Алтернативата: нови сметки или нова философия

Алтернативата: нови сметки или нова философия

© Иван КутузовПоредната вълна от социологически проучвания през последния месец открои едно позабравено, но напълно логично явление: засилва се желанието за качествена промяна. Всеки трети българин е готов да гласува за нова партия, различна от вече познатите. Тепърва ще трябва да се изследва социалният портрет на тази група и да се изяснят мотивите за стремежа да се търси нещо напълно ново.


Още по-интересно е да се разберат корените на убедеността на немалко хора, че у нас е възможно да се появи политически субект, необременен с пороците на повечето от досегашните. Или просто става дума за надежда –


нали надеждата умира последна?
С такива данни все още не разполагаме, и все пак се усеща, че настъпва все по-видимо размърдване в политическите среди. Мнозина, които въобще не се вместват в графата "нови" (а просто пакостите им са позабравени), привиждат възможност за "второ политическо дихание". Тук обаче не говорим за изкушението и умението да се използва късата политическа памет на голяма част от българите.


Тази "стратегия" е любим инструмент на БСП, очевидно ще бъде приложена и сега, но не само от социалистите. Остава да видим какъв ще е резултатът, според мен няма да е впечатляващ.
По-сериозни са въпросите: наистина ли има потребност и пространство за "нова алтернатива", има ли шанс да се появи и каква би могла да бъде тя. По първия и втория въпрос мисля, че отговорът е определено положителен и това не е плод на отчаян оптимизъм.


Понякога в отчаянието си интелигентни и почтени хора ослепяват и оглушават за появата на нови тенденции в обществото, а оттам и в политиката. Спонтанно възникналите граждански протести срещу високите цени на горивата не са проява на някакви нови "лудити", а израз на все по-ясно осъзнаваната съзнателно деформирана природа на българската икономика, в която наистина държавата играе "комбина" с определени монополисти и картели.


Причината за злото не е просто в алчността на едни или други компании и мениджъри, а в


политическия чадър над нарушаването на базисни правила на пазара


В българското общество се натрупват не само отчаяние, страх от бъдещето, свиване в пашкула на оцеляването поединично. Има и противоположни тенденции. Тези тенденции днес може да не са ясно оформени и да не са намерили персонифицирани говорители, но набират сила. Поради това рано или късно, но по-скоро в краткосрочен план, ще намерят излаз в политиката и борбата за властта.


Възможно ли е новият порив на българите към справедлив и уреден живот да бъде "яхнат" за пореден път? Напълно възможно е, но според мен броят на тези, които ще позволят да бъдат "яхнати" за пореден път, намалява и скоро няма да бъде достатъчен дори и за старта на манипулативни политически проекти. Сега сме свидетели на сметки къде има повече "празно пространство" (разбирай "електорат за лъгане"), та натам да се насочат усилията.


Някои части от политическия спектър се определят като пренаселени и преексплоатирани (като дясното), други - като относително пусти, но опропастени от досегашните си стопани (като лявото). Отново апетитите се насочват към центъра, защото у нас всичко, което е аморфно, неясно, недоизказано и недомислено, с лекота се представя за център.


Всички известни и неизвестни кандидати за "нова политическа слава", т.е. желаещи да се възползват от оформящата се масова нагласа да се търси нова посока и нов носител на бремето на властта, обаче си правят сметки без кръчмаря. Защото си представят


новото като прекрояване и преконфигуриране на старото


представено в достатъчно атрактивна нова опаковка.


Бъдещата алтернатива на досегашната политика (ако е наистина алтернатива) ще израсне на друга основа, ще използва аргументите на нова философия, а не на старите изпитани аритметични правила. В това отношение управлението на ГЕРБ е много полезно, защото дава основание за ценни поуки относно изчерпаността и непродуктивността на политическата парадигма на прехода.


Това ново, което мнозина искат (и все повече хора ще искат), не е предопределено да бъде ляво или дясно, но задължително ще се основава на нова философия на публичното управление. Философия, която отдава дължимото на респекта към закона, институциите и порядъка, но не разчита на страха и принудата като основна пружина, движеща човешкото поведение. Философия, която изхожда от адекватно разбиране на съвременния свят (валидно и за България, колкото и да ни се струва невероятно) като пространство, организирано и функциониращо на мрежов, а не на пирамидално-йерархичен принцип.


Философия, която отчита, че успехът на една правителствена програма и на конкретните политики зависи не главно от вложените финансови средства, а от способността да се завоюва доверието на заинтересуваните страни и да се привлекат за участие в разработването и прилагането на политиката.


С една дума, преди всичко група от хора с общ манталитет (а чак след това възприели конкретна организационна форма), широк кръгозор, образованост и интелект, които разбират, че не може да има здравна реформа без участието на пациентските организации, образователна реформа без участието на родителите, преподавателите и младите хора, реформа на социалната политика без пълноценно включване на представителите на бенефициентите. Пълноценно, а не за парлама!


Българското общество се нуждае отчаяно от повече управленска интелигентност


справедливост и солидарност, но капацитетът, който може да превърне тези мечти в реалност, не е предварително обозначен с етикетите на пространствените измерения ляво и дясно. Въпросът не е в това къде има "свободна площ" (в смисъл на по-малко навалица на мераклии за власт), а къде в конкретния момент ще протече "волтова дъга" и ще се натрупа критичният минимум за начало на налагане на тази нова философия.


Няма как да предвидим този момент, нито конкретните участници в него, и слава Богу, иначе кой знае какво би минало в главите на тези, които смятат, че са обречени да управляват завинаги.


Но това, че не можем да посочим имена, срокове или конкретни зони от политическото пространство, не значи, че хората не се променят и не се учат, включително от собствените си грешки. Фактът, че мнозинството от разочарованите от ГЕРБ не се връщат обратно към някоя от традиционните политически възможности, е достатъчно позитивен.


Някои общества, които днес приемаме за еталон за демократичност и гражданска култура, са търсили отговорите на тези и подобни въпроси в продължение на десетилетия и дори столетия. Нямаме основания да смятаме, че ние ще се справим и по-бързо, и по-качествено от тях. Важно е да продължаваме да вървим и да стъпваме здраво на земята.


*Авторът е доцент по публична администрация в СУ "Св. Климент Охридски"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dave
  Dave
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Българина не е способен на информиран избор.
  Медиите и подобието на обществена комуникация до такава степен са изкривили схващанията му че то йсе е превърнал в едно неадекватно на нормална среда същество.
  Такъв не може да направи гражданския избор на едни избори за парламент.
  Той ще си цока ракийцата и ще си мези салатката докато полегне обратно в лоното на майчината земя и така поколение след поколение.
  Надежда за демокрация, за пазарно стопанство, за отворено общество - тука оставете. Спасение има и то по три пътя - накъм терминал 1, терминал 2 или Калотина.

 2. 2 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Досегашните партии прекрасно разбират, че хората искат алтернатива за цялата им класа и не стоят със скръстени ръце. В края на мандата си тройната коалиция е направила промени в Закона за политическите партии, които правят регистрирането на нови такива практически невъзможно. Особено ако са партии организирани отдолу нагоре, а не псевдо организации като "Лидер" от работници на самият Ковачки. ГеРб определено следва същата линия - да не се допускат нови политически играчи. А по-качествени хора от тях със сигурност има. А има ли хора - ще има и идеи, и философия.

 3. 3 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  "Оптимизмът" на българите никога няма да се промени. СДС, преименуването БСП, Симо, Бойко. Хайде първите бяха в някакъв ранен етап на "демокрацията" и ни е простено. Сега чакаме следващия "месия", щото Боко е пътник. И нещата пак ше са си същите. Уви, не се щегувам, някоя фолк звИзда ше е. С кавър с леко променен текст за педизборната кампания:
  "Затъпяваме бавно, затъяваме бавно, неусетно почти..."

 4. 4 Профил на еморето
  еморето
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Харесва ми статията, защото е позитивна, показваща тенденции, търсеща някакъв изход. Постмодерното общество търси нови модели и промяната към "пространство, организирано и функциониращо на мрежов, а не на пирамидално-йерархичен принцип" е един от тях. Дано да успеем като нация да се променим и да отговорим на предизвикателствата на времето!

 5. 5 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Прав е автора но описаните от него фактори които ще доведат до реална промяна ,действат много бавно при липсата на гражданско общество .Та докато узреят нещата не се знае ще съществува ли
  още БГ.Според мен без екстремно събитие нещата ,ще се влачат
  дълго и нас като продължителност на живота не биха ни интересували.

 6. 6 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#2] от "gullwing":Мисля, че по скоро е обратното - ако има идеи, ще се появят и нужните хора, които да ги осъществят.Всичко това, обаче може да си остане на ниво говорилня, ако не се формира стабилно гражданско общество.Проблемът е, че като народ и народопсихология сме си завършени индивидуалисти със силно развито, на моменти, стадно чувство.Рядко подхождаме към даден проблем принципно, за съжаление, или се намира т интриганти, които да яхнат вълната на недоволството.

  Sic transit..
 7. 7 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Гледай ти, Александър Маринов май е позабравил за тихата си усмивка от времената на първото превъртане на кебапчето.
  Днес говори за всеобщо разочарование.
  Ами така е, консуматорите на"вината и мезетата", другарю Маринов, не намериха "алтернативно" правосъдие. Май.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 8. 8 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Всеки трети българин е готов да гласува за нова партия, различна от вече познатите."

  Т.е. с други думи казано, всеки трети българин жадува да бъде излъган за пореден път в търсенето на новия месия.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 9. 9 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Темата е много интересна, явно се е превърнала в екзестенциална за някогашния виденов активист. Идва време да се замислим за нескончаемия театър от "леви" и "десни" артисти, които в сговор работят за собствените си интереси и каузите на олигарсите. Слава Богу, че втръсна за да потърсим нови пиеси от нови действащи лица.

 10. 10 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 274 Весело

  Не подценявайте българския избирател,ката казвате ,че бърка,като чака следващия МЕСИЯ!Българинът никога не бърка повече от 16 пъти!Той е умен и се учи от грешките си!
  Венсеремос!/или нещо подобно/

 11. 11 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 274 Весело

  Апък за автора на статията-какъв бил,или е:-няма никакво значение!Ако някой е спал с жена ви,има лизначение кой ще ви го каже!?Статията е много добра,според мен.

 12. 12 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Имам чувството, че статията се гради на теоретични формули за това как трябва да се появи онази партия, която е нужна на нормалните българи. Май на автора му се иска да се появят нормален електорат с нормални партии.

  Въобще няма шанс за подобно нещо в близко бъдеще. Партии няма как да израстнат върху едните добри намерения /политически идеализъм/. Партии се правят от състоятелни хора, богати много над средното, които се обединяват от общи ИКОНОМИЧЕСКИ интереси. За съжаление от 65 години насам икономическата мощ е съсредоточена на едно-единствено място /само в едни и същи червени ръце/. Какви други партии, какви 5 лева?... Каква "дясна" партия, различна от комунистите може да има, след като няма икономически елит, различен от този на БСП /БКП/? Единственият ни шанс е червените говеда да забогатеят достатъчно, че да правят нормална капиталистическа икономика.

 13. 13 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Каква политическа система какви пет лева.
  Левите прават коалиция с царя, десните от ГЕРБ прават леви пируети, а в центъра н.в. ЦарО си гледа горите.
  Няма стратегии, само повтаряне на мантрата "ЕС и НАТО", това замества мисленето.
  Парламента пълен с честни бизнесмени или приятели на честни бизнесмени.
  Иска ми се от Брюксел да ни пратат едно правителство и да спре тоя цирк.

 14. 14 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Моите почитания!!!
  Чест прави на автора, че не се е доизказал! Предал е фОрмата, но не и форматА на обекта на изследванията си - добро дистанциране и запазване на заряда, който предстои да се увеличава и да добива конкретни измерения и същност...
  Успех за Почтена и Справедлива България!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 15. 15 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Маринов, не изчетох статията.Първият абзац е достатъчен.Добре пишеш, ама да ти кажа нищо не казваш. Всички комуняги така правят. Мъцат наляво и надясно, явяват се тук и там по радио и телевизия, хилят се ехидно/вж.Овчаров/ и накарая нищо.Всъщност - всичко.Взимат всичко.Така сте се накиснали в тая държава, че няма откисване от вас!
  Някак си си ми симпатичен.Симпатичен, симпатичен, ама комунееш)))))

 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  Радвам се, че вече се говори открито, че днешното синьо е всъщност вчерашното червено . А сега е на мода зеленият цвят. Очаквам следващата парцалеса, която ще ни боднат и тя да е в модерното еко - зелено .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Прав е Ром-ът с № 10. На 17-ия път ще познаем - тогава познават и американците.

 18. 18 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#12] от "inn":

  Измерителят на богатството им е: мутробарок, еС-класи, яхти, самолети, от време на време някое бентли, мазерати или бугати, и много курви, и арогатни копеленца...
  Няма как да стане, който е получил крадени пари в червено куфарче с червен чадър, прави бизнес, развива се, привлича акционери, пере пари, краде от акционери и се изнася в Източна Европа при по-богатите, щото в Западна му викат парвеню комунист и не го броят за нищо, независимо какво кара и как се афишира,а в БГ алчността му и тази на по-гладните му другарите го конфронтира с тях и афектира на макс, а на него му се живее - дълго и пребогато, а и повечко отрочета има, не е сам, не иска да го боли...
  Единственото решение за БГ е нацията да заложи на личността и на праведността й, на моралните ценности и жертвоготовността на единичния субект и семейството му да надгражда България...
  За целта 120 депутати в НС, изцяло мажоритарна избирателна система и силно гражданско общество, което да строго да следи стъпките на избранниците си и на техните семейства - дали защитават народния интерес, на който служат... и 5 000лв заплата, нека да нямат оправдания!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 19. 19 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Скъпи Ари (16),
  изобщо не се надявай зелените парцалеси да се появят на сцената докато на А. Петров се отделя повече медийно внимание отколкото на броя бъдещи престъпници насила направени такива заради гетоизацията на всичко което не е София или акционерните й домейни към Бургас и Варна.
  А за статията - много странно, и аз си мислех подобни неща докато гледах Славян в студиото на Светла Петрова.
  И, не, не карам кола, и не съм участвал в протеста им. А май трябваше.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1347 Любопитно

  "Бъдещата алтернатива на досегашната политика (ако е наистина алтернатива) ще израсне на друга основа, ще използва аргументите на нова философия, а не на старите изпитани аритметични правила. "
  .......................
  Това е чудесно, но те новите проекти са вече в утробата и чакат да дойде моментът за израждане.
  Напр. "Пиратската партия" - по образец на шведската.
  Създадена е от бивши и настоящи офицери от ДАНС.
  Новата алтернатива, за да е истинска, може да бъде създадена
  само:
  - спонтанно
  - на улицата
  - стихийно.
  Останалото е социален инжирениг, контролиран от доцентите завършли "курсове по манипулация и дезинформация" в АОНСУ.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1347 Любопитно

  До коментар [#20] от "СДС":

  Ето , за тази партия говоря:
  http://pirateparty.efb.bg/
  Трите основни неща, които изповядва Пиратската партия са нуждата от защита на гражданските права, волята да освободим нашата култура и прозрението, че патентите и частните монополи вредят на обществото.
  ......................
  създадена е от служител на данс. проектче за в бъдеще, но ще бъде изкарано на следващите парламентарни избори
  и ще има потенциал да лапне доста цибер фрийкс, алтернативно мислещи и др.
  само дето бг проекта, няма нищо общо със съименника си от Швеция и Германия, например.
  http://www2.piratpartiet.se/international/english

  nemo malus felix, minime corruptor.
 22. 22 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#19] от "йотата":

  ООООООО ще , ще го ''появят'' И зеления проект . Те червения цвят го пребоядисахо доооста умело в синьо (сдс) . После в жълто(царчока) . После в герберско ...... така , че очаквай новото превъплащение на червените да е в зелено . Просто само това за сега не са ни бодвали . И си мисля, че сега нарочно опорочиха (не, че не са опорочени де) мутрите ал.петроф и боко , за да може народа да избере читавия зелен и неопорочен зелен цвят . Въпрос на време е да вдигнат на гребена на вълната, някой техен уж читав зелен човек . Нали знаеш, че бойко си е един медиен продукт ??? Еми какъв е проблемът да създадът нов медиен зелен продукт , и нацията да се юрне и след него .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 23. 23 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 640 Неутрално


  До коментар [#6] от "antropos", както и всеки който се интересува от българската народопсихология:

  Винаги и много препоръчвам в този контекст две статии:
  - Съвременният български патриотизъм
  http://blog-modernity.blogspot.com/2010/04/blog-post_14.html
  - Силата на българският негативизъм
  http://blog-modernity.blogspot.com/2011_01_01_archive.html

 24. 24 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Политическата партия е средство за постигане на некаква цел. И то - не каква да е, а най-тлъстата: Властта.

  Четох с увлечение статията, докато не се сблъсках с термина "Респект пред закона". И тук зациклих. Помъчих се да си спомня към кои от законите требва да имам респект аз, примерно? И не можах да се сетя за такъв закон.

  Нещо повече, мисля, че всичките ни беди произхождат от престъпно създадените закони. Мисля, че в огромното си число законите са създадени умишлено такива, че да създават условия за престъпност, да толерират престъпността и да създават реалните ѝ форми.

  Рибата, както казват, мирише откъм Народното Събрание. А пък Народното Събрание мирише откъм Конституцията ("Музика, господа!" - Гиньо Ганев). А самата конституция мирише от калпавия материал в първото фалшифицирано ВНС!

  Така че, не бойте се, спасение нема...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 25. 25 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Не знам за партии, но България има нужда от активно гражданско общество. Проблема не е само в партиите, мисля че трябва да се започне от "чипа" на хората.
  Когато властта усети недоволството на хората, тя ще не ще реагира. Така стана и с горивата, независимо дали има ефект или не, но протестите най-малкото накараха да се заговори за положението на пазара на горивата.
  Така че работата е 50-50%.
  За жалост все още доста част от хората, считат че държавата е длъжна да се грижи за всичко (остатък от комунизма). А по принцип тя трябва само да осигури условия и контрол.
  За жалост и самата власт се занимава с всякакви глупости, но не и стова което и е главната работа, а в парламента се прокарват популиски закони, обслужващи монополи и едри "стратегически" инвеститори (кожодери)

  За едни благата, за други ла*ната
 26. 26 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dave":
  Много тъпо е написаното от теб Даве. Издава чувство за малоценност и сериозни комплекси.

  Хесапов - герой на нашето време
 27. 27 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Статията е безспорно, НАМАХАНА!
  Прозрачни са и Песимизма и Образованието и Философията на Александър Маринов. Добро алиби и основна храна за пустеещите ни духовни душици. ТОВА КОЕТО НАБЛЮДАМАМЕ СЕГА Е, БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ, НЕ НА РЕКОЛТАТА А НА БУРЕНИТЕ И ПЛЕВИЛИТЕ. Как да ги интегрираме, как да ги заобиколим така, че хем вълкът да е сит и хем агнето да си е цяло.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 28. 28 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1793 Любопитно

  "Брауновото движение" тези 20 години обогати все пак един стадион хора, но пък милиони се стремят да влезнат в групата, защо ли авторът на статията си мисли, че ще се яви някой по-различен от него самия???

 29. 29 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  До коментар [#25] от "ivaylo_kolev":
  Съгласен съм с Ивайло. Когато се реагира остро на безобразията на всастимащите, те въпреки нежеланието си трябва да направят НЕЩО. Основното, от което имаме нужда е по-голяма критична маса от будни граждани, които да притискат институциите да вършат НЯКАКВА работа. Защото в повечето случаи просто нищо смислено не се върши. Както може в Германия общественото мнение да води до "доброволна" оставка при преписване, нека това да започне да се случва и у нас. Но е необходимо силно и остро обществено мнение.
  Иначе политиците ще продължават да ни цакат без край.

 30. 30 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#24] от ".dru":
  .........и може би едно малко допълнение. Съветски монополи в Енергетиката и Горивата. И тотално е Зашита МОНОПОЛНА РЕПУБЛИКА БълХария за Съветска Путинска РУСЬ.

  Та така Друаари и Друаарки !!! ( да поцитатничим в духа на правешкия ПЪН Живков и неговите ДОСТОЙНИ сътрапи Златевци Овчаровци и т.н. и т.н. . Ако тогава Животното Живков искаше в свински тръст да ни направи Република от СССР но не успя. То сега УСПЯХА!!!)

 31. 31 Профил на pandazavur
  pandazavur
  Рейтинг: 427 Неутрално

  За жалост статията не казва нищо ново. Не е ли точно това уж позабравено явление, което вкара България в прегръдката на НДСВ, а по-късно и на ГЕРБ. Сякаш това явление се повтаря на всеки 4 години. Българинът просто чака следващия месия, който ще му сложи чифт розови очила и е готов да се хвърли в поредната авантюра. Тук няма как да не се съглася с коментара на Dave, че голяма част от българите не са способни на информиран избор, а тези които са, представляват едно малцинство, което само трудно може да промени нещо. Точно поради тази причина тези хора все по-рядко ще си правят труда да се отидат до урните.

 32. 32 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#26] от "Хесапов":

  Аз пък не мисля така, много е прав. И ти си прав също, но в различен аспект.
  Той, предполагам има предвид че във живота му няма да се случи нищо позитивно със тази страна, а ти че ще се случи, но не казваш в чий живот - в тоя на внуците ти ли, на правнуците ти ли...
  Точно това е и мисленето на 1.7 млн българи зад граница.
  Те собствената си България са я оправили. Тия като теб некомплексираните и много ценните тука им виждаме оправията.
  Един избор имат да направят на 4 години веднъж и дори и това ги затруднява.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 33. 33 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Всеки трети българин е готов да гласува за нова партия, различна от вече познатите. Тепърва ще трябва да се изследва социалният портрет на тази група и да се изяснят мотивите за стремежа да се търси нещо напълно ново."

  Най-вече глупост. Ако тези близо 33% бяха се родили в последните десетина години, да ги погледнеш с разбиране. Ама демографската картинка показва, че тази съвкупност от идиоти се спъва в старият камък по нов начин от 2001 година.
  Тази съвкупност от малоумници е готова да гласува за всеки "нов" месия с надеждата да види старите такива у затвора, у лагера и до стената. Съвкупността смята, че "новото" е гаранция за ново качество, почтенност и креативност, а "новото" се оказва все по-тъпо, алчно и нагло. Та даже и с характеристиките на малоумните новатори.
  Таман 33%? Па това си е нова мутра или цар в опаковката на Болен и Яне....
  Бафя и у гледката малоумна...

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK