Записки на начинаещия патриот - ІІ

Записки на начинаещия патриот - ІІ

© Иван КутузовПубликата е станала на крака и френетично аплодира чалгаджийско-маршовата стъпка, с която започва, а и ще продължи песента "От векове за векове". На сцената в НДК тържествено гръмва пиратка, от прожекторите лумват изкуствени огньове.


"През огън и забрава/Познала вечна слава,/Родино, ти сега блестиш" – пее Лили Иванова, опакована в прилепнала черна рокля с дъъълга цепка, фигурален чорапогащник и червена барета със знака на БА.
Публиката подскача и ръкопляска още по-ожесточено, когато зад гърба на певицата някак заплашително се възправя хор от войници с камуфлажни униформи и пластмасови автомати.


"Ооо, ооо, ооо!" – стройно се разпява този оживял фриз от паметника на Съветската армия, за да удари едно рамо на припева: "От векове за векове, Не може нищо да ни спре, Чеда сме на прославен род, наречен български народ. Роден ли си да си войник, роден си ти да си велик!"
...
Естествено, извадените в началото пластмасови автомати няма как да не се обадят на финала. Песента завършва с пукотевица от безразборната стрелба на войнишкия хор, докато публиката, разположена в подножието на този разноцветен, шумен и весел "афганистан", крещи еуфорично.
Тук-таме патриотическата вакханалия изцежда и сълзи. Но сълзи не на горест от фалша и на ужас от кича, а сълзи на автентично щастие и непресторена гордост.


Тези хора ликуват. Маршо-чалгата ги прави живи. Тъкмо


бутафорията "кипва кръвта" и "пълни душата".
...
"Трети март е, уважаеми дами и господа!" – продължава с апломб водещият на друг концерт по случай националния ни празник. "Ние, българите, сме горд и смел народ! Не чувам вашите ръкоплясканияяяяяяяяя!"


Гордият и смел народ веднага изпълнява заданието, поради което панически превключвам на трети канал.


По него тече дискусия. Говорят хора със сиви, кафяви и черни костюми. Вратовръзките им преливат от сиво в черно и от черно в кафяво към сиво. Такова е и излъчването им. Такова е и малкото им голямо бърборене.
...
Започват вечерните новини. Сводката за тържествата бива поднесена с изискуемата за повода приповдигнатост. Има и пряко включване от Батак.


Местният свещеник говори за "подвига (клише №1) на безмилостно изкланите от мюсюлманите (клише №2) храбри мъже, жени и деца" (клише №3"), които Българската православна църква скоро ще обяви за светци. Когато се задъха от клишета №1, №2 и №3, репортерът му подава клише №4 ("кажете нещо повече за героизма на батачани"), а свещеникът ловко отбива с клише №5 ("тяхната саможертва е свята").
...
Следват спортните новини и прогнозата за времето. Ще застудее. И тъкмо когато семейство Елеонор и Спаска Карагеоргиеви (по "Великите българи") вече тръпнат в очакване на любимия си турски сериал с участието на Къванч Татлъту, Гюнгьор Байрак и Тарък Юнлюолу, от екрана се излива друга супа за душата – холивудска мелодрама.


Трети март е все пак, не върви да им пускаме изневерите на Джюнейт Чалъкшур – вероятно си е мислил програмният директор. Ето защо днес Елеонор и Спаска ще "празват" патриотично.
...
"Класическите произведения на българската литература са слънчевите стълбове, крепящи националното ни самосъзнание. Те са кристалните мостове на възторга, по които Отечеството ще премине през огън и страдание и ще пребъде в третото хилядолетие."


Това пише на корицата на сборник с разкази и повести на "патриарха на българската литература". Думите са на издател – съзидател, за чието поетическо творчество съм си изрязала следната рецензия: "Мечтаната от него сфера става материя чрез Светещото нищо, заченатото в тишината е изригващо, гарантиращо нежна затвореност - отвореност." Ужасено връщам книгата на лавицата.
...
Отварям празничния брой на един национален всекидневник и попадам на успокояващи думи: "Мисля, че ако човек отиде в някоя страна от Третия свят, самочувствието му малко ще се повиши."
Казва го един уважаван професор.


Неговият съвет е читателите на вестника да се сравняват "не с Швейцария и Германия, а да си помислят какво е например в Египет". Аргументът му е: "При такъв паралел виждаме, че все пак имаме някакви предимства. Ние сме модерни хора, изградили сме една може би зле работеща, но все пак социална държава."
...
Тук си спомням една реклама от началото на прехода. Тантурест и мустакат сънародник подскача весело из селце някъде в подножието на Алпите. Свирука си безгрижно, а зад гърба си крие нещо.


Изведнъж съглежда през стобора засукана швейцарка в народна носия. Вади "нещото", което се оказва шоколад, а швейцарката опитва, примижава от удоволствие и закачливо пита: "Уткадъе?" "Български, от Своге!", гордо й съобщава нашият сънародник.
...
Шоколадовата версия на "Булгар, булгар!" беше хит през 90-те. Ей ни на, пристигаме в Европа - казваше тя с известна самоирония. Излел е Дельо хайдутин, но този път не се рее из Космоса, а отваря очите на самите швейцарци как се прави шоколад. После ще ги учи и да си сверяват часовниците...
Двайсет години по-късно обаче нито Своге се премести в Швейцария, нито Швейцария дойде на Балканите.


Ние вече дори не мечтаем "как ще ги стигнем"


и окончателно сме се съгласили да живеем "все пак".


Двайсет години по-късно ни остана само Лили Иванова и Светещото нищо.
...
Но мечтата ми да бъда патриот "все пак" не ме напуска. Което означава, че или трябва да се запозная по-задълбочено с живота в Буркина Фасо и Сомалия, или да си купя пластмасов автомат, за да подпукам от балкона по случай обявяването на батачани за светци.


Казват, че имало и трети вариант. Например: да не се подпираш върху слънчевите стълбове на безсмислието, нито да минаваш по кристалните мостове на фалша. Или: да не подскачаш радостно, когато откровено ти се подиграват – при това "от векове за векове", нито да въздъхваш облекчено, когато те успокояват, че "има и по-зле".


Каза ми го приятел. Даже го бил изпробвал. В момента той живее в Швейцария.


*Продължение на "Записки на начинаещия патриот" от 3 март 2010 г.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (306)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Надежда всяка тука оставете

  (че хвърлянето на камъчета оправяло нещата)

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 2. 2 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Нещо такова се получи и във форумът на "Дневник" по повод 3-ти Март.  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/03/1053165_bulgariia_otbeliazva_nacionalniia_si_praznik/

 3. 3 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Мир на праха на жертвите от Батак.Не съм сигурен,че душите им са намерили покой и досега.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 4. 4 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":
  и естествено е намерен основният виновник - костов.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 5. 5 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 984 Весело

  Любослава Русева написана поредната си дълга статия, отхвърляща всичко, нeказваща нищо ново, носеща нулева информативност..... и яростно бореща „клишетата” (основно с други клишета)… а сега всички вечно недоволните и мразещи света хора ще се хвърлят да я хвалят и да обясняват, колко е гениална всъщност. Cheers!

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 6. 6 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Когато по-голямата част от сънародниците ни избере третия вариант на критично мислене, а не на сляпо следване, положението ни може да се доближи до това на швейцарците, но уви това си остава мечта на фона на реалността в България днес.

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 7. 7 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Русева, инфантилна както обикновено... И нетолерантна в стеснените й представи за света дотам, че да не е в състояние да си обясни и приеме без ненавист съществуването на различни, пък били те на моменти и предизвикващи неловкост начини на мислене. А може би съм твърде великодушен към Русева и се опитвам да не погледна на текстовете й по друг и не така извиняващ начин, а именно като на посредственост, която ожесточено се опитва да изглежда като елитарност?

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 8. 8 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Весело

  До коментар [#4] от "victor troska":


  И естествено е намерен основният виновник - Костов.

  Аха, ама знаеш ли що е така?

  Ето виж:

  Дездемона не го обича вече, защото той е стар и черен, и няма изтънчени обноски. Съпругата му го вика за вечеря, но Мавърът се оплаква от главоболие. Дездемона предлага да привърже главата му с кърпичката си, но Отело отказва.

 9. 9 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А нещо за записките на закоравелите либерасти няма ли да публикувате.Ей, тия довчерашни комсомолски интернационалисти и днешни либерасти-интернационалиси ще се пръснат, че още съществува българската държава и народ.За 20-т години на какво ли не ни подложиха: "приватизация", "демократизация", "чалгизация", "либерастия", "педерастия", "циганизация".Ама тоя пусти български народ - жилав, не мре.Какво ли са ни подготвили още: а...сетих се, цените на тока, "зелена енергия", "ГМО", мантрите на циганофила Уорлик и прочее бла..бла.

  ZeroOne
 10. 10 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#8] от "Wornoxmaniak":
  виж сравнение с отело не бях чувал досега. влиза в златния фонд "костов ограби даржавата и сасипа икономиката."

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 11. 11 Профил на chich71
  chich71
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Господа, с никове като Югозомби и Born to Quote критиката Ви звучи като пародия на самите Вас. Разбирам, че кичът ви действа умилително и вероятно изцежда по някоя сълза от иначе виделите всичко очи от стомана, но бихте ли предложили собствена интерпретация на това, което Русева развива в статията си преди да разгърнете унищожителната си критика към нея? В противен случай се налага мнението, че не темата, а авторката е това, което Ви възбужда.

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:08 на 06/03/2011 от неговия автор.

 13. 13 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#7] от "Югозомби":Като за теб: "А помните ли Сливница ...."

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 14. 14 Профил на Елена
  Елена
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  БНТ излъчиха първа част на филма "Хъшове" на трети март, на следващия ден и втора част. Аз лично гледах този филм без колебания на кой канал да оставя.
  Ако се отричаме и от националния си празник, и от "героизма на батачани", и от "патриарха на българската литература", то дали няма скоро да отречем и че държава България не съществува и нация българи няма?

  "You must be the change you want to see in the world" Gandhi
 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 953 Любопитно

  YESSSS !!! Браво Люба безкомпромистно то4на както винаги ! Да ,за съжаление КИ4ЪТ уби ДЕМОКРАЦИЯТА в България...а относно национализма ,ами други са го казали ве4е, национализмът е последното убежеще на НЕгодниците !!!

 16. 16 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#11] от "chich71":

  Да, кичът е способен да умилява. Може и да разсмива, да предизвиква неловкост, да смайва, отблъсква или дори вдъхновява... Кичът е неизбежен предвид особеностите на човешкия вид, по цял свят гигантски съвременни индустрии се изхранват от него, но не е неизбежно почти фашизоидното като менталност лъжеелитаристко отхвърляне на онези хора, които живеят в кича. Или може би тепърва ще трябва да се учим да отличаваме "високата" от "ниската" култура, функционирането им, социопсихологическите им особености, разпространението им и прочие характеристики, за да можем да преоткрием с няколко десетилетия закъснение идеята на мнозина философи, социолози, културолози и прочие хуманитаристи от втората половина на 20 век за липсата на плътна граница между тези човешки културни типове и постоянното преливане между тях?!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 17. 17 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Весело

  Русеива сега ще я обесят тези, които са прочели думите, но не са разбрали смисъла! Един от най-смислените коментари за "милата ни родина", които съм чел.

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 18. 18 Профил на Стоян Стоянов
  Стоян Стоянов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Харесвате статията или не, факт е, че половината, които ще коментират тук, ще бъдат от чужбина....

 19. 19 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Гледайки цитатите в статията се сещам: това имаха предвид в PISA като говориха за липса на способност за аналитично писане, което ми напомня как в 7ми клас трябваше да се готвим да "разсъждаваме" в отговор на литературен въпрос или преразказ с елементи на разсъждение. В крайна сметка всеки плах ученически опит за автентично разсъждение биваше смазан от учителите, които веднага се обръщаха към (пост-)комунистическите сборници, за да покажат кои са правилните разсъждения.
  Поздравления Любослава, да не сте успяла да избягате от училище в часовете по литература?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 20. 20 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#6] от "читател":

  Когато по-голямата част от сънародниците ни избере третия вариант на критично мислене, а не на сляпо следване, положението ни може да се доближи до това на швейцарците, но уви това си остава мечта на фона на реалността в България днес.
  Това ли разбираш под третия вариант на критично мислене:
  http://www.dnevnik.bg/photos/2011/03/06/1053985_fotogaleriia_svetovnite_snimki_na_denia_-_5-6_mart_2011/?pic=13#picture

  И положението ни никога не може да се доближи до това на швейцарците, защото светът е избрал това място да си държи парите, така че всеки опит за сравнение е нелеп!
  Просто нямаме една и съща ситуация.


 21. 21 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 868 Разстроено


  Люба...


  Мисля си, че когато човек с малко интелект погледне българска телевизия, а после и навън, като почете малко "вестници" неизбежно ще разбере, защо е написал Левски "Народе!!!"

  Но наш'те "патриоти" демонстрират, че имат интелект по-малко от "малко", та не обичат да им слага огледалото пред очите, не обичат и да "се виждат " през очите на другите европейски народи.

  Затова ще получаваш упреци, че "не виждаш хубавото", че си "черногледа".

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 22. 22 Профил на chich71
  chich71
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#16] от "Югозомби":

  С уважение към тезата Ви, но фашизоидното като менталност лъжеелитаристко отхвърляне на онези хора, които живеят в кича е оксиморон. Фашизмът е пълната еманация на посредствеността и кичът, отхвърлящ всяка елитарност в името на сливането в единната нация. Свеждането на национален празник до поредица от клишета е кич и като такъв е обществено опасен защото води до поредния триумф на посредствеността и съпровождащата я войствена борба срещу всеки опит за излизане от тях.

 23. 23 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#22] от "chich71":

  Фашизмът - отхвърлящ всяка елитарност?! Това не е оксиморон, това е просто слаба историческа осведоменост.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:36 на 06/03/2011 от неговия автор.

 25. 25 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Весело

  Да, и на всички който отричате написаното препоръчвам да г-жа Русева препоръчвам да се припомни:

  Патриот
  Патриот е - душа дава
  за наука, за свобода;
  но не свойта душа, братя,
  а душата на народа!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  продава си и душата.

  И е добър християнин:
  не пропуща литургия;
  но и в черква за туй ходи,
  че черквата й търговия!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  залага си и жената.

  И е човек с добро сърце:
  не оставя сиромаси;
  но не той вас, братя, храни,
  а вий него със трудът си!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  изяда си и месата.

  Автора на това няма да ви го кажа...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 26. 26 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#22] от "chich71":

  Впрочем да не подменяме тезата по толкова наивен начин. Фашизоидната менталност не е равнозначна на историческата идеологическа доктрина на национал-социализма.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 27. 27 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Двайсет години по-късно ни остана само Лили Иванова и Светещото нищо".

  Нищото е в нас, вижте форума по-нагора. А иначе констатацията е като скалпел - остра и боли след малко.

  ПС - Пиша това от Италия.

 28. 28 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#5] от "Born to Quote":

  Все си мисля,че такива като теб са вдъхновението и,за написването на тази статия!

 29. 29 Профил на chich71
  chich71
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "Югозомби":
  Да, нека да не я подменяме. Кичът е баналност и клише и основната им функция е да спестят мисленето като усилие.
  Това, че вас ви умилява, мен ме разстройва. Това, че считате усилието да се противопоставиш на посредствеността за фашизоидност ме изпълва с недоумение. Всъщност не разбирам тезата ви - т.е. трябва да сме толерантни към чалгата и дори да си наложим да я харесваме?

 30. 30 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#22] от "chich71":

  Фашизоидната менталност е в разбирането, че културните типове са в състояние на война помежду си, че те са несъвместими и по неизбежност противопоставени. Това е почти религиозно дуалистично възприемане на света като поле на борба между божественото и сатанинското начало, в който свят право на съществуване може да има само едното от двете начала. Тази теза е не само невярна от гледна точка на съвременната хуманитаристика, тя е разрушителна за обществените нагласи и атмосфера. "Високото" и "ниското" на практика не могат да се заместят, но те трябва да умеят да съ-съществуват. Русева не разбира невъзможността на заместването и не желае съ-съществуването. Това е лъжеелитаристката почти фашизоидна менталност, за която говоря. Моля да бъда извинен за необходимостта да обяснявам на толкова буквално равнище.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 31. 31 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1384 Весело

  До коментар [#17] от "dhk13":

  Спокойно, тя е свикнала. Малко са тези, дето я разбираме. Журналистиката е като всеки друг жанр - има статии и за масовият вкус, има и за ценители. Е, вярно, че тези, вторите, са нищожен процент от всичко, което се изписва, но и ценителите не са много на брой. Но компенсират с интелект.

 32. До коментар [#29] от "chich71":

  Ако знаех, че споря с чалгоборец... Поредната псевдоелитаристка претенция на зле организираната посредственост.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 33. 33
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:00 на 06/03/2011 от неговия автор.

 34. 34 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Твоите недостатъци като син са мой провал като баща!


  До коментар [#25] от "dhk13":

  Автора на това няма да ви го кажа...


  Авторът е допринесъл за една трета от публикациите в западния печат светът да узнае за априлското въстание.

 35. 35
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:00 на 06/03/2011 от неговия автор.

 36. 36 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#31] от "1a2b3c4d5e_xix":

  "Ние, избраните..." Фарсът на самопомазаните псевдоелитаристи.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 37. 37 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Искам да предложа на вниманието на тези, които са прочели статията на Люба и са го разбрали, още един подобен материал:


  Какво ще ни погуби? - Проф. Филип Панайотов

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/18098

 38. 38 Профил на chich71
  chich71
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "Югозомби":

  Възхищавам се на толерантността Ви, не съм в състояние да я споделя и в момента я намирам за вредна. Крайната точка на вашата логика ме довежда до това, да съжителствам с президент ченге, което е нормално, в София да има паметници на Съветската армия, което е нормално, а по улиците да шестват млади хора с вдигнати в нацистки поздрав ръце, охранявани от полиция, което следва да е нормално, подобни субекти заобикалят паметника на Левски на 19. февруари .... извинете ме за буквалността.

 39. 39 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Весело

  До коментар [#31] от "1a2b3c4d5e_xix":

  но и ценителите не са много на брой. Но компенсират с интелект.


  Вика ли ме некой?

 40. 40 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гуано":

  И така да е , но все пак много говори факта как и защо без задълбоченост и без безпристрастност набързо се смени 9.9.1944 със 3.3.1878 - Нима във Великото Народно Събрание бе събран елитът на нацията тогава?

  Много се съмнявам в това за справка могат да се огледнат досиетата на участниците в този неслучаен избор тогава - въпреки че имаше възможност за неманипулативно обсъждане. ТО НЕ СЕ СЪСТОЯ...???

  Защото депутатите седяха на общи пейки без облегалки с едничката цел не толкова автентичноста на театралният спектакъл, колкото да се претупа колкото може по-бързо ОСНОВНИЯТ ЗАКОН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  Всъщност заради това: да не се промени, а само да се гримира козметично.

 41. 41 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 793 Весело

  Този път негативизмът и славитрифоновщината е дошла много дори на редовните "брависти"! Някои са намалили аплодисментите до минимум, а други дори ги е срам да пишат. Това до някъде е добре, все пак са запазили някакво чувство за самосъхранение и не са потънали изцяло в морето на отчаянието, натрапвано ни от всякаква комерсиална паплач изкарваща прехраната си с описването на "безнадеждното положение"!

 42. 42 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Не гледам парадите, програмите и др.п по случай национални празници, защото ми се повръща от кич, хипепатриотизъм, притворство в всякакъв друг бълвоч.
  Но би ми било интересно да видя "примадоната" да пада на нивото на Веско Маринов.
  Впроче с удоволствие изгледах "Хъшове"

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 43. 43 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#14] от "Елена Донева":

  Елена, не се разстройвайте. Авторката не видях да е отрекла нито подвига на батачани, нито патриарха на българската литература. Само пошлото честване, което обезсмисля приноса и на батачани, и на Вазов към историята и литературата ни.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 44. 44 Профил на katiya
  katiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Защо има толкова кич, простотия, глупост и фалш на 3 март - за мен отговорът е във въпроса защо националният ни празник е точно 3 март?
  Ето едно чудесно допълнение към примерите в статията на Любослава Русева:
  http://jeanager.wordpress.com/2011/03/03/3ти-мрт-до-чикаго-и-назад/

 45. 45 Профил на chich71
  chich71
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "Югозомби":

  А аз не занех, че споря с модерната хуманитаристика.

 46. До коментар [#45] от "chich71":

  И Любослава Русева не го подозира.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 47. 47 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 281 Разстроено

  Едно време при комунизма само естрадна музика се слушаше, а сега сините лупени така ни демократизираха че само долнопробна чалга и цигания до шия

  Ортодоксален комунист
 48. 48 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#30] от "Югозомби":

  ...няма страшно не е нжно да се извиняваш, защото именно фактите изнесени от Русева не са "ниски" или "високи", а едно равно и "отровно плодотворие" ежедневно изравнено с тежкият валяк на на проправялитя 66 години вече пътя към светло и блестящо бъдеще, но разбрали на 45-тата година, че са работили цял един живот за едно "недоносчШе"

  Поднесено им не от фашизоид, а направо от един скандален узорпант, който с хитра ловкост, даде знак за открито разграбване на построеното от 3 милиона работоспособни българи строили и трупали не койзнае какво национално богатство.

  НО В НИКАКАКЪВ СЛУчАЙ незаслужаващи да бъдат ограбвани посред бял ден, сплашвани и принудително поставяни в безисходица и дезинформираност.

  ТОВА НЕ Е фашизоидност, а поредица от актове на полуграмотна стигаща до ненормални размери патологична и безпаметна алчност непознаваща подобни размери при нито едно от предходните управления на страната.

  ТА ЗАТОВА СИ ИЗВИНЕН, ЗА НЕСЪСТОЯТЕЛНОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ...

 49. 49 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#5] от "Born to Quote":

  "Любослава Русева написана поредната си дълга статия, отхвърляща всичко, нeказваща нищо ново, носеща нулева информативност....."
  Било е и по-лошо. Сега поне ще се отворпи нов форум за моабет.
  Дневник, защо разредихте анализите и знаменателните изказвания? По липса на други статии Костов събра над 600 постинга.

 50. 50 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Русева, сигурна ли си че не си диагностицирана със анхедония.
  Как бе душко клише?
  На Божо каза как е?
  Ти срещу шайката историци във властта ли ще правиш кръстоносен поход?
  Той народа това знае - клали. И да си се черпели с баклава и боза - това вече е в миналото, на тях е останал само спомена и той е такъв.
  Ако ще правиш прочит на историята - леле, майко мила, не те виждам направо. Това ми се струва малко възголемшка лъжица, дори и за твоята уста.
  Инак отлична статия както всеки път.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 51. 51 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#47] от "бат Здравко":

  ...бай, дали имаш предвид певицата иванова или не? Примата и майката на чалгата в България замаскирана под друго име или нещо друго?

 52. 52 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#51] от "renegat":

  Имам предвид музиката при комунизма и деградиралата чалга при капитализма

  Ортодоксален комунист
 53. 53 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  Твоите недостатъци като син са мой провал като баща!


  До коментар [#27] от "pjw":

  ПС - Пиша това от Италия.

  Верно ли, че като идеш у некой ресторант у Рим може да едеш некъде къде 40 вида такова като спагети и тия му викале "паста"?
  И са прай от брашно и яйца кък бабичките прават фиде у Лехчево и после го варят? Било много вкусно и му слагале всекъкви сосове и отгоре поръсено с кашкавалец.

  Питам та, що един селски оди и он по Италия и разлача едни лакардии, да вида дали ма работи нещо? 54. 54 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#47] от "бат Здравко":

  А кой слушаше сръбска музика и си правеше антени за да хваща сръбска телевизия при "комунизма", баба ми ли? А кой създаде после чалгата, кой отвори кръчмите на мутрите с чалгата? Да не би Филип Димитров да ги отвори?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 55. 55 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#11] от "chich71":
  До коментар [#28] от "peshistia":

  Напротив, кича нито ме умилява... нито ме кара да пиша свръх-дълги, гневни статии пропити с негативизъм, елитаризъм и отрицание на всичко и всички... до степен в която разбираме, че има такова нещо като журналистика за ценители и че ние простите хора просто няма да разберем дълбокия смисъл в статията. Кича си е кич, клишето си е клише. И двете са неизменна част от всекидневието ни, както и от всеки празник (дори национален), обичай и традиция.

  Но този спор така или иначе няма да роди истината... тъй като мен са ме учили преди да критикувам нещо или някой да погледна себе си, ще задам следния въпрос. След като медиите показват клишета и кич, какво направихте вие Г-жо Русева, като известен журналист и част от уважавана медия, за да почетете националния празник по един достоен според вас начин и как го представихте пред аудиторията на медията?! Въпросът важи и за всички, които се прехласнаха за пореден път пред написаното от г-жа Русева.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 56. 56 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#37] от "1a2b3c4d5e_xix":

  Благодаря за статията.Много добре написана,от което ми стана още по-гадно.Лошо е,когато и по-умните от мен са песимисти.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 57. 57 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#49] от "4i4oti":

  Е, сега ще ти я дам информативноста 1:1 - 3. март е определен прибързано и неадекватно за НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, поради ред конфузни причини, но една е взела връх - да заменим съветско съюзните идеологеми с ПОДОБНИТЕ руски такива...Но служещи на една и съща кауза и наливащи вода в една и съща мелница МЕЛНИЦАТА НА: БКП - БСП и КГБ - КДС

 58. 58 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#52] от "бат Здравко":

  ...ами то е все едно бе мойто, даже онова беше още по-зле, как не изкараха валяка, дето го кара иванова в младоста си целият в масло и дупките, които стоят още от тогава на това си място...зейнали с една фашизоидна яснота според югозомбито...

 59. 59 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Весело

  До коментар [#47] от "бат Здравко":

  Едно време при комунизма само естрадна музика се слушаше, а сега сините лупени така ни демократизираха че само долнопробна чалга и цигания до шия
  http://www.youtube.com/watch?v=UsZf8duDBMo

 60. 60 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 498 Неутрално

  4ували ли сте думата ИНГИЛЪК (кофти номера)идва6та от ингилиз, демек (нарицателно на кофти номерата правени от англи4аните на Балканите и не само тук ,но и по целия свят).4удя се оба4е ,за6то се правим на Ингилизи и си правим ИНГИЛЪЦИ един на друг в собствената си държава !!?????????

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 61. 61 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#29] от "chich71":

  "Да, нека да не я подменяме. Кичът е баналност и клише и основната им функция е да спестят мисленето като усилие."
  Грешиш приятелю, кичът е претенция за нещо, което е без покритие, а е предназначен да представи автора /или ползвателя/ му в на по-високо ниво от заслуженото.

 62. 62 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#54] от "Dehumanizer":

  А кой слушаше сръбска музика и си правеше антени за да хваща сръбска телевизия при "комунизма"

  Същите дето си правеха антени за да хващат Свободна Европа и Гласът на Америка

  Ортодоксален комунист
 63. 63 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#31] от "1a2b3c4d5e_xix":
  "...Малко са тези, дето я разбираме."
  Напомняш ми за един мой познат, който се имаше за изклъчително умен. Доводът му беше, че понякога го спохождат толкова умни мисли, които сам не може да разбере.

 64. 64 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#42] от "serafin":

  Не, че нещо де, ама досега не беше ли гледал "Хъшове" на Сашо Морфов?


 65. 65 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#62] от "бат Здравко":

  хайде бате здравко ако оби4аш....темата е наистина сериозна а и никой не о4аква от хора като теб които са 4аст от БГ КИ4ЪТ да вземат някакво аналити4но или позитивно отношение към статията на Люба !

 66. 66 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#56] от "sandman":

  ...песимисти сме, защото ни управляват песимисти от ГОЛЯМ РАНГ и масщаб, и то 66 години безпрекъсване и почивка със систематични обвинения в недоносеност безполезност кофти мар'триал, псуват ни в медийното пространство защото нищо не разбираме от археологични находки, обвиняватъ цели гилдии в неадекватност и некадърност и престъпления, подслушват ни и ни държат в перманентен духовен и материален недоимък.

  Не от днес или от миналата година, а от много отдавна повече от половин век и идва един като югозомби, които ни казва, че сме и ФАшИЗОИДИ - това като за капак.

  А изобщо не му минава през мозъка, какво е това фашист или комунист, но определенията му се изливат като буре с помия донесено и събрано от градските хранителни отпадъци, но изляно в коритото на селският свинеугоителен комплекс...

 67. 67 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 329 Разстроено
 68. 68 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#66] от "renegat":

  Ц, песимисти сте, защото ви е по-лесно да обвинявате, някой друг за собствения си провал (или по скоро усещане за провал) - леви, десни, червени, зелени, пембени, САЩ, Русия, комунистите, дс, "пиндосите"(това никога не съм го разбирал от къде идва), банките, евреите, илюминатите, световната конспирация. Защото е по-лесно да пишем гневни, унищожителни статии и коментари по-форумите.. вместо да се хванем и да променим това което не ни харесва. Та никой не ми отговори на въпроса - КАКВО НАПРАВИХТЕ ВИЕ?

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 69. 69 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#57] от "renegat":

  "...3. март е определен прибързано и неадекватно за НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, поради ред конфузни причини..."
  Конфузното е, че в историята ни няма знаменателно събитие сътворено от българи, чието влияние да продължава и до днес, а и да обединява нацията. Все пак решението за национален празник беше взето демократично с презумпцията, че Руско-турската война за нас е изиграла ролята на буржуазна революция. За това също може да се спори, Ив. Хаджийски доказва обратното.

 70. 70 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Военна чалга съм гледал преди 10 г. в Русия... и мислех , че само там може да вирее - момче и момиче солисти и отзад хор от там 40 шкембелии приглася.... а публиката плаче....

  Руският пазар е огромен с неговите 150 млн. консуматори (плюс още 100 млн. по републиките) и затова чалгата е разделена на течения:

  - романтична : принцеси и принцове в средновек. дрехи... клиповете често заснети в Италия... трагични... принцът умира... и принцесата го кара с гондола из Венеция

  - нормална : като българската

  - вулгарна : певици по (чисто) голи цици (в България няма таквоз)

  - патриотично-военна


  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 71. 71 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2490 Весело

  До коментар [#47] от "бат Здравко":

  В интерес на историческата истина, бат Здравко, бйесипйету си покани азис на митинг в една неотдавнашна предизборна кампания. Сега ако вземеш да обясниш как сините са накарали червените да си поканят азис, а не някоя оперна дива, ще повярвам, че наблюдавам еволюцията в действие.

  П.П. Считам, че азис е съществително нарицателно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 72. 72 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#69] от "4i4oti":

  ...Я вземи прочети историята и се спри на нещо подходящо, ако не намериш, ЗНАчИ СИ ВЗЕЛ ФАЛШИФИЦИРАНАТА - ПО КОЯТО учат ПОЛОВИНАТА, че и повечето ОТ НАС...

 73. 73 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2490 Весело

  До коментар [#62] от "бат Здравко":

  На тези, които са си правели антени да хващат "Свободна европа" са им горили лентите с АББА и Бийтълс. Ако си забравил кой е слушал сръбско, помириши си потника.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 74. 74 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#68] от "Born to Quote":

  Аз ти отговорих какво правим!!Правим си ИНГИЛЪЦИ един на друг в махали, села,градове и паланки!!

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 75. 75 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#68] от "Born to Quote":

  ...той и Любен Каравелов в това е обвиняван, че е и изключен даже... от БРЦК тогава.

 76. 76 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2490 Любопитно

  До коментар [#69] от "4i4oti":

  А Съединението, чиче?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 77. 77 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 281 Весело

  До коментар [#71] от "7777":

  Че бсп-ето са чисти седерасти, червените бяха преди 1989г.

  Ортодоксален комунист
 78. 78 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#77] от "бат Здравко":

  Бат Здравко.... човече... останал си политически сирак.... кофти...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 79. 79 Профил на katiya
  katiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#69] от "4i4oti":

  "Конфузното е, че в историята ни няма знаменателно събитие сътворено от българи, чието влияние да продължава и до днес, а и да обединява нацията."
  Аз се сещам поне за три събития:
  Борбата за църковната ни независимост, завършила със създаването на българската екзархия - 28 февруари 1870
  Съединението на България - 6 септември 1885
  Независимостта на България - 22 септември 1908
  Аз лично и семейството ми празнуваме на 22 септември. Между другото тази година София наистина беше празнична на този ден! Може би повечето българи чувстват, че това е националният ни празник и го отбелязва всеки по своему.

 80. 80 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#37] от "1a2b3c4d5e_xix":

  Благодаря за препратката. Много силна статия.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 81. 81 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Видно е, май Люба е стояла през празниците и зяпала телевизия и то българска. То хубо, ама кой въобще го брига къде и как се е изцепила Лили Иванова, да е жива и здрава още сто години!
  Има си жената публика, работи, получава хонорар и си плаща сметките.
  И какво, по дяволите, има общо това с настоящата действителност в България?
  България - Щвейцария на Балканите? Може, ама ако съседите не правят генерални фалове и ние успеем да се промъкнем като магаре през минно поле следващите десетина години.
  Гърците вече настъпиха бакърчето и следващите десет-двайсет години са долу в батака. Брача сърби гаче ли по-добре се справят и след Джинджича (свидна жертва дадоха) май се справят по-добре. Румъните се лашкат нагоре надоле, ама културния им елит тякак си е имунизиран от социализъм и контрол на цената на кашкавала май няма да допуснат.
  В Турция джапат смело напред съчетавайки ислямски принципи в живота и работата с общи морални норми от съвременния свят.
  Афирка.
  Афирка е съвсем друга история. Обзалагам се, че Люба е виждала Африка само на телевизора.
  Считам, че някой да се опитва да си прави каламбури с Африка без да е помирисал дори за какво става въпрос е най-малкото гъзарско, ако не снобария до шия...

 82. 82 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2490 Любопитно

  До коментар [#77] от "бат Здравко":

  Ма кога точно преди 1989? Когато трепеха хора по лагерите? Когато кандидатсваха за тринайста република? Или в друг период?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 83. 83 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#78] от "KOBOLD":

  Кофти, ама не съм подлизур и лицемер

  Ортодоксален комунист
 84. 84 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 281 Весело

  До коментар [#82] от "7777":

  Абе тринайста република едно време не сме били ама ся коя република сме на ЕС

  Ортодоксален комунист
 85. 85 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#73] от "7777":

  ...какво горене бе, ами стригането 0 номер защото си бил един недостоен ученик, направо ги късаха на дребно - така и невидяхме "Бийтълс", а имаше и "прогресивни"журналисти, които ни уверяваха, че като им окапят перчемите тогава ще ги видим - е НЕМОЖАХМЕ, НЯМАХМЕ ТОЗИ КЪСМЕТ...

 86. 86 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  До коментар [#84] от "бат Здравко":

  16-та, бе мойто не можеш ли да броиш?...

 87. 87 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#83] от "бат Здравко":

  Ти си последният мохиканец.... трябва да те запишат в Червената книга....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 88. 88
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:50 на 06/03/2011 от неговия автор.

 89. 89 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#81] от "k_":

  Много буквално си разбрал материала , не си като ЮГОЗОМБИ, я виж до какви дълбочини на мисълта е стигнал...

 90. 90 Профил на dkoleshev
  dkoleshev
  Рейтинг: 8 Гневно

  Местният свещеник говори за "подвига (клише №1) на безмилостно изкланите от мюсюлманите (клише №2) храбри мъже, жени и деца" (клише №3", които Българската православна църква скоро ще обяви за светци. Когато се задъха от клишета №1, №2 и №3, репортерът му подава клише №4 ("кажете нещо повече за героизма на батачани", а свещеникът ловко отбива с клише №5 ("тяхната саможертва е свята".

  Можеш спокойно да се помохамеданчиш щом за теб всичко е клишета ...

 91. 91 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#88] от "4i4oti":

  ...до къде си стигнал?... Коя глава си сега, давай по-бързо...

 92. 92 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Добрата статия е като стрела в опънат лък. Ако няма цел, може да нарани всекиго.

 93. 93 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#84] от "бат Здравко":

  Бат Здравко, влизането в ЕС е едно от най-хубавите неща, които са се случили на почтените българи. Благодарение на това, че имаме достъп до съда в Хага и този в Страсбург, имаме надежда за справедливост, въпреки че съдебната система е проядена от миризливи здравчовци. Та не чакай да рева, че съм република на ЕС. Харесва ми изключително много.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 94. 94 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 281 Весело

  До коментар [#93] от "7777":

  Едно време такива кат тебе разправяха пак същото, за 16 република да сме били

  Ортодоксален комунист
 95. 95 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#88] от "4i4oti":

  ...ако вземеш началото всичко е фалшиво за произхода на прабългарите....за връзките и местообитаването им - не сме монголи нито татари, само сме минали набързо през поволжието за насам...

 96. 96 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#89] от "renegat":
  Прочетох нагоре всичкото от Югозомбито.
  Брррр!
  Всъщност и двамата с автора са се клюкнали на Туин Пийкс и си се надвикват през мъглата. На Люба все пак ние доли у ряката и разбираме чат-пат за кво става въпрос, докато на Югозомбито хептен нищо не схващаме за кво става реч.

 97. 97 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#69] от "4i4oti":

  Защо се изтри, сигурно за да се съсредоточиш, разбирам те напълно трябва да отвориш много справочници - тежка работа...

 98. 98 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#94] от "бат Здравко":

  Бай Здравко, днес е прошка, простена да ти е шизофренията.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 99. 99 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#14] от "Елена Донева":

  Елена, простете за въпроса, но това нашето съществуване ли е? И нация ли е? Защото и да не се отричаме от "славното минало", то нима само с минало се живее или просто се живурка? Мен ме боли, че България е толкова зле, а вас? Моята болка съм я изписал и правя каквото мога, за да подобря нещата, без да гледам "великото" ни минало. Не искам велико и славно минало, а нормално настояще и хубаво бъдеще. Много ли е? http://blog.veni.com/?p=2912

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 100. 100 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#96] от "k_":

  ...ами нищо чудно и той ЕНТЕЛЕГЕНТ - от старата червена преторианска гвардия, при това природно надарен...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK