България – ракията живее тук!

България – ракията живее тук!

© Иван КутузовНие ке им унищожим Европа. Не они нас! Ние ке им турим цапарагата! Не они на нас!" Така говори кметът на санданското с. Катунци Георги Коцев. С понятието цапарага Google зацикля и отправя към въпроси вместо към отговори. Трудната дума, както и гневът на кмета са контекстни. По тази причина Европа, над която е надвиснала заплахата им, едва ли я разбира. За разлика от нас, които дори я усещаме!


На 10 януари 2007 г., още неизтрезняла от балончетата на шампанското, с което утоли жаждата си за членство в Европейския съюз, България започна да плаши новите си съюзници с бойкот. Протестите вдигнаха градус заради евентуалното въвеждане на по-висок акциз върху домашната ракия и събраха в центъра на същото с. Катунци вдъхновяващо множество от 1000 души.


За по-сигурен ефект към разпилените по мегдана половин камион джибри присъединилите се бунтовници от съседните Симитли, Кресна, Струмяни и няколко села около Гоцеделчевско прибавиха и един трактор с оборска тор. Изсипаха и ракия, но не всичката!
На 15 януари стъпаловидни протести в полза на същата кауза предприеха в Сливенска и Ямболска област. Десет дни по-късно нови 1000 протестиращи в Кресна обявиха, че тръгват да блокират пътя E-97, но после се отказаха и пиха по една малка. Вероятно по тази причина на митинга пред кметството в града става напечено. Участници в свадата бяха Яне Янев (тогава депутат от ОДС) и представители на пловдивското сдружение "Радостта на народа".


На 1 февруари гневът достигна кулминация. Протестиращите срещу по-високия акциз на ракията вдигнаха менци посред София и като два лъча се сляха с пенсионерски митинг. На площада "Ал. Невски" всички заедно символично зарязаха лозичка, пуснаха гълъби и пак пиха ракия! Това, разбира се, не доведе до по-нисък акциз. Но затова пък ясно показа на когото трябва, че


спиртомерът на народната любов е чувствителен


На 23 февруари 2011 г. земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че "селският казан е местният парламент" и от високата му трибуна съобщи, че правителството започва кампания, с която иска да накара Брюксел да признае гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка. "Предприемането на тези действия пред институциите на Европейския съюз (…) с цел намаление на акциза на ставката за традиционната напитка "гроздова ракия" ще има положителен икономически и социален ефект", каза Найденов.


От стенограмата, разпространена след заседанието на Министерския съвет от същата дата, стана ясно, че макар и въздържател, самият премиер е инструктирал министрите си как да сложат "цапарагата" на Европейската комисия. От "включването" му по темата излетя анекдотът, че в БСП пият руска водка, а в НДСВ уиски и затова не са се сетили колко ценна е ракията. Шегата обаче беше бледа.


Същинският аргумент на правителството остана грижливо шифрован в очакването за "положителен икономически и социален ефект" от преборването с Брюксел. Точно той попадна и в центъра на статия с безличното заглавие "България иска помощ за производството на ракия", публикуван в сайта на немското списание "Шпигел". "Сърцето" на текста обаче е играта на думите, с които започва:


"Дух чрез алкохол" - Spirit durch Spirituosen


"Кабинетът (на Бойко Борисов) се опитва да накара Европейския съюз да признае гроздовата ракия за "традиционен продукт". Ако това стане, данъчният процент върху нея ще намалее наполовина и националната напитка с висок процент алкохол ще бъде доста по-евтина. Говори се, че цената щяла да падне с 2-3 лева", пише "Шпигел".


Като уточнява, че българското правителство ще се опита да използва директивата от 1992 г. на ЕС за "хармонизиране на структурата на потребителския данък върху алкохола и алкохолните напитки", списанието припомня, че благодарение на нея акцизът върху определени видове ром във Франция и узото в Гърция е с 50% по-нисък, отколкото на други видове спиртни напитки.


По данни на Световната здравна организация с 13-те литра годишно България е на 30-о място в света по алкохолно потребление на глава от населението. Според същата статистика около 45% от българите предпочитат високите градуси.


Вероятно защото е правена далече от Катунци, тази статистика не е съвсем вярна. Числата в нея отразяват консумацията на алкохол според данни от търговската мрежа, която няма нищо общо с работата на селските "парламенти" (по Мирослав Найденов). В статията на "Шпигел" се цитират и числа, според които през 2009 г. българите са харчили по-малко пари за обувки и облекло, но повече за алкохол и цигари. "Разумно ли е при такава статистика да се намалява акцизът?", пита "Шпигел".


In rakia veritas*


отговаря ведро министърът на земеделието Мирослав Найденов и обяснява, че с намаляването на данъчните ставки се решават икономически, а не социално-психологически проблеми. Абсолютно правилно! Само че кампанията за добавяне на гроздовата ракия към списъка с традиционните български продукти, които ЕС трябва да признае, идва точно в годината, когато предстои да избираме кметове и президент.


А опитът досега сочи, че и бездруго шансът това да бъде свършено от "трезви" глави клони към абсолютната нула. По тази причина и резултатът най-вероятно ще потвърди опита. Така в търсене на истината откъм Катунци ще продължат да отекват дълги откоси като тези на кмета Коцев: "Прасето ке го заколим хуманно?! Ми та ние, ако не се събéрем десет човека, да го потруфаме отгор прасето и да го заколиме и оно да не цикне...


Ми то като не цикне едно прáсе в една къща, все едно не е заклано бе... Кви са тиа? Ток ке му пускали... Инжекцийки... Ма т’ва са... Ма такива простащини, аз не мога да рáзбера. Нека са съобразяват с нашия народ, с нашия начин на живот. Нашия (!)... начин на живот!"


На същата честота в началото на март потрепера и гласът на баба Денка от царевското село Бродилово. "А ние няма да се предадем! Обичая ша си го прайм! Може би... тайно", каза тя. Шансът това заклинание да добие чуваемост беше навикът на съселяните й да се събират навръх Месни Заговезни и да цъкат с джиесемите си как кучета се въртят в примка от въже високо над земята, докато червата им се изпразнят, а животните цопнат почти в безсъзнание в една ледена, кална бара.


Покрай това забавление цяла България научи, че става дума за ритуала тричане. А известният фолклорист Георг Краев обясни, че "става дума за много дълбинни предхристиянски практики", че "обичаят е пречистващ, тип люстрация", че за това се случва на "чист понеделник" и че не случайно по същото време изгрява Сириус, който бил "песа глава".


Къде е връзката


между защитата на "грозданката" като национално постижение, "цикането" на прасето и ритуалното изтезаване на куче? Това ли се питате? Ами в традиционната ирационалност, с която избираме на какво да подпрем националното си самочувствие.


Дори и да се случи така, че Европейската комисия вземе, че приеме аргументите за "авторското ни право" над ракията, това няма да доведе до реалното падане на акциза й до изборите наесен. Не за друго, а защото процедурата, предвидена от ЕК, е бавна и едва ли се влияе от турски хроники, според които още през ХІV век едрите, мустакати войници от многобройната кафарска армия, защитавала София, са имали навика редовно да пият ракия.


Въпреки това, преди да публикува официалния вариант на стенограмата от заседанието си на 23 февруари, кабинетът сигурно се е събрал на "работно заседание". Там в делови порядък е била направена сметката, че идеята за "канонизирането" на гроздовата във всеки случай ще послужи за масови предизборни наздравици с онези 45% от българите, които внимателно следят трендовете на цената й. После всички заедно може пак да пуснем гълъби на площада "Ал. Невски" и да вдигнем менци с венци от лозови пръчки, за да отпразнуваме триумфа на националното съгласие.


Няма лошо! Както няма лошо и в това да си браним гроздовата. Но е отчайващо, че на пияна глава я бъркаме с каузите си и дори сме готови да ги разменим за нея.


* В ракията е истината.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Суверенитетът нашият народ го разбира да има за ядене, да живее."

  Казал го е Т.Живков, очевидно е бил доста прозорлив що се касае до сънародниците си.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 572 Весело

  Браво Спасе,посмях се!Бях скокнал възмутен,срещу тия 13 литра на глава,но овреме се усетих,че тук влизат и жените и децата,та техния лимит идва къде нас!

 3. 3 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно


  Хубава статия - поздравления !!!

  Ракията не ни е крива - процедурата нека си я бъде.

  Прост Матрял > прост кмет.

  За тричане са голяма част от т.н. политически елит.

  Хайде наздраве !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 4. 4 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  "Къде е връзката между защитата на "грозданката" като национално постижение, "цикането" на прасето и ритуалното изтезаване на куче?"
  Отговора на автора е коректен, но ще се опитам да предложа още един възможен. Това са класически дохристиянски практики, при които чрез жестокост и стимуланти се достига до екстаз...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 5. 5 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#1] от "NPaine":

  Пного си прав, за съжаление.
  Някой беше казал: "След II световна война народите, които между свободата и хляба избраха свободата, имат хляб, и то какъв. Тези, които избраха хляба, останаха и без него..."
  Имам усещането, че мнозинството от българите винаги избираме хляба...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 6. 6 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Това обяснява защо оня ден всичките форумци бяха изпаднали в екстаз от монолога на селския кмет. Напредничави личности.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 7. 7 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#5] от "dhk13":

  Българите избират хляба ,за6тото за свободата трябват жертви,а никой не иска да се жертва!!

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 8. 8 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Еййййййй...,така ми се е допила една хубава българска гроздова....!!!
  Но и тук има една бразилска "Cachasa"-aguardiente de Caña de azucar,която много наподобява на нашенската ракия и,когато ходя до Бразил се запасявам достатъчно...!!!
  ...А тук,където живея се спасявам с вино,отлично е..!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 9. 9 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  Радой Ралин:
  "Не се гаси туй, що не гасне...
  но да горим не сме съгласни"?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 10. 10 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 264 Весело

  Свинско,винско и ракия..
  искам аз да се напия...,
  циганката..без да крия-
  скоро ще и го...........!

  Авторът обаче,май че...
  кмета никак не обича!
  За Европа..някак тича,
  и ракията отрича..
  милото ми зайче...!

 11. 11 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Кути е The Best! Просто няма друг такъв!

 12. 12 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#8] от "yu22":

  Подозирам,че си в Аржентина?Там има хубави вина.А има ли много цигани там?
  Давай адрес-пращам ракия!

 13. 13 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Запазена марка – каменарка

  Българите сме единствените хора на Земята, които нямаме никакви проблеми. Затова когато най-после се появи един, му бе обърнато голямо внимание. Този единствен истински наш проблем е - какво да регистрираме пред Европата като българска запазена марка: привлекателната баница или отблъскващата є цена, туризма или дупките по пътищата, розовото масло или байганьовщината? Напоследък надделяват гласовете на любителите на ракията. Те искат тя да стане национална запазена марка, защото българската грозданка била най-вкусната на света! Да видим обаче какво точно сме пили през 2010 година.

  Агенцията по лозата и виното обяви данни, които показват, че при производството на ракията и виното има тайнства, по-неразгадаеми и от създаването на Вселената. Според стандарта един литър гроздова трябва да се произвежда от 6 кг грозде. А консумацията на ракия за година у нас е 40 милиона литра. Трезвата сметка показва, че за тяхното производство са нужни точно 240 милиона килограма грозде. Да, но според данните през 2009-а е набрано само... 182 млн. кг грозде. Значи дори и цялата ни реколта от грозде да е отишла за ракия, пак не е достатъчна за произведените 40 млн. литра. Но от какво тогава е забъркана гроздовата ракия, след като за производството є не достигат около 60 хил. тона грозде?

  Разгадаването на тайната става почти невъзможно, когато се обърнем към винопроизводството. Според стандарта от същите 182 млн. кг грозде е възможно да се направят максимум 86 млн. литра вино. Произведеното от тях вино в България обаче надхвърля 121 милиона литра. Което е възможно единствено, ако в бутилките с етикет "Вино" са налети и над 35 милиона литра вода. Така съвсем актуална става поговорката "Бистра водица - мирна главица".

  Да допуснем обаче, че някак си всичкото грозде от годишната реколта отива за произведеното вино. Какво тогава пък има в шишетата с надпис "Гроздова ракия", след като за нейното производство не остава и зрънце грозде? Според българското законодателство в една бутилка гроздова ракия не може да има нищо друго освен 100 процента гроздов дестилат. Редките проверки и неафишираните анализи показват обаче, че в шишетата с етикет "Гроздова ракия" дестилатът е по-малък от 20 процента. Всичко останало е спирт и "Бистра водица - мирна главица" или казано по новому - гола вода.

  Този океан от ментета се произвежда съвсем спокойно без никакви санкции от Министерството на икономиката, издаващо лицензите, от Министерството на земеделието и храните, от Лозаро-винарската камара, от Изпълнителната агенция по лозата и виното, от Комисията за защита на производителите, от данъчните, от прокуратурата, от съда - от никого! Вместо това земеделският министър Мирослав Найденов се е заредил с амбицията до средата на 2011 г. да регистрира гроздовата ракия в Евросъюза като наш традиционен продукт, като наша запазена марка. Истината обаче е, че като запазена марка би трябвало да регистрираме българското менте.

  Сергей Трайков, вестник Стършел, 25 март 2011

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 14. 14 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "За по-сигурен ефект към разпилените по мегдана половин камион джибри присъединилите се бунтовници от съседните Симитли, Кресна, Струмяни и няколко села около Гоцеделчевско прибавиха и един трактор с оборска тор."
  Много ги интересуват европейците, че смръдливите балканци ще станат още по-смръдливи с разпилени джибри и оборска тор.

 15. 16 Профил на под чехъла
  под чехъла
  Рейтинг: 8 Весело

  Много добра статия.Браво!

  pink-floyd
 16. 17 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  Не може да се регистрира като запазена марка описателно име или общо название.
  Не може да регистрираш "газирана вода", "синьо сирене", "гроздова ракия", "кисело мляко". Кръсти ги Evian, Roquefort, Grappa, Yoghurt и нямаш проблем.
  С глупостите си правителството само се излага и става за смях пред света.

 17. 18 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  "Според стандарта един литър гроздова трябва да се произвежда от 6 кг грозде."
  Абсолютна глупост. Всеки, с поне малка представа, може да изчисли. Един литър ракия се получава от 3-4кг грозде. Ако вариш ракия от грозде говори че не си наясно с нещата и силно си се заблудил. Ракията е вторичен продукт при производството на вино.
  Французите варят алхохол от вино, идеята е на англичанин, и му казват Brandy. Когато е произведено в Cognac се казва Cognac. Самите французи на месец пият повече уиски отколкото бренди или коняк за година.
  Боклука който се произвежда в България, наречен "гроздова ракия", никой в Европа не би пил.

 18. 19 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  Безкрайно вярно!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 19. 20 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  По въпроса се включи с изказване и някой си Спас. Друг път май си слагаше проф. пред името, май с същия.
  Не знае що е цапарага. И аз не знам. Но ще потърся довечера в речниците, намират ми се бол. Гусинът търсил в Гугъля, моля ви се!
  Пич, като нямаш библиотека от дядо си и баща си, като не си сам събирал, като една справка не можеш да направиш, къф професор си бе, аланкоолу? Ти ли ще ме светваш? Аре, бегай пий ена ракия, да ти мине.

 20. 21 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#20] от "gargantua100":

  Ааа, бъркаш ме с адаша професор! Ха-ха! И понеже не съм, за това предпочитам да търся в Гугъл. Ако намериш нещо по въпроса за "цапарага"-та драсни два реда да ме светнеш! Умирам от любопитство! Аре, наздраве!

 21. 22 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 718 Весело

  До автора:
  Материята Ти е чужда.
  Не опитвай отново.
  Напиши нещо за регионите в България забравени от Боговете.
  От всички Богове!!
  Просто съвет.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 22. 23 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Алкохоли, цигари и други ориенталски благини, трябва да бъдат мачкани с все по-високи акцизи! По мое мнение алкохолът, цигарите и донякъде чалгата, която перфектно се вписва в картинката са виновни до голяма степен за тоталната деградация на българското общество! Същата деградация, която пречи за формиране на гражданско общество, която рефлектира върху грамотността на подрастващите, която дори съм склонен да твърдя, че стимулира до известна степен и корупцията!

 23. 24 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 872 Весело

  И простотията as well!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 24. 25 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 860 Любопитно

  Само гроздовата ли?

  А сливовата, кайсиевата, чершовата, дюлевата?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 25. 26 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#23] от "nqma zna4ka koi":

  Ти още ли се учудваш на чалализацията и пиянството на нацията . Ми тези неща се толерират от както свят светува . ''Дайте на народа хляб и зрелища'' , за да могат онези от горе да си безчинстват необезпокоявани . Кофтито е, че още им се връзваме на номерата .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 26. 27 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "Спас Спасов":

  Да, неговите карикатури често ми показват неподозирани идеи в статията! Или поне неочакван поглед

  Интересно, дали само чете статията или обсъжда с автора, преди да ни поднесе поредния шедьовър?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 27. 28 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#21] от "Спас Спасов":

  Найден Геров - речник

  Цапаничар, цапаничарка - който цепи дърва.
  Цапонита - зирка, прозирка, пролука, процепка, процеп, пуканица, разтрога, разцепка, резка, тряскотина, цепотка, цепотина, цепка... (останалите обяснителни думи са чисто руски)


  Излиза, че "цапарага" е брадва?

  Връзва се по смисъл.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 28. 29 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Весело

  Ама каква процедура? Всеки знае, че ракията си е бг питие, да му свалят акциза и после от ЕС да докажат, че не е така и че не е като узото. prove it

 29. 30 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#21] от "Спас Спасов":

  Поздравления за хубавата статия! Удовллствие бе да я прочета.
  Цапарага е раздвоена в горната си част пръчка, нещо с което натискаш на смок главата или шията за да го хванеш.
  Подобно нещо се е използвало за притискане на главите на кози към земята за различни цели - жигосване, изрязване на рогите, израждане

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 30. 31 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  На тази тема можеше и нещо по-добро да измайсториш, Спасе. Слабо.

 31. 32 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":
  Превари ме браво
  Българи четете Стършел и преди и сега единственият сериозен весник в България.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 32. 33 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Интересна статия.
  Сетих се и за онзи виц за зайците...

  Един отива при комшията и го пита:
  - Абе , Пешо , ти ли вари ракия миналата седмица?
  - Да , защо?
  - Хайде да те помоля вече да не си изхвърляш джибрите в гората , че оня ден ходих на лов и едни пияни зайци ми изнасилиха кучето!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 33. 34 Профил на Marin Aganderov
  Marin Aganderov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  това се нарича културна идентичност - колко културна колко идентичност, но това е което притежаваме нямаме узо, нямаме ром имаме ракия - не приемам позицията на автора!

  Fortuna favet fortibus
 34. 35 Профил на Анастасия Петрова
  Анастасия Петрова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Чудесен, талантлив, прекрасен, умен, смешно-тъжен, важен. Горда съм, че познавам този автор и дори съм приятелка с него. Браво, Спасе!

  Анастасия Петрова
 35. 36 Профил на Тот
  Тот
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Егати държавата...

  Позволява всички да я тъпчат, унижават и прецакват - от мафиоти до олигарси; от амбициозни селяндури до бюрократи и сноби.
  Но посегнеш ли й на най-святото - внимавай! Става мечка-стръвница и тежко ти! Адът се отприщва и от тъмните недра на Бория извират орди от халф хюмъни, за да защитят безценното. Не случайно гербът й е с лъв!

  Франция си има шардоне, Гърция си има узо, Германия си има Берлинер... и т.н.
  Ние пък си имаме Волтер, Дюма, Омир, Аристотел, Гьоте и Бетовен. Какво ни пречи да добавим още едно национално богатство?!

  Егати държавата...

 36. 37 Профил на gwendolin
  gwendolin
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Спомням си тримата представители на Катунци за известно време бяха медийни звезди. Сега и реч на кмета на Катунци.
  Всъщност няма какво да му се смеем на кмета! Той има за модел държанието на един премиер, а премиерът на един бивш диктатор. Бившият диктатор говореше на своя селски правешки диалект, премиерът затрудняваше преводачите с "шменти-капели" , а този с "цапарагата".
  Лошото е друго, че подобни медийни прояви се тиражират за повдигане на самочуствието не само пред местата с казани за варене на ракия, но и в клипове в гугл, и хорат в Европа започват да ни сочат с пръст, и да ни се подсмиват!
  И в това няма нищо случайно, точно това искат и медиите ни, и политиците ни!

 37. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Един народ е толкова велик, колкото са велики идеалите му.
  Нашите се видяха кои са: чушкопекът, шкембе-чорбата и домашната безакцизна кеменярка.
  Майната й на Европата, ние сме си добре в домодерното общество.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 39 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Добро Утро
  искам да ви кажа че придобиваме ореол на мъченичество и това ни издига.Преди в нашия вход имаше не повече от три кучета.Откакто заявих че ще сея цветя в градинката която е неповече от метър на метър в момента куче има всеки апартамент а някъде и по две за късмет.И фактически си живеем
  с кучешкото където и да погледнем или седнем.
  Не им пука нали децата са зад граница и хладилника пълен.

 39. 40 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 572 Неутрално

  За България-Ембарго както на Либия!

 40. 41 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1291 Весело

  Това е то, Българският казан!

 41. 42 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 719 Весело

  Да им турим "чапарагата" е нещо като "да им нахлузим хомота", да им наложим нашата воля, а в този ред намисли чапарага е просто дървена вила за сено, направена от най обикновен клон

 42. 43 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 880 Весело

  http://vbox7.com/play:a73e0f6e

  Ето го героят на нашето време ! Обърнете внимание на възторжените коментари на БГ мат’риала

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 43. 44 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":
  Съгласен , но не съвсем!
  Има една друга особеност при опита за изчисления - скритото производство. Само за илюстрация и извеждане на част от "x" "y" "z". Личното производство на грозде, което бива изкупувано от винарските изби. Има хора, наследили при разтурянето на ТКЗС-тата по различно количество лозя. Така например в едно близко до нас село почти всяка къща има от 5 до 12 дка лозя. В различните години добива от дка е различен, но става дума за средни добиви между 1 до 2,5 тона/дка. Дали някъде се отчита това производство на грозде? А има и такива дребни производители и на грозде и на вино, които практикуват дейността "на ишлеме". Там дали могат да се хванат количествата на произведено грозде, вино и ракия? Разбира се, че НЕ!
  Но - основното е, че няма лошо да се регистрира ракията, като традиционна за българите напитка! ... и аз я обичам

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 44. 45 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Поредното цървулско писание на един смешен ум , да се направи малко по така и във форума започва възхищаване от селските пичове и тарикати , брей каква статия , брей какво чудо , как ще влизаме в Европата с хора като тези от Катунци .Точно такива хора са издърпали България от кризите в които е попадала и на България и трябват БЪЛГАРИ , а не путьовци плюещи България , точно на такива като вас трябва да им се сложи цапарагата.

  Прочетете това по-долу и си направете изводите.

  "Подобен на маловръстно дете, нововъзрождающий са народ има слабостта да са досягва повече до ония неща, които бият повече на очи. Тъй вънкашната лъскавина на работите прави му най-силни впечатления. Следствието е взето вместо самата причина, отражението — вместо самата същност. Повърхните впечатления оставят и повърхни познания: а от такива познания излизат криви разсъждения. От това — и криви убеждения, които представят смешни умове.
  У младите народи почти сичко върви по-скоро по подражание, отколкото по систематично изследувание. Много пътя най-добрите, най-нравственита начала са взети наопаки, разбрани накриво. От това вместо морал или благонравие в тях се вгнездява деморализация, разврат; вместо искреност, братска любов и привязаност — гордост, презрение и ненавист; вместо задружност и съгласие — раздор и разединение; следователно, вместо развитие — затъпление и заблуждение. А заблуждението спира напредъка на душевното развитие и образование.
  Модата е зета вместо цивилизацията.
  Действително, у тия новосвестявани народи облеченият с по модата панталони и герок, с часовник и кордон, на една ръка с преметнато пардесю, а в другата бастунче, с ръкавици и лъскави чепици, ако знае и две-три френцки или немски, минува за образован човек — разбрал света. Тъй и една жена, нагиздена с по модата кокошат костум, перест палтон, с изпърчени по последнята мода коси — кок или букли, - с над вежди или навръх капела, с прещипнати чепички, опънати ръкавички, копринена омбрелка и покачен с дълъг кордон злат часовник, е съща мадама или демоазела. А мъж и жена, заловени подмисца на разход са вече върха на цивилизацията.
  Видиш ли по модата дрехи, по модата къща, покъщнина — там ти е вкарана цяла цивилизацията. Ако при тия чуеш, че са говори френцки или немцки, там ти е цветът на цивилизацията; ако ли има украсен ала франга салон и с клавир, там ти е тронът на цивилизацията. Тъй имали европейците и тъй живеели, затова и ний, за да бъдем като тях хора цивилизовани, тъй тряба да имаме и тъй да живейме. Ама европейците знаяли да правят фабрики и да вадят сякакви хубави, лъскави, красиви работи — нека ги вадят, а ний ще си ги купуваме скъпо-скъпо и с тях ще са красим. Сетне тий знаяли да правят вапори и железни пътища — нека ги правят, а ний ще им плащаме и ще са носим.
  А в душевно отношение тази криворазбрана цивилизация има други хубости, други следствия: уважението към вероизповедните обряди много пътя е заместено с насмешни подигравки; почестта към старите — с презрение; учтивостта към нежния пол — с безочливост; срамът — с необюздана смелост. Гражданска добродетел, човеколюбие, братска любов, състрадание, социална привързаност: сички тия са избърсани из речника на мнимо образования. Криворазбраната свобода на съвестта е изгонила из главата му сяко вероизповедно и морално назидание, а софистическите мъдрования, кривовтълпените убеждения и съзетото твърдоглавие така са укоравили сърцето му, дето не може са откри ни най-малка нежна чувствителност. От това и в него ни най-малка черта от ония благородни чувства, които въздигат душата до истинското образование. Да, мнимоцивилизованият е нещо повече от простотата: той сичко умее, сичко знае; той ти говори за човеколюбие, за гражданска добродетел, за братска любов, за съгласие, за единство, но без да ги сеща той сам, без да ги има на сърцето си и без да ги върши. Сичко, що е вън от неговия собствен интерес, говори го само и само, за да препоръча себе си, че умее да разсъждава, да дава мнения, съвети, че знае, че е учен, образован." и т.н.т. - Добри Войников


  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=249&WorkID=8677&Level=2

 45. 46 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  освен българи, боснийци, сърби, албанци и турци жестоко ще оспорват принадлежността на ракията към националните им наследия. споровете за уискито между шотландци и ирландци или за водката между поляци и руснаци са все още далеч от решени.

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 46. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 48 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Няма такава дума Спасов. Или е неологизъм, използван само от лицето, или само в селото.

 48. 49 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 799 Весело

  и представители на пловдивското сдружение "Радостта на народа".


  ))))))) Това ми напомня за вестниците "Всекидневно ура" и "Полуседмично земетресение" от Кандидат за губернатор? Може и да бъркам, ама мисля, че това беше.
  Статията е добра и загатва за фундаменталните български народопсихологични корени - ракийката, салатката, Бербатката, малко политика, малко бой на жената , необоснована любов към Изтока и всичко Руско и подозрителност към Запада.

 49. 50 Профил на Johnace
  Johnace
  Рейтинг: 367 Неутрално

  @ liolio

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 50. 51 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Въобще не ми пука за акциза на ракията. Но ми пука даден продукт да се признае за традиционно български.

  На българите ни трябват българи, поздравявам кмета за позицията му.

  Отделете време навреме.
 51. 52 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 572 Неутрално

  България ще надживее изкуственото юдомасонско образование наречено ЕС.От ЕС нямаме никаква полза(до сега), от СИВ имахме 100-кратно повече икономически и бизнес ползи!България беше реално интегрирана в един обща пазар на 10-на държави(повечето от централна Европа+мастодонта С.С.С.Р.)Какво е положението сега?Влязохме в ЕС вече с напълно унищожена и неконкурентноспособна икономика.С кого може да се конкурираме?С никой.Единственият конкурентноспособен отрасъл е енергетиката, неслучайно всички апетити за овладяване(от страна на Русия) или унищожаване (от страна на субекти от ЕС и САЩ) са насочени към енергетиката.Кмета на с.Катунци е напълно прав, възстановим ли селото ще спасим България.Изгубим ли селото и собствеността на земята, България е обречена!Затова ако трябва китайци, японци, каквито и да е да привлечем, да заселим отново селата, да елиминираме циганската напаст която е основният фактор за унищожаване на селото и да спасяваме България.ЕС няма да изкара дори колкото СИВ, нас ни интересува България.Франция, Германия и Испания, Австрия, Швейцария също им е през к... за ЕС.Ако трябва да избират между една сглобената от останки като Франкенщайн организация или собствените си държави, те винаги ще изберат себе си!Хайде да не ставаме по-големи католици от Папата, и по-големи европейци от французи, германци, австрийци и швейцарци

  ZeroOne
 52. 53 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 418 Весело

  До СПАС СПАСОВ

  "Не за друго, а защото процедурата, предвидена от ЕК, е бавна и едва ли се влияе от турски хроники, според които още през ХІV век едрите, мустакати войници от многобройната кафарска армия, защитавала София, са имали навика редовно да пият ракия."

  ======

  Не само ракия, но и вино. Бранителите на София против турците били здрави мъже и големи веселяци, обичащи да пият вино и ракия.
  Това беше сведение или от Мехмед Нешри или от доклада на турския пълководец Лала Шахин.

  То и аз я обичам гроздовата. Затова все весели коментари пускам тук. Дори често предпочитам хубава домашна ракия пред уиски. Изобщо спиртна напитка не е ли от плод, а от зърно, не ми я хвали.

 53. 54 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#52] от "ZeroOne":

  А, ама верно ли мислиш така? СИВ?Ебаси мамата - не мога да повярвам, че има хора дето още вярват в това.
  Сега разбирам защо като бяхме в СИВ нямаше тоалетна хартия))))), а се бършехме с Работническо дело

 54. 55 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#3] от "barcelonski": Ти като си от Барселона , на корида ходиш ли ? Щото ние тук говедата ги колим по-просто , не с такива салтанати като при вас. А в Памплона ходил ли си да те гонят биците по улиците ?

 55. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#44] от "Georgi Yordanov": Не само при разтурянето на ТКЗС. И преди това имаха лозя за частно ползване , а в някои райони дворовете им даваха доста грозде. Май роднина береше половин тон от асмата си.

 56. 57 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#52] от "ZeroOne": ЕЙ , един умен човек да пропише ! Язък за СИВ и за Варшавския договор. ! Ако не бяха ги разтурили , нямаше сега да ни бъзикат разни мухльовци като уорлик. А нима Кадафи щеше да посегне на сестрите ? Работил съм малко -2 години , по СИВ в чужбина и отношенията наистина бяха братски.

 57. 58 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#57] от "ahasver":

  Да, да! Прав си Ahasver! Щяха да ни цалуват клонинги на Брежнев и Черненко - направо в устата! По братски! А не да се лигавят разни.... Толкова хубаво си беше! Миришеше обнадеждаващо на формалин и вечност!

 58. 59 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Българската гроздова ракия е елексира на живота...всички български столетници цял живот са пили по една малка...

  الرجل الكبير
 59. 60 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=n3cCopXDNs4&playnext=1&list=PLBAABC4FF46318B43

  ======================

  Да! Това е по темата, защото понякога само алкохолът ни утешава...

  Както показва днешната ни действителност това утешение ни е достатъчно...

  Пък 'де да знам - и на европейците може да послужи..

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 60. 61 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#18] от "dissident":

  ...........Един литър ракия се получава от 3-4кг грозде. Ако вариш ракия от грозде говори че не си наясно с нещата и силно си се заблудил. Ракията е вторичен продукт при производството на вино.............

  Това е още по-голяма глупост /ако приемем за момент, че поста към който се обръщаш е глупост/. Той пише точно това, а именно че в гроздовата има 20% истинска ракия. Точно толкова би излязло от 4 кг. грозде + 1,4 кг. захар за 1 литър ракия.
  Или ти произвеждаш така наречената пърцуца, но не и ракия.
  Лесно можеш да сметнеш алкохолният градус в 4 кг. грозде /да речем с 20 захарност/ колко е. От там и колко захар ти трябва за да стигнеш до 1 литър.

  ...........Боклука който се произвежда в България, наречен "гроздова ракия", никой в Европа не би пил................

  Не би, защото не малко хора в България мислят като тебе и ръгат захар като луди за да им излезе по-тънко ракията като цена.
  Ракия се прави от смляно с чепките напълно ферментирало грозде. Течността вътре прилича на вино, но не е защото смляното грозде с чепките /рядко някой има машина за отделянето им/ е престояло поне 3 седмици с джибрите. От това НЕЩО се произвежда истинската гроздова ДОМАШНА ракия.
  След това се преварява за да се пречисти все пак.

  А статията не си струва.
  Господинът въобще не е запознат с материала.

  Горното описание се отнася за домашното производство, а не за промишленото, където "влиза" една тръба, а излизат СТО - с мастика, с уиски, с кайсиева, с гроздова, с каквато се сетите ракия и въобще алкохоли. Всъщност на гърба на шишенцата си пише точно от какво е произведено "нещото".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 62 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#58] от "Спас Спасов":

  Статията ви разбира се не е до технологията на прозводството, но ако някой ден ви потрябва информация КАК става правилно мога да ви помогна, че има доста глупави коментари.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 63 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Всъщност защо точно гроздовата "джибровица", с "класическата" и технология - към джибрето останало от виното се туря захар и се вари "гроздова" трябва да е запазена българска марка? Поне да е винена ракия, по технологията на Руслан. Троянската сливова от грозде ли се прави? Какво да кажем за плодовите ракии - кайсиева, дюлева, прасковена? Къде остана "гюловата" ракия. Айде холан. Ако толкова държи на запазена марка, правителството трябваше да пробутва няколко марки квалитетна ракия - например мускатова (от отонел-мускат), плодови ракии и всичко с деклариран регион, като вината. А сега се подпомагат алкохолиците и разни крупни алкохолни бизнесмени.

 63. 64 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#54] от "SSS":
  Нещо не си схванал мисълтаПаралела между СИВ и ЕС е, че и двете организации са временни явления с живот 20-30 години.Другото което не си разбрал, че докато от СИВ имахме някакви икономически ползи, от ЕС нямаме никакви.Ако ударим чертата, колко внасяме и колко получаваме ще сме на минус.

  ZeroOne
 64. 65 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "...няма лошо в това да си браним гроздовата. Но е отчайващо, че на пияна глава я бъркаме с каузите си и дори сме готови да ги разменим за нея".

  Лошото е, че и на трезва глава бъркаме каузите. И ги разменяме не само за ракия.

 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 67 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#64] от "ZeroOne":

  Изобщо не е вярно. На плюс сме 9.5 милиарда евро. Това, че не можем да ги усвоим, щото сме свикнали да крадем, а не да инвестираме е друг въпрос.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 67. 68 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 668 Весело

  Браво Спасе ! Готино но и карикатурата също е много готина!

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 68. 69 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Ако от обща култура Спас бе прочел Бътран Ръсел "История на западната цивилизация" щеше поне малко от малко да е наясно какава е ролята на алкохола в живота ни и въобще за света такъв какъвто е.
  Не го е чел.
  Надявам се, че не е абсолютен трезвеник и цуква цат-пат винце, уиски или водчица.
  За прасетата и агнетата:
  В цяла Европа различните народи - евреи и араби, са си извоювали правото да си осигуряват нормални според техните си традиции месни продукти на трапезата, убитили заклани по начина както са го правили от хилядолетия. Напълно законно по всички европейски директиви и закони, и не се е родил още този зазщитник на животните който ще се опита да промени това.
  Благодарение на царските недорасляци - Кунева, Велчев, Василев и екипите им, основно късни тъпоумни комсомолци от езиковите гимназии с татенца от Първо Главно чукундури, се опитват да правят българите на маймуни и да не колят прасе на Коледа. Чисто формално никакъв проблем не е да се попълнят необходимите папири и освободят българина да си коли прасето и вари ракията, спазваайки най-строите хигиенни изисквания и нищо повече.

 69. 70 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Изваден от контекста на живота ни , това писание може и да има някакъв смисъл. Колко е плоско, дребнаво и лишено от всякаква стойност е, когато го поставим до реалното ни битие!!!!
  При соца ни казваха да се откажем от религията , сега набедени интелектуалци ни порицават за традициите.
  ПП Кметът на селото е доста първичен, но и доста по-смислен от автора

 70. 71 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 827 Весело

  Цапарагата е върха!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 71. 72 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Статията в Гъобелски дух показва колко далеч са т.н.интелектуалци от хората.Неивестно защо на автора толкова му пречи ракийката ,тази вечерна човешка утеха,гарнирана със салатка?Може би той е минал на уиски или по лошо -отказал се е от алкохола и е минал на чист философски онанизъм.Оставете хората да си живеят така както искат,а не както самозвани псевдоинтелектуалци повеляват.Защото бай Иван от Джулъоница не се отличава от бай Ханс от Бавария или Бай Джовани от Тоскана-единствено ги отличава питието им.Но нито в Тоскана ,нито в Бавария се извисява подобен исполински "мислител",който да обяви че всичките изброени са кръгли простаци .Така че ,господин :интелектуалецо:,не се мери с бай ти Иван и Ханс,а с тези ,които са истинските интелектуалци,от които все още си много далеч.

 72. 73 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Весело

  Сега вече и да не е имало дума "цапарага", вече има. Пак дадохме нещо на света, от което той нямал нужда.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 73. 74 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Всъщност защо не вземат да патентоват тая цапарага? И само в Катунци да може да се употребява, а за останалите да се прибира такса (лицензионна)?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 74. 75 Профил на VitaminX
  VitaminX
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Хей, Дневник

  In rakiam veritas !!!

  Ако приемем, че именителен падеж на думата е rakia, то в аблатив, падежа, който се изисква в това изречение, формата трябва да е rakiam.

  Примери
  In vino veritas.

  именителен падеж - vinum, аблатив - vino

  In memoriam.

  именителен падеж - memoria, аблатив - memoriam.

  Missão dada é missão cumprida!
 75. 76 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Съдебни дела валят срещу пловдивската община заради щети, причинени от дупки. Всеки месец ни отправят по няколко иска, призна шефката на правната дирекция Савина Петкова. Размерът на обезщетенията тръгвал от 300 и стигал до 2000 лева.

  "Винаги е имало дела, но сега като че ли са повече", призна главната юристка. Повечето били заведени от застрахователни компании. Голяма част от тях общината губела. "Прилагат протокол от КАТ, че автомобилът е повреден заради дупка, и съдът автоматично присъжда в полза на ищеца", обясни Петкова. Тя е категорична, че ще настоява пред кмета да отдели средства, с които да маркират дупките със светлоотразителна боя или с ленти. Тогава общинските юристи щели да пледират в съдебната зала, че хлътването в ямата е станало по вина на водача.

 76. 77 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  До коментар [#72] от "papadok":
  Само като си представи човек, че подобно писание може да излезе в английска, немска или италиианска медия правеща си каламбури с това какво си пийват хората, ти става хем смешно, хем тъжно за интелектуалната импотентност на нашенските списувачи по софийските газети.
  Без майтап, наистина ме е интерсено какви точно душевни терзания са накарали автора Спас да нащрака това творение?
  Какво точно е искал да каже?
  Защо го е направил по този начин?
  И други подоби неща. С интерес бих ги обсъдил на маса.
  Аз ще си цукам домашна ракийка, а той може и да бъде на чайче-билково, ама да е преди 1-ви Април, защото европейските директиви след тази дата обръщат специално внимание и на билките и глобите са жестоки.


 77. 78 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Свободата е ката салама... Свободата... Салама....
  (такова племе не го чака нищо добро)

 78. 79 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#76] от "reagan":

  Много добро попадение!!! Точно в духа на предлаганото писание!

  Г-н Спасов ето нещо над което може да се упражните http://www.novinar.net/?act=galleries&do=detail&rec=9924&pic=9932
  или това http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-03-27&article=362216
  пак за алкохола и българското село! На слука!

 79. 81 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer": Нали знаеш за секрета на българския кръчмар, споделил го преди смъттта със сина си: и от грозде сине, се прави вино! Така че, българино, заливай джибрите с вода и блъскай захар - кеф ти вино, кеф ти ракия! И сметките на ЕС няма да излязат никога!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK