Редакционен: Грешки под индиго

Строежът на лифта в местността Картала в Рила, осъществен без задължителната по закон екооценка, няма да бъде проверен от съда. Инвеститорът - фирма на благоевградския бизнесмен Илия Ризов, се спаси от дълги съдебни дела, за което трябва да благодари на окръжната прокуратура.


Обвинителите в Благоевград миналото лято на пръв поглед демонстрираха активност, оспорвайки в съда отказа на дирекцията за строителен контрол да обяви за нищожни строителните разрешения на общината за кабинковия лифт.


Оказа се обаче, че институцията, на която е възложен общ надзор за законност над актовете на администрацията и защита на държавния интерес, се е затруднила да преброи дните в 14-дневния законен срок за обжалване на отказа на РДНСК - Благоевград, и внесла жалбата си с един фатален ден по-късно.
Обяснението за забавянето, което спаси от дело благоевградския инвеститор, строил без екооценка, е деловодна грешка. И никой не трябвало да вини прокуратурата, защото тя единствена се заела да решава проблема.


Подобни обяснения обаче едва ли някой ще приеме насериозно. И не само защото съпругата на инвеститора Ризов е прокурор в същата, изтървала срока за обжалване институция, но и заради натрупалите се в последните години по многобройните скандали и знакови дела грешки на защитниците на държавния интерес, които по дефиниция облагодетелстват частния интерес.  


Узаконеният по този подигравателен спрямо закона начин лифт в Картала е същият, на който преди три години тогавашният премиер Станишев вися половин час във въздуха заради авария. В общественото пространство пък от още повече години висят въпросите за безнаказаността на незаконното строителство - също аварирали в отработените схеми срещу закона.


Тях всъщност поднасяме и на експертите на Еврокомисията в разиграваната всяка година една и съща сценка по напредъка на България - и преди, и след приемането й в Евросъюза.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  Не само авторът е наясно, че "...от още повече години висят въпросите за безнаказаността...".
  Какво да се прави след като ДЪРЖАВАТА защитава с измислени доводи "оцапаните" си служители.
  Почти като наакани деца(с извинение)!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Колко пари струва да се направи една деловодителска грешка ?

 3. 3 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 590 Любопитно

  Просто трябва да се съди бизнесмена задочно в чужбина за конфликт на интереси, че нашата прокуратура няма да повдигне обвинение на държавните чиновници явно...

  Драконови закони ще оправят държавата!
 4. 4 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 479 Неутрално

  а министър плевнелиев обяснява, че ще се бори с незаконното строителство. то се вижда как де.....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:18 на 31/03/2011 от неговия автор.

 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:29 на 01/04/2011 от неговия автор.

 7. 7 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Хаха,
  Няма ли да има разследване за конфликт на интереси на жената на Ризов? Наказание за неспазения срок и "грешката" спрямо финансовия интерес в случая(примерно 50% от стойността на обекта), уволнение на "проспалия" служител? В България отдавна прокуратурата и следствието(сега вече дознание) срещу малки суми или за близки хора съсипват досъдебната фаза, внасят лоши искове, "забравят" да попълнят някой протокол правилно и опорочават нарочно делата. Кога ще има поне един наказан? В случая с този лифт всичко е очевадно.

 8. 8 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Често,вечер, когато искам да почувствам, а всички са по леглата си, танцувам зад прозореца в моята стая.По точно се разхождам с танцувални движения.Поглеждам, от време на време ,към прозореца дали случайно не ме забелязват преминаващи ,а погледа
  възприема гледката през щорите, хоризинтално и на етажи.Лично за мен тея щори са отвратителни,защото се наричат практични, а се вдигат и спускат някак разкрачено и не на мястото си,това ме вбесява, жадуваме красота и хармония.
  А танцувам за да отбележа,момента по различно,
  и да (се) почувствам ролята на главен герой от импровизирания филм наречен ,личен живот в пространство,което мога да си позволя.

 9. 9 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#7] от "атанас":

  "В България отдавна прокуратурата и следствието(сега вече дознание) срещу малки суми или за близки хора съсипват досъдебната фаза, внасят лоши искове, "забравят" да попълнят някой протокол правилно и опорочават нарочно делата. Кога ще има поне един наказан? В случая с този лифт всичко е очевадно. "
  И тук идва най-големия абсурд. Тези които трябва да накажат прокурора - Висшия Съдебен Съвет не само, че няма да си мръднат пръста, ами може да излезат със становище, че това е най-добрия и честен прокурор.
  В света се счита, че когато работата на един човек се проверява, той внимава много защото е трудно да кривне. За повече от един вече е невъзможно. А тук забелязваме, че три власто действат изключително синхронно за да... нарушат грубо закона!!!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 10. 10 Профил на zeromancer
  zeromancer
  Рейтинг: 1129 Разстроено

  До коментар [#2] от "ahasver":

  не много ..

  въпроса е колко ни стува на нас

 11. 11 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Акцентът трябва да е върху факта, а не върху детайлите.
  Добре ли е да има лифтове? Според мен - да. Спомагат щото повече хора да стигнат нагоре в планината и да се порадват на природата. Никой не е вечен, одъртяваме, сили няма да катерим.
  И чисто технически погледнато, планината е недостъпна, дори и за можещите да я изкатерят.
  Ние, частниците, отпуски нямаме. Отиване от 500-600 км до рилските езера, е за нас, плюс два дена път до СФ и обратно. Откъде да ги измислим тия два дена?
  За шопа е лесно. Отива събота сутрин или още в петък до Паничище и има два дена за катерене и пикник. За нас от Варна, не е два дена, а четири.

 12. 12 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#11] от "gargantua100":

  Закона или го спазваш, или трябва да понесеш последствията. Противопоставянето на целесъобразност срещу правила винаги води до опорочаване и заобикаляне на закона.
  Искаш да строиш лифт - добре, получи всички необходими разрешителни, спази всички действащи норми и строй!
  Ама, закона бил лош, рестриктивен, ограничавал предприемчивите - ами бори се, заедно с другите "предприемчиви" за промяната му. До тогава, бъди така добър да спазваш сега действащите правила.

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 13. 13 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#11] от "gargantua100":

  Добре ли е да има лифтове... ами зависи. Нали затова се прави ОВОС - за да се оцени дали строежът ще наруши природата така, че после няма да има смисъл да се качваш, защото ще е урбанизирано, вече няма да е парк - т.е. място, където природата се пази, за да я има и за следващите посетители.
  Лифтът до Рилските езера например разваля атмосферата на мястото - сред девствената чистота на "великата рилска пустиня" (Вазов) сбирките на дъновистите спокойно можеха да се причислят към световното културно наследство редом с нестинарството и да са част от уникалността, с която да се рекламира България. Обаче като се качиш горе и като те лъхне на кебапчета (а дъновистите са вегетарианци) и като се огледаш и видиш боклуците, нахвърляни от надошлите с лифта да плажуват край езерата... Къде отива духът на мястото? Удавен в повсеместната чалга. Все едно си в крайпътно заведение на околовръстното.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 14. 14 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И това някой наричат страна членка на ЕС и запад-налите демократи ги приемат като равни. защо ли.

 15. 15 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 583 Неутрално

  **
  Да смешковци сме, още от времето на Алеко
  ходил до Чикаго, но там не било смешно а "хард гордо" с Чикагска кланница, а смешковците били тук-нашите Пижо и Пенда и прасето,на село,
  което се гледа за Коледа от баба и дядо.
  Навъсени бяха пролетарските ни поети, защото тогава започнахме да се гражданеем,а си бяхме по душа селяни и не ни впечатляваше такова нещо като стихо.
  После дойде управлението на Живков и той ръсеше смешни неща, но ни бе леко веселото, защото нямахме грижи на сърце и когато той се шегуваше ни бе пределно ясно -Нов договор с изгодни клаузи за България.
  Нека някой да ме обори,ще се радвам.
  Забавление с подканване ,къде е смешното, не е наш патент.
  (отгв.на предизвикан "Голем смех*)

 16. 16 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 426 Весело

  Докато смешкото Велчев е главен прокурор, все такива " случайни " събития ще се случват!
  Коментар на термина " случайни " мисля, че е излишен ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK