Коалицията "Фукушима" и европейската принадлежност на България

Коалицията "Фукушима" и европейската принадлежност на България

© Иван Кутузов
Само един човек в правителството отстоява националния интерес и това е министър Трайчо Трайков


Да подарим остров Белене на Русия - да си правят концлагер или АЕЦ и да продават тока на когото си искат

Зад скандала с разменените маски на премиера Борисов и чиновника Първанов по проблема "Белене" стои твърдото решение на руското енергийно и ядрено лоби в България АЕЦ "Белене" да се строи на всяка цена – въпреки  "Фукушима", въпреки заробването на страната ни за десетилетия, въпреки очаквания енергиен монопол на Русия върху България, ограничаващ за столетие нейните стопански и политически решения.


Това са двете измерения на скандала: малкото е свързано с липсата на лично достойнство у Борисов да поеме отговорността за строителството на "Белене", което драматично променя бъдещето на България, и прехвърлянето на тази отговорност с недостойни трикове на анонимни чиновници като шефа на НЕК. Голямото измерение на скандала е
практическото обръщане на европейската, западната ориентация


на България на 180 градуса, в полза на дългосрочен контрол на руските стратегически интереси върху България чрез енергийния монопол.


Ако Борисов бе взел това решение суверенно и убедено, тогава можеше да поеме и отговорността за него. Фактът, че гледа да се изхлузи от отговорност, обаче е още едно свидетелство, че това решение му е наложено "отгоре" – от руския енергиен губернатор на България Валентин Златев. Известна е дългосрочната зависимост на двамата най-висшестоящи български политици – сиамските близнаци Георги Първанов и Бойко Борисов – от пълномощника на руската енергийна олигархия Златев.


Тази зависимост днес излиза наяве посредством диктата, който Златев упражнява върху ключовите политически решения в България, включително по АЕЦ  "Белене".  В българското правителство днес има само един човек, който последователно отстоява националния интерес на България, и това е министър Трайчо Трайков.


АЕЦ "Белене" драматично променя европейския път на България преди всичко защото прави необратим пълния контрол на Русия върху енергийната и икономическата й система. "Белене" е руски проект, с руска технология и руски инвеститор, който ще монополизира пазара на електроенергия в България. Веднага след реализацията на проекта ядреното лоби ще предприеме


силна атака срещу АЕЦ "Козлудуй" и удължаването на живота на 5 и 6 реактор


България няма нужда от тока на АЕЦ "Белене", но ще бъде задължена да го купува, защото руският монополист ще го продава за завишени цени, по които никой друг няма да е заинтересован да го купи. Така примитивната алчност на олигархичния руски енергиен бизнес ще бъде удовлетворявана чрез бедността и лишенията на колонизирания през "Белене" български гражданин.


Реализацията на АЕЦ "Белене" ще промени драматично образа на България в Европа и света. Ако до днес ние бяхме един компромисен и много беден член на общността на цивилизованите държави, "Белене" ще ни превърне отново в чуждо тяло за Запада и Европа. Кой ще разчита и ще има доверие на една страна, която претендира да е член на западните институции, а е изцяло в плен на корумпирана, авторитарна, олигархична Русия?


Под контрола на една Русия, в която цари смут относно собственото й бъдеще. Европа взима решителни мерки за гарантиране на своята енергийна независимост чрез диверсификация на енергийното портфолио на всяка европейска страна поотделно и на всички заедно. България доброволно остава извън Европа по този ключов параметър на европейска принадлежност.


Кой би споделял класифицираната информация на НАТО и на ЕС с премиер и правителство, чиято политика се диктува от руски чиновник на корпоративна длъжност в енергетиката? И днес е съмнително каква част от истински класифицираната информация на Брюксел получават акредитираните там български ченгета, чиито конци от десетилетия се дърпат от Москва.


След "Белене" обаче Брюксел ще има и формалните основания да отсвири България от клуба на цивилизованите нации и техните отговорни решения. Тези основания безспорно ще се разпространят и върху статута на ГЕРБ като член на Европейската народна партия. Партията на Бойко Борисов бе приета в дясноцентристкия клуб на Европа под условието да утвърждава неговите ценности и принципи.


Политици като Николай Младенов, Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков – със стойностно западно образование и биография на успешни и отговорни хора – се присъединиха към ГЕРБ като гаранция за развитието на партията към достойна позиция в семейството на европейските десни центристи. Докога обаче тези хора ще стоят с имената си в защита на популисткия авантюризъм на Бойко Борисов? Кой ще ги замени, ако решат да си тръгнат? Полууволнената марионетка начело на НЕК? Или губернаторът Златев? Доколкото познавам ЕНП, там ще откажат да общуват с тях.


Всичко това се изчислява в загуби за България.


Загуби на пари, на позиции и на уважение, много по-ценни от нещастните рушвети


които българските енергийни марионетки са получавали и ще получават за реализацията на руския енергиен монопол. Студената дистанция, която ще последва от Европа и от Запада, ще изтласка България в незавидната позиция на държава парий – позиция, от която с неистови усилия се освободиха дори постсъветските републики Украйна и Беларус. Считаният за проруски президент на Украйна се бори до предела на ресурсите си за интересите на своята страна, попаднала в удушаващата прегръдка на Москва.


Диктаторът Лукашенко скъпо продава на Москва своята политическа дистанция от Запада и Европа. Само нашите пишман политици подаряват националния ни интерес за паница леща.
Решението на премиера Борисов да строи АЕЦ "Белене" с всички гореизброени последствия и особено опитите му да прокара това решение тихомълком, с подставени лица, през задния – слугинския вход на държавата, ще има сериозно и дългосрочно отражение върху вътрешното политическо развитие на България.


ГЕРБ получи възможността за самостоятелно управление на изборите през 2009 г. благодарение на подкрепата на две основни групи избиратели. Първата група – може би по-голямата – се състои от лични фенове на Бойко Борисов, които разчитат на "мъжката дума" на момчето от Банкя, че ще оправи държавата, след като дори и царят се провали.


Това са избирателите, които упорито чакат чудото на спасението да им се случи и ако не го получат от царя, са готови да го търсят навсякъде, дори и при пъдаря. Тези хора бавно се разочароват от управлението на Борисов, но все още остават негови устойчиви поддръжници – поне голямата част от тях. "Бойко, помогни, ти си един от нас", вопият те по демонстрациите, но Бойко загадъчно мълчи...


Но ГЕРБ се радваше – поне доскоро – на подкрепата на още една група избиратели. Тя се състои от многобройни дясноцентристки избиратели, разочаровани от кризата на българската демократична общност от последното десетилетие. Тези хора нямат илюзии нито относно личните качества на Борисов, нито спрямо принципната принадлежност на неговата партия ГЕРБ към политиката на десния центризъм. Те обаче направиха и поддържаха през тези две години един


мълчалив компромис на подкрепа за управлението на ГЕРБ


по една-единствена причина. Те се надяваха, че въпреки всичките си недостатъци Борисов и неговото управление ще отстояват европейската, западната геополитическа ориентация на България. Надежда за това им даваха не толкова щедрите приказки на самия премиер, колкото обвързването на ГЕРБ в ЕНП и стремежът на самия Борисов да се обгради с екип от политически фигури, пряко свързани с европейския път на България.


Десните избиратели, подкрепили Борисов, бяха готови да му простят всичко останало – и безхаберното и неграмотно управление на кризата, и садистичните експерименти на Дянков над българския бизнес и над целокупното гражданство, и хитроватата логорея на премиера, славословещ своите "успехи". Всичко това бе прощавано с една-единствена, очевидно илюзорна цел:


да се избяга от руската олигархична клопка


и да се гарантира европейската принадлежност, а с това и крехката надежда за бъдеще на България. Днес тези избиратели на десния център нямат нито едно основание да продължават да подкрепят Бойко Борисов.


Това ново политическо статукво ще се отрази твърде бързо върху политическите баланси на страната. Изчакайте следващите социологически сондажи (надеждните, а не продажните) и сами ще се убедите в това. "Белене" е вододел, който къса окончателно връзката между ГЕРБ и най-малко 10-15 на сто от българските избиратели. Достатъчно за загубата на предстоящите президентски и общински избори. Тези хора може и да не подкрепят другиго, могат и да си останат у дома.


Те обаче вече нямат мотивацията да спират пътя на Първанов, Овчаров и Станишев към властта. Не защото са им домилели, а защото вече не виждат  разлика между тях и Борисов... Всъщност – има разлика. Овчаров и Първанов поеха личната си отговорност за натрапването на руските енергийни проекти на България. Подписаха ги лично и публично. Не се скриха зад някой си шеф на НЕК – "на шурея шуренайката" – както направи Бойко Борисов...


Каквито и да са последствията, управлението на ГЕРБ ще строи АЕЦ "Белене". А шансовете проектът да се осуети са свързани с добрата координирация на нашия собствен, български натиск срещу решението на правителството, с инициативите, които се разгръщат в Европа срещу рисковете на ядрената енергетика. Става въпрос за натиск срещу коалицията "Фукушима" начело със Златев, Първанов и Борисов.


Но ако не можем да осуетим АЕЦ "Белене, нека поне се опитаме да договорим минимума на своя национален интерес. Дайте да подарим остров Белене на Русия. Макар и легитимна българска територия, Белене вече 7 десетилетия се владее от Москва. През 40-те и 50-те години те имаха концлагер там. След това –  проекта АЕЦ "Белене". Нека правят там каквото искат – ако искат концлагер, ако искат АЕЦ. При едно условие!


Българската държава, НЕК, всички ние да нямаме ангажимент да купуваме тока, произвеждан от Белене. Нали е много успешен проект – както го рекламира Сергей Кириенко. Щом е успешен – скатертью дорога! (На добър път!) Ако ни е изгодно – ще купуваме. Ако не – нека продават произведения си ток на когото искат. Ама няма да се съгласят олигарсите... Предпочитат да ни държат за гърлото и да стискат.


*Авторът е политолог, директор на Института за регионални и международни изследвания


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (427)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  '' България няма нужда от тока на АЕЦ "Белене", но ще бъде задължена да го купува, защото руският монополист ще го продава за завишени цени, по които никой друг няма да е заинтересован да го купи. Така примитивната алчност на олигархичния руски енергиен бизнес ще бъде удовлетворявана чрез бедността и лишенията на колонизирания през "Белене" български гражданин.''


  Интересите на матушка, са над интересите на нацията !

  Из разсъжденията на тиквариума борисич .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Статия с много истини - до една горчиви...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 4. 4 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 731 Разстроено

  Б-я през последните 3 дни е всичко друго, но не и европейска държава. Територия някаква, в буфера. Срам!

 5. 5 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  Сега очаквам канонадата на московската бригада, чиито основен аргумент срещу мнението на Огнян Минчев ще е, че е дебел.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Констатациите са важни, но от грамотните хора с трибуна и някакво обществено влияние вече очаквам малко по-прагматични послания...

 7. 7 Профил на Nickname
  Nickname
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Хубав коментар, много точен и верен!

 8. 8 Профил на kingston
  kingston
  Рейтинг: 409 Гневно

  Хора дайте да се съберем и да излезем на един протест в защита на Трайков, който е за да гласува с +, ако се съберем 500 да задвижим нещата?

 9. 9 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Все повече разбирам защо цяла сутрин Бойко мълча. Започва да ми намирисва на Виденовото време. Европа все повече ни отритва и не бих се учудил ако се наложи отново да вървим по дългия път на присъденяването. Ако някой в Европа все още ни иска

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 10. 10 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 868 Гневно

  Най-лошото е, че на ББ и на всички продажни руски подлоги не само че не им пука от изолирането ни от ЕС, ами едно такова "отлюспване" даже ще им дойде дюшеш - все едно да плашиш куче с луканка! За това - братя българи - не се ли хванем да разчистим боклуците със собствените си ръце, ще си останем с писанията по форумите и доживотния (и на децата ни) руски хомот - има ли някой да не го е разбрал!? Защо на протеста против Белене миналата седмица имаше толкова малко хора!?!? (аз бях там) - ако излезем десетки хиляди хора на протест, тогава нещо може да се промени!!!

 11. 11 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#8] от "kingston":

  Съгласен - но не с цъкане на плюсове на постинги, а с присъствие на площадите!!!

 12. 12 Профил на aw
  aw
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Изключителна статия!!!!!

 13. 13 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ... Коалицията "Фукушима" ... браво за заглавието !!!

 14. 14 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Знам, че е приложено като литературен похват, но не мога да се съглася да подаряваме на руските олигарси дори и късче от българската земя! Без друго вече завладяха едно от най-красивите ни черноморски местенца..., и продължават с държавна помощ.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 15. 15 Профил на КАЛЧО
  КАЛЧО
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колкото повече изминава мандата на правителството,толкова повече се изяснява политическата принадлежността на премиера.
  Трябва да се замислим дали мястото на ГЕРБ е членство в Европейската народна партия или в просъветския олигархичен коминтерн.

 16. 16 Профил на kingston
  kingston
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#11] от "Tai Lung":

  Да де Ама ако тука не се съберем 500 на площада ще има 50

 17. 17 Профил на evgenye
  evgenye
  Рейтинг: 450 Весело

  Без майтап ще я построят(АЕЦ БЕЛЕНЕ) и ще я затворят без изобщо да заработи. Европейския съюз върви към прекратяване на ядрените проекти. Така че ще си имаме паметник на българо-съветската дружба още един.
  Да се смееш ли да плачеш ли.

 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#10] от "Tai Lung":

  Естествено, че не им пука на другарите. Те вече не искат ЕС. По едно време искрено се стремяха към ЕС, защото си мислеха, че там ще могат да си крадат на воля. Оказа се, че не е баш така и сега ако могат да ни изкарат от ЕС, ще го направят. Виж, с Москва го няма този проблем - при руснаците може да се краде.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 19. 19 Профил на petermann
  petermann
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво на ДНЕВНИК и Огнян Минчев!!! Къде са другите медии? Нищо, имаме си интернет... Дори в Египет свалиха Мубарак чрез форумите. Ние пък така ще изгоним братушките

 20. 20 Профил на kenetclarck
  kenetclarck
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По този повод Георги Марков беше написал! "Желание, което ми заповядва да не отстъпвам моята България на онези случайните хора, които случайно са се родили в нея, случайно живеят там и случайно ще си отидат, защото нито я познават, нито я обичат, нито ги е грижа за нея, защото са слепи и прости слуги на чужда воля и чужда страна. Желание, което ми повелява, че има смисъл да съм тук само ако продължавам да бъда там, че имам привилегията и задължението да разкажа за онзи живот — такъв, какъвто е. Това желание ми сочи умъртвената България, представена от безличието на официалните писания на режима и от отчайващата посредственост на тези, които говорят от нейно име. Както и фалшивата България, представена от неграмотността и пренебрежението на чуждите писания."

 21. 21 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Известна е дългосрочната зависимост на двамата най-висшестоящи български политици – сиамските близнаци Георги Първанов и Бойко Борисов – от пълномощника на руската енергийна олигархия Златев."

  Изключителен коментар, БРАВО !!!!!!
  И сега какво? ДС си отгледа смирен народ, затъпял в търсенето на някой лев до заплата, оскотял от Славевци и всяка друга паплач, обезкултурен от чалга и безпаричие = как искате някой да дойде да протестира ? ? ? ?

  Те победиха!


 22. 22 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#17] от "evgenye":

  ... за съжелениее няма да я затварят, а ще смучат пари за наша сметка и с нашия риск, някой ден и тя да гръмне ! Национално ПРЕДАТЕЛСТВО !!!

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#19] от "petermann":

  Правилно поставяш въпроса с медиите. Явно руснаците в момента са развързали кесиите и яко захранват гладни журналисти. Вчера ми направи впечатление по Нова ТВ в новините, как пуснаха анкета с жители на Белене какво мислят за вчерашния скандал. Всичките трима интервюирани казаха, че този скандал само ще забави така желаното от тях незабавно строителство на АЕЦ. Нямаше нито един с друго мнение, а на мен все ми се струва, че на фона на последните събития в Япония, местните жители би трябвало да са меко казано разколебани и раздвоени, колкото и да имат интерес от АЕЦ като двигател на местната икономика. Но такива гласове не се чуха. Сигурен съм, че за това е платено.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Браво г-н Минчев. Искам обаче да си дам на себе си и на други мои приятели малко надежда: Казвате: " Веднага след реализацията на проекта ядреното лоби ще предприеме
  силна атака срещу АЕЦ "Козлудуй" и удължаването на живота на 5 и 6 реактор"
  Значи проблемът не е точно в Белене, а ЯДРЕНОТО ЛОБИ. В наличието на продажници, на пета колона.
  Можем да компенсираме строителството на Белене със свалянето на правителството на ГЕРБ с такова, което ще ни върне европейската ориентация. Ако направим това Белене може да се последва съдбата на Кремиковци, но за сметка на руснаците.
  Все пак... едно ядрено Кремиковци си е много по-лошо от обикновено Кремиковци.... идеално служи за извиване на ръце.

 26. 26 Профил на evgenye
  evgenye
  Рейтинг: 450 Весело

  Относно това което става с АЕЦ Белене наистина ГЕРБ ще загубят поне 10% от избирателите си. Българите много мразят да ги правят на балами с такива постановки. За съжаление няма алтернатива и властта отново ще се върне при тия които наказахме 2009 г. Изхода е че няма изход. Емиграция може би. На тези които са под 30 годишни за да не се покваряват тук.
  Както останат само цигани в България да видим кого ще яхат.

 27. 27 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Много добра карикатура и страхотна статия , поздравления , по-добре и изчерпателно не може да бъде казано .

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 931 Любопитно

  браво ,много точен анализ ,след като мутрата заяви ясно 4е е за белене ,СЕГА е време гражданското общество в България и Европейския съюз да си кажат думата по въпроса !!! все пак ако не се лъжа България е част от Европейския Съюз а не руска губерния ?

 30. 30 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 918 Гневно

  Не намирам вече думи да изразя това което ме въллнува !!

  БЪЛГАРИЯ Е НА ПРАГА НА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА !!!!

  Всеки опита за икономическо развитие ще бъде смазан от финансовата тежест на руската атомна бомба, която Борисов и ГОЦЕ се опитва да сложат на врата на България .

  Всеки опит за независимост от руските олигарси ще бъде смазан от ПЪЛНАТА енергийната зависимост от Русия, която Борисов и ГОЦЕ се опитват да сложат на врата на България .

  Всеки опит за демократично развитие ще бъде смазан от финансовата тежест и ПЪЛНАТА енергийната зависимост от... Русия....Борисов и ГОЦЕ.

  Хора, борете се !!!!

  Търсете съмищленици, търсете помощ от живеещите в чужбина, пишете на "Зелените", пишете в Брюксел, ПРОТЕСТИРАЙТЕ !!

  Стотици хиляди българи са умрели, защитавайки мъничкото пърченце суша, кудето да сме "у дома" и което наричаме България.
  Сега рубладжиите от БСП с помощта на Борисов се опитват да го подарят окончателно на руските олигарси!!

  Защитете родината си, костите на предците си, бъдещето на малките българчета!
  Докажете им, на тях, на нашите деди, че е имало за какво да умират!

  На мен ми се плаче от яд и болка !!!!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 31. 31 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#28] от "j.barth":

  700 лв за "безплатната" зелена енергия на фона на 50 от АЕЦ козлодуй! В Белене да е най-много 70 лв, ама ходи им разправяй! Те взеха хонорарчетата за ТЕЦ-овете и сега им бранят бизнеса! След 10-15 години като затворим половината ТЕЦ-ове и Козлодуй ще купуваме от Турция и Румъния!

 32. 32 Профил на evgenye
  evgenye
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Алтернатива на АЕЦ има ама ядрената мафия ги задушава.
  ВЕИ са бъдещето и това колкото и скъп ток да прави е много по-добре от АЕЦ. Ако тези милиарди се насочат в инвестиции във ВЕИ и там цените ще спаднат. За съжаление ядрената мафия ще се прехвърли(преименува) във ВЕИ мафия. Но поне няма да прави рискове за природата и хората.

 33. 33 Профил на КАЛЧО
  КАЛЧО
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Много интересни мнения прочетох след този материал.
  Общо взето почти всички сме на позиция против политиката на съветизация на българската енергетика,но за жалост нищо не правим.А и какво ли можем да направим?
  Кучетата лаят а кервана си върви!

 34. 34 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 247 Разстроено

  Карикатурата е уникално грандиозна и същевременно трагично реална

 35. 35 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Изключително точна статия. Най-после! Текст, който ясно и прибрано казва всичко. Добре, че е Дневник да отсрами българската журналистика. Другите "медии" хорово мълчат.

 36. 36 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#28] от "j.barth":

  "Огнянчо, недей така злобно че ще заслабнеш!"

  Както правилно предсказах по-горе в пост #5, основният ви аргумент срещу Минчев е, че е дебел.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 37. 37 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  http://www.renewableenergyworld.com/rea/blog/post/2011/04/cost-not-japan-crisis-should-scrub-nuclear-power

  Тук става дума за АЕЦите в САЩ, но цените трябва да са същите. Според статията нов АЕЦ в САЩ произвежда непродаваем ток.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 38. 38 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Весело

  До коментар [#31] от "partakesh":

  А вие взехте хонорарчетата от руското посолство, и сега тръбите, че енергията от Белене ще ни е без пари.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 39. 39 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Гневно

  ОСТАВКА И НА БОЦЕ И НА ГОЦЕ !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 40. 40 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 581 Неутрално

  БОЦЕ + ГОЦЕ = АЕЦ

  dnevnik са част от статуквото!
 41. 41 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Нямаме време,вече сме продадени-остава ни само едно да се научим да се организираме и орепчваме,както и да мислим кого си избираме да ни води.Еврейте затова си останаха водещия фактор в света-и богати и интелигентни-та те цели 40 години почти безропотно са следвали Мойсей-защото са разбрали,че само свободния/независимия/човек може да твори и да постига развитие икономическо и интелектуално.Сврения и притиснат до стената индивид-научен на "преклонената главица",той си остава нищожество и роб по душа,дори и да е много,много богат-справка бъл.мутро-олигарси-.НямА ДА ГИ ИЗРЕЖДАМ ПОИМЕННО.БРАВО НА ОГНЯН МИНчЕВ,убийствено точен и логичен.Лошо,че ние се вълнуваме от повърхностните аргументи/както каза един съфорумец/ще има контра-той е дебел.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  До коментар [#31] от "partakesh":

  Това е изключително некоректно твърдение. С изключение на старите социалистически ТЕЦ-ове без ко-генерация, ефективността на новите и производствената цена, са много ниски - дори под калкулираната предполагаема оптимистична цена на Белене (2 * настоящата). Това обаче не означава, че НЕК трябва да изклупува евтино. Съгласно директива на ЕС с цел подкокоросване на инвеститорите да инвестират в зелена енергиа и с оглед на задължението 20% от производството на енергия да стане зелено, изкупната цена се държи висока от закон, и НЕК е задължен да изкупува (не може да каже не) всичко произведено. Това може законово да се реши (хем да покрием изискването за 20%, хем цената да падне) ако НЕК построи свои ВЕЦ-ове, предложение между другото направено отново от Трайков. Такъв подход ще е по-евтин от Белене, ще е по малко рисков, ще е по-лесен за регулиране, ще отговори на изискванията на ЕС (иначе ще трябва хем да субсидираме Белене, който ще може да произвежда 80% от употреяемата енергия в държавата, хем ВЕЦ-овете по задължение от ЕС) и ще направи по евтин ток. Всичко е въпрос на калкулации. Извън това, преди да има реална икономическа оценка (чакаме HSBC) всяко твърдение че построяването или непострояването на Белене ще закопае България е спекулативно и некоректно, а всяко решение ще е гадаене в тъмното и ще е взето не на базата на икономическа логика, а на олигархично-политически принципи.

 44. 44 Профил на mironz
  mironz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "Tai Lung":

  Напълно си прав .Време е .

 45. 45 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  До коментар [#42] от "partakesh":

  Това дали някой има или няма ядрена енергетика не го прави цивилизован и е един от най-смешните доводи, които чух до сега.

 46. 46 Профил на kokorbashiyata
  kokorbashiyata
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#23] от "g_t":
  Аз също гледах малоумният им репортаж, който по прецумция трябваше да предизвика съчувствие към бедните хорица в Белене и да ни накара да отворим душите си и кесиите си за един АЕЦ. Същата глупост като с проекта за писта за Формула 1.
  По логиката на идиотите ни в медиите, за да зарадваме няколко човека трябва няколко милиона да се заробят.

 47. 47 Профил на titan4o
  titan4o
  Рейтинг: 466 Разстроено

  голямото ми дете прави 14 сега, знае английски перфектно, казвах му - учи и математика - тъпанар съм бил - математиката ще я научи другаде, да се маха по скоро за да води поне той/а по късно и брат му/ достоен живот.С всички сили ще му помагам да се махне - а доскоро раждахме деца и ги отглеждахме за да има страната ни ........абе не ми се пише вече ...

 48. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#42] от "partakesh":

  Понеже ти пръв постави въпроса кое колко струва, а сега ревеш като ощипан и пишеш простотии. Ние и сега си имаме АЕЦ. Можем да удължим срока на Козлодуй и да построим нов реактор там, ама не съветски.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 49. 49 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Преди си мислех, че ако Бойко построи магистралите мое и да си помисля да гласувам за него, обаче след АЕЦ"Белене" вече няма шанс и да си помисля да гласувам за него.

  Пак ще се гласува по съвест и идеалистично за ПП"Зелените"...

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 50. 50 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#43] от "Делян Делчев":

  Съгласен съм с втората част на коментара, че без икономическа оценка всичко друго са празни политически църкания! Но за ВЕЦ-овете не съм съгласен! Те се ползват за нормализиране на енергияния баланс на страната, а не за постоянно производство на енергия!

 51. 51 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#49] от "abadobata":

  Оооо я не се правете на луди! Мислил да гласува за ГЕРБ , ама сега се разубедил! Ако някой ти прочете всички коментари ще разбере , че си червен манипулативен мушморок!

 52. 52 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не може ситуацията да се опише по точно! Но това че има хора които прозират през комплотите и намеренията на ББ като проводник на руските интереси - няма да промени нещата! Двете пагубни намерения за АЕЦ Белене и Евро + ще се случат защото за мнозинството от хората той е 'спасителят'! Тъжно е, но явно хората в БГ са такива.....

 53. 53 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  "Става въпрос за натиск срещу коалицията "Фукушима" начело със Златев, Първанов и Борисов."

  Ужасна предателска коалиция.Ууууууууууууууууууууууу!

  Дудо ви обича!
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#45] от "Делян Делчев":

  Добре! Дайте пример за напреднала страна със силна икономика без АЕЦ!

 56. 56 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 753 Неутрално

  О, не.
  Ако не е Минчев /Огнян или Евгени - все тая/, ще е Сугарев.
  Все прочути енергетици.

  Сугарев отказа да се храни пред всички , докато не получи посланическо място, а Минчев, ако съди по вида му, имаше грижата порцията на Едвин да не остане неусвоена.
  Сугарев стана известен и като първият в историята посланик в Делхи, който не знае и дума английски, но важното е , че владееше йога и кама сутра.

  Сега Минчев/Огнян или Евгени - все тая/ и Едо Сугарев вилнеят по енергийните теми с експертни оценки от първо равнище.
  Препоръчах тази статия, без да съм я чел /и намерение нямам/, заради поредната чудесна рисунка на генерала Кутузов.

 57. 57 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#48] от "g_t":

  Да точно това е проблема! Всички ревете срещу Белене не защото е ядрена централа, а защото е по руска технология!! Пълна малоумщина! Или лобиране за другите ядрени играчи!??
  От трите големи ядрени аварии само Чернообил е бил централа по руска технология, а другите две са по американска, като последната е с японски подобрения!!! Само технологиите на Канада и Франция се оказаха устойчиви или просто са прикривали добре авариите в тях!

 58. 58 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#51] от "partakesh":

  А? какво съм? от кои коментари става ясно по-точно? Дай линк, да не правя повече така.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 59. 59 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  №42 - partakesh, съгласен съм, че в близко бъдеще няма алтернатива на АЕЦ. Или купуваш от тези, които произвеждат, или сам произвеждаш. Не знам защо не се протестира срещу румънските блокове. Но ако въпросът се постави така - или членове на ЕС, или Задунайская губерния /независимо кой е губернатора/ тогава въпросът стои по съвсем друг начин. И наистина сега се оказа, че първата стъпка е направена - имаме губернатор - Златев, имаме и изпълнител - Борисов. Лошото е, че няма реална личност срещу тях.

 60. 60 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Виждам толкова много огорчени и смазани от обида и тревога хора -защо сме само тук пред компютрите,защо не сме заедно на улицата?Такива като "Партакеш",ама,че и точно си се описал драги-такива цървулковци не мога да разбера-всъщност никога не съм можела да проумея,като как-"СССр е въздуха и слънцето за всяка жива българска душа"?????Ние наистина сме зле-никога не сме преценили ползите си,никога не сме разбрали логиката на еничерството-това си е имперска логика-ама като говорим за Турция-скачаме ,като ужилени,а тя също е била империя,но когато говорим за Русия/СССР/-то това е друго=-тя е братушка,нищо че е била,а и си остана Империя на злото.....Мислете хора,нямаме време,ние може да се окажем тези които обезмислиха великите си предци.

 61. 61 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#55] от "partakesh":

  Австрия, Ирландия, Норвегия, Дания, Италия, Австралия, Португалия

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 62. 62 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#57] от "partakesh":

  Естествено, че най-големия проблем на Белене е, че е руска. Козлодуй също е руски. Не може ли малко да разнообразим доставките? Или взехте вече комисионните от руснаците и нема мърдане, че режат глави за неизпълнение. Тук става въпрос за геополитика. Статията на Минчев по-горе е точно за това, ама явно не си я чел. Колкото да ядрените аварии - като всичко руско, и руската ядрена авария в Чернобил е най-голямата.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 63. 63 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#59] от "stedim":

  Не се протестира срещу румънските нови блокове, ЗАЩОТО ТАКИВА НЯМА ДА ИМА.

  Проверявайте си информацията преди да спамите

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#43] от "Делян Делчев":Деляне, манипулационните ти твърдения са и лъжовни. Нито енергията от Цанков камък ще е евтина,нито от Горна Арда.Цанков камък беше започнат и вие от Гроб само увеличавате цената му,а Горна Арда що така тихомълком го възобновихте.И той е една голяма яма.А ако не знаеш от HSBC оценката ще бъде за АЕЦ като такава.Тях не ги интересува ,че политиците на бедна България се канят да я строят и след това да я харизват на чужденци.Нито ги интересува ,че парите ,които ще бъдат вкарани там ще забавят развинието на страната,щото ще бъдат извадени от нашите джобове. Въобще не ги интересува и това,че работилите над 30 години за нашата "държава" получават 70 евро месечна пенсия.

 66. 66 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Кой ще плаща строителството и що ще ни задължават да изкупуваме тока??? Питам! Няма да получа отговор. Депресират ни. Уууууууууу!

  Дудо ви обича!
 67. 67 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#63] от "abadobata":А с тези румънските ,които и сега изпускат радиация повече от допустимото,щото такъв им е вида ,какво правим? Ние ,българите ,си мълчим ,нали? А ако беше обратното румънците дали щяха да си мълчат?

 68. 68 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#67] от "cobanmaala":

  Не знам да изпускат радиация, не съм чувал. Знам, че новите 3ти и 4ти блок няма да ги бъде. Дай официална информация за радиоактивно изтичане от Чернавода.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Гневно

  Ай сектир на червената слугинарска мафия и техните господари от Разпасаната Федерация ! Писна ни !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#69] от "j.barth":

  Нещастнико,
  лично руснаци са ми казвали: "Кога вие, българите, най-после ще се опъните на нашите управници?! Всички държави от бившия соцлагер в различно време се противопоставяха, само българите се предлагате сами..."
  Това да го чуеш от руснак е такова унижение, каквото твоята празна глава едва ли може да схване...
  А съвсем неотдавна в едно прадаване на RTVi (Ехо Москвы) в което ставаше дума за стремежите на Русия да възстанови старото ОНД, един от участниците каза за Белорус (цитирам по памет) : - Белорус в много отношения заслужава да бъде в ЕС много повече от някои страни, които вече са в този съюз - например България.
  Да ти кажат (при това заслужено!) , че си по слаборазвита страна даже от Беларус е голямо унижение...
  Ама ти и това не ти влиза в празната глава, в която веят сибирски ветрове !

  The best way out is always through Robert Frost
 77. 77 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#62] от "g_t":

  За избор на друга технология е трябвало да се мисли преди 20 години, а ен накрая! Сините нали имаха 2 правителства дето спечелиха "с малко ама завинаги"! Що не развалиха договорите , а сега реват!?

 78. 78 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#64] от "rustos":

  Рустос,
  вместо да обсъждаш статия от българин за българи, по-добре
  ще е да кажеш защо в Гърция не си построите няколко АЕЦ-чета?!

  The best way out is always through Robert Frost
 79. 79 Профил на kenetclarck
  kenetclarck
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има три начина… първо, да се направиш, че не забелязваш мръсотията. Второ, да приемеш, че без това не може и да гледаш поне да не те изцапа, и трето… да вземеш лопатата, че да изринеш тия, дето я правят… Нищо не става с оплакване!

 80. 80 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  До коментар [#55] от "partakesh":

  Смешник!
  Вземи една Австрия.

  Швейцария средата на март си замрази ядрените проекти след Фукушима. И мислят въобще по бъдещето на сектора.
  Това в Швейцария!
  Но Боко ги знае работите по-добре, както винаги! Продължаваме на тагадък...

 81. 81 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Иън Феърли посочва, че реакторите Канду са така устроени, че колкото повече остаряват, толкова по-големи количества тритий, изхвърлят във водата и в атмосферата. http://noviniteotdnes.com/wikileaks-%D1%80%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D0%B5%D1%86-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B3/

 82. 82 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#77] от "partakesh":

  Партакеш,
  проблемът за Белене е много сериозен проблем, за да бъде разбран от хора, които слушат само партийната повеля...
  Извинявай ама ти кутия за обувки ли си?!
  Да знаеш , че в Русия много ще те ценят. И то не заради мнението ти за Белене, а защото, както казва един руснак: - ние ракети може и да правим, но обувки никога няма да се научим да правим!

  The best way out is always through Robert Frost
 83. 83 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#77] от "partakesh":

  По времето на сините Белене не се строеше. Не е имало никакви договори за Белене. Имаше доставено оборудване и първоначално строителство от тошово време, което седеше замразено. Царо беше този, който реши да се размрази Белене, а договорите бяха подписани по времето на тройната шайка. Така че не говори едно къмто гьотере. Има хора, които помним.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 84. 84 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#81] от "cobanmaala":

  Чобан махала, докато готвиш поредната манджа , би ли отговорила какво е тритият но без помощта на Гугъл?!
  Не можеш, но обичаш да си говориш с интелигентни хора...

  The best way out is always through Robert Frost
 85. 85 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До №71 - partakesh. Действително малко съм разхвърлял исказа. Защото не мога да разбера противниците на АЕЦ у нас какво искат - изобщо да няма АЕЦ или тя да не е по руска технология. Получава се преплитане на експертност с политика. И аз не желая да сме зависими от Русия, но може ли някой да ми обясни ако искаме да произвеждаме енергия, може ли това да стане без да сме зависими от някой. Не желая да ставаме като Северна Корея. Обобщено - когато се говори "за" или "против" трябва да се говори с цифри. И ако някой си въобразява, че енергията ще поевтинява, е пълен наивник. И това, че евентуалният ток от "Беляне" ще бъде по- скъп от настоящия е обективна реалност. Защото и преди и сега българинът плаща всичко - освен ако не се печатат пари и се стигне до положението през 1991 или 1997 г.

 86. 86 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#75] от "partakesh":Браво.Доставя уран на Русия,пък Русия на САЩ.Виж к,ви търговци са руснаците,купуват от Австралия продават на Щатите.

 87. 87 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#80] от "xm...":

  Австрия откъде и е тока??? От 60-те АЕЦ-а на Германия! Границата им е една зелена поляна! Това ли е примера! Ако ги няма АЕЦ в Германия ще карта на свещи!

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#83] от "g_t":

  Защо го замразиха, а не се договориха с французите примерно? Щото картофа пари и оставиха други да го вадят от огъня, а сега пискат!?

 90. 90 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 466 Неутрално
 91. 91 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 763 Весело

  До коментар [#84] от "Realistka":Виж си в гуглето сама.Та поради тая причина ,ако не знаеш, французите са отпаднали от търга за доставка на оборудване за АЕЦ Белене.Сега подробностите си ги търси сама.Не че те интересуват ,де .Ти си знаеш.

 92. 92 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#90] от "partakesh":Благодаря.

 93. 93 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  До коментар [#90] от "partakesh":

  Ти наистина си смешник!
  Налапал се с частички информация и ... дотук!

  Путин отиде да подписва за уран от Австралия защото Уестигхаус направиха джойнт венчър с Казахстан. Които бяха руските доставчици. И Русия увисваше.
  Тогава Австралия се опъна и не искаше да доставя на руснаците, но Щатите ги натиснаха.
  Ама това в наръчника на гербавия активист явно не са ви го написали

 94. 94 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#93] от "xm...":

  И какво от това! Само показва лицемерието на големите държави! Няма ад имаме АЕЦ , но ще изнасяме уран за другите!

  И как веднага пренесе международната политика към българските въшкарски игрички! Като ти е толкова омразен ГЕРБ отиди някъде и си сложи край на мъките! Палячо!

 95. 95 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Има един единствен утвърден от време оно , да се докаже дали една корпорация е /ще е/ печеливша. Пускане акции на борсата.
  Ако това стане се чудя дали руската пета колона ще купия т нещо.
  Във всеки случай не и тези които ни натрапват руската примка Белене Първанов , Борисов , Златев.
  Защото, точно те отлично знаят колко е "печеливш" този проект ...

 96. 96 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 763 Любопитно

  До коментар [#93] от "xm...":Те затова правят съвместно предприятие Русияи Щатите за над 2 милиарда долара?

 97. 97 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1548 Гневно

  БРАВО за ГРАЖДАНСКАТА позиция на гн. Минчев, както и за аргументираната му статия!

  Наистина един самозабравил се Главен Слуга (но не на данъкоплатците, които са му работодатели, ами на Златния и руската олигархия) е на път да осере перспективите пред страната ни за поне 50 години!

  Ако хората не излезнат на улиците и не пометат тази паплач, то закономерно си заслужават съдбата - бедни, стиснати за гърлото от руския мечок!

  "Управлява" един Павиан без достойнство, задникът му е и голям и червен!
  http://www.pavianarsch.de/

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 98. 98 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#95] от "Петър Иванов":

  Явно само вие знаете колко струва Белене, защото никой друг не знае!

 99. 99 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#95] от "Петър Иванов":това найстина е най - чистата схема .Сега HSBC като направят анализ - какво е построено ,какво остава и евентулната рентабилност на проекта - нашата държава да запази определен процент от акациите съответен на вложеното а останалата сума да се събере от частни инвеститори без да се прави ни най малък компромис със сигурноста - като се построй това чудо на руския технически гении , да почва да продава ток и да се конкурира с всички доставчици наоколо .Но като знаем какви са нагли (Лукойл) те като нищо ще почнат да облагат вносния ток с някаква такса( например срещу безработицата ,за пенсиите и др) и пак да ни принудят да го купуваме . Така че никакъв бизнес с Русия>

 100. 100 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#95] от "Петър Иванов":


  Иван Хиновски първи лансира тази идея при положение , че не се знае цената:

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=842530

  Същият този Ваньо участва във фирма Енкон Сървисиз с интереси свързани с възобновяемите източници на енергия! Кокала е дебел! Бил е шеф на НЕК! Съвсем нормално е да не иска Белене! Друго си е да продава ток по 700 лв гарантирано изкупувани от държавната НЕК!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK