Редакционен: Орязани кабели, опънати нерви

Част от София отново е офлайн. Централните й райони останаха без връзка с мрежата заради новата кампания по изпълнение на приет през 2007 г. текст, включен в два закона - за устройство на територията и за електроните съобщения. Той постановява, че в населени места с над 10 хил. жители не може да има въздушни мрежи (т.е. кабели по фасадите на сградите или опънати между тях).


Аргументите за ограничението са свързани със сигурността и естетиката на градската среда.
Та в изпълнение на закона Дирекция "Национален строителен контрол" чрез наета за целта фирма започна да реже масово висящите кабели. В резултат - абонатите в идеалния център масово остават без кабелна телевизия и интернет, някои и без стационарни телефони.


Потъването в юридическите и техническите детайли на проблема, който вероятно имат и много други градове, с нищо няма да помогне, ако дилемата им ще продължи да е или сигурност и естетика, или телевизия и интернет. Според кабелни оператори и доставчици друг начин поне засега да достигнат на потребителите в старата част на града няма и на практика техническите изисквания на наредба №17 са неприложими - заради архитектурните особености на строените преди 40-50 и повече години сгради.
Дали е така отново ще се изяснява, но лишаването като резултат на домове и офиси точно от този вид услуги трудно може да се оправдае с формално изпълнение на закона. Още повече че той е позволил легализиране на заварено положение до 2005 г., което пък обезсмисля аргументите за сигурността и естетиката на въведеното ограничение след този срок.


Накратко, нужно е решение, което да "отлепи" ситуацията от кръга, в който една фирма минава и реже едни кабели, които после се появяват отново. А в промеждутъка се опъват нерви.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  И какво е според вас решението, ако не е "формалното изпълнение на закона"? Очевидно е, че за кабелните оператори е по-изгодно да си търсят оправдания и да не правят нищо. Да им дадат още 50 години докато се срутят старите сгради?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 780 Весело

  Решението го имам точно пред дома си! Всички кабелни оператори и интернет доставчици си прекараха кабелите в собствена подземна мрежа. Не знам какъв е обхватът и, но факт е че пред мен единствения хвърчащ кабел е общински на камерите наблюдаващи дворовете на детската градина и училището...

 3. 3 Профил на victorm
  victorm
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз имам чувството, че кабелите, които подават интернет на Икономедия са също висящи и за това в Дневник изобилстват съобщения тип "анти-режене на кабели". Така ли е?

 4. 4 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 728 Весело

  С две думи - угодия нема!

 5. 5 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 780 Весело

  До коментар [#3] от "victorm":

  По-скоро политиката на "Дневник" е - ако ви се "плюе", заповядайте. Тук плюем по-всичко и всеки като един известен български шоумен, чието име вече е станало нарицателно!

 6. 6 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Доколкото схващам от текста, в идеалният център на столицата няма (!) подземна канализация. След като и "стационарни телефони" са орязани. Единствените, които се свързват по кабел са на БТК. Тя от своя страна държи цялата система от подземни канали. Или не ги ползват, или ги няма. Ако ги няма - каква е нормативната уредба за създаването им и какви са процедурните ЯМИ за реалното действие? По всичко изглежда, че контрата ОТНОВО ще е в Общината и централната изпълнителна власт. Може дори в Парламента да опре проблемът.

  Тогава какво правим? Потребителите съдят доставчиците, те от своя страна - Общината, а тя кого да съди? Държавата??? Парламента? (защото е безумие да забраниш "въздушни" кабели, ако в същото време няма законова възможност за изграждане на подземни)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 7. 7 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Както е казал Вуте: Светот го мъчат американците а България я мъчат софиянците.

  Yet another blue planet.
 8. 8 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 511 Неутрално

  "Дневник" имам въпрос - чии интереси в момента защитавате или значката ще излезе прав, че пишете ей така - лаф да става.Какво направиха операторите досега, имам предвид от влизането на закона в сила.Та те имаха възможност дори да си издействат разрешение за собствена подземна мрежа!Апропо в моя град на 70-80% кабелите на операторите слязоха под земята.Едва ли таксите са по-ниски от софийските, все пак по презумпция подземната мрежа е на бившата БТК.Съжалявам, но щом едни могат, значи и другите трябва да го направят.Лесно е да печелиш и да мрънкаш.И къде бяха недоволните, когато се приемаше законът.Добър или лош, той трябва да се спазва.Още повече, че имаше достатъчен гратисен период.

  Sic transit..
 9. 9 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Според мен абсолютно никой няма право да се оплаква от рязането на кабелите! След като някой търпи загуби от виновно неизпълнение на договорни условия, то тогава е редно да си търси правата по съдебен ред!
  Три години гратисен период си е определено доста дълго време.
  Освен това съм почти сигурен, че каналната мрежа отдавна не е само на БТК/Виваком! Мога да се обзаложа, че поне няколко фирми имат дark fibre в района!
  Харесвам ви като вестник, но обективността се изразява в това да представяте фактите дори и когато вие самите сте засегнати от тях!

 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#8] от "antropos":

  Ами лошото е, че в цялата работа най-пострадали всъщност са потребителите, които нямат никаква вина.
  Нито пък някой ги е питал, дали са доволни или не.
  В крайна сметка, редно беше законотворците, преди да въвеждат закон който ще ощети гражданите, най-напред да помислят кой, кога и как да осигури алтернативата, а също да се погрижат да го принудят да я осигури в случай че не ще.
  И няма никакво значение, каква връзка ползва редакцията, важното е че това е ярък пример, доколко на властта и пука за нейните данъкоплатци, за които се сеща само в дните преди гласоподаването и в случай че са пропуснали някой десятък.
  Ама всичко се пише.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:24 на 29/03/2011 от неговия автор.

 12. 12 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Проблемът на много места в центъра на София е, че трасетата на кабелната мрежа за телефоните са под земята, под тротоара, но после излизат навън и отиват на кутии отвън на сградите. Оттам тръгват външни кабели и влизат в жилищата. Така е правено още на времето, а и после, в продължение на десетилетия. Все пак тези неща са мислени и правени тогава когато единствените кабели са били тези за ток, а телефонът е бил лукс. В старите кооперации обикновено няма вътрешна система с тръби за комуникации. Така че дори и кабелите за интернет да минат под земята, по трасето на телефонните, в един момент просто трябва да излязат навън и да тръгнат по стените. Има вариант да влязат подземно директно в някое мазе и после оттам, нагоре, по стените на входа, външно, по стълбите (няма тръби за тях) и в апартаментите. Но това просто не е работа за два часа и се налага съгласуване със съседи, прокарване на кабели из целия вход и така навсякъде. Мисля, че доставчиците нямат толкова специализиран персонал, който да отдели поне по един работен ден на вход. А и в самите жилища се отваря работа - кабелът вече трябва да мине от съвсем друго място.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 13. 13 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#5] от "nqma zna4ka koi":

  Предполагам и вие сте един от плюещите, защото сте редовно тук

 14. 14 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#10] от "rapidfire":

  Потребителите имат вина, тя е в това, че още след приемането на закона, е трябвало да се заинтересуват от мерките, които смята да предприеме текущия им доставчик и съответно, при липса на адекватен отговор, да потърсят алтернатива. Не е като да няма такава, та дори има и безжични, сателитни и т. н.
  Що се отнася до старите сгради, които нямали вертикални шахти и кабелите се налагало да минават по стените, първо, че наредбата касае висящите кабели между сградите, и второ, има съвременни културни решения - например пвц канали с подходяща разцветка и вместимост, в които да си полагат кабелите всички доставящи нещо в съответното жилище.
  Закон има, трябва да се спазва! Не може да се пледира, че ако някои са потърпевши от прилагането на закона, той може да бъде "условно спазван". Ако потърпевшите са достатъчно и имат сериозни аргументи, да търсят начин - за това си имат "народни представители" - да внесат искане за промяна в съответния закон.
  Впрочем, ако само видите как пожарна се опитва да влезе в пресечка на бул. Прага (срещу баня Мадара) и стълбата и се оплита във висящите жици като пиле в кълчища - ни напред, ни назад, тогава може би ще се замислите, че не само естетиката е проблем. Да не говорим, че къщите върху които са наковани преминаващите кабели и които много често нямат никакви отношения със съответните доставчици, изобщо не са давали съгласие фасадите им да бъдат употребявани по този начин!

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 15. 15 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#13] от "pantarea":

  Тук съм да, но не винаги съм настроен славитрифоновски или иначе казано България не е най-лошата за живеене страна, българите не са по-малко хора от останалите на земята и т.н.

 16. 16 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dehumanizer":

  за 3 години щяха да го направят ако искаха

  в много сгради има изградени условия вътре , проблем е само влизането в сградата

 17. 17 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 488 Гневно

  Чрез регламент в ЗУТ, трябва да узакони положението - докато се появи АЛТЕРНАТИВНА ТЕХНИЧЕСКА ВЪЗМОЖНОСТ за ВСЯКА ЖИЧКА! А услужливата забрана в ЗЕС да се махне! Тя е вкарана за да създаде ПРИВИЛЕГИРОВАН! Баси гадните корумпирани политици са я сложили! Да ги интервюират сега, за да ги видим, колко им е бил акъла тогава!

 18. 18 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Няма абсолютно никакъв проблем доставчиците да си вкопават кабелите където шахти няма, прави си се проект, иска се разрешение, и се копае.

  Изобщо няма аргументи за неспазване на тези закони и разпоредби.

  Както винаги ганьо щото всичко му е наопаки, като се пипне нещо почва да реве.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 19. 19 Профил на victorm
  victorm
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#10] от "rapidfire":

  Потребителите не остават ощетени, това си е част от пазарният механизъм. Истината е, че познавам повече от една компания в идеалния център, които са с напълно изградена подземна мрежа. Просто сменяш доставчика на някой, който го е еня, и който се опитва да изгради мрежа спрямо закона. А не се дразниш, че доставчика ти нарушава закона, а държавата го санкционира.

  Това е все едно да се дразниш, че катаджията спира за превишена скорост този, който те е засекал на пътя преди малко.


 20. 20 Профил на id
  id
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Тази акция не е мотивирана от необходимост да се спази някакъв (измислен) закон, истинският мотив трябва да се търси при тези, които имат удобна възможност използвайки закона да преразпределят пазара на свързаност на дребно в своя полза. Това е поръчкова акция на заинтересовани страни. В много от мухлясалите съборетини, които преобладават в центъра, няма прекарана медна жичка за домофон а някъде и звънец и няма възможност да се прекарат вградени кабели.
  Не е рентабило и няма да се случи.
  Опциите са две:
  - Малоумната община си трае и опикания център по естествен начин отново обрасва с кабели
  - "Операторите" на кабелните мрежи биват принудени да изкопаят собствени трасета, само до сградите, понеже да наемат от БТК е неизгодно, и започва масово и некоординирано копаене на канали, като първия копае и зарива, след него самостоятелно втория, третия и Н-тия. В процеса злощастно биват счупени и последните три останали здрави тротоарни плочки и две години не можем да си паркираме нормално по тротоарите. Архитектурната естетика иска жертви, няма как.

  Това са вълнуващи перспективи и нямам търпение да ги посрещна!
  Time to choose Mr. Freeman, it's time to choose.

 21. 21 Профил на sisitkova
  sisitkova
  Рейтинг: 483 Неутрално

  махането на кабелите не беше само между кооперациите, но и от фасадите на сградите

  sisitkova
 22. 22 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#6] от "Музар":

  Под "стационарни" телефони се разбират всички "НЕмобилни". В това число влизат и т.нар. IP телефони, които се свързват с доставчика през Интернет.

  През 2006 се каза, че ще се режат кабелите през 2007. До 2009 всеки, който имаше желание, вкара кабелите си под земята. Не виждам никакво право да се сърдят тези, които не са го направили.

  Сега потребителите ще се преместят към доставчиците, които са си свършили работата навреме, в центъра поне има голям избор!

 23. 23 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво Дневник! Подредихте се и вие срещу "формалното изпълнение на закона" заедно с: мутрите в насрещното движение, виладжиите в язовирите, социално слабите съдии на морския бряг, консултантите хидро-експерти за един милион, фирмите собственост на бавноразвиващи се клошари, разнообразните трафиканти, нагли, коце-маци, вальо-топли, галеви, мургини-маргини, румен-петковци, алексей-петровци, дамбовци, и т.н. и т.н. Компанията ви е голяма, но подбрана!

 24. 24 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Цяла България живее с *трепетите* на центъра на София?!?Ами една 4-ри етажна кооперация се *окабелява* от двама човека за два часа!ВЕРВАЙТЕ ми!Всичко останало е мързел,ориенталщина и прочие.

 25. 25 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 498 Неутрално

  И какво против може да имаме срещу "формалното изпълнение на закона"?!?
  Естествено, въпросът е, кой какво влага в думата "формално"?
  Приет е закон, предвиден е начин той да се изпълни!
  Аман от тежки разсъждения и тълкователни напъни в защита на нечии интереси!
  Грозно е, не гарантира качество на услугата, в няко случаи е дори опасно - режат се, поставят се по предвидения от закона начин и алъш-вериша продължава. Какво толкова?
  Историята не познава нормален бизнес без разходи и без уважение към законите и интересите на клиента.

 26. 26 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Между другото, след вчерашната акция, днес кабелите през улицата се завръщат Преди малко един техник на перваза до офиса обясняваше на някой, че "тя ще си тръгне до следобед сама телевизията, сега оправяме кабелите".
  До момента са "възстановени" 6 кабела около прозореца ни, ще видим до вечерта колко ще станат

 27. 27 Профил на acexe
  acexe
  Рейтинг: 432 Неутрално

  @ДНЕВНИК,

  Изключително пристрастна и неприемлива за мен публикация. Първо този закон е продиктуван от едно от условията за присъединяване към ЕС през 2007 за подобряване на градския изглед, чрез премахване на въздушните мрежи. Така че, не сме си го измислили ние, а така е наложено.

  Второ къде бяха цели 4 години кабеларките и интернет доставчиците?! Въпреки че бяха в нарушение със закона имаха 4 години да си оправят положението и сега да не се случва този казус.

  Трето, вие явно скоро не сте се разхождали в центъра да видите всички тия тонове топки кабели колко грозно седят и как заприличваме на циганско гето. Като са искали да минат по-тънко и да не се занимават операторите сега да му мислят, а клиентите да не пищят. Жалко че Столична община не е обмислила инструмент, с който да не позволи повторното закачване на кабели. Според мен това трябва да се санкционира солено! 8-10% от оборота, защото е отявлена наглост!

 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Докато естетите се упражняват в словоблудство, никой от тях не се замисли ти празни честоти на телевизорите им не може ли да бъдат запълнени от ефирни програми.
  И без това мнозинството са толкова неграмотни че освен български нищо друго не знаят и гледат респективно само субтитрирани програми. Максимум дискавъри и фиешан тиви.
  Тия спокойно може да се ретранслират и да не се налага кабел за телевизията поне, които са едно 30% от висящите по фасадите

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK