го както е в сайта на БНТ.

  "Полицията залови наркобос от Русе в момент, когато е подготвял покушението срещу столичен съдия. Русенска наркобанда подготвяла убийството на съдия Десислав Любомиров заради присъда по знаково дело. Другите двама поръчителите са в Южна Африка и са напуснали България с фалшиви документи. Преди една година, като заместник-председател на Окръжния съд в дунавския град, Любомиров осъди 10-членната престъпна група на Пламен Кунчев-Паци на общо 49 години затвор."

  Един достоен човек сигурно живее в постоянен страх затова че е бил принципен и си е изпълнил дълга. Това за съжаление доказва че част от съдиите се позовават на законови дреболии само за да избягнат осъдителните присъди по простата причина че ги е страх за тях самите и за семействата им.

  Навремето в Италия хората спонтанно излизаха на протести срещу мафията при убийствата на съдии. Питам се българският народ разпокъсан в партийни междуособици способен ли е на това? Способни ли са правителство и съд да се справят с престъпността ако не чувстват интереса и заангажираността на цялото общество? Вместо подкрепа получават постоянни упреци от президент, опозиция и медии за полицейщина и подслушване. Питам се какво точно искаме, престъпност, демокрация, свободия, ред или пък всичко наведнъж?

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 21. 21 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#2] от "petkan":

  "Дневник" не обича да критикува съдебната власт. Не им плащат достатъчно за това.

 22. 22 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Статията пропуска да каже и още едно нещо ама то е много важно. Това правителство прави грешки опитвайки се да се справи с престъпността. Предишните правителства бяха безгрешни в правенето на нищо. Възниква въпросът откъде да намерим в родината такива дето хем искат да се справят хем да не правят грешки. Ако такива няма то тогава алтернативата е сегашните грешници или безгрижието на предишните. Изберете сами.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 23. 23 Профил на dundio
  dundio
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Писна ми от тия продажници,
  айде да си ходят,
  а ако не искат -
  да ги изметем!

 24. 24 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Никой не мисли за превенция на корупцията и престъпността. Само се оплакваме и нищо смислено не правим. Пример за това как един идиотски закон може да създаде условия за корупция и огромни разхищения е законът за задължителното здравно осигуряване и превръщането на болниците в търговски дружества. Аз съм свидетел на многобройни случаи, когато хората (пациенти)- здравно осигурени са приемани на болнично лечение по определена клинична пътека на ужким, оперирани са наужким, написана им епикриза наужким и ненаужким са изтеглени огромни суми от т.н. здравна каса. Това нямаше да се случва, ако здравното осигуряване беше доброволно, ако пациентът заплащаше кешово в лицензираните здравни заведения, а похарчените пари им бяха възстановявани от осигурителното дружество след представяне на фактура и касова бележка. Възстановяването почти никога не е 100 %. При условията на бюджетно финансирано държавно здравеопазване подобно явление също е невъзможно!

 25. 25 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Нестреляйте по пианиста, той толкова си може."

 26. 26 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#22] от "emil_":

  ОБЩЕСТВОТО СЕ ОГЛАВЯВА ОТ ЛЪЖЦИ , КОНТРАБАНДИСТИ,КРАДЦИ и МАФИОТИ ! Под шапката ГЕРБ ...


  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/2.jpg

  Бойко Борисов. Създаде ГЕРБ като милиционерско-фелдфебелск партия, насъбра си един куп материално и влостово незадоволени малоумници от третия ешалон на БКП-то и започна да прави политика Добре, ама нали е казано, че е по-добре таралеж за възглавница, отколкото полицай за приятел!
  Та какво стана ?!
  "Свършеното" от Боко Тъпото си е талаш, талаш, боза, артистично подпръцване и едно голямо , ГОЛЯМО НИЩО !
  Но съчетано с огромни и претенциозни полюции и халюцинации . ..  В България НЕ СА ПРОБЛЕМНИ нито УБИЙСТВАТА, нито ОТВЛИЧАНИЯТА , противно на това , което твърди идиотът Цветан Цветанов!

  ПРОБЛЕМНИТЕ са УБИТИТЕ и ОТВЛЕЧЕНИТЕ !!

  С тях първо трябва да се организираме, да се справим !

  Да им отнемем заграбеното и да го върнем на тези , които са го сътворили !!


  Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирао и по-некадърно правителство от настоящето !Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ...
  С тази политика на геноцид срещу нормалните хора в държавата ако БУДА (ББ) или Цвъки Апартаменто се спомине, на гробищата ще има по-малко жалещи отколкото на погребение на зла тъща!!!

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 27. 27 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#22] от "emil_":

  "ГЕРБ "пребори" престъпността, а престъпността - хората

  Докато вътрешният министър Цветан Цветанов ни успива с показни акции, масовият бандитизъм достигна невиждани размери. Оттук нататък обемът на използваните специални разузнавателни средства ще намалява от само себе си, защото намалява престъпността в България. Тази прогноза на вътрешния министър Цветан Цветанов е колкото абсурдна, толкова и показателна.  Той сякаш не живее в държава, в която гражданите във всеки момент могат да бъдат ограбени и дори убити за 50 лева, да им потрошат дома и да им отмъкнат колата.
  Вярно е, че властта по всякакъв начин се опитва да неглижира истинските размери на бандитизма с шумни операции, маскирани спецполицаи по улиците, по няколко пресконференции на ден за едно и също разкритие. А пресцентърът на МВР бълва съобщения за всевъзможни подвизи.
  Тази паралелна реалност обаче не може да скрие грозната действителност. Достатъчно е да се види какво се случва само за един ден в България. Въоръжен мъж нахлува в магазин за хранителни стоки в столичния кв. "Младост". Отмъква оборота и бяга. Минути по-късно е ограбена бензиностанция от голяма верига на столицата. Касиерка на детско заведение е ограбена в Петрич. Отмъкната е чанта с 8800 лв. служебни пари. Във Варна е взривено "Ауди" 6, собственост на 46-годишна жена. Грабежите, взривовете и убийствата са вече ежедневие. Затова е много нахално да се говори, че престъпността в България намалява.
  Обясненията, че този бум е очакван и се случва заради кризата и безработицата, вече не издържат. Защо, когато се правеха тези прогнози преди две години, не бяха взети никакви мерки? Вместо да се заеме с тормозещата обикновения гражданин масова престъпност наравно с битката срещу организираната, властта се хвърли в ефектни операции. Облъчва ни с "Октопод", "Дупета", "Нагли", "Отрепки" и т.н. Но докато вървят кадрите със страховити арести и декларации, че властта отвоюва държавата от мафията, битовият бандитизъм се разрасна в неподозирани мащаби - като се започне от домовите кражби и се стигне до появилото се наново силово събиране на дългове и натиск от застрахователи. И в това време МВР какво прави? От дългия бюлетин разбираме колко много са извършени. За неразкритите може само да гадаем.
  Вероятно това е причината Цветан Цветанов да обикаля страната и да дава брифинги при всяко разкриване и на битови престъпления. Такъв е случаят с двойното убийство в Кърджали, където само по едни съмнително получени самопризнания, часове след трагедията за убиец бе обявен 17-годишен младеж. Стигна се дори да скандално детайлен анализ на отношенията в семейството и психологически портрети на момчето, посегнало на майка си и братчето си. Оправданието бе - да се успокои обществеността?!
  В следващите дни на други две места в страната станаха двойни убийства и хората там също бяха настръхнали. Но никой не отиде да ги успокои.
  Мълчи се какво става с обирите на банкови трезори - засега е разкрит само един, и то защото се оказа лоша инсценировка. Полицията изостава и в разплитането на всекидневните грабежи на магазини и бензиностанции. Цели райони са пропищели от такива обирджии. Цели села не смеят да гъкнат по тъмно.
  Обещанията, че полицията ще е постоянно на улицата и ще бди за реда и опазването на собствеността, бяха за месец-два. Достатъчно е да се отиде в някой средностатистически град или село, за да се види какво е истинското положение.
  Показателен за размера на престъпността е фактът, че в момента има поне 600 000 дела срещу неизвестен извършител. Което означава, че най-вероятно те ще останат ненаказани заради изтекла давност. Както вече стана при други 500 000 престъпления. Това говори, че полицията не е открила, прокуратурата не е обвинила, а съдът не е осъдил извършителите на поне 1 млн. престъпления - домови кражби, телефонни измами, грабежи, кражби от банкомати и банкови карти... И не става дума за някакви сложни икономически, корупционни или длъжностни престъпления.
  Отделно много проучвания сочат, че латентната престъпност е поне 50%. Има изчисления, че незаявените заради недоверие към държавната машина, плюс филтрираните, незаведени от органите на реда престъпления са по половин милион годишно. Търговци дори споделят, че изобщо не се оплакват на полицията, като влязат и им вземат оборота. Полицаите, които имат невероятни правомощия да следят и подслушват, когато получат жалба за откраднат телефон, надълго и нашироко обясняват, че няма шанс да го намерят. И хората трябва да обикалят заложните къщи и да молят да им се обадят, ако се появи. Или да следват съвета на полицията - когато им изчезне микробус, да не плащат рекет, "ако си го намерят".
  И на фона на всичко това управляващите имат самочувствието да твърдят, че са си върнали доверието на гражданите? "

  action
  Неутрално
  • 185
  • 11:03
  • 05 фев, 2011

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/02/04/1037221_cvetanov_ne_smiata_che_ima_povod_da_podava_ostavka/?ref=id

  Хитростта пречи на мисълта!
 28. 28 Профил на politika
  politika
  Рейтинг: 418 Весело

  Боко говори против съдиите и те разписват "СРС"-та да подслушват ..самия БОКО.!!!Така знаят какво мисли и какво ще ..".арестува".Ха сега, сещайте се какво се получава ?........Веселба.

 29. 29 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Еми това е положението когато ни управляват престъпници.

 30. 30 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#23] от "dundio":

  To хубаво да ги изметем ама ....да дойде кой? Доган? Сергей? Царо? Някъкви предложения? В цивилизования свят "измитането" става чрез гласуване за някой друг. Кой? Не че тия тъпаци са цвете ама къде е алтернативата?

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 31. 31 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Много хубава статия, браво!

 32. 32 Профил на vutenanev
  vutenanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най арно е ГЕРБ да се прекръстат на "Лажливото овчарче" и да се разкарат на майната си.Виде се,оти дека и тиа са маскари!

 33. 33 Профил на vutenanev
  vutenanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Допълвам се:У статията сичко е верно - от игла до конец!

 34. 34 Профил на hch11372709
  hch11372709
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#30] от "kKk":

  Как кой, Костов.

 35. 35 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#34] от "vevie":

  Господине , не е ли рано за "Първоаприлски шеги"?


  А ако (все пак) сте бил, сериозен е редно да Ви кажа следното:
  Имено непрекъснатото "въвиране в лицата ни" на Иван Костов и безличния му антураж (от депутати ) накара народа да гласува за г-н "помпиер Портиер Премиера- Оперетния генерал-Борисов" ! *
  Представянето на Костов като едиствената възможна алтернатива обслужва единствено интересите на БСП! И е проява на върховна липса на мисъл у неговите твърди привърженици!
  * Вота за Царят бе закономерен резултат от " грозните управленски практики на СДС" и пълното разочарование на народа!
  Личности, като Мафиянски и Костов са политически трупове! Политиката не трябва да е футболен мач от "родното ни първенство"! Не искам да Ви обиждам но т.нар. "твърд електорат" ми напомня на "алкохолизираните агитки по нашите мачове" с пълната си липса на реален почлед върху играта на терена.

  Хитростта пречи на мисълта!
 36. 36 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Добре е провалили се в дадена област "професионалисти" (като автора на статията) да не дават отсенки.

  И в морето ми е до колене .....................
 37. 37 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Разстроено

  Държавата е една голяма бичкиджииница на откровенна корупция ,нагла престъпност и откровенни ненаказани присвоявания.Всъщност има ли управление и чий интереси отстоява,въпрос който от ден на ден става се по ясен на мнозинството от българите.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 38. 38 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#14] от "pjw":

  От какво да го е страх?
  Ако е само праподавател и не се занимава с икономика, от какво има да го е страх. Виж в икономиката и най вече в усвояването на фондове от ЕС е страшно. Там законодателството и нормативната уредба са толкова УМИШЛЕНО ОБЪРКАНИ, че няма начин да не сбъркаш. Обществените поръчки, монополите, енергетиката са царство на корупцията и абсурда. Там ако си има от какво да те е страх. но ако не си и не си бил. Ако драговолно си избрал да си останал в страни ГОЛЯМОТО ЛАПАНЕ НА НАРОДНИТЕ ПАРИ? Ако сам си си избрал "съдбата на балък" тогава можеш да бъдеш свободен да си "гладен и свободен" колкото си искаш? Да бъдеш "презиран от силните да деня" си има своята прелест!
  ДА БЪДЕШ СЛАБ и незначителен СИ ИМА СВОЯТА СИЛА! Силата на честта и истината! На борбата за павдата и достойнството на честния!


  "Общество на интензивно изнудване!"

  това определение дава Збигнев Бжажински за Реалния социализъм той продължава и да днес ОСОБЕНО ДНЕС С ПЪЛНА СИЛА в България.


  Та от какво да го е страх?
  И още нещо:
  "СМЕЛИЯТ УМИРА ВЕДНЪЖ, СТРАХЛИВЕЦЪТ УМИРА ВСЕКИ ДЕН! "

  Браво на автора!

  Хитростта пречи на мисълта!
 39. 39 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#30] от "kKk":Няма партия,която да изведе страната от колапса,партиите се превърнаха в групичка хора чиято единственна цел е обогатяването на тях и обкръжението им,алтернативата е в гражданските движения , къде е интелигенцията на България ,къде са онези честни мъже който да оглавят протестите и които да поведат народа всеки се е свил в миша дупка,олигарсите с пари купуват медий манипулират ,купуват избори и поставят марионетките си.Надявам се най после да се роди такова общественно движение .

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 40. 40 Профил на hch11372709
  hch11372709
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#35] от "Stream":

  Огледайте се около Вас и надявам се, ще установите, че всеки що годе нормален човек е реална алтернатива на ББ. Вярвам, че във Вашето обкръжение има поне десет човека, които са образовани, не се отмятат всеки ден от думите си, не са били двадесет години рекетьори, възпитани са и нямат просташки език и държание.....Е, те не са ли реална алтернатива на ББ?

 41. 41 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Има непрекъснато мачкане на различните видове бизнес, които все още не са в "правилните ръце". Непрекъснато се променя нормативната уредба, с оглед на това даден бизнес да премине изцяло в "близки ръце".

 42. 42 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#39] от "омбре":


  До коментар [#40] от "vevie":


  До коментар [#41] от "ekip":

  Кой нормален и честен човек би се допрял до гнуснярите в политиката?Кой би търпял тини , подлизурковци , алчняци и откровени демагози като тия наште?Дайте един, само един пример за политик с чисто минало и настояще, политик или представител на власта от каквото и да е ниво ,който да не престъпва по няколко юридически и морални закони!Посочете един представител на която и да е пол.партия или клика ,който да не се е облагодетелствал от поста си.
  Та да крадат колкото си щат/тъпите политици и те ще умрат/ - не ме интересуват големите им игри!Искам спокойствие за близките си, за личните си вещи, дома, колата.А алчняците дори не отразяват посегателствата върху личността, ако няма смърт, битовите кражби и разбитите коли.

 43. 43 Профил на Nikolas Ivanov Naydenov
  Nikolas Ivanov Naydenov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  2 09:07 - ЖАЛКА ОПОЗИЦИЯЕдва ли някога България е имала по-жалка опозиция от настоящата. Тръгнали да занимават даже и Европарламента с глупостите си. Демек, щом подслушват Премиера, значи държавата и мен ще подслуша някой ден, ще се възползва от думите ми. Ама чакайте, бе ей, альооооо, аз съм гласувал за опозицията, и не съм й поръчвал да ме пази от ушите на държавата... Напротив, искам държавата да ме чува, да се интересува от проблемите ми, да слухти за желанията ми!!! А то какво се оказа – че не държавата била подслушвала, ако пък била тя, не държавата се възползвала от чутото, а някой друг...

  Очаквах да чуя от подслушванията как Премиера като истински кръстник (нали уж беше кръстник на мафията) как прави предложения, на които не може да се откаже, как изпраща Лука Брази да решава проблемите, а се оказа, че се застъпил за момче със здравословен проблем на най-ниската позиция. И се питам, наистина ли опозицията е толкова тъпа, или само се прави на тъпа и жалка, за да изглежда, ни лук яла, ни лук мирисала през годините на управлението си? Брей, какви принципни управляващи сме били имали преди това правителство, ама не сме го били знаели! Какви заспали мухльовци сме били да не го видим, тц, тц, тц ...

 44. 44 Профил на Nikolas Ivanov Naydenov
  Nikolas Ivanov Naydenov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ДААААААААААААААААААААААА , 4ИСТ КОМУНИСТ СИ Е ТОЗИ БОКЛУК.....

 45. 45 Профил на juventino
  juventino
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#36] от "БГА Балкан":

  Добре е, човек който вместо "оценка" пише"отсенка" да се гръмне!!!

 46. 46 Профил на juventino
  juventino
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#43] от "mark37":

  Ха-ха-ха. Айде бегай да си допиеш...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK