Диагнозата, която живее на покрива

Диагнозата, която живее на покрива

© Иван КутузовГенерал Иди Амин Дада Умей управлява Уганда в продължение на осем години, през които успява да избие около 400 000 души от племената аколи и ланго. Първата жертва на военния преврат, след който идва на власт, е неговият най-силен конкурент - ген. Сюлейман Хюсеин. Амин държи главата му като трофей... в хладилника си.


Диктаторът е слабо грамотен, но е отличен боксьор


Освен това се самопровъзгласява за "Негово превъзходителство пожизнения президент фелдмаршал хаджи доктор Иди Амин Дада, кавалер на "Кръста Виктория", ордена "За заслуги", "Военен кръст", властелин на всички земни животни и всички морски риби, последния крал на Шотландия, победител на Британската империя в цяла Африка и Уганда, професор по география, ректор на университета "Макерере".
През 2003 г. Амин изпадна в кома в болница в Саудитска Арабия. Причината за смъртта му, както се разбра тогава, бил сифилисът, разяждал "повелителя на животните" от самото му раждане.
"Удивителната жестокост на угандийския диктатор би могла да се обясни тъкмо с тежкото му състояние", разказва в книгата си "Болестите във властта" бившият британски министър на здравеопазването Дейвид Оуен.


Иди Амин буквално се разпадал, но разпадайки се, повлякъл със себе си и Уганда. Зверските болки се отприщвали навън, превръщайки се в зверство към всички.


Впрочем книгата на Оуен вече излезе и на български, а тези дни вестниците я цитираха обилно откъм любопитната й страна:


Мао Дзедун страдал от биполярно разстройство. Сталин бил параноик. Хрушчов имал хипомания. Провалът на операцията по свалянето на Фидел Кастро през 1961 г. пък най-вероятно се дължал на инжекция - президентът Кенеди имал симптоми на болестта на Адисън, заради което се налагало да му бият смесица от обезболяващи, антибиотици и успокоителни, предизвикваща големи амплитуди в настроението и депресия.


Дейвид Оуен обаче се интересува по-скоро от друго. Като сериозен изследовател той търси


отговори на въпроса как властта променя човека


и защо лидерите, които не са болни в обичайния смисъл на думата, имат свойството да развиват така наречения от него синдром на хюбриса.


Казано просто: кои са причините едно будещо симпатия и доверие същество, бидейки вече овластено, да започне да се държи самонадеяно, високомерно и дори арогантно. Кое е онова, което "разболява". Дали човекът, за когото сме гласували, е бил същото говедо и преди това, но ловко се е прикривал(о), или във властта все пак има някакъв тайнствен микроб.


Иди Амин е хипертрофирал образ на "хюбриса". По-важното - той е лесното му обяснение. Далеч по-интересно е как някой здрав и прав, дошъл от нищото, изведнъж се обгражда с тежко въоръжена охрана и започва да опразва заведения, за да изпие уискито си на спокойствие.


Някой като шивача Антъни Хейли, който като парламентарен представител на Саутхемптън изпратил ругателно писмо по адрес на избирателите си, "имали нахалството да ме безпокоят по въпроса за акциза". Или някой като Джеръми Лийки, който садял дръвчета в Йоркшър, но щом го избрали за общински съветник, влязъл с фрак, дъвка в уста и свръхпренебрежителна усмивка в телевизионното студио...


Оуен не дава отговори, а предлага да търсим микроба през фактите. Някъде ще видим слаб характер, другаде – слаб ум. На места ще усетим желание за реванш и вродена отмъстителност. На още повече места ще подушим невежество, некомпетентност, гола самонадеяност и невъзпитание. А в най-тежкия случай ще се сблъскаме с всичко това и по много.


Но да разпознаем "синдрома на хюбриса" не е чак толкова трудно.


Пример №1
В студиото седи един министър-председател. Видът му е самодоволен. Журналистка задава въпрос защо управляваните от него стават все по-бедни, цените – все по-високи, а държавата се е захванала със скъпоструващи проекти. Министър-председателят първо се усмихва пренебрежително, после отговаря с циничен съвет:


"Моето семейство, откакто аз се помня – от дете до ден днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в плод и зеленчук, за да си купим – нито майка ми, нито баща ми, нито баба ми, нито аз. И мога да ви кажа как се садят, ако не знаете? Трябва да се сложат на тъмно, за да покълнат, след това малко с мотиката се копаят, слагат се. При толкова пустеещи земи всеки може да си насади."


Пример №2
В студиото седи един министър-председател и приказва - буквално каквото му хрумне, за военната операция в Либия. Видът му отново е самодоволен. Първо казва, че подкрепяме операцията, но няма да участваме в нея. След пет минути даже я нарича "закъсняла".


На следващия ден в студиото седи същият министър-председател и продължава да говори. Тази сутрин обаче той не харесва операцията, смята я за "авантюра". Приказва за петродолари, критикува ангро Франция, Великобритания и САЩ и въобще се "зъби на тирана", като се озовава с двата крака в лагера на Русия и Китай.


Същата вечер, т.е. само след няколко часа, през които световните агенции са разпространявали думите на този министър-председател, позицията му е вече коренно различна: операцията е "легитимна, нужна и правилна", както се разбира от съобщение на неговия пресцентър.


Пример №3
В поредица от публични изяви един министър-председател прави нещо още по-безпрецедентно: в словесната схватка между икономическия си министър и управител на чужда компания той, първо, защитава управителя на чуждата компания; второ, съобщава, че бюджетът на страната е абсолютно зависим от чуждата компания; и трето – прави го в момент, когато държавата му е на път да се набута
в чужд проект за близо два милиарда евро, чийто консултант е... управителят на чуждата компания.


Тук е важно уточнението, че под "чужда" не се разбира единствено чуждестранна. Да бъдеш чужд в случая означава интерес, не просто различен от твоя, а до голяма степен противоположен на него. Чуждост, ако щете, и цивилизационна...


А сега си представете, че и в трите примера, които дадох, става дума за един и същ човек. Че този човек управлява повече от година и половина по един и същ начин. Сутрин казва "не", по пладне казва "да", следобед - "може би", а вечер - "надали". Точно както Карлсон, който живее на покрива, викаше на Дребосъчето: "Ще дойда към 5, но не по-рано от 6, най-вероятно след 7, така че в никакъв случай не ме чакай преди 8", и той кръжи с перката без коефициент полезно действие. Дори обратното – става все по-нетърпим. Все "по-хюбрисен", а оттам и опасен.


Хюбрис между другото се казвала майката на Пан – онова полунещо от човек и козел/Бог и Дявол, което дръзвало да се състезава с Аполон и плашело ловците с чудовищната си фигура. Оттам идва думата "паника". Терминът "хюбрис" пък означава преди всичко


дързост, после надценяване, накрая и самообожествяване


Нещо като да загубиш реална представа кой си, откъде идваш, какво можеш и за какво си призван. Да нямаш или постепенно да подцениш взискателността към себе си...


Самонадеяността, казва Дейвид Оуен, е липса на качество, а не качество. Затова тя неведнъж е слагала в хладилника си трофеи от глави на самозабравили се политически лидери. Самонадеяността притъпява бдителността, прави те още по-слаб и няма начин да не си изпатиш – след "хюбрис" в древногръцките трагедии идва ред на възмездието.


Затова Оуен си позволява и един съвет: да броим. Да броим колко пъти човекът, за когото сме гласували/ни управлява, си е променял позициите. Да броим колко пъти се е отнесъл невъзпитано към нашето мнение. Да броим кога думите и делата му са съвпадали. Най-важното: да броим резултатите, които самият той изтъква като постижения, защото без тях няма как да напипаме диагнозата...
По първия съвет: броя. По втория и третия – това е невъзможна мисия, Дейвид! За четвъртия отговорът е: ну-ла. А за петия, хъм, ще вляза в сайта на Министерския съвет.


Там броя до 15. Толкова са отличията, които един министър-председател е споменал – от сертификати и грамоти, през обявяване на благодарност и медали за бойно съдружие, до кръстове за заслуги с червени звезди и почетни жезли.


Не съм забравила да броя – успокоявам се. Не съм забравила и как да натискам бутоните върху клавиатурата.


Нямам единствено паник бутон.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (189)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ако не беше толкова тъжно, щеше да е наистина забавно.

  Може би пък в нашата абсурдна среда само с подобно неадекватно поведение може да се постигат някакви резултати?.. Рационалното е обречено на неуспех.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  Мммм, много добът текст.
  Но е малко излишно интелектуален. Поне според мен.

  Съвсем наскоро Той си го каза в прав текст. Цитирам:
  "Няма значение какво казва Първанов, Борисов или Костов. Има огромни компании, където са най-добрите специалисти в сектор енергетика – те ще дойдат и ще ни кажат за "Белене".

  Останалото са пози и шменти-капели без значение.
  За това, че върши каквото "Му кажат" е оставен да си чеше егото и да си избива комплексите...

 3. 3 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Уважаеми пасажери, имам за вас две новини - една лоша и една добра.

  Ще започна с лошата: в пилотската кабина няма пилот.
  А добрата новина е, че пред пулта седи маймуна.

 4. 4 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 506 Неутрално

  браво. отнова прекрасна статия.

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 5. 5 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#1] от "Коки":

  И аз така мисля - нещата стават както трябва да станат.....

  Интересно кой ще смени Тиквата?
  Проф. Вучков ?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 6. 6 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 664 Весело

  Ма-ши-на си ти, Люба! Много добре си подложила мин. пред. на кръстосан разпит.

  Някои хора почнаха да си въобразяват, че като ни наричат "шибан материал" и мелят по цял ден простотии току-виж сме им повярвали! И то мухльовци, дето само това умеят - говорят, говорят, говорят, а като сравниш какво са казвали ...

  Трагедия, пълна трагедия ... дали изобщо има вариант да усещаме кой е замесен от управленческо тесто, или просто трябва да се примирим и да чакаме поредния "месия" да ни оправя ...

 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:00 на 22/03/2011 от неговия автор.

 8. 8 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Пропуснах най важното: да похваля авторката.
  Текстът е много силен.
  Браво!

 9. 9 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Текстът е точен. Отвратително точен... Жестоко точен... но за съжаление точен...

  P.S. И понеже като цяло съм християнин (православан) ще добавя, че "хюбрис" освен всичко друго може да се преведе относително точно и като горделивост, което е един от седемте смъртни гряха...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 10. 10 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Войната между Любослава Русева и Кеворк Кеворкян вече е открита.

  Аз залагам на арменецу.


  Приех с любопитство “Уточнението” на Венелин Петков към дописката ми от миналата седмица. Един способен човек, какъвто несъмнено е той, полемизира тъкмо по този начин - спокойно и безкористно. И човек се вслушва в аргументите му, независимо дали ги приема.

  Единствено убеждението на Венелин, че “никой не бива да пише като журналист нещо, което не би казал като джентълмен” ми изглежда леко старомодно. Но това в края на краищата си е негов избор. Един от девизите на възпитаниците на Харвард пък гласи: “Джентълмен е онзи, който знае кога да престане да бъде джентълмен”. Днешният свят непрекъснато изправя пишещите пред обстоятелства, които ги предизвикват да се държат не като джентълмени, а като диваци. Всеки, чиято съвест все още не е заменена с някакво силиконово подобие, днес би живял в състояние на непрекъсната ожесточеност. Един Ноам Чомски например, който от години е съвестта на Америка, съвсем не се държи като джентълмен, изправен пред моралните несъответствия, в които изпада собствената му родина. Ами нашият български политически въртоп, в който от години преобладават безчестието, неукостта и упорството, водещи ни до поредния провал - какво да кажем за него.

  Не приемам лековерието, с което се присламчваме към чужди военни авантюри.

  Тия дни срещнах някъде фразата на един американски философ, тя гласи: “Основният въпрос не е кое е доброто, а кой ще определи кое е то”. Ние никога не си задаваме този въпрос.

  Мразя нашенското ерчене/пуйчене - и все в случаи, в които кротко трябва да изчакваме края на поредната игра. И сякаш изобщо не съзнаваме, че сме обречени да сме затворени вътре в “нашето си”, вътре в себе си - а и не виждам нищо лошо в това. Когато отидем на гурбет в Либия, ще ни нарочат за детеубийци. На площад “Свети Петър” може да има 100 хиляди души, но един кротък българин ще бъде посочен за атентатор на папата. Извинявайте, но дори един нашенец да се промъкне през Желязната завеса, сетне ще се окаже, че е разкопал гроба на Чарли Чаплин.

  Тия дни телевизиите се нагласиха да играят ролята на CNN, която все сънуват, те все чакат някой като Елцин да ги извика предварително на Червения площад, ден преди изненадващия пуч през октомври 1993 г. Направиха извънредни емисии, в които се усещаше приповдигнатост и превъзбуда. Отново забравиха, че ако не си в състояние да проникнеш в скрития смисъл на играта, по-добре изчакай нейния завършек. Съвсем малко бяха трезвите гласове. Един от тях, ако не и най-разумният, бе този на Бойко.

  Смешни бяха обясненията на военния ни министър, че нашите самолети, доколко изобщо ги има, не могат да участват в операциите срещу Либия, понеже можели да бъдат разпознати като вражески. Това беше една чудесна метафора - никога всъщност не е ясно като какви можем да бъдем разпознати. А министърът можеше просто да каже, че не ни е мястото там. И пак добре че някой от нашите самолети антики не се стовари върху репортерската площадка, докато вървеше интервюто.

  Съжалявам, може на някои да им е неприятно, но отново фразата на Бойко ще бъде запомнена и има най-голям шанс да оцелее във времето: “Тази игра няма ясни цели, а и тя закъсня извънредно много”.

  Всички знаем думите на великия Томас Джеферсън, един от първобащите на Америка: “Съпротивата срещу тираните е подчинение пред Бога”. Винаги се омъчнявам, че в нашата хилядолетна словесност липсват подобни фрази-куршуми.

  Но колцина от голямата политика я помнят днес?

  Не бяхме ли ние (Соломон Паси), които предложихме Либия на диктатора Кадафи да стане председател на Комисията по правата на човека на ООН. И какво - да не би вече да е нужно всеки път да проверяваме какъв е срокът на годност на изреченото от Джеферсън?

  Какво бездънно бездушие трябва да представлява същността на политиката, за да се преглътне изобщо Кадафи като шеф на орган за правата на човека!

  Историята изобилства от подобни примери на политическо притворство - всъщност на политическо плиткоумие. Няма обяснение защо и в наши дни се правят паметници на пигмеи.

  Когато в началото на 30-те години Чърчил се тревожи, че Сталин (и не само той) въоръжава Германия на Хитлер, един от противниците му го иронизира така: “Когато Уинстън се е родил, към люлката му се спуснали много феи и всяка го надарила щедро. Накрая обаче се спуснала феята, която казала: “Никой няма право на толкова способности”. И така го раздрусала, че въпреки всичките си таланти, той не притежава добра преценка”. Времето показа кой е бил прав.

  Сега съюзниците се чудят кого да сложат на мястото на Кадафи, ако въобще се стигне до това. Как кого - могат да го заменят с онзи изверг Ал Меграхи (ако все още е жив), който взриви през 1988 г. самолета на PanAm над Локърби и изби 270 души от 21 националности. И когото преди по-малко от 2 години тържествено амнистираха и върнаха в Либия. Понеже тогава трябваше да целуват ръка на Кадафи.

  Отвратително нещо е политиката. Както самите американци казват, две неща не ти трябва да знаеш как се правят: колбасите и политиката.

  Днес не можем да различим нито един сериозен телевизионен политически коментатор. Доколкото се мъчат и фъфлят нещо, те изобщо не проникват в истината, а се проявяват като сервитьори, които претоплят готовата храна, доставена им от информационните агенции. По правило патетични повече от нужното, те никога не смеят да кажат нещо, което би навредило на дребнавото им спокойствие, макар че всъщност би трябвало да са опозиционери на баналното, на удобното тълкуване. Сигурно дори и Чомски го четат скришом, за да не ги заподозрат в излишна радикалност. Един истински коментатор се храни поне три пъти на ден - но не с дюнери, а със солидни дажби скептицизъм.

  Нашите телевизионни папагали няма да посмеят да се усъмнят дори в нещо очевидно несъстоятелно, те са готови да поемат дори без подправки всяка политическа безвкусица.

  Тия дни Джимо (Димитри Иванов) с половин уста припомни една история от “Всяка неделя”. И понеже на него му е неудобно, ще го кажа аз. Тя е актуална днес, покрай ядрените катаклизми в Япония. Между другото, политиката се е превърнала в нещо наистина безпределно коварно и безчувствено - дори драмата във “Фукушима” не стана причина да се отложи “Ударът срещу Кадафи”. А това най-малкото доказва, че съвременните политици не са в състояние да преценят силата на различните заплахи.

  А пък някои кореспонденти - например от Париж и Берлин - тутакси се превър

  наха в ястреби. Какъв плам само излъчваше кореспондентката от Париж, същински Бари Голдуотър в пола, ястреб и три четвърти, имах усещането, че сякаш бе готова да литне, прегърнала първата ракета срещу Триполи. Обаче веднъж тъкмо Голдуотър беше изрекъл срамната фраза, че умереността в преследването на справедливост не е добродетел.

  Друга кореспондентка, в Берлин, не се поколеба да редактира Меркел, готова бе дори да я укори за мекушавото й поведение - какво си въобразява тази лелка от източните провинции.

  Всъщност Меркел даде подходящия аргумент на Бойко и той чистосърдечно си го призна. Нашите политици, освен че трябва да броят до хиляди, не е лошо и да слушат през това време.

  За Джимо. По едно време той започна да идва в неделя за ефира на “Всяка неделя”, нарамил огромен радиокасетофон - твърдеше, че американците използвали такива по време на войната във Виетнам. “Здрасти - здрасти”, и всеки от нас си гледаше работата.

  Дори не разбрах веднага, понеже не му слушах новините, залисан в друго, че е съобщил за аварията в Чернобил от 26 април 1986 г. - прихванал с онзи касетофон съобщение от шведско радио, излъчващо от Упсала. Единствен в целия соцлагер, докато всички останали мълчаха и се кръстеха пред олтара, този път на Горбачов. Но го бяха чули и в Румъния, където също имахме възторжена публика. Такава беше онази “Всяка неделя” - затова казвам и досега на разни сладкопойни чучулиги, че няма защо ние да се променяме, те да се променят.

  Впрочем, някои от чучулигите издадоха в наши дни свои книжки - и се оказа, че са подбрали текстчета, писани едва след 1990 г. Какво ли е имало в по-раншните им съчинения? Освен че сме изкушени да се пуйчим по кръчмарски, проявяваме и срамна невъздържаност пред лицето на смъртна опасност.

  Изтръпнах от един репортаж от АЕЦ “Козлодуй” (Би Ти Ви, 19 март) - за “пълномащабния симулатор”, точно копие на командния център на централата, където се отигравали всички вероятни аварии. В случая симулираха случилото се във “Фукушима 1” и един нашенец се изцепи по следния начин: “Няма логическо обяснение как може от една такава техническа нация да се допусне такова нещо. Да се стигне до такова положение, че там пет дни да не могат да възстановят захранването на системите си, за да могат да потушат реакцията”.

  Чуйте го само!

  Това не си струва дори да се коментира. Никога и за нищо не сме готови, но все дърпаме дявола за опашката. Навремето, около Балканската война, се самонарекохме “японците на Балканите”, сега пък сме по японци в енергетиката. Преувеличенията всъщност са нашето спасение, усърдното самозаблуждаване - най-сладкото ни занимание, то е поразило дори обикновените хора.

  Всеки път след проливни дъждове някои софийски квартали - за повечето провинциални градове изобщо да не споменаваме - остават наводнени. Но когато мътната вода се оттече, на дъното победоносно пак блещука нашенското самохвалство.

  Всъщност този делничен репортаж остави и едно ценно свидетелство - надявам се, че е и достатъчно трезво, макар че не е изречено от шеф на централата.

  Запомнете го: “Имаме непрекъснати проверки, ние сме гледани под лупа. Всичко, което е излязло модерно, нова система, всичко при нас е внедрено. И работим непрекъснато, за да успокоим хората, централата да бъде една от най-добрите. И лично мое мнение е, че е една от най-добрите в света”.

  Последният парламентарен контрол беше интересен не толкова с интермедиите, които вече с лекота разиграва Бойко, а пък от БСП не схващат, че на този терен не могат да изглеждат иначе, освен недодялано, - колкото с една реплика на Симеон Дянков.

  За първи път от много време насам, ако не и изобщо, чух нещо, което поначало на българските политици им е абсолютно забранено да признават- че не знаят нещо.

  Не ми е известно каква бе причината, но Дянков рече: “Този въпрос е малко далеч от моите финансови… моето финансово обучение”.

  Иначе в парламента Бойко понякога ми заприличва на Борислав Лазаров от Би Ти Ви, един от моите любимци. Той е от тия репортери, които няма как да не харесаш - много симпатичен, с една овладяна ироничност, която нерядко насочва и към себе си.

  Неговият “ресор” са забавните любопитни сюжети, но той винаги успява да ги надскочи, никога не е лековат, успява с остроумни, но елегантни и ненатрапчиви преходи да постигне и сериозни внушения. Разказва, примерно, за преоборудването на правителствения самолет със спални помещения и внезапно се сеща за съня на гущера. Със сигурност се ползва с много висока степен на доверие сред зрителите. Някой път специално ще напиша за него.

  Обаче вече не мога да се сетя защо споменах Бойко, нещо ми проблесна за миг и изчезна. Понякога жаждата ми за красиво телевизионно слово - надявам се, че я споделяте, - се удовлетворява от съвсем неочаквано място. В неделя вечер това беше ДИЕМА.

  Борислав Борисов, който коментираше мача “Челси” - “Манчестър Сити”, каза по някое време: “Винаги, когато виждам деца по английските стадиони, си мисля за вдъхновението, което носи тази игра”! Никога политическите ни коментатори няма да се изразяват по този начин. Сами можете да си отговорите защо.

 11. 11 Профил на Иван Михалев
  Иван Михалев
  Рейтинг: 1391 Весело
 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Статията е много добра. Поздравления!

 13. 13 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#10] от "Wornoxmaniak":

  "Всички знаем думите на великия Томас Джеферсън, един от първобащите на Америка: “Съпротивата срещу тираните е подчинение пред Бога”. Винаги се омъчнявам, че в нашата хилядолетна словесност липсват подобни фрази-куршуми."

  Дори само за тези думи си струва да се прочете коментара ти и да му се сложи ГОЛЯМ ПЛЮС! Не съм съгласен с всичко, но това е без значение!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 14. 14 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Весело

  До коментар [#13] от "dhk13":

  Я знам, ча си ми приятел!

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#10] от "Wornoxmaniak":

  Аз пък залагам на Любослава. Като начин на мислене.

  Защото другото, на което и ти си представител, взема нещата извън контекста, възприятията и оценките са само за момента.

  Като това на Кеворк:...Съжалявам, може на някои да им е неприятно, но отново фразата на Бойко ще бъде запомнена и има най-голям шанс да оцелее във времето: “Тази игра няма ясни цели, а и тя закъсня извънредно много”...

  Че същото си го мислят всички! И аз съм съгласен с това.

  Но! Проблемът е, че след тази премерена и вярна за България позиция последва .... каквото последва. Всички го знаем, но някои услужливо забравяте какво е било дори вчера, дори днес сутринта. Както се прави на умряла лисица в случая и Кеворкян.

  Не е само в случая с Либия. Това е стил.
  А стилът - това е човека, както казва Бюфон.
  И човека вече е разкрит.
  Както показват не само разните му рейтинги, а и вече с просто око виждащата се промяна на хора и медии към Него. Просто животът учи. Дори и подсъзнателно, без дори да брои човек внимателно като Любослава ...

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:25 на 22/03/2011 от неговия автор.

 17. 17 Профил на user0901
  user0901
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#10] от "Wornoxmaniak":

  и аз залагам на Любослава, но не заслужава такова мнение да бъде така мародерирано... повече от един + не мога да сложа...

 18. 18 Профил на plamen1989
  plamen1989
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Стахотен анализ ! Браво !

 19. 19 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Г-жа Русева няма паник бутон. В обществото - недоумение. Картофено. И то нама паник бутон. Сред "икономическите" анализатори се водят дебати за някакъв фискален борд, но и те нямат паник бутон.
  А аз отново погледнах в баланса на БНБ.
  БНБ вика, че парите на правителството са толкова, колкото са били през май 2004 година.
  4175358 лв
  3909800 лв
  На вас оставям да познаете, коя от двете стойности е от май 2004 и коя от март 2011 година.
  БНБ също е загубила паник бутона.
  Парламента..
  Уфф. Сред народното представителство шета Фидоска, Цецка и Лъчо. Там никога не е имало паник бутон. Имало е друго

  ПП
  Все пак не е вярно че Русева няма паник бутон. Статиите и са непрекъсната сирена за цунами.
  Дали чуваме сирената?

  Ecrasez l’infâme
 20. 20 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Поне в едно отношение помпиер-питекът е железно праволинеен: той безотказно следва принципа си "Дайте ми, пък аз нищо няма да ви дам". Девиатните му изказвания напоследък в стил "ритане на топка и глезени на земеделски министър" вече колоритно насищат палитрата на "международното положение", така ловко използвано някога от правешкото му гуру.
  Разбирате ли, "международното положение" винаги е лошо за нас, но винаги е благоприятно за "Лукойл", винаги-тужур с други думи.
  "Що се касае" за Либия и Муамар, Бойконгътсе държи ептен правешки, малко нещо като снишен юро-другар. Сабале се мръщи на либийците, по обед приклеква и се ослушва къде западнио ветър, по икиндия чека да чуе Путин, а по тъмно пуска корени на компирите и оди да си ги сади сам.
  Обаче този ни наш премиер май не отговаря релевантно на "международното положение", ние вече имахме патологичния правешки случай на пародиен диктатор, минал ни жестоко през носа. Доколкото "международното положение" днес харесва горилоподобния ни палячо в наведеното му картофослагаческо поведенческо държане, параболите във вербалните БиБиКонг-ови конекции все повече ни държат в перигей към Русия.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 21. 21 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":

  Ето въпросният разговор, за тези дето не са го гледали.


  http://www.youtube.com/watch?v=KUaYCt-jWkY&feature=related

 22. 22 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":

  Дори и подсъзнателно, без дори да брои човек внимателно като Любослава ...

  Не обичам да издребнявам ама тя хубаво брои до нула.

  За четвъртия отговорът е: ну-ла.

  Когато си убеден в правотата си, че другият нищо не е свършил, то разговорът губи смисъл.


 23. 23 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ван-Гоговски казано, каквито картофи ни насади премиерът, такива че ручаме.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 24. 24 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 788 Неутрално

  "Диагнозата, която живее на покрива" щеше да е смешно но май е тъжно. Същият мъдър избирател е готов да ни спретне следващото цунами. Поздравления Люба, хобаво е да има котви тук-таме.

  Колкото повече, толкова повече!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 672 Неутрално

  По-добре ужасен край, отколкото ужас без край... то не е Белене, Лукойл, цени на храните... докога???

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 27. 27 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Мао Дзедун страдал от биполярно разстройство. Сталин бил параноик. Хрушчов имал хипомания."

  Брутро!

  Хвалителят в дисертацията си на главореза Ленин като икономист, давалият съвети на комунистическите убийци в "Работническо дело" как да не загубят доверието на народа, неведнъж е заявявал, че е антикомунист.

  Не е смешно, ама никак! Хич!

 28. 28 Профил на bojidar67
  bojidar67
  Рейтинг: 1200 Разстроено

  Хъмм, да броим, ама ... икономист съм, но НЕ МОГА ДА БРОЯ ДО ТОЛКОВА!!!

  Само слабите се стремят към порядък ... силните владеят хаоса!
 29. 29 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ако има психолог във форума, ще ми е много интересно професионалното му мнение за следния детайл относно това как Бойко се приема сам себе си.

  Преди години, когато Бойко Борисов е все още главен секретар на МВР, на мой познат се налага да го посети в кабинета му. На стената зад бюрото му стои портрет. Моят познат направо се втрещява, когато вижда, че портретът не е на Васил Левски, не е на друг велик българин, не е дори на тогавашния премиер Сакскобургготски, а на ... Бойко Борисов в генералска униформа.

 30. 30 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#29] от "Коки":

  Нали не мислиш сериозно, че човек трябва да е психолог, за да си направи изводите?
  А латинското наименование на диагнозата е без значение...

 31. 31 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#20] от "Хан Крум":

  Браво хане!

  +++++++

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 32. 32 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Поздравления. Чудесна статия. ББ трябва да си я сложи на стената и да я чете като Отче наш!. Много добре описваш политиката на ветропоказател, която следва нашия нов "вожд". "Обстоятелствата не правят човека, а само го разкриват" -цитирам по памет Д.Алън. Както споменават някои от форума "Да се смееш ли, да плачеш ли?" С такъв вожд накъде? Самозабравил се пожарникар без елементарен такт, усет и маниери.

 33. 33 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#30] от "fireball":

  Интересна ми е професионална оценка. Колко е сериозно, има ли лечение, какви могат да бъдат последствията за личността и околните (които в случая са целият български народ...).

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#22] от "Wornoxmaniak":

  Издребняването е полезно, но не и под тази статия.

  Все пак ти, който не си съгласен с писаната Му по т.4 ну-ла,
  би ли дал пример за поне една едини-ца по точката?

  Незлоблив съм и не те карам да извадиш едини-ца спрямо изборната Му програма след вече преполовен мандат.

 35. 35 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Любопитно

  да ,за съжаление това е тъжната истина за нашият министър председател изказана по най мекият и благосклонен начин..друг е въпроса че в България много малко хора се интересуват от това кое е истина и кое е лъжа и резултатите от последните избори са ярко доказателство за това !

 36. 36 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Г-жо Русева, за мен в момента вие сте най-добрия в България коментиращ журналист и мога само шапка да ви сваля за уменията!

  Отново прекрасна статия- само моля, пишете по-често!

 37. 37 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#22] от "Wornoxmaniak":

  Това, което не мога да не призная у теб и останалите ретарди във форума, гъзомийници на Рапона, е че пораждате искрено отвращение към светлата пожарникарска личност! Ако си вярвате, че го защитавате,продължавайте в същия дух. Ако пък ти, разни там кюнци и др. умишлено се държите като пълни идиоти, за да отблъснете хората от гербаджийската чума, още по-добре! Win-win ситуация

  По темата: Страхотна статия. Присмехът и иронията са най-мощното оръжие срещу довчерашния помпиер-рапон, самозабравил се в своята просташка наглост!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 38. 38 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#29] от "Коки":

  Не съм психолог и не мога да дам точен отговор, освен всичко друго, защото информацията е недостатъчна...
  Много императори, крале и политици (Траян, Наполеон, Уошнгтън, Линкълн, Чърчил) са имали собствени портрети и са останали в световната история кото хора, направили много за държавите и народа си.
  Други, кото Калигула например, също влюбени в собствения си образ са оставили друга следа в историята...
  "По делата им..."

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 39. 39 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Висока култура, безупречна грамотност, умна жена, малко заядлива, остроумие. Всичко това е равно на Люба.
  Вярно е, че такива като Люба са малко. Ако бяха повече, България ще е пример за Европа.
  Да се надявам, че напук на управляващите, Любите да стават все повече и повече.

  Миша
 40. 40 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1652 Разстроено

  БРАВО Люба!!
  Пак безпощадно точно в десятката, пусто "НЯМА паник бутон", няма кой да опази матрЯла от оредното настъпване на мотиката, поредната колективна амнезия....
  Няма нито кой да брои, все по-малко хора имат и сила и желание да видят, а и да се провикнат - ПОЖАРНИКАРЯТ е ГОЛ!

  При такива "управляващи" закономерно много хора се чувстват погнусени и отчуждени от "Държавата" (кавичките са поради това че това е по-скоро територия). Ако не са емигрирали в буквалният смисъл (като мен) са бегълци в собствената си страна...
  БЛАГОДАРЯ за този тест...

  * Да бъдеш чужд в случая означава интерес, не просто различен от твоя, а до голяма степен противоположен на него. Чуждост, ако щете, и цивилизационна...
  *...не дава отговори, а предлага да търсим микроба през фактите. Някъде ще видим слаб характер, другаде – слаб ум. На места ще усетим желание за реванш и вродена отмъстителност. На още повече места ще подушим невежество, некомпетентност, гола самонадеяност и невъзпитание. А в най-тежкия случай ще се сблъскаме с всичко това и по много.
  * Терминът "хюбрис" пък означава преди всичко дързост, после надценяване, накрая и самообожествяване. Нещо като да загубиш реална представа кой си, откъде идваш, какво можеш и за какво си призван. Да нямаш или постепенно да подцениш взискателността към себе си...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 41. 41 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#32] от "oziris7":
  "ББ трябва да си я сложи на стената и да я чете като Отче наш!"

  Чукча - не читатель, Чукча - писатель
  Иначе статията е разкошна.

  Stupidity should be painful
 42. 42 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#38] от "dhk13":

  Всеки от изброените си е велик по своему, даже и Калигула.
  Спомням си един голям български художник, който говореше за себе си в трето лице, обявявайки се за велик... и наистина беше, въпреки нескромността.

  Това, което искам да кажа, е че на великите е простено високото самомнение, даже да стига до нарцисизъм.

  Остава да преценим само - има ли някакви основания ББ да се съизмерва с титаните от световната история, или просто е един от множеството Наполеоновци, по една или друга причина неприбрани в съответното психиатрично заведение...

 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Изключително добра статия ,написана от несъмнен талант, и подправена с ефективен сарказъм - рядко се случва напоследък такава спойка в достатъчно сполучливи пропорции. С удоволствие ще очаквам новите Ви статии, Люба.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:44 на 22/03/2011 от неговия автор.

 45. 45 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#34] от "xm...":

  Пенсионната реформа.

 46. 46 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Весело

  До коментар [#37] от "Thermobee":

  Така си изклъчи езика, че не разбрах от all-in ретардите ли съм или от super tight ретардите?

  И ти като цукалоносец ли се явяваш нещо, а?
  Щом ще миеш чумата ГЕРБ - не се бави взимай инструмента:

  Снимка номер 14.

  http://www.capital.bg/multimedia/fotogalerii/2011/03/18/1061621_fotogaleriia_bulgarsk

 47. 47 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#33] от "Коки":

  Лечение се прилага и е ефективно, когато самият болен страда (т.е. възприема се за болен)! Това е по отношение на психическите и характерови отклонения. Когато самият болен не страда (последната фаза - самообожествяване), лечението е загубено време.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 48. 48 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 869 Весело

  Без да чета статията знам темата - тази ужасна, гнусна, отвратителна България! Вероятно изложението е същото като 100% от статиите на автора - управляващите от хан Аспарух до наши дни са некадърници и за това супер таланти като нея страдат от хронична неудачност! Народът е изграден от алкохолици, наркомани и неграмотни. Въздухът и водата са замърсени, улиците са криви, а планините много стръмни! Слънцето пече преаклено силно през лятото и твърде слабо зимата, морето е прекалено солено, а гората прекалено гъста! Въобще не става тая държава и това е! Всеки, който не е имигрирал е тъпак - основната теза на авторката! Интересно е, че има и аудитория от брависти(от браво), които коментират колко извисено и изтънчено било да плюеш собствената си страна, а честването на национални празници било едва ли не национален срам!

 49. 49 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 506 Весело

  Както винаги Любослава е блестяща и като публицистика и като анализ. Но, ако продължаваме да анализираме без конкретни действия за промяна на статуквото ще накараме най-много героя на нашия анализ само презрително да се подсмихне. Мутрата не ще анализ а тояга, при това много дебела! Разбира се под тояга имам предвид изборна разбира се...

 50. 50 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#47] от "Музар":

  Това, че ББ е безнадежден клиничен случай, става все по-безпощадно ясно. Изявите му в последнити няколко дни, навеждащи на такъв извод, всъщност се различават от обичайното му налудничаво поведение единствено с по-високата концентрация на идиотизъм.

  Същественият въпрос е, дали българското общество, каквито и резерви да имаме към неговото здравомислие, ще бъде способно да стигне до консенсус по очевидното: че да за имаш за премиер един ББ е национален позор!

  Ако това не бъде осъзнато в достатъчно кратък срок, падението ще достига все по-невероятни мащаби...

 51. 51 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#42] от "fireball":

  Винаги когате те видя чета с удоволствие това което си написал (не е лицемерие или ласкателство, случва се да се съм съгласен с тезата) !

  В конкретния случай мисля, че поради разсеяност си пропуснал: "По делата им..."
  Надявам се, че не е необходимо да продължа цитата...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 52. 52 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Значка, ами по-добре я прочети преди да пишеш!!!

 53. 53 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 229 Весело

  Впечатляващ текст!
  Адмирации, Любослава!

  Възхищавам ти се!

  pump it!
 54. 54 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1652 Любопитно

  До коментар [#48] от "nqma zna4ka koi": Без да чета статията знам темата - Интересно е, че има и аудитория от брависти(от браво), които коментират колко извисено и изтънчено било да плюеш собствената си страна....

  Агитката на Помпиера - имате проблеми с четенето ли!??

  Никой не плюе страната НИ, амие потресен от това как един нискокултурен, ограничен, самозабравил се човек, който с всеки изминат ден става все по-нагъл, самодоволен, самовлюбен и който подкопава националните НИ интереси - било то с изцепките си относно Либия или продажността по отношение на ЛукОйл, РосАтом и ГазПром.
  Двамката с Гуце са на път такъв ГолЕм ..лен да ни надянат, че свитки ще излезнат на България и не само сметката няма да се плаща от Него/тях, ами националната ни сигурност и независимост са осакатени.
  Понял?!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 55. 55 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Да броим кога думите и делата му са съвпадали.
  -----------------------
  Правилно, ето това е и моето мерило в живота за стойността на един човек, което на мен лично ми показва, дали въпросната персона лети в облаците, вгледана единствено в собствения си персонаж, или е здраво стъпила на земята и заслужава респект.
  Поздравления за статията.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 56. 56 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Нищо повече от ++++++++++++++++++++++++++++++
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ за автора!
  За гражданската доблест и смелост!
  За нас: ДОКОГА? Ще търпим ли? Болестта се развива бавно и всеобхватно, но поразени ще бъдем ние и България!

  apoloniy
 57. 57 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#13] от "dhk13":

  Имаме, колкото искаш:

  Преклонена главица сабя я не сече, НО ХОМОТ ОПЪВА,

  Ако не щеш мира, на ти секира!

  Ако си овца, вълци все ще се намерят.

  Докато умните се наумуват, лудите се налудуват.

  Който нож вади, от нож умира

  Юнак без рана не може

  Истината е висша ценност
 58. 58 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#48] от "nqma zna4ka koi":

  Не точно правят се едни паралели с един измислен герой от новелата на Жил Фоден "Последният крал на Шотландия".

  Където ролята на Иди Амин се играе от Бойко Борисов.

  Има и филм за него:
  http://www.youtube.com/watch?v=iV_QgKJFZP0

 59. 59 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#51] от "dhk13":

  О, не - не съм пропуснал последния ред и смятам че правилно съм схванал смисъла на това, което си написал.

  В отговора си само исках да подчертая безумната нелепост на ситуацията, в която един примитивен тип с очевиден наполеоновски комплекс успява да пробута маниите си на обществото и яхнал измислената си слава да се издигне до висоти, при които жалката му нищожност се превръща в публична тайна... но никой не вика "царят е гол"

 60. 60 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#10] от "Wornoxmaniak":

  Брато,
  За да четеш Арменеца трябва усет.
  За да четеш Любослава-търпение.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 61. 61 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#48] от "nqma zna4ka koi":

  С удоволствие ти набих един минус само заради тези пет думичики: "Без да чета статията знам...."
  Другото е характерното за вас "Беее... Бееееее".
  Блеене до изнемога и манифестация на горда тъпота.
  Като ония с картофите и магистралите.... Дето настолната му книга е "Винету".

  Ecrasez l’infâme
 62. 62 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 727 Любопитно

  До коментар [#10] от "Wornoxmaniak":

  Странно ми е защо са ти нацъкали толкова минуси, вероятно почти никой не те е дочел, а са очаквали "на къде ще духнеш". Постът ти е интересен, но прекалено дълъг за форум.

 63. 63 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#50] от "fireball":

  Мадридският мошеник беше наказан, което за съжаление не попречи на избирателите да издигнат поредния палячо. С ужас очаквам кой ще е следващият.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 64 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Весело

  До коментар [#62] от "4i4oti":

  Кък да ти кажа баце,

  Цъкат минуси щот съм малко като Ханибал Лектър:

  Интелигентността ми ги изнервя!

 65. 65 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Весело

  До коментар [#60] от "Белия Негър":

  Да се плюва също е много важно!

 66. 66 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Страхотна ,статия!Браво на Люба!Приматката бойка,да я прочете тази статия и да отива в Либия.

 67. 67 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#59] от "fireball":

  Защо никой да не вика "царят е гол"? Поне двамата с теб го правим... Имаме и подкрепа от една дама която безкрайно уважавам и нейния глас е по-важен...

  Сега сериозно. Нелепостта на ситуацията е, че някои от хората, които изброих са избрани (Линкълн и Борисов)! Не е ирония, факт е.
  Бърнард Шоу: "Демокрацията е такава система, която не позволява на един народ да живее по-добре от колкото заслужава".
  Днес по друг повод написах: "И даже корумпиран румънец "знае добре какво означава политическа и морална отговорност"...
  За мен това е проблемът...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 68. 68 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#61] от "Graf":

  Графе, Конгретюлейшън, генерал!
  Пиша го на български, защото са си забравили листчетата с думичките.
  Каквото е горе това е и долу, като матрьошки са, рапонче в рапонче.

  apoloniy
 69. 69 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#48] от "nqma zna4ka koi":

  "Без да чета статията знам темата - тази ужасна, гнусна, отвратителна България! Вероятно изложението е същото като 100% от статиите на автора..."
  Не позна, този път Любослава без отвлечени метафори хвана бика за рогата. Статията дори е по-хубава от заглавната карикатура и под нея е подгизнало от подмокрени любославещи. С такава статия и писател като Станишев би се гордял, а сега се хапе по каквото намери, че не я е написал по-рано.

 70. 70 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Статията е добра. Даже нещо повече.Не искам да използвам други прилагателни,/написаните до тук са достатъчни/ щото ще стане нещо като по-по-най...
  Като журналистика е добра...
  Но си задавам въпроса, заслужава ли си толкова творческа и интелектуална енергия посветена на "един министър-председател" станал известен с дюнери, сгради за измазване, конграчулейшън, картофи, и др. и др...? Министър-председател сменящ мнението си в зависимост от посоката на вятъра, или просто не разбиращ смисъла на казаното.
  Ние дето се дрънкаме тук, оценяваме написаното. Но лошото е, че 20-30% от избирателите са готови пак той да е! Я кмет, я министър-председател, я президент, я...
  За това, за да не се налага писането на нови анализи и статии по темата съм напълно съгласен със Стенли1 №49, "Мутрата не ще анализ а тояга, при това много дебела! Разбира се под тояга имам предвид изборна разбира се..."
  П.П. Много ми е интересно как ТОЙ/министър-председателя, де/ би коментирал статията, след като я прочете? Най-малко ще се сблъска с много нови и непознати думички за едно обикновено момче от Банкя

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 71. 71 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 891 Разстроено

  Напомня ми за "Като няма хляб ,яжте пасти" всички знаем как свършва кралицата.Като няма хляб и лекарства ,садете картофки по дупките на пътищата.Лошото е че ние нямаме смелоста на французите.Това се казва наглост.А диагнозата му . . . . . . ,да я поставят специалистите.

 72. 72 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#68] от "Apolon ot Tiana":

  Нещо се опита да кажеш ли.

  Я се пробвай с мен.

 73. 73 Профил на Бате Гойко
  Бате Гойко
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Браво - много добър коментар, поздравления !

 74. 74 Профил на Lubomir Alamanov
  Lubomir Alamanov
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 75. 75 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#64] от "Wornoxmaniak":
  Абе я минус не съм ти цъкнал, ама да копи-пастнеш агент Димитър на раздумка при неговия боен другар, агент Бор !? Съжалявам, ама много добре си ги знаем и агент Димитър и агент Бор, и агент Буда, за сега под прикритие

  Точно заради тези "титани на мисълта" сега сме на това дередже...
  Принудени сме за пореден път да затягаме коланите, от последно място в Европа сме на път да изпаднем в група "Африка" и между другото да се "наслаждаваме" на оригиналните изпълнения на управляващите в стил "хумор, сатира и забава"! Между другото понякога минаващи в стил "откровено малоумие" Примери бол...


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 76. 76 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Казано просто: кои са причините едно будещо симпатия и доверие същество, бидейки вече овластено, да започне да се държи самонадеяно, високомерно и дори арогантно."
  Най-простият отговор от старата максима: "Дай на човека власт за да видиш какъв е в действителност" не ми подхожда. Нито сравненията с цитираните световни диктатори. Подобни симптоми, най-често параноични, се проявяват, когато вождът се е утвърдил над масата, което при визирания герой не се е състояло. При повече интелигентност и искрено желание за обективен психологически портрет не бива да се подминава обстоятелството, че арогантното поведение е в отговор на подобно предизвикателство и шантаж. То е демостративна позиция на ситуацията: "борете ме колкото си щете, няма да се дам" Така е възпитаван, такъв модел на поведение следва. Не е изкарал специалните школи и скъпи колежи на децата на партизаните. Тях ще ги видим след смяната на този кабинет.

 77. 77 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Римският автор Тертулиан споменава, че когато римските генерали влизали триумфално в Рим след голяма победа, докато се возели на колесницата и приемали овациите на масите, зад тях стоял роб който не спирал да шепне в ухото на триумфиращия:

  "Погледни зад себе си! Помни че си смъртен!"

  "Respice te, hominem te memento!"

  Очевидно в ухото на нашият мил премиер, никой не се наема да прошепне въпросните отрезвителни фрази. Или може би самият той не чува шепота.

  С извинение за патоса, но щом той отказва да се заслуша в шепота, може би е време народът да изреве за да бъде чут.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 78. 78 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#75] от "drakar65":

  Я па ти сложих +.

  А за статията кво да ти кажа баце:

  Нема значение, че не е верно, важното е, че звучи добре!

 79. 79 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 672 Неутрално

  значи извода е че скоро Бойко ще започне да ни избива като Угандийския диктатор с който започна статията. това е същия тип статия като тези дето твърдят че Обама е роден в Кения, и е мюсюлманин и подготвя Америка за закона на шариата. мен ако не ме мързеше щях да покажа със същия подход че половината президенти и премиери по света след 6 месеца ше се превърнат в кръвожадни канибали

 80. 80 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#65] от "Wornoxmaniak":

  Това могат,това правят.
  Тъпо е, но е част от пейзажа.
  Никой не си избира родата и погребалната песен.
  Да не говорим за тези които пишат във Форума(с главно Ф).

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 81. 81 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 450 Весело

  Сега си обяснявам защо Цецко измисля такива имена на операциите си - нагли, подли, крадливи, октоподи, ..., за да свършат гадните имена, да се износят, та като дойде време да ги сменяме и оценяваме, да са свършили ярките думи. Статията е страхотна.

 82. 82 Профил на politika
  politika
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Кой мин.председател на европейска държава започва работния си ден по този начин???Сутрин около 8-часа говори на живо по някоя телевизия,около 9-часа говори пак по телевизията но от телефона,в 10-часа открива детска градина,в 11-часа(през работно време)играе футбол с приятели и урежда някои от тях с нова работа....Пладне е, пак телефонни разговори с радиа,министри и някои анализи в негов стил(брилянтна операция,платих на тоя 16 млн.,дадох на оня 12 млн.).17-часа игра на тенис с приятели и после разпускане ....и България потъва.А ти Русева, пиши ,сал ти ни остана!!!!!

 83. 83 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#78] от "Wornoxmaniak":

  Добре де, ама кво коментираме в крайна сметка? Статията като такава или фактите в нея описани по своеобразен начин?
  За мен статията е добра. Виж, че не съм написал- превъзходна, в предишното ми мнение, и си понесох минусите
  И що пък написаното от Кеворкян да е вярно?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 84. 84 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Абе аз напоследък започвам да си мисля, че ДОРИ ДПС да беше взело пълен мандат и пълно правителство щяхме да сме къде къде по-добре от сега??

 85. 85 Профил на невалиден
  невалиден
  Рейтинг: 568 Разстроено

  така е: премиерът на България се казва "Каквото Му кажат"

  поручик Т.
 86. 86 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Борисов малко преди звършване на мандата си е, както е нормално да се очаква на практика десен политик. Освободен от влиянието на дълго време вляещия му собствен и на околните популизъм. Окончателно нечувствителен и напълно безразличен към демагогията на опоненти и журналистически лицемерни тръшкания и левичарски вопли.
  http://www.youtube.com/watch?v=KUaYCt-jWkY&feature=related
  Доживяхме с голямо удоволствие най-после Бойко да зарита някого за проява на популизъм и празно дърдорене на вечните български "специалисти по всичко"
  Ако продължава да деснее и да не плаща данък "малоумно обществено мнение", данък "популизъм" и данък "празно политиканстване", ако не сгреши в предложението си за президентска двойка. За която е важно да бъдат безкомпромисно честни и неопетнени (без значение дали са известни) хора, Борисов ще спечели заслужен втори мандат.
  http://www.youtube.com/watch?v=4w26w_w2zN0&NR=1
  Б.Борисов (по повод АЕЦ):
  "Имаш ли пари, държавата генерира ли печалба - НЯЯМА влияние друго (в смисъл чуждо).
  Пети и шести реактор какви са, имат ли влияние (Русия) /9:13/ "
  Обърнете внимание след указания по-горе момент, каква курво (пардон криво-усмихната) физиономия направи и какво дълго малоумно и опълено мълчание сътвори все по олевяващата и оглупяваща стрина Дина (Диана Найденова).

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 87. 87 Профил на невалиден
  невалиден
  Рейтинг: 568 Неутрално

  да де,ама гласоподавателя-гражданин от паланките и панелките не може да чете. ко праим?

  поручик Т.
 88. 88 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  При неуспешен мандат на Борисов, тъпака от панелната паланка и латентния левичар, който се възторгва не ефектните журналистически рапири ишпаги, ръчкащи недостатъците Бойкови (които не са малко)
  Ще доведе от простотията си пак някой нов Виденов.
  Той пък ще стане на средата от мандата си пак "пътнико свиден", сетне ще дойде пак някакъв вълшебник "оправяч".
  И сетне пак.
  И току поглеж, живота свършил.
  ---
  Аз много съм критикувал едно или друго действие или непоследователност на Борисов. Но в момента той е по-адекватен, дори от някои лидери на утвърдени демокрации в Европа (Саркози и Берлускони) и света (Медведев).

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 89. 89 Профил на Zurigo
  Zurigo
  Рейтинг: 582 Весело

  А може да си спомним и за всички тези политици, които

  - никога нищо съществено не казват, но го казват с апломб
  - винаги говорят с цифри, ако става въпрос за пенсии, заплати и цени, но никога, когато става въпрос за производителност, ефективност и рентабилност
  - никога нямат ясна позиция, но винаги започват с "Както винаги съм казвал ..."
  - обичат да задават неудобни въпроси, но никога не отиват на публичен дебат
  - винаги са "над нещата", когато им се търси лична отговорност, и част от народа, когато се търси лична отговорност от друг
  - са винаги безгрешни, защото никога не са поели конкретен ангажимент
  - са недостижими, защото постиженията им са в сферата на опазване на социалния мир, в повишаване добруването на нацията и в запазването на конюнктурата
  - винаги критикуват реформите и никога не променят статуквото

  Results are obtained by exploiting opportunities, not by solving problems. Peter Drucker
 90. 90 Профил на kapina
  kapina
  Рейтинг: 229 Разстроено

  До коментар [#5] от "KOBOLD": След ББ, който и да дойде, ще е по-добре. Дано мислещите хора не се откажат и да гласуват. В противен случай - ще трябва да напускаме

 91. 91 Профил на kapina
  kapina
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#48] от "nqma zna4ka koi": НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ ПОДОБНИТЕ НА ТЕБ СА ПО-МАЛКО. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ТЪПОТИЯТА НЯМА СКОРО ДА НАПУСНЕ ВЛАСТТА.

 92. 92 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  След изборите,като разбра че е спечелил,каза че ще внимава да не иде при бате си Симо.Вече е там!А аз още преди изборите го знаех.Какво да мислех за човек,когото собствените му подчинени наричаха "батман"?Абсолютно бездарен комикс.Гадното е че сме участници.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 93. 93 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#87] от "tomys":

  Продължаваме да си пишем по форумите
  При преброяването, ако не се лъжа около 3 милиона българи се преброиха по интернет. Това са активните хора, имащи достъп до всякаква информация, четящи и имащи позиция по разни въпроси. Повечето от тях са отвратени от политиката и няма да гласуват.
  А другите получаващи информация само от т.н. национални медии където всичко е на принципа "пари, пари, и пак пари", турски сериали и чалга в буквален и преносен смисъл, и аз питам- КВО ПРАИМ?
  Отговор: Продължаваме както до сега.

  Колко и добре да ги описваме нещата ставащи в България, по какъвто и да е начин, пропускаме факта, че докато хабим гражданска енергия да коментираме гафовете и малоумията на управляващите/съзнателни или не, а понякога просто поднасяни под носа ни/ те си "оплетоха кошницата"
  Например, докато се занимавахме с флашки, СРС-та, кой, кога, какво, къде и как е казал, днес се оказа, че горивата са невъзможно скъпи, хляба май, че става прекалено насъщ/а дали е и хляб?/ болници са пред фалити, инфлация, ниска покупателна възможност, монополи, и още и още... Е усетихме се накрая, ама...
  Много познат сценарий...
  Така че, колко и да си приказваме тук, ако не излезем от този сценарий, ще си останем само с приказките...


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 94. 94 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#88] от "PlamenVarna":
  "Но в момента той е по-адекватен, дори от някои лидери на утвърдени демокрации в Европа (Саркози и Берлускони) и света (Медведев)."
  - може и да си прав - за международното положение. Ама не разбрах кое бе адекватната позиция на Борисов вчера? Авантюра или правилни действия? Кое е верното, последно...
  А за вътрешното положение:- стига със заплахи от рода на Луканов, Виденов и царя... Тях съм ги преживял, надявам се и Бате Бойко.
  Нищо ново. И той ще си заеме своето място в историята. Просто поредния "спасител" назначен от ДС.  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 95. 95 Профил на ugz411068663
  ugz411068663
  Рейтинг: 782 Неутрално

  да. все още има мислещи хора. благодаря за добрата статия

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 96. 96 Профил на acexe
  acexe
  Рейтинг: 448 Неутрално

  С цялото ми уважение към авторката и труда й, смятам, че малко се преекспонират нещата. Въпросната журналистка Диана Найденова беше крайно неподготвена за това интервю и на няколко момента в интервюто показа, че или не слуша, или бързо забравя какво е казал събеседника. Факт е, че Борисов я закова и за пръв път някой успя да затвори устата й с контра въпроса за руското влияние в следствие на руските реактори. Тя просто онемя и това беше тоталното падение на нейната неподготвеност. Колкото до Борисов, прост е, но е умен. Може да не е най-добрия. Но прави най-успешния PR, с който дори мен ме убеди.

 97. 97 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 530 Весело

  Бойко Борисов:

  Браво Люба! Те така се пише! Направо ги познах от раз - Станишев и Костов, нали!

 98. 98 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Медийната Креатура, Голямата Уста и Фурнаджийска Лопата се оказа Рапон.
  Колко точно.
  Само гдето в https://www.balkanleaks.eu/bgoc.html са пропуснали да го преведат на български.
  Което показва, че ЦЕНЗУРАТА е тук.
  Дали е наложена или доброволна, не мога да ви кажа.

 99. 99 Профил на slavist
  slavist
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Страхотно написано!
  Браво Любослава...

 100. 100 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#94] от "drakar65":

  Вариантите пред една (както обичат да казват) - "електорална единица" без претенции за изчерпателност:
  (1) Да участва в личен аспект в един или повече от етапите - създаване, налагане в политическото пространство, участие в изборната надпревара, и евентуално лично присъствие под някаква форма във властта;
  (2) Гласуване от типа "аз си гласувам за "тия" от край време" или на стандартен класов принцип;
  (3) Гласуване (това е много застъпено) за "тия дето имат най-гхолям шанс"
  (4) Гласуване за полит. сила с "най-добрата изборна програма"
  (5) Гласуване за политически субект от типа "най-малкото зло" ;
  (6) "Наказателно" гласуване за най-изразения антипод на политическата сила, спрямо която е неговата (на въпросния избирател) негативна настройка, или за някоя екзотична или маргинална партия;
  (7) Комбинирано гласуване, при съвпадащи варианти от горните;
  (8) Отказ от гласуване (!!!) защото всички са "маскари", "крадци" или "ченгета от ДС" и т.н. и "не заслужават да си хабя безценното време да им гласувам" .
  ---
  Както всеки друг и аз бих искал да имам премиер, който да е ЕДНОВРЕМЕННО опитен, ефективен и некорумпиран, като минимум.
  Е, за жалост в пантеона на кандитатите за всенародна обич не виждам такъв "универсален боец".
  Виждам, че към края на мандата си, след като внимателно проследих действията на конкурентните и опозиционни лидери, техните в някои случай инфантилни и фалцетно-неискрени критики, при положение, че помня действията на тези от критиците, които вече са упражнявали власт, при това изпълнителна и с нелошо мнозинство в законодателната, ми се струва, че от заявилите до момента претенции и воля за власт, Борисов (вече до голяма степен излекуван от собствения си популизъм) ще задържи, не само твърдия си електорат и симпатизанти , но вероятно и гласуващите на принципа "избирам по-малкото зло". Това е.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK