Ако сюрреалистите бяха българи

Ако сюрреалистите бяха българи

© Иван КутузовЛуната изгрява. Мъничък облак я закрива и настъпва мрак. Мъж прерязва окото на жена с бръснач. От дупка в човешка длан извират мравки. Двама мъже влачат две пиана, върху които лежат две умрели магарета. Трети гледа през прозореца "все едно слуша Вагнер, но още по-патетично".


"Сценарият беше написан за по-малко от седмица по едно просто правило: да отхвърляме всяко хрумване, всеки образ, които биха могли да породят някакво рационално, психологическо или познавателно обяснение. Да отворим всички врати за ирационалното. Да запазваме само образите, които ни стъписват, без да се опитваме да разберем защо."


Думите са на режисьора Луис Бунюел от автобиографичната му книга "Моят последен дъх". Той разказва за филма си "Андалуското куче" (1929), в който заедно със Салвадор Дали срещат своите "сънища и бълнувания". Двамата са убедени, че публиката ще бъде скандализирана от бруталните образи. Бунюел дори отива на премиерата, натъпкал джобовете си с камъчета.
"За да замерям присъстващите в случай на неуспех"...


Отдавна не съм гледала "Андалуското куче", но също толкова отдавна започнах да изпитвам усещането, че съм влязла във филма и ще живея в него чак до надписа The end.


В момента тук е вечер. Луната изгрява. Подухва вятър и вдига прахоляк. Настъпва мрак. Край едва мъждукаща улична лампа притичва куче без крак. След него куца черен мъж с бебешка количка. В нея лежи пробит дюшек. Отгоре му се вижда ръждясал котлон, напъхан в изтърбушен акордеон. Черният мъж гледа така все едно е бил на опера от Вагнер. Обаче пее. Не се разбира какво, защото няма зъби.


До него върви същество, което прилича на жена. Увито е с някакви разноцветни парцали, които се влачат по земята. Това допълва неговия тоалет с шлейф от сухи клонки. Жената се спъва в трупа на котка, който лежи на улицата вече шести ден. Залита и черният мъж я подпира с шамар. Отминават. Показва се луната. Подухва вятър, вдига се прахоляк. Мрак.


Това виждам от прозореца си тази вечер. И все повече започва да ми се струва, че не само социализмът, но и бълнуванията могат да се осъществяват реално "и в една отделно взета страна". В нея ирационалното постепенно става водещ принцип на съществуване.


Всяко хрумване, което има обяснение, никога не е на дневен ред. Великата сюрреалистическа революция помита света на нормалното, а фантазмите на Дали се настаняват в бита и душевността, превръщат се в истински антропоморфни шкафове с чекмеджета и меки конструкции с варен боб, разглобени носорози и разтичащи се часовници...


Животът, както неведнъж е казвано, е по-талантлив. А животът тук и сега е нещо повече - гениален. Той ражда образи, пред чиято абсурдност творческият напън на сюрреалиста изглежда като статия от президента Първанов. При това ражда с неистова интензивност. Ако не си поел достатъчно дълбоко въздух, за да удържиш на прилива, има опасност да се разпаднеш на "галацидалацирибонуклеиновакиселина" (по Дали).


А после ще започнеш да не забелязваш. Ще започнеш


да вдишваш и издишваш абсурдите заедно с въздуха


Ще вдишваш "Доган, оневинен от ВАС за хонорара си от 1 млн. евро" - ще издишваш "Парламентът му дължи и 300 лева". Ще вдишваш "Алексей Петров", ще издишваш "Петко Сертов". Ще поемаш глътка "БОРКОР" и веднага след това ще изпускаш въздишката "Правят музей на Ваньо Танов в родното му село". После ще вдишаш малко "Сидеров" и ще издишаш малко "Бареков". А може и по много, защото въздух има и скоро не се очертава да свърши. Важното е да отвориш широко прозорците и вратите. Заповядай, влез, абсурд!


Странно е при това положение, че кинематографията не черпи идеи от самата реалност. При това няма нужда от сценаристи - може да се снима направо от житейската площадка.
Ето сюжет:


"Четирима пришълци от Лом и Ихтиман вдигнаха на главата си МВР, Столичната община и социалните служби, след като се самонастаниха в градинката пред "Кристал". Макар че си разпънаха дюшеци и юргани на почти равно разстояние от всички важни държавни институции, ромите се оказаха извън правомощията на всякакви власти. Все пак те бяха успели добре да се почерпят за Трифон Зарезан и това им уреди една нощ в изтрезвителя с намесата на общината. Оттам бяха предадени на социалните служби, но и те като МВР се оказаха с вързани ръце"...


Ето още един:
"Стотици цигани нахлуха в млекопреработвателно предприятие и започнаха да го разграбват. Те прииждат с каруци, колелета и колички и товарят имуществото на предприятието. На мястото са изпратени около 20 полицаи, които безсилно стоят и наблюдават ужасяващата гледка. Ромите са снабдени с чукове и брадви и свалят всичко, което е от метал. Впоследствие започнаха да рушат и стените на мандрата, за да вадят арматурата от бетонните плочи"...


И двете истории, както забелязвате, преливат от неподправен сюрреализъм. Те са от дъното, но отразяват върха. Казват, че всяка разумност, мярка и норма е опоскана като от термити. Казват също, че "Луната спи", държавата е в състояние на нездраво бълнуване, а


светът е голям и "Андалуското куче" дебне отвсякъде...


Най-ирационалното в нашия ирационален живот обаче е ето това:
На нас, публиката (защото ние се държим единствено като публика), този филм не ни харесва. Не искаме да го живеем. Но не ние замерваме авторите му с камъчета – авторите му замерват нас.
Ние обаче съвсем не сме невинни за лошата продукция, която гледаме. Защото върху нашите глави падат нашите камъни. Ние и те – автори и публика – сме съучастници, един и същ творчески колектив. Заедно сме направили филма и заедно ще живеем във/със общия неуспех.


Впрочем склонността ни към самонараняване тези дни прие съвсем буквален образ. Образ, много по-брутален дори от онзи с бръснарското ножче в окото:
В неделя 49-годишна жена стъписа минувачи в центъра на Сливен, след като цял час се разхожда край полицията с кухненски нож в челото. Металната дръжка стърчала между веждите, но – както пише по вестниците - хората нито можели да повярват в абсурдната гледка, нито смеели да предприемат нещо.


"Едва когато Мариана седнала кротко на тротоара, млад мъж позвънил на 112 и обяснил какво става."
По-късно жената разказала, че сама си е забила ножа заради "умрял живот", след което тръгнала по улиците и дори разговаряла с минувачите. "Не съм виждал такава картина – стъписал се лекар от местната болница – ножът стърчи от главата й, а тя върви и се усмихва"...


Луната тук също се усмихва. "Блести като секира", би казала една наша поетеса. И докато чакам я да подухне вятър, я да мине кучето без крак, си мисля, че ако сюрреалистите бяха българи, а не обратното, вероятно щяха да се нарекат реалисти.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (450)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на GAVI
  GAVI
  Рейтинг: 428 Разстроено

  съжалявам, не разбирам смисъла от публикуването на тази статия. Харесвам стила на Любослава Русева, но не и нейната склонност към краен, безнадежден нихилизъм.

 2. 2 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Разбирам да се повтаряш, ако поне е нещо смислено, ама да повтаряш безсмислици си е направо жалко.

 3. 3 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тоя път се подписвам под всяко изречение, написано от Русева. Няма едно излишно. Всеки нормален и имащ сетива човек може да види и да почувства всичко от описаното. Наистина действителността стана по-силна от цяла експозиция на Салвадор Дали.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1468 Любопитно

  Поклон пред Люба и перото и! Перфектен анализ!

  Описва и това в което е превърната страната ни:
  "В една отделно взета страна ирационалното постепенно става водещ принцип на съществуване."
  Описва и "тактиката" за оцеляване, до която прибягват много хора:
  "А после ще започнеш да не забелязваш. Ще започнеш да вдишваш и издишваш абсурдите заедно с въздуха"
  Поставя и диагнозата"
  "Луната спи", държавата е в състояние на нездраво бълнуване, а светът е голям и "Андалуското куче" дебне отвсякъде..."
  Не отбягва и въпроса за "виновните":
  Ние и те – автори и публика – сме съучастници, един и същ творчески колектив.

  Търси се "само" надписа The end и това как българите да се събудят от тази будна кома в която са изпаднали!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2876 Любопитно

  "Това е хаос, който не разбираме" - Киркегор
  И Киркегор не би разбрал БГ действителността, да не говорим за сюрреалистите. Статията е абселютно прекрасна - както казват част от БГ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#1] от "GAVI":

  Напротив точно стилът на г-жа Русева е нехубав. Животът е гаден, но едва ли е бил по-добър по времето на Шекспир и Авицена. Въпрос на лична философия. Тази на г-жа Русева на мен ми е неразбираема.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 7. 7 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Харесвам написаното от г-жа Русева (с много малко изключения)... Сега не съм очарован. Може би, поради разочарованието. Чаках иронията в стил Уди Алън ("Ако импресионистите бяха зъболекари"... Да, всичко до последната запетая е вярно, но...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 8. 8 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Любослава има остро перо, но пейзажа и събитията в България плачат за четката на гениалния Дали. Всичко останало са акварели.

 9. 9 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5328 Неутрално

  До коментар [#4] от "B52":

  Какъв анализ? Поредната добре написана констатация за тежкия ни живот, без рецепта за измъкване. Нещо това непрекъснато хленчене, песимизъм и внушаване на безнадеждност ми идват в повече.

 10. 10 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Чудесна статия. Да, истината боли...

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 11. 11 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Хубава статия!
  Живеем в страната на победилия киберпънк, в който стремежа на всеки главен герой е само личното оцеляване, а според Бауман превръщането на принципа "да оцелееш на всяка цена" в основна движеща сила на някаква група хора дехуманизира обществото до такава степен, че обезсмисля самото оцеляване.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 12. 12 Профил на Adam Smith
  Adam Smith
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Отново страхотна статия, браво.

  "Thinking is the hardest work there is, which is probably the reason why so few engage in it." Henry Ford
 13. 13 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#7] от "dhk13":

  "Чаках иронията в стил Уди Алън"

  Какъв Уди Алън, каква ирония бе, ало?! Даркнес, алегория, сюрреализъм ... – целият текст е като сценарий продължение на Инланд Емпайер! Не Уди Алън, а Дейвид Линч! За президент!

  Winora forever
 14. 14 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 878 Любопитно

  "На нас, публиката (защото ние се държим единствено като публика), този филм не ни харесва. Не искаме да го живеем. Но не ние замерваме авторите му с камъчета – авторите му замерват нас."...да ето това е от4айващата НЕАДЕКВАТНОСТ на българина !!! харесвам иронията и сарказма на автора ,браво Люба !!!

 15. 15 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 636 Разстроено

  И все пак след като всичко е казано, след като едно и също нещо се повтаря отново и отново, и отново (от Вазовото „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!” до настоящата статия), след като пишещите хора са изкълчили перото си във всевъзможни сюжети с надеждата някой да се сепне, нищо не се случва и нищо не е постигнато.
  Очевидно българският народ е такъв – не се притеснява, че е мърляв и безпросветен и никой не може да го събуди от самоубийствения му унес.

 16. 16 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#9] от "g_t":

  Не е написана, защото е безсмислено да се дават рецепти за измъкване. Измъкването идва между другото, ако си съставим и започнем да изпълняваме някакъв национален проект (оправянето, измъкването, просперирането не са и не могат да бъдат национални проекти).

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 17. 17 Профил на LuLu
  LuLu
  Рейтинг: 112 Весело

  Не познавайки в такава дълбочина българската действителност,най-вече читейки форумите на мен нещата ми изглеждат по-близки до театъра на абсурда.
  Ето го Samuel Beckett
  Didi и Gogo чакат някого,защо и за какво никой не знае.Те си чакат.
  И дори когато разбират, че няма да дойде диалога е:
  -Allors on y va?
  -Allons-y.
  Ils ne bougent pas.
  Българина чака.Кого и какво не знае.И дори когато никой няма да дойде той стои на пътя до дървото без да се помръдне.
  Ето го и Ionesco.
  единици са останали Berenger,заобиколени от rinocerоntes.В България повече са дебелокожите еднакви носорози.
  Eто го и B.Brecht
  Pechem-и на всяка крачка и Mackie-и също......Бизнесът и на двете групи върви фабулозно.
  А колкото до Салвадор Дали- за България по-близък ми се стува "Параноично-критичният му метод"-халюцинации пораждат представи,които от своя страна..............
  Поздравления за статията!!!!Невероятна!
  Любослава пиши по-често.

 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:06 на 17/02/2011 от неговия автор.

 19. 19 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Е, и? Ако някой не е виждал това, значи е или сляп, или политик. А ние го живеем, че и четем...После?

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 20. 20 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Неутрално

  да, ама малко неуместно е да виниш за това "у нас е така", не не е така, някой го прави така или някой нехае за това че точно така се получава след някои неща и причината не е че у нас "е така" и че нещо на нас не ни е наред, освен това че не знаем последствията от нещата - в социализма може да няма богати, но няма и бедни, сега Лубослава, ако иска да е фен на Дали, но ние си го избрахме... (почти), освен това статиите на първанов не са чак толкова лоши сами по себе си, но да приемем това като авторова завист

 21. 21 Профил на politika
  politika
  Рейтинг: 445 Весело

  Тъжно,тъжно,тъжно,тъжно...но става въпрос за нашата РОДИНА!Любослава е написала правилно"не ни харесва този филм" но...Боркор като Селкор,...страх ме е че с всеки изминат ден дивотиите на ГЕРБ стават все по големи,днес се присмиваме на простотиите,провинциализм на ГЕРБ но лошото е че се взеха на сериозно и си повярваха че могат да управляват държава с арести,подслушвания,ритане на топка,малко бира,митници.Жалко за Елеонора, опита да съди Доган и видя че е по хубаво да вземаш отколкото да се бориш с вземащите и хоп на държавната ясла (службичка)само ще си гледкаме и квот' ни дадат.Тъжно,тъжно,много тъжно Любослава!!!!Не мож' ни Събуди

 22. 22 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "mirela":

  В десетката!
  В български контекст Бекет и Йонеско минават за някакъв сорт реалисти. Но да не забравяме, че единият все пак е румънец!

 23. 23 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 688 Весело

  Ама какво остро перо? Банални критики, общи приказки, нищо конкретно, пък и да имаше, какво от това? И тия огромни цитати съвсем разводняват приноса на авторката.

  "Даваш ли, даваш..." (Балканджи Йово)

  Тоя Йово май е първият мазохист, доказан литературно. Принос и това към световната история на мазохизма. И явно далеч не последният по българските земи. Тука поне са една сюрия. Кефи да им натикват в кратуните какви безнадеждни свине били.

  (В българските христоматии мазохизма на Йово минава за героизъм)

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 24. 24 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Абе айде стига псевдо-интелектуални упражнения!!!
  Испания 1929-а е била десетки пъти по-гадно място от България сега!
  Напишете нещо положително , вдъхващо надежда нещо вдъхновяващо!
  Гадно било! Гадно си го правите ВИЕ понеже сте неспособни да гледате дори и реално на живота. Свалете черните очила! Спрете да мрънкате и да ревете , излезте навън и нещо НАПРАВЕТЕ най-сетне!
  Ако сюрреалистите били българи...
  Ако баба ми имаше колела щеше да е велосипед!

  Klaatu Barada Nikto!
 25. 25 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#13] от "_plamen_":

  И най-мрачната история може да се разкаже с чувство за хумор. Поради флага, който ползваш ще ти дам пример с Ремарк и "Искрица живот" (не че очаквам да си я чел де)... Но ако напишеш статия "Сън в есенна нощ" ще чакам поне препратка към Шекспир.

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 26. 26 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1316 Весело

  Хехе, разни хора се оплакват; статията не им харесвала, защото не им казвала как да се измъкнат от кошмара.

  Ами ТОЧНО ТОВА е отговорът! Че вие, дето мрънкате защо Любослава не ви дава отговор, също мрънкате защо Бойко не "смачкал комунистите", защо Царо не оправи България за "800 дни", защо Костов... Но Костов е виновен за всичко, разбира се.

  Замислете се обаче, ако все още можете, ВИЕ какво правите, за да излезете от кошмара. Защото Любослава го е казала, ако имате очи да го видите -- ние сме публиката, която се оставя да бъде замеряна с камъни от създателите на абсурда (с пагони на ДС), вместо сами да ги затрупаме с канари, та никога вече да не могат да се надигнат.

  И ще ми кажете, че не можем ли? Не е да не можем, ама не ни стиска. Защото свободата иска саможертва, ама е много по-уютно да живееш като роб, нали? Налагат те яко с тоягата, ама все пак си получаваш дневната дажба корав хлебец. Е, докато някой ден на господаря ти съвсем не му избие чивията, и не вземе да те заколи, ей така, за кеф.

  "The Internet is an insecure place."
 27. 27 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#26] от "Kerberos":

  Браво - най-точният коментар досега!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 28. 28 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 624 Весело

  От статията струи чувство на безнадежност и обреченост.

  Преди 2 седмици моята baby-sitter внезапно ми заяви, че повече не издържа в Канада - студено, облачно, сиво. Каза, че страда от seasonal depression. Замина за една седмица до Флорида, върна се весела, усмихната и в добро настроение.

  Знам, че София е много подтискаща по това време на годината - мръсна и сива. Може би авторката, също трябва да замине някъде на юг за една седмица за да се освежи, или просто да изчака 2-3 месеца докато се запролети и раззелени и София я измият поне веднъж.

 29. 29 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#24] от "Karla":

  Е, то и Хитрошима през 45-та е бил гадно място... с какво намери да сравняваш...
  Описаното е реалния живот, а първата крачка към промяната на реалността е да видиш какво искаш да се промени.

  ПП: "Ако баба ми имаше колела щеше да е велосипед!"... но понеже имала крака и стнала кокошка...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 30. 30 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 688 Весело

  Ако някога сте се чудили защо толкова много се четели разни жълти вестници по тези земи.. Прочетете тук одобрителните коментари и ще ви стане (евентуално) ясно.

  "Извънземно открадна кожата на мъжа ми, запазиха се само веждите му"

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 31. 31 Профил на vanvan
  vanvan
  Рейтинг: 8 Весело

  тя е близо до литерата и далеч от журналистиката като стил

 32. 32 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 426 Разстроено


  Тъги за България...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 33. 33 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#24] от "Karla":

  "Спрете да мрънкате и да ревете , излезте навън и нещо НАПРАВЕТЕ най-сетне!" С две ръце се разписвам под това! Българите имаме лошия навик да обвиняваме "държавата" (като че ли държавата е "камъни и дървье", цитирам класик) и "политиците" (все едно, че ни ги избира световната конспирация)! Никой не си хвърля опаковката от закуска в кошчето за боклук, но реве, че София е мръсна... Няма да цитирам Кенеди, защото е изтъркано!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 34. 34 Профил на Тот
  Тот
  Рейтинг: 112 Неутрално

  When you're born into this world, you're given a ticket to the freak show. If you're born in Bulgaria you get a front row seat.

 35. 35 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Такива картини почваш да виждаш като гледаш само брауновото движение на частиците, а не истински важните ходове отдолу. Когато загубиш логиката като нищо може да си треснеш един нож в челото.
  Авторката е дала отговора в статията "едно просто правило: да отхвърляме всяко хрумване, всеки образ, които биха могли да породят някакво рационално, психологическо или познавателно обяснение."

 36. 36 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#25] от "dhk13":

  "И най-мрачната история може да се разкаже с чувство за хумор."

  Нима? Колко "мрачни" истории си чел, разказани с хумор? От какво е породенено желанието, бруталност и абсурд (които м-у другото декласират Годò и Макие за сравнение) до умопомрачение да са предмет на хумореска? И как заби към Шекспир, също не схванах. Хубаво, че ми препоръчваш Ремарк. Аз пък ти препоръчвам Примо Леви, Фред Вандер, Жан Амери или Аарон Апелфелд. Защото имам чувството, че не си много сближен с "мрачните" истории.

  Winora forever
 37. 37 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#36] от "_plamen_":

  Отричаш иронията на на Чарли Чаплин? "Великият диктатор"? Мисля, че стига?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 38. 38 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Решението е просто,

  пълнете си джобовете с камъни и на улицата....

 39. 39 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1468 Разстроено

  До коментар [#26] от "Kerberos": "Но Костов е виновен за всичко, разбира се.
  Замислете се обаче, ако все още можете, ВИЕ какво правите, за да излезете от кошмара."

  Така де; ама това е свързано и със способност за мислене и анализ на сутуацията, както и на поемане на ЛИЧНА и ГРАЖДАНСКА отговорност - не6то на което за огромно съжаление преобладава6тата част от матрЯла не само не е научена, но е стра6но дори да се помисли!

  "Защото свободата иска саможертва, ама е много по-уютно да живееш като роб, нали?"

  Като че ли "преклонената главица" е заложена генетично, иначе такава тотална абдикация от отговорност и поверяването на съдбата на някой "оправяч" (бил той цар или пожарникар) е трудно обяснима и приемлива...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 40. 40 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Смисъла на статията изцяло ми убягва.
  С леки вариации, подобно нещо може да напишеш за всяка страна във всяко едно време.
  Явно авторката за пореден път се е опиянила от изящната си словестност и е забравила както за читателите, така и какво изобщо иска да каже.

 41. 41 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ментор":

  Смисъла е , че България е гадна , че българите сме малоценни (освен авторката и нейните последователи) и , че всичко е безнадеждно поради горното. А , освен това сме толкова прости и изостанали , че даже не си даваме сметка колко сме прости (освен няколко илюмината от интелектуалният елит , включително авторката , естесвено)...

  Klaatu Barada Nikto!
 42. 42 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Весело

  Хахаха,Любослава наистила си е намерила нишата-да се заиграва с нихилизма на българина-националния нихилизъм,имам предвид!
  Да е жива и здрава-тук има много хляб и податлива публика!
  Не ,че това води до нещо,ама се чете и продава!

  Само не разбрах защо само българите да са сюреалисти-картини,каквито тя описва,се срещат и виждат по цял свят,дори и в най-развития!Ма там никой не се мисли за сюреалист!

  Същевременно,у нас има красиви неща,които не се срещат другаде-те какви са-импресии?

  Ама,карай да върви-нали се харчим...

 43. 43 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#41] от "Karla":

  Да,такива черно-бели картини са типични за руската школа...почвам да се питам къде е възпитавана и оформяна авторката?

 44. 44 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#37] от "dhk13":

  "Отричаш иронията на на Чарли Чаплин?"

  Къде в статията видя ирония?

  "Великият диктатор"

  However, Chaplin later stated that he would not have made the film if he had known of the true extent of the Nazis' crimes.

  Winora forever
 45. 45 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ми като не харесвате Любослава, що я четете? Щото сигурно цялото изкуство от последните 10 000 години и цялата журналистика от последните 300 са били в стила на поета с каскета ли? И вестник "Работническо дело"? Не, щото искате да ходите като слепци. Истината винаги боли, ако ще да е казана по възможно най-песимистичния начин, пак си остава истина. Като си завреш главата в пясъка и не виждаш клоаката около теб, тя пак си е там и смърди. Нека пише Русева така още и още, да ви дразни с "песимизма" си още и още, та барем ви изкара от равновесие и си изчистите тревната площ пред блока, дарите 500 лева за онкоболни деца и си миете колата поне един път седмично. И станете всички толкова нетърпими към съда, че ония от ВАС да ги е срам да отидат на работа в понеделник, след като изкараха 2 млн. на Доган редовни. Аман от недоволни, дето точно от истината са недоволни!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 46. 46 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#45] от "Okoto":

  Щото ти я препоръча , пък теб те следим.

  Klaatu Barada Nikto!
 47. 47 Профил на LuLu
  LuLu
  Рейтинг: 112 Весело

  Разбирам,че сюррелизма не е любим на българската публика.Екзистенсиализма също.
  Социалистическия реализъм влече!Ведро,борчески,напре с песен към светлината!Силни,спретнати,еднакви , без интелектуални изблици!
  И задължително с лозунги!

 48. 48 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#44] от "_plamen_":

  В статията не видях иронията и това ми беше проблема, ако помниш, де!
  Отговорих ти (за последен път) на "Колко "мрачни" истории си чел, разказани с хумор?" Просто и ясно... ДА, и знам какво е казал Чаплин. Но въпреки това, филмът е безсмъртен!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 49. 49 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 471 Неутрално

  БРАВО, най-после някой каза "Да спрем филма".

  Сега да видим и какво от това ...

  "(Животът) ражда образи, пред чиято абсурдност творческият напън на сюрреалиста изглежда като статия от президента Първанов." Отново браво!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#45] от "Okoto":
  Сега, гледам, ти си изкаран от равновесие. Седни и си отговори на въпроса, колко пари си дал за благотворителност, колко често си миеш колата, колко пъти си чистил около блока. Не ми давай отчет, дай си го насаме! Колкото до моята позиция по въпроса за
  Доган- имам профил, чети!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 52. 52 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#45] от "Okoto":

  Ти къде искаш да живееш? В стерилна операционна ли? И кой ще ти я стерелизира и ще ти я предостави да си живееш? Някой друг , нали? Щото всичко е гадно и безнадеждно и ти нищо не можеш ДА НАПРАВИШ , понеже си заобиколен от малоценни простаци и чалгаджии , какъвто ти не си , и те ти ПРЕЧАТ , ама ако не бяха те... Какво?
  Някой друг е виновен , малоценните които ни заобикалят , не ние , ние сме умни и културни и виждаме колко е гадно , ама нищо не правим , щото е безнадеждно. За това предпочитаме да пишем стихове , като Васисуалий Лоханкин и да се тюхкаме от несправедливата съдба...

  Klaatu Barada Nikto!
 53. 53 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 733 Весело

  Ако маймуните бяха лекари,или гейовете космонавти?
  Какво ли би станало?
  Изглежда някой не пие редовно,или не пие изобщо!
  В това е проблема.......
  Останалото са полюции.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 54. 54 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#47] от "mirela":

  Ма чакайте,бе,хора,защо сюреализмът да е непременно тъжен и грозен?Това всъщност искам да кажа!Защо да е черно-бял,като Любославиния?
  Дайте го по-весело-несе подвеждайте по настроението на статията!

 55. 55 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#53] от "Белия Негър":

  Ако педерасите бяха лъвове,а проститутките-балерини...ето ви сюреализъм!

 56. 56
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:14 на 17/02/2011 от неговия автор.

 57. 57 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#51] от "Сони":


  Ааааа, не! Ще ти дам отчет, щото въпросът ти е публичен, а не е зададен насаме!!! Щом всички са го прочели, ще ми четеш и отчета! Ти си давай твоя насаме.

  Само аз и още един чистим един дка зелени площи около нас. Всяка година давам между 500 и 1000 лв за различни цели, като отначало бяха за Донка Паприкова и нейния хоспис, а последното беше за SOS селище за деца без родители. А колата ми винаги е чиста. И постоянно звъня на разни телефони на СО за безобразия по улиците.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 58. 58
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:16 на 17/02/2011 от неговия автор.

 59. 59 Профил на cvetanov
  cvetanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Уникална, както винаги.

 60. 60 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#57] от "Okoto":
  Ето още едно добро предложение:
  http://www.save-darina.org/

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 61. 61 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Добре,де,като много знаете,организитайте по интернет едно шествие с камъни,които да бъдат натрупани като във Вазовата грамада пред президентството или пред МС под надслов:Проклет да е ...!Всички скочиха,ние не.

 62. 62 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#52] от "Karla":

  Ти живееш в доста по-серилно място. Второ, не хленча, а предпочитам да видя гадостта от упор и да си направя изводите. И правя всичко, което мога, та и повече, отколкото може да си представиш! Трето - ако някой се чувства безнадеждно, си е негов проблем. Аз се зареждам с оптимизъм от Русева, от Дали и от собствените си писания. И четвърто - това, че е пълно с простаци, не отменя факта, че пак си е пълно с простаци. А, и пето - ако искаш, мога да ти съчиня един стих, посветен на циганите пред "Кристал" в стил "свежи ритми от Факултето".

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 63. 63 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#56] от "Okoto":
  Благодаря! Вместо Карла, щото аз писах за отчета! И ще дам своя- заради почтеността. Давам малко за благотворителност- смс-че, купуване на картичка от тези за сираците, стотинки на тези пред църквата. Колата си не мия често, че й личи ръждата, ама и толкова я карам. Но винаги около мен е чисто, вдигам хартийката на простака, гледам си градинката пред "офиса", но най-внимавам дами е чисто в душата, затова мразя да ме обвиняват с лека ръка...

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 64. 64
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:02 на 18/02/2011 от неговия автор.

 65. 65 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#63] от "Сони":

  Малко е. Чистотата около вас си е за вас. Душата се лекува с дарение за другите, без да се замисляш дали те лъжат или не. Има кой да ги съди ако лъжат.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 66. 66 Профил на LuLu
  LuLu
  Рейтинг: 112 Весело

  faeton,Сюрреализма не тъжен.Даже може да е много революционен. Алберти и Лорка имат сюрреалистичен етап.
  Не виждам тъжен Мирó,нито Дали,нито Фрида Кало.......
  Нито всичките филми на Алмодовар.
  А за сюрреализма може би най-точно го казва Фрида Кало:"Никога не рисувах сънища.Винаги рисувах собствената си реалност.Не знаех,че съм сюрралистка докато не дойде от Париж Андре Бретан и ми го каза!"

 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5328 Неутрално

  До коментар [#26] от "Kerberos":

  Точно това е, че аз съвсем не се чувствам в кошмар, а авторката упорито се опитва да ми го внуши. А Костов въобще не ми е виновен и винаги съм гласувал за него. Макар че напоследък нещо не го разбирам...

 68. 68 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ментор":

  Аз НЕ СЕ ПРИСМИВАМ. Задълбочено се опитах да СХВАНА реториката на Люби. Изпадал съм и аз в ТРУДНИ условия на ПУК и ДЕПРЕСИИ, но не и без доблест. Мисля, че нейната доблест е ПО-ВАЖНА отколкото претенциите и за ВЪЗХВАЛА.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 69. 69 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Хубаво. И тъжно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 70. 70 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#57] от "Okoto":
  Единият + е от мен...Може би си приличаме, макар и в спор.

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 71. 71 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#41] от "Karla":
  "Смисъла е , че България е гадна , че българите сме малоценни (освен авторката и нейните последователи) и , че всичко е безнадеждно поради горното..."
  Пропусна най-важното: драмата на тези духовни аристократи да живеят в тази кочина с тези плебеи.

 72. 72 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#71] от "4i4oti":

  Точно в тази статия го няма това, но имаше велики статии, в които г-жа Русева се разхожда по софийските улици и от всякъде я залива простотия, чалга, и изведнъж чува класическа музика ама то сигурно някой си бил забравил радиото.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 73. 73 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#9] от "g_t":

  Рецептата за измъкване е в статията: српи да се държиш като публика.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 74. 74
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:21 на 17/02/2011 от неговия автор.

 75. 75 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#66] от "mirela":

  Радвам се,че мислим еднакво!
  Добре дошла във форума и в клуба на хората,които не се оплакват,не се смятат за жертви,които се издържат сами и не си падат по кумири!
  И не мислят,че живеем в най-лошата и "сюреалистична"държава!

 76. 76 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5328 Неутрално

  До коментар [#73] от "7777":

  Аз не се държа като публика. Доста активен гражданин на тази страна съм. А ти спря ли да се държиш като публика?

 77. 77 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Люба, сюрлеализмът е създал изключително красиви неща, каквито в деиствителност не могат да съществуват. Не ти се удава да го докоснеш, не е твоя жанър.

 78. 78 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#50] от "о. Павел":

  Отче Пвле, нихилизъм е допускането ти, че Любослава непременно няма деца и непременно тези дорбри дела не ги прави.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 79. 79 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#76] от "g_t":

  Спрях да съм публика още като студентка през 1997г. И мисля, че Любослава не се държи като публика. Реакциите на отрицателите й тук го доказват.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 80. 80 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Не е лошо, само че не е Дали, а по-скоро Йеронимус Бош.
  И онези с количката не са мъж и жена, а същества от мъжки и женски пол.

 81. 81 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2078 Весело

  До коментар [#24] от "Karla":

  Ми гушнете се със Славена и гледайте "Крокодилът Гена" по ютюб. Там пионерите постоянно вършат положителни неща: строят детски площадки, хранилки за птици и си гладят червените връзки.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 82. 82 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#60] от "biss Mark":

  save-darina.org е страхотна гражданска инициатива!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 83. 83 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5328 Неутрално

  До коментар [#81] от "7777":

  Недей така. Недей да лепиш етикети на всички, които не са съгласни с Русева. Славка е снаха на член на семейството на член на ЦК на БКП.

 84. 84 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#67] от "g_t":

  Хубаво, че не се чувстваш като в кошмар. Това, надявам се, не значи, че си обръгнал на абсурдите, които Русева описва, а че тези абсурди те мотивират да не си публика.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 85. 85 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1331 Разстроено

  До коментар [#82] от "7777":

  За мой срам и съжаление, вече близо година не съм участвал в техните кампании, защото с годините започнаха да излизат спешни случаи с приятели, на мойта възраст. Пък и от фирмата ни от време на време организират по нещо. Обещавам още другата седмица да направя дарение.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 86. 86 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#83] от "g_t":

  Будалкам се с Карла. Знам, че тя е дясна, а Славка лява, но и двете много обичат "външния враг" и подскачат като ужилени, когато някой е критичен към съответния им любим лидер. А според мен един истински десен човек, не се страхува да не е позитивен, когато нуждата от конструктивна критика (като на Русева) е очевидна. Също така един истински човек не вилнее бясно срещу "левичарите," "резаците," "юдеите," "гоите," "чернилките"... а интелигентно изразява несъгласието си с чужди позиции.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 87. 87 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#85] от "biss Mark":

  Според мен помощта за приятели по никакъв начин не е по-малко важна от помощта за едно непознато дете. Все са хора, които имат нужда от съпричастност.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 88. 88 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#86] от "7777":

  да се чете "един истински ДЕСЕН човек не вилнее..."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 89. 89 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Каката продължава да е невероятна и неотразима.
  Явно е решила да нагази и в народопсихологията на бантустанските андрешковци и андрешки.
  Ами така е - дебилите са лишени от логика и от вяра.
  Това кето констатираме, уважаеми и най-вече - уважаема, е света им, свят на едно психологично заболяване.
  Нацията е болна, болна е в главата и единствения изход е ампутация.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 90. 90 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Статията,по скромното ми мнение,е добре написана.Дори много добре.Самия факт,че започнахте/някои от вас/спор и доказване кой какво е направил или не е успех за Русева.Всеки е длъжен да разтърси заспалия зрител до себе си,или ще продължим да сме в същия безнадежден филм.Писането е начина на Любослава.Кой както може.Тя го може добре и нека продължава,напук и въпреки летаргията на доволните.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 91. 91 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#81] от "7777":

  Ха-ха. Ха.

  Klaatu Barada Nikto!
 92. 92 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  За съжаление българите не са сюрреалисти, а сюрсоциалисти.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 93. 93 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#90] от "sandman":

  Очаквах този "довод" доста по-рано. Добре , че все пак някой се сети...

  Klaatu Barada Nikto!
 94. 94 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Нацията е болна, болна е в главата и единствения изход е ампутация. "

  Един пример на каква струна свири Любослава-вече коментирахме,че националният нихилизъм се продава лесно!

 95. 95 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#92] от "Хан Крум":

  За съжаление българите са отчаяни песимисти , негативисти и нихилисти с комплекс за малоценност и зависимост от "държавата". И такива като авторката на горната статия не допринасят с нищо за подобряването на положението , поради което са вредни за нацията. Защото само позитивното мислене може да извади страната от блатото , в което я набутаха комунетата , а подобни статии работят в подкрепа точно на най-големите врагове на България - мутро-комунетата и климата на отчаяние , в който най-добре виреят.

  Klaatu Barada Nikto!
 96. 96 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#90] от "sandman":
  До коментар [#93] от "Karla":

  Може да ви звучи като инат на малко дете, но "Не" не е добре и
  [#94] от "faeton" и [#71] от "4i4oti" го доказват. Самосъжалението, непрестанното оплакване и отхвърляне в комбинация (от време на време) с "Добре че съм аз да ви го кажа" не са добре.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 97. 97 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2078 Весело

  До коментар [#91] от "Karla":

  + и от мен на хилежа ти. Ако си мислех, че ще се засегнеш, не бих се избудалкала.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 98. 98 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#95] от "Karla":

  Карле, а ти не си ли българка?. Според мен, ако на нас българите изобщо ни трябва да си слагаме етикет, най ни отива този на скептицизма. Не сме нито песимисти, нито нихилисти, а оцеляваме при всякакви условия и в какъвто и цинизъм да изпаднем, децата ни, семействата ни и приятелите ни си остават святи за нас. Според мен даже гласуването ни за "спасители" не идва толкова от наивна вяра, че този или онзи наистина ще доведе до вечното благоденствие, колкото от надеждата ни, съответният кандидат да се окаже по-читав, напук на скептицизма ни.
  Мои си мисли, субективни...

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 99. 99 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#95] от "Karla":

  Още от поста ти № 24 се канех да ти кажа - врагът е невидим, или по-скоро е в самите нас.
  Вече няма срещу кого да излезем. Можем само да бягаме оттук, като от изгорена земя.
  Знам, че това подкрепя тезата ти /основателна/, че "българите са отчаяни песимисти , негативисти и нихилисти с комплекс за малоценност и зависимост от "държавата", но това е положението.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK