Турция и арабския свят - интрига с отворен край


"Арабската пролет" разпали нови съперничества в региона и света

Турция не крие желанието си да се възползва от вълненията в арабския свят и се опитва да се лансира, макар и неофициално, като модел, по който тези общества да продължат развитието си. За това самочувствие допринася и икономическият бум в страната. Когато започнаха събитията в Тунис и Египет, за Анкара не бе трудно да определи позицията си в подкрепа на демонстрантите. След като обаче вълната достигна до Бахрейн, Йемен и Либия, ситуацията се усложни.


Турция е силно свързана икономически с Либия, където е инвестирала 15 млрд. долара, а броят на работещите в страната турски специалисти бе 25 000. Със Сирия пък имат обща граница от около 800 километра, в селищата около която живее предимно кюрдско население, и това автоматично води до опасност от възобновяване на дейността на ПКК. Сирия също така е важен фактор в крехкия близкоизточен баланс, тъй като контролира дейността на палестинските радикални организации, както и "Хизбула" в Ливан. Дамаск оказва влияние и върху сигурността на Ирак. Немаловажен е и фактът, че страната е във фактически съюз с Иран и в конфликт с Израел.
В последните години Турция провеждаше стратегия на нулиране на проблемите със съседите си. Но неочакваните ветрове, които задухаха в арабския свят, вещаят появата на нови съперничества - регионални и глобални. В Анкара са притеснени от случващото се в Сирия и се опасяват от цялостната политика на Иран за намеса в различни арабски държави.


Безпокойство предизвиква и ситуацията в Ирак, тъй като датата на американското изтегляне наближава, а продължаващите вътрешните конфликти в страната може да доведат до нова гражданска война. Премиерът Ердоган предприе различни стъпки, за да подтикне сирийския президент към радикални политически реформи, за да успокои вълненията. Тези стъпки не дадоха резултат, тъй като Башар Асад се чувства сигурен на поста си, залагайки на това, че в страната му няма да се стигне до военна намеса, подобна на тази в Либия.


Интересен момент е, че докато Анкара призовава за реформи и демокрацията в арабския свят, медиите в самата Турция са подложени на репресии, като досега са арестувани 68 журналисти. Правителството на Ердоган обвинява журналисти, както и бивши и настоящи военни, в заговор за държавен преврат. Премиерът упражнява силен натиск върху собствениците на големите медии да уволняват служителите си, които дръзват да критикуват правителствената линия. Това поведение издава най-вече страха, че вирусът на "арабската пролет" може да се прехвърли и в Мала Азия.


Обезпокоена от ескалацията на събитията и по-специално в Сирия, в която живеят над 4 млн. кюрди, Анкара тайно изпрати на 27 март шефа на разузнаването си Хакан Фидан, който да убеди Асад в необходимостта от бързи политически реформи. В Турция се опасяват, че ако центробежните събития в Сирия се ускорят, кюрдите там могат да се ориентират към обединяване с 15-те милиона свои събратя в Турция, 7-те милиона в Иран и 6-те милиона в Ирак.


Оттук до създаването на автономна държава има само една крачка. Сред бойците на ПКК има и много сирийски кюрди. Преди месеци Асад бе обещал на Ердоган да ги амнистира и да ги приеме отново в държавата си. Изненадващо миналата седмица сирийският президент издаде указ, с който даде легално сирийско гражданство на 100 000 от общо 300 000 обезправени кюрди. Баасисткият режим отлагаше това решение 40 години. Може да се каже, че общото между Сирия, Турция и Иран е решимостта им да избегнат сценарий, при който техните кюрди да получат право на самоуправление, както това се случи в Ирак.


Турското безпокойство от събитията в Сирия има и икономическа обосновка. Асад и Ердоган развиха взаимноизгодно сътрудничество, споделяйки стратегически цели: то допринася за запазване териториалната цялост на Ирак, за обуздаване на кюрдските стремежи към автономия, както и срещу прекомерно разширяване на влиянието на Иран в региона.


Стратегията за нулеви външнополитически проблеми, която Анкара следва, обаче е вътрешно противоречива. Турските притеснения от Сирия имат сложна история. Арабската държава бе силно враждебна към Турция заради териториални проблеми още от 1939 г., когато Турция прибави към територията си вилаета Хатай. Преди няколко години Сирия все пак призна този акт на присъединяване, с което започна подобряването на двустранните отношения.


От известно време Ердоган се опитва да установи добри отношения и с "Хизбула" в Ливан, както и с "Хамас" в Газа с посредничеството на Иран и Сирия. Целта е да покаже влиянието си и да убеди Запада, че може да ги контролира.


Иран установи добри отношения с Турция и сега тя играе основната роля в нарушаването на международните санкции, наложени срещу ислямската държава. Този съюз, който толкова изнерви Вашингтон, в същото време не отменя турско-иранското съперничество. Така например, докато Анкара представя светската си демократична система като модел за арабския свят, Техеран на свой ред обявява, че революциите в арабските държави ще доведат до нов ислямски Близък изток. 


Турция чувства, че след драматичните събития новият Близък изток ще се нуждае от държава лидер. Тази роля играеше Египет, но страната сега трябва да се справя със собствени проблеми. Саудитска Арабия и другите от Съвета за сътрудничество в Залива също не са застраховани от бунтове.


И се нуждаят от Турция като фактор за обуздаване на стремежите на Иран, който, изглежда, отново изпадна от фокуса на САЩ заради арабските събития. Тези дни се очаква външният министър на Турция да посети Бахрейн, за да продължи консултациите, започнали със Саудитска Арабия и ОАЕ. Подобно поведение не е по вкуса на Иран, чиито регионални амбиции са известни. Така че интригата е с отворен край.


*Авторът е иракски журналист, кореспондент на кувейтския вестник Al Watan


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Интересен анализ. Макар че, както вървят напоследък нещата в Турция, ми е трудно да си представя, че тя може да бъде модел за демокрация за арабските държави.
  "докато Анкара призовава за реформи и демокрацията в арабския свят, медиите в самата Турция са подложени на репресии, като досега са арестувани 68 журналисти." - тоест, не ме гледай какво върша, ами слушай какво говоря.

 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Дневник, поправете си статията: Турция НЯМА обща граница с Либия, още пък по-малко тя да е 800 км. Със Сирия е!

 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  Общо взето, и аз подскочих, когато прочетох, че Турция има 800 км. граница с Либия и все пак направих една проверка в Уикито, та си отдъхнах

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Кюрдския проблем е добър повод за обединение на иначе различни по строй и етнос държави.

 5. 5 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Много по-добре е моделът Турция, отколкото Иран или Сомалия...

 6. 6 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Кюрдският проблем съвсем скоро ще излезе на дневен ред пред световната общественост. Кюрдите са много голям народ, както се вижда от статията. Май в скоро време ще има нова държава в този регион.....

 7. 7 Профил на tartar
  tartar
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Според мен,анализът е прокюрдски.
  А това за "репресии" спрямо журналисти и страх на Ердоан от "арабска пролет" са ясен признак,че авторът не познава материята или е силно предубеден.
  (нищо чудно,да е правил анализа си,на база,прочетено в българската преса,щото имах чувството,че чета местен,а не арабски автор)

  п.с.Потърсих в бат Гошо(google) и се оказа,че живее в България от 1978г.

  Things just happen. What the hell.
 8. 8 Профил на waffenss
  waffenss
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#7] от "tartar":
  Ахъ. Тя и Европата не познава материята и прави анализа си на база прочетеното в българската преса.
  "По отношение на основните права - част от новия Наказателен Кодекс трябва да бъде променена за да защитава адекватно свободата на словото. Трябва да бъдат положени усилия и в свободата на религията и икономическите и социалните права, в частност правата на жените и синдикатите. Турция трябва да обърне внимание на сериозните икономически и социални проблеми в югоизточната част на страната и да осигури пълното зачитане на правата и свободите на кюрдското население."
  Кво да ги праиш, прости и тъпи европейци.

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#8] от "waffenss":
  Ахъ, ние четем само бг. новини, ама виж в тях какво пише
  "Протести на журналисти в Турция заради натиск от правителството March 22, 2011
  Около 2 хил. човека излязоха на протест в турската столица Анкара на 19 март заради задържането на 27 местни журналисти. Протестиращите бяха предвождани от Freedom For Journalists Platform (GOP) – организация, която обединява над 90 турски журналистически асоциации на журналисти.
  Шествието е втората най-голяма журналистическа акция от последните седмици. Подобни демонстрации бяха организирани и в Истанбул, където се събраха около 8 хил. човека, съобщиха от АЕЖ Турция.През последните години зачестяват случаите на арестувани журналисти заради изпълняването на техните служебни задължения. Много представители на гилдията в Турция са застрашени от съдебни дела, глоби и ефективни съдебни присъди. Министър председателя Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в момента няма затворени журналисти заради тяхната работа и , че тези 27 от тях, които станаха повод за демонстрациите, са в затвора по други причини. Данните на GOP показват, че реално броят на задържаните журналисти в Турция е 68 към този момент, а 7 от тях вече са осъдени. Процесите срещу останалите са в ход, докато те са в ареста със статут на задържани. От 2009 г. насам други 30 журналисти са били освободени и очакват да бъдат изправени пред съда. Така общият брой на журналистите, които са минали през турските затвори през последните 2 години достига 90. Други 45 журналистите са били глобени или са получили присъди за ефективен престой в затвора, но изпълнението им е отложено с 5 години.Това показва, че в страната е наложена силна автоцензура, не само върху осъдените, но и върху техните колеги, които могат да имат същата съдба. Общият брой на съдебните дела, които се водят в момента е 2000, а разследванията срещу журналисти са повече от 4000, съобщава АЕЖ Турция."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "dqdomart": Продължение
  "Ситуацията не се дължи само на злоупотребата със съдебна власт, но и на факта, че 27 алинеи от наказателния кодекс в Турция позволяват ограничаването на свободата на словото в страната, алармират журналистическите организации. Според тях другата пречка пред свободата на изразяване е антитерористичния закон в Турция. Турските журналисти се борят за незабавното освобождаване на своите колеги и за правни поправки в съответствие с препоръките на Европейския съд за правата на човека. АЕЖ България се присъединява към исканията на колегите от съседна Турция и подкрепя отвореното писмо до Министър председателя Ердоган за освобождаване на турските журналисти. Писмото е инициатива на заместник президента на АЕЖ Турция – Доган Тилик. Приканваме Ви да подпишете отвореното писмо на сайта на Европейската федерация на журналистите."
  http://www.aej-bulgaria.org/2011/03/%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D0%BB/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на Искандер
  Искандер
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#5] от "charlesdegaulle":

  За момента. Но Турция упорито са се упътили към Иранският модел, който определено не е за пример.

  ISLAMOPHOBIC AND PROUD OF IT
 12. 12 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 434 Неутрално

  при 34 000 000 кюрди май ще има държава кюрдистан

  Welthauptstadt Germania
 13. 13 Профил на waffenss
  waffenss
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#10] от "dqdomart":
  В мноо голема грешка си, щом вярваш на БГ и Европейската преса.
  А па ЕК е изпаднала в дълбоко заблуждение, относно демокрацията в Търкието.
  Ама така е, като не четете "правилната" преса (Хюриет, Сабах, Миллиет, Търкишпрес.ком ), а четете разни дезинформационни издания на български и европейски издатели.

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#13] от "waffenss":
  "В мноо голема грешка си, щом вярваш на БГ и Европейската преса"
  ХЕХЕХЕ- ами на кого да вярвам- на твоите твърдения, че не съществуват "27 алинеи от турския НК в Турция позволяват ограничаването на свободата на словото в страната"
  Дезинформация- грънци - чушки и домати, обаче анадолски То за това имаше ред- два в доклада на ЕС за напредъка на Турция за кандидатстването й в ЕС- ако искаш , да го намеря и да ти го постна официалния доклад на английски

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на waffenss
  waffenss
  Рейтинг: 434 Разстроено

  До коментар [#14] от "dqdomart":
  "То за това имаше ред- два в доклада на ЕС за напредъка на Турция за кандидатстването й в ЕС- ако искаш , да го намеря и да ти го постна официалния доклад на английски"

  Ей тва младите, се бързате като пуле пред майка си.
  Вие да не сте седмаче случайно, а?
  А, вЪрни се на пост № 8. прОчети ей тва между кавичките (кавички са ей това ["]-отпред и същото от зад), па прОчети и доклада на ЕК за напредъка на Турция и мое па да се сетиш откъде е извадката, и нема начин да не стигнеш до извода, че пишем за едно и също нещо и че сме от една и съща страна на барикадата.
  Айде със здраве адвокактке и дано не четеш по диагонала и делата на клиентите си, че жална им майка.

 16. 16 Профил на Mohamed Khalaf
  Mohamed Khalaf
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "paf":
  Разбира се, че няма граница с Либия. За съжаление нямам обяснение за редакторската намеса в текста ми. Очевидно грешката идва от съкращаването на текста, което е лиро автоматично. Надявам се наистина редактора да поправи изречението, защото това само вреди както на мен, така и на Дневник. Що се отнася до Сирия, тя има граница с Турция, която е 822 км. Не е трудно да се провери.

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#15] от "waffenss":
  Уфффф, да ,ве, да- толкова ме интересува доклада на ЕК за напредъка на Турция, че го помня наизуст Иначе- този изказ подозрително напомня на пасажчетата от доклада

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#12] от "mikereto":

  "при 34 000 000 кюрди май ще има държава кюрдистан"
  Това зависи от световният жандарм САЩ.

 19. 19 Профил на Велислава Попова
  Велислава Попова
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#2] от "paf": При публикуването на текста е отпаднало изречение и това създава неприятната грешка.

  Извиняваме се на автора и благодарим за вашата наблюдателност.

  Оправено е.

  Читателите ни са безценни редактори.

  Хубава вечер,
  Велислава Попова
  главен редактор
  Дневник

 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#7] от "tartar":

  ..........Според мен,анализът е прокюрдски...............

  А според мене е доста реалистичен описаният вариант за Кюрдска държава.
  Аз самият съм писал почти същите неща неведнъж. Всеки завоевател рано или късно си плаща за това.
  Съвсем нормално е да им пари на Турция от събитията.
  Ако си забелязъл в Кремъл също им пари, пък са малко по-далеч. Е, не колкото би им се искало разбира се.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 02:43 на 03/05/2011 от неговия автор.

 22. 22 Профил на tsarkaloyan
  tsarkaloyan
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Редакцията на "Дневник" можеше да немери истински анализатори, които да представят нещата такива каквито са, а не журналист който да представя своята позиция по въпрос който не е много компетентен. Очаквам специалисти да анализират въпросните теми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK