Продължителност на живота и финансова стабилност

 

© Иван Кутузов

 Четвъртото издание на Поглед върху пенсиите - изследване, фокусирано върху размера на пенсиите, пенсионната възраст и средната продължителност на живота в страните от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) и Г-20, показва, че изправени пред застаряващо население и по-висока продължителност на живота, повече от половината от развитите страни са увеличили или планират да увеличат пенсионната възраст – възрастта за жени ще бъде променена в 18 държави, а за мъже – в 14. Други страни са въвели автоматично обвързване на пенсиите с продължителността на живота. Част от реформите са свързани с въвеждането на


стимули за оставане на работа вместо пенсиониране


Средната пенсионна възраст за мъжете е 63 години, а за жените – 62. Тя ще нарасне на 65 години до 2050 г. и за двата пола според сегашните планове. Тъй като в почти всички страни от ОИСР прогнозите са за увеличаване на продължителността на живота до степен, която ще неутрализира ефекта от повишаването на пенсионната възраст, финансовата стабилност ще бъде застрашена в бъдеще, освен ако възрастта не бъде увеличена допълнително спрямо сегашните програми.
Средна продължителност на живота след пенсиониране

Продължителност на живота и финансова стабилност

От графиката ясно се вижда нарастващата средна продължителност на живота при достигане на пенсионна възраст, представена за мъжете и жените поотделно за две различни възрасти – 60 и 65 години. Така например прогнозите за 2050 г. са, че средната продължителност на живота за жените след 65-годишна възраст е около 24 години (червената пунктирана линия), докато през 1960 г. тя е била само 15 години. Според изследването, ако жените през 2050 се пенсионират на тази възраст (65 години) и получават държавна пенсия средно още 24 години, това ще окаже огромен натиск върху публичните финанси. Необходимо е според авторите да се предприемат час по-скоро мерки.


Като алтернатива на по-високата пенсионна възраст някои държави са въвели автоматично обвързване на размера на пенсиите с очакваната продължителност на живота. Учудващо е, че този подход е въведен в много малко държави – модели, които ще имат сходен резултат, се очакват да влязат в сила в Дания (2027 г.), Италия (2015 г.) и Гърция (2020 г.). Предимството на тази политика е, че отправя ясни сигнали за необходимостта от по-дълъг престой в работната сила.


Друг възможен вариант е


да се поощряват хората сами да спестяват за своите старини


за да компенсират по-ниските бъдещи държавни пенсии (което според изследването ще е неизбежно заради очакваните проблеми в публичните финанси). Вече има няколко значителни успеха в тази посока. Схемата "КивиСейвър" в Нова Зеландия например автоматично прехвърля хората в частни пенсионни фондове, освен ако те изрично не се откажат. По този начин изключително бързо е разширен обхватът на частните пенсионни фондове върху населението.


През 2012 г. Обединеното кралство ще последва този пример. В Германия пенсиите "Райстер" също имат сериозно покритие, особено сред младите и хората с по-ниски доходи – групите, които останалите държави срещат трудности да достигнат и включат във фондовете за пенсии (въпреки че тези програми разчитат по-скоро на сравнително щедри държавни финансови стимули, отколкото на автоматично записване).


Политиките, свързани с пенсионните системи, винаги са били съсредоточени върху балансирането на ползите и разходите, което в резултат на световната икономическа и финансова криза стана изключително трудно. Кризата обаче е просто още един проблем към съществуващите много по-сериозни дългосрочни предизвикателства пред пенсионните системи, свързани със застаряващото население.


Ако правителствата отлагат реформите, тогава корекциите, които ще бъдат нужни в средносрочен и дългосрочен план, ще бъдат не само наложителни, но и много по-болезнени. Гърция, Унгария и Ирландия вече бяха принудени да реформират значително своите пенсионни системи като условие за получаване на международна финансова помощ.


Авторът е от Института за пазарна икономика, който издава седмичния бюлетин "Преглед на стопанската политика", http://ime.bg/bg/articles , заглавието е на редакцията


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Лична пенсионна сметка олихвявана със сложна лихва в държавна банка,това е рецептата за в бъдеще!!!

 2. 2 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 754 Неутрално

  У нас който може работи докато има сили.
  Аз съм на 71 години, работя , пенсията ми е 320лв. Ако не работя не мога да си купя храна, отопление, дрехи, книги, нищо! А нямам нужда от лекарства, вземам само хранителни добавки, не боледувам от нищо освен леко износване на организма.

 3. 3 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Имам въпрос : Кой плаща на въпросния Институт за разтягане на локуми. ? Какво общо имаме ние с развитите страни ? Коя развита страна е загубила 20% от работоспособното си население в емиграция ? Коя страна е загубила 20 % от населението си в репродуктивна възраст? В тая страна останаха деца, пенсионери , безработни, крадливи цигани и още по-крадливи управници.
  От този анализ излиза ,че на жените им гарантират да живеят до 90 години, за мъжете нищо не казват.
  Еба ти анализаторите !

 4. 4 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Гневно

  До коментар [#2] от "nu6ka": Наборе , и аз съм така. !
  150 000 пенсионери работят като пазачи във фирмите на бившите милиционери, останалите - кой каквото може. На Т.Живков х... да му ядат. Тогава пенсионерите не работеха.

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#2] от "nu6ka":

  Работиш защото си успяла да си намериш работа . Все по-трудно става хора на възраст м/у 50-60 год. възраст да ги наемат някъде . Младите също . Никой ли от парцалесите не вижда парадокса ? Работа няма за младите, те ще карат възрастните да работят по-дълго време . А къде ще работят, даже и бог бойко не знае ........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#4] от "ahasver":

  Дълбоко ви уважавам вас, работещите пенсионери и ви се възхищавам, че на тази възраст още можете да работите!

  Но, конкретно Вие не сте прав за бай Тошо. Нали помня колко получаваха баба ми и дядо ми - около 120лв пенсия. Наистина, покупателната способност на ония 120лв не е като на сегашните, обаче пак не стигаха за достоен живот. Но като цяло да, пенсионерите тогава бяха като че ли по-добре от сега.

 7. 7 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Е те такова чудо не беше ми се случвало - да съм напълно съгласен с почти всички форумци!!! Но желая да попитам авторите на статията дали случайно не са чували за т. нар. биологичен предел на физиологическите и психологическите възможности на човешката раса. А случайно защо не са споменали при какъв стандарт на живота днес оцелява българският пенсионер??? И защо забравят онази лема:ЕДНО Е ДА ИСКАШ, ДРУГО Е ДА МОЖЕШ, ТРЕТО / най-важното! / - ДА СТАНЕ.

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тия от ИПИ само глупости раждат напоследък.
  Докато в България вноските за ДОО не са индивидуални и не се онаследяват, тия лапнишарани не могат да назовават с думата "пенсия" една вноска със осигурителен характер.
  След време хората получават тук социални осигуровки, но в никакъв случай не може те да бъдат наречени "пенсии".
  А след като теоретици за каквито претендират да бъдат всичките в ИПИ нямат и хал хабер именно от семантиката в икономическата теория, защо от Дневник изобщо губите време на читателите с глупостите на необразовани хора?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател1": Така . Смятай - в най-студения месец парното беше 20-22 лв, телефон- 5 лв, водата 1-2 лв ,ток2-3 лв, данък сгради и смет - някъде към 30-40 лева на четири вноски. Нищо не сме икономисвали. На радиаторите крановете им бяха ръждясали - никога не са въртяни. В магазина можеха да те ударят в кантара , но не в качеството. Сиренето беше от мляко, месо и пилета не се помпаха с вода, нямаше такси, комисионни, превозът по 6 стотинки , вестниците по2-3 ст. , кино, театър - до лев. . Това не е носталгия. Носталгията е сантимент, чувство. Тук говорим за обективно сравнение. Откакто печалбата измести член Първи в Конституцията , закъсахме.
  Я да ти напомня нещо друго. Вече 21 години прехождаме.
  През 40-те години България беше ограбвана от германците, после всичко за войната, всичко за победата, после издържахме съветска армия /недълго/, после колективизация на село , петилетки. 21 години след тази национална катастрофа , значи към 1965 година всичко това ,дето ти го изброих вече го имаше. България беше вече нормална страна. Ето сега, 21 година след като Т.Ж. ни остави една горе-долу уредена страна, нещата стават все по-лоши. Тройната коалиция, с която смахнатият Бойко се оправдава, му остави 8.2 млд лева в касичката , успява по пътя на съсипването.

 10. 10 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#5] от "ARRI": Ари, това , дето го работят пенсионерите, младите не се хващат. Това може да бъде допълнителен доход, но не основен. Като добавиш към пенсията , горе-долу бива. Но младите нямат пенсия, затова не се ловят на 200-300 лв.

 11. 11 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ами никога няма да се съглася, че сега е по-лошо, отколкото при Т.Ж. Също никога няма да се съглася, че тогава сме били нормална страна. Напротив, бяхме дълбоко ненормална страна, всичко ни беше ненормално, включително и това за кола да се чака 20 години, един руски телевизор да струва 5-6 заплати и квалифицирани висшисти да получават по-малко от бачкаторите. И най-страшното - нямаше свобода. И нямаше свободен дух, нямаше западни книги и филми. Как може да говорите, че е било добре при Живков?! никога, никога, никога няма да се съглася.

 12. 12 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 622 Весело

  Баба ми е на 83 години и работи, взима добри пари. Хич не се майтапя!

 13. 13 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Бабата работи, обича да работи,сравнително здрава е, не е легнала да се вайка колко е зле.Добри доходи има. Не разбирам защо ми цъкате минуси. Ако писах , че е болна и умира с малка пенсия сигурно щяхте да ми цъкате плюсове.

 14. 14 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1090 Весело

  Хубаво е човек да работи докато може в този живот!Нали и вАда и Рая не се работи!Може това да ни е наказанието!А ако сме отгледали добри деца-няма да умрем от студ и глад-вече това е масова практика.
  А за пенсия-хора,нямате ли дюшеци и буркани!

 15. 15 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#12] от "vloti":

  На баба ти ,на Цветница желая
  да влезе в Гинес най -накрая!
  И нявга-сбъднала мечтите:-
  на младите да събере очите!

  И за да няма никакъв кутцуз-
  на внука и аз пиша плюс!

 16. 16 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Рядко има здрави хора на тези години , но според мен е защото българите пият, пушат много , преяждат , не се движат и не живеят здравословно. Днес младите ползват за 50 метра кола. Поркаш яко и на 60 грохваш, че и по-рано. После държавата ти виновна. В Нидерландия има традиция на нова година да се карат кънки , в Англия има традиция на Коледа да ходиш на мач, а тук има традиция края на декември да не ставаш от софрата, да се напиваш и да се търкаляш. Квото повикало, такова се обадило.

 17. 17 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Прави ми впечатление, че хората в Бг-то умират доста рано напоследък. Като стане на около 65 и заминава. Не знам дали сте минавали през гробищата напоследък, ама аз като ходих преди 1-2 години и се шашнах, че масово новите гробове все на млади хора бяха. Особено мъжете, при нас 3-4 все под 65 умряха. Пък те да си вдигат пенсионната възраст.

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 18. 18 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Проблемът е пред всички развити страни. Решението му е навсякъде същото - да работят докато могат и да се плащат пенсии колкото може по-късо време. Така пенсионерите ще измират по-бързо и решението е по Сталински - няма човек, няма проблем!

  heruvim
 19. 19 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#18] от "херувим":

  Точно така е, за съжаление пенсионер трябва да бъде хранен, ако не от държавата, от децата си. Би трябвало всеки сам да си спестява и да си решава кога да се пенсионира, като останат само социалните пенсии.

  .
 20. 20 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Под "за съжаление" имам в предвид, че храна, жилище и медицински грижи трябва да бъдат платени от някого.

  .
 21. 21 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  19,
  Прав си за спестяването, но държавата е иззела тази функция, като прибира 30% от дохода за осигуровки. Тези 30%, обаче, се харчат на мига за стари пенсии(като основен проблем са пенсиите на превилегированите пенсионери на по 45, които, вярно уж имат по-високи вноски, но плащат толкова малко време и полечават толкова много спрямо другите, че дават 5-6 пъти под приноса на всеки друг в системата, а живеят на гърба на останалите), социални помощи, кражби на политици и т.н. Така спестяване за пенсия как да се прави? Тия 30% искам да си ги пестя лично, ама да дам 30% данък на държавата, 30% да си внеса и да живея с остатъка, в който има 10% ДОД, 20% ДДС, 8% ЗОВ, такси, данък сгради и МПС(Всичко това ти е още едно 30% от доходите.)? Докато търпим системата да е сегашната, нищо няма да се получи. Искам да има пенсионни вноски, защото човек трудно се сеща на 30 да задели пари за след 70, но искам да са лични и никой да не пипа моята си сметка, а наследниците ми да получат спестеното, ако умра по-рано. Това, обаче, на политиците не се харесва- няма пари за хранене на търтеи, които са основния електорат, няма и за крадене.

 22. 22 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#5] от "ARRI":"Никой ли от парцалесите не вижда парадокса ? Работа няма за младите, те ще карат възрастните да работят по-дълго време ."

  Не е важно, че за възрастните няма работа, за "парцалесите" е важно да не се дават пенсии. Ако имаше едно лесно никой да не се пенсионира, щяха да го направят.

  Тогава биха останали средства за:
  - Увеличаване на бюджета за подслушване от 100 на 250 милиона
  - Увеличаване на бюджета за подпомагане на 'футболните отбори" ( известни още като перачници .....на пари) от 35 на 100 милиона
  - Увеличаване на парите за магистрали и 'Лувъри"
  - Строежи на "най-съвременни" руски атомни бомби от, внимание, ПРЕДпоследно поколение
  - и т.н.

  И понеже не могат направо да го забранят - пенсионирането, се чудят как да го отложат максимално, та да останат малко парици и за такива като ТИМ, като Мишо, като ....Бирата, на които им е "обещано" и които не трябва да се закачат, понеже Б.Б. е мъж, не като Гоце.


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 23. 23 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Аз на всичките си работници казвам - парите взимате на ръка и се осигурявате само колкото трябва за да не каните проблеми на гости.

  Държавата е много хубаво нещо...когато я има.

  Когато всички работят за няколко частника опериращи държавата, тогава всеки е за себе си...докато хората не видят къде е и не се пролее малко кръв, та да се върнат нещата където трябва.

  И е извън всяко съмнение, че това ще стане в един момент.

  Историята го е доказала нееднократно.

  Дотогава трябва да си щур да плащаш данъци и осигуровки.

  И дважди по-луд да чакаш пенсия.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 24. 24 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "ahasver":

  Ами като България е била "нормална страна", коя е тази свръхсила според теб, която не и е харесвало статуквото и се намесила, за да навреди на страната и да обърка развитието и? Лошите капиталисти, Световната конспирация, масонската ложа или самият дявол...?! Ей заради такива бетонни глави като тебе хиляди млади, кадърни българи избягаха в чужбина. Пък сега хленчите, че няма кой да заработва пенсиите ви. Няма, няма и да има. И за жалкото си положение сте си виновни самите вие: Каквото пожънеш, това и ще посееш.

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#8] от "Десен":

  Абсолютно верно - наследяеми, индивидуални пенсионни вноски!!!

 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#11] от "Читател1": Смяташ ли ,че сега имаш свобода ? Значи са те ошашавили напълно. Тогава знаехме, че няма свобода. Партийните секретари приказваха глупости, ние мълчахме, защото имаше Белене и Ловеч. Когато бях н-к обект вземах 450 лв. Миньорите вземаха 1500 - власт на работниците ! Сега е власт на капиталистите . Мошеници като Кушлев вземат 9000 лв, цялата му рода е там с по 3-4000лв. Банкерите , дето трият гащи на стола и въртят шашми с лихви, каквите няма в Европа , вземат неброени пари, Тарикатите, дето обраха боновете на хора , накупиха имоти и сега само обикалят световните курорти. Ти на кое му викаш свобода ? Дето имаме право да лаем ? Не виждаш ли медиите как се подмазват на Бойко ? Оказа се ,че лаенето е безобидно, многопартийната система не пречи на ограбването, дори помага. Въобразяваш си , че си свободен . Няма свободен сиромах. Негрите на Хаити изгониха англичаните и станаха свободни . И са така бедни , както преди.

 27. 27 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Нарасналата продължителност на живота в Европа доведе до увеличение на времето, в което хората са пенсионери. Българските пенсионери са със средна продължителност на пенсионния период от 14 години.
  За съжаление в България бъдещото увеличение на пенсионния период не е прогнозирано правилно в бъдещото нарастване на пенсиите.
  Това ще доведе в следващите години до драматични социално-икономически последици, както за държавния бюджет, така и за пенсионните дружества и управляваните от тях пенсионни фондове.

 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#24] от "chbg": Ти си бил обикновен глупак ! Ако знаех, че демокрацията ще е такава , още преди 30 години да съм фъснал. Мислех, че като се махнат комунистите ще станем свестна държава. Ония бяха глупаци, тия са крадливи. Пенсията сам съм си я заработил ! Като съм внасял 35% през 40 години имам право още десетина да запазя статуса си в обществото , а не за кефа на такива като теб да се свличам една класа по-надолу. За твое съжаление , аз съм дал на тази държава толкова , калкото не можеш да си представиш . Един град и няколко села се хранят от труда ми. Резултат - висок орден, парите - в РМД капиталистите. Много ви е лесно на глупаците от твоя калъп да обиждате и да ни вкарват в удобни за вас схеми.

 29. 29 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#1] от "mihomen":
  "...Лична пенсионна сметка олихвявана със сложна лихва в държавна банка,това е рецептата за в бъдеще!!! ..."
  Уважаеми, без да отричам "рецептата" Ви, мисля, че е твърде семпла така поднесена, за да помогне. Защото нали сте наясно, че при номинална годишна лихва от 2 - 3%, след 40 години вноски ще бъдете вие или вашите наследници, почти, така да се каже, в изходни позиции. За да има ефект такъв подход вноските, които правите, трябва да са съизмерими със средната заплата. Кой ще прави такива вноски!? Ако някой може да си го позволи, то той просто няма да се нуждае от пенсия. Това за сведение и на всички онези, които пледират за достойни старини, в смисъл, че май не са наясно с действителността, най-вече българската. И помислете какво става със "сложната" лихва и доходността й, при положение, че по официални данни от преди месец, на всеки 100 лв. престояли година в банка, са загубени 10 лв.!! Това може и да се промени, но не го вярвам.
  Но съм съгласен с персонализацията на пенсионните партиди. Въпросът е в управлението на парите, а тук ... Банка не губи, но още по-сигурно е, че клиент на банка не печели! Поне не в смисъла на осигурени старини.

 30. 30 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#28] от "ahasver":

  Слушай, приятел! Айде стига с тази жалба за младост, а? Човек е така устроен, че помни само хубавите неща, вярно, ама малко прекаляваш. Ако случайно не си чувал, България е фалирала точно 3 пъти по времето на социализма, 2 от които точно при управлението на този твой "бай" Тошо. И като ми изброяваш цени на стоки и услуги, случайно да си спомняш, че тях просто ги нямаше: рафтовете на магазините бяха празни, водата и тока бяха на режим, а хората - от децата до служителите всяка година задължително бяха пращани ангария в селското стопанство, строителството и мръсните производства.
  Истината е, и ти много добре го знаеш, че през 1988 година България, вследствие на некадърното управление на твоя "бай" и неговта вярна дружина, потомците на които и днес са видни управленци, беше фалирала. Парите на държавата бяха изядени или потънали в тъпи проекти като Кремиковци и Радомир. И ако при предишните фалити през 1954 и 1962 руснаците помагаха, то през 1988 това вече беше невъзможно, защото те също бяха потънали. Т. нар. социалистически лагер изчезна просто защото беше неефективен и не беше конкурентен не само на западното производство, а дори и на страните от "третия свят", както те ги наричаха.
  Така че, стига. Бил си млад, живота е бил пред тебе, надявал си се да ти се случват само хубави неща... Но недей да си губиш на стари години реалността. Смешно е.

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 31. 31 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мърмор":

  Въпроса е да е пенсионната вноска да е лична и онаследяема и да е преди данъчно облагане.
  Всичко останало няма реално значение или има достижимо решение.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 32. 32 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#26] от "ahasver":

  " Смяташ ли ,че сега имаш свобода ? "
  Да, смятам.

  "Значи са те ошашавили напълно."
  Нищо подобно. Може да са ошашавили вас. Може да са ошашавили неквалифицираните и мързеливите. При свободата не е лесно да се направи правилен избор, не е лесно и за знаеш какво да правиш с нея. Но квалифицираните, работливите, образованите - ние имаме свобода. Каквато нямахме при бай Тошо. Имаме свобода да пътувам и се възползваме от нея, например доста си пообиколих из Европа. Имаме достъп до световните новини, свобода на мнения, на сдружения и т.н.

  Не ми говорете глупости, а като не ви харесва сегашната система в България, има и други страни по света. Включително Куба и Северна Корея - като искате комунизъм, емигрирайте там.

  Действително болните червени мозъци само като чуят "цивилизационен избор" и се изприщват. Да, цивилизационния ни избор е Западът, НАТО, САЩ. Пръскайте се от яд.

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#31] от "Десен":

  И преди и след данъците, ако вноските са ниски събраната сума ще е малка и при дълъг живот след пенсониране се получава ниска пенсия.
  То сметната е много проста и всеки може да си я направи сам обаче лошото е какво казва тая сметка - излиза че трябва да спестяваш над 30% от заплатата си ако искаш да се пенсионираш рано и да получаваш добри пари.

 34. 34 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#21] от "атанас":

  "...никой да не пипа моята си сметка, а наследниците ми да получат спестеното, ако умра по-рано."

  Проблемът при този подход е че никой не знае колко точно ще преживее след пенсионирането си и не може да задели достатъчно средства. Добро решение е остатъкът от парите на по-рано починалите да отива за преживелите по-дълго.

 35. 35 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#34] от "Whoops":
  "Добро решение е остатъкът от парите на по-рано починалите да отива за преживелите по-дълго."

  Тази идея е заложена и в съществуващите универсални фондове - резерв за покриване на риска от "преживяване". Парите на починалите по-рано се онаследяват, но само по пряка линия - ако няма такива наследници - отиват в резерва.
  Ако няма пари в резерва - фондът плаща.

 36. 36 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  34,
  Говоря за случай да умра на 50 и да имам вноски 30 години, когато:
  - явно децата ми няма да са на по 35-40 и да са се оправили да имат сами пари, а може би биха им били полезни моите вноски като вид покритие за образование примерно
  - на наследниците ми може да останат разходи от лечения/заеми, които съм щял да изплащам поне още 10ина години и т.н.
  Вече за доживяна възраст над спестените пари има начини да се коригира- всички плащат примерно 2-3,5% от дохода си в солидарен фонд, останалото е на лични наследяеми партиди, може да има дофинансиране от ДДС или други данъци от държавния бюджет... Ако мислим за затриване на личното, винаги ще има "Ама то вземете работете още 5 години, че няма как да покриваме на другите.". Сега военните с 10 години вноски с 20ина% по-високи от нормалните получават 25-30 години пенсия на максимума, имат и обезщетение при пенсиониране 20 заплати. Останалите живеят средно 5-6 години след пенсия, а са внасяли 35-40 години. Те това става с "Ами то на военните им свършва внесеното, дай да вземем от останалите за тях.".

 37. 37 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#35] от "jamm":
  До коментар [#36] от "атанас":

  Както и да го погледнеш, математически, наследяването на събраните средства води до по-ниски пенсии и/или по-високи осигуровки.

 38. 38 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 434 Неутрално

  chbg..."24"...и ти си виновен...точно колкото и той...защото си същия безхаберник като него, само че си от другата страна на барикадата...а тя, барикадата е у нас, в България. Не минава нито по Стара планина, нито край София...през опустушените ви души минава, така ги е насякла, че не е останало нищо душевно там...само ламтеж и ненавист...и чуждопоклонничество: у него на Изток, у теб на Запад...все тая чий чуждоземен задник сте зализали...

 39. 39 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Весело

  Да попитам само защитниците на системата "общ кюп"
  как виждат след 20г когато ще се пенсионираме примерно ,
  кой ще е останал да работи тук за да взимаме пенсии?
  Или ще направят възраста за пенсиониране 85г ?
  Вижте резултатите от последното преброяване .Катастрофата
  вече е настъпила.Затова Атанас е най близо до практическото решение на проблема ,така мисля.

 40. 40 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 987 Неутрално

  тези, на които им е мъчно за бай тошо, не виждам за какво съжаляват - нали сега си избраха бат'бойко, който тупаше тато по рамото 10 години, и е пръв приятел с правешкия кмет, ортак на тато.
  а за пенсиите - при преминаване от солидарна система към лични осигуровки, винаги има едно прецакано поколение, което трябва да плати хем пенсиите на предишните (които са нямали лични партиди), хем своите.
  така че за нас, сегашните данъкоплатци, е по-добре запазване на статуквото, та прецаканото поколение да е някое следващо.

 41. 41 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Вноските за социално осигуряване в България нямат нищо общо с пенсията. По своя характер те са обикновен данък върху дохода. Всяко останало обяснение е гола лъжа, независимо кой какво обяснява.

  Отделете време навреме.
 42. 42
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:24 на 04/05/2011 от неговия автор.

 43. 43 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#42] от "Nordmann": Виж сега, показателите за БВП и междуфирмената задлъжнялост от времето на бай Тошо бяха нагласени, както всичко в онази система. Всички гледахме витрините на корекомите като някакъв недостъпен, вълшебен свят. Битовата техника беше български или руски боклук, грозна и скъпа. Имаше всеобща уравниловка, а относно тъненето в мизерия - що реши, че сега народът тъне в мизерия? Не забелязвам такова нещо, кафетата пълни, много семейства имат по няколко коли, хубави дрехи, от коли в София не може да се диша! Тънат в мизерия мързеливите, необразованите, непробивните. При соца тънехме в мизерия всички, включително аз, а сега хич не тъна даже. Отрицателните явления са неизбежни при натрупването на капитали, този процес вече в голяма степен е завършен и тези явления намаляха.

 44. 44 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "tub":

  А ти, като си останал в България, и се пишеш за патриот, какво си направил досега за България? Или си от онези "патриоти", чийто "патриотизъм" се състои единствено в това, че не им е стигнала смелостта да направят нещо за себе си (камо ли за другите). Моят патриотизъм е несъвместим с твоя и не такива като тебе ще преценяват за поколенията кой е патриот и кой - не. Впрочем и тези, които одържавиха и след това разпиляха натрупаните преди 09.09.1944 пенсионни фондове, също се пишеха за "патриоти". "Патриоти" са и такива като теб, които избират от некадърни по-некадърни управници на България, а после се чешат по главите и хленчат по форумите: Лесно ви на вас в чужбина, защото "сте от другата страна на барикадата". "Барикадите" сте си ги създали самите вие. Затова преодолявайте се ги сами.

 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#30] от "Torlak": Вярно е , че сега има много по-голямо разнообразие на стоки. Произведено за Лидл -соя,боя , спрат -евтиния. Магазините не бяха празни, просто лъжеш. Асортиментът беше ограничен, но достъпен. Колко е сега сиренето ? А хляба, месото. ? Образованието беше без пари. За времето на следването си съм платил 60 стотинки за таксова марка на студентската си книжка. В болниците за пари не се говореше. Искаш свобода ? Да , но нашата върви в комплект с всички лайна на капитализма. Нищо не запазихме от постигнатото. Всичко продадохме и съсипахме. Дори златните си находища харизахме на чужденци. Не можеше ли заедно със свободата и демокрацията да продължим нагоре, а не надолу ? А за пътуването в чужбина нямаше пречки. Работил съм , където трябва. След това представих една бележка ,че имам валутен влог и за 3 дни получих визи за цяла Европа. Имаше цели професии , които работиха на запад. Но не да мият чиниите , а като уважавани специалисти. Затова сега ме дразни като ми говорят как ще станем европейци.

 46. 46 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#24] от "chbg": Дали съм бетонна глава ? На 26 ноември 1989 година се обяви подновяването на първата демократична партия. Тя после постави началото на СДС. На 27 ноември се записах в нея. Можеш да смяташ, че съм първият седесар след обновителите. Ти си бил тогава под юргана. Сега не съм в СДС. Причините трябва да ги знаеш. Там останаха бетонните глави.

 47. 47 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Пак до № 30 . И на вас торлаците ви създадох работа.

 48. 48 Профил на reostat
  reostat
  Рейтинг: 8 Неутрално

  виж ти колко много умове и само как расъждават бравооооо докъто Българина е РОБ ще е така винаги с пръст в гъза пример всички навън и да протистираме за намаление цените на горивата хахахахахахахахахахаха нито дума за достоино заплащане на труда ни господа и госпожи : 700 Е плащат на безработните в Испания а 200 Е на работните Роби в България а пенсии я има ли такова нещо тук в БГ хахахахахахахх като пукните ще има

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK