Редакционен: Наистина ще го запомнят

Свиването на разходите за основни нужди в България е много тревожно, сочи доклад на Световната банка, сравняващ качеството на живот на българите през 2009 спрямо 2008 г. Според банката правителството не само не е направило достатъчно за облекчаване на ефекта от кризата, но е добавило към бремето, като е съкратило разходи за здравеопазване и образование.


Резултатът е, че  20% от домакинствата са намалили посещенията си при лекар, дори когато са били болни, а 36% са престанали да купуват предписаните им лекарства. Прогнозираните ефекти от орязаните средства в образованието пък са по-ниска квалификация и бъдеще с по-ниски доходи за сегашните ученици.


Изводите звучат като описание на развиваща се страна, а не на страна - член на Европейския съюз. И след като това е картината за 2009 г., можем да си представим какво ще е за 2010 г., в която българите стегнаха коланите още по-здраво, за да финансират строежите на спортни зали и магистрали, приоритет на правителството на ГЕРБ, които са на път още в началото на тази година да източат държавния бюджет за неотложни разходи.
Продължава и финансирането от данъкоплатците на уж европейските проекти - другата гордост на премиера Бойко Борисов, софийското метро, което трябваше да получи 3 млн. лв. по оперативна програма "Транспорт", ги губи заради куп нарушения (на www.dnevnik.bg). Което означава, че и тази "финансова корекция" ще бъде платена от данъците на гражданите.


Вместо да се опита да даде обяснение за липсата на реформи, които поне отчасти да парират ефекта от кризата, както и за изливането на обществени средства в некачествени строежи, премиерът вчера обяви в телевизионно интервю: "За мен ще си спомняте, че съм направил "Тракия", "Струма", "Хемус", Южната дъга на Околовръстното." Опасна илюзия - в края на 30-те години на XX век и други лидери са се заблуждавали, че ще ги запомнят с добро заради строените по тяхно време магистрали. И не са познали.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK