ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Поуката от японската атомна приказка

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ядрото на атома произвежда енергия, но се оказа, че енергията не произвежда човеци.

 2. 2 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Е все някой трябваше да излезе и да каже истината!
  Браво Дневник!

 3. 3 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "vari":

  Истината? Толкова едностранчива история в Дневник отдавна не бяха пускали.

  Да бе, със сигурност ядрената енергия има проблеми, ама отчитат ли милионите тонове въглища и петрол, които спестява на Франция? Които междувпрочем освен радиоактивни отпадъци от ТЕЦ-овете (въглищата и уранът се копат от все от земята), вкарват и парникови газове, сяра и така нататък.

  И ако скапаните хипари не бяха бойкотирали ядрената енергия сега щяхме да използваме 3-то и 4-то поколение реактори, а не 2-ро, каквото е във Фукушима! Хората отдавна са проектирали реактори, които не могат да аварират, със 100% пасивни защити. Такива се строят по целият свят, и ще се строят много повече в близките години.

  Изобщо, това е една реакционистка статия, която разчита не на фактите, а на паниката в Япония. И като излезе след 2-3 месеца, че щетите, причинени от ядрената авария са много порядъци по-малко от щетите от цунамито и земетресението, ще излязат ли с опровержение на собствената си статия?

 4. 4 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 418 Весело

  До някъде истина да но алтернатива няма Кофти но от сърце ще се мре ама поне климатика да бачка

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 5. 5 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ами то човекът го е казал, ама за който има уши да го чуе, и най-вече акъл да го разбере.

  Щото ние хубаво ще се откажем от ядрените реактори, и... ? Иран ще се откаже ли? Северна Корея ще се откаже ли? Пакистан ще се откаже ли? Ще се откажат, ама дръжки!

  За лошо или добро, но ядрената енергетика все още ни е нужна. И преди да ми наскачате, да ви обърна внимание, че всяка година загиват несравнимо повече хора в автомобилни, самолетни и влакови катастрофи, че дори и от прости токови удари. И какво? Да спрем самолетите, да изключим електричеството?

  ВИЕ самите бихте ли се отказали от Интернет, ако това е цената на отказването от технологиите? Ще слезете ли от колата си, за да престанем да убиваме хора по пътищата? Това са реторични въпроси, защото отговорът е ясен. Всяка технология носи рискове със себе си. Дори вятърните електроцентрали убиват огромни количества птици.

  Истината е, че просто трябва да бъдем ОТГОВОРНИ в използването им, и да се учим от грешките си. Първите самолети са падали като зрели круши. Днес самолетите са най-надеждният транспорт. Сегашните ядрени реактори едва ли ще станат точно най-безопасния източник на енергия, но те могат да бъдат достатъчно безопасни.

  Помислете все пак за малко. Земетресението от 9-та по Рихтер не повреди въобще реакторите във Фукушима. Повреди ги цунами, за което те се оказаха недостатъчно добре подготвени -- както пише в статията. И дори при това положение, аварията съвсем няма общо с тази в Чернобил.

  Това не значи, че е "детска игра", напротив. И все пак, ако 23-ма човека с леко радиационно заразяване (колкото са до момента) са "жертвите", на фона на десетките хиляди (!) загинали от самото земетресение и цунами, това ми се струва, че съвсем не оправдава цялата паника. Дори да станат 230 човека, пак не биха доли достигнали числото на загиналите при банална самолетна катастрофа -- не е ли така?

  Бъдещето принадлежи на смелите. Винаги е имало хора, които са предпочитали да си стоят на скришно в пещерите. Да ходиш да ловиш мамути е било много по-рисково отколкото е днес да живееш до АЕЦ. Но именно тези, които са поели този риск, са били нашите предци. А другите, скрити в тъмнината на пещерите си, просто са изчезнали.

  Ето защо трагедията в Япония трябва да ни направи по-мъдри. Бъдещето безспорно е в "чистите" източници, като вятър, слънце и най-вече ядрен _синтез_, но ще имаме да извървим определен път до там, който е по-добре да ни бъде добре осветен -- и без светещите да сме самите ние.

  "The Internet is an insecure place."
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#2] от "vari":

  Не съм експерт, но усещам, че не казва истината. Очевидно цунамита се оказа подцененият проблем. Каква е пречката тогава да се строи на по-високи брегове и дори зад изкуствени заграждения.

  подпис
 7. 7 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Авторът смесва съвсем различни проблеми като безопасността на централите и използването на вода. Поуките за безопасността са ясни и съм сигурен, че съществуващите централи ще бъдат преустроени, а новите конструирани така, че да нямат същите недостатъци. За използването на вода поуки от японската криза _няма_.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 8. 8 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "Kerberos":

  Чуден Коментар +

 9. 9 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#6] от "Иван К":

  Проблемът е същият, поради който не ги строим на Луната и не им караме водата със совалки. Ако вземем много високи мерки за безопасност, става нерентабилно, дори с "щедри държавни субсидии", както е отбелязал авторът. И, маля Бог да не съм прав, скоро ще разберем кой е следващият подценяван проблем.

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 10. 10 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Весело

  Из пържена природа, рибата и раците готови сварени и в чинията!?
  "Огромните количества от местни водни ресурси, които се използват за дейността им, се изливат обратно като гореща вода в реките, езерата и океаните.И понеже реакторите, разположени във вътрешността, ограничават сериозно ресурсите на сладка вода - включително нанасят голяма вреда на растенията и рибите"

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 11. 11 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#7] от "|":

  Статията прокарва тъкмо хипотезата за връзка между безопасността и консумацията на вода. Ако, поради консумацията на огромни количества вода, се предпочита АЕЦ-овете да се строят по морските крайбрежия и ако охлаждането на реакторите допринася за затоплянето на планетата, което пък води до вдигане нивото на океаните, на чиито брегове се намират АЕЦ-овете, то е просто въпрос на време реакторите да се окажат под водата. Надали някой може да си представи подводна атомна енергетика, поне на този етап.

 12. 12 Профил на TOSHKOFF
  TOSHKOFF
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Интересно защо първия път не ми се публикува коментарът.
  Този пич изобщо не е запознат с технологичния цикъл на централите (ТЕЦ и АЕЦ работят по един и същи термодинамичен цикъл - този на Ренкин).
  Охлаждащата вода, за която очевидно става дума в статията, служи за охлаждане на парата, преминала през турбината и няма нищо общо с реактора. В него циркулира обезсолена вода, подложена на определена обработка поради ред причини (антикорозионни и т.н.), която се нарича водохимичен режим. Същото между впрочем важи и за водата преминаваща през парогенераторите на обикновен ТЕЦ.
  ТЕЦ също консумират охлаждаща вода. АЕЦ консумират повече от ТЕЦ поради една много проста причина - охлаждат по-големи количества пара. А по-големите количества пара се дължат на това, че параметрите на парата пред турбината в АЕЦ (температура и налягане) са по-ниски от тези в ТЕЗ поради ред технологични причини. За да се компенсира това се увеличава разходът на пара. Що се отнася до температурата на охлаждащата вода - с нейното повишаване пада к.п.д. на централата и се нарушава топлинният баланс на топлосиловия тракт. Всичко е елементарна термодинамика.
  Не е лошо всеки да си гледа в паницата и да коментира това, за което е квалифициран.

  Sic transit gloria mundi
 13. 13 Профил на elixir
  elixir
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дали наистина все още не можем да добиваме електроенергия от термоядрения синтез?

 14. 14 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Разстроено

  "Малките реактори на АЕЦ “Козлодуй” имат 32% к. п. д., а големите в 5 и 6 блок - 34%. Реакторите на АЕЦ Белене са ново поколение и ще имат 35% коефициент на полезно действие."
  http://e-vestnik.bg/5609
  На 1 000 мгват. за ел.ток произведен 75%/до 100% от кпд/ или 2 000 мгват. отиват за из пържване на природата. Кое му е евтино и хубаво на "атомния" ток. Като прибавим и хранилище за ядрени отпадъци и неговото охлаждане ел.ток е много скъп за всички, а "евтин" за енергийната мафия. ДА ама НЕ!

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 15. 15 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  До коментар [#13] от "elixir":

  Не разбрах смисъл на въпроса ти, извинявай. Но, ако централите в Японая бяха термоядрен синтез сега можеше да гледаме един стар филм: "Потъването на Япония"...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 16. 16 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "Дневник", тази статия да не сте я превели само до половината? Виждаме проблем, не виждаме предложение/решение за излизане от него. Или просто на гусин Брама Челаней са му това възможностите?

 17. 17 Профил на LvM
  LvM
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "Kerberos":

  Чудесен коментар.

  Разните еко-талибани са най-човеконенавистната сган на света, те получават душевен (а може би не само) оргазъм при всякакви природни бедствия, а пък сега комбинирано и с авария във вечния враг ядрената енергетика сигурно вече са изпаднали в нирвана, дори и без любимите им "стимуланти". Тъжното е, че за да угодят на такива кресливи врагове на цивилизацията политиците са спускат по много опасен наклон. Германия най-вероятно ще се откаже от удължаването на ресурса на своите АЕЦ, както и ще продължи слабоумния експеримент с дизела Е10, който струва повече енергия, за да се добие, отколкото дава и освен това повишава цената на храните.

  "Socialism is not an alternative to capitalism; it is an alternative to any system under which men can live as human beings."
 18. 18 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Т.нар. "зелени" са просто едни крайнолеви морални изроди, които прикривайки се зад някакви еко проблеми, които всъщност тях изобщо не ги вълнуват, прокарват агресивната си и либерастка политика в Европа, рушейки традиционните й ценности. Достатъчно е човек да хвърли един поглед на зелените партии в ЕП и начинът, по който гласуват и веднага ще му стане ясно що за напаст са. Между впрочем, българските зелени не са кой знае колко по-различни - пр. лицето Л. Костова. Слава богу, са далеч от влизане в парламента и дано никога не се докопат до повече власт, защото тогава ще си имаме още едно ДПС.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 19. 19 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "Kerberos":


  До коментар [#17] от "LvM":

  Прекрасни коментари!
  +++

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 20. 20 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#14] от "Генерален Губернатор":

  Ти си ги плещиш както и малоумния автор. И понеже джурналята от Дневник са също напълно технически неграмотни го преписват. А научете кое какво е па тогава говорете.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#16] от "УЛАФ":

  Ами прочети какво работи. какво очакваш от някой който се изказва по напълно непонятни за него неща? Освен демонстрирания обем глупости.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 22. 22 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  Не сравнявайте Франция с България!
  Франция е ядрена сила, сама си обогатява урана, ползва френски технологии, разполага със свои ядрени специалисти, свои хранилища за съхраняване на отпадъците.
  Ние какъв обогатен уран ще ползваме, какви технологии, руски или български специалисти, имаме ли хранилище?
  Напоследък се оказа и, че извеждането от експлоатация на 4-те спрени реактора щяло да струва май повече от построяването им - 1 200 000 000 евро!

 23. 23 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  Предлагам решение за русофилите и радетелите на ядрената еленергетика!
  Провежда се референдум, гласува се поименно, включително и от името на непълнолетните им деца. С полученото число се разделят 10 млрд евро (напр. на 3 млн. - по около 3 340 евро) и всеки внася полагаемата му се сума във фонд АЕЦ Белене, и се превръща в акционер.
  След това ще получава дивиденти.
  А другите няма да получават.

 24. 24 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Поуките за БГ ядрената мафия можете да видите и научите само тук: www.gikotev.blog.bg

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 25. 25 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1543 Любопитно

  Браво!
  Много интересен поглед към това доколко "еФтина" и "зелена" е ядрената енергия!
  Да не говорим за огромните ресурси и енергия вложени за обогатяването на уран, превръщенето му в "гориво", проблемите свързани със съхранението, пребаботването и складирането (примерно как да обзначиш едно радиоактивно говно така че и след 10 000 години хората да са в състояние да го разпознаят и да се опазят от невидимата заплаха) на отработеното гориво - тогава сметката съвсем не излиза.

  Интересно е че като се посочат факти които хвърлят сянка върху лачената повърхност която се продава ядрената индустрия и лоби по цял свят, то веднага наскачат разни, които те пращат или в пещери или в джунглата.
  Никой не иска да живее в колиби и по дърветата. А става дума "просто" да се нарекат нещата с истинските им имена и да се отчетат РЕАЛНИТЕ разходи и заплахи, които носи една такава енергетика.
  И тогава ОБЩЕСТВОТО, на базата на факти, а не на митове, да решава какво иска, кое намира за разумно, платимо и целесъобразно и т.е...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 26. 26 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Отдавна съществуват термоядрени реактори. Т. нар. комплекси ТОКАМАК. Мой познат преди повече от 40 години работеше в ТОКАМАК 2 или 3. Наистина в СССР. По неизвестни за мене като лекар причини тези разработки бяха оставени настрана. Както и много други разработки от онези времена.

 27. 27 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Ок, да приемем че се откажем от АЕЦите по "екологични" причини, съвсем сериозно, нека хората които подкрепят това да излезат с разумни заместители, защото такива количества енергия наистина не се генерират туко така... мисля че няма разумен човек дето да откаже добри предложения...

 28. 28 Профил на Krasio
  Krasio
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всеки в тук май си пише каквото си поиска, кой разбира кой не, няма значение.
  Но на мен ми е интересно друго. Ако има някъде по света най високи изисквания за сигурност то те ще са в Япония, ако има някъде по света най ниско ниво на корупция то ще е пак в Япония.
  Най високото ниво на инженерната мисъл може би отново е в Япония. Е тогава как е възможно да се случи подобна катастрофа.
  Или може би някакви псевдо инженери ми обясняват някакви простотии.
  Истината е че човечеството не знае как да управлява тази енергия.

 29. 29 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#28] от "Krasio":

  едно от най- големите земетресения ригистрирани някога + огромно цунами... освен това не мисля че е такава катастрофа, инцидента дори не се доближава до Чернобил...

 30. 30 Профил на meleager
  meleager
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#5] от "Kerberos":

  Готов политик!
  Звучиш като добре подплатен с позитивизъм и енергия холивудски персонаж, олицетворяващ типичен американос с топки от стомана и задник от чугун ..
  Забавно и искрено в същото време ... и както повечето коментари тук недвусмислено потвърждават - самата ИСТИНА!
  Поздравления!

 31. 31 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#5] от "Kerberos":Струва ми се бъркаш смели хора с алчни такива. Не бива да се развиваме с пътеводна звезда - алчност. Тя води до все нови и нови рискове за сметка на природата и за сметка на човека. Да, понеже си далече, можеш да прежалиш няколко десетки облъчени. Ами тези стотици хиляди, които трябва да живеят на тези облъчени земи и води?
  И да не мислим че сме далече от тези проблеми. Да нашата централа не е на море, но недай си боже много голямо наводнение по Дунав или още по-лошо - скъсване на язовирна стена (мисля че на Железни врата има), а се планират още няколко.
  Сигурен ли си, че Козлодуй няма да извърти подобен номер?

 32. 32 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Цитат от статията "В същото време природните бедствия като бури, урагани и огромни приливни вълни стават все по-обичайни заради промените в климата, които водят до покачване на нивото на океаните, "

  Алабала! Екомалоумия и заклинания!

  Оланкоолу, иди на който искаш морски/океански пристан и виж дали е залят от вода, като преди 10-20-30 години е бил над водата. Няма такъв! Покачването на нивото е някакви сантиметри, които имат АБСОЛЮТНО НИКАКВО значение по отношението на пораженията от цунамито. Припомням, че покрай океаните по принцип приливите и отливите се чувстват в порядъка на метър-два разлика между най-ниското и най-високото ниво. На фона на това, увеличение от сантиметри е НИЩО.

 33. 33 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Така както плюете АЕЦ питам: Откъде смятате да се вземе електроенергия за бъдещите поколения?
  ТЕЦ-овете са много по-вредни за природата, много по-малко екологични. Добоването на нефт е едно от най-неекологичните неща в света. Казакхстанците и Катракалпакстанците пресушиха едно цяло море Аралско за да добиват нефт, Каспийско море е на стотици километри от бреговете си преди 50-100 години. Районът се опустинява трайно и соли от дъното на Аралско море са навсякъде, дори в Антарктида.

 34. 34 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ветроенергията е пагубна за живите организми, поради излъчваните от ветрогенераторите инфра звукожи вълни. За всички живи организми! и тези на "зелените" също. Слънчевата енергия е екологична, но добивът и е нефективен. Изключвам екзотични предложения като добив на енергия от микро черни дупки.
  Чакам предложения - разумни!

 35. 35 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 563 Неутрално

  А може би имаме свръхпроизводство, което има нужда от огромна енергия.
  Мобилните телефони си ги сменяме всяка година.
  Колите се сменят на 5 години, мебелите също.
  Поне така е в западна европа и това изчерпва ресурсите на земята.
  Може би нямаме нужда от коли по 150 к.с. и коли по 200 к.с. , за да се придвижваме ни стигат и 40 к.с.
 36. 36 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#35] от "samir":Това и според мен е пътя. Необходимо е да преосмислим своето прахостничество и да сменим в разумни граници начина си на живот. Енергийна ефективност - това е пътя според мен.

 37. 37 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 726 Неутрално

  samir Ами ако бедните нации включително китайците си поискат и мръвката към гарнитурата?
  Нека ви кажа нещо: Много ресурси се изразходват за съвременни производства, лекарства, стоки за потребление и какво ли още не.
  Сменям си мебелите когато се износят, карам джип икономияно, но "зелените" също потребяват стоки, енергия и услуги както среден, че и висок клас потребител справка интервюираният. Нима се лишават от нещо - НЕ! Те просто искат енергия някак, няма идея как, но инак.
  Т. е. иакст безопасен секс и деца едновременно. Не става.

 38. 38 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Искат безопасен секс и деца едновременно, това исках да кажа.
  Да, прав сте Стенли1 "Енергийна ефективност - това е пътя според мен." Номерът е, че така нареченият Трети свят е най-големият потребител на енергия и най-разбойнически разхищаващия природни ресурси.

 39. 39 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Българското решение. Цанков Камък 2.
  Вмето Белене ще си направиме 25 Цанкови Камъка та тъкмо ще се равнят като мощност. 25х80 и ето ти 2000.
  Тъй де ще е добре за рибите!
  Малко ще ни излезе солено към 25 милярда но нееее Цанков Камък не е измама. Пък и не променя живота на рибите. Виж на всички животни в околността да не говориме че променя влажността и променя микролкимата на в таък Климат Доганчетата най виреят. Е малко е зависим от вода.. като е сухо не работи ама нали и атома е така тъй че кво пък. Будещето е ще България покрита с Цанкови Камъци

 40. 40 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#37] от "nu6ka":

  Според мен с единични инициативи на отделните хора не става. Аз ще се ограничавам , докато всички около мен не?
  Моята кола е 140 к.с. и следващата искам да ми е 180 к.с.
  Но нямам нищо против регулация, правещи всички коли по 40 к.с.
  Ще се радвам да забранат найлоновите торбички. Тогава ще си взема една торба от плат за пазар.


 41. 41 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Проблема с водата за мен се оказа много скрит, а той всъщност е много сериозен. Хубаво е да се мисли и за това какво ще се случи с Дунава, след така жадуваната ядрена експанзия и реализиране на идеи като тази за енергиен център

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 42. 42 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1543 Любопитно

  До коментар [#33] от "nu6ka": Казакхстанците и Катракалпакстанците пресушиха едно цяло море Аралско за да добиват нефт, Каспийско море е на стотици километри от бреговете си преди 50-100 години.

  Последно компютри или компоти... Или и двете заедно.
  Пак поредната манджа с грозде...

  Човек е добре да се информира малко преди да говори или пише нелепости.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 43. 43 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Изчетох сума неща по случая.
  Все едно и съща гледка. Изгладнели от кризата хомо сапиенси са се захапали и се борят за мръвката, която трябва да сложат три пъти на ден и залъжат скимтящия глист в стомаха.
  И ако може това да стане, като използват колкото се може с по-малко с напъване на мускулни и мозъчни клетки.
  Катастрофите в света зачестяват и пикът още не е достигнат.
  Спомнете си:
  Самолет на Еър Франс се разпадна от само себе си над Атлантика.
  Нефтена платформа колабира и рукна нефт, дето не могат да го срат с месеци.
  Атомни реактори пукат като лешници от няква си вълна с вода щото дизелите се намокрили.
  Дори часовника в центъра на Лондон за Олимпиадата спря, току що изтипосан.
  Кво става?
  Днес за три часа получих стрес, който може би ще ми осигури толкова мутации в клетките все едно съм бил до реакторите на Фукушима Даийчи, докато попълня тъпите, глупави, неадекватни, пълни с бъгове таблици на НСИ.
  Живеем в някви абсурдни времена, обзети от вярата в т.н."бизнес системи за управление" от типа на САП, Сикс Сигма и подобните и опитвайки се да забаламосат хомо сапиенса, че ако тиква чавки и ще си покрие задника и няма нужда да си напъва мозъчните или мускулните клетки и нещата ще си стават от само себе си.
  В сегашните времена и маймуна може да управлява междуконтентален полет, ако тикне 328 чавки в кутийки преди полет и шанса някой да ги провери е 0.1%. Можеш да станеш дори шеф на океанска платформа за добив нефт - 1256 чавки.
  За оператор на атомна централа са необходими 12453 чавки ежедневно.
  За да правиш обикновен бизнес, дори и ако пукаш семки, са ти необходими цели 74.
  Чавките влизат в статистики и там някъде в небето едни хора, повярвали си, че са хванали "Еди Кой Си" за шлифера взимат решения и си вярват че "управляват" обществото за следващите десетки ли стотици години дори.
  До като трясне поредната катастрофа и тия същите се изпокрият като мишоци из подземия или зад купища папири за отърват пангара.
  Това нещо не може да продължава безкрай със сигурност...

 44. 44 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Неутрално

  В Руската Федерация няма нито една толкова примитивна АЕЦ, като тая, която гръмна в Япония. Освен че е еднокръгова, японската работи с урано-плутониева смес, а плутония с силно отровен и канцерогенен. В момента охлаждат реакторите директно с морска вода и ако топлинните елементи са се спекли, както писаха, замърсяват морето с плутоний.
  Така че, радвайте се, че руснаците ни правят централите.

 45. 45 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Аз съм химик и даже не бях чувал, че съществуват такива допотопни централи като атомната централа "Фукушима". Мой приятел, ядрен физик ми каза, че руснаците използват подобни в подводниците, защото са по-компактни. И ако подводницата потъне, няма проблем с охлаждането.

 46. 46 Профил на franky
  franky
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Затова ли имаше повече жертви в руския ВЕЦ, отколкото досега в "гръмналата" "примитивна" японска централа. Аман от такива дето ни казват да се радваме, че руснаците ни правят централите. Не се радваме и на Челнобил също си се радвал само ти, ако въобще си бил жив.

 47. 47 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Има ли някъде подписка против ядрената енергия? Искам сега ВМРО и Първанов да излязат и да говорят по ТВ колко е хубава ядрената енергия и как ние ще ставаме "енергиен център."

  Никола Йорданов
 48. 48 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#2] от "vari":

  И каква е алтернативата за нас?Енергия от перки???На баснословни цени и може да захранва само крушката и да си заредиш телефона.Ядрената енергия е безалтернативна, особено след като се изчерпят въглищата за конвенционалните ТЕЦ-ове в "Марица Изток".Иначе внос, виждате какво става с вноса на горивата и какви са цените в България - най-високите в абсолютна стойност, ако ги преизчислим през покупателната сила на населението ще излезе много грозна картинка.Същото е сега и с тока, при положение, че го произвеждаме , но чужди оператори обират каймака и дерат по 10-0т кожи от гърба ни.А си представете какво ще стане , ако ни продават ток Отиваме директно в средновековието: топлене с дърва(то и сега е така), осветление с борина, свещи , газени лампи(ако омаш достатъчно пари) и т.н.

  ZeroOne
 49. 49 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#25] от "B52":

  Дай алтернатива.Ама да не е нещо от "Стартрек" или "Седморката на Блейк".Или перки по билото на Стара планина.

  ZeroOne
 50. 50 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 418 Гневно

  Бих обвързал японската трагедия и нещастие с новините за днешния ден у нас:
  1. " Режат бюджетите на болниците с около 100 млн.лв."
  2. " Кабинетът вади 60 млн.лв. от стратегическия резерв за извънредни ситуации за довършване на автомагистрала "
  Моля, замислете се за Бойко - Българоубиец : ако, не дай си боже!!!, стане някакъв катаклизъм у нас ( земетресение, наводнение, авария и пр.): първо, няма да имаме болници, където да ни закрепят и второ, няма да имаме пари за възстановяване, щото резерва е закопан в магистрали, които, впрочем, ще бъдат унищожени точно от бедствията.
  Защо, братя, търпим подобно безочие и унищожение? Тия гербофрени имат едничка цел - да обезлюдят територията и да я предоставят на американските си приятели. И не ми пишете, че не съм прав, ами прогледнете и помислете върху двете "новини" за деня. Кой му дава право на тоя нихилист да бута парите за трагедии и да ги закопава, при това доказано с влошено качество???!!! А когато има нужда от тях какво - асфалт ли ще ядем?

  Истината е някъде там ...
 51. 51 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван К":

  Не забравяй, че помпите, изпомпващи вода не могат да са по-високо от 12 метра от нейната повърхност.

 52. 52 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#11] от "BürgerBürokrat":

  Всички, ама всички електроцентрали, автомобили, хора и животни допринасят за затоплянето на планетата.

 53. 53 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Сега видях, че важна част от поста ми 43 се е загубила в дебрите на нета.
  И така: Кво става? Защо се дънят системите, падат самолети, платформи и реактори се рутят?
  Само преди няколко деситилетия, за да управляваш пътнически самолет е било необходимо да си навъртял десетки хиляди часове полет и съответно натрупал опит, гарантиращ че в критична ситуация ще реагираш почти инстинктивно но сравнително верно. Сега вече не е така.Часовете се въртят на тренажора и е много по важно да тикваш верно чавките в кутийките преди всеки полет. Чавките и папирите да необходими най-вече на шефовете, застрахователите и наземния персонал да си покрие задниците, ако стане нещо. За нищо повече.
  Същото е и с отговорните по безопасността по платформи, реактори, рафинерии и пр. 90% от времето им отива за попълване на купища, тонове папири с кутийки и чавки.
  Сляпата вяра, че вкарвайки огромни обеми информация, събрани от полуграмотни безмозъчни същества в компа и ги джуркаш с помощта на някакъв САП, Сикс Сигма или квато там бизнес система е избрана един или няколко човека ще могат да управляват безпроблемно сложни системи и нещата ще стават от само себе си, гарантирано води до катастрофични събития с ужасяващи последствия. Независимо дали става въпрос за управление на нефтена платформа, ядрен реактор или банка.
  Системите и писаните процедури не могат да заменят човешките реакции и нямат тази способност да отреагират на бързи промени в околната среда. Тромави са. Поради тази причина все още не може да се направи да речем успешен безпилотен автомобил да се движи по улчиците на градовете, независимо от наличието на всички компютри, джипиеси и датчици измислени досега. Най-обикновените интуитивни реакции на Шишо Бакшишо не могат да ги копират и най-мощните компютри. Защото това с което си вади хляба Шишо Бакшишо всеки ден е много от по-сложно играта на шах на Веско Топалов дори.
  Ако хората не преосмислят отношенията си към тези неща, тепърва и изхвърлят или ограничат автоматичните системи поне до там където им е мястото - нищо добро не ни чака.

 54. 54 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 418 Неутрално

  уви, от цялата тази работа се опасявам, че като си поискаме удължаване срока на действие на 2-та хилядника, ще ни покажат среден пръст.
  Което ще рече, че след 8-9 години ще се наслаждаваме на режим на тока... и електромобилите нема да ни оправят..
  А народа не увира.. не инвестира в икономичност и ефективност.. наскоро 1 съсед продаде сума ти декари ниви и си купи БМВ , а къщата му отвън е неизмазана дори.. да не говорим за изолации ..

  цииииирррк

 55. 55 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Поуката от японската атомна приказка

  АЕЦ Фукушима е доста старичък, поуката е, че трябва да минаваме на по-нови реактори или на милиони тонове въглища!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 56. 56 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Няма лошо в ядрената енергия. Проблемите явно са при онези които конструират ядрени централи. Занапред ще трябва да предвидят защита от подобни ситуации - едва ли е чак толкова трудно.

  Случката в Япония показва още че като цяло нивото на технологична култура на населението на планетата Земя е започнало да спада. Така ще бъде щом топ специалностите за студентите са право, икономика, управление, социология, психология и т.н., а физика учат само отчаяни ентусиасти които после веднага се преквалифицират в нещо друго.

  Явно трябва една голяма хубава война да почисти имитаторите блокирали обществените йерархии и да постави правилните хора на правилни места понеже големите хубави истински войни не понасят заигравания чикиждийства далаверки и тям подобни а искат здрав ум и здрав кур в здраво тяло.

  Тогава няма да има проблеми нито в ядрената енергетика нито в другите сектори.

  Yet another blue planet.
 57. 57 Профил на Deep Red Sun
  Deep Red Sun
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#25] от "B52":

  Отработеното ядрено гориво вече може да се рециклирва и да се използва отново в реакторите!

  Не ми обръщайте внимание! Аз съм тъп и прост!
 58. 58 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Уважаеми съфорумци,
  Отдавна не бях чела ( с единични изключения) такива глупости във форума (благодаря и на "специалистите" които ни удивиха със знанията си по термодинамика и химия). Още когато сина ми учеше във четвърти клас (т.е. в началното училище) му беше поставена задачата да напише доклад за начините за производство на електроенергия и за екологичните проблеми , които възникват за природата. Та деци на единадесет години! са наясно с ограмното потребление на вода при АЕЦ. С това откланение искам да кажа, че авторът въпреки научните си титли е написал една напълно популярна статия и всички факти относно използването на вода и възникващите екологични проблеми са напълно известни на хората в цивилизования свят.
  Що се отнася до зачекнатия проблем за цената на "Цанков Камък" дали има наивник във форума кайто вярва , че това е истинската му стойност. Хайде "другари" да не се залъгваме - не строителството, а кражбите са огромни (и позлатяват джобовете на вашите работодатели)

 59. 59 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#58] от "raytcho":

  В цивилизования свят сигурно го знаят до втръсване, но ние не сме този цивилизован свят. Тук няма дискусия. Има само лобиране от парично заинтересовани частни лица и държавни мъже/жени.

  България не е Япония. Русия не е Франция. В България по линия на АЕЦ Белене всичко е с гриф "секретно". Така рационалният житейски опит до сега крещи едно: не вярвам.

  Ето, днес излиза "секретен" доклад за строежа на магистрала Тракия, според който има масово нарушение на тех. изисквания, проверките на геолози били само на хартия като те въобще не са ходили на терен, бликат подпочвени води на 50 см при заложени3, 20-4 метра.

  Какво да пишем и говорим. Една мърлява равнинна магистрала не можем качествено да построим пък какво да говорим за АЕЦ.

 60. 60 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#39] от "rumenvl":
  Фотоволтаичните централи са около 4 пъти по-скъпи от Цанков камък.
  За 25 години от Цанков камък ще получим около 4 650 GWh. За същата цена от 950 милиона лева, фотоволтаичната централа ще има мощност 40 МВ и за 25 години ще получил само 1250 GWh.
  Така, че Цанков камък е "цвете" по сравнение с това, което са то приготвили разни чужди "инвеститори".

 61. 61 Профил на elixir
  elixir
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "dhk13":

  Ами при термоядрения синтез няма радиоактивно замърсяване, при евентуална авария. Е, разбира се зависи и от принципа по който ще се достигне до процеса, защото той изисква много високо налягане и температура.

 62. 62 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Преди няколко години спрях стопаджийка. Спрях я с користни намерения, които си останаха неосъществени: едно е да си мислиш за нещо, а друго е да си го поискаш, трето и четвърто е пък да го получиш. Това е между другото, а поводът да се сетя за това е наглото поведение на стопаджийката. Тя се оказа някаква еко-активистка, без притеснение си заяви в прав текст, че си имала кола, но не я карала, защото й излизало много по-изгодно да пътува на стоп. Също така сподели, че много мразела такива като мен, дето сами пътували в кола. Така се скапва природата, поучаваше тя, по-добре е да се пътува в колата с 4-5 човека, така било екологично.

  Аз смирено възразих, че ако беше така, то тя още щеше да върви пеша край шосетата. Че ако колата ми беше пълна, то за нея просто нямаше да има място. И за да има тя привилегията да не ползва колата си, а да се вози на стоп, то непременно трябва да има такива безотговорни типове като мен, дето се возят сами и правят възможно цялото това екологично удоволствие.

  Обръщам се към еколозите: другари еколози, а вие какво очквахте да се случи в Япония? Тамошните АЕЦ да бъдат първо подложени на земетръсен удар от 9 по Рихтер, после да бъдат залети от цунами и да си продължат да работят, без проблеми и без опасности? Как си представяте тази работа?

  В момента проблемите на японските АЕЦ се заключават най-вече в това, че не могат да подават ток и затова бедстващите и без това хора стоят на тъмно и на студено. И че са така поразени, че надали някога ще могат пак да работят. Това е. Радиокатвиното замърсяване е несравнимо по-малко от това в Чернобил. Облъчени хора няма. Замърсяване на околните води и почва няма. И - повтарям пак - след земетресение и цунами с библиейски измерения.

  Някой намират в това доказателство на непригодността на АЕЦ и за това, че били опасни. Точно обратното е: японските АЕЦ доказаха, че могат да се справят с всичко. Щом в земетръсна и заливана от вълните Япония (не случайно думата "цунами" е японска) тези реактори издържат до мига, докато земята се разтвори и морето ги залее, то в спокойна Европа тези реактори ще са вечни. Северно от Милано земетресения няма, няма и приливни вълни.

  Щом японските реактори имат проблеми само след заливане от цунами, то без цунами те ще са вечни. Това е именно доказателството за тяхната безопасност и те го издържат по най-категоричен начин.

 63. 63 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 803 Неутрално

  С екоактивисти не се спори.
  "Анализът" горе е покъртителен.

 64. 64 Профил на valentin_a4
  valentin_a4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "samir":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 65. 65 Профил на valentin_a4
  valentin_a4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "samir":

  Факт е, че много може да се направи в тази насока , стига да има желание от управляващите. Няма да стане веднага , но лека полека. Въпреки , че нещата немогат да се разглеждат едностранно, т.като също е вярно,че за пройзводството на един фотоволтайчен панел се разходва толкова енергия , колкото той неможе да пройзведе през целия си живот.
  Следователно трябва да се усъвършенстват тези технологий, да са по-евтини и да пройзвеждат повече. Но е също вярно, че си заслужава да бъдат насочени средства възможно най-много сега когато има все още ресурси , за да могат да произвеждат енергия тези панели в следващите все по-трудни години когато ще намаляват запасите на петрол и въглища(и на атомна енергия) и така да се печели време да се усъвършенстват технологийте разбира се, което всичко това неможе да стане без да се пести електричество.За мен пестенето на ток е нещо нормално, в такова семейство съм израсъл , дори ме е яд като видя някой да прахосва електричество.
  Само за пример ще дам някакви учени изобретили панели не от силиций, а с някакво фолио, които струваха 20% от цената на един панел от сегашните, так че е възможно. Проблема е бюрократичните спънки пред младите хора (и немладите) които искат да изобретяват, трябва да бъдат насърчавани, да им се дадът условия за работа и средства.
  Друг пример : един 20 годишен италянец беше изобретил изключително просто устройство , с което от морска вода да дестилира питейна такава за нуждите в Африка, представил го е на ООН и те са се заинтересували, но дали ще го използват не се знае,може и да им е удобно Африка да са бедни и да нямат нормални условия за живот.


  Ех мечти, всяка къща или блок да си има панели и да не плаща сметки за ток ...

 66. 66 Профил на valentin_a4
  valentin_a4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "samir":

  Незнам дали знаете, но през 2009 г беше проведен първият НОЩЕН полет на самолет със слънчеви панели , без гориво !
  Освен това енергията от земните недра , вулканите , кога ще ч увладеят, вместо да нанасч жертви може да прави енергия, защото е това-енергия от дълбините на земята. Засега са само мои фантазий ...

 67. 67 Профил на organic
  organic
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Глобалните стратегически решения относно енергията се вземат не от хората които я ползват да си зареждат"АйФон-а", а от тези които искат да го произвеждат евтино.

 68. 68 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 917 Разстроено

  До коментар [#60] от "focusnik":

  И като произведем повече електроенергия каква е ползата за обикновения българин? Че ще се повиши износа и? Ще му понижи ли това сметките? Ще му подобри ли услугите?

  За ядреното лоби - да, теоретично/статистически погледнато ядрената енергетика причинява по-малко жертви от карането на коли, летенето със самолети и прочие. Зарази ли се една територия веднъж обаче, може за столетия да стане необитавана. Радиацията ще трови незабележимо води и почва, а хора ще умират от рак на хиляди километри и никой не може да направи връзката между двете събития.

  Да поговорим и за цената на ядрената електроенергия - колко струва контролът и съхраняването в продължение на няколко хилядолетия на радиоактивни отпадъци? Кой плаща сметката - фирмите произвеждащи ядрена енергия ли? След няколко хиляди години?!

  Да поговорим и за алтернативите. Вместо да инсталираме водопречиствателни станции на села с население 5 хиляди души защо не започнем да пречистваме водата по биологичен път - преминавайки през чакъл и пясък засадени с тръстика и папури, от които след това да се произвежда биоенергия например? Дори и да се налага да ги поставим в парници за да работят целогодишно, пак всички ще печелят - хора, природа. Защо вместо да произвеждаме милиони тонове торове, пестициди и хербициди, които имат нужда от милиони киловати електроенергия, не минем към биодинамично земеделие като например това, което направиха кубинците след като им спря вноса на електроенергия?

  За тези които плачат - атомната енергетика няма алтернатива - искам да кажа - учете се от историята, хора. Запознайте се с двата класически примера на страни, останали без внос на петрол заради ембарго, Куба и Северна Корея. Те дават прекрасен пример за двата възможни пътя на развитие. Куба мобилизира всичките си агро-специалисти, изпрати чиновниците на село, създаде центрове за обучение на селските стопани, направи зеленчукови градини в междублоковите пространства. Като резултат след гладните (ама наистина гладни) години в началото на 90г старната разви най-широкомащабното, ниско-технологично органично земеделие в света, хората имат повече от достатъчно местно произведена храна (при висока зависимост от вноса по времето преди падането на Берлинската стена) и доходите им нарастват.

  В същото време Северна Корея, която настоява да развива тежка индустрия и след установяване на ембаргото наблегна и на атомната енергетика, е символ на заплаха за световната сигурност, а хората там измират от глад.

  Та да си направим поуката - колкото и атомни централи да построим, няма никава гаранция, че ще живеем по-добре, поне мнозинството от нас. Тогава защо да го правим - за да може една ядрена олигархия да забогатява още повече? Фокусирайки се върху това как отказа от ядрена енергетика ще се отрази зле на жизнения ни стандарт пречи на търсенето на здравословни алтернативи - и да, тях ги има, и те могат да осигурят работа за хората, здрава и чиста храна и вода. Но от това големите корпорации нищо не печелят, така че няма да видите някой да го рекламира с лъскави реклами.

  И да, аз съм доста "зелена".

 69. 69 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 880 Любопитно

  "По трагичен за нея начин, Япония е на път да ни освободи от задаващото се по нашите земи увековечаване на руското енергийно робство! Наказанието за взетите подкупи и неизпълнените ангажиментите от страна на Петата колона в България ще е голямо. Българското ядрено лоби, захранвано от години с тлъстите пропагандни хапки за ползите от затлъстяването му, се умълча!" Цитат

 70. 70 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Здравейте Япония,
  ние останалите, имаме дълг към поколенията си
  лично аз не искам Утре да прочета в очите на децата си
  мамо,тате защо оствихте първи японците да заселят Марс,а?

 71. 71 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Започва разплитането на кълбото от разкрития за откровенно лобистки интереси, преплетени с пълното безхаберие и престъпно бездействие на определени японски правителствени и бизнес среди:
  (1) Стана известен факта, че японското правителство се е противопоставило и съответно най-грубо игнорирало решения на японския съд за сеизмичната несигурност и затваряне на една от разположение в западната част на страната АЕЦ.
  (2) Потвърди се информацията за критиките на някои (макар и малко на брой) японски политици по отношение на ядрената безопасност на японските АЕЦ, построени в силно сеизмични области. А депутат Taro Kono, освен обосновани критики и разчети за евентуалните опасности е огласил и документирани случаи на укриване на предишни инциденти в японски АЕЦ, извършени от японското правителство.
  (3) Тревогата си от високата вероятност от инцитенти и съответни предупреждения към японското правителство са изказвани и от представители на други държави.
  (3.1) През 2008г на срещата на страните от "G8" посветена на безопасността на АЕЦ е направена тревожна констатация, че за последните 35 години правилата за сеизмична безопасност на японските централи са разглеждани всичко на всичко -ТРИ пъти.
  (3.2) Японското правителство и в трите случая НЕ е предприело никакви чувствителни мерки по подобряване на сигурността, нито е затворило и обезопасило очевидно най-опасните ядрени обекти.
  (4) От публикация в The Daily Telegraph, на база лийкната от WikiLeaks информация от донесенията на американското посолство става ясно че:
  (4.1) Правителството на Япония е било предупреждавано още през 2008г. от МАГАТЕ за опасността от изключително опасни аварии в японските АЕЦ при честите земетресения.
  (4.2) Очевидно Япония е игнорирала и тези предупреждения и разчети и не е приложила нужните мерки и в периода от 2008г до 2011г. И неприятния резултат е налице.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 72. 72 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Поуката е, че така наречената "технология", висока или ниска или средна, е предназначена да облекчи съществуванието на човечеството, а не да победи природата. Природата си знае как да си запази равновесието и в сравнение с нея човек е едно незначително едноклетъчно. Никаква технология не е в състояние да промени този факт.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 73. 73 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#71] от "PlamenVarna":

  Проблемът е, че лобистки интереси има във всяка страна, лобистите са винаги изключително силни финасово и с това лесно шанажират и най-"добродетелните" правителства: със закрити работни места, изнасяне на инвестициите от дадена страна и т н. Така че дори и да няма корупция, лобиститите успяват да наложат своите интереси. В добре развитата и с много ниско ниво на корупция западноевропейска държава в която работя това са похватите с които лобистите си служат. Така че от тях оттърваване няма никъде по света. Единствено едно интелигентно, добре образовано и добре информирано гражданско общество може да им се противопостави.

 74. 74 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Не бива на всяка цена да се смесват световните проблеми на енергетиката с нашите собствени. В България най- важно в момента е да намали енергоемкостта си, ако го направи успешно и сравнително бързо, може да минем без втора АЕЦ.
  Развитието на всеки един отрасъл не може да мине без инциденти. В авиацията например всяка катастрофа позволява да се направят подобрения и в техниката, и в изискванията, които я правят по- сигурна. Човек се учи от грешките си. Именно затова настоящата трагедия в Япония ще доведе до по- сигурни технологии в АЕЦите. Не може с лека ръка да се отпише атомната енергия, както намеква автора на статията. Това не означава, че не трябва да се търсят алтернативи, и съм сигурен, че ще се намерят. Но неистовото и често истерично пищене на много "еколози" по- скоро пречи на тези процеси. Както и доводи, че видите ли, светът се води от алчност и ох, колко са лоши тия капиталисти (без които "еколозите" щяха още да са крепостни селяни, но това е друга тема).
  Не казвам, че не трябва да има мнения "за" и "против", нито че всичко е черно или бяло, просто много идва цялото това пищене против, без да се предлага НИКАКВА алтернатива.
  Колкото до хабенето на ресурси от честата подмяна на телефони, коли и т.н., в развитите държави почти всичко се преработва и се използва наново, така че да не трябват нови и нови ресурси за новите стоки. По- скоро страни като България са прахосници- енергоемки икономики и почти никакво рециклиране на отпадъците.
  Така че моля ви спрете с истериите и замислете трезво над това какво е, какво може да бъде и най вече как да се постигне.

 75. 75 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#73] от "heliana":

  Пътя към Ада, както е известно на всеки от нас е постлан с благородни намерения.
  Напълно съм съгласен с Вас за благородните подбуди (работни места, привличане и запазване на инвестиции) у част от управляващите среди по принцип.
  Но в поста си фиксирам единствено няколко бъдещи процеси и линии на развитие в управлението на Япония. И те са свързани есдинствено с престъпна коруптивна дейност и затаяване на доказани по научен път негативни резултати.
  Повярвайте ми - както винаги и навсякъде, където играят много пари и "мръсен химически или ядрен бизнес" - нищо повече от печалба на НА ВСЯКА ЦЕНА.
  Правителствената криза, която предполагам на база предварителната ми информация ще бъде с невиждани досега в Япония размери.
  И големия шанс на тази нация е, ако за годините след ВСВ са успели да създадат (цитирам Ви):
  " Единствено едно интелигентно, добре образовано и добре информирано гражданско общество може да им се противопостави."
  Дано !

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 76. 76 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Абе вие четете ли какво става във Фукошима в момента!!!!!! Властите обявиха трагичен инцидент! НЕ мОГАТ ДА СЕ СПрАВЯТ!!!!!!!!!!!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 77. 77 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Току-що се появи съобщение, че има вече прокарано електричество до Реактор-2.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK