Лихвите в България - удобно (не)зависими

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Когато в еврозоната лихвите тръгват надолу, нашите са нагоре. Когато там са нагоре, тук са... пак нагоре. Освен това - когато рискът на България се повишава, лихвите също се повишават,когато рискът пада... те продължават да се качват.
  ===========================================
  Точно така е,българските банкери не признават пазарни механизми те си останаха на ниво планова икономика!

 2. 2 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ами крайно време е БНБ да измисли един български индекс, определен от среднопретеглената лихва по депозитите и заемния капитал отвън/т.е. ресурсите които банките набавят/. И спрямо този индекс да се определят кредитите +- някакъв марж.

 3. 3 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Темата за поведението на банките в България е безконечна.Не един или два пъти се коментира, но всичко си остава на ниво "кучето лае, керванът си върви".Вероятно начинът, по който са получили лиценз им позволява да си разиграват коня.Някъде тук трябва да е контролът от правителство и БНБ, но .....Като гледаме поведението на банките за какъв пазар можем да говорим?То и по татово време поведението на банката от нищо не зависеше освен от кефа на партията,а сега от кефа на родните банкери.Пазар ли - мани, запуши я!

  Sic transit..
 4. 4 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Любопитно

  А какво ще стане, ако се наговорим и вземем че отскочим в един и същи ден до банката и си изтеглим по хиляда лева от личните сметки.. или кой колкото може да изтегли ???
  ВСИЧКИ ЗАЕДНО ?
  НА ШЕГА..
  ЗАСЕГА...
  Защото и повече може да изтеглим...
  Има ли навити?
  Предложете датата!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Има само едно логично обяснение за високите лихви - страната се декапитализира.
  Изнася се национален доход и полека-лека ресурса предоставян от депозиращите на банките които пък от него отпускат за кредит в страната се изчерпва.
  То е логично като купуваш турски гащи, китайски чорапи и австрийско свинско. Ей аз си взех гръцки кашкавал. 1 кило и хоп! - 14 лв ги няма вече в страната, а са се превърнали на €7 и са отишли в Гърция в джобчето на някой грък, който с тях плаща пенсионните си вноски, фуража за животните си и прочее.
  Ако бях взел български - то кинтите пак щяха да останат в България и да се въртят тука.
  Но като тука нищо не се върти, нищо и не отива в банките. Респективно, нищо и не остава като депозити и от там - нищо не остава и за кредитиране. А както знаем че е казал поетът - като няма предлагане, цената е висока.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "The Core":

  Ей младок. Това което предлагаш, първо, е незаконно да го предлагаш дори.
  Второ, няма банка никъде по света която да може да посрещне 100% от вложителите си и да им върне парите, понеже банката взима парите от депозантите по влогове и ги раздава като кредити. С тия кредити се купува обордуване, суровини и други активи с ниска ликвидност.
  Ти тая лихва откъде мислиш идва? От Шефа горе ли?
  Щял да изтегли повече...?
  Малоумен ли си ти, що ли си?
  Предлагам дата - днес, ти да идеш да се прегледаш и да си пиеш хапчетата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на Гео Милев
  Гео Милев
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Тегленето на пари от банка все още не е забранено или незаконно особено, ако са си мои. А ако банките не се разбрали потребителя скоро ще им спретне едно такова протетче, че стрес тестовете ще им се видят като шеги първоаприлски. Пък ти ходи после питай Фейсбук кой е организирал протеста ))

 8. 8 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Гневно

  До коментар [#6] от "Десен":

  Ей, ПАТОК (банков?)!

  Чети главо !

  Мартин Карбовски:
  Кой ще грабне маслинката зелена от устата ми червена? Имаше една такава профанска песен. Днес тя се отнася до всички, които излизат и протестират, правят партии на стотинките и реално са най-ухажваният електорат.

  Тези дни във Варна и Бургас зачатъците на гражданско общество дадоха сериозна заявка за участие и влияние върху политическия живот. Хората, при това българи, явно наистина са решили да не се отказват от исканията си. Първо за по-евтин бензин, а сега и за по-ниски цени на салама и хляба. Към тях се залепиха пенсионери и редовно протестиращи, като и майки, които имат да връщат майчински на държавата. В същото време в други градове вървяха демонстрации (малки) в подкрепа на бездомните животни. За бездомните хора демонстрации нямаше.
  Беше регистрирана една малка подробност, която хвърля сянка и навежда към разочароващи мисли
  И в двата черноморски града заваля дъжд и част от демонстрантите се оттеглиха. Гражданско общество като захар - малко да завали и седянката се разваля. Други пък подсказаха още по-разочароващото - че това не са баш граждански протести, а са си протести, организирани от хора и партийни централи. Демонстранти, които имат само една цел - леко да клатят лодката, за да се напомня на правителството, че все още има опозиция. Или че ще има на изборите..........

  Протести са правят "СО ПАРЕ И СО ДУПЕ" казват сърбите!
  Като немате "ПАРЕ" - да ви е яко...
  Защото и без друго - акъла ви не стига!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 9. 9 Профил на 5ar
  5ar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  2000 лв стояха по дебитната ми карта 1 месец. От голяма банка получих 0.03 лв. лихва. Съгласен съм да ми дадат кредит с 50 пъти по голяма лихва. Коментара оставям на вас.....

 10. 10 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В България няма нормални банки,а узаконени лихвари,начело с измислени банкери,обикновено бивши червени номенклатури и доносници.По принцип ,всичко ненормално за света ,е нормално за милата ни постоталитарна държава.

 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:45 на 05/04/2011 от неговия автор.

 12. 12 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 594 Неутрално

  На мене некоректната булбанк банка ми увеличи лихвата като ми добави нов компонент "Премия" към метода на изчисление на лихвения процент. Обяснението: че кредитния риск нараснал. Зададох съответно следния въпрос:
  Чий кредитен риск:
  1. моя? Ако е моя всяко първолаче знае че ако отношението остатъчна сума / стойност на залог пада то кредитния риск на клиента пада. Тоест лихвата по заема пада.
  2. Ако е на банката: И дон'т гив а шит това, че кредитния риск на банката се е покачил. това е проблем на неграмотния инженер химик левон. той е отражение на лошото управление на банката. а и закона за кредитните институции чл.2 ясно казва, банката дава заеми на свой риск. т.е. няма право да го прехвърля на клиентите си...
  Проблема тук не е по скоро булбанк и картела абб, а г-н Румен Симеонов и Пламен Тимнев от банков надзор, които отказват да си изпълнят задълженията с които са натоварени по чл.74 от ЗКИ, а именно да следат банките да водят отговорна полика, да...

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 13. 13 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#8] от "The Core":

  Моля те посочи ми гражданските организации във Варна и Бургас за да се присъединя към тях, за да ги подрепя. Време е да се организираме като граждани.

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 14. 14 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 680 Неутрално

  За всеки вече сключен кредит, лихвата в България може само да РАСТЕ!
  Това се дължи на пълната липса на защита на кредитополучателите - физически лица. Чрез общите условия банката може да си направи абсолютно, ама абсолютно всичко - да си измисли такси, да вдигне лихва, да промени срока или да направи кредита изискуем. И го прави!
  Единствената опция е никога да не се взима кредит. Никога!
  За съжаление на някой хора понякога им се налага, други не са чак толкова икономически грамотни (още повече че банките имат много трикове как да предотвратят детайлното разглеждане на договорите преди подписването им), трети вярват на банката.
  Докато не се забрани произволното определяне на лихви и такси и промяната на съществени условия по кредити чрез еднолично решение на банката и изцяло да се прехвърля риска на кредитополучатели (вкл. от некоректни платци върху коректни) няма да има промяна.
  Това обаче банковото лоби няма да допусне, което значи всички да си опичат акъла и никога да не посягат към кредит. Ако се налага - да е малък - при потребителските кредити има зачатъци на защита.

 15. 15 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Разстроено

  Какво да допълня ,хората по горе го писаха .Това не са банки ами
  прости лихвари /тип мутри/ с костюми и под закрилата на
  така наречената българия /умишлено с малки букви щото такава
  държава няма/.

 16. 16 Профил на hue30369172
  hue30369172
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Поредният кретен, който пише за неща, от които няма елементарна представа. Доходността на 5 годишна германска бенчмаркова книга е нараснала с 120 базисни точки от септември 2010 г. до сега (10 годишната с 112 б.т.). 3 месечният euribor е нараснал с 70 базисни точки от септември до сега. Пазарните лихвени проценти започват да растат преди ЕЦБ да увеличи лихвения процент. Ако рисковата премия намалява с по-бавни темпове от нарстването на бенчмарковите доходности няма как да очаквате понижение на лихвените проценти в БГ. Вземете научете нещо, после погледнете данните и тогава пишете тъпите си статии (между другото вашата тъпота е един от основните фактори определящи рисковата премия на България).

  John Galt
 17. 17 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 488 Весело

  Абе "Нормално за Абсурдистан"
  от автора на фразата

 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#8] от "The Core":

  Ти ли ми викаш да чета бе, кокош?
  И какво, и да се съберете 100% от вложителите ще подадат едно искане до БНБ за заем с който да покрият вашите вложения и ще го получат одма, вие ще си вземете парите и ще идете при друга банка, да висите като сополи по нейните салони, а тя ще ги отпусне в кредит пак на някой.
  Те хората ти викат е проблема е че правата им не се спазват, а не че не се спазват от тоя или оня, ама на теб атакистката ти главица само това може да измисли. За теб проблема ако не е персонифициран - значи не съществува

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 434 Неутрално

  .. банките в БГ са в основата на геноцида срещу българската икономика. Кредит или дори финансиране по фондовете от ЕС минава през българските банки, които ти одират кожата и на практика ти унищожават бизнеса. Не можеш да избягаш, защото не ти е позволено на се обърнеш към някоя банка в Европа, където условията са 100 пъти по-добри. Правителството си гледа само личните финансии и по никакъв начин не те защитава, напротив, унищожава те с допълнителни такси и скодоумия.

 20. 20 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 866 Неутрално

  К'ви банки,к'ви пет лева!?То държава няма вече.Хищниците мимикрирали се на банкери, ще изчезнат заедно с народа,на който се подиграват.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 21. 21 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Храни, Горива, Електричество, Финансиране - когато всичко това се предлага на високи цени отнесени към дохода на хората - обрича нацията на бедност в дългосрочен план.Тоест няма как въобще да започнем да настигаме средно Европейските държави.

 22. 22 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Важен елемент в една икономика, лихвите обикновено се покачват в периоди на растеж и падат при рецесия. Чрез промяната им монетарните институции регулират паричното предлагане и по този начин влияят върху икономическите цикли (у нас валутният борд не позволява това). Всички тези действия следват определена логика."

  това ли ти е дефиницията за лихва? а и освен това не си казал каква точно лихва? от там нататък анализа ти нема никъв смисъл. каква литература си чел където е описан произхода, природата на лихвата и факторите, които я определят??

  поредния журналист на дневник за когото икономическата теория е нещо непознато....

 23. 23 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  thumbs up за John Galt!

 24. 24 Профил на pora
  pora
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Браво, Тоше!
  Много добре казано!

 25. 25 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Пазарната лихва днес е измерител или просто констататор на нищото, което се случва в българската икономика. Тя просто плува в междубанковото безвремие, за да даде израз на липсата на основен лихвен процент, тъй като в условията на валутен борд БНБ не рефинансира банките и само оповестява основната лихва.

 26. 26 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Лихва ли е, не ми я Фали

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 27. 27 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#22] от "lvm":

  Къде пише че е определение за лихва? Спорете по същество, кво се дракате, псевдобанкерчета....

  ще се оправим...сами
 28. 28 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#25] от "moon74":

  БНБ наистина неможе официално да финансира бонките във валутен борд но тук е България не го забравяй. Припомни си споразумевието между пръвителството БНБ и банките, че при нужда определена сума от резерва ще им бъде предоставена за да ги спасят. На пръв поглед е незаконно и е нарушение отвсякъде но като се засекрети всичко вече си идва в реда на нещата и незаконото действие което даже си е за съд и уставки вече е напълно законо. и това е между тези които трябва да регламентират и съблючават за правилата на играта и мошениците наречени банки е какъв страх искаш да имат те направо са си над държавата. Запомнете банки у нас няма има лихварски къщи няма пазарно функционираща банкова система и горепосоченото е ярък пример за това.

 29. 29 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 915 Любопитно

  А много ми е чудно, защо данъчните в България не надават вой, ако се крадат нашите данъци с лихвения процент, който банките-майки налагат на българските си щерки?

 30. 30 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 915 Неутрално

  А защо не примат закон, в който всички банки, които са договорили договори с друг индикатор, се задължават да вкарат юрибор или олп? и да нямат право да определят сами други такси?

 31. 31 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 541 Весело

  Абе спомнете си как държавата даде пари на пиб за да не фалира, и никой не разбра!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 32. 32 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Банковия сектор у нас по правило работи на олигополен принцип с една единствена цел - да дере колкото се може повече. И между банките има много добра съгласуваност в името на максималните печалби. Таксите за каквото и да е растат без никаква ясна причина. За лихвите по кредитите всякакви оправдания се търсят те да бъдат покачени. Ако няма такива - те се измислят. Който търси - намира. И никой не търси сметка на банките за подобни ходове. Имало банков надзор. Имало парламент. Само на думи, не на дела. А уж сме пазарна икономика.

 33. 33 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#27] от "Дим Дим":

  именно, че не дава дефиниция за лихва, нито конкретизира за коя точно лихва говори. вместо това директно се впуска в обяснения как някаква си лихва била инструмент на НАСИЛСТВЕНИЯ МОНОПОЛИСТ, още известен като централна банка. това му е встъпителното изречение на текста , все едно, че това е най-важното от същността на тази лихва, което трябва да знаем. от там продължава с някаква си съмнителна връзка, недообяснена, а именно че тая лихва някакси била свързана със състоянието на това нещо "икономиката"... просто велик икономически анализ.

 34. 34 Профил на Георги Литвиненко
  Георги Литвиненко
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Според мен банките просто си избиват загубите от лошите кредити от коректните клиенти. Нищо ново за бг. Докато няма прозрачно формиране на цени (не само на кредити), можем да си дебатираме на воля с нулев ефект.

 35. 35 Профил на sml45703379
  sml45703379
  Рейтинг: Неутрално

  Хора, вие четохте ли си договорите като ги подписвате? В момента аз ползвам ипотечен кредит при 6.50% лихва, която банката няма право да вдига, освена ако Юрибор-а не мине 5%, което едва ли ще стане скоро.

  На българите най-лесно им е да обвиняват другите за собствените грешки. Четете, питайте, преговаряйте и ако сте абсолютно сигурни, чак тогава подписвайте.
  Най-важното е да си знаем правата и да ги отстояваме.

 36. 36 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#16] от "John Galt":

  Ей така дявола чете евангелието. Не помня Джон Голт (на който неразумно си се кръстил) да промотира паричното финансиране на НЕКАДЪРНОСТТА. Точно обратното е!
  Проблемът е че рисковата премия е висока поради некадърно управление, ВКЛЮЧИТЕЛНО на банката. Когато процентът лоши кредити се е увеличил, това вдига риска, а банката това веднага си го прехвърля на кредитополучателите, за да си запази печалбата.
  И после излиза Левон на интервю да ми описва как банкерите били супер, нямало банки на загуба. Ми как ще има, като техните грешки ги плащат веднага и над пълния размер кредитополучателите на ВЕЧЕ СКЛЮЧЕНИ кредити!

 37. 37 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#35] от "Pivoley":

  Я си прочети пак внимателно общите условия, да видиш дали при промяна на пазарните условия не може банката да промени таксите и надбавките при решение на няма значение кой (но от банката).

 38. 38 Профил на КЛИЕНТ
  КЛИЕНТ
  Рейтинг: 434 Гневно

  Коректните кредитополучатели плащат за некоректните. Сега всички кредитополучатели трябва да поискат намаление на лихвените нива, НО БЕЗ ТАКСИ ЗА ПРЕДОГОВАРЯНЕ. Защото, когато еднолично Банките вдигаха лихвите не са договаряли с клиентите- имало клауза в договорите. Това е изнудване. Да започне повече да си гледа работата Комисията за защита на потребителите и др. за конкуренция за монополи и т.н. Трябва всеки един гражданин да си търси правата до дупка.

 39. 39 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Вижте плюеме /включително и аз/ банките ,но без банки икономика не става.Вярно ,че риска в БГ е висок,но и законите
  достатъчно са в полза на банките.А и не правят разлика между клиентите .Не може фирма с 5-6 перфектно обслужвани кредити
  и дето работиш с нея 7-8г и има още толкова изплатени лизинга
  да я приравняваш по условия за кредит със клиент дето кандидатства за първи кредит.Е затова кредит само когато ножа е опрял до кокъл ,за мах кратък срок и мин възможна сума.
  Разширение на бизнеса с кредит забравям аз не продавам наркотици или оръжие ,че да поема 24% ГПР.Аре да ходят у лево.
  А и да не забравя пари в банка само депозит и то за мах 1г ,по сметка със смешно олихвяване не повече от 50-100лв колкото да не се закрива и да мога да я ползвам.

 40. 40 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#35] от "Pivoley":

  То хубаво ама ако си сключил кредита преди 5г когато трудно си представяше човек ,че ще се стигне до днешната ситуация?
  То ако всички сме банкови корифеи и воже да предвиждаме с по -5-10 г напред да сме милиардери като Бъфет.

 41. 41 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 790 Неутрално

  вярно, че на банките в българия хич не са им добри условията.
  но явно и българите не са добри кредитополучатели. то ако бяха, щяха да са влезли тук всички западни банки и да се натискат да ги кредитират на 5-6%, както западните кредитополучатели.
  аз кредит от българска банка не съм теглил - виждам какви са условията и не ме устройват. който е теглил, защо не си е правил сметката? и ако мисли, че е много точен като кредитополучател, да иска пари от някоя европейска банка - дали ще му даде? ми няма да му даде. знае ли го дали няма да я завлече, и после как ще си търси обезпечението с български съдия-изпълнител. ей затова са високи лихвите, защото репутацията ни като кредитополучатели (общо на българите) е ниска. съответно рискът е висок.

 42. 42 Профил на thunder
  thunder
  Рейтинг: 381 Гневно

  За обикновенните българи, необикновенните, оправляващите и прочие българи имам само две думи: банков картел.

 43. 43 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#35] от "Pivoley":
  Абе не нормалник... Ти ли ще ми кажеш че не съм си чел договора... Никъде не ми пише че с решение на УС шибаната банка булбанк може да ми увеличи лихвата. но бнб и румен симеонов и пламен тимнев се правят на дръж ми шапката и ни се усмихват мазно от уебстраниците и вестниците, като ни обясняват колко са велики и как управляват най-стабилната банкова системя в Европа... А как е управляват като разрешават банките да прехвърлят риска от банките към клиента...
  Е прочети ми договора и виж има ли такова условие... http://plamen-stoyanov.homeip.net/
  КЗП вече се произнесоха. Имате правно основание да ги съдите и са ми дали експертното си становище.

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 44. 44 Профил на Пламен Василев
  Пламен Василев
  Рейтинг: 594 Гневно

  Ще ни смучат докато изчезнем , но после ще им се наложи (или на отрочетата им ) да живеят в държава с истински закони и тогава ще се гърчат както ние сега . Всичко се връща (Руши Видинлиев-син на комунистическа пачка )

  Талантът боде бездарниците в очите !!!
 45. 45 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Монетарната система е обречена от собствените си принципи на разпад...кво повече да коментираме?

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 46. 46 Профил на sml45703379
  sml45703379
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#37] от "enterfornone":
  Към този договор няма отделни общи условия. Всички условия са ми включени в договора. Досега иначе да ми бяха вдигнали лихвата.

 47. 47 Профил на sml45703379
  sml45703379
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#43] от "plamen1967":
  Чети договора пак и преценявай. Ако смяташ, че са ти вдигнали лихвата незаконно, съди ги. Ако искаш и с адвокат се консултирай. Също така е много важно и какви анекси си подписвал впоследствие.

 48. 48 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#41] от "Камен":
  До коментар [#14] от "enterfornone":
  Нито с единия, нито с другия съм съгласен. Просто погледът трябва да е КАЧЕСТВЕНО РАЗЛИЧЕН!
  Банките се облягат на закони, които се гласуват от типове, които самите ние си избираме. Само две примерчета, за да видите УМНИТЕ ГЛАВИЧКИ как са ни спукали-
  1. Камен прави депозит в евро, защото лихвата е според него е по-доходоносна (в никакъв случай по-висока, както средностатистическия глупендер си мисли!!!). Утре става някакъв финансов катаклизъм, парламентът се събира и гласува (защото по закон само ТОЙ МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ, а не както някои медии писаха, че го може да се прави от правителството или дори само от Искров и Дянков?!?!?!) нов курс спрямо еврото - например евро:лев - 1:4. Отива господин Камен на гишето, защото през 2009 г. бил вложил 1000 евро и очаква дамата да му изплати лихва с капитализацията от 1100 евро. Тя прилежно му обяснява, че в този случай на девалвация неговите 1000 евро се преизчисляват в отношение 1:2 към датата на началото на падежа, защото през въпросната година съотношението е било 1:1,95583 и Каменчо получава на практика около 560 евро. И какво прави Каменчо - справки бележитото изказване на Чичовото от 1996 година. Това ни е натресено от 1997 г., преодобрено е през 2003 г. и е окончателно затвърдено през 2007 г., защото явно вече се е усещал вятъра на икономическата промяна - кризата. А днешните въобще и не мислят да променят нещо...
  2. През 2009 г. enterfornone отива весел и щастлив, тегли кредит в размер на 70 000 евро (за онези времена стандартен размер на кредита) и радва семейството си с нов дом. Да, ама нещо се обърква и шумно РАЗПЪРДЯВАНАТА из медиите новина, че при невъзможност за обслужване се бил предоговарял кредита при други условия се оказва УТОПИЯ и то такава утопия, каквато дори Томас Мор през 1516 г. не си е представял. Това важи само при определени условия, например, ако си купил къща за над 500 000 евро и след малко ще обясня точно защо. Банката ти отнема жилището, гони те и ти го продава за около 25 000 евро, а разликата си я търси от теб като ти запорират абсолютно всичко като доход и ти оставят доход от екзистенц-минимума, който понастоящем е 60 лева. Защо банката не взема имота от половин милион евро? Ами много просто - няма на кого да го продаде. Изобщо в 26 страни на ЕС законодателството им предполага БАНКОВ РИСК в рамките на ипотеката и за това тамошният срив не е толкова жесток, колкото у нас.
  3. Българинът не умее да си прави сметката. Отиде в града, вземе 10 заплати от 600-700 лева, реши, че ще е завинаги и тегли кредити за баснословни суми и имоти, които не е виждал през живота си. Въпросът е - защо банката отпуска кредити?

  Ала, бала!
 49. 49 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#47] от "Pivoley":

  Това с адвоката вече е направено. Имам цялата документация наред. КЗП и БНБ (макар и между редовете) документирано казват. булбанк си случжи с мъгляви двусмислени клаузи (нарушение по чл.59 от закона за кредитните институции), които клиента по един начин възприема а банката по друг начин ги изпълнява. Но целта ми е да насоча вниманието на гражданите именно в тази посока... че булбанк си служат с мръсни трикове за да привлекат клиенти и после да ги прецакват, за това тази банка трябва да се избягва. Ок. мен са ме наклекали, но искам да информирам другите за да не се случи и с тях това което става с мене, за да не висят и те по съдилищата...

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 50. 50 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 594 Неутрално

  За това създадохме ФБ групата да спрем рекета с булбанк
  http://www.facebook.com/n/?group.php&gid=118503631508052
  за да насочим вниманието на гражданите за мръсните трикове които прилагат булбанк за да зарибят и измамят гражданите.

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 51. 51 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 434 Весело

  Времето идва... усещането се нагнетява във въздуха, събуждането на обществото ще е мъчително но необходимо... ако танковете не излязоха преди 21 години , ще трябва да излязат сега... колелото на историята се върти....

 52. 52 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 541 Неутрално

  кога е било в България някоя корпорация да си направи сметката, за да сваля цените?
  ток/вода/парно/телефони/горива, да продължавам ли? даже макдоналдс ако свалят някоя цена, вдигат я обратно след 3 месеца макс.
  ама ако трябва да купуват - стой и гледай само как ще свалят цената!
  очевидно само при валутата нещата са по-свободни, щом доларът не е 2 лева.

 53. 53
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:05 на 06/04/2011 от неговия автор.

 54. 54 Профил на n67
  n67
  Рейтинг: 434 Неутрално

  до 16 не се опитвай с кухи термини заблуждаваш хората българските банкери имат по малки разходи за работна ръка , наем на помещения и пр. българинът като кредитополучател е много по надежден от западния макар да има много по малък доход разликата в лихвите е защото има прекалено много банки за един малък и беден пазар и вместо да се конкурират и така да намалят броя си дерат яко бг стадото ...а и да попитам като си толкова светнат по банковите дела защо България има много клонове на европейски банки (нормални банки за простия народ ) а в Европа не съм видял една българска банка?

 55. 55 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 754 Гневно

  Очевидно е че лихвените проценти по кредитите в България са по-високи сравнени с другите страни от ЕС.
  България е най-бедната страна в ЕС по БВП на човек от населението и ролята на банките в българия е да редлагат кредити с изгодни лихви на българските компании и българските граждани, подпомагайки ги да преодолеят ограниченото кредитиране породено от глобалната криза.
  Това е начина за финансиране на българския бизнес и българските домакинства във време, когато се опитваме да излезем от рецесията и да ограничим разширяващия се бюджетен дефицит.

 56. 56 Профил на petianp
  petianp
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Според мен лихвите по кредитите трябва да се повишат поне с 2%, т.е. не може храните да поскъпват, горивото да поскъпва, тока на поскъпва, парното да поскъпва, застраховките да поскъпват, т.е. всичко да поскъпва, а кредитите - парите да поевтиняват. Лихвите нагоре - поне с 2%

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK