Редакционен: Чии интереси защитава премиерът

Избори 2023

В безпрецедентната словесна схватка между икономическия министър Трайчо Трайков и управителя на "Лукойл" - България, Валентин Златев за високите цени на горивата премиерът Бойко Борисов "влезе с бутонките" на собствения си министър, за да защити "приятеля от 20 години". В създалата се ситуация се открояват няколко детайли и въпроси:


1. Според премиера бюджетът на България бил зависим от "Лукойл", защото според него, ако рафинерията излезе в четиримесечен планов ремонт, хазната ще изгуби 2 млрд. лв. Министър-председателят би следвало да уточни дали това означава, че освен на пазара на горива руската компания е монополист и по отношение на самата държава.


2. Премиерът би следвало да отговори също дали думите му са и признание за политическа протекция над един участник в "пазарната икономика" на България, доколкото отказа да коментира спора между икономическия си министър и ръководството на "Лукойл" по същество - за себестойността и ценообразуването на горивата, а изтъкна само бюджетната важност на руската фирма и какви са проблемите с разходите й.
3. Нито една чужда компания в България досега не си е позволявала публично подобна "война" с  министър и нито един български премиер не е заставал толкова открито в лагера срещу член на собствения си екип.


Борисов на два пъти за по-малко от 24 часа демонстрира, че вярва повече на руската фирма, отколкото на Трайков и му посочи сам да се оправя в ситуацията. В същото време премиерът обясни, че ще моли ръководството на "Лукойл" да сложат един месец таван на цените на горивата. Първите реакции за налагането на мораториум вчера бяха, че правителството трябва да търси дългосрочни, а не краткосрочни мерки.


Според търговци на горива 30 дни поддържане на непазарни цени (вчера петролът отново скочи заради войната) ще се отразят в поскъпване след това, защото компаниите ще трябва отнякъде да избият загубите си. Отговорът на молбата се очаква в сряда. Каква ще е цената на евентуална подобна отстъпка от "Лукойл" обаче не е ясно.


Сблъсъкът за горивата между Трайков и Златев се случва в друг важен за руските интереси момент - преговорите за структуриране на проектната компания, която ще управлява АЕЦ "Белене" и малко преди крайния срок (31 март) за подписване на 12-ото споразумение за строителството на централата, с което според експерти България ще се задължи с нови между милиард и половина и два милиарда евро плащания. А шефът на "Лукойл" - България, е консултант в преговорите на руската държавна ядрена компания "Росатом", която иска да строи "Белене". Чии интереси ще защити Борисов в тази сделка ще си проличи в следващите дни.


Вчера България започна с отстъпление от външната си политика, като се доближи до Русия в позицията си за войната в Либия. За няколко часа премиерът се оказа в лагера на Русия на Путин, който също критикува операцията. След като световните агенции реагираха на изказването му, в края на деня Борисов промени мнението си за "Зората на Одисеята" от "авантюра" заради петролни интереси и пресслужбата му разпространи изявление, че действията на Запада са "легитимни, необходими и България ще помогне".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK