Арабските потребители на "Фейсбук" и урокът за Запада

Арабските потребители на "Фейсбук" и урокът за Запада

© Иван КутузовАмериканският наблюдател Томас Фридман описа египетската сцена по следния начин: "Египтяните не скандират "Палестина" или "Аллах е велик", а искат да им бъдат върнати ключовете за собственото им бъдеще, откраднати от досегашния режим."


От друга страна, телевизионният канал "Фокс нюз", известен с подкрепата си за Републиканската партия в САЩ, продължително време нагнетяваше страх у зрителите си от това, че "Братята мюсюлмани" са единствената алтернатива на Мубарак и че Египет непременно ще достигне до ситуацията в Иран през 1979 г. и ще се противопостави на американските интереси в района – този път като един сунитски Иран в Близкия изток.


Първоначалната официална американска позиция не излизаше извън рамките на критиката на предишния режим и бе
колеблива и непредвидима


През първите часове на протестните демонстрации на площад "Освобождение" ("Тахрир") Хилари Клинтън заяви, че египетският режим е стабилен, а ден по-късно Джо Байдън заяви, че Мубарак не е диктатор. Администрацията на Обама обаче скоро смени тона и започна да настоява египетският фараон да си върви.


Неотдавна български политолог ме попита какво става в Египет и арабския свят като цяло и след като му изказах мнението си, сподели загрижеността си, че духовенството ще "открадне" революцията от египетските и туниските младежи от виртуалния свят на "Фейсбук" и че ще се оправдае мъдростта, че революциите започват с ентусиазъм и завършват със сълзи. На 3 февруари т.г. "Вашингтон пост" публикува красноречива карикатура, илюстрираща страховете на Запада: двама представители на арабския етнос – единият с модерен костюм, а другият – в традиционни одежди, опитват да обяздят двуглава камила.


Сега вече и Западът е на мнение, че арабите са на път да влязат в историята, след като дълго време са били в нейния фризер. Вече всички видяха, че


за пръв път арабската младеж не е подвластна на определена идеология


и се е изплъзнала от контрола на диктаторите. Досега последните винаги намираха аргументи за налагане на своята власт и да градят имидж на "по-малкото зло". Някои от тези доводи се споделяха и от западната общественост, която считаше въпросните диктатори за свои съюзници, тъй като допринасяли за стабилността и регионалните баланси и следователно защитават интересите на Запада.


В изявление пред CNN цитираният по-горе Фридман заяви: "Трябва да прекратим сътрудничеството си с арабските управници и да скъсаме с една традиция, която следвахме през изминалия половин век. Тогава ги считахме за шефове на бензиностанции, разположени из Близкия изток, на които се възлагаше


да зареждат с евтино гориво американската икономика и да не безпокоят Израел


В замяна на това те имаха абсолютна свобода на действие да поробват народите си по начин, който им изнася."


Финансовият магнат Джордж Сорос, който след падането на комунизма подкрепяше прехода към демокрация в източноевропейските страни, в статията си във "Вашингтон пост" (3 февруари т.г.) критикува САЩ и конкретно президента Обама за закъснялата реакция в подкрепа на протестите на площад "Освобождение".


Сорос смята, че събитията в региона са опит на арабските народи да се качат на влака на прогреса и да възприемат понятия като свободен пазар, разделение на властите и представителна демокрация. За разлика от мнозина американският милиардер не се страхува от случващото се в Близкия изток и Северна Африка, защото арабските младежи в мрежата "Фейсбук" не издигат лозунги в подкрепа на Карл Маркс или на Хомейни и защото бъдещото развитие на региона с отхвърлянето на тоталитарните режими като цяло ще бъде в интерес на Запада.


В това отношение Източна Европа, посочва Сорос, е нагледният пример за Белия дом. Според него арабските потребители на "Фейсбук" са придали магическо измерение на революцията, след като именно


социалните мрежи ги запознаха със съвременните ценности


и им вдъхнаха решимост да се борят за свободата си.


Досегашните арабски владетели обикновено идваха на власт с помощта на танковете, а впоследствие използваха революционна, религиозна и дори племенна риторика, за да утвърдят собствената си власт. Следващите им стъпки бяха отмяната на конституцията и ограбването на хазната, която държаха заключена за обикновените граждани.


Последните трябваше да се подчиняват и да очакват смирено господарските подаяния, а евентуално недоволство ги заплашваше със смърт от ръцете на палачите, които щяха да ги обвинят в предателство, вероотстъпничество или шпионаж в полза на враждебни сили...


Тези арабски диктатори използваха умело цялата репресивна машина, за да си изградят почти божествен пиедестал. Те никога не грешаха и притежаваха пълен контрол върху сънародниците си.


Що се отнася до правата, които са част от съвременната демокрация - като например правото да притежаваш международен паспорт, да повдигнеш обвинение срещу министър за извършено престъпление, да разкритикуваш публично вожда или просто да се бориш за своя хляб, лекарства и работа, те бяха считани за излишества, с които гражданите не следва да бъдат глезени.


Поне така беше допреди появата на социалните мрежи, които откриха на младежите един нов свят на права и свободи, на достойно


съществуване извън похлупака на източните деспоти


И арабските потребители на "Фейсбук" започнаха борба, която не може да бъде спряна от полицията, "ръководната партия" и от заклинанията на властта. Тя ще продължи дотогава, докато плъховете започнат да напускат потъващите яхти на диктаторските режими.


* Авторът е иракски журналист, кореспондент на кувейтския вестник Al Watan


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Успех на младежите и браво на иракският журналист Мохамед Халаф.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 2. 2 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Това са общи приказки. Както казаха няколко човека в БГ - в тези страни социалните отношения не са достигнали етап, който да позволи демокрация според нашите разбирания. Голяма е опасността да настане хаос. Така или иначе ще има икономически затруднения. Демокрацията няма как да достави бързи и добри решения. Тези млади хора могат много бързо да се разочароват. Да не говорим, че повечето от тях ще (опитат да) емигрират. Иначе и аз бих се радвал в тези страни да има плавен и успешен преход към по-либерални общества.

  Никола Йорданов
 3. 3 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "ще се оправдае мъдростта, че революциите започват с ентусиазъм и завършват със сълзи. "
  Да това е нейзменната истина Какъв глад ги чака не ми се мисли! Има да си спомнят диктаторите и да вият по джамиите ,ама какво да се прави лакомия

 4. 4 Профил на Минчо Минчев
  Минчо Минчев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много се съмнявам т.нар. "революции" да са плод на младежки ентусиазъм, координиран във Фейсбук или коя да е социална мрежа. И изобщо не споделям ентусиазма на автора. Ще видим какво ще се роди от хаоса...

 5. 5 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#3] от "goshogoshev":

  ............Какъв глад ги чака не ми се мисли!..................

  Досега диктаторите ли ги хранеха? От джоба си може би?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 6. 6 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1447 Весело

  До коментар [#4] от "Минчо Минчев":

  Ами иначе трябва да са правили революционни комитети и да са разнасяли позиви нощем.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 7. 7 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "goshogoshev":

  общо взето всеки български цървул е мислил като теб през 1978...

 8. 8 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Една от положителните характерни черти на демокрацията е нейната политическа гъвкавост и способността и да приема различни форми и интерпретации. Тя ще намери, рано или късно, своя нова такава и в арабския свят. Колкото и да не е готова да се възприеме , или по - точно да се разбере, тя си остава единственото противодействие на религиозните фанатици и партии. Арабските младежи са бъдещето на своите държави и държат в ръцете си коректора, с които могат да изтрият много остарели и закостенели стереотипи. Разбира се, това е оптимистичния модел, никой не знае какво ще се случи в бъдеще. Нищо не ни пречи да им пожелаем по - добър и разумен живот, отколкото да бъдем песимисти. А със социалните мрежи се видя, че далеч по - развити държави от арабските, не могат да се справят да ги контролират както им се иска, а те са поле най - вече на младите.

 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Абсолютно дирижирана история. Като отчетем факта, че демокрацията е с една идея по-уродлива система от авторитаризма, то за каква промяна към добро може да се говори в случая?! По-скоро се създават условия за повсеместен хаос и дестабилизация в региона, които бързо могат да се пренесат и на други стратегически от геополитическа гледна точка географски ширини.Внушенията са опасно нещо и както видяхте в България, една група мутри си направиха правителство по тази схема - манипулирайки емоционалността на младите в свой интерес. А всички знаем интересът за какво е.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Като отчетем факта, че демокрацията е с една идея по-уродлива система от авторитаризма, то за каква промяна към добро може да се говори в случая?!
  До коментар [#9] от "ARRI":

  Я обясни повече за това, интересно е като теза...

 11. 11 Профил на thedreamer
  thedreamer
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Революцията е утопия, както и демокрацията... поредната борба за ресурси.

 12. 12 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 764 Любопитно

  Кой какво казва е едно (какви лозунги издигат младежите), а какво ще стане е друго (кои политически сили ще спечелят избори и градят/съсипват икономики). Дано да е за добро!

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 13. 13 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1447 Весело

  До коментар [#9] от "ARRI":

  Приятелю тука стъпа с една "идея" неправилно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#10] от "lol":

  АЗ съм ЗА демокрация. Ама истинската, а не като нашата българската изкривена демокрация. Това, че през 4г. НИ !!! сменят пастира, не означава, че живеем в демокрация. И там ще е същия бълвоч. Заменяне на един строй с друг идентичен.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "thedreamer":

  Така е. Излъжи робът, че е свободен ..........краят на приказката го знаеш .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 16. 16 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А дали Мохамед Халаф знае какво става в Ирак? След като ги обзаведоха с демокрация. И защо той не се възползва от демокрацията си в родината си ?

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Вече, започва и да се оформя мисия за налагане на демокрация в Либия. След особено успешния опит в Ирак. Пустата демокрация обаче не се яде!!!

 18. 18 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1447 Весело

  До коментар [#14] от "ARRI":

  Там е заровено кучето. Имаме пастири, щото сме агнета. Свободните хора нямат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#14] от "ARRI":

  Едно от задължителните условия за съществуване (наличие) на демокрация е равенство пред Закона. Е, при нас е "за кокошка няма прошка, за кон/ милион няма закон". Тъй че ние НЕ СМЕ в демокрация.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#18] от "Руслан 21":

  Сега разбра ли, какво визирах в пост № 9 под ''урудливата демокрация'' ?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 21. 21 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#19] от "Музар":

  Нали и аз това казах. За стадото няма прошка, а за пастирите, които НИ ги слагат уж, чрез избори, няма закони .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1447 Весело

  До коментар [#20] от "ARRI":

  .........демокрацията е с една идея по-уродлива система от авторитаризма.........

  Ей това е невярно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 700 Неутрално

  та къде съм объркал точно, та цвъкате минуси!

 24. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  Имаме пастири, щото сме агнета.
  ==========================================
  До коментар [#18] от "Руслан 21":
  Ха,ха,ха а некъде да си видял овцете да си избират сами овчаря?
  Не знам но Мохамед Халаф когато пише и говори за техните трудности го разбирам много ясно какво казва докато нашите арабисти говорят така като, че са пред гоце за орден '' Стара планина ''

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 25. 25 Профил на rogirg
  rogirg
  Рейтинг: 229 Неутрално

  КОЙ ЩЕ МИ ПОСОЧИ ДЕМОКРАЦИЯ БЕЗ РОБИ,КОЙ МОЛЯ?

 26. 26 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Няма добър или лош капитализъм, има само един с основна цел печалба. Тя парицата е царицата. Единствената спирачка и контрол над нея е държавата и законите. Но както всеки от нас иска повече пари , така и избраните от нас да ни управляват желаят същото. Е щом ги търпим корумпирани ще си носим последствията.
  И арабите ни задминаха по борбеност.

 27. 27 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#22] от "Руслан 21":

  OFFFFFFFFFFFFF Руслане !!! Ми по-уродлива система е демокрацията от авторитаризма . Онези поне НЕ се залъгват, че са свободни, а си знаят, че са роби на един човек . А ние демократите се мислим, че сме свободни, а всъщност сме си роби. Сега сме роби на банките. Тва е новото робство, което ни подвъртяха . Една вечер бях постнал приказка уж за лека нощ . А в същност беше за размисъл. Ти не я ли чете ? Сега чети и МИСЛИ !!!!!!!!! И ще се увериш, че ние сме роби, които се мислим за свободни .

  Демокрация

  Бавно вървяха робите един след друг и всеки носеше шлифован камък. Четирите редици, всяка една, дълга километър и половина – от каменоделците до местото, където започваше строителството на града-крепост, - бяха охранявани от пазачи. На всеки десет роби се падаше по един въоръжен воин-надзирател. Встрани от вървящите роби, на върха на една тринадесетметрова ръкотворна планина от шлифовани камъни, седеше Кратий – един от върховните жреци. Вече четири месеца той мълчаливо наблюдаваше какво става. Никой не го отвличаше, никой не смееше даже с поглед да прекъсне неговите размисли. Робите и стражите възприемаха изкуствената планина с трон на върха като неизменна част от пейзажа. И на човека, ту седящ неподвижно на трона, ту разхождащ се по площадката на върха, вече никой не обръщаше внимание. Кратий си бе поставил задачата да преустрои държавата - поне за хиляда години да укрепи жреческата власт, подчинявайки ù всички хора на Земята, като направи всички, включително и държавните глави, роби на жреците.

  ***

  Един ден Кратий слезе долу, оставяйки на трона свой двойник. Жрецът смени дрехата си, свали перуката и заповяда на началника на стражата да го оковат във вериги като прост роб и да го включат в една от редиците - до един млад и силен роб, който се казваше Нард.

  Вглеждайки се в лицата на робите, Кратий забеляза, че погледът на този младеж бе изпитателен и оценяващ, а не блуждаещ и отчужден, както у мнозина. Лицето на Нард бе ту съсредоточено-замислено, ту развълнувано. "Значи, той мъти някакъв план" – разбра жрецът, но искаше да се увери доколко точно е преценил.

  Два дни Кратий наблюдава Нард, мълчаливо мъкнейки камъни; седеше с него по време на ядене и спеше до него на наровете. На третата нощ, веднага след командата "Заспивай", Кратий се обърна към младия роб и шепнешком, с мъка и отчаяние, каза, сякаш на себе си: "Нима така ще продължава до края на живота? "

  Жрецът видя как младият роб трепна и моментално се обърна към жреца – очите му блестяха. Те святкаха даже при мъжделивата светлина от светилниците в голямата барака.

  - Това няма да продължава дълго. Обмислям един план. И ти, старче, можeш да вземеш участие - прошепна младият роб.

  - Какъв план? – равнодушно и с въздишка попита жрецът?

  Нард разгорещено и уверено започна да обяснява:

  - И ти, старче, както и аз, съвсем скоро ще бъдем свободни хора, а не роби. Сметни само: на всеки десет роба се пада по един пазач. И за петнайсет робини, които ни готвят и шият дрехи, наблюдава един. Ако в уговорен час всички се нахвърлим върху стражата, ще я победим. Нека са въоръжени, а ние оковани. Ние сме по десет на всеки един, пък и от веригите става оръжие за предпазване от меча. Нападаме всички пазачи, връзваме ги - и завладяваме оръжието.

  - Ех, момко, - пак въздъхна Кратий и отново вяло рече: - твоят план е недомислен: тия, близките пазачи, дето са до нас, може и да разоръжиш, но скоро господарят ще прати нови - сигурно цяла армия - и ще убие въстаналите роби.

  - Аз и за това съм помислил, старче. Трябва да се избере такова време, когато няма да има армия. И това време настава: всички виждаме, че армията я готвят за поход. Готвят провизии за три месеца. Значи, след три месеца армията ще бъде където трябва и ще влезе в бой. В сраженията тя ще отслабне, но ще победи, пленявайки много нови роби. За тях вече се правят нови бараки. Ние трябва да почнем да разоръжаваме стражата веднага след като армията на нашия владетел влезе в сражение с другата армия. На вестоносците ще им трябва месец, за да занесат съобщението за незабавно връщане. Отслабналата армия ще се връща поне три месеца. За четири месеца ще успеем да се подготвим за срещата – ще бъдем не по-малко от войниците в армията. Пленените роби ще поискат да бъдат с нас, когато видят какво е станало. Всичко съм го предвидил точно, старче.

  - Да, момко, ти с тоя план и своите мисли наистина ще можеш да разоръжиш стражата и да одържиш победа над армията – отговори жрецът вече насърчително и добави: - Но какво после ще правят робите и какво ще стане с господарите, надзирателите и армията?

  - Виж, за това не съм мислил много. Засега ми идва само едно на ум: всички, които са били роби, ще станат свободни; а всички, които днес не са роби, ще станат роби, – сякаш мислейки на глас и не съвсем уверено каза Нард.

  - А жреците? Кажи ми, млади човече, към робите или към свободните ще причислиш жреците, когато победиш?

  - Жреците? За това също не съм мислил. Но сега си мисля: нека жреците си останат жреци. Тях ги слушат и робите, и владетелите. Въпреки че често е трудно да ги разбереш, те са безвредни. Нека си разказват за боговете, пък нашия живот ние по-добре знаем как да го живеем.

  - Най-добро е за предпочитане, - отговори жрецът и се престори, че ужасно много му се спи.

  Но Кратий не можа да заспи през цялата нощ. Той размишляваше. "Разбира се – мислеше си Кратий, - най-лесното е да съобщя за заговора на владетеля, да хване младежа-роб, явно той е главният подстрекател. Но това няма да реши проблема. Робите винаги ще имат желание да се освободят от робство. Ще се явят нови водачи, ще разработят нови планове, а щом е така, главната заплаха за държавата винаги ще присъства отвътре".

  Пред Кратий стоеше фундаментална задача: да разработи план за поробването на целия свят. Той разбираше: да се постигне тази цел само с физическо насилие не е възможно. Трябва психологическо манипулиране на всеки човек, на цели народи. Човешката мисъл трябва да се трансформира - да се внуши на всеки, че робството не е най-висшето благо. Трябва да се задейства самоусъвършенстваща се програма, която да дезориентира цели народи в пространството, времето и понятията. Но най-главното е в адекватното възприемане на действителността.

  Мисълта на Кратий работеше все по-бързо, той престана да усеща тялото си, тежките окови на ръцете и краката. И внезапно, като светкавица, възникна програмата. Още неясна и необяснима, но вече осезаема и изгаряща въображението със своята мащабност. Кратий се почувства като единовластен господар на света.

  Жрецът лежеше на нара, окован във вериги. И се възхищаваше от самия себе си: "Утре сутринта, когато подкарат робите на работа, аз ще направя условния знак и началникът на охраната ще се разпореди да ме изкарат от робската редица, да ми свалят оковите. Ще детайлизирам програмата, няколко думи – и светът ще почне да се променя. Невероятно! Само няколко думи – и целият свят ще ми се подчини: на мене, на моята мисъл. Бог наистина е дал на човека сила, на която няма равна във Вселената, тази сила е човешката мисъл. Тя произвежда думи и променя хода на историята.

  Необикновено благоприятно стечение на обстоятелствата. Робите подготвят план за въстание. Този план е рационален и явно може да им донесе положителен резултат, макар и временен. Но аз, само с няколко фрази, ще поробя навеки не само тях, внуците им и правнуците им, но ще превърна в роби и всички земни владетели за хиляди години напред".

  На сутринта, по знака на Кратий, началникът на охраната свали оковите му. Още на другия ден, на наблюдателната му площадка бяха извикани останалите петима жреци и самият фараон. Пред събралите се, Кратий започна своята реч:

  - Това, което ще чуете сега, не бива да бъде записано или преразказано от никого. Наоколо няма стени и затова никой друг, освен вас, няма да чуе думите ми. Аз измислих начин за превръщане на всички хора, живеещи на земята, да станат роби на нашия фараон. Да се направи това с многочислени войски и изнурителни войни е невъзможно. Но аз ще го сторя само с няколко изречения! Ще минат само два дни след произнасянето им – и вие ще видите с очите си как светът ще започне да се променя. Вижте: долу дълги върволици оковани във вериги роби носят по един камък. Охраняват ги много войници. Колкото повече роби, толкова по-добре за държавата – така сме мислили винаги. Но колкото повече са робите, толкова повече се налага да се опасяваме от бунт. Постоянно усилваме охраната. Принудени сме добре да храним робите си, инак не могат да извършват тежката физическа работа. Въпреки това, те са лениви и склонни към бунт. Гледайте ги как бавно се мъкнат, а измързеливилата се стража не ги подгонва с камшиците и не бие дори здравите и силни роби. И няма да има нужда от никаква стража. Надзирателите също ще станат роби. Ето как може да стане това. Нека още днеска глашатаите разнесат указ от фараона, в който ще бъде казано: " От утре сутринта на всички роби се дава пълна свобода. За всеки камък, доставен в града, свободният човек ще получи по една монета. Монетите могат да се обменят за храна, дрехи, жилище, дворец в града или за целия град. Отсега вие сте свободни хора!"

  Когато жреците осъзнаха казаното от Кратий, един от тях – най-възрастният – каза:

  - Ти си демон, Кратий! Замисленото от теб ще зарази с демонизъм всички земни народи.

  - Нека да съм демон. И нека замисленото от мен хората да го наричат в бъдеще "демокрация".

  * * *

  На залез слънце указът бе оповестен пред робите. Те бяха напълно изумени и почти всички не спаха през цялата нощ, представяйки си новия , "щастлив" живот.

  На следващата сутрин жреците и фараонът пак се качиха на площадката на изкуствения хълм. Картината, която видяха очите им, надминаваше всяко въображение! Хиляди хора, довчерашни роби, в надпревара мъкнеха същите камъни, както и преди. Плувнали в пот, мнозина носеха по два камъка. Други, които носеха по един, тичаха, вдигайки прах след себе си. Някои надзиратели също мъкнеха камъни. Хората, въобразили си че са свободни, понеже са им снели оковите, се напъваха до пръсване да получат колкото повече от мечтаните монети, за да могат да си уредят щастлив живот.

  Кратий прекара още няколко месеца на своята площадка, доволно наблюдавайки ставащото долу. А измененията бяха колосални. Част от робите се обединиха в малки групи, измайсториха колички, и натоварвайки ги догоре с камъни, облени в пот, ги бутаха.

  "Те още много приспособления ще изобретят, – с удоволствие си мислеше Кратий. – Ето, вече и вътрешни услуги възникнаха: разносвачи на вода и храна. Част от робите ядат без да спират, не желаейки да губят време да ходят до бараките за обяд и разплащайки се със снабдителите чрез получените монети. Гледай ти – даже лекари появиха сред тях: помагат на пострадалите направо в движение - също за монети. И регулировчици на движението си избраха. Скоро ще си изберат и началници, съдии. Нека си избират – нали си мислят, че са свободни, а същността не се промени, както и преди мъкнат камъни..."

  Така и продължават да тичат те през хилядолетията – прашни, потънали в пот, мъкнейки тежките си камъни. И днес потомците на същите роби продължават безсмисления си бяг....

  ***  И разговор по "преданието":  - Навярно имаш предвид простите работници. С това май, човек може да се съгласи. Но към категорията на робите няма как да се причислят всички ръководители на предприятия, чиновниците, предприемачите.

  - А ти виждаш някаква разлика ли? Тогава формулирай в какво се състои.

  - Ами в това, че едните работят - мъкнат камъни като роби, - а другите ръководят мъкненето; по съвременните понятия – "производствения процес".

  - Ръководенето е също работа и често по-сложна от носенето на камъни.

  - Общо взето - да: на предприемачите им се налага да мислят повече. Мислите им са заети от сутрин до вечер. И какво става тогава? Излиза че и фараонът, и президентът, и канцлерът са също роби?

  - Точно така. Станали са роби и жреците, които извършиха този злокобен акт.

  - Да, но щом има роби, трябва да има и робовладелци. Кои са тогава те? Щом дори и жреците не са към тях?

  - Робовладелецът - това е изкуственият свят, създаван от хората. А надзирателите са вътре в повечето хора и ги шибат с камшиците си, и ги заставят да работят за монети.

  - Печална и безизходна картина се получава. Излиза, че през изминалите хилядолетия, докато са възниквали и изчезвали цели империи, сменяли са се религии и закони, а в главвното нищо не се е променило: както си е бил човекът роб, така си е останал. Нима това не може да се поправи?

  - Възможно е.

  - Как? Кой е способен да го направи?

  - Образът.

  - Какво значи "образът"? Кой образ?

  - Онзи образ, който ще разкрие друга ситуация на хората. Сам прецени, ......, хората, които днес управляват света с пари, мислят, че щастието може да се постигне само чрез власт и пари. И се мъчат да убедят в това всички останали хора, които се напъват да печелят грошове. Но често, вече все по-често, страдат самите победителите в най-безсмислената надпревара. Достигат илюзорни висоти и затова много по-остро от другите усещат цялата безсмисленост на живота си

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 28. 28 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "Минчо Минчев":И аз много се съмнявам.Някак си тудно приемам,че английските командоси бяха на либийска територия благодарение на "Фейсбук"!

 29. 29 Профил на kblxk
  kblxk
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#27] от "ARRI":

  Приятелю, ако вярваш в този сладък ферман дето си го поствал, ти си савършения роб! Много в България са като тебе. Въздишат по Тошово време но забравиха че имаше ужасно бенди хора и тогава. Имаше бабички които мизерставаха с по 25лв земеделски пенсии. Имах роднини които живееха в 50 хиляден град и всички измряха от липса на медицинско обслужване. Ако живееха в София можеха да ги спасят - така че и медицинското обслужване беше точно толкова лошо като сега. 95% от книгите, филмите и театрите бяха Соц боклук за музиката да не говорим. Сега не е много по-добре но поне който има култура има някакъв избор. Икономиката не е много по-добре но поне не си крепостен селянин на който му трябва жителство за да отиде да работи в града ... за чужбина да не говорим. Така че да смяташ че Демокрацията е по-лоша от робството е не само грешно но и не е подкрепено от никъкви факти в човешката история. България не е като Германия или САЩ сега но и никога не е била. И ако си очаквал демокрацията да я направи, значи си доста наивен и простоват.
  Защо България е такава каквато е сага - причини много и за това книга може да се напише. България си е България. Прочети малко за политическия живот в България между 1900 и 1940 и ще видиш че никой не ни е виновен - простоват народ лесен за манипулиране, слаби закони, още по-слаба полиция, корумпирани и прости политици които трудно маневрират в една системно объркана политическа среда и често служат на чужди интереси вместо на българските - и сега е така. Но ако демокрацията не беше заменена с 45 години Соц щеше бавно да се развива и сега щяхме да имаме по-добра демокрация от това което имаме, по-стабилна икономика, по-достоен народ и нормален икономически, политически и интелектуален елит а не мутри, спортисти, селяци и курви да са на върха. Пак нямаше да сме Америка или Германия но и нямаше да сме това което сме.
  А ти ако си по-спокоен като роб - ОК лягай да спиш, не си губи времето с мислене.

  А сега малко по темата - Арабските революции са точно толкова непредсказуеми колкото всички други революции досега, започвайки с Френската. По-вероятно е да стане по-лошо преди да стане по-добре но тове поне е опит да се направи нещо. Поне са започнали по пътя и от човешка гледна точка би трябвало да уважаваме желанието им за по-добър живот.
  Това което е наистина интересно е че последните 10 години международната политика се диктуваше от един огромен конфликт - САЩ срещу АлКАеда. Милиарди бяха похарчени за това. Оказа се че нито една от тези революции не е диктувана или повлияна нито от САЩ нито от АлКаеда. Иронично!

 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#23] от "ban":

  Грешката ти е горе, в "централата". Мястото между ушите. От това трябва да е. Не виждам друга причина.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#29] от "kblxk":

  Само малко инфо. Той е малък на години още. Това не е шега.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  ще........?????!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 33. 33 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#31] от "Руслан 21":

  Спамиш ли, спамиш ли, дедо попе? )))))))))
  Няма умора при теб.

 34. 34 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#29] от "kblxk":

  AЗ съм ЗА ДЕМОКРАЦИЯ ! Колко пъти ще го повтарям . Не съм живял по соца и НЕ милея за него . Нито АЗ , нито моето семейство . По онова време сме били врагове на народа . Казвам ти го за да не си помислиш, че моите родители ми насаждат любов към соца . Има страни, които може да се наречат демократични, но България НЕ е от тях . При нас всичко е тотално изкривено . И НЕ вярвам , че революциите в арабския Свят ги подвъртяха младежите по фейса . За тях сега има два сценария . Първият е нашата демокрация . Т.е. режисирани избори през 4г., разделение на властите и т.нт. знаеш за какво говоря . Или ще станат шериатски държави като Иран, ако ислямистите надделеят. Дано да не са им подготвили втория сценарий , защото все пак е по-добре да се залъгват, че са свободни .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 35. 35 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#31] от "Руслан 21":

  Руслане , ти си добре бате . Ще заминаваш в най-демократичната страна на света . Кинти ще праиш . А АЗ при дедо фидел във мизерията . Пак се уреди робе на парите . Апропо ...... защо на стари години ще ходиш да мъкнеш камъни у САЩ ? Само не ми казвай, че е за пари . НЕЕЕЕЕЕЕ , ти не си такъв . Ти си демократ !

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 36. 36 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Когато през 50те години са запитали китайския външен министър Джоу Ен Лай какво мисли за Френската революция от 1789 той отговорил " Не знам, твърде рано е да се каже". А да се опитваме да говорим какво се случва след като тези революции започнаха преди месец и половина си е просто несериозно.
  Това което знаем е: младо население, висока безработица, корумпирана администрация, слаб икономически растеж. Има потенциал за насилие и кражби. Оттук пътищата са: гражданска война (Либия), военна диктатура ( Египет), запазване на статуквото чрез щедри социални помощи (Саудитска Арабия), квазидемокрация с корумпирана клика начело ( Тунис). Истински тип западна демокрация няма как да има, нито пък ислямски халифат или подобна щуротия. Да му мислят идеалистите и либералите: в ислямските държави те са първите на топа на устата.

 37. 37 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#24] от "tanas":

  Нямаме пастири - това си е работа (!) и отговорност. Ние имаме вълци вместо тях - добре охранени, та не са ни изкльопали "на екс", пък и все пак са в човешки образ и най-хуманно (по Станислав Лец) ни стрижат, доят и по три кожи свалят.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#37] от "Музар":

  ........Станислав Лец........

  Така ли е името? Лем???

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#4] от "Минчо Минчев":

  От хаоса се ражда Тифон ... не друго, поне така казват елините. Ах, Тифон, то е било чудовище от което дори боговете Олимпийски са се страхували, да не ги катурне от Олимп. И само обединението на Гръмовържеца дето подрънквал оръжие, Посейдон с тризъбеца и с флагче на северния полюс и Хадес прежалил се за победата да бъде вечния пазител на Тартар и да обитава подземния свят с континента на 3-тата възраст и с помощта на другите олимпийски божества са го озаптили и закатанили в Тартара.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 40. 40 Профил на Деян Христакиев
  Деян Христакиев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Братята мюсюлмани" са единствената алтернатива на Мубарак"
  Ех този Гугъл транслейт потиска мозъчната дейност. "Братята мюсолмани" всъщност е ислямистката организация "Мюсолманско братство".

 41. 41 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Руслан 21,

  Въпросът ти е към номер 37 ,но ще си позволя да се намеся. В случая не става дума за фантаста Лем , а за Станислав Йежи Лец: един от най-добрите автори на афоризми за всички времена. Книгата му "Невчесани мисли" е класика.

 42. 42 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#41] от "drake":

  Мерси, наистина това беше въпросът ми а аз само фантастиката на Лем съм чел.
  Ще я потърся в читанката.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на kblxk
  kblxk
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#35] от "ARRI":

  НЕ разбирам какво те дразни желанието на някой да живее извън България? Или пък че е избрал САЩ. Разбира се че за пари ще дойде човека но не е само за пари. Пари ще направиш по лесно в Германия, защото можеш да живееш в микробус и да ядеш консерви 6 месеца докъто работиш и да натрукаш повече кеш. В САЩ това не става, така че не е само за парите. А и да е, какво от това? Аз например работя само за пари вече. Никога повече за слава. Ти да не би а ги даряваш своите на бедните?
  А демокрацията е доста повече от правото да гласуваш, надявам се поне това го знаеш.
  Според всички аланизи тук в САЩ 90% е сигурно че властта в Египет ще се държи от хора близки до армията, които са близки на Мубарак .... точно както всичко в България се държи от ДС. И САЩ нищо не могат да направят по този въпрос нито ЕС нито Китай нито Русия. Единствените които могат да променят нещо са хората там и то не с безкрайни революции а чрез натиск и организация. Ако искат помощ от вън ще трябва да се разделят с "Ислямското Братсво" САЩ няма да им помогне на ислямистите, нито ЕС. Ако са по-прагматични ще имат финансова и политическа подкрепа от запада и дори от израел които искат или не са им съседи и трябва да живеят с тях.
  Така че предсказанието ти че в Египет ще стане като в България не е гениално защото всеки го знае това дори и Египтяните. Но това е пътя на демокрацията дълъг труден и объркан. Алтернативата - султан - той знае кое е най-добре за тебе и за мене и за всички. А къде свършва тази работа всички знаем - пак с революция

 44. 44 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#35] от "ARRI":

  Не съм идиот бе приятелю. Отивам да живея там до КРАЯ. По-този начин ще осигуря образование на детето. Нямам друга цел, но не отричам, че ще опитам моят си бизнес, а там той е скъпоплатен.
  Тясна специалност е.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на febra
  febra
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#36] от "drake":

  До коментар [#34] от "ARRI":

  Може да сте прави и революциите да се превърнат в халифатски. Но когато анализирате не трябва да забравяте примера на латиносите, които бяха обримчени в другата, червената, религия не по-малко.

  Не трябва да забравяте за най-голямата мюсюлманска страна в света, Индонезия, която сега макар и не най-чудесния световен пример, е едно приятно изключение в региона. И това изключение дойде след не по-малко катастрофален режим на Сухарто и фамилия.

  Въобще според мен е късогледство и слабост да подценявате арабите, били те християни или мюсюлмани. Арабския халифат е оставил математика, химия и философия, които са в основата на европйеското възраждане. А от Италия до Испания и Португалия има значително архитектурно и генетично влияние на така подценените от вас араби.

  Вече веднъж го споменах, но си заслужава да го повторя - само си представете една богата и добре управлявана северна Африка и колк малко е необходимо да стане това възможно

  "Attitude is a little thing that makes a big difference" W. Churchill
 46. 46 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "As-Salamu Alaykum, twitterville!" PLS RT

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 47. 47 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Фебра,

  По въпроса за това какво са оставили арабите може да се говори много: алгебра, медицина, архитектура. И това по време ,когато Европа е била тъжно и мръсно място. Въпросът е защо Европа е дръпнала напред , а арабите са си останали само с постиженията от миналото. Затова историците спорят от години и отговори колкото искаш. За мен арабите страдат от отоманското си наследство: Отоманската империя е управлявала региона повече от 500 години. Точно като нас. И резултата се вижда. А защо Европа е прогресирала? Отговори много: индивидуална свобода, капитализъм, етика, право, наука, критично мислене , а не запеметяване на свещени книги.
  Така че всеки както си го направи. Но аз не виждам някакъв ислямски ренесанс. Нищо подобно. Ако ти се чете много: Хънтингтон има една разкошна книга. Казва се "Политическия ред в променящите се общества". Струва си да се прочете от всеки идеалист тръгнал да променя арабските общества. Това което ги чака е кръв , пот и сълзи.

 48. 48 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Руслан 21,

  Прочети Лец. Струва си. Любимият ми негов афоризъм е" Властта по-често преминава от ръце в ръце отколкото от глава в глава".

 49. 49 Профил на ukashaka
  ukashaka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хехеййй! Сорос с какво сладостно предчувствие потрива ръце - нови разбити икономики, нови изгладнели и заблудени душици, нови 'развиващи се демокрации' с нови възможности за трупане на милиарди. Слава и на Господ, и на Аллах - като поръчка ги пращат тия революции, които сега орат дълбоко почвата, та после Сорос само да влезе и да жъне, да жъне...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 50. 50 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Арабеските пак ще гризнат дръвцето, както е станало 15 век след откриването на Америка. Сега няма да е Америка, а ще е нова технологична революция, а техният петрол ще става само за смазочни масла. И то съвсем скоро. Технологичната възможност я има, липсва финасов катализатор. Горница на $200 за барел е достатъчно добър.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 51. 51 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Явно Мохамед е окрилен, че щастието на Иракската демокрация ще огрее и други страни в района

 52. 52 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  българският пост-социалистически опит с демокрацията досега се е оказал неуспешен. може и най-лошите черти на соца да са били премахнати, като например концлагерите, репресиите, цензурата и пропагандата, но грешката беше, че старата гвардия остана на власт и продължи да управлява като клика, за която държавата съществува само за да обслужва тесните им лични и партийни интереси. те ловко изманипулираха системата, убедиха избиратели, че са се променили, изгориха документите, които ги компрометираха и се заеха с познатите трикове на ДС - търговия с наркотици, пране не пари, като добавиха към бизнесите си и рекет, и прочие чрез подставени лица (мутрите всъщност са ангелчета в сравнение с хората, които им дърпат конците).

  по соц начин придобиха контрол върху държавните предприятия и медии и също по соц начин блокираха достъпа до правосъдие, стопанска инициатива, върховенството на закона и стандарта на живот. това е така, защото те се виждат като феодален елит, който има право по естествен начин да се облагодетелства от плодовете на крепостните, заради "залугите" към държавата. квази-феодализмът обаче, колкото и пищно да е облечен по (псевдо) демократична мода, не е демокрация по същество и за това никой българин няма нужда от повече анализ.

  това обаче не е - и не може да бъде - диагноза за демокрацията като система на управление, защото такава никога не е имало след 1989. и да не забравяме, че гореописаната клика има силен интерес да я компрометира като система и да възпява "достойнствата" на соца. след 20 г преднамерено оскотяване на българина, сега вече почти успешно молу-закрепостен, е трудно да се намерят хора, които още са положително настроени към демокрацията, но това пак не е смъртна присъда за втората, а по-скоро показва истинските цветове на червените.

  защото едно дърво се познава по плодовете - демокрацията никога не е пуснала корени в българия, за да даде плодове, така че са много малко тези, които авторитетно могат да я заклеймят; по същото времен, от 1944 до сега дървото комунистическата върхушка дава само гнили плодове (и рекламира частично изгнилите пред изцяло изгнилите, за да създаде фалшиво чувство за избор). до докато се прекара закон за лустрация, който те естествено ще опонират (все пак за назнаяили повечето съдии в конституционния съд) и докато не - съжалявам за тъжната констатация - почине последният крепостен, демокрация в истинския смисъл на думата в българия няма да има.

  но тези измежду нас, които са живяли или живеят в една фунционираща демокрация с фундаментални права, свободен пазар, върховенство на закона и лична инициатива са видяли, че либертарианските ценности са далеч от смъртния одър и пожелавам на всички поне да вкусят от отзи плод и да засеят семената му вкъщи.

  сега живеем в по-различно време: досега обществата функционираха по принципа на вертикална йерархия и тези в дъното на хранителната верига нямаха особен избор, освен да търсят утеха в религия и хедонизъм. днес обаче дори жената, която ви продава сушена риба по улиците на хонг конг или чернокожият скитник, който продава вестници по светофарите в йоханесбург имат мобилен телефон. и го ползват: банкират пари чрез него, търсят информация по интернета. 700,000,000 човека вече имат профили във фейсбук и всеки, който е ползвал туитър знае, колко бързо се разпространява информация по него. дори мощни правителства са безпомощни прек критики или уличаваща информация.

  казвам това, защото трябва да отбележим тези промени и е наистина удивително, че арабският свят е мястото, където тези неща се тестуват. затова, въпреки че съм предпазлив оптимист в добрия случай, им пожелавам успех. те също имат право на свобода.

  както имат и българите.

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 53. 53 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#51] от "samir":

  Нали знаеш прословтия лаф от филма "Опасен чар" ?

  "Няма само аз да страдам,я "

  Та Мохамед иска и другите араби да научат що е то иракска вносна демокрация. Дето той е бил връзкар още по времето на Саддам там,а днес му харесва да се прави на иракски демократ отдалечко и от топличко и нахраненко. Арабските държави имат милиони такива пишман демократи по света и у нас.

 54. 54 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Тоя Фрийдман е цербер на утопичния капитализъм и е крайно време да млъкне, особено след поредната финансова криза тръгнала точно от САЩ.

  Каквото ще става ще става. Надали някое ново правителство ще копира западния демократичен модел от-до. Би следвало да е някакъв модел пречупен през местната призма. Фактора ислям вероятно ще окаже силно влияние. Дали иранския модел е отживелица само времето ще покаже. Всичко е в техни ръце.

 55. 55 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Обърнете внимание на http://ruslantrad.com/.
  За 2-3 години Intidar промени отношението към арабите в България.
  ФЖМК е наложително да показва на бъдещите журналисти как се създава История днес !
  Независимо дали харесвате г-н Руслан Трад - приемете, че той е явление у нас.
  Използвайте го, както той използва знанията и опита си.

  Според мен в арабският свят работят хиляди такива герои.
  Те промениха света !

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 56. 56 Профил на Николай Ангелов
  Николай Ангелов
  Рейтинг: 8 Весело

  Тази революция е може би края на идеологията от 20 век и лидерите обладаващи тълпата с харизма и реч.За разлика от източна европа то тук протестиращите са обладани от идеята за свобода демокрация и право на достоен живот.Преди 20 год искахме реформи, днес те искат промяна и нов път.Най големите губещи според мен са Ал Кайда и всякакви подобни екстремиски движения.Когато свободата колкото и трудна и на моменти безжалостна да е тя навлиза в душите и сърцата на хоррата оковите изглеждат все по отблъскващи.

  аман от комунисти
 57. 57 Профил на febra
  febra
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#47] от "drake":

  Ще ти напомня, че в Тунис свалиха и второто правителство. Едва ли това са познатите на всички ви мързеливи араби. Такова нетърпение да си видял някъде около нас? Да ти напомня ли че в България втората революция беше 1997г.? В сърбия такава въобще не е имало. В Румъния втората още не се е случила и същите са на власт.

  "Attitude is a little thing that makes a big difference" W. Churchill
 58. 58 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#55] от "Владимир Йосифов":

  Не е лошо това 20-годишно хлапе да напише нещо за Сирия. Откъдето му е корена. И като представител на племето на Башар ал Асад.Ако се подпукат там интересно къде заминава той/с добре устроени родители у нас именно поради причина принадлежност към племето алевити на сегашния сирийски президент/.

 59. 59 Профил на nemo86
  nemo86
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Арабите и идея си нямат каква демокрация ги очаква.

 60. 60 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#57] от "febra":
  За да говориш че в България след 10 ноември е станала революция ,че и две, трябва да си малоумник.Нищо не е станало освен перестройка и разграбване.

  особен
 61. 61 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 465 Неутрално

  محمد، والعودة الى العراق وبيع ساعتك نزوة، غبي.

 62. 62 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Всъщност не разбрах съвсем какъв беше урока за Запада от тази статия

 63. 63
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:26 на 08/03/2011 от неговия автор.

 64. 64 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Чудесна статия.
  Отлично отразява лицемерието на консервативния запад, който няма принципи, а само интереси. Както и опитите да се плашат хората, за да продължат да подкрепят про-западните сатрапи и диктатори. И най-вече това че на хората в региона вече не им пука нито от диктаторите, нито от псевдоконсерваторите на запад

 65. 65 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#64] от "muncho":

  Тъпанар. Когато лице ,което е доносничело за своите на ДС в отдела за чужденци ,който се намираше до х-л Радисън сега срещу Народното събрание пише такива статии да знаеш ,че нищо не се е променило. А от друга страна семейството му е БААС-ко още по времето на Саддам. Аман от наивници.

 66. 66
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:49 на 08/03/2011 от неговия автор.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Демокрация"! Хубава фасада, зад която обаче властва НВ Капиталът! Я се опитай да правиш финансови далавери и да крадеш национално богатство при авторитарен режим - веднага си на въжето! Право на това има само тарторът. При "демокрацията" най-напред се уреждат мутрите и националните предатели, но и тя си има своя тартор - НВ Капиталът, който я управлява дистанционно и с желязна ръка в кадифена ръкавица прибира най-голямата хапка. Същото е и с "глобализацията" - хубава като идея, само че както демокрацията - използвана в интерес на НВ Капитала, който като Наполеон, под лозунга на кир Михалаки - пари, пари, пари, "рекъл беше да глътне цял свят" ...

 69. 69 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "Руслан 21":

  Ти си Руслан 21 от Русия пренастроен на Руслан 1 в американския халифат.Продължавай да си вадиш хляба.

  особен
 70. 70 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  До коментар [#29] от "kblxk":Абсолютно си прав. И при социализма имаше крайно бедни хора - с 25 лева земеделска, с 20 лв. социална пенсия, въведена през 1978 година и увеличена на 30 лева през 1979 след "коригирането" на цените. И при социализма лекарката, дошла вкъщи да види леля ми, изписана от болницата да умре в домашни условия, разправяше, че нямало защо да се гледа човек, който няма поне един апартамент... Но какво да говорим - до 1965 година България се вписва в световните тенденции на нарастване продължителността на живота и е на нивото на Гърция или Япония. През следващите десетилетия, обаче, там започва т.нар. втори епидемологичен преход, свързан с намаляването на смъртността от заболяванията в напреднала възраст и продължителността на живота у нас изостава с 5-10 години от тази в развитите страни, а Япония и Гърция излизат на водещи места в Европа и света с продължителност на живота около 80 години /в България си остава около 71 години до 1990-те/. Смятай колко хора са починали преждевременно за 25 години...
  И за България преди 1940-та година, която бе отвратително идеализирана и все още се идеализира от някои си прав. Мога да я сравня с Гърция, където е живяла мама до 1943 година - същата мила родна картинка. А сега разликата е доста очевадна...
  Защо ли днес разказите на Михалаки Георгиев, рисуващи политическата картина и социалните отношения през 1880-те години се четат като че ли са написани за нашето съвремие? Дали щяхме да бъдем на същото ниво без 45 години тоталитаризъм?

 71. 71 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  До коментар [#38] от "Руслан 21": Станислав Йежи Лец - полски сатирик.
  Станислав Лем - полски фантаст.

 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  До коментар [#67] от "muncho":твърденията са истинни или неистинни сами по себе си, без значение от расата, религията или политическите убеждения на този който ги казва.

  С цитираната част от поста ти съм съгласен.
  Не виждам защо визираш само расистите - можеш да прибавиш националистите, русофобите, русофилите, американофилите, комунистите, феодалните старци в БАн и т.н. За всички тях важно е не твърдението, а кой го е казал.


 73. 73 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#67] от "muncho":

  Ти имаш редкия талант да виждаш расизъм навсякъде.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 74. 74 Профил на myrmel4e83
  myrmel4e83
  Рейтинг: 660 Любопитно

  "...защото бъдещото развитие на региона с отхвърлянето на тоталитарните режими като цяло ще бъде в интерес на Запада..."
  Ех, ако не беше в интерес на Запада...какво ли щеше да се случи? Затова ли бяха толкова колебливи позициите на западните правителства - защото се чудят дали имат полза от събитията, каква точно е ползата в различните варианти за развитие на кризата и как да обърнат нещата така, че да се сбъдне вариантът с най-голяма изгода за тях?...

 75. 75 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Това, което мен най-много ме впечатли в Египет, е бързината, с която бунтовниците сами въведоха ред и не позволиха на насилието да ескалира.
  Сформираха патрули, които да предотвратят хаос и мародерства. Смятам това за най-яркия показател дали един народ заслужава свободата си.

  Сигурна съм, че мюсюлманите ще имат своето Възраждане. От сърце им го желая.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 76. 76 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Фебра,

  Това че в Тунис са свалили едно правителство нищо не значи. В Италия 40 години имаше сваляне и качване на правителства на всеки 6 месеца. Нищо не постигнаха освен нестабилност и корупция.
  А революциите са си революции, но след тях почти винаги идва терор, революционно правосъдие и някаква форма на диктатура. Мен от революции не ме е страх, страх ме е от това ,което идва след тях. А то няма е да е западна либерална демокрация със сигурост.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK