Редакционен: Държава гладна няма

На правителствения сайт www.government.bg четем следния откъс от изявлението на премиера Борисов на бизнес форум в Мадрид: "Политическата обстановка е спокойна и стабилна. България има фискален борд и българският лев е вързан с еврото. Имаме стабилна валута и валутен резерв от над 6.7 млрд. евро." Какво точно е искал да каже министър-председателят не става много ясно, доколкото:
- в България все още няма фискален борд, а под ръководството на финансовия министър се подготвя проект за такъв под името Пакт за финансова стабилност.


Най-вероятно Борисов е имал предвид паричния съвет, известен и като валутен борд
- посоченият от него валутен резерв от 6.7 млрд. евро се разминава почти двойно с данните на  БНБ, според които към 28 февруари стойността му е 12.328 млрд. евро


- ако Борисов е имал предвид фискалния резерв - по данните на МФ за януари в него има 5.412 млрд. - и не евро, а лева.
"Бойко Борисов подчерта пред участниците във форума предимствата на България като дестинация за чуждестранни капиталовложения - страната ни не е вдигнала данъците въпреки кризата и в момента е с най-ниските такива в ЕС, корпоративният данък е 10%, а ДДС– 20%", се казва още в информацията.


Ниските данъци в България са факт. Както и спадът с 9.6 % в събираемостта им на годишна база през януари и отчетеният в същото време скок с 36% на неданъчните приходи, от които 28% се падат на държавните такси. Това трябва да е резултатът от масовото вдигане на такси и глоби, обявявано през миналата година, както и въвеждането на нови.


Още в края на 2009 г. доклад на Световната банка за България изнесе, че от 2005 до 2008 г., държавните такси за гражданите и бизнеса са се увеличили с 60%. Заедно с извода, че с тях не се покриват разходите за предоставяните услуги, а се генерират допълнителни приходи за администрацията. Изводът си е все толкова актуален, а по време на криза - още повече.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чичо Светльо
  Чичо Светльо
  Рейтинг: 521 Неутрално
 2. 2 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Е те този "редакционен коментар" вече ми идва малко множко.
  Знам, собствеността в Икономедия се смени. Ама чак толкоз набръжко да обърнат резбата не очаквах, вервайте.
  Това което ни казва газетата е все едно сина в у дома, затънал в дългове до гуша и дето в тая криза се мъчим и извиваме на осем да вържем сметките, да се изцепи "А бе, знайте ли чи тате е фалирал! Айде напъвайте, искайте си парите и да разпродава дъртия морук, белким прецакам сестрите си и намажа от комисиона."
  Миналата година по това време то не бяха датски анализатори кога ще пане борда, то не бяха местни банкери, то не беше чудо, не беше писък до небесата. Криво, ляво оцеляхме и дори тръгваме напред.
  И сега на практика фалирали "бизнесмени" фалшименто, посъбрали от тук таме пярици да си купят "медия" седнали да се вайкат за държавния резерв дали е в евро или левове.
  А, бе айлонкоолу, става въпрос за милиарди! Къде сте тръгнали? Вие в момента сметката за парното и телефоните сте просрочили, седнали за държавни резерв да се коркат.
  Пръдлювци...

 3. 3 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 819 Весело


  Congratulations Borisov!

  "First half - very good
  Second half - I'm no right"

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 4. 4 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Какви непоправими оптимисти работят в "Дневник"?!
  Хора, надяващи си, че о.р. ген-лейт инж. д-р Боко вече е успял да научи какво са това валутен борд и фискален борд?!
  Че и да прави разлика между едното и другото?!
  И прочие...

  А на мен ми се ще о.р. ген-лейт инж. д-р Боко само да рита топка с трудоустроеният Воко(или както там го викат), вместо да обикаля из Европа и да ръси невнятности, които преводачите се чудят как да натъманят, та да изглеждат що-годе нормални за чуждоземците.

  Покрай негова милост европейците наистина започнаха да ни възприемат като нискочели безграмотници - щом тоя, казват си, им е премиер, ясно що за градобитнина са избралите го.

  Тъжна история...

  pump it!
 5. 5 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Искал е да каже , че е пълен ташак . Какво друго?

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  ....."от 2005 до 2008 г., държавните такси за гражданите и бизнеса са се увеличили с 60%. Заедно с извода, че с тях не се покриват разходите за предоставяните услуги, а се генерират допълнителни приходи за администрацията."..- Нищо ново под слънцето!? Ние продължаваме да бъдем държава на нейно величество бюрокрацията?

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  ""Бойко Борисов подчерта пред участниците във форума предимствата на България като дестинация за чуждестранни капиталовложения"....Предимствата ги знаем - забравил е само да каже, че сме царството на ниско платената работна ръка? Въпросът на въпросите е: В кои отрасли ще влагат чуждите инвеститори? Щото аз не виждам къде....

 8. 8 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 418 Весело

  Чувахме си 30 г. един, дето пожелаваше "тая година - полупроводници, догодина - цели проводници"! Сега си имаме втори такъв!

 9. 9 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#2] от "k_":

  Сори, ама гледката и слушането на неграмотника управляващ държавата е неприятна. За което не е виновен Дневник. Нито официалният сайт на "правителството". Хората цитират безподобния слог.
  "„В момента България е страната с най-ниските данъци в ЕС, корпоративният данък е 10%, а ДДС– 20%. Политическата обстановка е спокойна и стабилна. България има фискален борд и българският лев е вързан с еврото. Имаме стабилна валута и валутен резерв от над 6.7 млрд. евро”, заяви още премиерът Борисов.
  Това го копнах от тук: http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0213&n=280&g=
  Ако на този съм поверил цех на фирма, ще го изгоня на третата минута. Само заради факта, че не знае колко му са складовите наличности. Само че, някакви като теб ми го натресоха за премиер. И сега трябва да слушам ежечесно, ежеминутно дори, за магистралите, Южната дъга, детските градини, естакадите и пак така, и пакт така....
  Е, да се надяваме, че сайтът http://www.government.bg/ ще запази тази поучителна история за поколенията, та да има нагледен пример за това, какво не трябва да се прави на избори...

  Ecrasez l’infâme
 10. 10 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Там където е имало комунизъм,следва глад и война

 11. 11 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3003 Весело

  На Бойко май трябва да го спрат да говори навънка. Засега е добре, че го сравняват с Берлускони. Тъпотията на свамата се оказа безгранична. Обаче ако Берлускони го закъса, ние два пъти повече... Сега е момента да се появи новия Алеко. За римейка на "Бай Ганьо" си има готов прототип

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 12. 12 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#2] от "k_":Както каза Графа, вестника не е виновен за глупостите, които говори пред хората по света. Мен лично не ме вълнува особено финансовото състояние на Дневник, но държавата определено ме интересува. И за мен е важно дали 6 -те милиарда са евро или лева. Според мен сумата е значителна и не мога да приема пренебрежително грешката. Защото тя не е малка.
  И питам аз защо Бойко се пъне да говори за финанси, като си има финансов министър, на който това му е работа?
  А когато един човек не знае състоянието на финансите си, то никой няма да му обърне внимание, а за инвестиране въобще не биха си и помислили.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 13. 13 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#9] от "Graf":
  Със сигурност и на мен не ми е приятно да гледам и слушам много хора. Ама заз мен и теб никой не е ходил на избори да пуща булетинки, нали? Това е демокрацията и като му дойде времето който иска може да се запише в партия, да си основе такава или просто да отиде до урните.
  Възможно е снощи да не съм прочел внимателно Редакционния и да съм пропуснал споменавнето на валутния резерв, който е 12млрд евра. Възможно е да са го добавили по-късно. Приемам, че аз не съм догледал.
  Хич не ми е кеф да заставам в позицията да пазя гърба на управляващите, обаче фактите са:
  Очевидно БоБо има предвид валутния резерв когато казва, че е над 6 и нещо милиарда, а не фискалния който се мери в левове. И той е повече от 6млрд, защото 12 е по-голямо от 6.
  Да, данъкът е 10% и ДДС 20 и не бяха променяни.
  Да, приходите от такси и глоби се увеличиха, ама това което ставаше досега по пътищата и въобще в оществото по отношение на нарушителите за които законодателят е предвидил глоба беше просто абсурдно. И продължава да е абсурдно. Пред време като ми писна от един наглец подадох сигнал (никога не съм го правил до сега) някакво си общинско инспекторче вместо да си свърши работата и трясне глобата нарушителя пред мен се обясняваше и си уреждаше среща с наглеца за другия ден и как понеже имало сигнал от немай къде щял да му пусне акт за минимума.
  Толкоз за "увеличените такси и глоби".

  До коментар [#12] от "Gopeто":
  Аз също мисля, че ако Правителството си назначи говорител ще бъде от полза за обществото, ама такъв е. Кво можеш да направиш?
  Може и да съм бил остър в коментара си, ама в тия нервни времена когато усетя че някой клати лодката с явното намерение да измародерства удавниците, когато белята стане пощръклявам. Споменте си миналата година по това време.
  Колко народ беше заложил яки суми за падането на борда и гръмването на банките в България. Накрая гризнаха дръвцето и още ближат рани, ама съвсем не е било лесно на тия дето се занимават с тия работи да овладеят положението.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Цените ще продължат да растат И заради тези увеличени държавни такси. Това е неизбежно. Жалко, че правителството раздухва пожара на инфлацията, като вместо да уволнява безполезни служители от държавната администрация, надува балона на инфлацията с нови по-високи държавни такси и глоби за всичко, което се сети. Разходите за тези по-високи такси, данъци и осигуровки НЕИЗБЕЖНО се калкулират в цената на абсолютно всяка стока и услуга.

  Отделете време навреме.
 16. 16 Профил на faleri11
  faleri11
  Рейтинг: 418 Неутрално

  сигурен ли си, че им пазиш само гърба))

 17. 17 Профил на simo
  simo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Така, така, дори и хората със средно образование почнаха да разбират, какво чудо ни управлява. Когато и хората с основно и начално образование го разберат, ще има нов кабинет, с празна държавна хазна и някой нов дълг отгоре на старта!

 18. 18 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз очаква да видя как държавата е стимулирала производството?


  А може да се каже и "мутра гладна няма" в същия контекст.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 19. 19 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#14] от "lilliolla":

  Не съм съгласен с теб. Боко може да е тъп като Стоичков, ама поразиите на Станишев не ги е минал и скоро няма да може да ги мине. Поради собствените си ограничения, най-вече, но все пак, не, Станишев и компания никой лесно не може да ги бие.

 20. 20 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Къде са тръгнали тези от редекцията на Дневник? Не знаят ли че Б.Б. е непогрешим и дори когато открито греши!!!

 21. 21 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#17] от "simo":

  За съжаление не мисля,че си прав. Голяма част от хората дори и с дипломи от университет все още смятат, че Боко е върха на сладоледа.

 22. 22 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#19] от "Димитров":

  Гледай сега - 1 милиард лева по-малко платени за заплати за една година по станишево време не е имало.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 23. 23 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#10] от "kitaec__":Къде го чукаш,къде се пука.Ако говориш за Китай ,държавният капитализъм/комунизъм върви добре.Не е на война засега.Дано и скоро да не тръгне с война да си решава въпросите,че целият свят ще се срине.Ако говориш пък за Боко,дет още не си е върнал червената книжка ,кажи!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK