Ново неприлично предложение за обществените поръчки

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какво да говорим - нима не е ясно за какво дойдоха ГЕРБ на власт ... корупция, некомпетентност, нерешителност, ПЪЛНА липса на визия за управление. Беше ми жал за хората, които гласуваха за тях, вече само ме е яд.

  Много е тъжно, особено погледнато отстрани.

 2. 2 Профил на Николай Узунов
  Николай Узунов
  Рейтинг: 551 Неутрално

  май усетиха колко облаги могат да извлекат от обществените поръчки и пак ги компрометираха.държавата ни на нищо не прилича и особена заслуга за това имат общинските и държавни фирми, които работят по некадърно и от сакат циганин.

 3. 3 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 435 Любопитно

  Прочетох много примери достойни за рубриката:" И да искаш, не можеш го измислииш !".... И ми изплуваха асосиации с
  "бисери" от полицейски протоколи:
  “Вчера беше иззето оръжието от незаконните бандитски групировки. То веднага беше предадено на законните бандитски групировки.”
  Рапорт на редови КАТ-аджия до началника:
  "Господин началник, във връзка с тежкото ми материално положение, моля да ми бъде зачислен радар за три дни!”

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 4. 4 Профил на Kostadinov
  Kostadinov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "ИНФ. ОБСЛУЖВАНЕ" е един от способите за ИЗТОЧВАНЕ по схемата:
  МС (МФ) -> ИО -> Мениджър (Чавдар Тодоров) ->партии....и др. помияри ...
  Сега ще могат да му възложат и ИЗБОРИТЕ без проблем

  Последните 2-3 години за мениджъри се назначават хора, на които е противопоказано да управляват специалисти и финанси. Все си мислех, че не може по-некадърни да намерят, ама то можело ......

 5. 5 Профил на slimshitmc
  slimshitmc
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прост народ-слаба държава!!!

 6. 6 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 388 Неутрално

  до "5"-ти,съгласен само с втората част на съждението,народа,беше манипулиран дълго и това не можеше да мине ей така, сега значително е нахитрял, което също не е преимущество,тя народната мелница мели бавно но сигурно. А вие от кои народ сте.

 7. 7 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 605 Весело

  Моля, моля не съм гласувал за Рапончо=Тиквичка=Дюнера

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 8. 8 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5
  Хранилката /Кормле́ние/ -задължение на първенци и длъжностни лица, съгласно принципа на администрация за контролиране на местното население по време на периода на експлоатация.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 9. 9 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 867 Весело


  Ех, Светлана, защо е това черногледство: "Единственото укрепване, което прозира от поредния законопроект, е на тенденцията възложителите да правят каквото си искат, а гражданите да плащат безропотно и безалтернативно за безобразията им".

  Нима на "ония" във Варна им е лошо. Ето, имат си Трудолюбиви ИнтелИгентни Момчета ( ТИМ) и се строи, чак на плажа и в морето даже. И всичко е "в името на човека, за благото на човека".

  Как може така да подозираш ГеееееРБ ( заблеяло ми депутатче за великден), та там са все 'граждани" и сите са за "европейско развитие".

  Те да не са като Гоце?
  Борисов щом каже нещо го изпълнява!!!
  "Гарантирано от ГЕЕЕЕЕЕББ".
  Те ГЕЕЕЕРБ и без никакви закони не биха посегнали, нали са все милиционери, борци за Държавна Сигурност на България?

  Да сменяш бързо анализа и да се пуснеш нещо по-оптимистично.
  Ето на, след като помогнахме на ЕС с финансовата си стабилност, ще им помагаме и с бежанците.

  А на Русия ще помегнем да засади "най-съвременната" атомна бомба на Балканите от ПРЕДпоследно поколение.

  Те така....


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 10. 10 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Истината е, че не закона е крив, нашият закон е изграден изцяло върху европейската директива! Целият проблем идва оттам, че на управленско ниво няма желание и морал за спазването му! ЗОП е единствената пречка пред безконтролното харчèне и потъването на пари в нечии джобове и съответно в партийните каси! Перфектни закони няма, когато искаш винаги ще направиш така, че да не спазиш нормативните изисквания, това е факт! Законът не приучава на морал, той въздава справедливост! Не законите са ни криви, в повечето случаи, крив е подхода! Нали знаете на кривия к.... кво му пречи!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 11. 11 Профил на White Rhino
  White Rhino
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ставрогин, проблемът е, че още при създаването на законите се залагат вътре явни вратички за ВИП-клиенти и останалите се чустваме, като глупаци, че трябва да го спазваме, докато ВИП-овете си минават напреко през вратичките.

 12. 12 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Весело

  Абе то ясно че и тук тройната коалиция е виновна, че не е оставила в ЗОП достатъчно вратички за корупция......

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 13. 13 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "Stavrogin":

  Истината е че не нашия закон е изграден на базата на европейска директива, а че откакто сме влезли в ЕС нямаме право да приемаме закони, противоречащи на директивите на ЕС. Което съвсем не означава, че не може да се правят простотии в законодателстово на местата, където директивите не казват нищо. Причети 1-2 регламента и директиви, сравни ги с българското законодателство и ще разбереш за какво става въпрос.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 14. 14 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Една малка корекция - актуалната думичка не е "философия", а "фиДософия". Тъжно, но факт.

  OUOTE: "Така много от кандидатите ще бъдат "от кадзани" (?!) въобще да участват при перспективата да загубят пари, бидейки отрано наясно накъде духа управленският вятър."

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 15. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ами Светлана, кой е одитния орган да следи разходването и администрирането на фондовете?
  Няма, нищо няма, ни закон, ни норма елементарна, и то неслучайно.
  Както е със зут-а - всичко се регулира с един закон, прехвърля се вината на НС и пей сърце, виновни няма, невинни също, но парите вече също ги няма.

  The biggest risk in life is not taking one.
 16. 16 Профил на petkan
  petkan
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Този феномен е възникнал още в Царство България и се е запазил и до днес. Всички големи богатства са създадени по време на война чрез военните доставки или чрез държавни поръчки.Така властимащите са облагодетелствали родата си до девето коляно и са трупали огромни състояния. Схемата е същата вече над 130 години. Нищо ново под слънцето. Политиката е най-сигурният начин да натрупаш пари .

 17. 17 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 497 Неутрално

  големият въпрос ще е с европроектите. то така и иначе държавните поръчки от наше си финансиране отдавна се дават на наши хора, но тези пари става все по-малко. европейците трева не пасат (каквото и да си мислят от герб) и подозирам, че бързо-бързо ще се окаже, че тези нови разпоредби не отговарят на евродирективите...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 18. 18 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абе... в Конституцията не пишеше ли, че частната и държавната собственост са равнопоставени (с други думи не може да се дава предимство на фирма само защото собствеността й е държавна)? Как ще приемат такъв закон? Тия идиоти ли са, или да?

  http://ide.li/
 19. 19 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Колеги, и статията и коментарите са общо взето политиканстване и празнодумство в стил "Хайд Парк". Промените, които се правят в закона, произтичат от РЕАЛНИ ПРОБЛЕМИ от практиката. ТЕЗИ РЕАЛНИ ПРОБЛЕМИ СА СТРУВАЛИ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ. Те са обсъждани в продължение на години, но Светлана Георгиева не е намерила за необходимо да представи мотивите на вносителите на поправките, което намирам за ниска класа. Дори и да е против, дори и да подозира, че те са формални (а истинските мотиви са други), дори и да има разгромяващи аргументи, нали принципите на качествената журналистика я задължават да представи нещата такива, каквито са. Статии в стил АЗ ДОБРАТА, ТЕ ГАДНИТЕ ЗЛОДЕИ ми се струват обидни за вестник като Дневник. Лично аз смятам, че градския транспорт, сметоизвозването, депонирането и преработката на боклуци, ТЕКУЩИТЕ УЛИЧНИ РЕМОНТИ, водоснабдяването, трябва да са общински, а строителството и експлоатацията на основните газопреносни е електропреносни мрежи от държавни фирми. Поне на този етап на нашето обществено-икономическо развитие това е по-малката злина! И именно заради дупките в нашите градове – една асфалтова база струва 200 хиляди лева, толкова, колкото са разходите на София за един час. Искате ли да се обзаложа с вас, че ако общинска фирма прави текущите улични ремонти в София (не големите проекти), те ще струват 3 пъти по-евтино и ще са много, много, много по-качествени. Ако трябва общинска структура да контролира качеството всички кръпки и ремонти в града, направени от външни доставчици, то нейната издръжка ще бъде по-скъпа от разходите по самото възлагане.

 20. 20 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 469 Неутрално

  В Германия, например, всички телефонни кабели в градовете останаха собственост на общините, а не на държавната Deutsche Telekom, която по-късно беше приватизирана. И така общините дават под наем кабелите на всеки интернет или телеком доставчик, който СКЛЮЧИ ДОГОВОР С ПОТРЕБИТЕЛЯ. Освен това законодателя се погрижи да можеш много лесно да сменяш доставчика (в България знаете с какъв зор прекратяваш договор и сменяш оператора). Така там още преди 15-20 години възникна чудесен пазар на интернет, кабелна телевизия и телефонни услуги, при който НЕ СЕ ДОПУСНА МОНОПОЛ на Deutsche Telekom, нито пък градовете им бяха опасани със жици, които или общината или конкуренцията да реже периодично, а при всяка лятна буря да гърмят телевизори и компютри. Просто общините станаха собственици на подземните комуникации така, както на улиците и канализацията, например. Има неща, при които общински, държавни фирми и организации много по-добре ще защитят обществения интерес.

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Малко ви е!

  Още ви трябва, да узреете.

 22. 22 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  С тези предложения Боко и компания ясно показват истинското си лице. Новият морал, с който дойдоха на власт, стана като морала на царя-крадец. Корупционните схеми просто преминаха от предишните партийни кръгове към ГЕРБ. От дясно ориентирана партия ГЕРБ се превърна в хамелеон, защитаващ руските интереси в БГ, и който взема доста неясни от гледна точка на икономическата логика решения. Реално от реформатор на думи, Боко се превърна в защитник на статуквото, с което е вреден за страната.

 23. 23 Профил на Lili Potter
  Lili Potter
  Рейтинг: 8 Неутрално

  до 19 The European:
  За съжаление сравнението с Германия е много неподходящо - българските общини отдавна не разполагат нито с техника, нито с хора, за да извършват снегопочистване или елементарни ремонти на инфраструктура. Те не са в състояние да проведат една елементарна обществена поръчка, та какво остава за управление на проекти, които изискват и техническа грамотност и експедитивност. Преди да се поставя "държавната" собственост пред "частната", което между другото противоречи на конституцията, трябва да се види дали тази "държавна" собственост е в състояние да се управлява сама. Мисля, че всички знаем отговора на този въпрос.
  Колкото е да е несъвършен, ЗОП е единственото, което спира политическите бюрократи да правят каквото си искат с нашите пари. Затова всяка промяна в него, особено силно съмнителна, трябва да бъде във фокуса на общественото внимание. Браво на Дневник, че обърна внимание на темата, за разлика от повечето медии!

 24. 24 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 932 Неутрално

  В нашия парламент има 5 - 6 депутата, които могат да пишат закони, няколко експерта, които им помагат и всички останали до бройката от 240 са лобисти със съответните си тарифи. Нищо чудно, че постоянно се пробутват разни съмнителни промени.

 25. 25 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Хайде отивайте си вече Грербаджии! Глупостите ви ми накъртиха повече и от безумията на тройната коалиция!

 26. 26 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Хареса ми илюстрацията. Поздрави за автора.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 27. 27 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До Lili Potter. По вашата логика да закрием държавната и общинските администрации - и без друго са неефективни, та частните монополи много по-добре ще вършат тяхната работа. Пък и явно не сте добре информирана - именно държавната администрация управлява най-големите проекти в България - къде повече, къде по-малко успешно, а напоследък се понаучиха и го правят все по-успешно. Вземете например общинската фирма Софийския метрополитен – те управляват, при това доста успешно, НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СТРОЕЖИ В БЪЛГАРИЯ в момента. Ще ви дам друг пример от родна България – там където общинска структура ремонтира уличната мрежа в населените места, ремонтите са 1) навременни, т.е. наистина текущи, когато има дупки, а не кампанийни един път годишно напролет, 2) от два до три пъти по-евтини и 3) много по-качествени. А примера ми с Германия идва да илюстрира най-добри практики за това къде трябва да е границата между публичните и частните услуги, за да е имаме перфектна пазарна среда, която пък е предпоставка за частно и обществено богатство, развитие и просперитет. Именно обществените поръчки в България въпреки уж перфектния им замисъл дадоха възможност да се подаряват цели бизнеси и дори цели отрасли на разни „бизнесмени”, а приватизацията, заменките и „концесиите” – цели парчета от България и от нашите градове на същите или други „бизнесмени”. Но дойде време да се върши работа и то при приемлива себестойност. При обществените поръчки на големите проекти наистина гъмжи от желаещи да участват водещи западни фирми, но при по-малките проекти си стоят старите обръчи от фирми, които продължават да усъвършенстват не своята конкурентноспособност, а корупционни практики.

 28. 28 Профил на Веселин Василев
  Веселин Василев
  Рейтинг: 472 Неутрално


  В Булгаристан можеш да очакваш само лицемерие, наглост и кражби - никакъв импулс за нещо по-добро.
  Има и качествени хора - ама те просто не могат да се впишат в тази среда. Даже и да не заминават за чужбина - какъв е смисълът да стоят тук? - Не, няма да умрат от глад: даже в БГ ако си кадърен можеш да преживяваш достатъчно прилично - но няма да има смисъл от това да изгубят живота си в една посредствена и убога реалност, която не те захранва нито с очаквания за нещо добро, нито с красота, нито с естетика, с нищо...
  БГ поставя уникален рекорд с липсата на хора, дето даже и малко да искат да мръднат държавата и начина на управлението й със сантиметър напред!...
  Дето каза един циганин - коментарът беше за ЮАР и Мандела - там този човек е лежал 20 години по затворите за едната гола идея за свобода - тук това не може да се случи, просто няма такива хора!!!...

 29. 29 Профил на Веселин Василев
  Веселин Василев
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#20] от "the_european":


  Звучи разумно.
  За съжлание в БГ вариант каквото и да е поевропейчване е само мимикрия и нищо повече.
  Ако това, което споделяш, се случи в БГ, просто корупцията ще се измести към общините - ще дават на концесия и без договор тези съобщителни мрежи, ще правят бизнес за някой от новоизлюпилите се "бизнесменчета", които ще са или бивши или настоящи общински съвтеници - нагушили се и гладни за още. Честно казано, единственият изход за мен е да бъдем колония - ако има кой да се съгласи да управлява това диво място и подобна агресивна паплач.

 30. 30 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "slimshitmc": Sanсta simplicitas! Прост народ и демокрация са две несъвместими неща! Простият избира себеподобния и понеже няма критерии за способността да се управлява, избира го по вторични белези и в руслото на обществената психоза!
  А колкото повече "укрепва" родната демокрация, толкова по-прост става народът! Quo vadis, народе български?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK