Редакционен: Предизвестено раздаване на "тото печалбите"

Възраждането на проекта "Мега Пирин", предвиждащ 200 км нови ски писти в националния парк, повдига въпроса ще могат ли да се балансират бизнес и екология, без взаимно да си пречат. Да припомним, че идеята да се свържат в едно цяло Добринище, Банско и Разлог беше изготвена по времето на тройната коалиция, но не получи зелена светлина.


В казуса "Пирин" се сблъскват два на пръв поглед противоречащи си интереса.


Първият е, че планината е защитена територия и по закон трябва да се опазва дивата природа и биоразнообразието й. Освен това е закриляна от ЮНЕСКО като част от световното нематериално културно наследство и е под защитата на ЕС с двете зони на "Натура" - за местообитанията и за птиците. Поради тази причина екоорганизациите са против отсичането и на едно дърво и припомнят горчивия опит със строежите по морето и в природен парк "Странджа".
От другата страна са местната власт и бизнесът, за които ски туризмът е надежда за нови работни места и за икономическо възстановяване. Правителството вече удари едно рамо с идването лично на премиера Бойко Борисов, който обеща "Разлог да стане равностоен на Банско" и вече "да не се чувства като сираче, защото не е справедливо". Той дори посъветва общината да си "пусне фиша" за всички възможни проекти. 


"Раздаването на тото печалбите" обаче се очертава напълно предизвестено от арбитъра между двата интереса, ако съдим по това, което се случва с проектите, финансирани по програма "Околна среда" (виж стр. ІV). А то показва, че тези, които критикуваха предишната власт за раздаване на ВиК проектите на свои общини и фирми по завишени цени, де факто правят същото засега - само общини от ГЕРБ и компании, близки до партията, са спечелили договори към момента.


Дружеството, което ще строи депото за отпадъци в Ботевград например, дори е избрано, преди още общината да сключи договор с екоминистерството, и в промеждутъка между търга и сключването на договора дори е завишило цената чувствително. Откъде общината е знаела, че ще спечели проекта, и защо проверката на екоминистерството не е установила нищо нередно по отношение на цената? Може би така ГЕРБ разбира баланса на интереси.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK